Wszystko o:

razowej

Przepis na chleb żytni razowy na zakwasie.

Składniki  Kilogram m±ki żytniej razowej  Łyżeczka soli  Woda + czarny kminek 65279 , opcjonalnie łyżka oliwy lub oleju, albo jeden ugotowany ziemniak - chleb dłużej zachowuje ¶wieżo¶ć. 65279   Przygotowanie zaczynu Na dzień przed wypiekiem  12 14  godzin robimy zaczyn ł±cz±c połowę m±ki

Pizza razowa z m±ki żytniej i orkiszowej

nbsp nbsp Składniki na 2 duże pizze na 2 blachy wielko¶ci piekarnika : 310g m±ki orkiszowej razowej 230g m±ki żytniej razowej 9 łyżek oleju 2 łyżeczki soli 290g wody 30g ¶wieżych drożdży lub 7g suszonych ¦wieże drożdże rozpu¶cić w wodzie, jeżeli używamy suszonych, to wsypać od razu

bułeczki razowe

65279 Składniki, około 20 - 25 sztuk: 25 g ¶wieżych drożdży ogrzane w temperaturze pokojowej 300 g m±ki* 200 g m±ki razowej** 1 i 1 2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru używam nierafinowanego trzcinowego 1-2 łyżeczki suszonych ziół np. prowansalskich lub suszonego oregano, estragonu i

Razowa szarlotka

Kiedy zobaczyłam przepis na t± szarlotkę na Kwestii Smaku , wiedziałam, że w najbliższym czasie zago¶ci na naszym stole. Ostatnio coraz bardziej interesuj± mnie wypieki na bazie m±ki razowej, bo nie do¶ć że zdrowsza niż pszenna, to mi osobi¶cie bardziej smakuje, ale to kwestia gustu. Szarlotka

Razowe bułeczki

Nie mam jeszcze odwagi na pieczenie chleba. Bułeczki wydaj± mi się łatwiejsze do zrobienia. W Pracowni Wypieków u Liski wypatrzyłam sobie przepis na razowe bułeczki - bo je¶li już je¶ć pieczywo to koniecznie razowe. Wyszły wspaniałe! Nie spodziewałam się, że będ± aż tak dobre, tak miękkie i tak

Razowe cebularze

, ale za to bardzo smaczne, syte i o wiele zdrowsze niż z biał± m±k± : RAZOWE CEBULARZE składniki na 14 sztuk: - 50g ¶wieżych drożdży - 1 łyżka cukru - 500g m±ki u mnie żytnia razowa, ale może być zwykła pszenna lub mieszanka - 1 szkl ciepłego mleka - 1 jajko - 2 łyżeczki soli + 1 łyżeczka - 60g

Rogaliki razowe

, miałam za to do¶ć dużo pszennej razowej.  Eksperyment się udał, zdaje się z leszpym dla zdrowia skutkiem.  A że moja mama przynisła z bazarku truskawki tak tak, o tej porze roku i to po tylko 8 zł , rogaliki nadziałam truskawkami. Składniki: 1 szkl. mleka 1 2 kostki masła 1 2 szkl. cukru 1 2

Biscotti razowe

Biscotti w mojej wersji razowej , to takie włoskie sucharki które szczelnie zamknięte można przechowywać nawet kilka miesięcy choć u nas z pewno¶ci± tak długo nie poleż± .Dzi¶ piekłam z  cyklu,, Wypiekanie na ¶niadanie ,,z pewno¶ci± następnym razem będzie z podwójnej porcji . Dziękuję wszystkim

Bajgle razowe

Zostałam zaproszona przez ,, lipcow± piekarnię ,, do wspólnego pieczenia ,,bajgli,, z przepisu Moniki to cudnie pachn±ce bułeczki niezwykle długo zachowuj± ¶wieżo¶ć to jedna zostawiona i schowana bo resztę znikło w ekspresowym tempie. Moje upieczone w wersji razowej gdyż bardzo rzadko używam

Razowe ciasteczka sezamowe z rodzynkami

Znów trochę zdrowia. Ciasteczka z m±ki razowej z sezamem, miodem i rodzynkami, czyli dużo dobrego zamknięte w małych kuleczkach. Nie należy ich piec zbyt długo, bo będ± twarde. Idealnie upieczone powinny mieć z zewn±trz chrupi±c± skorupkę, w ¶rodku pozostać miękkie.       Składniki : 125 g

Szarlotka Razowa

  Szarlotka z miodem i otrębami u mnie po prostu Razowa Szarlotka 2 szklanki m±ki pszennej razowej u mnie razowa żytnia 20 dag masła proponuję dodać ok. 150-170g na tę ilo¶ć m±ki 1 żółtko 1 łyżka miodu dałam 3 a i tak było za mało słodkie 1 łyżki oliwy 2 łyżki otr±b 1 kg jabłek antonówek u

Bułki razowe

Pyszne bułki pszenno-żytnie na zakwasie znalezione na www.zapachchleba.blogspot.com - co¶ niesamowitego : Skł±dniki: -100 g m±ki żytniej razowej typ 2000 - 300 g m±ki pszennej typ 500 - 200 g zakwasu żytniego - 3 g drożdży instant - 11 g soli - 215 g letniej wody Przygotowanie: Zakwaso

Razowa pita

Miałam dzisiaj upiec bułeczki z jogurtem, ale poszłam do sklepu po zakupy i zapomniałam kupić jogurt. Bułeczki musz± poczekać. Postanowiłam upiec chlebek pita. Już kiedy¶ piekłam i bardzo nam smakował. Tym razem zmieniłam trochę przepis i zrobiłam z dodatkiem m±ki razowej, a to za spraw± Malty_79

Razowy orzechowiec

Składniki: 2 szkl. m±ki razowej drobno mielonej 2 3 szkl. słodu, syropu z agawy lub syropu daktylowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub kamienia winnego 1 2 szkl. oleju 1 szkl. wody z rozpuszczon± 1 łyżeczk± sody 2 łyżeczki soku z cytryny 200g orzechów włoskich 2 łyżki oleju

Chałka razowa

Pierwszy raz jadłam chałkę z m±ki razowej i nie przypuszczałam, że może tak dobrze smakować. Jest delikatna, miękka i pachnie wanili±. Z podanych składników upiekłam jedn± chałę ale wyszedł mi solidny bochen więc z powodzeniem można zrobić dwie.  Składniki: 3 i 1 4 szklanki m±ki chlebowej

Razowa pita

Razowa pita - czyli kawałek zdrowej, pysznej kieszonki gdzie możecie ukryć ulobione dodatki. Na przykład kawałki grillowanego kurczaka, mnóstwo warzyw i sos jogurtowy, albo rukolę z pomidorami i mozzarell±, albo tysi±c innych smacznych rzeczy. ¦wietny pomysł na co¶ pożywnego do lunchboxa

Razowy przekładaniec

To taka przekładana kanapka , smaczna, orzeĽwiaj±ca :- Dominuje w niej smak kwa¶no-słony z lekk± nut± ostro¶ci. W sam raz na ¶niadanie lub kolację. Składniki na 4 porcje: - chleb razowy - ok 10 bardzo cienkich kromek, - 500 g porów razem z zielon± czę¶ci± , - 3 spore pomidory najlepsze teraz

Pochwała Razowego Kwasu Chlebowego

Razowy Kwas Chlebowy 8211 same zalety! Bo i zdrowy, i smaczny. Bardzo dobrze gasi pragnienie, ¶wietnie orzeĽwia. Moim zdaniem też ¶wietnie nawadnia, w każdym razie u mnie po wypiciu szklanki kwasu chlebowego znika całe poczucie 8222 wysuszenia 8221 :  szybciej, niż po wodzie, porównywalnie

Bułeczki razowe

sprobowałam upiec bułeczki, razowe, ponieważ cały czas mam też ochotę na pieczywo razowe Zaczyn : - 140 g pszennej m±ki razowej - 115 g żytniej m±ki razowej - 2 łyżki zakwasu żytniego razowego - 145 g wody Składniki zaczynu wymieszać, zagnie¶ć krótko i pod przykryciem zostawić w cieple na 12 godzin

chleb pszenny razowy

baaardzo lubie chleb! Dzis chlebek pszenno-zytni, z dodatkiem razowej m±ki. W smaku szczegolny, doskonale komponuj±cy sie z roznymi dodatkami, u nie z racji upodoban malej Jessiki musial skomponowac sie z miodkiem- i niezle mu poszlo. Wracaj±c do przepisu, oparlam sie na tym od Mirabbelki   http: www

RAZOWY CHLEB KANAPKOWY

Ten chlebek mimo swojej nad wyraz zwyczajnej nazwy w rzeczywisto¶ci zasługiwałby na co¶ więcej, ponieważ jest naprawdę smaczny i niesamowicie długo utrzymuje ¶wieżo¶ć. Ponadto czego nie należy pomijać jest bardzo zdrowy i syc±cy dzięki dużej zawarto¶ci m±k razowych. Chleb jest do¶ć puszysty, i jak

Chleb razowy na zakwasie

przepisu do zasad metody Montignaca. Składniki na zaczyn: 1 4 szklanki zakwasu - u mnie żytni 1 2 szklanki letniej dobrej wody - u mnie niegazowana Dobrawa 1 szklanka maki żytniej razowej - można użyć pszennej lub zrobić pół na pół Wszystkie powyższe składniki mieszamy w wysokim naczyniu, żeby nam

Bułki Razowe

Pyszne, mięciutkie, z chrupi±c± skórk±. Wygl±dajak zwykła, biała bułka, lecz tak na prawdę pełnoziarnista. Zmieniłam m±kę z razowej na pełnoziarnist± i to chyba dzięki temu lepiej mi rosły niż poprzednim razem, kiedy to używałam razowej albo jestem już lepsz± kuchark±... ? . Znikły w

Razowa pizza

: Wyszło baardzo smacznie. Choć wygl±da trochę jak tarta I w sumie ciasto by się do niej nadawało. RAZOWA PIZZA składniki na 2 blaty o ¶r. 30cm* - 50g ¶wieżych drożdży spokojnie można użyć mniej - 1 2 łyżeczki cukru - 4 łyżki ciepłej wody - 200g m±ki pszennej - 200g m±ki żytniej razowej - 3 łyżki

Razowe buły drożdżowe z farszem

dobierać dowolnie, może być mięsne, serowe, warzywne, mieszane. Pasuje prawie wszystko :   Przepis na razowo-drożdżowe ciasto  Lista zakupów: - 2 3 szklanki razowej m±ki pszennej - około dwie szklanki zwykłej m±ki pszennej - 1 3 opakowania ¶wieżych drożdży - kubek mleka w temperaturze pokojowej

Razowe ciasto z rabarbarem

tartymi orz echami włoskimi, a biały cukier - miodem oraz br±zowym trzcinowym... a co z masłem? Nooo.. nie daaajmy się zwaaariooować : Ciasto jest orzechowe, mocno rabarbarowe oraz delikatnie cynamonowe, ze słodk± cukrow± skorupk± na wierzchu. M±ka razowa różni się od pszennej, więc ciasto smakuje

Chleb żytni razowy dla diabetyków

-3 łyżkami m±ki dolewałam też odrobinę wody . Trzeba też pamiętać, że zakwas musi mieć dostęp powietrza. Ja zrobiłam go w sporym garnku, więc jedynie kilka razy dziennie odkrywałam pokrywkę i zagl±dałam co u niego słychać   Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym: 400 g wyhodowanego powyższym

CHLEB ŻYTNI RAZOWY

korzy¶ci nie sposób opisać słowami J.  Dlatego wrzucam kolejny już przepis na jeszcze inny chlebek. Zdrowy bo żytni razowy. Do¶ć ciężki i wilgotny dlatego lepiej piec go w foremce. Długo utrzymuj±cy ¶wieżo¶ć z mocno chrupi±c± skórk±. Ilo¶ć: 1 bochenek Poziom trudno¶ci:  6 10 Czas przygotowania:  Zaczyn

Chleby razowe z dodatkami

klej±cy, ale zjadliwy i wcale nie był zakalcowaty Teraz moje chlebki rosn± już bardzo ładnie i wydaje mi się, że całkiem szybko. Czę¶ci mojego zakwasu s± już w paru różnych miejscach i ¶wietnie sobie radz±. Tyle odno¶nie wstępu... Wczoraj upiekłam dwa chlebki razowe, każdy z innym dodatkiem, jeden z

CHLEB ŻYTNI RAZOWY

zdrow±, syc±c± wersję pełn± błonnika czyli razowiec. Spełnił on moje oczekiwania. Wyrósł ładnie. Miał chrupi±c± skórkę i niesamowity aromat. Jeszcze drugiego dnia pięknie pachniało w całym domu chlebem. Bardzo długo utrzymuje ¶wieżo¶ć ponieważ do 3 dni. Drugiego dnia smakuje jak  klasyczny chleb razowy z

Razowe ciasto czekoladowe

RAZOWE CIASTO CZEKOLADOWE   Składniki: 80 g gorzkiej czekolady 1,5 szklanki m±ki pszennej razowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 4 łyżeczki soli 60 g masła, o temperaturze pokojowej 1 i 1 4 szklanki br±zowego cukru 2 jajka 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii pół szklanki kwa¶nej

Muffinki razowe z ziołami

.   65279   Przepis na dwana¶cie babeczek z formy silikonowej.   Składniki: 2 szklanki razowej m±ki pszennej frac12 łyżeczki proszku do pieczenia frac12 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 3  szklanki oleju 1 szklanka ma¶lanki listki z 2-3 gał±zek tymianku listki z 2

Razowa pizza

To ciasto razowe na pizzę robiłam już 2 raz, przepis pozostaje z nami - jest naprawdę pyszny. Nawet ta zdrowsza wersja bardzo posmakowała mojemu mężowi więc powiadam warto wypróbować. Dodatki co kto preferuje. Ja lubię jak jest ich dużo wiec u mnie na bogato . Przepis z bloga On The Baking

Razowe scones

Tym razem wypróbowałam przepis Deli Smith, z jej ksi±żki The Book of Cakes .  W oryginale w przepisie były też daktyle, ja jednak ich nie miałam.  Scones pomimo tego, że s± w połowie razowe, s± lekkie.  Polecam, tym bardziej, że przygotowanie i upieczenie, nie zajmuje więcej niż 30 minut.  Jak dla

Sernikobrownie razowy

Zabrałam się za pieczenie sernikobrownie. Ale po pierwsze odsłodziłam go, po drugie zapomniałam kupić m±kę i jedyna jak± miałam była to żytnia razowa. A po trzecie miałam za duż± blachę. Ale było pyszne! Tylko jak dla mnie wci±ż za słodkie. 200 g gorzkiej czekolady jedna Krakowska, druga 85

SZARLOTKA RAZOWA

Szarlotka z m±ki pełnoziarnistej, z orzechami, rodzynkami, miodem i cynamonem. 65279  Składniki: 3 szklanki m±ki pszennej razowej 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 100 g zimnego masła 1 2 szklanki cukru trzcinowego 1 duże jajko 1 2 szklanki

Cheb razowy

Do wykonania tego chleba potrzebujemy: 20 gram ¶wieżych drożdży 1 4 szklanka ciepłego mleka wiem, że nie wolno nam używać mleka ale ono wyparuje potrzebne jest tylko do rozpuszczenia drożdży można je zast±pić wod± 2 szklanki m±ki pszennej 2 szklanki m±ki razowej szklanka wody 2 łyżki oliwy

Razowa pizza z pomidorami i marchewk±

pomidory nie s± kwa¶ne, do marchewki dodajcie wtedy trochę cytryny.    Ciasto   260g m±ki zwykłej najlepsza typ 650 50g m±ki pszennej razowej typ 2000 pół łyżęczki soli woda łyżeczka drożdży ¶wieżych     Góra topping   1 kg pomidorów 1 główka czosnku sól pieprz oliwa 2 marchewki

Szarlotka krucha razowa

Szarlotka razowa na kruchym spodzie przepis zgodny z KPP Spód: 150g m±ki orkiszowej pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej szczypta kurkumy 75g zimnego masła, pokrojonego w kawałki 1 żółtko 55g syropu z agawy, fruktozy lub cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta imbiru szczypta

Muffinki razowe

, wilgotne, z delikatn± nut± pomarańczy i cynamonu. Idealne na deser albo podwieczorek w akompaniamencie kawy zbożowej Przepis pochodzi ze strony www.joyofbaking.com   Składniki ok. 12 muffinek : 130g razowej m±ki pszennej 150g płatków owsianych 75g jasnego cukru br±zowego 1 i 1 2 łyżeczki

RAZOWE BUŁECZKI

, ciasto się nie klei. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z blogu Tatter o chlebie . Bardzo polecam. Poziom trudno¶ci: 3 10 Ilo¶ć: 12 bułeczek Czas przygotowania: 10min plus 4 godziny na wyrastanie SKŁADNIKI: 150g maki pszennej razowej 350g maki pszennej chlebowej 1 łyżeczka drożdży instant 150

Bułeczki owsiano- razowe

. Wyrabia i piecze, piecze i wyrabia, testuje j± ile mogę i testuję też uzbierane przepisy na pyszne chleby i bułeczki. Zrobiłam też je. Razowe bułeczki z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym. Wyszły cudowne!!!!  W smaku przepyszne. Bardzo mięciutkie, wilgotne i nie za ciężkie. Idealne, choć mogłyby

Pita razowa

Jestem wielbicielk± chlebków pita oraz tortilli, ale pod jednym warunkiem - MUSZˇ być domowej roboty.  No i w poszukiwaniu przepisu na pitę razow± natknęłam się na wpis Atiny .  Ciasto cudownie miękkie, współpracuj±ce ze mn± tak, że się tego nie spodziewałam.  Wprawdzie moje chlebki nie urosły tak j

CHLEBEK PSZENNO-RAZOWY

kto¶ woli niższe pajdki lub mał± będ± większe, wyższe kromki keksówkę: 700 g m±ki pszennej razowej do wypieku pieczywa domowego 2 łyżeczki soli 25 g miękkiego masła 1 saszetka suchych drożdży 7 g 1 łyżeczka cukru 200 ml ciepłego mleka 250 ml ciepłej wody   M±kę wsypujemy

Chleb żytni razowy

pominęłam. Troszkę za długo mi wyrastał, ale nie szkodzi, pyszny był! Składniki na 1 bochenek foremka keksowa 25x11cm   wieczorem przygotować zaczyn zakwasowy :   * 2 łyżki zakwasu żytniego * 120g m±ki żytniej typ 2000 razowej * 50g m±ki żytniej typ 720 * 3 4 szkl wody Wymieszać dokładnie i

Testowanie Razowego Kwasu Chlebowego z Streetcom

W czerwcu miałam możliwo¶ć testowania Razowego Kwasu Chlebowego dzięki agencji Streetcom . W kampanii poznałam smaki pysznego orzeĽwiaj±cego napoju który idealnie gasi pragnienie w takie upały jakie mamy tego lata. Bardzo się cieszę z udziału w tej kampanii gdyż Razowy Kwas Chlebowy przypadł mi

Chleb razowy na zakwasie

Ciężki, wilgotny, aromatyczny....pyszny - kolejny chleb razowy: . Mam nadzieję, że nie macie mnie jeszcze dosć z tymi razowcami: , ale cóż na to poradzę, że s± takie smakowite: . Ten znaleziony został u Ka¶ . Smakuje doskonale z białym serem i konfitur±...a dodatkiem pasty rybnej też nie pogardzi

piknikowo-Edysiowe sconsy z maka razowa

Zapraszamy do wspólnej kuchni,                                                                     Edysi i  Cudawianki: razowe sconsy z feta i szczypiorkiem: Cudawianki: quot Zanim w koncu trafilo na ten przepis, a wlasciwie zanim w koncu zdecydowalam sie na ktorys z zaproponowanych przez

Razowe muffinki czekoladowe

- babeczki s± pyszne, lekkie i puszyste. Gdybym sama ich nie piekła, to chyba bym nie uwierzyła, że s± w 100 razowe Cukier biały zast±piłam br±zowym, zużyłam go mniej niż zalecano. Polecam! Razowe muffinki czekoladowe Składniki na 12 muffinek : - 2 szklanki m±ki pszennej razowej -łyżeczka proszku do

Ziemniaczany chleb pszenno-razowy

pierwszym razem! Przepis podstawowy znalazłam w Przyjaciółce z 2011 roku i od tamtej pory przeszedł on kilka modyfikacji: był robiony na m±ce pszennej, razowej, żytniej, pszenno-razowej, z ziołami prowansalskimi, z papaj±... Modyfikacji tyle, ile pomysłów w danym momencie. Dzisiaj: pszenno-razowy, ze

Chleb żytni razowy

...a każdym udanym sie podzielę: . Ten, jak najbardziej udany, znalazłam u Patrycji , na której blogu jest więcej takich chlebowych   i nie tylko perełek. Chleb z Jej przepisu ma chrupi±c± skókę, zwarty mi±ższ i smakuje tak, że ja nie umiem nie sięgn±ć po kolejn± kromkę. CHLEB ŻYTNI RAZOWY

Chleb razowy 80

trudno¶ci: 8 10 Składniki: Zaczyn: 65279 1 2 szklanki aktywnego zakwasu zytniego ok 1 szklanki letniej wody 1 szklanka m±ki żytniej razowej 1 szklanka m±ki pszennej razowej Cało¶ć mieszam, zawijam foli± spożywcz± i odstawiam na na noc. 65279 Do zaczynu dadaję: 1,5 szklanki wody 1 lyzke

Razowe ciasto czekoladowe

Mój chłopak ¶mieje się, że mam manię uzdrawiania przepisów poprzez stosowanie zdrowszych zamienników. W tym przypadku nie musiałam tego robić, ponieważ zawiera m±kę razow± oraz cukier br±zowy. Jest mocno czekoladowe, w ogóle nie czuć dodatku m±ki razowej. Go¶cie także nie zorientowali się, że

Razowe bułeczki ze słonecznikiem

  Już dawno miałam ochotę na razowe bułeczki z nasionami . Uwielbiamy chleb razowy i często go jemy , ale bułeczek razowych jeszcze nie piekłam. Inspirację zaczerpnęłam od Sary z ,, PieczarkaMysia.pl , niektóre składniki pozmieniałam , trochę swoich dodałam . W rezultacie bułeczki wyszły wilgotne

Chleb razowy 66

systematyczne, tym bardziej, że jestem już na durszlaku Chleb razowy. Robię go tylko wtedy, kiedy mój zakwas stoi w lodówce niegotowy, nieaktywny. Gdy sama jeszcze zakwasu nie miałam, robiłam wła¶nie ten. Dla tych, którzy lubi± razowe, a zakwasu nie maj±, idealny . Znalezione u Dorotus . Składniki na

Razowe ciasto bananowe

RAZOWE CIASTO BANANOWE   Składniki:  1 szklanka m±ki pszennej razowej  3 4 szklanki m±ki żytniej razowej   1 2 łyżeczki soli   1 łyżeczka sody   1 łyżeczka cynamonu + po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, kardamonu, goĽdzików    1 4 szklanki br±zowego cukru   2 - 3 suszone figi

Chleb prawdziwie razowy

Składniki Zaczyn: 50 g dojrzałego zakwasu, jak młody lepiej dać więcej 200 g m±ki żytniej razowej 200 g wody Ciasto: 300 g pszenicy 70 g m±ki żytniej nie razowej 150 g m±ki pszennej 60 g otręb oacute w żytnich 1 szkl mleka 1 szkl wody 2 łyżki oleju 2 łyżeczki soli nbsp Przygotowanie

Kawowe muffiny razowe

oryginału KAWOWE MUFFINY RAZOWE składniki: nie pamiętam na ile muffin, ale nadrobię - 1 szkl jogurtu greckiego light - 1 2 szkl cukru trzcinowego - 1 1 2 szkl m±ki żytniej razowej - 1 szkl m±ki pszennej razowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - ew. 1 op cukru waniliowego - 1 jajko - 1 4 szkl

Razowe placuszki serowe na ¶niadanie

wszechstronnie czytaj: także na słodko . St±d zaciekawiły mnie placuszki Hugh Fearnleya z nie¶miertelnego River Cottage Everyday , w wariancie serowym jest też opcja słodka , bazuj±cym na m±ce pszennej razowej któr± ostatnio chętnie dodaję tam, gdzie jej nie przewidziano, tj. np. do ciasta kruchego . Nie

Razowe cebulaki, czyli ¶niadanie mistrzów

Pierwsza notka kulinarna i od razu bardzo ambitny jak na mnie przepis, czyli cebulaki z razowego ciasta drożdżowego. Przyznam szczerze, że bardzo bałam się drożdżowych wypieków. Jako totalny laik w kwestii pieczenia czegokolwiek, obawiałam się zakalców, niewyro¶niętego ciasta i jeszcze z 1000

Bułki razowe z płatkami owsianymi

: . Bułeczki s± przepyszne, mięciutkie, puszyste i maj± wspaniale chrupi±c± skórkę przynajmniej mi taka wyszła . U mnie m±ż zajadał z serem i wędlin± , a Olinek jak zwykle suche, ale podejrzewam, że z dżemem smakowałyby równie doskonale. BUŁKI RAZOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI Składniki: pół szklanki płatków

Bułeczki razowe Tatter

bułeczki były przepyszne.  Doskonale dały się też zamrozić by potem wyjmowac po jedenj na ¶niadanko :     Zaczyn: 140g pszennej m±ki razowej 100 115g żytniej m±ki razowej 100 2 łyżki zakwasu żytniego razowego 145g wody Składniki zaczynu wymieszałam, zagniotłam krótko zaczyn jest bardzo gęsty i

Razowa baba wielkanocna

, zrezygnowałam z lukru. Wyszła z tego naprawdę smaczna, rustykalna baba. Polecam na Wielkanoc! : Razowa baba wielkanocna Składniki na ¶redni± formę z kominem : -1 szklanka m±ki pszennej razowej pełnoziarnistej -1 szklanka m±ki ziemniaczanej -1 niepełna szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego demerara -1

Cebulowy chleb razowy. Z domieszk± kukurydzy

i czasu. Dojrzewanie zakwasu trwa 3-5 dni. Ja wybrałam tę dłuższ± wersję. Pierwszego dnia np. rano w dużym słoiku mieszamy 50g m±ki razowej z 50 ml ciepłej wody. Słoik umieszczamy w najcieplejszym miejscu mieszkania- bakterie fermentacyjne lubi± temperaturę ok. 35 st C. Ja skorzystałam z jakiej¶

Razowe ciasto bananowe

. Przepis Asi z Kwestii Smaku .   Razowe ciasto bananowe 1 szklanka m±ki pszennej razowe 3 4 szklanki m±ki żytniej razowej  1 2 łyżeczki soli  1 łyżeczka sody  1 łyżeczka cynamonu + po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, kardamonu, goĽdzików   1 4 szklanki br±zowego cukru  100 g posiekanej

Razowe ciasto z czekolad± i jabłkami

To deser dla zaawansowanych w... jedzeniu. Nie jest słodki i ma specyficzny smak razowej m±ki typ 1750, 2000 . Ponieważ nie przepadam za słodyczami, dla mnie to idealne rozwi±zanie. Bo nie ma nic gorszego niż mdłe, suchawe ciastka z kremem z torebki... Troszkę się trzeba napracować, za to nie ma

RAZOWE SCONES

Ostatnio z każdej niemal kulinarnej strony atakuj± mnie scones :D Nie miałam innego wyj¶cia - należało się samemu za nie wzi±ć : Jednak zmodyfikowałam troszkę przepis zastępuj±c połowę m±ki pszennej m±k± razow± i nie dodaj±c rodzynek. Takie razowe scones ¶wietnie smakowały z miodem i z mlekiem

Razowe drożdżówki

Miałam zamiar upiec normalne drożdżówki, razowe wyszły przez przypadek, bo zupełnie zapomniałam, że dzień wcze¶niej M±ż i Synek smażyli sobie nale¶niki i oczywi¶cie zużyli duż± czę¶ć m±ki. Ciasto wyszło nieco luĽne i gdy chciałam dosypać więcej m±ki, na półce znalazłam tylko razow±. Oczywi¶cie nic

Bułki razowe z ziarnami

to tak samo jak przez wszystkie poprzednie. A tymczasem, pokażę Wam bułeczki razowe 8211 w końcu ucz±cy się student powinien się pełnowarto¶ciowo odżywiać, no nie? A jak jeszcze ma się kochan± 8222 mumię 8221 co to prawie cał± robotę odwali za Ciebie, to nie ma się co oszczędzać : . Przepis

Chleb razowy na maslance

. Oryginalny przepis na stronce Marions-kochbuch.de pod nazwa Körner-Buttermilch-Brot . To jeden z moich ulubionych chlebow. Bardzo polecam ... Skladniki na 2 male bochenki: 325 g maki pszennej 325 g maki pszennej razowej 20 g drozdzy instant 500 ml maslanki 50 g siemienia lnianego 30 g ziaren

Razowe bułeczki nocne

Przepis podstawowy na nocne bułeczki Majanki już podawałam, ale ...pora na eksperymenty : Tym razem zmieniłam makę i dodałam 2 szklanki m±ki pszennej razowej typ 2000. Efekt jest chrupi±cy i przepyszny : Składniki na 12 bułeczek: 3 szklanki m±ki: w tym 1 szklanka m±ki pszennej chlebowej u

Bułki razowe z płatkami owsianymi

  masła 17 g frac34 łyżeczki soli 1 szklanka wrz±cej wody 1 czubata łyżeczka suchych drożdży 3 łyżki letniej wody 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego 1 frac12 szklanki m±ki pszennej razowej frac34 szklanki m±ki pszennej Dodatkowo: 1 jajko rozbełtane z łyżeczk± wody po łyżce płatków owsianych

Chleb pszenny razowy

. Teraz jest pół na pół i tak chyba jest najlepiej. - 5 dag nakarmionego zakwasu, - 20 dag m±ki pszennej razowej, - 130 ml wody, zamieszać i zostawić na noc w ciepłym miejscu, przykryte ¶ciereczk± lub torebk± foliow±. Następnego dnia wymieszać: - 20 dag m±ki pszennej razowej, - 40 dag m±ki pszennej

pierwsze razowe próby

Razowe ciasto czekoladowe 80 g gorzkiej czekolady 1,5 szklanki m±ki pszennej razowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 4 łyżeczki soli 60 g masła, o temperaturze pokojowej 1 i 1 4 szklanki br±zowego cukru 2 jajka 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii pół szklanki kwa¶nej ¶mietany 18 pół

Ciasteczka Razowe

Pyszne, chrupi±ce, zdrowe. Do ich wykonania używa się m±ki razowej i otrębów pszennych. Do tego macza się gotowe ciasteczka w roztopionej czekoladzie. Polecam! Składniki: 1 jajko 90 g miękkiego masła 60 g br±zowego cukru 20 g wiórków kokosowych 25 g otrębów 120 g m±ki razowej 75 g m±ki

Chleb razowy na drożdżach

Chlebek pszenno-żytni razowy ze słonecznikiem Na drożdżach, bo akurat miałam dostęp do normalnego piekarnika, a zbyt mało czasu by zrobić zakwas. Składniki na 1 bochenek: - 320 g  m±ki pszennej razowej typ 2000 - 180 g m±ki żytniej chlebowej typ 720 - 1 opakowanie 7 g suchych drożdży

Ciasto razowe z rabarbarem

jest zdecydowanie lepsze na drugi dzień więc może lepiej upiec je wieczorem a zajadać do przedpołudniowej kawki... Rabarbar jeszcze widziałam dzisiaj na straganach więc może zd±życie upiec? : Przepis na ciasto znalazłam u Ani, przepis na kruszonkę u Asi Kruszonka: 150 g m±ki pszennej razowej

Szarlotka sypana razowa

, kompot jabłkowy do popicia, szarlotka na wynos... Piekę też szarlotkę dla nas . Tak± zdrowsz± bo razowa...  Jeżeli skusicie się na upieczenie to nie odciskajcie za bardzo jabłek. Sok jednak musi być, żeby wszystkie suchy składniki mogły nim nasi±kn±ć. Inspiracja tym przepisem Składniki na ciasto

Tarta razowa ze szpinakiem

Ze szpinakiem poznałam się zupełnie niedawno. Pierwsze spotkanie było w towarzystwie pierogów. Kolejne również w tym samym towarzystwie ale smak domowy... Od pierwszego spotkania wiedziałam, że towarzystwo razowego ciasta też będzie idealne. Nie pomyliłam się: Najbardziej żałowałam, że cudna

Dyniowe muffinki razowe

Małe co nieco na jesienne dżdżyste dni. Razowe muffinki nie do¶ć, że smaczne, to jeszcze zdrowe. Idealne do koszyka na jesienny spacer. Składniki na ok. 12 sztuk 200 g m±ki pszennej razowej 80 g br±zowego cukru 65279 2 jajka 200 g surowej dyni startej na drobnych oczkach tarki ok

Bułki razowe ze słonecznikiem

Pyszne i zdrowe - razowe bułeczki z dodatkiem dużej ilo¶ci słonecznika. Idealne na ¶niadanie, do wędliny, ale również na słodko do dżemu owocowego Nie ma to jak domowe pieczywo!   Kto¶ ma ochotę? Zapraszam na bułeczkę!     ¬ródło: Filozofia smaku Składniki: 300 g m±ki żytniej razowej

Razowe ciastka czekoladowe

Pyszne, mocno czekoladowe ciastka na m±ce razowej. Idealne do pochrupania! Za oknem deszcz, więc siadam z ksi±żk± i herbat±, delektuj±c się ich smakiem. Uważajcie - uzależniaj± :- Ja dałam się złapać!  Prawdziwe czekoladowe niebo!   ¬ródło: Moje wypieki     Składniki: 1 jajko 3 4

Razowe nale¶niki z sosem bolońskim

połowę bulionu i gotować na małym ogniu około godziny, uzupełniaj±c sos pozostałym bulionem. Długie gotowanie spowoduje, że sos nabierze intensywnego aromatu. Nale¶niki razowe z pietruszk±: Składniki: 120 g m±ki pszennej razowej 1 4 łyżeczki soli 1 jajko, lekko ubite 250 ml mleka olej

Pizza chłopska na cie¶cie razowym

Ostatnio lubię eksperymentować z różnymi rodzajami m±k, a że na rynku wiele się ich pojawiło... no cóż, spodziewajcie się różno¶ci A dzisiaj: Pizza chłopska na cie¶cie razowym 65279 Przepis na duż± blachę z kuchenek tak± ok. 35cm x 35cm lub 2 mniejsze okr±głe ponowne dzięki braciszku za

Razowe bułeczki-rozetki

Chrupi±ce   z zewn±trz ,mięciutkie, puszyste w ¶rodku bułeczki pszenno-razowe w kształcie rozetek . Najlepsze ¶wieżutkie po lekkim przestudzeniu.   Składniki: 6-8 szt 300 g m±ki pszennej razowej 150 g m±ki pszennej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka

Razowe placuszki

Dawno nie było placuszków na niedzielne ¶niadanie.  Puree dyniowe jednak potrafi zmobilizować.  Zmodyfikowałam przepis na te wegańskie placuszki i powstała wersja z jajkiem, z m±ki razowej.  Przepyszne.     Sk ładniki: 190 ml mleka 100 g puree dyniowego 1 jajko 3 łyżki cukru trzcinowego

Pierogi! w wersji razowej

pierogi można znaleĽć przeważnie do kolejnej wigilii... W tym roku postanowiły¶my zrobić pierogi z m±ki razowej, coby były trochę zdrowsze. A efekt jest taki: Przepis na ciasto pochodzi z bloga dietetyczne fanaberie Ciasto: 500g m±ki razowej łyżeczka oliwy 350 ml ciepłej wody spora szczypta

Razowa szarlotka z rabarbarem i piank±

Cieszę się, że już pora na szparagi, szpinak, rabarbar. Wczoraj na blogu pojawiła się sałatka ze szparagami , a dzi¶ w roli głównej rabarbar. Trochę nietypowo, w razowym cie¶cie ukryty jest mus rabarbarowy z chrupi±cymi kostkami jabłek. Cało¶ć przykrywa delikatna beza, łami±ca kwa¶ny smak nadzienia

Razowe ciasto z rabarbarem

                               Kolejne ciasto z rabarbarem : . Mam nadzieję, że nie macie go do¶ć, bo ja jeszcze nie. I to nie ostatnia moja propozycja z jego wykorzystaniem . Przepis na razowe ciasto z rabarbarem pochodzi od Viridianki . Pyszne, aromatyczne, bo z dodatkiem gałki muszkatołowej i

Chlebek żytnio- razowy

Składniki: 0,5 kg m±ki żytniej razowej 20g drożdży 0,5 łyżeczki miodu gryczanego łyżka oliwy łyżka płatków owsianych błyskawicznych łyżka zieren słonecznika ok. łyżki pietruszki oraz tymianku wsypałam na oko 300 ml ciepłej wody 0,5 łyżeczki soli trochę mleka Wykonanie: Drożdże ucieramy z miodem i

Razowe precelki

czego¶ dobrego do pochrupania i tak z potrzeby chwili upiekłam precelki. Razowe, bo i białej m±ki została mi tylko odrobina, posypane kminkiem i gruboziarnist± sol±. Pyszne : Przepis Małej_Mi znaleziony na Cinie , jest także na blogu : W oryginale jest jeszcze jajko, którego przez nieuwagę nie dodałam

Bułeczki razowe z miodem

bułeczki pozostan± dłużej ¶wieże.  Gor±co polecam, bo zdecydowanie warto je upiec! Przepis powstał w oparciu o - Ľródło Składniki: 1 szklanka letniej wody 1 4 szklanki soku pomarańczowego 2 łyżki miodu 1 i 1 4 łyżeczki soli  1 i 1 2 szklanki m±ki pszennej 1 i 1 2 szklanki żytniej razowej typ

Razowy piernik bananowy

orkiszowej lub przennej razowej może być m±ka Pełne Ziarno z Lubelli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki zmielonego imbiru 4 łyżeczki i przyprawy do piernika 60 g ksylitolu cukru trzcinowego lub słodzik odpowiadaj±cy tej ilo¶ci cukru 4 łyżki oleju archaidowego może być też rzepakowy albo

Razowy chleb ze starterem Tang Zhong

przełożyć do miseczki i przykryć szczelnie foli± spożywcz±, tak żeby dotykała masy. Można go przechowywać w lodówce przez 3 dni. Przed kolejnym użyciem należy poczekać aż starter nabierze temperatury pokojowej.   Chleb Składniki: 280 g m±ki chlebowej 200 g m±ki razowej 10 g drożdży instant 50 g

BUŁECZKI RAZOWE - WIELKANOCNE ZAJˇCZKI

utrzymuj±ce ¶wieżo¶ć. Zdecydowanie polecam. Ilo¶ć: 9 sporych zaj±czków Poziom trudno¶ci: 6 10 Czas przygotowania: 45minut plus czas wyrastania: 2,5h SKŁADNIKI: 250 g m±ki żytniej razowej 150g m±ki pełnoziarnistej lub orkiszowej jasnej 100g m±ki pszennej chlebowej 14 g suchych drożdży 2 opakowania

Bułki razowe z płatkami owsianymi

,5 szklanki m±ki pszennej razowej - 3 4 szklanki m±ki pszennej - 1 roztrzepane jajko do posmarowania - płatki owsiane do posypania Obydwa rodzaje m±ki wsypać do miski, wymieszać. Na ¶rodku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem i zalać wod±. Palcami rozetrzeć drożdże, żeby powstał zaczyn

Chleb razowy na drożdżach

jedn± duż± lub dwie małe keksówki. Przepis jak zwykle znaleziony na blogu Moje Wypieki . Składniki: 225 g m±ki pszennej chlebowej 450 g m±ki pszennej razowej 7 g suchych drożdżych lub 14 g ¶wieżych 25 g miękkiego masła 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 450 ml ciepłej wody Przygotowanie: Ze

Razowe grzanki

Składniki: 1 jajko 2 kromki chleba razowego sól, oregano czosnek oliwa z oliwek papryka ser ple¶niowy Przygotowanie - różne opcje: I. Paprykowy ser Podsmażamy czosnek na oliwie z oliwek, pózniej dodajemy paprykę pokrojon± w do¶ć grube paseczki ok. 3-4 cm

Muffiny razowe z jagodami

jedn± muffinkę :- ps. padało wieczorem... Przepis z tej strony, podaję z moimi zmianami.   Składniki na 18 sztuk : 1 i 2 3 szklanki płatków owsianych 2 3 szklanki m±ki pszennej 1 2 szklanki m±ki razowej 3 4 szklanki br±zowego cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do

Razowe ciastka

Składniki na około 35 sztuk: 90 g miękkiego masła 60 g cukru 1 jajko, roztrzepane 20 g wiórków kokosowych 1 4 szklanki 25 g otrębów 1 4 szklanki 120 g m±ki razowej 3 4 szklanki 75 g m±ki pszennej 1 2 szklanki 1 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 4 łyżeczki sody

Znalezione blogi:

Razowe Ciasta (razoweciasta)
Blog z wypiekami pełnoziarnistymi pszennymi, żytnimi, orkiszowymi, z fruktoz± lub ksylitolem. Dla os
praca na taxi (razowy1)
mam pytanko
Przedstawiam swoje sprawdzone przepisy na domowe wypieki chleba i nie tylko, według starych babcinyc

Miejsca:

Pasto (187)
Warta (120)
Lisków (61)
Kraków (52)
Warszawa (41)
Poro (38)
Jarosław (30)
Janów (21)
Wi¶niowa (17)
Tłuszcz (16)

Firmy:

RUCH (103)
MIT (13)
SKOK (12)
DIALOG (11)
Tesco (10)
Kruszwica (10)
Google (9)
Onet (8)
Prochem (7)
Allegro (7)