Wszystko o:

zapiekane bułki

zapiekana z czerstwej bułki

  Często mam taki dylemat: co zrobić z pozostałymi bułkami czy chlebem ,które już nie są pierwszej świeżości. Można  zmielić na tartą bułkę lub zrobić zapiekanki z żółtym serem ale poszperałam ostatnio i znalazłam przepis na zapiekanką : ZAPIEKANKA Z CZERSTWYCH BUŁECZEK: bułki przedwczorajsze

Bułki zapiekane z masą kiełbasianą

kiełbasa mortadela lub zwykła jajka na twardo cebula ząbek czosnku łyżeczka masła bułeczki kajzerki żółty ser opcjonalnie ketchup Bułeczki przekroić na połowy i wydrążyć.Cienko posmarować masłem. Kiełbasę,jajka,czosnek,cebulę przepuścić przez maszynkę do mielenia. Masę doprawić do sm

Bułeczki zapiekane

Bułki zapiekane to mój ulubiony przepis na wspólną kolację. Szybko się robi i daje wiele możliwości modyfikacji. Można dodać praktycznie wszystko co się lubi : Ja zrobiłam standardowe na szybko, ale i tak były super smaczne   Składniki: 4 zwykłe bułki 4 jajka dowolna kiełbasa duża

POLARNY W IRLANDII CZ.5 8211 CO JEDZĄ IRLANDCZYCY czyli BARANIA WĄTROBA Z GRILLA W BEKONIE

, jak np. moja KM-ka znalazłem: 3 fastfoody serwujące tradycyjne w Irlandii frytki nazywane chipsami, a także pizze, hamburgery, kebaby, oraz nieśmiertelne w Irlandii zapiekane kanapki z tostów, bułek, lub bagietek 2 restauracyjki chińskie, w której jedna specjalizowała się w jedzeniu na wynos i

Chrupiące śniadanko ze szpinakiem i gorgonzolą

-15 min. 65279 5.  po upływie 8 mim. przykrywamy bułki odciętymi wcześniej czubkami i zapiekamy jeszcze aż się delikatnie przyrumienią, Uwaga!  Opcję nagrzewania piekarnika ustawiamy w pozycji nagrzewania od dołu a półkę ustawiamy w pozycji środkowej. Smacznego!   65279

Jaja zapiekane w śmietanie

, wymieszać z mąką . Zagotować. Połączyć ze śmietaną, osolić, mocno zagrzać. Bułkę kanapkową pokroić w kromki o grubości 1 1 2 cm. Wyjąć środek bułki, zostawić tylko skórkę. Obrączki z bułki obsmażyć na tłuszczu. Półmisek do zapiekania wysmarować cienko masłem, wylać gorącą śmietanę, ułożyć na niej grzanki

Squash, czyli kabaczek pieczony z kozim serem

większa odmiana cukinii, która w smaku jednak bardziej przypomina dynię. Jako że jest kuzynem i cukinii, i dyni, i bakłażana  stąd najpopularniejszą metodą podawnia jest oklepane 8216 warzywo  zapiekane z mięsem mielonym 8217 . Ile można! Są faszerowane bakłażany, cukinie, papryki, cebule i mnóstwo

Warzywa kapustne

-4 dniach przełożyć do słoików i krótko około 5 min pasteryzować. I tak mamy gotową wielowarzywną, naturalnie zakwaszoną sałatkę. Z olejem słonecznikowym lub oliwą jest fantastyczna. Poprawia apetyt, reguluje przemianę materii. Warto ją mieć w swojej spiżarni.       BRUKSELKA ZAPIEKANA Z RYŻEM

Bułeczki z niespodzianką

kajzerki lub bułki sezamowe - 0,5 kg leśnych grzybów u mnie mrożone lub pieczarek  - 1 duża cebula - masło - 2 - 3 łyżki śmietany - 1 łyżeczka mąki - sól, pieprz - vegeta    Przygotowanie: 1. Grzyby kroimy w grube plastry i gotujemy do miękkości, doprawiamy vegetą.  Bułeczki ścinamy  1 3

Kotlety wieprzowe z ananasem i śliwką

kotlety a następnie przykrywamy pozostałym ananasem i śliwkami. Całość posypujemy cienką warstwą bułki tartej i układany na niej kawałki masła. Zapiekamy około 50 minut w 180 stopniach. Podajemy z ryżem.   Smacznego! B

Przepis konkursowy: Selerowe Cordon Bleu

zapiekanych ziemniaków zamieszczone na blogu Bea w kuchnia, jednak w mojej wersji ta potrawa jest wegańska i bardzo prosta w przygotowaniu. 1 bardzo duży seler woda do gotowania selera sok z 189 cytryny 2 opakowania wędzonego tofu 300-400 gramów 2 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego 188

Zupa cebulowa

Polubiłam i poznałam ją przez dwa lokale: SPHINX oraz IKEA: składniki: 4 cebule 4 łyżki masła 1 łyżka mąki półtora litra wody lub wywaru z warzyw kostka rosołowa +grzanki z bułki +ser żółty koszt: 2-3 zł dla

Sola pod serowo-pieczarkową pierzynką

piekarnika wyjmujemy naczynie z rybą. Ser mieszamy z dwoma łyżkami tartej bułki. Na filetach rozprowadzamy warstwę jogurtu, posypujemy serową-okruszkową panierką i oprószamy papryką. Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez około 5 minut, do momentu roztopienia sie sera.      

Karnawałowe menu dobiega końca!

tego karnawałowego stołu i pozostać w tym bliskim nam kulturowo smaku innych zaproponowanych wcześnie potraw. Suflet serowy połączył się z zapiekanymi szparagami... to chyba też efekt miłosnego natchnienia. Ale zapewniam, że to na korzyść sufletu serowego. No i mus śliwkowy pozbył się cynamonu na rzecz

Klopsiki w sosie pomidorowym

Bardzo smaczny obiadek, ja wykorzystuję kotlety mielone z poprzedniego dnia. Polecam! Składniki na klopsiki mielone: 1 2 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 duża cebula 1 jajko 4 łyżki tartej bułki oliwa 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 2 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz Cebulę obrać, drobno pokroić i

Jajka po Góralsku

przygotowywała je siostra. Ja dziś debiutowałam o dziwo z sukcesem , gdyż pomimo iż potrawa nie jest skomplikowana to jej przygotowanie wymaga sporo wyczucia. Idealnie zrobione, mają chrupiącą bułkę, roztopiony ser i lejące żółtko. Składniki na 8 sztuk: 4 świeże okrągłe bułki 8 jajek sól, pieprz masło

Rybka pod pierzynką smakowitą

. Gdy trochę ostygnie dodajemy wraz z masłem do bułki tartej, wsypujemy zioła prowansalskie do smaku i razem mieszamy. Naczynie żaroodporne wykładamy folią, kładziemy rybę, następnie naszą masę z bułki, na wierzch układamy plastry pomidora. Zapiekamy 30-35 minut, termoobieg z dwoma grzałkami, 160 stopni

zapiekane bułki

Strudel z jabłkami Składniki: Ciasto: 250 g 8211 mąki, 1 8211 jajko, 1 - łyżka oliwy z oliwek, 1 - łyżeczka octu winnego 6 , szczypta soli, woda, sól, 100 g - masło do zapiekania ciasta, cukier puder do posypania Nadzienie: 75 dag - jabłek do zapiekania, garść rodzynek namoczonych, 0

Tunezyjskie menu

Podstawę diety stanowi pieczywo, głównie baquette - długie chrupiące bułki pszenne. Na śniadanie podaje się je z dżemem, do lanczu i obiadokolacji - bez dodatków, jako wypełniacz. Warto spróbować tabouna - tradycyjnego płaskiego chleba Berberów. Tunezja to raj dla miłośników frutti di mare, choć

Ciasto makaronowe

30 g bułki tartej Cukier puder do posypania Żaroodporne naczynie do zapiekania Dodatkowe masło do wysmarowania naczynia   Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić. Jajka lekko ubić. Zmiksować serek, śmietanę i cukier, stopniowo dodając jajka. Kiedy masa będzie gładka dodać skórkę z

Cannelloni z porami

zapiekane w sosie serowo-śmietanowym   Przepis ze styczniowego numeru Sól i Pieprz , z artukułu Obiad w kwadrans. Ten kwadrans to jest raczej naciągany, ale danie faktycznie jest proste do przyrządzenia i co najważniejsze bardzo smaczne. Cytuję przepis za gazetą, ja robiłam danie dla jednej

Panga z migdałami

    Dooobra rybka. Żeby ją przyrządzić potrzeba: 80 dag filetów z pangi 30 dag pomidorów 2 szalotki z braku szalotek dałam zwykłą cebulę 5 dag zmielonych migdałów  3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki cytryna 2 ząbki czosnku 1 2 łyżeczki słodkiej papryki 5-6 łyżek oliwy bazylia sól

Bułeczki zapiekane z jajkiem i serem żółtym

Składniki 1 małe jajko 10 dkg sera żółtego goudy vegeta 2 bułki kajzerki   Serek ścieramy na grubej tarce ,dodajemy jajko i troszkę vegety .Jeżeli mamy duże jajo dodajemy więcej sera. Masa powinna być gęsta nie lejąca. Bułeczki przekrawamy na pół, nakładamy masę, dociskamy. Na  patelni

ragout po weekendzie

chrupkie. Do farszu w rondlu dodajemy jeszcze troche śmietany i pakujemy do bułek. Bułki i pomidory zapiekamy przez kilka minut. Trybula doda koloru i aromatu daniu już na talerzu. z dworu francuskiego credits dla: quot Rozkosze podniebienia wedlug Casanovy quot by Georg A. Weth.

Zapiekane jajka w bułeczkach

bułki, delikatnie posolić ,posypać szczypiorem i tartym serem. Na blasze wyłozonej folią aluminiową piec ,do ścięcia się białka. Zajadać łyżeczką. Jeśli żółtko zetnie się także, możesz wtedy jeść jako gorące zapiekane jajko z dodatkiem majonezu.. Smacznego!  

Zapiekanka Emilii

                                                          2-3 jajka zależnie od wielkości frac12 szklanki oleju                                          frac14 szklanki oleju frac12 szklanki tartego parmezanu               frac12 lub frac34 szklanki tartego parmezanu czasem mieszam z   chedarem frac14 szklanki bułki tartej

zapiekane bułki

beszamelu robię tradycyjną marchewkę z groszkiem na ciepło, albo polewam nim różnego rodzaju zapiekanki przed wstawieniem do piekarnika. Pyszny też jest kalafior i brokuły zapiekane pod beszamelem z dodatkiem tarkowanego sera żółtego. Bardzo szybki serowy sos do makaronu Rozpuszczamy kostkę serka

Zapiekane jajka

dużo było w nich bułki tartej choć i tak dałam jej mniej niż zalecano w przepisie . Nie mniej jednak, podaję je jako propozycję we wspólnym wielkanocnym gotowaniu. Może kogoś zainteresują? Przepis zaczerpnęłam z książki quot Kuchnia polska quot Ewy Aszkiewicz. Składniki: - 6 jajek ugotowanych na

Śniadaniowe zapiekanki

. Doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą papkę nakładamy na kromki bułki, kładziemy na wyłożoną papierem blaszkę i zapiekamy w 200 o C około 10 - 15 minut do momentu aż bułka zacznie się lekko rumienić. Smacznego :   Do wykonania przez dziecko: zetrzyj ser i ogórki na tartce rozbij jajko i dodaj do sera

Gnocchi i małże nadziewane

. Układamy skorupki z małżami na 1-2 blachach do pieczenia. W każdej skorupce umieszczamy szczodrą szczyptę nadzienia z bułki i pietruszki, dociskamy palcem, by wypełnić muszlę. Posypujemy po wierzchu serem i zapiekamy ok. 10 minut w nagrzanym piekarniku 230 st. , zamieniając blachy miejscami w 1 2 czasu

Sówki z kaszą

pieprzem. Do lekko przestudzonej masy dodajemy 1 2 -1 łyżkę bułki tartej, mieszamy, napełniamy obgotowane kapelusze kań i dolną część, tę od farszu, oprószamy bułką tartą. Tą stroną kładziemy grzyby na blaszkę posmarowaną olejem, kapelusze z wierzchu smarujemy olejem, i zapiekamy w piekarniku nagrzanym

Ciabatta z mozarella

183 2 bułki ciabattki 183 1 łyżka oliwy 183 1 ząbek czosnku 183 4 plastry ulubionej szynki 183 pomidor 183 ser mozzarella   Ciabattki przekrajmy na pół, do oliwy wciskamy ząbek czosnku i pędzelkiem smarujemy bułki. Kładziemy wędlinkę, plastry pomidora ja kroje dosyć

Cukinia i pieczarki po francusku

łyżki oleju, sól, pieprz, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do ok 200 stopni. Cukinię i pieczarki włożyć do formy do zapiekania, polać 1 łyżką oleju, posolić, posypać mieszanką bułki, zapiekać ok 15 - 20 minut ja w połowie delikatnie przemieszałam bułkę . Zjadać od razu, gorące. Smacznego!!!  

Domowe zapiekanki

Składniki 4 bułki paluchy ser zółty 30 dag pieczarki 1 cebula masło ketchup papryka słodka pieprz sól Sposób przyrządzenia Pieczarki kroimy w plastry, cebule w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na łyżce masła. Bułki przekrawamy na pół, smarujemy masłem, układamy

Poświąteczne rady

smażonych, zapiekanych, odgrzewanych, odsmażanych kawy, mocnej herbaty   Jedz Aby jak najmniej drażnić żołądek i przewód pokarmowy wybieraj warzywa młode i delikatne. Obieraj z nich skórkę, usuwaj pestki. Wszelkie zwłókniałe elementy tych produktów pomijaj. Warzywa staraj się przygotować poprzez

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym

Składniki duże pieczarki 300 g wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko łyżka tartej bułki przyprawy: s oacute l, pieprz, majeranek, ziarenka smaku vegeta jajko i bułka na panierkę, olej Przygotowanie Z pieczarek usuwam nbsp n oacute żki nie wyrzucać i obieram ze sk oacute rki. Pieczarki i

Kanapki na ciepło, czyli alternatywa dla tradycyjnych kanapek

Śniadanie, kolacja, zwykle sięgamy po kanapki, bo co innego na szybko moglibyśmy zjeść. Alternatywą są te pyszne zapiekanki, które urozmaicą nasze posiłki. Moja ocena to 5 5.     Składniki: - 3 bułki kajzerki -  2 jajka - 3 plastry wędliny - 2 cebule - 2 łyżeczki musztardy - 15 dag statego

ZAPIEKANE JAJKA

Zapiekane jajeczka z warzywami takie uwielbiam najbardziej na śniadanko z dziećmi w sam raz oj były pyszne bo wszystko zjedzone... z tego co słyszałam to teraz można jeść jajka codziennie, no chyba że mamy wysoki cholesterol to wtedy tylko kilka tygodniowo... 3 JAJKA SÓL, PIEPRZ 3 ŁYŻKI

Pomidory po prowansalsku

dobrze wymieszaj. Połówki pomidorów dopraw solą i pieprzem i wypełnij masą z bułki tartej, tak by utworzyła kopczyk na brzegiem pomidora. Pomidory umieść w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i skrop je oliwą. Zapiekaj przez około 10 minut, aż bułka się zezłoci.

Dziś będzie tego sporo - a raczje wczoraj było.

by od czasu do czasu zamieszać. Doprawić do smaku. Nadziane naleśniki obtaczamy w jaku i orzechach, układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku przez około 15 minut w 180*   A na podwieczorek bułeczki orkiszowe 8211 pyszne o ile się ich nie przypali. Wczoraj robiłam je pierwszy raz. Moim

Grzanki z jajkiem i szparagami

  Pomysł na szybkie i pyszne śniadanko. Po wczorajszej sałatce zostały 3 sztuki ugotowanych szparagów, do tego jajka i bułki nie pierwszej już świeżości. Zresztą można dodać to co lubimy czy to co znajdziemy w lodowce : Polecam też Grzanki czosnkowe ze szparagami i pomidorkami cherry  oraz

Bułeczki zapiekane z jajkiem

    Pyszne, chrupiące zapiekane bułeczki z jajkiem i smakowitymi dodatkami. Idealne na śniadanie, doskonale poprawiające humor w te szare lutowe dni Źródło: Blog 2 smaki Składniki: 4 bułki kajzerki 4 łyżeczki masła 15 dag wędliny np. szynka 10 dag startego żółtego sera 4 jajka 2

gołąbki z mięsem

Składniki - miękka główka kapusty białej lub włoskiej - 75 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego - 1,5 namoczonej bułki z przedziałkiem - malutka cebula - 2 jajka - 2 kostki rosołowe - sól - świeżo mielony pieprz - puszka koncentratu pomidorowego - 2 łyżki kwaśnej śmietany 18

Zapiekanki bez ketchupu

Składniki 4 bułki kajzerki ser plastry masło salami szczypta pieprzu Sposób przyrządzenia Bułki kroimy na połówki i smarujemy masłem. Układamy plastry salami, sera i pieprzymy. Zapiekamy aż ser się rozpuści

Zapiekane pomidory

miseczce mieszamy bułkę tartą, drobno pokrojony czosnek, pietruszkę, sól i pieprz. Do tak przyżądzonej bułki dolewamy niewielką ilość oleju aż powstanie papka. Masę z bułki tartej nakładamy na przygotowane wcześniej pomidory. Rozgrzewany piekarnik do 180 C i zapiekamy pomidory przez 20 30 minut

Zapiekane jajka w bułkach

kosteczkę wędlinę, wbijamy jajko i oprószamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim każde jajko. Przygotowane tak bułki zapiekamy w piekarniku i podajemy na gorąco

Dorsz w warzywach

, tartej bułki i natki. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 200 stopni c

Zapiekane ostrygi

parmezanu * 10 małych wiórków masła * 5 łyżeczek bułki tartej * 5 łyżeczek drobno posiekanej natki pietruszki * chilli * sok z cytryny   Dodatkowo:   * 1 kg soli   Po otwarciu muszli według wcześniejszych wskazówek i wyjęciu ostrygi, na dno wysuszonej muszli wysypujemy pół łyżeczki bułki tartej

Domowe zapiekanki

Składniki 4 bułki paluchy ser zółty 30 dag pieczarki 1 cebula masło ketchup papryka słodka pieprz sól Sposób przyrządzenia Pieczarki kroimy w plastry, cebule w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na łyżce masła. Bułki przekrawamy na pół, smarujemy masłem, układamy

Karp faszerowany pieczony

Składniki 1 kostka bulionu warzywnego 1 karp 1,8kg 2 czerstwe bułki kajzerki nbsp frac12 szklanki mleka 2 cebule 6 pieczarek 4 łyżki masła 2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, wegeta Przygotowanie Rybę oczyścić, nie rozcinać brzucha, odciąć głowę i przez powstały

Faszerowane bakłażany

Składniki 600 g bakłażanu 250 g cebuli 4 duże 1 ząbek czosnku 200 g strąków papryki 1 czerwona i 1 zielona lub żółta 100 g dojrzałych pomidorów 1 2 cytryny sok 1 2 łyżki stołowej oleju FARSZ: 400 g mielonej wołowiny 1 jajo 40 g cebuli 1 mała 1 bułka lub 2 łyzki stołowe bułki tartej 1 ząbek

Zapiekanki piątkowe by yaca

tym samym czasie bułki zapiekać w piekarniku w temp. 170 stopni najlepiej z termoobiegiem przez czas smażenia jaj prosto na wyjęte z piekarnika bułki nałożyć warstewkę jajecznicy podawać i od razu jeść Jedyne na co należy zwr oacute cić uwagę podczas robienia, to aby zgrać czas zapiekania bułek z

zapiekanki z frytkami.

no tak. wydaje się, że tworzy się jakiś blog kulinarny... późno już chyba więc tylko parę słów na temat tych przedziwnych grzybków : proste - i zarazem genialne w owej prostocie. kroimy bułki te długie, bagietki, czy jakie tam akurat mamy... na połowę wzdłuż --- po czym smarujemy sosem

Szarlotka polska

ubijamy białka na pianę, wykładamy białka na żółtka dodajemy mąkę i cukier waniliowy i lekko, delikatnie mieszamy, po czym wylewamy na jabłka i zapiekamy w 160 C około 40 min. Ciasto posypujemy cukrem pudrem z cynamonem. Tylko naprawdę nie radzę przesadzić z tym cynamonem. Przepis znalazłam w starej

Kuchnia tunezyjska

oraz papryką. W Tunezji spożywa się bardzo dużo pieczywa, a podstawę pożywienia stanowi baguette długie bułki pszenne , które podawane są prawie do wszystkich posiłków. Będąc w Tunezji warto spróbować niezwykłych dań z jajek, przygotowywanych np. z dodatkiem tuńczyka lub krewetek. Bardzo ciekawą

Gniazdka spaghetti

Składniki: - 25 dkg makaronu spaghetti - 3 łyżki tartej bułki - 3 łyżki tartego parmezanu - 4 pomidory - 25 dkg szynki - 2 łyżki śmietany - 20 dkg mozarelli - szczypiorek - 2 jajka - zioła prowansalskie, sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Dodajemy bułkę tartą i

zapiekane bułki

Wielkanocna golonka zapiekana w cieście 1 duża wędzona golonka około 1 kg , szklanka mleka, 100 g ziemniaków, 200 g maki, 2 żółtka, 20 g drożdży, sól. Wędzoną golonkę oczyścić, włożyć do zimnej wody i gotować. Po zagotowaniu zmienić wodę i gotować do miękkości około 1 1 godziny . Z mąki

Zapiekana Ryba Pomidorowa

Mama zaplanowała na dzisiaj rybę. Efekt był taki, że z pracy zbiorowej mojej i Mamy wyszła rybna zapiekanka ZAPIEKANA RYBA POMIDOROWA składniki: - 5 filetów z mintaja - sól i pieprz - sok z połówki cytryny - 2-3 pomidory - pęczek szczypiorku - 1 ząbek czosnku - 80g bułki tartej - 2

28. Zapiekanki

Ilość: 8 zapiekanek. Czas przyrządzania: 10-15 minut 8 kromek z bułki najlepsza wrocławska   nieobrany pomidor   8 plasterków sera np. Hochland 8 16 plasterków salami zależy jak cienko są pokrojone sproszkowane chilli ostra papryka  Na każdą kromkę, kładziemy salami, umytego, pokrojonego w

Kuchnia sycylijska: Makaron, oliwa i...

króluje la pasta. W tej materii inwencja i polot Sycylijczyków zdają się nie mieć końca. Każdy kucharz firmuje swoim nazwiskiem co najmniej kilka przepisów. Zasłużoną sławą cieszy się pasta con le sarde, czyli makaron zapiekany z sardynkami, orzeszkami pinii, kaparami, rodzynkami i finocchietto selvatico

Zapiekanka z wątróbek po Burgundzku

szklanka mąki, 2 szklanki soku pomidorowego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka cukru, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Ciasto: 2 3 szklanki wody, 2 jajka, pół szklanki startego sera cheddar, 2 łyżki bułki tartej SPOSÓB WYKONANIA: W garnku rozpuszczamy 2 łyżki

Klopsiki w sosie ogórkowym*

0.5 kg mięsa mielonego z indyka, cebulka, ząbek czosnku, sól,pieprz,jajko, ok.3 łyż bułki tartej niezbyt duże , kilka łyżek gorącej wody, natka pietruszki-wg.upodobania. SOS: 3 łyż.masła, 2 łyż.oleju, ogórek świeży, zioła prowansalskie, sól lub kostka rosołowa , pieprz, jogurt kremowy, 1 łyż

STARA LUBOVNA czyli KOTLET ZAMKOWY i SŁOWACKI GULASZ

żarcia. Kotlet Zamkowy to schab smażony, nadziewany duszoną kiszoną kapustą z owczym serem, i zapiekany w grubej panierce. Dla mnie rewelacja. Do tego zamówiłem sobi doskonale przyrządzony ryż i surówkę z kapusty. Jedzonko palce lizać. Obiecałem sobie, że któregoś dnia sam przyrządze w gawrze taki

po obiadku

. |Chociaż ja nie jadałam chleba. Czasami bułki ziarniste grahamki lub kukurydziane. Mało soli używam, prawie wcale. Ale kocham sery i wino. Czasami lubię sobie rollo zjeść lib pizzę. A to że uwielbiam bomby kaloryczne w postaci np frytek zapiekanych z żółtym serem już nie wspomnę. I ta moja trudność z

Pieczeń drobiowa z owocami

wrócę. Składniki: 800 g drobiowego mięsa mielonego   1 jajko roztrzepane 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki  100 g suszonych moreli 100 g rodzynek ziarenka smaku lub inna przyprawa typu vegeta pieprz Do mielonego mięsa dodać jajko

Klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki w sosie pomidorowym Jedną z ulubionych moich potraw są właśnie klopsiki. Polecam je na niedzielny, ale także na codzienny obiad. Składniki: 50 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 1 2 szklanki tartej bułki, 3 4 szklanki rosołu może być z koncentratu , cebula, jedno jajko

Kuchnia francuska

podchodzą do ich spożywania. Swój dzień zaczynają od słynnej tzw. bułki paryskiej, czyli bagietki z dżemem maczanej w kawie 8211 tradycyjnego lekkiego francuskiego śniadania. Obiad jadają we wczesnych godzinach południowych 8211 między 12 a 14 8211 jako obfity kilkudaniowy posiłek, zaś ich kolacja

Wakacyjne wspominki - gastronomia

na stole, to stanowcza przesada. Przede wszystkim pieczywo - białe bułki, tosty, rogaliki francuskie oraz kilka rodzajów ciast i ciasteczek. Do tego 5 rodzajów dżemów, miód, nutella, płatki śniadaniowe i inne słodkości po dwóch dniach wykręcające twarz w grymasie obrzydzenia. Z innych produktów był

Zapiekane bułeczki

śmietankę, dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Odstaw na conajmniej godzinę do lodówki Bułki przekrój na pół, wyjmij miąższ. Połówki napełnij farszem, zapiekaj około 20 minut w temperaturze 200 C.

KLOPSIKI Z MIĘTOWYM JOGURTEM

składniki  na pulpety: 300 g mięsa wołowego użyłam ligawy 300 g wieprzowiny użyłam polędwiczki wieprzowej posiekana mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanej mięty 1 2 łyżeczki soli 1 4 łyżeczki ziela angielskiego 1 4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oliwy 1

Greckie bifteki z fetą i miętą

nas jakoś tak... pozytywnie : Więc jeśli i Was dopadają jesienne smutki, postawcie na lato w kuchni :   Składniki na 6 sztuk:   * 800 g mięsa mielonego * 1 jajko * 15 listków mięty - drobniutko posiekane * 1 łyżeczka soku z cytryny * 1 łyżeczka oregano * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki bułki

Gargantuiczna Istebna.

.     Wcześniej byliśmy w Dyni, niby zjeść coś. Zaprowadził nas prezes polskiego Slow Foodu, Jacek Sz. nie podam nazwiska, bo pewnie mu wstyd . Zupa dyniowa, dyniowa panini rozpleniło się to po Krakowskich lokalach , ryż zapiekany 8230 matko huto, nawet nie chce mi się pamiętać co tam podobno jedliśmy. To

Kanapka

jesienne z pasztetem i żurawiną i zimowe zapiekane z serem.   Są wspomnienia kanapek, które czasami robił ojciec do szkoły 8230 i smakowały jego wodą kolońską, bo zawsze je robił po goleniu. Wspomnienia przeleżanych kanapek w szkole, jedzonych pod koniec dnia, kiedy masło naciągnęło smak papieru

zapiekane bułki

zdjęcia po jej zapieczeniu! ... Kalafior zapiekany z sosem serowym sł - nierafinowany cukier, sł - łyżeczka masła, sł - filiżanka startego na grubej tarce żółtego sera, o - 1 duży kalafior, sn - sól. Sos serowy: k - łyżka mąki pszennej, k - 1 2 szklanki kwaśnej śmietany, g - szczypta kurkumy, sł - łyżka

Cannelloni z pieczarkami

cannelloni 12 rurek 500 g pieczarek 300 ml białego wytrawnego wina 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka startej gałki muszkatołowej lub jedna cała gałka do starcia 1 łyżka tymianku 4-5 łyżek bułki tartej 500 ml sosu passata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki sól, pieprz, liść laurowy 200

3. Zapiekana soczewica w miseczkach

pieczywa na ciepło!    Zapiekana soczewica w miseczkach: -1 2 papryki u mnie pomarańczowej -1 2 cebuli -3 pełne łyżki suchej soczewicy u mnie żółtej -łyżka oleju -dwie żytnie bułki lub grahamki -sos sojowy, sól, curry   Paprykę opłukać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kosteczkę, cebulę obrać i

Gulasz z piersi kurczaka ze szpinakiem

smaku, - 2 łyzeczki bułki tartej, - olej do smazenia.   Wyczyszczona pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy sola, pieprzem i przyprawami, które lubimy. Odstawiamy na godzine do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mieso, aż się zrumieni, dodajemy śmietanę i całosć duzimy ok. 10 min

Zapiekanka pieczarkowa - fast foodowa

jak niegdyś można było kupić w ulicznej budce. No, nadal można kupić Pieczarki kroimy w drobną kosteczkę, podobnie cebulkę, wszystko podsmażamy do miękkości na małym ogniu, na maśle. Doprawiamy do smaku. Bułki cieniutko smarujemy masłem, podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu aż minimalnie sie

Bakłażan z serem

! Składniki: 1 bakłażan oliwa lub olej roślinny ser mozzarella i parmezan 1 słoiczek sosu pomidorowego do spaghetti około 200 g - najlepiej swojej roboty   Panierka tak na oko : 1 jajko lub 2 jajka, jeśli bakłażan jest spory 3-4 łyżki mąki 3-4 łyżki bułki tartej   Bakłażana pokroić w

Zupa cebulowa

Składniki * 3 większe cebule * 2 łyż. masła * 1 łyż. mąki * 2 kostki rosołowe * 1 5l wody * sól pieprz * posiekana natka pietruszki * grzanki z bułki lub chleba * ew. ser zółty Sposób przyrządzenia Obrane i pokrojone w piórka cebulki zeszklić na maśle. Posypać mąką i ok

Pieczeń z papryką i żółtym serem

Składniki Składniki: 80 dag mięsa mieszanego kark oacute wka, szynka, filety z kurczaka p oacute ł papryki czerwonej 15 dag sera ż oacute łtego 1 cebula 1 jajko s oacute l, pieprz do smaku Ponadto: foremka aluminiowa do zapiekania parę kropel oleju do wysmarowania foremki garść bułki

Zapiekanka z podgrzybków

Składniki:   80 dag małych podgrzybków, 4 dag tłuszczu, 6 dag cebuli, sól, pieprz, 1 2 szklank i śmietany, 6 dag sera żółtego, 3 dag masła, 2 dag tartej bułki. Sposób przygotowania:   Grzyby oczyścić, opłukać, pozostawić w całości. Udusić do miękkości z tłuszczem, obraną, pokrajaną

Zapiekane zraziki mielone jak pomysł na

Składniki -0,5 kg mięsa mielonego -2 łyżki bułki tartej -4 łyżki mleka -jajko -s oacute l,pieprz,majeranek -łyżka koncentratu pomidorowego -1 3 szkl. rosołu koncentrat -2 łyżki ketchupu pikantnego -mąka krupczatka do panierowania -olej sos: -szklanka śmietany 18 lub kremowa -2 łyżki mleka

szarlotka sułtańska

kwaśnej śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 duże jabłka, sporo cynamonu, 2 łyżki bułki tartej. przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i chowamy do lodówki. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je w plasterki. Połową ciasta wyklejamy wysmarowaną

Jak przemycić warzywa strączkowe?

  Fasolka szparagowa  Będzie zdecydowanie lepsza w smaku jeżeli ugotujemy ją na parze, polejemy roztopionym masełkiem dla starszego malucha w wersji z kruszonką z bułki tartej . Fasolka może stanowić dodatek do rozmaitych zup jarzynowych lub szpinaku polecam!   Już 10 miesięczny maluch

Filety z halibuta zapiekane

Składniki 80 dag filetów z halibuta, 6 cienkich plastrów słoniny, 1 średnia cebula, 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 łyżki tartej bułki, sól i pieprz Przygotowanie Filety wytrzeć, pokrajać na kawałki, posypać solą pieprzem. Naczynie do zapiekania wyłożyć czterema plastrami słoniny, na

Zapiekanka z grzybami

: Bułki przekrawamy na pół i smarujemy masłem. Na masło nakładamy warstwę przecieru pomidorowego następnie grzybki i serek. Zapiekamy w piekarniku przez 5 -7 min w temp 125 sto. Smacznego!

Grzanki z Kozim Serem i Winogronami

Chrupiące grzanki z kozim serkiem i winogronami na sałatce z rukoli. To bardziej pomysł niż przepis, plus kilka moich spostrzeżeń na temat sera koziego. Kiedyś go nie lubiłam... wręcz nie znosiłam, teraz już wiem dlaczego. Jadałam go zwykle w zapiekanych, gorących potrawach i jego zapach potrafił

Moussaka z kurczaka niskocholesterolowa

Składniki 2 bakłażany 2 cebule 3 średnie pomidory pokrojone w kostkę 100 ml koncentratu pomidorowego 2 piersi z kurczaka podwójne włoszczyzna 1 pęczek pietruszki oliwa z oliwek 2 białka z jajek 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki tartego sera żółtego niskotłuszczowego Sposób

Szparagi z serem

Składniki 1 kg szparagów 100 g masła 3 łyżki drobno posiekanej cebuli 3 zielone gałązki selera 5 łyżek tartego sera 2 łyżki bułki tartej 6 pomidorów tymianek estragon sól pieprz Sposób przyrządzenia Przygotowac szparagi: oskrobać z twardych włókien i odciąć dolną część. W

Coś na wege spotkanie :-

się rozpisywała. 2 Falafele, z ciecierzycy i grochu podobne TUTAJ . Tym razem była prosta wersja, tylko ciecierzyca, groch, cebulka, natka pietruszki i przyprawy, bez sody, bułki tartej + sos czosnkowy na bazie majonezu fasolowego. 3 Sałatka szopska TUTAJ z majonezem fasolowym TUTAJ

Wiosenne pulpety by Grzankos

misce mięso,kajzerkę,cebulę,czosnek,jajko i przyprawy na zwięzłą, quot pulpetową quot masę-jeśli będzie za rzadka dodawać kaszy manny lub bułki tartej. Z masy formować pulpety ja robię takie quot coś quot wielkości między pulpetem a kotletem mielonym i obtaczać je w bułce tartej. Pulpety ułożyć w

suownik

, osobliwie halogenowe . grzyby halogenowe, haluny 8211 wiadomo, grzybki halucynki : piczki 8211 ostatnio wymyślone bułki zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą. Jest też kilka wyrażeń mniej związanych z trolami, takie prywatniejsze. końcówki 8211 dłonie. 8222 Asłu zmarzły końcówki 8221

strudel z jabłukami

Składniki Ciasto : 25 dag mąki 2 białka s oacute l woda nbsp Nadzienie : 70 dag jabłek cynamom wg uznania cukier do smaku 4 dag masła 6-8 dag tartej bułki 4-6 dag masła nbsp do zapiekania cukier puder Przygotowanie Z nbsp mąki ,wody, białek i szczypty soli zagnieść ciasto

Bułki faszerowane

koncentratem pomidorowym. Cebulę kroimy na cienkie półplasterki i smażymy na złoto. Mortadelę i paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, przyprawiamy do smaku, dusimy ok. 15 min. Pod koniec dodajemy groszek. Farsz odcedzamy i napełniamy nim bułki, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok. 10 min. W

Grzanki biało-czerwone

opłucz pod bieżącą wodą. Osusz, odetnij ogonki, pokrój truskawki na plasterki 3 Bułkę pokrój na kromki grubości 1-2 cm. 4 Ser camembert pokrój na plastry grubości 0,5 cm 5 Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Połóż kromki bułki na około pół minuty 5 Ostrożnie obróć grzanki na drugą stronę. 6

Jedzenie... przekupstwo stare jak świat!

bułką tartą i usmażcie na oleju z resztką masła po cebuli. Sos: wymieszajcie 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany i 5 łyżek startego sera. Bułki kajzerki przekrójcie na pół, połóżcie kotlecik, polejcie sosem i przykryjcie wierzchem. Zapiekajcie w piekarniku nagrzanym do 120stC tak długo, aż sos serowy się

Przysmak janczarów...otulony cebulą...

co piąty wzięty do niewoli chłopiec był oddawany na wychowanie muzułmanom, w duchu islamu uczyli się wiernego posłuszeństwa i fanatyzmu religijnego 8230      8230 zapiekane na krótkiej szpadzie było ono przez Janczarów podczas przerwy w wojnie, najpewniej siedzieli kołem przy ogniskach i piekli

PIECZARKI NADZIEWANE WARZYWAMI

są smaczne i przygotowuje się je szybko, bez zbędnych kombinacji.   6 dużych pieczarek 1 mała cukinia 3 łodygi selera naciowego 1 duża cebula Kostka sera feta 1 por   3 łyżki oliwy Sól Pieprz Mielony kminek Tymianek Oregano 2 łyżki tartej bułki   Z pieczarek odcinamy nóżki, kroimy je

ZAPIEKANKA KALAFIOROWA :

    SKŁADNIKI   1 duży lub 2 mniejsze kalafiory 20 dag startego żółtego sera SOS SEROWY   15 dag startego żółtego sera 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka rosołu - może być z kostki 1 2 szklanki śmietany sól, pieprz i trochę magii 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka startych wiórków

Miejsca:

Pasto (5)
Warta (4)
Porto (2)
Janów (2)
Węgrów (1)
Wisła (1)
Wilków (1)
Wenecja (1)
Tarnopol (1)

Firmy:

RUCH (1)
Onet (1)
MIT (1)
IKEA (1)
Genki (1)
Chip (1)
Cave (1)