Wszystko o:

z masa makowa ciasto

Ciasto makowe z masą orzechową

Wykonanie: składniki z ciasta kruchego, oprócz dżemu i masy makowej zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną część upiec, drugą część dać na blachę, posmarować dżemem, wyłożyć masą makową i upiec. Zrobić masę orzechową: orzechy, cukier, mleko i łyżkę Kasi zagotować i wystudzić. Utrzeć resztę Kasi i

Ciasto kokosowo-makowe z masa budyniowo-smietankow

Składniki Ciasto nbsp 1 szklanka wiorkow kokosowych 1 szklanka zmielonego na sucho maku 2 lyzeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 lyzki maki nbsp Masa budyniowa 3szklanki mleka frac12 szklanki cukru 1 kostka masla 250g 1 nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp lyzki

Paluchy z ciasta francuskiego z masa makowa

2 arkusze ciasta francuskiego 100 g gotowej masy makowej 3 - 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 - 4 łyżki posiekanych orzechów 3 - 4 łyżki mleka Arkusze ciasta francuskiego cienko rozwałkować, następnie jeden posmarować mlekiem. Następnie równomiernie rozprowadzić masę makową i

tort makowy i różne wariacje na jego temat

Składniki CIASTO MAKOWE 25 dag maku spażyć i zmielić,8 jajek, 3 łyżki bułki tartej 1lyżka kaszy manny, 25dag cukru, 1lyżeczka proszku do piecenia. nbsp CIASTO KOKOSOWE 4 białka ubić z 15dag cukru dodać 10dag kokosu delikatnie wymieszać i upiec. MASA 8-10 jaj ubić na parze z 2 szklankami cukru

Makowiec wykwintny tradycyjny

                           Makowiec to jedno z najpyszniejszych ciast jakie znam. Na świątecznym stole obowiązkowo być musi, ponieważ wszyscy za nim przepadamy. Nigdy nie wychodzi mi idealnie. Pęknie albo się rozrośnie, ale zawsze jest bardzo smaczny. Uwielbiamy taki z dużą ilością masy makowej, w

Sposoby na zakalec

wyrobić. 3.Nadzienie makowe Smak placków drożdżowych z kruszonką wzbogaca się często przez dodanie nadzienia, np. makowego. Aby masa makowa była delikatna i aromatyczna, należy do niej dodać odrobinę musu jabłkowego. 4.Pękający makowiec Makowiec z ciasta drożdżowego lubi podczas pieczenia pękać

Makowiec po japońsku

po japońsku- taki z biszkoptem, który po upieczeniu odwraca się do góry nogami . Zainspirowałam się i przygotowałam swoją wersję tego ciasta. Oczywiście nie planowałam używać gotowej masy makowej, gdyż wcześniej zawsze sama ją przygotowywałam, ale w tym roku zbieg nieprzyjemnych okoliczności

MAKOWIEC

mordercza dla makowca. 6. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do gorącej masy makowej, mieszamy dokładnie łyżką. Dzięki temu masa będzie bardziej puszysta. 7. Masę studzimy tak, aby była letnia, kiedy będziemy nią faszerować makowce. ciasto drożdżowe  1. Rozpuszczamy margarynę masło i odstawiamy, żeby

Duże zmiany i Ciasto Filozofa

mogła bardziej uszczegółowić dział na słodko . Wracając do dzisiejszego ciasta. Kolejny świetny wypiek z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji . Ciasto kokosowo-makowe, delikatny budyniowy krem, warstwa jabłek i puszysty jak chmurka biszkopt jestem nim zachwycona! Wyszedł taki delikatny! . Do

Czas na baby

czekoladą - 1 puszka masy makowej, skórka otarta z cytryny, - 1 2 szklanki mleka, - trochę aromatu rumowego lub migdałowego do ciast, 25 dag masła, - 20 dag cukru, szczypta soli, - 1 cukier waniliowy, 6 jajek, 50 dag mąki - 1 proszek do pieczenia, 10 dag gorzkiej czekolady, - tłuszcz i tarta bułka do formy

Tort orzechowo-makowo-kawowy

................................................. Na to kładziemy biszkopt makowy na który nakładamy masę kawową. Makowy z masą kawową........................................................ Na masę kawową nakładamy ostatni orzechowy biszkopt.  Boki ciasta smarujemy masą budyniową i obsypujemy zmielonymi orzechami, a następnie delikatnie

Makowiec tradycyjny

na makowiec zrobiłam praktycznie dokładnie wg przepisu, więc tak też go podaję. Masy makowej nie robiłam sama, skorzystałam z gotowej masy i muszę powiedzieć, że wyszło naprawdę przepysznie. Gotową masę troszkę wzbogaciłam dodając ubite białka, miód, orzechy, rodzynki. Z tego przepisu zrobiłam dwa

Świąteczny tort drożdżowy z makiem, żurawiną i kremem adwokatowym

go nasączać. Masę makową najlepiej od podstaw zrobić samodzielnie, jest nieporównywalnie smaczniejsza i przepysznie smakuje marcepanem oraz żurawiną. Ciasto przełożyłam kremem z dodatkiem likieru adwokat, a całość polałam lukrem królewskim. Tort prezentuje się pięknie w przekroju, łatwo się kroi i

Makowiec zawijany

Składniki: Ciasto: 450 g mąki szczypta soli 180 ml mleka 30 g świeżych drożdży 50 g cukru 40 g masła lub margaryny 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego Masa makowa: 500 g masy makowej 8211 z tego przepisu 1 porcja lub gotowej* 1 jajko 2 jabłka Lukier: 100 g cukru pudru sok

Tort czekoladowo makowy

Wykwintny i elegancki... Dla miłośników gorzkiej czekolady i maku... Niezbyt słodki... Ciężki, wilgotny, mroczny... Jak jedna wielka trufla z nadzieniem makowym... Z gotowaną masą makową nie wymagającą pieczenia. Na pysznym czekoladowym cieście... Z lukrem, na życzenie M. : bo mógłby być słodszy

Tarta makowo-marcepanowa z pomarańczą

połączenia składników. Następnie wymieszać z masą makową. Zostawić do wystudzenia. Po tym czasie jajka ubić mikserem i wymieszać dokładnie z masą. Masę makową wyłożyć równomiernie na podpieczonym cieście. Resztę masy marcepanowej wymieszać z cukrem pudrem. Rozwałkowywać i wycinać z niej gwiazdki. Rozkładać

Seromak nie tylko na święta

ucieramy z cukrem, aż stanie się miękka i puszysta. Nadal ucierając dodajemy do masy po 1 jajku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy w 3 turach do masy ciągle ubijając.* Ciasto układamy w kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki. Masa serowa: 700 g sera półtłustego

TORT MAKOWY

  żółtka, aromat migdałowy i wymieszać. Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą makową Ciasto : Zagnieść szybko ciasto, podzielić na 1 3 i 2 3, zawinąć w przezroczystą  folie i włożyć  do lodówki na 1 godz.  Tort makowy: Dużą blachę 36 x 25 cm wyłozyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem

Seromakowiec

, które czytałam. Przy wykonaniu warstwy makowej poszłam na łatwiznę i skorzystałam z gotowej masy z puszki. Jedyne zastrzeżenie, jakie mam do tego ciasta, dotyczy spodu - krucha część pomimo uprzedniego podpieczenia jednak siadła trochę pod ciężarem masy makowej. Myślę, że jeżeli chcecie oszczędzić

Sernik z makiem seromak

obsypane słodką kruszonką : Ciasto robi się niezwykle szybko , o ile przygotujecie wcześniej masę makową z tego przepisu, lub po prostu kupicie gotową z puszki. Należy tylko schłodzić kruche ciasto, a potem wyłożyć wszystkie warstwy i upiec : Polecam, osobiście jesteśmy nim zachwyceni! To będzie jedna

Strucla makowa

Przepis na struclę powinien pojawić się przed świętami, jakoś nie było czasu a przepis wolę tu mieć żeby za rok nie szukać. Przepis na ciasto pochodzi ze starej książeczki mamy, a masa makowa z głowy mamy dlatego wolę mieć to spisane Strucle są bardzo smaczne, bo ciasto nie wysycha tak szybko

Wyszywanka z twarogiem i makiem

włoskimi. Z białek ubijamy pianę z cukrem dałam ok. 2 łyżek i wykładamy na orzechy.  Pieczemy ok. 30 minut piekłam ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 65279 Masa makowa: utrzeć mak z cukrem i masłem, dodając jajko i aromat. 65279 Masa twarogowa: twaróg utrzeć z cukrem, masłem i

Mazurek makowy

łyżki cukru pudru 16g cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: puszka masy makowej 100g czekolady 30g masła bakalie do dekoracji u mnie skórka cytrynowa i migdały kilka łyżek bułki tartej* niekoniecznie Wykonanie: Ze składników na spód wyrobić szybko ciasto, włożyć

Rogale Marcińskie

mniejsze albo 16 dużych rogali   Ciasto : 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 białka zostawiamy do masy makowej pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżki drobnego cukru szczypta soli 3 łyżki masła ok 50 g + 200 g miękkiego

z masa makowa ciasto

Najlepsza rolada makowa     Ciasto drożdżowe na 3 rolady makowe: 500 g mąki przennej 40 g drożdży 200 ml ciepłego mleka 5 żółtek 150 g masła 100 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lyb 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Masa makowa: 500 g suchego zmielonego maku 100

Tarta serowo-makowa

Połączenie niezwykle udane , masa makowa , sernik i kruche ciasto . Po listopadowych Rogalach Świętomarcińskich zostało mi trochę masy makowej , zamroziłam ją z myślą o babeczkach lub ciasteczkach , ostatecznie masa świetnie się nadała do tarty . Jeśli nie macie białego maku , możecie użyć zwykłego

Sernik z makiem

Lubię serniki. Ciasta z makiem i makowce już mniej. A co będzie, gdy połączy się te dwa tradycyjne polskie desery w jeden? Czy to może być smaczne? Owszem, może :- I jest. Mamy tutaj tradycyjny polski sernik, z tych cięższych, a na nim masa makowa z bakaliami u mnie obowiązkowo bez rodzynek

Makowiec zawijany II

rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masa makowa: Mak zaparzyć w 500ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Następnie dodać pozostałe składniki na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które pozostało z ciasta . Ciasto podzielić wg uznania, rozwałkować

makowiec zawijany

Nigdy nie przepadałam za makowcem. Może dlatego, że moje najwcześniejsze wspomnienie dotyczące tego ciasta wiąże się z gotowaniem maku gotowych mas makowych jeszcze wtedy człowiek nie zaznał , a dla mnie był to odór okropny! uchh.. Jednak trzy lata temu, mój brat poprosił mnie bardzo ładnie, abym

Torcik makowy z wiśniami i masą kawową

konfitura przełamuje ewentualną słodycz no i jest jeszcze aromat kawy, który możemy sobie  regulować według własnych preferencji. Polecam to ciasto np. na Nowy Rok. Źródło Składniki na blaty z masy makowej: 8226 850 g masy makowej z bakaliami 8226 4 łyżki kaszy manny suchej 8226 6 dużych

Kruche babeczki z makiem

Pyszne, kruche, delikatne - tak w skrócie można powiedzieć o tych babeczkach. Przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, a są niezwykle smaczne. Kruche ciasto i masa makowa z bakaliami stanowią świetne połączenie. Umieszczenie na górze gwiazdek i choinek, nadało babeczkom świątecznego charakteru

Kruche babeczki z masą makową

Filip: quot Mamo zróbmy coś takiego jak makowiec, ale nie makowiec, takie z makiem i z ciastem ale nie makowiec! quot   No to powstały:                      quot Kruche babeczki z masą makową quot Składniki na masę:  8226 2 szklanki domowej lub gotowej masy makowej z bakaliami 8226 1

Drożdżowy makowiec zawijany

za gęste 8211 wszystko zależy od wilgotności mąki . Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość. Jabłko ścieramy na tarce i mieszamy z masą makową, a kiedy ciasto będzie wyrośnięte, ubijamy pianę z białek i również dodajemy do maku, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie

Seromakowiec z wiśniami

wcześniej spód z ciasta wykładamy masę makową, na maku układamy wiśnie i delikatnie przykrywamy je masą serową. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy ok 60-70 minut. Ciasto studzimy do temperatury pokojowej, a następnie na całą noc wstawiamy do lodówki.  Następnego dnia

Sernik z masą makową i kawałkami czekolady

*2 łyżeczki ekstraktu z wanilii *1 3 szklanki śmietanki kremowej 36   Składniki na masę makową: *250 g gotowej masy makowej *około 120 g bakalii: figi, suszone śliwki, orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, skórka pomarańczowa wszystkich bakalii ma być w sumie 120 g *1 łyżka maizeny lub

Rzeszowiak

Składniki Ciasto: 25 dag mąki pszennej tortowej 15 dag margaryny 10 dag cukru pudru 2 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag maku pół szklanki cukru 2 jajka kilka kropel aromatu migdałowego 1 łyżka masła 1 łyżka miodu Masa orzechowa

Ciasto cynamonowe

dosypywać je stopniowo do piany i delikatnie mieszać. Ciasto makowe piec ok. 20 minut w 180 o C, w takiej samej formie jak blaty cynamonowe. Masa: Jedną szklankę mleka wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami, a drugą zagotować z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać do niego masę budyniową i

Makowo-serowe ciasto wielkanocne....

zjadłam całe....  Składniki: Spód - kruche ciasto: - 4 żółtka - kostka masła - szczypta cukru - mąka - tyle zeby się zagniotło 2-3 szklanki   Masa makowa - 500 gram namoczonego przez noc maku - 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej - 100 gr migdałów - 100 gr orzechów laskowych - 100 gr

Makowiec

sztywną pianę. Mak wymieszać z żółtkami, dodać rum oraz pianę, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 lub 3 części. Rozwałkować prostokątne placki, posmarować białkiem, nałożyć masę makową i zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm w formie tuby. Makowce można również umieścić w

Najprostszy makowiec

KLIK . Makowiec z ciasta francuskiego 1 opakowanie ciasta francuskiego u mnie o wymiarach ok. 55x25cm 1 puszka gotowej masy makowej o masie 400g 1 jajko 2 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej można pominąć jeśli nie mamy Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem, aż białko i

Makowiec zwijany

.   Wykonanie masy makowej: 1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zmielić. 2. Dodać pozostałe składniki . 3. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, pozostałym z ciasta.   Ciasto podzielić wg uznania, rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową

Makowiec Wiejski

......................................... Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie połączyć z ciastem.  Ciasto i piana z białek........................................................ Masa makowa: Mak sparzyć, odsączyć na sicie, trzykrotnie zemleć ja mak utarłam w robocie . Mak

Ciasto makowo- kokosowe

Przepis pochodzi z gazety 8222 Ciasta domowe 8221 nr 211. Wydaje mi się dobrą alternatywą dla klasycznego makowca. Ciekawiło mnie to połączenie maku i kokosów Ciasto jest całkiem smaczne, choć czegoś mi w nim brakuje. Może bakalii w masie makowej? Ciasto kruche: 3 190 szklanki

Sero-makowiec z wiśniami na drożdżowym spodzie

Składniki: Ciasto drożdżowe: 200 ml mleka 50 g masła lub margaryny 375 g mąki pszennej 1 opakowanie suszonych drożdży 50 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko Masa serowo-makowa z wiśniami: 1 kg kremowego twarogu typu. Philadelphia 80 g masła lub margaryny 150 g cukru 3

Makowiec biszkoptowy

bakalie pokruszone bezy lub inne dodatki do ozdoby rolady bita śmietana, bakalie, inne Składniki masy II zamiennie z masą I : 3 4 puszki maku 4-5 łyżek śmietany kremówki kieliszek rumu rodzynki inne bakalie Wykonanie ciasta: Włączyć piekarnik na 180 °C. Dużą, prostokątną foremkę 25 x 40

Seromakowiec i świąteczne życzenia :

ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie wylepić nim dno formy o wymiarach 37x23 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Masa makowa: Masę z puszki wyłożyć do miski i wymieszać z bułką tartą

Makowy placek

65279 Makowiec, placek makowy, ciastka makowe - wszystko to jest na szczycie mojego apetytu. Moja Mama piekła najlepszy placek makowy na świecie: minimalna ilość ciasta, kosmicznie wiele masy makowej i kratka z ciasta na górze. Niestety, nie nauczyłam się przepisu, kiedy był na to czas. Trzeba

Ciasto ucierane z makiem

Już od dawna szukałam przepisu na ,,uniwersalne 8221 ciasto, o tak doskonałym smaku i konsystencji. Dziś prezentuję z masą makową, ale można wykonać go z masą serową, jak na sernik lub dodać sezonowe owoce !: . Przepis dostałam od koleżanki Ani z pracy, za który bardzo dziękuję. Trochę go

Sernik wyśmienity z makiem

pod sernik : Wszystkie składniki wyrobić razem. Ciastem wylepić spód i boki wysmarowanej tłuszczem blachy . Przygotowanie masy makowej : 3 dag tłuszczu stopić i ostudzić. Dodać do maku razem z cukrami, olejkiem. Wymieszać. Następnie dodać ubite białko i delikatnie połączyć z makiem. Przygotowanie

Drożdżowy warkocz z makiem i orzechami

waniliowym, jajkiem, solą i resztą podgrzanego mleka dodać do ciasta. Masa orzechowo 8211 makowa: Orzechy nerkowca i orzechy włoskie uprażyć na patelni bez tłuszczu. Morele i orzechy posiekać. Masę makową wymieszać z miodem, jajkiem, orzechami i morelami. Ciasto drożdżowe rozwałkować na posypanym

Makowiec

miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę naczynie z ciastem można wstawić na kilkanaście minut do średnio gorącej wody aby ułatwić wyrastanie . Masa makowa: Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce sitkiem do maku o najmniejszych

Makowiec zawijany

!: . Co do przepisu, to gorąco polecam tym, którzy jeszcze nie trafili na swój ulubiony makowiec. Dla mnie jest boski, pod każdym względem, ciasto jest delikatne jak ,,puszek drożdżowy 8221 , tylko musimy uważać by nie dosypać za dużo mąki, bo ciasto wyjdzie nam za ciężkie. Masa makowa idealna, cóż

Ciasto makowo-kokosowe

Ciasto delikatne i wyśmienite w smaku, mój mąż nie mógł się nim najeść cały czas powtarzając biorąc kolejny kawałek, że jeszcze nie wyczuł dokładnie jego  smaku . Przepis na ciasto pochodzi z gazety Domowe Ciasta .   Składniki na ciast makowe: 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki

Świąteczna tarta makowo - bakaliowa

odpukać w niemalowane piernik się spalił, a goście lada moment zapukają do drzwi. Początkowo chciałam zrobić świąteczną tartę ze standardowego ciasta kruchego bez maku i wypełnić masą makową. Jeśli zdecydujecie się na taką wersję i kupicie masę w puszce, to już w ogóle nawet nie zorientujecie się kiedy

z masa makowa ciasto

! Margarynę, 3 łyżki wody, cukier wymieszany z kakao wsypać do garnka i rozpuścić, Gotować 3 min., odlać 1 2 szklanki na polewę. Do ostudzonej masy dodać resztę wody, żółtka i mąkę z proszkiem. Wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z ciastem. Piec 50 min. Można przełożyć kremem i polać polewą

Drożdżówki z makiem

Świąteczne makowce zwykle tak rozbudzają domowe apetyty, ze przygotowuję je z dużym 8222 zapasem 8221 : W praktyce wygląda to tak, ze zamrażam kilka strudelków na Nowy Rok oraz porcję masy makowej na jakieś 8222 później 8221 . Owo 8222 później 8221 właśnie nadeszło i masa makowa, która

Tarta z konfiturą mandarynkową i białym makiem

konsystencję, a dla kontrastu dodaję domowo przygotowane słodkie skórki mandarynek kandyzowane w syropie. Już cienka warstwa na spodzie ciasta sprawia, że całe pachnie tak dobrze, że jedyne o czym marzę to perfumy o mandarynkowym zapachu i.. kolejny kawałeczek na talerzyku. Konfiturę połączyłam z masą makową

Makowiec

odsączyć minimum przez godzinę . W dniu pieczenia Przygotować rozczyn: rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, zalać mlekiem i odstawić do spienienia. Składniki ciasta umieścić w formie maszyny do chleba lub mikserze w kolejności płynne, sypkie dać same żółtka odkładając białka do masy makowej na koniec

Seromakowiec

przepis na jedno z moich ulubionych ciast, seromakowiec. Najlepszy z tych, które do tej pory piekłam. Delikatny, kremowy, wspaniały. Z każdym dniem coraz lepszy. Dodatek jabłek do masy makowej sprawia, że ciasto jest wyjątkowe. Mimo, że wymaga troszkę więcej pracy, naprawdę warto! Przepis znalazłam tutaj

Makowa panienka

  To ciasto zwróciło moją uwagę ze względu na nazwę i miłe skojarzenia z czechosłowacką bajką o przygodach sympatycznej Makowej Panienki i Motyla Emanuela, oglądaną w dzieciństwie. Makowo - kokosowo - migdałowe blaty i intensywnie cytrynowy, orzeźwiający krem to bardzo smaczne połączenie, polecam

Kołaczyk z makiem

ciasta. Masę makową wymieszać z konfiturą  pomarańczową.   Gotowe ciasto podzielić na 3 równe części. .   . . Każdą z części rozwałkować na okrągły placek o średnicy tortownicy. Tortownicę posmarować tłuszczem, posypać mąką. Pierwszy z placków ułożyć na tortownicy, posmarować go masłem i połową

Seromakowiec z czekoladą

... Czekoladowa masa makowa: 150 g miekkiego masła 3 żółtka puszka gotowej masy makowej z bakaliami 850 g 2 3 szklanki migdałów bez skórek, zmielonych na proszek zmieliłam płatki 1 szklanka zmielonych ciasteczek Amaretti

Pyszności z maku

gramaturą uważać, większość kostek masła ma 200 gram, choć jedna z firm robi kostki ważące 170 gram... W tym roku odważyłam się na eksperyment i użyję do makiełek maku mielonego. Gotową masą makową z puszki gardzę, ale maku mielonego używa nawet moja Teściowa. Muszę się tylko z nią skonsultować, jak to

Wielkimi krokami idą święta

ziemniaczanej 1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami 900g Helio Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie wyłożyć dno formy o wymiarach 45 x 40 cm ja robię w tortownicy . Ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 180 ordm C przez 15

Makowiec wigilijny

  Ciasto: 500 g mąki pszennej paczka suszonych drożdży około 200 ml ciepłego mleka 100 g roztopionego masła 100 g drobnego cukru 3 jajka żółtka i białka osobno - 2 białka należy odłożyć - dodam je do masy makowej szczypta soli Z drożdży, łyżki cukru, mleka i 100 g mąki zrobiłam zaczyn

Mufinki makowe z jabłkiem

Po produkcji drożdżówek zostało mi trochę masy makowej, więc postanowiłam, że zrobię jeszcze mufinki z jej dodatkiem. Jako baza posłużył mi przepis na mufinki makowo-migdałowe - trochę go zmodyfikowałam i powstały mufinki makowe z jabłkową niespodzianką w środku :-     Składniki : 1

z masa makowa ciasto

dag cukru pudru, wanilia, tłuszcz do wysmarowania blachy masa makowa: 1 szklanka maku, 1 szklanka przegotowanego mleka, 1 2 szklanki miodu, 4 łyżki masła, po 5 dag smażonej skórki pomarańczowej, rodzynków, orzechów włoskich, migdałów. Posiekać masło z mąką, dodać żółtko, cukier puder, wanilię

Makowczyki

czasu aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie: Wiśnie wyjęte z zalewy osuszyć na papierowych ręcznikach. Wymieszać masę makową z

Ciasto makowo-serowe

Ciasto makowo-serowe Ciasto makowe: 6 żółtek, 300 g cukru - utrzeć na puszystą masę 250 g zmielonego maku zalać szklanką gorącej wody, ostudzić, a następnie wymieszać z masą żółtkową. Dodać 4 płaskie łyżki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia .  Ubić na sztywno 6 białek , delikatnie

Warstwowiec

Kolejny Wielkanocny wypiek - tym razem ciasto warstwowe z przepisu Krystyny9 - bardzo smaczne, chociaż dość pracochłonne.   Składniki : ciasto : 400 g mąki 150 g masła lub dobrej margaryny 2 żółtka białka będą potrzebne do masy serowej 1 całe jajko 2 czubate łyżki cukru pudru 2

Makowiec

Strucla drożdżowa z makiem,jaką zawsze na święta robiła moja mama, a teraz piekę ją ja : Pełna bakalii i pysznej domowej masy makowej, polecam gorąco, nie tylko na święta Składniki na ciasto: 50 dag maki 2 i 1 2 szklanki mąki 13 dag margaryny 15-20 dag cukru 8-10 łyżek 5 dag drożdży

Drożdżówki z makiem

masę makową dzień wcześniej, ale gra jest warta świeczki : Mało ciasta, dużo maku - ideał a gotowa kupna masa nie umywa się do tej samodzielnie przygotowanej. Podane proporcje składników masy są orientacyjne, czegoś można dodać mniej, czegoś więcej, z czegoś może poza makiem i miodem zrezygnować

Seromakowiec

. Przygotowujemy masę makową. Mak z puszki mieszamy ze wszystkimi składnikami. Przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, dalej ucieramy, po czym stopniowo dodajemy ser oraz ekstrakt z wanilii. Tortownicę wykładamy ciastem a na ciasto wykładamy masę makową. Wyrównujemy powierzchnię po

Makowe muffinki ze świątecznych resztek

składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do poszczególnych wgłębień nakładamy kolejno: łyżkę ciasta, na to łyżkę masy makowej i znowu łyżkę ciasta. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 20 minut w 200*C pilnujemy, aby się nie przypaliły . Wyciągamy z piekarnika, zostawiamy muffinki do

Łatwy makowiec

zrodlo: www.youthink.pl autor: emilia Ciasto : 1.5 szklanki mąki 3 4 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru 1 2 kostki margaryny 1 2 szklanki śmietanty może być 12 2 łyżeczki proszku do pieczenie 3 jaja 2 żółtka Masa makowa : 1 puszka masy makowej z bakaliami 850g 2 białka 2 łyżki bułki tartej

Cynamonowiec

następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Dodajemy mleko i wszystkie suche składniki połączone ze sobą. Kiedy utworzą jednolitą masę dzilimy ciasto na dwie równe części i każdą z nich pieczemyh w tej samej formie przez ok 35 minut w 180 stopniach.   Składniki na ciasto makowe

makowiec zawijany

Przyszedł czas na szykowanie pierwszych ciast na święta. Pierwszy poszedł  do piekarnika makowiec. MAKOWIEC ZAWIJANY: ciasto: 70g drożdży 1 2szkl. mleka 8 łyżek cukru 4 szkl. mąki tortowej 250g margaryny 2 całe jajka żółtko gotowa masa makowa z bakaliami + rodzynki cukier puder do

Wieniec makowy

coś zawsze z tych zakupów uszczknę, piekąc namiastkę tego, co zagości na świątecznym stole. Tak powstał dzisiejszy wieniec. Szybkie ciasto oraz gotowa masa makowa wzbogacona orzechami i rodzynkami pozwoli przetrwać nawet najgorszy poniedziałek. Ciasto: 90 g posiekanego masła 50 g cukru jak ktoś

Ciasto makowo - kokosowe

jajka 2 łyżki stopionego masła Sposób przyrządzenia Mąkę, margarynę, cukier, żółtka i proszek posiekać. Amoniak wymieszać ze śmietaną i dodać do ciasta. Wyrobić i podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Sparzony mak mielić 3 razy. Dodać składniki masy makowej i wymieszać. Ubić białka z

Świąteczny rarytas

-2 łyżki alkoholu dodatki 10 dag orzechów włoskich 10 dag rodzynek ? szklanki drylowanych wiśni ? szklanki agrestu 2 krążki bezowe takie jak wielkość krążków makowych Sposób przyrządzenia Z przepisu na ciasto białka oddzielić od żółtek, a następnie żółtka utrzeć z cukrem, a na

Przepisy na Boże Narodzenie

CIASTA: Adwentowe ciasto z twarogiem i czekoladą 65279   Bożonarodzeniowa babka w czekoladzie 65279   Ciasto buraczane 65279   Ciasto makowe z kokosową bezą na ciemnym spodzie 65279   Ciasto makowo-kokosowe   Ciasto orzechowe 65279   Ciasto orzechowo-kokosowe z bakaliami i rumem

Mazurek makowo-orzechowy

blaszkę i dolepiać małymi kawałkami ciasto tam gdzie są luki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 160 z teroobiegiem do czasu, aż wierzch się lekko zezłoci około 15 minut . Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia. MASA MAKOWA: Mleko zagotować z cukrem. Dodać mak i gotować na wolnym ogniu

Cynamonowiec

Ciasto cynamonowe smarujemy powidłami. Na ciasto wykładamy połowę masy i rozprowadzamy równomiernie. Na masie kładziemy ciasto makowe i je również smarujemy powidłami a następnie wykładamy drugą połowę masy. Przykrywamy je ciastem cynamonowym i wierzch pokrywamy polewą z czekolady -  czekoladę

Gibanica

francuskie: Kupione ciasto francuskie rozmrozić i rozwałkować na bardzo cienko. Zostawić na boku. Nadzienie makowe: Mak zalać gorącym mlekiem. Miód lub cukier utrzeć z jajkiem i wymieszać z resztą składników. Nadzienie serowe: Ser utrzeć z cukrem, śmietaną i jajkiem, dodać rodzynki Nadzienie orzechowe

Makowiec japoński makowiec bez ciasta

z inną nazwą tego ciasta, mianowicie Szarlotka japońska   Składniki: 60 dag masy makowej 8211 jak ją przygotować podawałam tutaj 3-4 jabłka 5 jaj łyżeczka proszku do pieczenia 8 łyżek kaszy manny bakalie polewa czekoladowa 8211 przepis tutaj   Wykonanie: Sprawdzam czy

Makowiec na spodzie drożdżowym z posypką

. lub od razu kłaść na ciasto . Wykończenie: Na rozłożone ciasto równo rozprowadzić masę makową. Z posypki utworzyć wałeczki i kroić plasterki jak u mnie lub zetrzeć posypkę na wierzch. Piec 50min - 1h w 170 186 C na poziomie środkowym piekarnika.

Makowiec na kruchym cieście polany białą czekoladą

ciasto. Masa makowa: 1 opakowanie masy makowej 4 białka ubite na pianę trochę wódki dałam dwie pełne łyżki, ekstraktu z wanilii ok. 1 2 szklanki bułki tartej 2 łyżki cukru następnym razem pominę, lubię mniej słodkie ciasta Polewa: 1 2 czekolady białej 50g 3 pełne łyżki masła Wykonanie

MAKOWIEC ZAWIJANY

kogel mogel mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek. Gdy ciasto podwoi swą objętość dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką na prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy połowę masy makowej pozostawiając z każdej strony 2 cm marginesu. Ciasto luźno zwijamy i

Drożdżowy wieniec makowy

. Dodajemy bakalie. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na nie masę makową. Zawinąć w wałek, wyłożyć do tortownicy z dziurką i delikatnie naciąć wierzch ciasta. Piec 50 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto polukrować.

Placek z kleksami

To ciasto wymaga trochę pracy, ale efekt jest zdecydowanie wart zachodu. Przepis wygrzebałam na forum Pub u Emika. Składniki: Ciasto : 500 g mąki 5 g drożdży 80 g cukru 1 4 l mleka 80 g masła 1 jajko szczypta soli Masa makowa : 1 4 l mleka 20 g masła skórka z

PRZEPISY

za pomocą łyżki cedzakowej. 65279 65279 Makowiec Składniki Masa makowa: duża puszka masy makowej HELIO Ciasto: 10 łyżek mleka, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 2 całe jajka + 1 żółtko, 5 dag drożdży, 1 kostka masła lub margaryny, 0,5 kg mąki pszennej Lukier: sok z 1 cytryny

Makowiec

razem z tłuszczem i cukrem. Dodać olejek migdałowy i ubitą pianę z 3 białek. Wszystko razem wymieszać. Rozłożyć ciasto drożdżowe na stolnicy i posmarować białkiem. Wyłożyć masę makową i zwinąć w struclę. Upiec na złoty kolor. Można zamiast ciasta drożdżowego użyć ciasto kruche - wtedy na ciasto kruche

Kołocz z makiem

. Odstawić. Następnie zrobić kruszonkę - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodając stopniowo mąkę. Uformować 2 kule i odłożyć. Grubszą warstwę ciasta wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach 36 x 36 cm. Na ciasto wyłożyć masę makową, przykryć cieńszą warstwą ciasta. Z

Makowiec

  Świąteczne strucle z makiem różnią się tym od innych makowych wypieków, że warstwy ciasta są cienkie a masy makowe grube i przyrządzone z iście polską hojnością. Na bogactwo nadzienia mają niebagatelny wpływ orzechy włoskie, rodzynki i niezastąpiona skórka pomarańczowa. Oczywiście są zwolennicy

Łamańce z makiem

Czas przygotowania: 120 minut Składniki: MASA MAKOWA: około 200g niebieskiego maku 2 łyżki miodu naturalnego pół szlanki rodzynek pół szklani orzechów laskowych garść płatków migdałowych smażona skórka pomarańczowa 2 szklanki mleka CIASTO: 2 3 szklanki mąki 100g margaryny Palma z Kruszwicy

Makowiec Dawida

Chyba w ogóle nie powinnam przypisywać sobie udziału w przygotowaniu tego ciasta. Przepis mojej mamy, wykonanie Dawida, moja tylko masa makowa Wspaniale mieć takiego pomocnika - już zapowiedziałam Dawidowi, że od tej chwili makowca będzie robił tylko On Wracając do ciasta - jest fantastyczne

Makowiec Siostry Anastazji

przygotowaniem ciasta. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy zmielony mak, bakalie i olejek migdałowy, dokładnie mieszamy.  Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy makowej. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie. Wykładamy na ciasto. Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180

Euforia

przełożenia i cienkie posmarowanie wierzchu ciasta. Jeden blat biszkoptu posmarować masą, przykryć ciastem makowym, wyłożyć kolejną część masy, przykryć drugim blatem biszkoptowym. Wierzch ciasta posmarować resztą masy czekoladowej, można posypać startą czekoladą lub tak jak ja czekoladową posypką. Schłodzić

ciasto serowo- makowe

: aliner.blox.pl html 1310721,262146,169.html?2 Ciasto serowo makowe   Przepis cytuje za autorką   masa makowa   10 dkg masła 25 dkg maku sparzonego i 2-krotnie zmielonego 20 dkg cukru pudru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej kilka kropli olejku migdałowego Masło

łaciaty sernik z makiem

przekręcić przez maszynkę . Pozostała składniki masy serowej umieścić w misie, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę podzielić na dwie części proponuję, żeby warstwa makowa była nieco mniejsza . Do jednej wsypać mak, wymieszać.  Podpieczone ciasto kruche wyjąć z piekarnika, wlewać na

Miejsca:

Maków (225)
Wiśniowa (25)
Pasto (11)
Warta (10)
Tłuszcz (9)
Poznań (6)
Brzeg (6)
Poro (4)
Lisków (4)
Warszawa (3)

Firmy:

Helio (4)
RUCH (3)
Kruszwica (2)
Allegro (2)
SKOK (1)
Novel (1)
MIT (1)
Google (1)
DIALOG (1)