Wszystko o:

posypki do ciast

Łabędzi puch

i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy, mieszając delikatnie przy pomocy łopatki. Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30-40 minut. Upieczone ciasto

Kołoc z serem i posypką

posypki 125g masła szczypta soli moją modernizacją jest dodatek niekonieczny ziarenek z 1 laski wanilii, ale można też dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy Posypka: 300g mąki 140g miękkiego masła 140g cukru kryształu 1 żółtko duża szczypta soli Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę

Ciasto drożdżowe z posypką kołacz

. Uwaga: Najlepiej jest jak do kruszonki dajemy p oacute ł na p oacute ł margarynę z masłem .Samo masło powoduje, że posypka się pali, a margaryna nie ma tego waloru smakowego co masło. Można z kruszonki zrobić nbsp nie wielkie grudki lub posiekać ciasto na stolnicy posypanej mąką . By taka posypka się

ciasto z kokosowo-bułkową masą - pyszne

przekrojeniu i tą stronę przykładamy do masy, delikatnie dociskamy by ciasto się połączyło. Wierzch ciasta jeśli utworzyła się tam taka skorupka to ją usuwamy smarujemy znów dżemem i wykładamy pozostałą masę. Pozostaje nam tylko przygotowanie posypki: na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i

O posypkach słów kilka

świata. Moje pamiątki z podróży do Australii? Posypki, posypki i... posypki. I pisaki żelowe do ciast, i esencja z nasion wanilii. No i komplet szpatułek. A do tego sterta przepisów gryzmolonych na czym popadnie np. na sernik australijski, który również znajduje się na blogu . Żeby nie było - dla siebie

Rozwiązanie konkursu Delecta

: babeczki czekoladowe nadziane budyniem o smaku waniliowym - Delecta krem do ciast smak śmietankowy - Delecta polewa smak mlecznej czekolady instant - Delecta posypka smak owocowy - Delecta 100 mleka do budyniu 75 ml mleka do ciasta 75 ml oleju do ciasta   2 jajka do ciasta 250 ml mleka do kremu

Ciasto drożdżowe z zaparzanej mąki

całą powierzchnię jajkiem i  równomiernie pokrywamy posypką migdałową. Na cieście układamy śliwki tak żeby przylegały do siebie. Wierzch znów posypujemy. Odkładamy na około pół godziny i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C pieczemy bez nawiewu około 35 do 40 mim.  Wykonanie bułek  16

Mój kołoc z posypką

składniki posypki. Podzielić na 2 części. Do jednej wgnieść kakao. Schłodzić. Ciasto wyrobić lekko i rozłożyć na blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować wodą z cukrem. Rwać szczypty posypki i układać na cieście. Piec 1h w 160 186 C na poziomie środkowym

ostatnio u nas na topie

niczego więcej mi do szczęścia nie trzeba - przepis na ciasto z good food, numer 08 11. zmniejszyłam ilość cukru i lekko zmodyfikowałam. ostrzegam również, że w po dłuższym leżakowaniu, maliny zabarwiły ciasto na niebiesko. najlepiej smakuje w dniu, w którym zostało upieczone! letnie ciasto z

Ciasto Czeskie vs Ciasto Grysikowe

  Mój mąż jest ogromnym miłośnikiem ciasta czeskiego. Dla mnie to ciasto było do tej pory raczej obojętne, a powszechnie stosowana na tym cieście posypka z kolorowych perełek wzbudza we mnie do tej pory mieszane odczucia smakowe : No ale ciasto pieczone było w znacznej mierze nie dla mnie, wiec

Carmel crunch cake

Te ciasto posłużyło mi dzisiaj jako tort urodzinowy. Można powiedzieć ze jest to Devil s Food Cake, tylko ze z dodatkiem chrupiącej posypki i bez owoców. Czyli całkiem inne. Jeśli ktoś słyszał ze jest ono szybkie to ja temu zaprzeczam. Biszkopty najlepiej robić wieczorem, a przekładać ranem

NAJWSPANIALSZE PĄCZKI POD SŁOŃCEM od Margarytki !

do pączków mąkę luksusową bo taką miałam pod ręką. Dodatkowo dla części pączków zrobiłam polewę czekoladową a dla części lukier i posypałam kokosem i posypką kolorową. Ciasto na pączki idealnie wyrasta, jest puszyste i delikatne. To jak na razie najlepsze pączki jakie do tej pory jadłam i pierwszy

Makowiec na spodzie drożdżowym z posypką

min. Przykryć ciasto folią, potem ściereczką i odstawić na 1h do wyrastania. Po wyrośnięciu wyrobić jeszcze raz i rozłożyć na blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Posypka: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść jak kruche ciasto. Odstawić do lodówki do schłodzenia

Krówka Milka: pyszne tartaletki. Z kremem toffi, truskawkami, bitą śmietaną, orzechami i posypką krówkową.

, świeże truskawki, prażone orzeszki laskowe, duża ilość bitej śmietanki oraz posypka krówkowa . Smakowało wręcz wybornie. Takie ciasteczka uwielbiam. Gorąco, gorąco polecam!!! 65279 Przepis na kruche słodkie ciasto pâte sucrée 8211 autorstwa P. Herme, cała reszta i koncepcja deseru - przepis

Ciasto z jabłkami i jeżynami

Dziewczyna jak malina, a może jak jeżyna? Pyszne, proste i szybkie ciasto ze startym jabłkiem - dlatego ciasto jest wilgotne i jeżynami, które nadają ciastu piękny kolor i ciekawy smak. Bardzo aromatyczne, miękkie, z chrupiącą posypką z cynamonową nutą pasuje do popołudniowej herbaty. Najlepiej

Kulinarny piatek - obwarzanki, precle, bajgle i taralli pugliesi

8211 zgodnie z definicją w Wikipedii 8211 to wytrawne pieczywo o średnicy od kilku do kilkunastu centymetrów, posypane makiem, solą, sezamem lub innymi posypkami. Jest jednym z ważniejszych symboli Krakowa, i jako taki został wpisany na listę produktów o oznaczeniu geograficznym, objętych ochroną

Kokosowa pychotka

blaszki z powrotem, a górę skruszyć w rękach, na posypkę. Na ciasto wylać ciepły budyń i od razu posypać go posypką. Odstawić do ostygnięcia. Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 1 litr mleka 4 łyżki cukru dodać, jeśli budynie są bez cukru 100 g masła lub margaryny dałam margarynę Z podanych

Funfetti cookies

wystarczy, zwłaszcza, ze posypka też jest słodka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka aromatu maślanego ja z niego zrezygnowałam 1 jajko 2 szklanki mąki do ciast cake flour * 2 3 szklanki mąki pszennej 3 4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 2 łyżeczki soli 1 2 szklanki kolorowej

Amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką

letniej wody pół szklanki drobnego cukru do wypieków pół łyżeczki soli 1 3 szklanki masła, roztopionego 2 łyżki rumu lub ekstraktu z wanilii Ponadto: olej do smażenia cukier puder do przygotowania lukru lub polewa czekoladowa słodka posypka opcjonalnie Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z

Ciasto dyskoteka

Ciasto o nazwie dyskoteka to smak mojego dzieciństwa. Jako dziecko stałam się fanką tego ciasta i jestem nią do dzisiaj. Ciasto jest proste w wykonaniu i wygląda bardzo okazale. To biszkopt przełożony pysznym kremem karpatkowym, musem jabłkowym rozpuszczonym w cytrynowej galaretce a na wierzchu

Ciasto orzechowo-kokosowe z bakaliami i rumem

szklanka jasnego rumu na polewę czekoladową: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18 złota posypka   Dzień przed pieczeniem ciasta należy włożyć do miski bakalie przeznaczone do kremu orzechy, rodzynki i płatki migdałowe i zalać je szklanką rumu. Przykryć i odstawić na

Funfetti whoopie pies

przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, oraz mleko wymieszane z sodą. W oryginale do ciasta dodawało się posypki, co też zrobiłam, ale moje nie wyszły widoczne - rozpuściły się może? Dlatego nie uwzględniłam ich w przepisie. Ciasto nakładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy na blaszkę

Kremówka Kardynalska Siostry Marii biszkopt z truskawkami

Niedawno do kolekcji moich książek dołączyły Ciasta i ciasteczka Siostry Marii. Wcześniej, w ramach cyklu przepis z książką , wypróbowałam trzy przepisy Siostry Anastazji i teraz postanowiłam spróbować jakiejś propozycji kolejnej zakonnicy, które podobno mają nosa do ciast :D I muszę przyznać, że

Cynamonowo śmietanowo kawowy

Składniki Ciasto: 1 2 szklanki masla 1 szklanka cukru 2 jajka 1 cukier waniliowy 2 szklanki maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody 1 2 lyzeczki soli 1 szklanka smietany Posypka: 1 2 szklanki posiekanych orzechow wloskich 2 lyzeczki cynamonu 1 3 szklanki cukru Przygotowanie

Orzechowy Tydzień - podsumowanie

Kuchnia domowa Ani : Orzechowa pianka Miodownik z masą grysikową 65279 Bartoldzik - blog Facet na talerzu : Sałatka z pieczonej brukselki Bea 8211 blog Bea w kuchni : Rustykalne ciasto orzechowo-jabłkowe Bożena - blog Moje domowe kucharzenie : Ciasto migdałowe z orzechami Sałatka z

CIASTO MIODOWO-JABŁKOWO-TRUSKAWKOWE

Bardzo lubię ciasto miodowe, chętnie też z nim eksperymentuję. Tym razem postanowiłam przełożyć miodowe placki masą jabłkową z dodatkiem borówek i z nutą owoców leśnych a także pianką truskawkową, do tego czekoladowa posypka i gotowe. Mąż zabrał ciasto do pracy, gdzie wszystkim smakowało, co mnie

Muffinki na Dzień Matki

Mała słodka przyjemność którą zrobiłam dla mojej rodziny  z okazji tego pieknego święta : Muffinki biszkoptowe,ciasto lekkie i delikatne.Wierzch to krem ze sniezki,posypka cukrowa i polewa czekoladowa.Słodziutkie... po przygotowaniu odstawiłam je do lodówki. składniki: ciasto biszkoptowe: 4

Drożdżowe bułeczki z cukrową posypką

   Tak mnie natchnęło na drożdżowe bułeczki. Są łatwe w przygotowaniu, szybko i ładnie rosną. Do ciasta potrzebujemy zaledwie 2 jajek i mamy dużą blaszkę 32x23 cm pełną bułeczek. Bardzo fajnie i smakowicie wyszła posypka z cukru i cynamonu. Utworzyła bowiem taką słodką skorupkę. Idealne na

Ciasto ekstremalnie czekoladowe

Kiedy 3 i pół tabliczki gorzkiej u mnie 74 czekolady spotykają się z masłem, słodzonym, skondensowanym mlekiem i uroczą posypką to nie wiem jak Wy, ale ja jestem spokojna, że powstanie z tego pyszne ciasto. Ekstremalnie czekoladowe, intensywne w każdym kęsie, przypominające brownie, ale od

Łabędzi puch

     Ciasto o ciekawej nazwie i jeszcze ciekawszej masie, bo w jej skład wchodzą czerstwe bułki. Przepis na to ciasto, wycięty kiedyś z Chwili dla Ciebie , długo czekał na swoją kolej do wypróbowania. Moczona kajzerka, do mielonych i owszem, ale do masy w cieście? I to miało być smaczne

Łabędzi puch

masie, najbardziej wyczuwalny jest smak kokosów, a w szczególności kokosowej posypki. Biszkopt: 5 jajek 3 4 szklanki cukru szklanka mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka gorącej wody łyżka oleju cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać

Opowieść o przyjaźni i pewnej tradycji z przepisem na pierniczki w tle

blacie kuchennym 500 gram mąki, 189 szklanki miodu, 1 jajko, 2 żółtka, 120 gram cukru, pół kostki masła , 1 łyżeczkę sody, 1 łyżeczkę przyprawy do piernika. Z podanych składników wyrabiam ciasto i wkładam do lodówki owinięte w folię, aby stężało. Kiedy spotykamy się z Przyjaciółką po paru dniach

Jabłecznik z posypką na waniliowym cieście drożdżowym

. Wyrabiamy 10-15min. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce. Posypka: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, miękkie masło i żółtko. Zagniatamy jak kruche ciasto jeżeli po dłuższym wyrabianiu nie da się uformować kulki, można dolać trochę śmietany . Wkładamy do

Rogale świętomarcińskie

wody lub soku pomarańczowego 50 g posiekanych migdałów lub orzechów Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże, cukier oraz sól, wymieszać np. za pomocą trzepaczki. Wlać mleko, wbić jajka. Szybko i energicznie wymieszać składniki na sprężystą masę. Pod koniec wlać olej

Praca praca

warstwy ciasta. Najpierw placek ciasta, spryskać syropem, potem nasmarować cienką CIENKĄ warstwę rozsyropionej marmolady, na to 1cm bitej niesłodzonej śmietany, następny placek, znowu to samo, potem placek, syrop i bita śmietana. I wrzucamy do lodówki na pózniej. Mają system trzymania ciast w lodówce

Oponki

sprzedawca owija wokół wałka długi rulon ciasta drożdżowego, po czym w opiekaczu gyrosowym opala rulon z każdej strony. Upieczone ciasto zanurza w płynnym maśle i obtacza w dowolnej posypce cukrowej, orzechowej, cynamonowej . Wspominam o tym, ponieważ smak oponek do złudzenia przypomina węgierski ideał

Pierniczki całuski i pierniczki nadziewane powidłem

4 szklanki mleka cukrowa posypka     Masło, miód i cukier puder lekko podgrzewamy. Miód, masło i cukier....................................................................... Gdy składniki będą jednolite i płynne, odstawiamy do lekkiego przechłodzenia. Miodowa masa

Szokujące babeczki na Dzień Dziecka!!

niespodzianka- pierwszy kęs i buźka wykrzywia się nam jak po zjedzeniu kwaśnych żelków!: Krem zwieńczony jest bowiem kwaśną posypką. Reszta babeczki jest oczywiście  słodka, dlatego po pierwszym szoku wszystko wraca do normy. W połowie cupcake-ów wycięłam również niewielkie dołki i napełniłam je dżemem

Przepis nr 24 - tort idealny

Tortów jest cała masa i możnaby zapewne napisać o nich książkę, nie jeden wpis. Ja jednak skłaniam się ku prostocie, lekkości i powrocie do smaków dzieciństwa za każdym razem, gdy z jakiejś okazji go piekę. Wzorcem wyniesionym z domu są bowiem torty mojej babci moi rodzice nigdy nie piekli ciast

ROLADA BISZKOPTOWA - przepis podstawowy

Jedno z prostszych i szybkich do wykonania ciast, pod warunkiem, że opanuje się umiejętność wykonania ciasta podstawowego. Zrobienie rolady jest wówczas bardzo łatwe i przyjemne. Polecam !            Składniki ciasta forma o wym. wewnetrznych 36x36 cm : 6 jajek 6 łyżek gorącej wody 180

Wielkanocne Cake Pops - jajka

: barwniki spożywcze i kolorowe posypki      Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, na koniec dodać olej, energicznie wymieszać, przelać do wąskiego kubka. W czasie roztapiania czekolady należy z przygotowanego ciasta zacząć formować lizaki w jajowatym kształcie. Nabijać niezbyt głęboko na patyczki do lizaków

Rozwiązanie konkursu

czarne i żółte .  65279 I Alicja za: 2. Mam dzieci w podobnym wieku do Twoich i również z chęcią pomagają mi w kuchennych zabawach z ciastem. Jestem pewna, że z foremek byłyby zadowolone. A gdybym miała wybrać się do sklepu TortyTorty.pl, to kupiłabym Zestaw 4 posypek na HALLOWEEN LABORATORIUM oraz

Pieczone pączki z cukrową posypką

około 10 min. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę u mnie pół godziny . Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść. Rozwałkować na grubość około 1cm. Wycinać pączki szklanką. Można wykrawać środki kieliszkiem lub pozostawić pełne. Wymieszać razem wszystkie składniki posypki

Spiced Bubble bread

należy wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.   Składniki posypki wymieszaj w miseczce. Tortownicę około 20 cm wysmaruj masłem. Z wyrośniętego ciasta uformuj kulki, obtocz je w posypce i nieregularnie ułóż w tortownicy im mniejsze kulki tym więcej

Chlebek cynamonowy z rodzynkami

wymieszać składniki mokre: jogurt, śmietanę, olej i jajka. Następnie zawartość obu naczyń połączyć ze sobą. Wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo gęste. Keksówkę u mnie o wymiarach 33x9 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Nałożyć połowę ciasta, posypać połową posypki

Kruchy z czereśniami

Składniki ciasto pół kg mąki 1 5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru pudru 4 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany opakowanie cukru wanilinowego 20 dag margaryny posypka pół kostki margaryny 3 łyżki cukru 1 żółtko pół łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag mąki

Drożdżowe Danio z nutą wiśniowo-bananową

, zlepiając dokładnie po bokach. 8. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 40 min. Po tym czasie smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy posypką, lub zostawiamy bez niej : 9. Pieczemy 25 minut w 180*C.   Uwagi Sugestie: Nadzienie, rzecz jasna można zmienić według własnych upodobań. Można też dać

Ciasto kawowe z jabłkami i migdałową posypką

migdałową posypką Kawowe ciasto: 100 g drobnego cukru 125 g masła 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzone w minimalnej ilości wody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Jabłka i posypka: 2 jabłka 2 łyżki brązowego cukru 50 g migdałów pół

Sernik z posypką kokosową

Sernik z posypką kokosową 65279 Ciasto: 80  g margaryny, 1 3 szklanki cukru pudru, 1 i 1 3 szklanki mąki, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy - zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować, wyłożyć ciastem dno prostokątnej formy o wymiarach 25 35 lub 24 28 jeśli chcemy, by

Jojo

wszystkie składniki. Ciasto podzielić na 3 lub 4 części. Każdą z nich rozwałkować, najlepiej zrobić to od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem, piec w temperaturze 200stopni przez 15-20 minut, na złoty kolor. Tuż po upieczeniu blaty ciasta są miękkie jednak bardzo

Ciasto z jabłkami i jezynami

skórką z cytryny. Miksturę wmieszać do ciasta, wymieszać  ciasto będzie bardzo gęste - takie ma być . Delikatnie wmieszać 3 4 jeżyn. Keksówkę o wymiarach dolnych 21 x 10,5 cm wysmarować masłem, posypać kaszą manną.Wlać do niej ciasto, na górę kładąc pozostałe jeżyny. Na końcu wyłożyć posypkę. Piec w

Odrywana drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

  wysmarować tłuszczem, dodatkowo dno można wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość około 40x 35 cm. Posmarować 1-2 łyżeczkami masła lub oleju a następnie obsypać równomiernie cukrową posypką można ją delikatnie docisnąć rękoma . Ciasto pociąć na prostokąty, szerokości i

Kolorowe kruche ciasteczka

międzyczasie do głowy przychodzi mi pomysł dodania tego wpisu. W końcu mam tyle blogowych zaległości, no a dzieło życia Wyspiańskiego przecież niestety... nigdzie mi nie ucieknie... Tak więc ciasta, maślane, cytrynowe i kruche. Radośnie kolorowe : Posypka po upieczeniu jest bardzo chrupiąca. Przestać

muffinkowe paczki

muffinek 100g masla + 1 2 szklanki cukru najlepiej drobnego + 1 lyzeczka cynamonu + pol opakowania cukru wanilinowego do posypki skladniki suche wymieszac lyzka w misce numer 1. w misce numer 2: rozbeltac jajko widelcem. wlac maslanke. rozbeltac razem. nastepnie dolac ekstrat i olej, ponownie wymieszac

Mazurek truflowy

Kolejny mazurek kajmakowy, któremu wyjątkowego smakuje nadaje truflowa masa kajmakowa. Nie wymaga dodatków, jedynie kilka kandyzowanych wiśni do ozdoby i odrobinę posypki. Polecam :   Składniki na ciasto: 30 dkg mąki 1 2kostki masła 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1

Mini pączki z serka homogenizowanego

cynamonowa to po prostu strzał w dziesiątkę, pasuje do nich idealnie. Na jednym, dwóch czy nawet trzech ciężko się zatrzymać Część zrobiłam z lukrem, część z posypką, obydwa warianty pyszne. Najsmaczniejsze w dniu pieczenia. Polecam serdecznie!!! Przepis znaleziony u Dorotuś . Składniki: duże

Ciasto drożdżowe eli z truskawkami

pergaminem, na górę ułożyć truskawki, posypkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem 160 -można piec wszystkie blachy razem przez około 40 minut. Zimny kołocz posypać cukrem pudrem. Smacznego! Ciasto można zamrozić. Po odmrożeniu jest jak świeżo upieczone

CIASTO DROŻDŻOWE Z ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

łyżeczką z solą i pozostałym cukrem. Do dużej miski lub miksera wsypać mąkę. Wlać mieszankę jajeczną i wyrośnięte drożdże. Ciasto zagniatać aż powstanie gładka, elastyczna. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia to znak, że należy dodać masło. Znów wyrabiamy, aż masło ładnie połączy się z ciastem

ciasto alicja

waniliowy 1 margaryna POSYPKA KOKOSOWA: 1 2 kostki margaryny 20 dkg kokosu 3 łyzki cukru Przygotowanie Biszkopt upiec i wystudzić. Wyłozyć na biszkopt tężejącą galaretkę z jabłkami,wstawić do lodówki aby mocniej stężało. PRZYGOTOWANIE MASY: Odlać pół szklanki mleka - wymieszać budyń,mąkę .Resztę

Jabłecznik wg Philipa Johnsona

dałam grubo posiekane migdały 120 g rodzynek Składniki na posypkę na wierzch ciasta: 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej   Piekarnik rozgrzać do 170 186 C. Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować boki masłem

Rogale Świętomarcińskie - wg. oryginalnego przepisu

białego maku , 8 to pomada i 2 posypka z orzechów . Do ciasta użyłam masła , zamiast orzechów dałam migdały . Połowę cukru tak jak Renata zastąpiłam miodem .  Cóż mogę więcej napisać .... Rogale wyszły obłędne ! Smak po prostu powala . Jeśli nigdy nie byliście w Poznaniu i nie mieliście okazji by ich

Maślane ciasteczka spiralki

chwilę odczekać. Zwijanie rozpocząć od dłuższego boki,  dość ściśle. Kiedy całość będzie zrolowana, przyciąć nożem oba końce, aby je wyrównać. Następnie posmarować wałek ciasta roztrzepanym białkiem i obtoczyć w dowolnej posypce, lekko dociskając ją do masy. Ciasto owinąć w folię spożywczą i ponownie

Kołocz z serem

wyłożyć masę serową, przykryć cieńszą warstwą ciasta. Z ciasta na posypkę wyskubywać kawałki i zasypać nimi wierzch ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! 65279 65279   65279   Przepis dodaję do akcji: 65279

Szybkie ciasto- murzynek z bakaliami

przez 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem i jeśli ciasto jest upieczone, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia.   Przygotowanie- polewa: Śmietanę podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy. Polewą smarujemy ostudzone ciasto. Przybieramy białą posypką i żurawiną

Śnieżne cake pops

czekolady do obtoczenia śnieżne posypki : płatki śniegu, biała posypka cukrowa patyczki do lodów lub do szaszłyków 65279   Kawałek ciasta, którego chcemy użyć do zrobienia cake pops dzielimy na dwie części. Pocieramy nimi o siebie ścierając tym samym okruszki do miski. Serek mascarpone

Pieczone doughnuts

dodajemy do niej wyrośnięty rozczyn. Dodajemy mokre składniki i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w misie miksera aż będzie miało jednolitą konsystencję i będzie odstawać od ścianek misy tudzież od ręki przypadku wyrabiania ręcznego . 65279 Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i

Paluszki z ciasta francuskiego

temperatury 200 186 C, przez około 15 minut, aż do zarumienienia się. Paluszki z cukrową posypką Składniki ilość dowolna : ciasto francuskie 3 łyżki cukru 3 łyżki cukru brązowego ciemnego skórka starta z pomarańczy 1 2 - 1 łyżki cynamonu masło do posmarowania Na blacie położyć arkusz ciasta

Babeczki i muffinki

1. Muffinki Szwarcwaldzkie: Składniki: 65279 Ciasto:     220g mąki pszennej     30g kakao     80g cukru     4 łyżeczki cukru waniliowego     2 łyżeczki proszku do pieczenia     200ml mleka     80ml oleju  rzepakowego     2 jajka Nadzienie wiśniowe:     1 słoik wiśni bez pestek 720ml     1

Pyszne babeczki

Składniki Ciasto: 1 2 kg mąki 30g cukru pudru 1 2 torebki cukru waniliowego 1 2 łyzeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 1 2 łyżki smalcu 1 jajo 2 żółtka Krem do karpatki Gellwe lub budyń utarty z margaryną polewa czekoladowa posypka do ciast 2 galaretki Przygotowanie Ciasto: Mąkę, cukier

TAHINI CAKE

widelcem banany i ekstrakt waniliowy. Do wymieszanych na jednolitą masę składników wsypujemy stopniowo suche składniki. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy połowę ciasta. Rozprowadzamy szpatułką równomiernie i posypujemy połową posypki. Przykrywamy resztą cista, również równomiernie je

Donaty Donuts

mąki 1 3 szkl cukru 4 żółtka 5 dag masła 5 dag drożdży 1 szkl mleka łyżeczka aromatu rumowego szczypta soli ok 1l oleju roślinnego do smażenia biały lukier przepis tutaj lub polewa czekoladowa przepis tutaj kolorowa posypka cukrowa   Wykonanie: W ciepłym mleku wymieszać łyżkę cukru

Przepis na ciasto p

posmarować też wierzch ciasta i obsypać je kolorową posypką zużyłam 120 g posypki . Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.                                                                                  Smacznego.!  

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki ciasto: 5 dkg drożdży 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru cukier waniliowy 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka ? łyżeczki soli reszta: 0 5 kg węgierek cukier posypka: podaję taką ilość ale zalezy na jakiej brytfance piec będziemy. także możemy

Orkiszowe ciasto na miodzie ze śliwkami

, następnie dodajemy jogurt i kontynuujemy miksowanie. Mąkę łączymy z proszkiem i solą i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest już jednolite przelewamy je do natłuszczonej formy a na wierzchu układamy śliwki skórką na zewnątrz . Wszystkie składniki posypki łączymy w miseczce i umieszczamy

Przekładane ciasto czekoladowe z polewą

do ostygnięcia.  Chłodne ciasto przełożyć dżemem posmarować jedną część i przykryć drugą i wyłożyć na paterę. Na lukier wymieszać cukier, czekoladę i odpowiednią ilość mleka dodawać stopniowo .  Rozprowadzić na wierzchu ciasta, posypać brzegi lub całość posypką czekoladową.  Odstawić do

Czas na Śliwki czyli Czekoladowe ciasto ze śliwkami

wylądują zapomniane w lodówce. Dzis rano zachcialo mi sie czekolady... śliwki nie powinny się zmarnować... Przypomnialam sobie piękne ciasto i do dzieła! Czekoladowe ciasto ze śliwkami, przepis zaczerpnięty gdzies z sieci i zmodyfikowany. 280 g mąki pszennej z czego 30 g do posypki 180 g masła z

Kostka piernikowa z marcepanem i pomarańczą

posypką lub kandyzowanymi skórkami. Zapraszam do SMoK na facebooku: Słodka magia od kuchni Źródło: przepis na ciasto podstawowe z opakowania przyprawy do piernika Gellwe, lekko zmodyfikowany, pomysł na kostki piernikowe i przełożenie - autorski

Kołocz z makiem

solą. Masło rozpuścić, mleko podgrzać, odstawić. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Drożdże wymieszać z 125 ml ciepłego mleka. W mące zrobić dołek, wlewać po kolei - 1 ubite jajka, 2 masło, 3 drożdże, 4 pozostałe mleko. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od miski. Odstawić

o pleśniaku i inne takie

składników do wyrobu dwóch ciast - w tym jednego z półtorej porcji - jak mi się zdało po ogarnięciu ich wszystkich wzrokiem zakupionych w ilości hurtowej pozwalającej zaopatrzyć conajmniej jedną hale Makro . otóż. plan był taki: zagniote kruche ciasto na pleśniaka, bo potem trza je w lodówce chłodzić przez

Pieczone pierogi ze szpinakiem

przyznać, że są smaczne. Możecie zamówić tradycyjne pierogi z wody, ale polecam spróbować również wersji z pieca. To własnie tam jadłam je po raz pierwszy i od razu zaczęłam kombinować jak je przygotować w domu. Ciasto na pierogi pieczone okazało się całkiem proste - bardzo podobne do ciasta na pizzę. Te

TORT BABECZKA GIGANTKA GIANT CUPCAKE

  Moja córeczka jest wielką fanką posypek do ciast. Godzinami mogłaby je oglądać, przesypywać, ozdabiać nimi babeczki, a przede wszystkim wyjadać je. Kiedy wpadła mi w ręce forma do tzw. gigant cupcake, wiedziałam, że nie wyjdę ze sklepu bez niej, bo była wręcz stworzona do tego, by upieczona w

Marlenka

równych części. Każdą rozwałkować na posypanym mąką kawałku papieru do pieczenia wielkości dużej blaszki . Blaty piec w 180 - 190st. C na złoto - brązowy kolor. Po upieczeniu wyrównać brzegi blatów. Odkrojone kawałki pokruszyć posłużą jako posypka wierzchu ciasta. Upieczone, wystudzone blaty

Ciasto jabłkowo- galaretkowo- budyniowe

kokosowa Do garnuszka wkładamy wszystkie składniki posypki i nbsp smażymy na złoty kolor nbsp na wolnym ogniu, cały czas mieszając nbsp aby się nie przypaliła .Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Przełożenie ciasta Na biszkopt wykładamy tężejącą galaretkowo - nbsp jabłkową masę wyr oacute wnujemy i

Kolorowiec

No i wreszcie ciasto z majówki - Jak je tylko zobaczyłam, to od razu wiedziałam, że będę musiała je zrobić. Po pierwsze, bo uwielbiam ciasta z dodatkiem miodu, a po drugie bardzo lubię masy budyniowe na takich kubusiowych sokach. Swojego czasu bardzo często je robiłam. A, no i wracając do ciasta

Ciasto Łabędzi puch

Biszkopt przełożony masą kokosowo-maślaną z pyszną posypką kokosową. Słodki smak kokosu przełamany kwaskowatymi porzeczkami. A najciekawszym składnikiem w tym cieście jest dodatek czerstwych bułek w masie. Byłam bardzo ciekawa, jak to będzie smakować. Było warto spróbować. Mąż stwierdził, że za to

Czekoladowo-pierniczkowe kruche ciasteczka

Bardzo smaczne, kruche, kakaowe ciasteczka z przyjemną piernikową nutą. Dodatkowo ozdobione są czekoladą i ulubioną posypką u mnie mielona skórka z cytrusów, taka jak ta - pasowała idealnie, cytrusowy aromat idealnie pasuje do korzennych ciasteczek, no i dodatkowo bardzo fajnie wygląda . Możemy

Muffiny na dzień taty

            Dzień Taty już jutro a dziś na moim blogu slodkaniedziela wobec czego zapraszam Was na super proste do przygotowania i wyśmienite w smaku babeczki bananowe z kawałkami czekolady wykończone maślanym, niebieskim lukrem i kolorową posypką cukrową. Są wilgotne, bardzo miękkie

Słodko i ponownie brytyjsko

Ubić masło z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe suche składniki ciasta poza cukrem do posypki i składnikami kremu , utrzeć na jednolitą masę. Jeśli będzie za sucha, jak u mnie, dodać odrobinę mleka lub maślanki, by składniki się połączyły. Chwilę wyrabiać ręcznie, jak ciasto drożdżowe lub

Rozwiązanie konkursu z mikserem Bosch

czekolady - kolorowe posypki, kolorowe pisaki spożywcze  A więc do dzieła  Jeżeli w przygotowaniu ciasta bierze udział mały kucharz - obowiązkowo zakładamy fartuszek i wszystkie zbędne akcesoria z blatu USUWAMY :  Miękkie masło ucieramy za pomocą miksera BOSH na puszystą masę, stopniowo dodajemy cukier

Ciasto Chałwowe i Życzenia :

który bardzo dziękuję : . Osobiście piekłam go dwa weekendy pod rząd : . Gorąco Was namawiam do upieczenia, Justyna !: . Składam wszystkim moim Czytelnikom życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych, zdrowych, pogodnych, pełnych miłości i życzliwości : . A wszystkim fankom słodkich ciast, wspaniałych

Donaty

cynamonowy: 200 g cukru pudru 1 - 2 łyżeczki cynamonu  3 łyżki mleka Dodatkowo: kolorowe posypki do obsypania Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem z sodą do miski, dodajemy ser, cukier oraz jajka. Składniki mieszamy łyżką do połączenia się składników, wyrabiamy chwilę ręką na gładkie ciasto, w razie

Euforia

  No i po Świętach, dzięki wyjątkowej aurze, z pewnością będą zapamiętane. Wszyscy przejedzeni? Czy może ma ktoś jeszcze ochotę na kawałek ciasta?   Inspiracja + moje zmiany    Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1

Fale Dunaju z jeżynami

czekolady u mnie posypka do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier cały czas miksując aż piana stanie się lśniąca. Następnie, nadal miksując, dodawać do piany po jednym żółtku, gdy składniki się połączą

Biszkopt z masą śmietanowo-malinową

Kombinacja podpatrzonego w tv. ciasta. Konfiturę malinową do śmietany możecie zastąpić innym smakiem,jaki lubicie : Troszkę chaotycznie brzmi opis ale mam nadzieję ,żę sobie poradzicie : Składniki  Ciasto pieczemy w średniej, okrągłej tortownicy: 4 jaja 12 dag brązowego cukru 7 dag mąki

PINATA COOKIE

łyżeczka proszku do pieczenia* 1 łyżeczka sody* ok. 820g mąki pszennej barwniki spożywcze: czarny, niebieski, żółty, pomarańczowy, różowy i fioletowy Dodatkowo: m amp ms lub kolorowa posypka 1 2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki mleka * ja bym pominęła, mimo pokrojenia ciasta na szerokość podaną

babka konfetti na białkach

plamki, ciasto spodoba się najmłodszym:   składniki: 1 szkl białek 3 4 szkl cukru 200 g mąki budyń śmietankowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła szczypta soli 2 łyżki kolorowej cukrowej posypki   Masło stopić, wystudzić. Białka wymieszać z solą, ubić na sztywną pianę, wciąż

Ciasto rabarbarowe z orzechową posypką

, którego smak zapamiętam chyba na zawsze. Lubię, oj lubię ten owoc wiosny, jest taki pyszny!: Tym razem upiekłam ciasto rabarbarowe z przepisu Grumko, z orzechową posypką, które smakowało nam obłędnie! Jedyną moją modyfikacją jest dodanie do posypki orzechów laskowych zamiast włoskich. : Składniki: *1 i

pyszne ciasto z orzechami i powidłami

kakao - 1,5 szklanki cukru pudru Do dekoracji: posypka lub wiorki kokosowe Przygotowanie 1. Ż oacute łtka ,mąkę, maragarynę i proszek do pieczenia zagniatamy i ciasto dzielimy na 3 jednakowe kule. Do jednej dodoajemy kakao, dokładnie mieszamy. Ciasto wkładamy do lod oacute wki na p oacute ł

Drożdżowa Rozeta z Cynamonem

, elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski i odstawić do wyrastania na ok. 30-60 minut. Wyraźnie zwiększy swoją objętość. Składniki posypki wymieszać w kubeczku z wyjątkiem masła które należy roztopić . Po tym czasie ciasto przełożyć na blat, w razie potrzeby podsypując mąką

Słodkie zaległości

wymieszaną z proszkiem i  wlać rozpuszczone masło. Foremki posmarować masłem i oprószyć mąką. Do każdej nakładać po łyżeczce ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 7-10 minut. 65279           2. Makaroniki kokosowo-cytrynowe w czekoladzie     Składnik i: 2

Miejsca:

Warta (28)
Pasto (22)
Wiśniowa (19)
Warszawa (6)
Poznań (5)
Poro (5)
Maków (5)
Luba (5)

Firmy:

RUCH (13)
Allegro (7)
Google (5)
Coca-Cola (4)
Tesco (3)
MIT (3)
Chip (3)
Samsung (2)
Metro (2)
Apple (2)