Wszystko o:

zapiekane bułki

zapiekana z czerstwej bułki

  Często mam taki dylemat: co zrobić z pozostałymi bułkami czy chlebem ,które już nie są pierwszej świeżości. Można  zmielić na tartą bułkę lub zrobić zapiekanki z żółtym serem ale poszperałam ostatnio i znalazłam przepis na zapiekanką : ZAPIEKANKA Z CZERSTWYCH BUŁECZEK: bułki przedwczorajsze

Bułki zapiekane z masą kiełbasianą

kiełbasa mortadela lub zwykła jajka na twardo cebula ząbek czosnku łyżeczka masła bułeczki kajzerki żółty ser opcjonalnie ketchup Bułeczki przekroić na połowy i wydrążyć.Cienko posmarować masłem. Kiełbasę,jajka,czosnek,cebulę przepuścić przez maszynkę do mielenia. Masę doprawić do sm

170. Bułki zapiekane z jajkiem

. Na wierzch wbijamy delikatnie jajko i zapiekamy w piekarniku do momentu aż się zetnie.

Ryba zapiekana w bułce

............................................................................... Tak przygotowane bułki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temp. 170 C przez około 20-30 minut.  Podajemy gorące polane pikantnym keczupem. Smacznego ! Ryba zapiekana w bułce...................................................... I jeszcze raz........................................................................  

Bułeczki zapiekane

Bułki zapiekane to mój ulubiony przepis na wspólną kolację. Szybko się robi i daje wiele możliwości modyfikacji. Można dodać praktycznie wszystko co się lubi : Ja zrobiłam standardowe na szybko, ale i tak były super smaczne   Składniki: 4 zwykłe bułki 4 jajka dowolna kiełbasa duża

POLARNY W IRLANDII CZ.5 8211 CO JEDZĄ IRLANDCZYCY czyli BARANIA WĄTROBA Z GRILLA W BEKONIE

, jak np. moja KM-ka znalazłem: 3 fastfoody serwujące tradycyjne w Irlandii frytki nazywane chipsami, a także pizze, hamburgery, kebaby, oraz nieśmiertelne w Irlandii zapiekane kanapki z tostów, bułek, lub bagietek 2 restauracyjki chińskie, w której jedna specjalizowała się w jedzeniu na wynos i

Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą

-15 min. 65279 5.  po upływie 8 mim. przykrywamy bułki odciętymi wcześniej czubkami i zapiekamy jeszcze aż się delikatnie przyrumienią, Uwaga!  Opcję nagrzewania piekarnika ustawiamy w pozycji nagrzewania od dołu a półkę ustawiamy w pozycji środkowej. Smacznego!   65279

Jaja zapiekane w śmietanie

, wymieszać z mąką . Zagotować. Połączyć ze śmietaną, osolić, mocno zagrzać. Bułkę kanapkową pokroić w kromki o grubości 1 1 2 cm. Wyjąć środek bułki, zostawić tylko skórkę. Obrączki z bułki obsmażyć na tłuszczu. Półmisek do zapiekania wysmarować cienko masłem, wylać gorącą śmietanę, ułożyć na niej grzanki

Squash, czyli kabaczek pieczony z kozim serem

większa odmiana cukinii, która w smaku jednak bardziej przypomina dynię. Jako że jest kuzynem i cukinii, i dyni, i bakłażana  stąd najpopularniejszą metodą podawnia jest oklepane 8216 warzywo  zapiekane z mięsem mielonym 8217 . Ile można! Są faszerowane bakłażany, cukinie, papryki, cebule i mnóstwo

Warzywa kapustne

-4 dniach przełożyć do słoików i krótko około 5 min pasteryzować. I tak mamy gotową wielowarzywną, naturalnie zakwaszoną sałatkę. Z olejem słonecznikowym lub oliwą jest fantastyczna. Poprawia apetyt, reguluje przemianę materii. Warto ją mieć w swojej spiżarni.       BRUKSELKA ZAPIEKANA Z RYŻEM

Bułeczki z niespodzianką

kajzerki lub bułki sezamowe - 0,5 kg leśnych grzybów u mnie mrożone lub pieczarek  - 1 duża cebula - masło - 2 - 3 łyżki śmietany - 1 łyżeczka mąki - sól, pieprz - vegeta    Przygotowanie: 1. Grzyby kroimy w grube plastry i gotujemy do miękkości, doprawiamy vegetą.  Bułeczki ścinamy  1 3

1385. Wątróbka zapiekana z boczkiem

Do przygotowania tego dania użyliśmy wątróbki drobiowej, którą ułożyliśmy w naczyniu żaroodpornym, a następnie posmarowaliśmy masą przygotowaną z bułki tartej i wody wymieszanej z koncentratem pomidorowym. Całość przykryliśmy kilkoma cienkimi plasterkami boczku. Według nas jest to jeden z

Kotlety wieprzowe z ananasem i śliwką

kotlety a następnie przykrywamy pozostałym ananasem i śliwkami. Całość posypujemy cienką warstwą bułki tartej i układany na niej kawałki masła. Zapiekamy około 50 minut w 180 stopniach. Podajemy z ryżem.   Smacznego! B

Przepis konkursowy: Selerowe Cordon Bleu

zapiekanych ziemniaków zamieszczone na blogu Bea w kuchnia, jednak w mojej wersji ta potrawa jest wegańska i bardzo prosta w przygotowaniu. 1 bardzo duży seler woda do gotowania selera sok z 189 cytryny 2 opakowania wędzonego tofu 300-400 gramów 2 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego 188

Zupa cebulowa

Polubiłam i poznałam ją przez dwa lokale: SPHINX oraz IKEA: składniki: 4 cebule 4 łyżki masła 1 łyżka mąki półtora litra wody lub wywaru z warzyw kostka rosołowa +grzanki z bułki +ser żółty koszt: 2-3 zł dla

361. Bagietka z kurczakiem i jajkiem

i paprykę. Na koniec nbsp polaliśmy nbsp resztą sosu i zapiekaliśmy ok. 10 minut w piekarniku do momentu aż bułki i papryka stały się chrupiące. Wyszło ekstra!! Na zdjęciu widzicie bułki przed zapiekaniem, nbsp ponieważ baterie odmówiły nam posłuszeństwa. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka , 2 jajka

Sola pod serowo-pieczarkową pierzynką

piekarnika wyjmujemy naczynie z rybą. Ser mieszamy z dwoma łyżkami tartej bułki. Na filetach rozprowadzamy warstwę jogurtu, posypujemy serową-okruszkową panierką i oprószamy papryką. Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez około 5 minut, do momentu roztopienia sie sera.      

Karnawałowe menu dobiega końca!

tego karnawałowego stołu i pozostać w tym bliskim nam kulturowo smaku innych zaproponowanych wcześnie potraw. Suflet serowy połączył się z zapiekanymi szparagami... to chyba też efekt miłosnego natchnienia. Ale zapewniam, że to na korzyść sufletu serowego. No i mus śliwkowy pozbył się cynamonu na rzecz

Klopsiki w sosie pomidorowym

Bardzo smaczny obiadek, ja wykorzystuję kotlety mielone z poprzedniego dnia. Polecam! Składniki na klopsiki mielone: 1 2 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 duża cebula 1 jajko 4 łyżki tartej bułki oliwa 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 2 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz Cebulę obrać, drobno pokroić i

Jajka po Góralsku

przygotowywała je siostra. Ja dziś debiutowałam o dziwo z sukcesem , gdyż pomimo iż potrawa nie jest skomplikowana to jej przygotowanie wymaga sporo wyczucia. Idealnie zrobione, mają chrupiącą bułkę, roztopiony ser i lejące żółtko. Składniki na 8 sztuk: 4 świeże okrągłe bułki 8 jajek sól, pieprz masło

Rybka pod pierzynką smakowitą

. Gdy trochę ostygnie dodajemy wraz z masłem do bułki tartej, wsypujemy zioła prowansalskie do smaku i razem mieszamy. Naczynie żaroodporne wykładamy folią, kładziemy rybę, następnie naszą masę z bułki, na wierzch układamy plastry pomidora. Zapiekamy 30-35 minut, termoobieg z dwoma grzałkami, 160 stopni

zapiekane bułki

Strudel z jabłkami Składniki: Ciasto: 250 g 8211 mąki, 1 8211 jajko, 1 - łyżka oliwy z oliwek, 1 - łyżeczka octu winnego 6 , szczypta soli, woda, sól, 100 g - masło do zapiekania ciasta, cukier puder do posypania Nadzienie: 75 dag - jabłek do zapiekania, garść rodzynek namoczonych, 0

Tunezyjskie menu

Podstawę diety stanowi pieczywo, głównie baquette - długie chrupiące bułki pszenne. Na śniadanie podaje się je z dżemem, do lanczu i obiadokolacji - bez dodatków, jako wypełniacz. Warto spróbować tabouna - tradycyjnego płaskiego chleba Berberów. Tunezja to raj dla miłośników frutti di mare, choć

Ciasto makaronowe

30 g bułki tartej Cukier puder do posypania Żaroodporne naczynie do zapiekania Dodatkowe masło do wysmarowania naczynia   Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić. Jajka lekko ubić. Zmiksować serek, śmietanę i cukier, stopniowo dodając jajka. Kiedy masa będzie gładka dodać skórkę z

Cannelloni z porami

zapiekane w sosie serowo-śmietanowym   Przepis ze styczniowego numeru Sól i Pieprz , z artukułu Obiad w kwadrans. Ten kwadrans to jest raczej naciągany, ale danie faktycznie jest proste do przyrządzenia i co najważniejsze bardzo smaczne. Cytuję przepis za gazetą, ja robiłam danie dla jednej

Panga z migdałami

    Dooobra rybka. Żeby ją przyrządzić potrzeba: 80 dag filetów z pangi 30 dag pomidorów 2 szalotki z braku szalotek dałam zwykłą cebulę 5 dag zmielonych migdałów  3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki cytryna 2 ząbki czosnku 1 2 łyżeczki słodkiej papryki 5-6 łyżek oliwy bazylia sól

1633. Zapiekanka z ryby i ziemniaków

, pół łyżeczki papryki, 2 ubite jajka, 1 szklanka śmietany 36 , 1 szklanka bułki tartej, pół szklanki tartego sera parmezan, sól, pieprz, szczypiorek. SPOSÓB WYKONANIA: Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Posmarować masłem 4 małe naczynia do zapiekania. Ziemniaki gotować przez 7 minut w

Bułeczki zapiekane z jajkiem i serem żółtym

Składniki 1 małe jajko 10 dkg sera żółtego goudy vegeta 2 bułki kajzerki   Serek ścieramy na grubej tarce ,dodajemy jajko i troszkę vegety .Jeżeli mamy duże jajo dodajemy więcej sera. Masa powinna być gęsta nie lejąca. Bułeczki przekrawamy na pół, nakładamy masę, dociskamy. Na  patelni

ragout po weekendzie

chrupkie. Do farszu w rondlu dodajemy jeszcze troche śmietany i pakujemy do bułek. Bułki i pomidory zapiekamy przez kilka minut. Trybula doda koloru i aromatu daniu już na talerzu. z dworu francuskiego credits dla: quot Rozkosze podniebienia wedlug Casanovy quot by Georg A. Weth.

Zapiekane jajka w bułeczkach

bułki, delikatnie posolić ,posypać szczypiorem i tartym serem. Na blasze wyłozonej folią aluminiową piec ,do ścięcia się białka. Zajadać łyżeczką. Jeśli żółtko zetnie się także, możesz wtedy jeść jako gorące zapiekane jajko z dodatkiem majonezu.. Smacznego!  

Zapiekanka Emilii

                                                          2-3 jajka zależnie od wielkości frac12 szklanki oleju                                          frac14 szklanki oleju frac12 szklanki tartego parmezanu               frac12 lub frac34 szklanki tartego parmezanu czasem mieszam z   chedarem frac14 szklanki bułki tartej

zapiekane bułki

beszamelu robię tradycyjną marchewkę z groszkiem na ciepło, albo polewam nim różnego rodzaju zapiekanki przed wstawieniem do piekarnika. Pyszny też jest kalafior i brokuły zapiekane pod beszamelem z dodatkiem tarkowanego sera żółtego. Bardzo szybki serowy sos do makaronu Rozpuszczamy kostkę serka

350. Bułki faszerowane pieczarkami

Trochę inna - bo bez jajka - wersja bułek faszerowanych i zapiekanych . Farsz jest bardzo smaczny tyle, że moim zdaniem trzeba by podwoić jego ilość, bo podane składniki ledwie wystarczają na trzy bułki. Przepis pochodzi ze strony foody.pl . nbsp SKŁADNIKI: 4 bułki, 20 dag pieczarek, 1 łyżka

351. Kanapki tunezyjskie

Bardzo dobre kanapki!! Różnorodność składników sprawia, że się szybko nie nudzą i można jeść, jeść i jeść - Przepis pochodzi ze strony gotowanie.onet.pl . nbsp SKŁADNIKI: 4 bułki podłużne nie za chude ewentualnie mogą być 2 bagietki , papryka najlepiej pomarańczowa, tuńczyk z puszki, 2

Zapiekane jajka

dużo było w nich bułki tartej choć i tak dałam jej mniej niż zalecano w przepisie . Nie mniej jednak, podaję je jako propozycję we wspólnym wielkanocnym gotowaniu. Może kogoś zainteresują? Przepis zaczerpnęłam z książki quot Kuchnia polska quot Ewy Aszkiewicz. Składniki: - 6 jajek ugotowanych na

842. Jajka sadzone z bułką

Ten sposób na jajka podobny jest do przepisu na bułki zapiekane z jajkami . W tym przypadku mamy jednak do czynienia z dziurawym pieczywem no i z sosem, który świetnie pasuje do zapieczonych bułek i super smakuje z płynnym żółtkiem. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej Jaja w

Śniadaniowe zapiekanki

. Doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą papkę nakładamy na kromki bułki, kładziemy na wyłożoną papierem blaszkę i zapiekamy w 200 o C około 10 - 15 minut do momentu aż bułka zacznie się lekko rumienić. Smacznego :   Do wykonania przez dziecko: zetrzyj ser i ogórki na tartce rozbij jajko i dodaj do sera

Gnocchi i małże nadziewane

. Układamy skorupki z małżami na 1-2 blachach do pieczenia. W każdej skorupce umieszczamy szczodrą szczyptę nadzienia z bułki i pietruszki, dociskamy palcem, by wypełnić muszlę. Posypujemy po wierzchu serem i zapiekamy ok. 10 minut w nagrzanym piekarniku 230 st. , zamieniając blachy miejscami w 1 2 czasu

809. Friar s Omelette

Scottish Recipes . nbsp SKŁADNIKI: 6 średnich jabłek, 125 g masła + trochę masła do wysmarowania formy do zapiekania, 50 g cukru, 25 g białego cukru do dekoracji, 2 roztrzepane jajka 125 bułki tartej, odrobina soku z cytryny. SPOSÓB WYKONANIA: Jabłka obrać ze skórki i wyciąć środki, pokroić na

Wykwintny karp

Bez karpia żadna  Wigilia się nie odbędzie, więc dziś kontynuując serial  przepisów na Święta i Wigilię  kolejny przepis na karpia. Tym razem będzie wykwintnie mam nadzieję : Karp z pieczarkami w pomarańczach Czas przygotowania: 20 minut Czas zapiekania: 40 minut

Sówki z kaszą

pieprzem. Do lekko przestudzonej masy dodajemy 1 2 -1 łyżkę bułki tartej, mieszamy, napełniamy obgotowane kapelusze kań i dolną część, tę od farszu, oprószamy bułką tartą. Tą stroną kładziemy grzyby na blaszkę posmarowaną olejem, kapelusze z wierzchu smarujemy olejem, i zapiekamy w piekarniku nagrzanym

Ciabatta z mozarella

183 2 bułki ciabattki 183 1 łyżka oliwy 183 1 ząbek czosnku 183 4 plastry ulubionej szynki 183 pomidor 183 ser mozzarella   Ciabattki przekrajmy na pół, do oliwy wciskamy ząbek czosnku i pędzelkiem smarujemy bułki. Kładziemy wędlinkę, plastry pomidora ja kroje dosyć

Cukinia i pieczarki po francusku

łyżki oleju, sól, pieprz, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do ok 200 stopni. Cukinię i pieczarki włożyć do formy do zapiekania, polać 1 łyżką oleju, posolić, posypać mieszanką bułki, zapiekać ok 15 - 20 minut ja w połowie delikatnie przemieszałam bułkę . Zjadać od razu, gorące. Smacznego!!!  

Domowe zapiekanki

Składniki 4 bułki paluchy ser zółty 30 dag pieczarki 1 cebula masło ketchup papryka słodka pieprz sól Sposób przyrządzenia Pieczarki kroimy w plastry, cebule w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na łyżce masła. Bułki przekrawamy na pół, smarujemy masłem, układamy

Poświąteczne rady

smażonych, zapiekanych, odgrzewanych, odsmażanych kawy, mocnej herbaty   Jedz Aby jak najmniej drażnić żołądek i przewód pokarmowy wybieraj warzywa młode i delikatne. Obieraj z nich skórkę, usuwaj pestki. Wszelkie zwłókniałe elementy tych produktów pomijaj. Warzywa staraj się przygotować poprzez

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym

Składniki duże pieczarki 300 g wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko łyżka tartej bułki przyprawy: s oacute l, pieprz, majeranek, ziarenka smaku vegeta jajko i bułka na panierkę, olej Przygotowanie Z pieczarek usuwam nbsp n oacute żki nie wyrzucać i obieram ze sk oacute rki. Pieczarki i

Kanapki na ciepło, czyli alternatywa dla tradycyjnych kanapek

Śniadanie, kolacja, zwykle sięgamy po kanapki, bo co innego na szybko moglibyśmy zjeść. Alternatywą są te pyszne zapiekanki, które urozmaicą nasze posiłki. Moja ocena to 5 5.     Składniki: - 3 bułki kajzerki -  2 jajka - 3 plastry wędliny - 2 cebule - 2 łyżeczki musztardy - 15 dag statego

ZAPIEKANE JAJKA

Zapiekane jajeczka z warzywami takie uwielbiam najbardziej na śniadanko z dziećmi w sam raz oj były pyszne bo wszystko zjedzone... z tego co słyszałam to teraz można jeść jajka codziennie, no chyba że mamy wysoki cholesterol to wtedy tylko kilka tygodniowo... 3 JAJKA SÓL, PIEPRZ 3 ŁYŻKI

Pomidory po prowansalsku

dobrze wymieszaj. Połówki pomidorów dopraw solą i pieprzem i wypełnij masą z bułki tartej, tak by utworzyła kopczyk na brzegiem pomidora. Pomidory umieść w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i skrop je oliwą. Zapiekaj przez około 10 minut, aż bułka się zezłoci.

Dziś będzie tego sporo - a raczje wczoraj było.

by od czasu do czasu zamieszać. Doprawić do smaku. Nadziane naleśniki obtaczamy w jaku i orzechach, układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku przez około 15 minut w 180*   A na podwieczorek bułeczki orkiszowe 8211 pyszne o ile się ich nie przypali. Wczoraj robiłam je pierwszy raz. Moim

Grzanki z jajkiem i szparagami

  Pomysł na szybkie i pyszne śniadanko. Po wczorajszej sałatce zostały 3 sztuki ugotowanych szparagów, do tego jajka i bułki nie pierwszej już świeżości. Zresztą można dodać to co lubimy czy to co znajdziemy w lodowce : Polecam też Grzanki czosnkowe ze szparagami i pomidorkami cherry  oraz

Bułeczki zapiekane z jajkiem

    Pyszne, chrupiące zapiekane bułeczki z jajkiem i smakowitymi dodatkami. Idealne na śniadanie, doskonale poprawiające humor w te szare lutowe dni Źródło: Blog 2 smaki Składniki: 4 bułki kajzerki 4 łyżeczki masła 15 dag wędliny np. szynka 10 dag startego żółtego sera 4 jajka 2

gołąbki z mięsem

Składniki - miękka główka kapusty białej lub włoskiej - 75 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego - 1,5 namoczonej bułki z przedziałkiem - malutka cebula - 2 jajka - 2 kostki rosołowe - sól - świeżo mielony pieprz - puszka koncentratu pomidorowego - 2 łyżki kwaśnej śmietany 18

Zapiekanki bez ketchupu

Składniki 4 bułki kajzerki ser plastry masło salami szczypta pieprzu Sposób przyrządzenia Bułki kroimy na połówki i smarujemy masłem. Układamy plastry salami, sera i pieprzymy. Zapiekamy aż ser się rozpuści

Zapiekane pomidory

miseczce mieszamy bułkę tartą, drobno pokrojony czosnek, pietruszkę, sól i pieprz. Do tak przyżądzonej bułki dolewamy niewielką ilość oleju aż powstanie papka. Masę z bułki tartej nakładamy na przygotowane wcześniej pomidory. Rozgrzewany piekarnik do 180 C i zapiekamy pomidory przez 20 30 minut

Zapiekanka Na Bułeczkach

Składniki: bułki kajzerki cebula masło pieczarki ser żółty ketchup sól i pieprz Przygotowanie: Pieczarki i cebulę podduszamy na maśle. Bułki smarujemy masełkiem, następnie nasze gotowe warzywa kładziemy na nasze kajzerki i posypujemy startym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni aż do momentu

Zapiekane jajka w bułkach

kosteczkę wędlinę, wbijamy jajko i oprószamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim każde jajko. Przygotowane tak bułki zapiekamy w piekarniku i podajemy na gorąco

Dorsz w warzywach

, tartej bułki i natki. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 200 stopni c

Zapiekane ostrygi

parmezanu * 10 małych wiórków masła * 5 łyżeczek bułki tartej * 5 łyżeczek drobno posiekanej natki pietruszki * chilli * sok z cytryny   Dodatkowo:   * 1 kg soli   Po otwarciu muszli według wcześniejszych wskazówek i wyjęciu ostrygi, na dno wysuszonej muszli wysypujemy pół łyżeczki bułki tartej

Domowe zapiekanki

Składniki 4 bułki paluchy ser zółty 30 dag pieczarki 1 cebula masło ketchup papryka słodka pieprz sól Sposób przyrządzenia Pieczarki kroimy w plastry, cebule w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na łyżce masła. Bułki przekrawamy na pół, smarujemy masłem, układamy

Karp faszerowany pieczony

Składniki 1 kostka bulionu warzywnego 1 karp 1,8kg 2 czerstwe bułki kajzerki nbsp frac12 szklanki mleka 2 cebule 6 pieczarek 4 łyżki masła 2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, wegeta Przygotowanie Rybę oczyścić, nie rozcinać brzucha, odciąć głowę i przez powstały

Faszerowane bakłażany

Składniki 600 g bakłażanu 250 g cebuli 4 duże 1 ząbek czosnku 200 g strąków papryki 1 czerwona i 1 zielona lub żółta 100 g dojrzałych pomidorów 1 2 cytryny sok 1 2 łyżki stołowej oleju FARSZ: 400 g mielonej wołowiny 1 jajo 40 g cebuli 1 mała 1 bułka lub 2 łyzki stołowe bułki tartej 1 ząbek

Zapiekanki piątkowe by yaca

tym samym czasie bułki zapiekać w piekarniku w temp. 170 stopni najlepiej z termoobiegiem przez czas smażenia jaj prosto na wyjęte z piekarnika bułki nałożyć warstewkę jajecznicy podawać i od razu jeść Jedyne na co należy zwr oacute cić uwagę podczas robienia, to aby zgrać czas zapiekania bułek z

zapiekanki z frytkami.

no tak. wydaje się, że tworzy się jakiś blog kulinarny... późno już chyba więc tylko parę słów na temat tych przedziwnych grzybków : proste - i zarazem genialne w owej prostocie. kroimy bułki te długie, bagietki, czy jakie tam akurat mamy... na połowę wzdłuż --- po czym smarujemy sosem

Szarlotka polska

ubijamy białka na pianę, wykładamy białka na żółtka dodajemy mąkę i cukier waniliowy i lekko, delikatnie mieszamy, po czym wylewamy na jabłka i zapiekamy w 160 C około 40 min. Ciasto posypujemy cukrem pudrem z cynamonem. Tylko naprawdę nie radzę przesadzić z tym cynamonem. Przepis znalazłam w starej

Kuchnia tunezyjska

oraz papryką. W Tunezji spożywa się bardzo dużo pieczywa, a podstawę pożywienia stanowi baguette długie bułki pszenne , które podawane są prawie do wszystkich posiłków. Będąc w Tunezji warto spróbować niezwykłych dań z jajek, przygotowywanych np. z dodatkiem tuńczyka lub krewetek. Bardzo ciekawą

Gniazdka spaghetti

Składniki: - 25 dkg makaronu spaghetti - 3 łyżki tartej bułki - 3 łyżki tartego parmezanu - 4 pomidory - 25 dkg szynki - 2 łyżki śmietany - 20 dkg mozarelli - szczypiorek - 2 jajka - zioła prowansalskie, sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Dodajemy bułkę tartą i

zapiekane bułki

Wielkanocna golonka zapiekana w cieście 1 duża wędzona golonka około 1 kg , szklanka mleka, 100 g ziemniaków, 200 g maki, 2 żółtka, 20 g drożdży, sól. Wędzoną golonkę oczyścić, włożyć do zimnej wody i gotować. Po zagotowaniu zmienić wodę i gotować do miękkości około 1 1 godziny . Z mąki

Zapiekana Ryba Pomidorowa

Mama zaplanowała na dzisiaj rybę. Efekt był taki, że z pracy zbiorowej mojej i Mamy wyszła rybna zapiekanka ZAPIEKANA RYBA POMIDOROWA składniki: - 5 filetów z mintaja - sól i pieprz - sok z połówki cytryny - 2-3 pomidory - pęczek szczypiorku - 1 ząbek czosnku - 80g bułki tartej - 2

28. Zapiekanki

Ilość: 8 zapiekanek. Czas przyrządzania: 10-15 minut 8 kromek z bułki najlepsza wrocławska   nieobrany pomidor   8 plasterków sera np. Hochland 8 16 plasterków salami zależy jak cienko są pokrojone sproszkowane chilli ostra papryka  Na każdą kromkę, kładziemy salami, umytego, pokrojonego w

Kuchnia sycylijska: Makaron, oliwa i...

króluje la pasta. W tej materii inwencja i polot Sycylijczyków zdają się nie mieć końca. Każdy kucharz firmuje swoim nazwiskiem co najmniej kilka przepisów. Zasłużoną sławą cieszy się pasta con le sarde, czyli makaron zapiekany z sardynkami, orzeszkami pinii, kaparami, rodzynkami i finocchietto selvatico

Zapiekanka z wątróbek po Burgundzku

szklanka mąki, 2 szklanki soku pomidorowego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka cukru, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Ciasto: 2 3 szklanki wody, 2 jajka, pół szklanki startego sera cheddar, 2 łyżki bułki tartej SPOSÓB WYKONANIA: W garnku rozpuszczamy 2 łyżki

049. Zapiekanka z watróbek po burgundzku

, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Ciasto: 2 3 szklanki wody, 2 jajka, pół szklanki startego sera cheddar, 2 łyżki bułki tartej.   SPOSÓB WYKONANIA: W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła lub margaryny. Na gorący tłuszcz wrzucamy wątróbki, boczek, posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy przez 4

Klopsiki w sosie ogórkowym*

0.5 kg mięsa mielonego z indyka, cebulka, ząbek czosnku, sól,pieprz,jajko, ok.3 łyż bułki tartej niezbyt duże , kilka łyżek gorącej wody, natka pietruszki-wg.upodobania. SOS: 3 łyż.masła, 2 łyż.oleju, ogórek świeży, zioła prowansalskie, sól lub kostka rosołowa , pieprz, jogurt kremowy, 1 łyż

824. Anglesey Eggs

Anglesey Eggs to przepis na zapiekane jajka, których nazwa wywodzi się od wyspy i hrabstwa w północno - zachodniej części Walii. nbsp nbsp Ponieważ nbsp w najmniej oczekiwanym momencie wyczerpały nam się baterie w aparacie to nbsp na zdjęciu widać tylko zapiekankę z zewnątrz. Mogę Was jednak

741. Pate z wątróbki i anchois

- Przepis na Maksapatee pochodzi ze strony finnguide.fi .   SKŁADNIKI: pół kilograma mielonej wątróbki - u nas drobiowa, 2 cebule, 2 łyżki masła lub margaryny, 200 ml bułki tartej, 400 ml śmietany kremówki, 3 jajka, pół łyżki soli, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki białego pieprzu, 1 łyżeczka majeranku

STARA LUBOVNA czyli KOTLET ZAMKOWY i SŁOWACKI GULASZ

żarcia. Kotlet Zamkowy to schab smażony, nadziewany duszoną kiszoną kapustą z owczym serem, i zapiekany w grubej panierce. Dla mnie rewelacja. Do tego zamówiłem sobi doskonale przyrządzony ryż i surówkę z kapusty. Jedzonko palce lizać. Obiecałem sobie, że któregoś dnia sam przyrządze w gawrze taki

995. Pieczona ryba z Nikozji

przygotowali. Przepis pochodzi ze strony cdkitchen.com . SKŁADNIKI: Nadzienie: pół szklanki oliwy z oliwek, 4 rozgniecione ząbki czosnku, szczypta pieprzu Cayenne, 2 łyżeczki mielonego kminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, sól do smaku, 3 szklanki razowej bułki tartej, pół szklanki świeżej bazylii. Pozostałe

Knedle ze śliwkami

 minut Kaloryczność: 580 kcal Ilość porcji: 4 Składniki 70 dag ugotowanych ziemniaków 1 i 1 2 szklanki mąki jajko 1 2 kg śliwek węgierek 1 2 szklanki cukru cynamon 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej sól Etapy przygotowania Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować i oprószyć cynamonem

Knedle ze śliwkami

 minut Kaloryczność: 580 kcal Ilość porcji: 4 Składniki 70 dag ugotowanych ziemniaków 1 i 1 2 szklanki mąki jajko 1 2 kg śliwek węgierek 1 2 szklanki cukru cynamon 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej sól Etapy przygotowania Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować i oprószyć cynamonem

Knedle ze śliwkami

 minut Kaloryczność: 580 kcal Ilość porcji: 4 Składniki 70 dag ugotowanych ziemniaków 1 i 1 2 szklanki mąki jajko 1 2 kg śliwek węgierek 1 2 szklanki cukru cynamon 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej sól Etapy przygotowania Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować i oprószyć cynamonem

Knedle ze śliwkami

 minut Kaloryczność: 580 kcal Ilość porcji: 4 Składniki 70 dag ugotowanych ziemniaków 1 i 1 2 szklanki mąki jajko 1 2 kg śliwek węgierek 1 2 szklanki cukru cynamon 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej sól Etapy przygotowania Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować i oprószyć cynamonem

po obiadku

. |Chociaż ja nie jadałam chleba. Czasami bułki ziarniste grahamki lub kukurydziane. Mało soli używam, prawie wcale. Ale kocham sery i wino. Czasami lubię sobie rollo zjeść lib pizzę. A to że uwielbiam bomby kaloryczne w postaci np frytek zapiekanych z żółtym serem już nie wspomnę. I ta moja trudność z

1605. Jajka zapiekane z serem i cebulą

Dziś śniadaniowo, a w roli głównej jajka i ser - Polecamy! Przepis pochodzi z książki Miry Michałowskiej Nie tylko o hamburgerze - kuchnia amerykańska . Stany Zjednoczone: Jajka zapiekane z serem i cebulą SKŁADNIKI: 3 łyżki masła, 2 średniej wielkości cebule drobno posiekane, 4 jajka, 2

Pieczeń drobiowa z owocami

wrócę. Składniki: 800 g drobiowego mięsa mielonego   1 jajko roztrzepane 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki  100 g suszonych moreli 100 g rodzynek ziarenka smaku lub inna przyprawa typu vegeta pieprz Do mielonego mięsa dodać jajko

Klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki w sosie pomidorowym Jedną z ulubionych moich potraw są właśnie klopsiki. Polecam je na niedzielny, ale także na codzienny obiad. Składniki: 50 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 1 2 szklanki tartej bułki, 3 4 szklanki rosołu może być z koncentratu , cebula, jedno jajko

Kuchnia francuska

podchodzą do ich spożywania. Swój dzień zaczynają od słynnej tzw. bułki paryskiej, czyli bagietki z dżemem maczanej w kawie 8211 tradycyjnego lekkiego francuskiego śniadania. Obiad jadają we wczesnych godzinach południowych 8211 między 12 a 14 8211 jako obfity kilkudaniowy posiłek, zaś ich kolacja

Wakacyjne wspominki - gastronomia

na stole, to stanowcza przesada. Przede wszystkim pieczywo - białe bułki, tosty, rogaliki francuskie oraz kilka rodzajów ciast i ciasteczek. Do tego 5 rodzajów dżemów, miód, nutella, płatki śniadaniowe i inne słodkości po dwóch dniach wykręcające twarz w grymasie obrzydzenia. Z innych produktów był

Zapiekane bułeczki

śmietankę, dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Odstaw na conajmniej godzinę do lodówki Bułki przekrój na pół, wyjmij miąższ. Połówki napełnij farszem, zapiekaj około 20 minut w temperaturze 200 C.

KLOPSIKI Z MIĘTOWYM JOGURTEM

składniki  na pulpety: 300 g mięsa wołowego użyłam ligawy 300 g wieprzowiny użyłam polędwiczki wieprzowej posiekana mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanej mięty 1 2 łyżeczki soli 1 4 łyżeczki ziela angielskiego 1 4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oliwy 1

Greckie bifteki z fetą i miętą

nas jakoś tak... pozytywnie : Więc jeśli i Was dopadają jesienne smutki, postawcie na lato w kuchni :   Składniki na 6 sztuk:   * 800 g mięsa mielonego * 1 jajko * 15 listków mięty - drobniutko posiekane * 1 łyżeczka soku z cytryny * 1 łyżeczka oregano * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki bułki

Gargantuiczna Istebna.

.     Wcześniej byliśmy w Dyni, niby zjeść coś. Zaprowadził nas prezes polskiego Slow Foodu, Jacek Sz. nie podam nazwiska, bo pewnie mu wstyd . Zupa dyniowa, dyniowa panini rozpleniło się to po Krakowskich lokalach , ryż zapiekany 8230 matko huto, nawet nie chce mi się pamiętać co tam podobno jedliśmy. To

868. Klops z pieczarkami

szklanka czerstwej bułki, 3 szklanki mleka, 3 łyżki nie solonego masła, 1 duża cebula drobno posiekana, 12 - 15 dag pieczarek pokrojonych w ćwiartki, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 90 dag mielonej cielęciny - u nas wołowina, 1 duże jajko, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka posiekane

Kanapka

jesienne z pasztetem i żurawiną i zimowe zapiekane z serem.   Są wspomnienia kanapek, które czasami robił ojciec do szkoły 8230 i smakowały jego wodą kolońską, bo zawsze je robił po goleniu. Wspomnienia przeleżanych kanapek w szkole, jedzonych pod koniec dnia, kiedy masło naciągnęło smak papieru

Porco al forno 8211 zapiekana wieprzowina z warzywami

Zapiekanki to dobra rzecz, kazdy to przyzna. Przepisy na nie nie są zbyt skomplikowane, więc dzisiaj zapiekanka z Portugalii: Porco al forno 8211 zapiekana wieprzowina z warzywami Czas przygotowania: 50 minut Czas pieczenia: 30 minut Kaloryczność: 525 kcal Ilość porcji: 4 Składniki 40

952. Burek z bakłażanów

Generalnie burek to rodzaj potrawy przygotowywanej najczęściej z ciasta phyllo, w które zawija się różne farsze np. z mięsa mielonego lub sera, a następnie całość zapiekana jest w piekarniku. Potrawa ta jest bardzo popularna w krajach arabskich, ale jada się ją równie często na Bałkanach

958. Omelet Potica

granulowanego, 45 dag kremowego serka, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 2 jajka, 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej, 1 4 szklanki bułki tartej. SPOSÓB WYKONANIA: Wymieszać dokładnie składniki ciasta. Odstawić na 15 minut. Smażyć omlety, które następnie układać na ogrzanym półmisku. Wymieszać składniki farszu

zapiekane bułki

zdjęcia po jej zapieczeniu! ... Kalafior zapiekany z sosem serowym sł - nierafinowany cukier, sł - łyżeczka masła, sł - filiżanka startego na grubej tarce żółtego sera, o - 1 duży kalafior, sn - sól. Sos serowy: k - łyżka mąki pszennej, k - 1 2 szklanki kwaśnej śmietany, g - szczypta kurkumy, sł - łyżka

Cannelloni z pieczarkami

cannelloni 12 rurek 500 g pieczarek 300 ml białego wytrawnego wina 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka startej gałki muszkatołowej lub jedna cała gałka do starcia 1 łyżka tymianku 4-5 łyżek bułki tartej 500 ml sosu passata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki sól, pieprz, liść laurowy 200

3. Zapiekana soczewica w miseczkach

pieczywa na ciepło!    Zapiekana soczewica w miseczkach: -1 2 papryki u mnie pomarańczowej -1 2 cebuli -3 pełne łyżki suchej soczewicy u mnie żółtej -łyżka oleju -dwie żytnie bułki lub grahamki -sos sojowy, sól, curry   Paprykę opłukać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kosteczkę, cebulę obrać i

Miejsca:

Pasto (6)
Warta (5)
Porto (3)
Janów (2)
Węgrów (1)
Worcester (1)
Wisła (1)
Wilków (1)
Wenecja (1)

Firmy:

Onet (2)
RUCH (1)
MIT (1)
IKEA (1)
Genki (1)
Chip (1)
Cave (1)