Wszystko o:

z masa kajmakowa

Mazurek z masą kajmakową

do 200 stopni, z papierem do pieczenia wyłożonym na wierzch ciasta i obciążonym fasolką ok. 15 minut. Redukuję temperaturę do 180 stopni, usuwam papier i fasolkę i podpiekam jeszcze z 10 minut. Masa: Puszkę z mlekiem gotuję ok. 2 godzin, zanurzoną całkowicie w wodzie, najlepiej pod przykryciem na

Mazurek z masą kajmakową

posiekane masło, cukier, śmietanę i żółtka. Wszystko razem zagniatamy. Wsadzamy do foliowego woreczka i odstawiamy do zamrażalki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wykładamy nim małą blaszkę, wcześniej wysmarowaną margaryną. Z reszty ciasta formujemy wałeczki, i skręcamy jak warkocz

Likier z masą kajmakową

. Studzę. Przestudzoną masę przekładam do miski lub miksera w oryginalnym przepisie, z blogu 8222 tak sobie pichcę 8221 , autorka nie zaleca miksowania, ja za pierwszym razem wymieszałam łyżką a za drugim mikserem i za każdym razem wyszło przepyszne . I teraz: I. Jeśli  dodaję mleko skondensowane

CIASTO BANANOWE Z MASĄ KAJMAKOWĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

**** 65279 * dałam jogurt grecki ** zastąpiłam 60 g białego cukru *** z braku orzechów pekan dałam włoskie **** u mnie pół puszki masy kajmakowej Banany rozgnieść widelcem. W misce ubić jajka, dodać do niech miękkie masło oraz banany. Po chwili dodać cukier oraz jogurt. Do tak powstałej masy dodawać mąkę

Tarta z bananami i masą kajmakową

schłodzony spód, schłodzić przez 2-3 godziny ja trzymałam ją całą noc . Śmietankę kremówkę ubić na maksymalnych obrotach miksera na sztywną pianę na koniec dodawać cukier puder i wymieszać. Banany obrać i pokroić na plasterki, skropić dużą ilością soku z cytryny. Na wierzch masy kajmakowej z czekoladą

Sernik kajmakowy z masą orzechową i polewą karmelową

posiekanych migdałów, 5 łyżek płynnego miodu lub golden syrup , 100 g cukru trzcinowego, 100 g masła Masa serowa : 600 g twarogu sernikowego, 400 g masy kajmakowej mała puszka , 3 jajka, 75g cukru trzcinowego, esencja waniliowa, 100 ml śmietany 30 , 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo

CIASTO MIODOWO - BUDYNIOWE Z MASĄ KAJMAKOWĄ I ORZECHAMI

jajka 3 łyżki miodu 3 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na masę budyniową: 3 szklanki mleka 3 4 szklanki cukru 250 g masła 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru dodatkowo: puszka masy kajmakowej orzechy włoskie 100g Składniki na ciasto posiekać i zagnieść, potem podzielić na 3 części

Wafle z masą kajmakową

Wafle z masą kajmakową 65279 1 opakowanie świeżych wafli, 1 słodkie mleko skondensowane w puszce lub gotowe zagęszczone mleko o smaku karmelowym lub kakaowym, pół kostki masła, można dodać zmielone orzechy, powidła, np. śliwkowe niekoniecznie Puszkę mleka włożyć do rondelka z wodą i gotować

Mazurek z szybką masą kajmakową

posiekać, zagnieść ciasto. Schłodzić w lod oacute wce 15-30 min . Wyłożyć na blachę. Można rozwałkować. Na brzegach blachy ciasta powinno być wyżej można zrobić wałeczek z ciasta i wykleić nim brzegi . Piec w temp. 180 st. przez ok. 20 min do zrumienienia . Masa: Margarynę rozpuścić z wodą i cukrem

Domowe masło orzechowe z dodatkiem masy kajmakowej

Masło orzechowe, które w wykonaniu jest dziecinnie proste, dodaję do kruchego ciasta, a by było bardziej delikatne. Jeśli oczywiście dzieciaki nie wyjedzą go po cichu... Do zmielonych fistaszków dodałam trochę masy krówkowej, co delikatnie osłodziło masło. Polecam w takiej wersji. Składniki: 400

Sernik kajmakowy

serka typu philadelphia 400g masy kajmakowej* użyłam puszki, która ma 510g 50g masła 100g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 1 łyżka mąki pszennej dodatkowo do polewy: 1-2 łyżki mleka, 2 łyżeczki masła opcjonalnie , orzeszki solone lub migdały do dekoracji 65279 Przygotowanie: Masło

Kajmak i słone orzeszki. Sernik dla zakochanych.

- nie tylko w ten jeden, wybrany dzień *   Sernik kajmakowy z solonymi orzeszkami Inspiracja: przepis stąd , ja jednak znacznie zwiększyłam ilość kajmaku w masie 8211 w innym przypadki byłby zupełnie niewyczuwalny. Polewa, spód i dodatek orzeszków 8211 pomysł własny. Kruchy spód cynamonowy

Słonecznikowiec

kostka masła Krem kajmakowy: 1,5 puszki masy kajmakowej w temperaturze pokojowej 200-250 g miękkiego masła Wykonanie: Ciasto:  Jajka ubijać z cukrem przez kilka minut na najwyższych obrotach, aż masa będzie puszysta i biaława. Następnie dodać do niej olej i krótko wymieszać łyżką. Sypkie produkty

Sernik kajmakowy

śmietankowe bez cukru 2 cukry waniliowe 0,5 szk. oleju 1,5 szk. mleka 3 4 szk. cukru pudru 400 g puszka masy kajmakowej 1 4 puszki zostawić na polewę Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać twaróg, masę kajmakową, budynie, na końcu wlać mleko i olej. Masa będzie rzadka, wylać ją na

Tort Kajmakowy

Orzechowy biszkopt przełożony kremem z serka mascarpone i śmietany z dodatkiem masy kajmakowej. Niezwykły. Słodycz torty wspaniale łamie konfitura z czarnej porzeczki i orzechy w biszkopcie. Pyszny. Przepis znalazłam tu i cytuję za Kasią. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka mąki

Tort kajmakowy czyli o czytaniu ze zrozumieniem :

schłodzonej śmietanki kremówki 30-36 200 g schłodzonej masy kajmakowej gotowej ze sklepu lub wcześniej przygotowanej z mleka skondensowanego opcjonalnie śmietan-fix do zagęszczenia masy ja dałam jeden do masy, a drugi do kremówki, którą dekorowałam boki ciasta Dodatkowo: 400 g konfitury z czarnej

Sernik banoffee...

półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 250 g serka mascarpone 2 3 szklanki cukru 4 duże jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka masy kajmakowej z puszki dulce de leche , zwane też masą karmelową lub krówkową , ok. 400 g Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Jajka

Tort bananowy

     Wprawdzie tort bananowy jest dość słodki, ale mimo to lekki. Jedną warstwę stanowi krem bananowy, drugą banany przykryte śmietaną z kawałkami czekolady, całość uzupełnia akcent z masy kajmakowej. Klasyczna kompozycja, dobry pomysł na bezalkoholowy tort na przyjęcie z dziećmi. Wprawdzie banany

Tort kajmakowy

, wymieszać aż się rozpuści, odstawić do przestudzenia. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i wódkę, wymieszać. Składniki na krem: 250 g schłodzonej śmietany kremówki, 30-36 500 g schłodzonego serka mascarpone 250 g schłodzonej masy kajmakowej Śmietankę ubić wraz z serkiem mascarpone na sztywną masę na

Babka kajmakowa

ziemniaczanej łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki cukru 300 g masy kajmakowej 100 g masła szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny Polewa: 100 g masy kajmakowej 3-4 łyżki mleka lub śmietanki kremówki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego garść płatków migdałowych Masę

Tort Kajmakowy 20-to warstwowy

-20 użyłam do tego dna jednej z tortownic oraz nóż do pizzy . Płaty ciasta ostudzić, ścinki pozostawić do ozdobienia tortu!! 65279 Krem kajmakowy: 500g masy kajmakowej ugotowanego mleka skondensowanego słodzonego 700ml śmietany kremówki 36 500ml mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka

Choco Banoffee

  Tyle czekałam, żeby wreszcie zrobić jakieś pyszne ciasto. Z najpyszniejszym smakołykiem świata, czyli masą kajmakową *__* - tak, wolę ją od kremów maślanych, od ciasteczek korzennych i kruchych, nawet od czekolady. Masa kajmakowa to mój Numer Jeden w kwestii słodyczy, zdecydowanie. No więc

Ciasto krówkowe - miodownik inaczej

oczyszczonej MASA 1: gotowa masa krówkowa w proszku 300 ml mleka do masy  MASA 2: puszka masy kajmakowej  Dekoracja: sos malinowy i czekoladowy    Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy w rondelku, dodajemy przyprawę do dań słodkich, odstawiamy do wystudzenia.  Jajka ubijamy mikserem, dolewamy

Tarta czekoladowo-kajmakowa

dojechało na miejsce, przypomniało mi się, że aparatu nie wzięłam. Może jeszcze kiedyś nadrobię TARTA CZEKOLADOWO - KAJMAKOWA składniki: Spód: - 1 opakowanie herbatników Digestive 225 g np. LU - 70 g masła, roztopionego - 1 tabliczka ciemnej czekolady 100 g , rozpuszczonej Masa kajmakowa z

Mazurek kajmakowy

ciasto będzie miało kaszkowatą konsystencję. Masa kajmakowa: 2 szklanki mleka 3,2 2 szklanki cukru 10 dag masła ozdoby czekolada mleczna, migdały, skórka pomarańczowa, zajączki, baranki, jajeczka czekoladowe, inne Mleko zagotować z cukrem i gotować na maleńkim ogniu tak długo, aż kropla

Tort gruszkowo kajmakowy

Dziś przepis dla wszystkich wielbicieli słodkości i absolutny must make dla wielbicieli gruszek i masy kajmakowej.  Tort jest pyszny, robi się go dość 65279 szybko i wbrew pozorom, wcale nie jest jakoś mocno przesłodzony. Nasączony syropem gruszkowym biszkopt w połączeniu z masą kajmakową

Snickers - 1wszy tort urodzinowy mojego synka :

wolałam intensywniejszy smak   Poncz:  - 1 3 szklanki gorącej wody  - 3 łyżki cukru  - 4 łyżki spirytusu  - sok z 1 cytryny   Sposób przygotowania:   Masa kajmakowa:  Puszkę mleka wstawiam do garnka, nalewam wody tyle, aby była przykryta i gotuję na małym ogniu 1,5 godziny od momentu

Babka kajmakowa

pieczarkamysia.blox.pl Polecam gorąco !     Składniki : 5 jajek oddzielnie białka i żółtka 3 łyżki cukru sok z jednej cytryny 100g masła 300g masy krówkowej kajmak 180g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii   Dodatkowo : 100g

Alpejska kostka

, ale bez niego będzie również pyszna. Polecam zasmakować! : Składniki na biszkopt: 4 jajka 2 3 szkl. cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka octu 2 łyż ki ciemnego kakao Składniki na masę: gotowa puszka masy kajmakowej 200 g masła w

Sernik z dulce de leche

użyłam twarogu gotowego do wypieków *2 3 szklanki cukru *2 łyżeczki ekstraktu z wanilii użyłam aromatu waniliowego *3 jajka *pół szklanki śmietany kremówki *400g dulce de leche czyli gotowej masy krówkowej kajmakowej *1 łyżka mąki ziemniaczanej Twaróg zmiksować z cukrem na gładką masę. Po kolei

Muffinki z kajmakowym środkiem

.    65279 Składniki na krem kajmakowy: 400 g masy kajmakowej w puszce 50 g margaryny    Składniki powinny być w temp. pokojowej. margarynę rozetrzeć na gładką masę, dodać masę kajmakową i połączyć z margaryną aż do powstania kremu.    W gotowych muffinkach po środku wydrążamy do połowy wysokości

Tort suknia lalki

puszystą białą masę. Dodawaj przestudzony budyń. Na koniec dodaj pokrojone w bardzo drobne kostki brzoskwinie i zamieszaj łyżką. Odstaw do lodówki. Uwaga! przed wymieszaniem z brzoskwiniami odłóż ok. 3 łyżki czystej masy budyniowej   Masa 2: pół kostki masła 400 g gotowej masy kajmakowej   Masło

3 bit

kajmakowej - gotujemy puszkę mleka skondensowanego słodkiego 2,5 - 3h wkładamy nieotwartą puszkę do garnka z wodą tak aby była cała zanurzona i gotujemy . Ułożenie warstw: 1 2 biszkoptu 1 2 masy kajmakowej herbatniki 1 3 masy budyniowej herbatniki 1 2 masy kajmakowej herbatniki 1 3masy budyniowej 1 2

Sernik kajmakowy

, ciasteczkowy spód. Piec około 50 minut w 180 st. C.   Składniki na polewę: - 170 g masy kajmakowej - 3 łyżki mleka - 2 łyżeczki masła Kajmak i mleko pogotować w rondelku, na wolnym ogniu, aż stanie się bardziej płynna. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła, wymieszać. Polewą polać całkowicie wystudzony

Sernik kajmakowy

, że na White Plate jest fantastyczny sernik :D obydwa!! :D :D 2010-03-19 23:57:23 v ha ha ha :D to będą dwa : Dzisiaj zapraszam na sernik kajmakowy. Delikatnie wyczuwalny smak dulce de leche, orzechowy spód, polewa, migdały... Ciasto smakuje nam bardzo, jednak zgodnie z Mamą stwierdziłyśmy

3 bit

Niebo w gębie... Składniki na blaszkę o wymiarach 25x30 cm 65279 350 g ciastek petit beurre puszka masy kajmakowej 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 l mleka 150 g masła 300 ml śmietany 30 śnieżka 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Przygotowanie: Zamkniętą puszkę z masą

Kruche babeczki dulce de leche

kto woli z naszym, swojskim kajmakiem. Ważna uwaga tytułem wstępu - to jak te babeczki będą wyglądać w dużej mierze zależy od masy kajmakowej. Proponuję otworzyć puszkę jeszcze przed pieczeniem. Moja masa była na tyle gęsta, że dało się ją bez problemu nakładać szprycą, ale jeśli widzicie, że kajmak

Mazurek kajmakowo-czekoladowy z bakaliami

: maślane kruche ciasto, kwaskowate powidła śliwkowe, masa kajmakowa, rodzynki w alkoholu, mleczna czekolada i migdały , a także cukrowe ozdoby. Mmmmm *__* Na szczęście zostało jeszcze parę kawałków! Ponadto dodam, że w odwiedzinach jadłam kolejny, przepyszny mazurek - z masą makową i bakaliami. Koniecznie

Lekki torcik bananowy z pianką straciatella na zimno

wyjąc z lodówki i ułożyć na niej pokrojonego banana. Następnie dokładnie rozsmarować masę straciatella. Wstawić do lodówki na około 20 minut. **można zastąpić śmietaną kremówką ubitą na sztywno- należy pominąć wówczas oczywiście mleko Dodatkowo: 4-5 czubatych łyżek masy kajmakowej dobrej jakości

3BIT

puszki nbsp - powstanie z tego tzw.karmel- masa kajmakowa. Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej to na chwilę przed otwarciem, zalecam zanurzyć puszke w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na sp oacute d herbatnikowy. Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem

Ciasto 3 bit

 - powstanie z tego tzw.karmel- masa kajmakowa.  Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej to na chwilę przed otwarciem, zalecam zanurzyć puszke w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy. Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem mikserem lub poprzez ucieranie

3bit!

. Wtedy masa będzie puszysta.   Masę kajmakowa ubijamy z 50g masła lub margaryny. Masło ma za zadanie nadanie pięknego koloru, a także ma sprawić, by masa kajmakowa nie była tak słodka.   Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy łyżeczkę cukru waniliowego i fixy do śmietany

Tort bananowy

na tarce lub obieraczką do warzyw, ewentualnie gotowych wiórek czekoladowych Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczami. PONADTO: 1 puszka 400-500g masy kajmakowej  1 szklanka wody 2 duże dojrzałe banany WYKONANIE TORTU: Masę kajmakową lekko podgrzać, aby była półpłynna i łatwo się

Muffinki kajmakowo-bananowe z kremem waniliowym i kokosem

masy kajmakowej i resztę ciasta do 3 4 wysokości. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Następnie wystudzić, wyjąć z foremek i odstawić do całkowitego ostudzenia. Krem maślany waniliowy: 100 g miękkiego masła 1 żółtko w temp. pokojowej 90 g cukru pudru 1-2 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu

Sernik waniliowy z karmelizowanymi gruszkami i karmelem

Dodatkowo: 3-4 łyżki masy kajmakowej płatki lub wiórki czekoladowe do dekoracji Wykonanie: Spód: Ciastka pokruszyć ja posłużyłam się blenderem i wymieszać z roztopionym masłem, tak aby konsystencją przypominały mokry piasek ew. dodać kakao . Tak przygotowaną masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki

Kajmakowy sernik na zimno

.  Przed podaniem dekorujemy stróżkami masy kajmakowej , bitą śmietaną lub owocami .          Smacznego ! 

Słonecznikowiec

zagotować.  Blachę wyłożyć matą silikonową bądź teflonową, wylać zagotowaną mieszankę i piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut na złoty kolor. Wystudzić, pokruszyć na drobne kawałki.    Masa: 550 g masy kajmakowej u mnie czekoladowa 200 g masła   Masło utrzeć z masą kajmakową na

Torcik z masą grysikową i piernikami

miodu 25 dag masła, 5 łyżek cukru pudru, 0,5 sztuki pomarańczy,  MASA KRÓWKOWA: 1 puszka gotowej masy kajmakowej POSYPKA:7 sztuk pierniczków  Biszkopt:  Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka, miksujemy, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i czekoladą w

Kostka alpejska

Ciasto, które upiekłam na imieniny mojego Brata : . Chyba smakowało , jest bardzo słodkie, jeden kawałek zaspokaja ochotę na słodkości na długi czas. A całość składa się z czekoladowego biszkoptu, masy kajmakowej, pokruszonych bezików i bitej śmietany posypanej czekoladą, to wszystko przełamujemy

Marlenka

: . Za przepis na Marlenkę dziękuję Oli klik .                  MARLENKA Składniki masy: Puszka masy kajmakowej w temperaturze pokojowej 1 2 l mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy + 3 łyżki cukru jeśli budyń jest bez cukru 250 g masła w temperaturze pokojowej Ugotować budyń z

Babka Krówka

. PIECZENIE: 180st, ok. 45-50min do suchego patyczka Przed wyjęciem z formy, upieczone ciasto, powinno przestygnąć. POLEWA: 150g białej czekolady 80ml śmietanki 30 lub mleka skórka cienko obrana z 1 cytryny 100g masy kajmakowej 4 krówki, drobno pokrojone      Śmietankę wraz ze skórką umieścić w

Tort balowy

Słodkości, słodkości.. Ten tort jest w sam raz dla słodkomaniaków:p ja się do nich zaliczam więc z czystym sercem polec am. Nie jest łatwy w przygotowaniu, ale efekt koncowy jest zniewalający. Ciasto składa się z 4 różnych warstw+ 2 warstwy herbatników: biszkopt, masa budyniowa, kajmakowa i bita

Ciasto jabłkowo-fistaszkowe z budyniem kajmakowym

blachę. Śmietanę i jajka należy wyciągnąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem.  Najpierw należy ugotować budyń. 2 3 puszki gotowej masy kajmakowej rozmieszać najlepiej trzepaczką z 600 ml mleka. W pozostałych 150 ml rozmieszać proszek budyniowy. Wlać do gotującego mleka z kajmakiem i cały czas

Torcik serowy o smaku kajmakowo - czekoladowym

roztopionego masła cukier -puder do posypania puszka masy kajmakowej lub mleka skondensowanego słodzonego 100g gorzkiej czekolady ewentualnie: 1 opakowanie cukru waniliowego i skórka z otartej cytryny Dodatkowo: 2 kartki z gazety typu Wyborcza Kartki z gazety są potrzebne do owijania boków

Wafelki z galaretką

Proste w przygotowaniu, o zaskakującym smaku wynikającym z połączenia masy kajmakowej z galaretką wiśniową. Sprawdzą się zarówno jako deser jak i na imprezie czy pikniku : Składniki: opakowanie wafli puszka masy kajmakowej 2 galaretki wiśniowe 0,7 l gorącej wody Przygotowanie: Blaszkę

Wielkimi krokami idą święta

stopniowo dodawać po żółtku i po łyżce masy serowej. Na koniec dodać pokrojone morele. Gotowa masę umieścić w formie np. wiaderko i chłodzić w lodówce przez 12h. Dekorujemy śmietanką ubitą z cukrem waniliowym. MAZUREK KAJMAKOWY: 200g mąki 100g masła Żółtko surowe Żółtko ugotowane na twardo 3

Marlenka

połączyły. Krem do tego ciasta jest bardzo dobry, pomimo użycia masy kajmakowej nie jest zbyt słodki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy miodowe placki staną się mięciutkie. Źródło Składniki masy:  puszka masy kajmakowej w temperaturze pokojowej   1 2 l mleka  1 budyń waniliowy lub

MAZUREK KAJMAKOWY

mleka 1 puszka mleka skondensowanego lub masy kajmakowej     W przypadku wykorzystania mleka skondensowanego przerobienia go na masę kajmakową , należy na około 3 godziny włożyć puszkę do garnuszka i gotować na wolnym ogniu. Wszystkie składniki do mazurka oprócz masy kajmakowej ugniatamy

Ciasto z masą budyniową, herbatnikami i owocową pianką

   Typowe ciasto bez pieczenia. Wygląd i 2 składniki: masa kajmakowa i herbatniki to są te rzeczy, które czynią je podobne do popularnego 3 bita. Krem budyniowy z przepisu na napoleonki gotujemy i od razu, gorący miksujemy z masłem. Ten sposób doskonale się sprawdza gdyż herbatniki szybciej

Mazurek kajmakowo-orzechowy

-orzechowa - propo rcja na całą blachę 200 g orzechów ziemnych 400 g masy kajmakowej 4 łyżki śmietany kremówki Masę kajmakową wraz ze śmietaną podgrzewamy w garnku na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa nie będzie gęsta. Dodajemy pokrojone na kawałki orzechy. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na chwilę, aż

Wielkanoc. Tarta kajmakowo-czekoladowa

8222 prawie 8221 jak mazurek może dla niektórych 8222 prawie 8221 robi wielka różnicę ale kto by się tym przejmował     200 g herbatników kakaowych 80 g masła 100 g gorzkiej czekolady puszka gotowej masy kajmakowej creme albo jeśli chcecie pominąć pozostałe dwie tabliczki gorzkiej

Ciasto krówkowe

ciasta z dulce de leche.   Składniki: Ciasto 200g mąki tortowej 200g masła 2 jajka 100g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 4 łyżeczki sody oczyszczonej 150g masy kajmakowej krówki z puszki garść orzeszków ziemnych solonych   Masa 100g masła 2 lyżki cukru

3 Bit

Słodziutka masa kajmakowa, puszysta masa budyniowa, kremowa masa śmietanowa, przełożone herbatnikami, posypane startą gorzką czekoladą. Pycha! Kiedy herbatniki nieco zmiękną, ciasto rozpływa się w ustach. Bezproblemowe, szybkie w wykonaniu, z ogromną przyjemnością wróciłam do niego po latach

Sernik z kajmakiem i orzeszkami

Nie dość, że pięknie wygląda, to jeszcze super smakuje! 3 kolorowe warstwy: ciemny czekoladowy spód, paseczek masy kajmakowej i masa serowa... Sernik trzeba upiec dzień przed podaniem ,aby dobrze zastygł, ale potem zniknie ze stołu w mgnieniu oka! Oryginalny przepis u Asi , tu podaję moją wersję

Mazurek na waflach 8211 najprostszy?

Kulinarny aforyzm : Bo każdy, nawet najmniejszy orzech do zgryzienia Aby okazał się pestką, jest kwestią do przemyślenia . Paktofonika Miał to być najszybszy mazurek 8230 . Jednak przygotowanie masy kajmakowej nie udało mi się znaleźć w Niemczech słodzonego mleka skondensowanego w puszce

Babka kajmakowa z prazonymi płatkami migdałowymi

PRAŻONYMI PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI Składniki: 5 jajek oddzielnie białka i żółtka 3 łyżki cukru sok z 1 cytryny 100 g masła 300 g masy krówkowej 180 g mąki pszennej 100 g skrobi ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Sos kajmakowy: 100 g masy krówkowej 3

Mocno czekoladowe cudo z chmurką :

gorzkiej czekolady, 100g   Masa kajmakowa : 1 tabliczka dużej gorzkiej czekolady z orzechami laskowymi opakowanie 200g lub 2x100g orzechy nie konieczne 1 puszka mleka skondensowane słodzonego ugotowanej *   Bita śmietana z bananami : 2,5-4 banany w zależności jaką dużą torownicę

Krajanka czekoladowa

przetrzeć przez sitko, lekko przestudzić. Masa kajmakowa z makiem 100 g masła 4 łyżki gotowej masy kajmakowej 4 łyżki gotowej masy makowej z bakaliami Miękkie masło utrzeć z dodatkiem masy karmelowej, na końcu dodać mak i masa gotowa. Polewa czekoladowa 100 g gorzkiej czekolady 40 g masła

SERNIK WIEDEŃSKI Z MASĄ KAJMAKOWĄ

: 125g masła miękkiego 1 kg sera białego tłustego, 3 krotnie zmielonego ja tym razem dałam z wiaderka bo taki miałam 6 jajek białka oddzielnie od żółtek 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy cukier waniliowy ziarenka z 1 świeżej laski wanilii MASA KAJMAKOWA 1 puszka masy kajmakowej 1 kostka

Sernik z kajmakiem - najlepszy!

temperaturze 180 o C. Masa serowa: 520g masy kajmakowej* 75g masła 150g cukru 5 jajek 1kg sera trzykrotnie mielonego dobrej jakości, bez sztucznych dodatków i zagęstników 1,5 łyżki mąki pszennej Masło utrzeć z cukrem, dodawać część masy kajmakowej 350g, reszta zostanie użyta do wykonania polewy i nadal

Tort dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi

, zmodyfikowałam powszechnie znany przepis wg własnego uznania - nie znoszę robić czegoś dokładnie z czyichś proporcji no, chyba że jest to jakiś osławiony w świecie deser znanego cukiernika . Krem zrobiłam zupełnie z innych proporcji - chciałam, żeby był mocno kajmakowy i mniej piankowy. A więc tort polecić

Mazurek truflowy

4 łyżeczki soli 1 łyżka kakao Dodatkowo: 1 puszka  truflowej masy kajmakowej 0,5 kg kandyzowane wiśnie posypka czekoladowa Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto

Sernik cynamonowo - karmelowy

cukier waniliowy z prawdziwą wanilią - 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej - 1 łyżka cynamonu - 2 żółtka - 2 jajka - 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 - 1 puszka masy krówkowej lub kajmakowej 400 g   W dużej misce utrzeć ser z cukrem i wanilią. Dodawać po 1 jajku i żółtku

Ciasto toffi

  Pyszne, lekkie, kaloryczne i słodkie ale stonowane ciasto. Takie ciacha lubię :D Spody są miodowe, ale nie są tak słodkie, jakby się wydawało. Najsłodsza jest wiadomo masa toffi. Możecie wybrać taką, jaka Wam smakuje są różne smaki masy kajmakowej . Ja wybrałam orzechową, ponieważ na

Tarta kajmakowa z kawową nutą

gotową. Dodatek kawy fajnie łamie słodycz masy. Na spód wykorzystałam kruche ciasto z przepisu M. Roux a. Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki 100 g cukru pudru, przesianego 2 jajka, w temperaturze pokojowej 65279 szczypta soli

Lody kajmakowe lody z dulce de leche

przysmakiem. przepis - Dorotus     Składniki : 200 g gotowej masy kajmakowej 230 ml mleka 370 ml śmietany kremówki   W rondelku umieścić mleko i masę kajmakową, lekko podgrzać na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia się składników nie wolno masy zagotować . Ostudzić, wstawić do lodówki moje

Idą Święta - Sernik kajmakowo-makowy

pokruszyć wałkiem lub zmielić w malakserze blenderze. wymieszać w garnuszku z masłem i cukrem.Powstałą kruchą masę wysypać na dno tortownicy, wyrównać i delikatnie wygładzić łyżką. Masa serowa: 1000 g sera 5 jajek 150 g cukru 1 łyżka mąki 200 g masy makowej może być kupna, z puszki 200 g masy

Karmelowa krajanka milionera

tłuszczem i dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem. Gęsto po nakłuwać widelcem. Pieczenie: 190st, około 15-20 minut na złoty kolor 65279 MASA: 55g masła 1 puszka masy krówkowej kajmakowej      Masę kajmakową wraz z masłem umieścić w rondelku. Podgrzewać mieszając na wolnym ogniu do

Miodownik z masą śmietanową i polewą toffi

  Ciasto mimo swojej nazwy nie jest przesadnie słodkie i choć polewę przygotowałam z masy kajmakowej to spokojnie możemy się nim zajadać. Masa z bitej śmietany z początku była wyższa ale po jednym dniu część jej wsiąkła w ciasto, które dzięki temu zmiękło.   Składniki: Ciasto: 500 g mąki

Sernik toffi

tortownicy i piec 12 min. w temp. 190 o C. Ostudzić. masa: 400 g gotowej masy kajmakowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego gotowana przez 2 godz. 600 g twarogu do sernika z wiaderka 100 g cukru 50 g masła lub margaryny 3 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać

Czekoladowy 3bit

: Na spód blaszki wyłożyć pierwszą warstwę krakersów. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Dodać do masy kajmakowej i wymieszać. Gdyby masa kajmakowa była bardzo gęsta, wystarczy ją lekko podgrzać i idealnie połączy się z czekoladą. Przełozyć nią krakersy. Przyrządzić masę karpatkową zgodnie z

TORT ŚMIETANKOWO - KAJMAKOWY Z GRUSZKĄ

pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki 2 łyżki kakao   MASA ŚMIETANKOWA: 0,5 litra śmietany 30 kremówki 1 galaretka cytrynowa 1 śmietan fix MASA KAJMAKOWA: 1 puszka gotowej masy kajmakowej 1 kostka masła   DODATKOWO: 1 duża puszka gruszek lub brzoskwiń 1 słoiczek konfitury

Karnawałowe babeczki makowo-kajmakowe

widelcem i pieczemy w temp.200stC przez ok.5-10 min. Upieczone,wyjmujemy z foremek. Na masę makowo-kajmakową: 200g maku mielonego Back Mit 200ml.mleka 2 łyżki miodu 100g skórek pomarańczowych Gold Pack 3 łyżki płatków migdałowych Kresto 3 łyżki rodzynek Kresto 400g masa kajmakowa Do garnka wlać mleko

Sernik z kajmakiem

nie może upłynąć bez domowego ciasta : Dziś chciałabym się podzielić dobrym przepisem na sernik.     SERNIK Z POLEWĄ KAJMAKOWĄ   składniki: spód: szklanka mąki pszennej pół kostki masła 3 łyżki kakao łyżka cukru szczypta soli   masa serowa: 750 gram białego sera półtłustego 1 budyń

Cookie dough billionaire bars

przedstawianego dwa posty temu . Na to - warstwa kremu cookie dough - czyli warstwa musu z surowego ciasta . Następnie - masa kajmakowa oraz na wierzchu - mleczna czekolada . Omg. TO BYŁO NAPRAWDĘ SŁODKIE. Ale jednocześnie - dekadencko pyszne . Jednak - warstwa cookie dough nieco gubi się w tym ogromie

Torcik kajmakowy z borówkami

i prosty w przygotowaniu ! A już w weekend pojawi się przepis na galette ze śliwkami i amaretto! Obiecuję :-     Torcik kajmakowy z borówkami na formę o średnicy 18 cm   ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła 300 g masy kajmakowej 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do

Babka kajmakowa

, prażone płatki migdałów.   Źródło: kajmakowa babka    Składniki: - 5 jaj - 3 łyżki cukru - sok z 1 cytryny - 100 g masła - 300 g masy krówkowej - 180 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii   Składniki na sos karmelowy

Kajmakowa babka z prażonymi migdałami

Babka o wyjątkowym kajmakowym smaku i zapachu, z wykorzystaniem masy krówkowej dzięki, której babka ma cudowny karmelowy kolor. Masę tę możecie kupić gotową już ugotowaną lub zrobić samodzielnie. Zrobienie kajmaku jest dosyć czasochłonne, wymaga kilkugodzinnego gotowania słodzonego mleka

Mazurek kajmakowy

prosta, a smakuje o niebo lepiej. Składniki na jednego mazurka 25cm x 30cm Ciasto: 300g mąki 200g zimnego masła 100g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli Masa kajmakowa: 200g cukru kryształu 500ml mleka 100g masła ziarenka z laski wanilii lub cukier waniliowy Do dekoracji dowolne suszone

Tort karmelowy

Tort, który powstał ot tak. Jak na wypiek, którego przygotowanie zwykle naznaczone jest atmosferą ważnej uroczystości, zrodził się z dosyć przyziemnych pobudek. W szafce, pośród wszelakiej maści przetworów, od dłuższego czasu stała puszka masy kajmakowej. Nie bardzo miałam pomysł co z nią zrobić

Snickers

gotowej masy toffi w Polsce nazywa sie to gotowa masa kajmakowa, w innym regionach swiata dulce de leche Make wymieszac z soda oczyszczona i posiekac z margaryna. Dodac pozostale skladniki i zagniesc ciasto, po czym podzielic je na 3 czesci. Wylepic cieniutko ciastem trzy identyczne

Babka kajmakowa

cytryny  65279 100g masła 65279 400g masy kajmakowej 100g do polewy 4łyżki mleka do polewy wiórki kokosowe do posypania polewy   tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: 300 g masy kajmakowej przełożć do rondelka,dodać 100 g masła i podgrzewać na małym ogniu mieszając do połączenia się

Marlenka

wypieków.   Źródło: Marlenka    Składniki na masę: - puszka masy kajmakowej - 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego - 250 g masła - 1 2 l mleka - 3 łyżki cukru Ugotować budyń z mleka, cukru i proszku budyniowego według przepisu na opakowaniu , wystudzić. Masło utrzeć z masą

Babeczki karmelowe

galaretka owocowa wiórki kokosowe   Masło utrzyj na puch i powoli dodawaj masy kajmakowej. Wstaw masę do lodówki. Galaretkę ugotuj zmniejszając wodę z 0,5 litra do 3 4 szklanki. Wiórki upraż na patelni na złoty kolor. Przygotowanie babeczek: Na spód dodawaj konfitury, wiśni lub czekośliwki. Następnie

Sernik z bananami, z polewą karmelową i prażonymi migdałami

serowa jest tylko lekko słodka, ale słodycz uzupełnia kajmakowa polewa. Z pewnością do niego wrócę. Jest dość łatwy w przygotowaniu więc poradzą sobie z nim nawet Ci którzy nie mają w pieczeniu zbyt dużego doświadczenia. Polecam, warto upiec choć raz, choć ten kto spróbuje, raczej na jednym razie nie

Blondies z karmelem i bananami

proszkiem. Do lekko ostudzonej masy dodać rozkłócone jajka i wymieszać łyżką. Dodać mąkę, ponownie wymieszać. Banany obrać i rozgnieść, dodać do masy i wymieszać po raz ostatni. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, porobić kleksy z masy kajmakowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do

Tarta kajmakowa

masła, roztopionego 1 tabliczka ciemnej czekolady Masa kajmakowa z czekoladą: 2 tabliczki ciemnej czekolady 1 puszka masy krówkowej garść orzechów włoskich     Bita śmietana z bananami: 4 banany  sok z 1 cytryny 300 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36 3 łyżki kakao

Kruche ciasteczka przekładane masą kajmakową

zachęcam do wypróbowania przepisu: Źródło: Magazyn: Donna Hay -grudzień 2012 Składniki na około 20 ciasteczek: 150g miękkiego masła 55g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 225g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masy kajmakowej użyłam dulce de leche Masło, cukier i

Alll Tort urodzinowy dla dziewczynek Wróżka

http: www.wielkiezarcie.com recipe35389.html Przygotowanie Zwykle biszkopty piekę 48 godz. przed planowaną imprezą. Na drugi po upieczeniu dzielę na plastry, nawilżam ponczem, przekładam masami. Dopiero ostatniego dnia, tort pokrywam śmietaną, dekoruję. I masa z nutelli II- kajmakowa

Miejsca:

Gostyń (15)
Wiśniowa (11)
Warta (7)
Lisków (6)
Góra (6)
Pasto (4)
Tłuszcz (2)
Maków (2)
Korzenna (2)
Łeba (1)

Osoby:

Lilu (3)

Firmy:

SKOK (2)
RUCH (2)
Helio (2)
skip (1)
MIT (1)
Jutrzenka (1)
Coca-Cola (1)