Wszystko o:

polewa marcepanowa

Jablecznik z marcepanowa polewa

pokroic w kostke, ubic ze smietana, dodac jajka i cukier, wymieszac. Blache wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto rozwalkowac, przelozyc do blaszki wyciagajac na brzegach do gory. Ulozyc jablka. Polac marcepanowa polewa i posypac migdalami. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze  200°C z

Sobotnie spotkanie z Sylwią i dwa ciasta.

cukru pudru 160 g mąki tortowej 160 g suchego maku 1 2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki płatków migdałowych lub drobno pokrojonych migdałów 1 duże jabłko lub 2 mniejsze 1 łyżka amaretto Polewa marcepanowa: 100 g masy marcepanowej 1 czubata

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

z piekarnika i zostawić do ostygnięcia w blaszce. Masa Budyniowa: Ugotować dwa budynie waniliowe z mniejszą ilością mleka. Polewa: -1 szkl. cukru -2 3 kostki masła -4 łyżki kakao E.Wedel -4 łyżki wody. Sposób przyrządzania: Składniki polewy przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu

Ciasto marcepanowe z powidłami Marleny :

lub ulubiony dżem Polewa 2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady aromat pomarańczowy lub migdałowy mleko - ilość aby uzyskać konsystencję polewy Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem. Dodać wanilię i mąki. Na koniec dodajemy marcepan. Wyrabiamy ręcznie kilka minut. Kulkę ciasta wkładamy na

Ciasto marcepanowe z powidłami Marleny :

lub ulubiony dżem Polewa 2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady aromat pomarańczowy lub migdałowy mleko - ilość aby uzyskać konsystencję polewy Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem. Dodać wanilię i mąki. Na koniec dodajemy marcepan. Wyrabiamy ręcznie kilka minut. Kulkę ciasta wkładamy na

Sernik Marcepanowy z Migdałami w Karmelu

Pieczony sernik z marcepanem, oblany pyszną polewą czekoladową i ozdobiony stosem karmelizowanych migdałów. Boski. Masa marcepanowa nie tylko wpływa na jego smak ale również da się ją wyczuć w konsystencji sernika. Polewa czekoladowa natomiast, oraz dodatkowy migdałowy akcent sprawiają, że całość

Kajmakowo marcepanowe słodkości

Składniki Spód marcepanowy: 300g masy marcepanowej, 1 4 kostki margaryny, 3 jajka, 5 czubatych łyżek mąki pszennej. Spód kruchy: 300g mąki, 0,5 kostki margaryny, 3 czubate łyżki cukru pudru, 3 żółtka, Mleko skondensowane slodzone gotowane w puszce 3 godziny. polewa czekoladowa kwaśna konfitura lub

Sękacz z piekarnika.

.           Składniki: Ciasto: 200 g masła 6 jajek 150 g masy marcepanowej 100 g cukru pudru 1 łyżka  domowego cukru waniliowego  lub  2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwa wanilią szczypta soli 100 g cukru 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 1

Roczek blogu i czekoladowy tort Alicji

polewą czekoladową polać całą powierzchnię marcepanu i wygładzić łopatką. Nakładanie czekolady na marcepan................................ Gdy polewa jest jeszcze miękka udekorować ją migdałami nałożonymi na porcje czekolady ioraz kształtami powycinanymi z marcepanu, a następnie odkładamy tort w

Mazurek marcepanowy z białą czekoladą

Uwielbiam marcepan, dlatego w tym roku na Święta upiekłam mazurek marcepanowy. Przygotowałam go na waflu, bo było szybciej, ale swobodnie można go również upiec na kruchym spodzie. Z polewą z białej czekolady jest mega słodki, dlatego, jeśli ktoś nie lubi takiego nadmiaru słodkości powinien

CIASTECZKA CYNAMONOWE Z MARCEPANEM, MIGDAŁAMI I RUMEM

mielonych migdałów 400g masy marcepanowej 5 łyżek mleka 5 łyżek rumu płatki migdałowe i polewa czekoladowa do ozdoby 65279 PRZYGOTOWANIE: 1.Mąkę, cynamon, szczyptę soli, pół szklanki cukru pudru, masło pokrojone na kawałki, jajko, żółtko zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i

Piernik marcepanowy

polewa czekoladowa Przygotowanie Mi oacute d, cukier i miękkie masło utrzeć w głębokim naczyniu na jednolitą masę. Dodać jajo, przyprawy korzenne, kakao, napar z kawy. Przełożyć do miski z mąką wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, wyrobić na jednolitą masę. Surowe ciasto zawinąć w folię i

Staropolski piernik z marcepanem

- 500 g mąki pszennej - 2 jajka - 1 3 szklanki mleka - 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej - 1 torebka przyprawy do piernika - szczypta soli przełożenie i dekoracja: - słoik powideł śliwkowych - 250 g masy marcepanowej - kieliszek rumu - 3 łyżki cukru pudru - polewa czekoladowa - kilka

Piernik staropolski dojrzewający część II

zbyt mało schłodzona, będzie ciekła z piernika nbsp Piernik polewamy czekoladą lub lukrem . Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi lub innymi orzechami. Piernik długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub w lnianą ściereczkę, by nie wysychał. Polewa czekoladowa

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM I POLEWĄ MARCHEWKOWĄ

razem odważyłam się spróbować i nie zawiodłam się. Polewa jest bardzo oryginalna i pyszna, a wygląda z marcepanowymi marcheweczkami obłędnie.   PRZEPIS CIASTO 1 i 1 3 szklanki drobnego cukru trzcinowego można dać zwykły biały 3 jajka 190 szklanki oleju lub oliwy 1 i 188 szklanki mąki

Praliny z marcepanem, rumem i orzechami

Składniki Na okolo 25 pralinek: 200 g masy marcepanowej nbsp 40 g nbsp posiekanych orzechow wloskich nbsp 10 ml rumu 200 g polewy czekoladowej gorzkiej orzechy do przybrania Przygotowanie nbsp Z masy marcepanowej, orzechow i rumu zagniesc mase,a nastepnie formowac z niej male

BABKA MAKOWA Z MARCEPANEM

marcepanowej lub polewa czkoladowa* Mak dodać do mleka , wymieszać. Miękkie masło zmiksować na puszystą mase z cukrem, a następnie dodawać jajka po jednym . Skórkę pomarańczową oprószyć  1 łyżeczką mąki. Przesiać resztę mąki z proszkiem do pieczenia . Mieszając, dodawać sponiowo mąkę z proszkiem na zmianę z

Piernik staropolski z marcepanem i powidłami

także w zeszłym roku. Tym razem piekłam z połowy porcji. Ciasto przełożyłam powidłami oraz masą marcepanową, którą również przygotowałam sama. Na wierzchu piernika polewa czekoladowa - całość smakowała genialnie! Polecam. : Przepis z blogu Moje Wypieki .  Składniki: *pół kg miodu *2 szklanki cukru

Tort Fedora

to za dużo, następnym razem dam 2 łyżki Polewa czekoladowa: - 1 3 kostki margaryny - frac12 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 1 kopiasta łyżka kakao -ja dodatkowo do polewy dałam 100g orzechów nerkowca w całości - miały być orzechy laskowe, ale zapomniałam kupić : Wykonanie: 1 Na blasze

Od Wielkanocy do dziś

i to tyle mniej więcej. Jeśli natomiast chodzi o stronę kulinarną to w cukierni na Złotej ja i tatko kupiliśmy przecudnego marcepanowego mazurka, narodziła nam się tym samym nowa świecka tradycja, mazurki będziemy już zawsze kupować na Złotej. Polewa marcepanowa była biała, narzekałam, że trochę za

180. Tort waniliowy

1 4 cytryny 50 cukru 125 g mąki polewa 200 g ciemnej kuwetury 1 łyźka cukru pudru 100 g żółtego marcepana Przygotowanie: Kuweturę, migdały i kandyzowaną skórkę grubo posiekać. skórkę pomarańczową i cytrynową pokroić w cieńkie paski. Całość marynować ok. 1 godziny w likierze lub nalewce

polewa marcepanowa

pieczenia Polewa 2 gorzkie czekolady 20dag 2 łyżki masła 2 łyżki mleka Przygotować ciasto: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą masę. Masło utrzeć na krem dodając po jednej łyżce masy jajecznej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Na końcu wsypac wiórki czekoladowe i

Pralinki z marcepanem, rumem i orzeszkami

 słodko, kusząco, delikatnie podniecająco..., a w połączeniu z orzeszkami i obtoczony pyszną, mleczną czekoladą jest rozkoszą dla ust, namiętnością dla zmysłów, rajem rozpusty dla podniebienia...   P ralinki marcepanowe podobnie jak trufelki zrobiły niesamowite wrażenie na moim Ukochanym, bardzo mu smakowały, a

TORT MALINOWY ŚLIMACZEK

żelatyny 5 łyżek cukru pudru    dodatkowo : ok. 100g masy marcepanowej   użyłam batonik marcepanowy w polewie czekoladowej, oczywiście dokładnie usuwając polewę   2-4 łyżki drobno mielonych pistacji  6 słupków migdałowych    Wykonanie roladek : Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i

Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie

maśle i cukrze 65279   65279 * * * SŁODKIE PREZENTY * * *       Domowy kajmak dulce de leche     Domowa masa marcepanowa marcepan     Syrop piernikowy korzenny 65279     Krem pralinowy z orzechów laskowych niemiecki nugat 65279     Krem Kinder Bueno     Krem kokosowy

Domino

miodu 1 3 szklanki 150 gram mąki pszennej niepełna szklanka 1 łyżka cukru 1 jajko 60 g masła 1 łyżeczka sody po 1,5 łyżeczki kakao i przyprawy do piernika Dodatki: słoiczek dżemu masa marcepanowa polewa czekoladowa   Przygotowanie: W garnuszku na małym ogniu, co po chwilkę mieszając

Marcepanowiec

dokładnie z cukrem. Masło rozpuścić i zagotować. Gorącym zalać kaszę z cukrem, wymieszać. Następnie dolać wódkę z olejkami i ponownie wymieszać. Masę rozprowadzić na przygotowanym cieście. POLEWA: 200g czekolady deserowej 1 3 szklanki śmietanki kremówki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru      Wszystkie składniki

Tort Alhambra

na nim niezbyt grubą warstwę zgęstniałego ganache, pozostawiając około 1 4 masy. Nadzienie przykryć drugim płatem ciasta. Odłożoną część ganach rozsmarować cieniutko na bokach i górze tortu. Tak przygotowane ciasto polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa chocolate glacage *: 100g śmietany

KRUCHE CIASTECZKA...świąteczny mix.

dkg. wiórków kokosowych 5 dkg. zmielonych orzechów 10 dkg. masy marcepanowej polewa czekoladowa gotowa lub zrobiona w domu: do1 4 szklanki śmietanki 30 łamiemy 1 gorzką czekoladę i podgrzewając na wolnym ogniu rozpuszczamy aż do momentu powstaniu jednolitej polewy konfitura wiśniowa 65279 Mąkę

Marcepanowe prezenty

  Kuleczki zwane marcepanowymi prezentami ze sposobu I pierwszy raz zrobiłam kilka lat temu. I prawdę mówiąc - u mnie w domu  marcepan nie cieszy się popularnością - każdy go lubi, ale w bardzo umiarkowanych ilościach. Za to ja go po prostu uwielbiam, szczególnie, kiedy spożywam go w postaci

Zwyczajne waniliowe babeczki w niezwyczajnej oprawie..

. Jesienna aura przeplata się z wiosenną.. a zimy? Wciąż brak! Przestałam więc już o niej myśleć.. Pracy przy nich nie wiele. Lukier zrobiłam z wody z dodatkiem galaretki truskawkowej, dzięki czemu polewa ładnie się błyszczy nawet po zastygnięciu. Do tego paluszkowa łodyżka i marcepanowy listek : Efekt

Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

keks. Ciasto, które Wam dziś pokażę przygotowałam na bazie babki migdałowej z Asi z Kwestii smaku . Zrezygnowałam z dużej ilości cukru, dodałam mnóstwo suszonych owoców, a zamiast polewy z białej czekolady.Wypiek pokryłam masą marcepanową i cukrowym ozdobami. I tak, z babki wielkanocnej powstał

Olbrzymia pralina

marcepanowej 150 g cukru pudru 200 g dżemu pomarańczowego Glazura: 200 g polewy czekoladowej Dekoracje: cukier puder, ewentualnie barwnik tutaj dodałam pomarańczowy Przygotowanie Żółtka wraz z wodą i cukrem ubić mikserem. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, przesiać i wraz

Półmisek trufli

zastygłej masy szybko formować kulki i obtaczać je w pokruszonych pistacjach i kakao. Trufle marcepanowe Składniki: marcepan polewa czekoladowa do dekoracji orzechy i płatki migdałowe Wykonanie: Z marcepanu formować kulki, oblewać polewą czekoladową i dekorować orzechem lub migdałem. Trufle

Najlepszy piernik

śliwkowych 200 g masy marcepanowej polewa czekoladowa W szerokim garnku, na małym ogniu, roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę, cały czas mieszając. Odstawić, po minucie dodawać kolejno sodę, kawę

Czekoladowy tort Nikolas

podsmażyć przez kilka minut na patelni. Na pierwszym krążku biszkoptu rozsmarować część gorących powideł, przykryć drugim biszkoptem i obsmarować wierzch i boki biszkoptu. Marcepan rozwałkować na ok.2-3 mm, położyć na górę tortu. Całość polać przestudzoną polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 150 ml

Piernik przekładany

miękkiego masła pół słoika powideł śliwkowych Ponadto: 1-2 torebki gotowej polewy czekoladowej marcepanowe gwiazdki kandyzowane wiśnie Etapy przygotowania 1 W garnku stopić masło razem z miodem. Dolać mleko, zagotować. Zdjąć z ognia, wymieszać z cynamonem oraz przyprawą do piernika, wystudzić

Piernik adwentowy

piernika u nas Kotanyi szczypta soli orzechy skórka pomarańczowa do przełożenia - powidła, masa marcepanowa, orzechowa, kajmakowa polewa : 3 czekolady, śmietana, masło - rozpuszczone w kąpieli wodnej    Wykonanie: Miód, cukier, masło powoli podgrzać, miesza jąc, niemal do wrzenia. Ostudzić

Mazurek marcepanowy ze śliwkami w winie

kawałki śliwek, to w niczym nie przeszkadza . Przełożyć na ostudzony spód. Marcepan rozwałkować, podsypując cukrem pudrem na placek wielkości mazurka bez brzegów . Przełożyć na masę śliwkową wystające kawałki można obciąć lub po prostu zagiąć do środka . POLEWA: 30g lekko uprażonych na suchej patelni

Piernik przeładany

pół słoika powideł śliwkowych Ponadto: 1-2 torebki gotowej polewy czekoladowej marcepanowe gwiazdki kandyzowane wiśnie Etapy przygotowania 1 W garnku stopić masło razem z miodem. Dolać mleko, zagotować. Zdjąć z ognia, wymieszać z cynamonem oraz przyprawą do piernika, wystudzić. 2 Jajka

Świąteczne życzenia i piernik dojrzewający

z  książki Marii Lemnis i Henryka Vitry  W staropolskiej kuchni 65279 . Polewa kakaowa z przepisu Dorotuś .  Składniki: *250 g miodu *1 szklanki cukru *125 g masła *500 g mąki lub nieco więcej *1,5 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1 4 szklanki mleka *2 jaja *2 łyżeczki

Sprawdzone przepisy na świąteczne łakocie

- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego - 20 dkg bakalii   Polewa: - 1 2 kostki margaryny - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżka wody - 1 łyżka kakao   Dodatkowe składniki: - 16 sztuk herbatników - 2 kieliszki rumu - 1 kieliszek wody   Wykonanie: Puszkę z mlekię gotować 3 godziny, ostudzić

Jabłka z gruszkami na marcepanie.

marcepan. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć owoce. Piec ok. 50 minut w 175 0 C. To nie jest zakalec to marcepan :- Polewa: 125 g cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Cukier utrzeć z sokiem i polać gorące ciasto. Smacznego!!! Zapraszam rónież na http: cardmakinghobby.blox.pl    

Miś z kremem bananowo śmietanowym

pudru barwniki spożywcze pisak cukrowe kolorowe pastylki czekoladowe ciemna polewa czekoladowa Sposób przyrządzenia Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozmącić z 4 łyżkami wody, dodać 3 łyżki cukru i cukier waniliowy, utrzeć. Dzięki ucieraniu masa nabiera objętości i wyraźnie jaśnieje

Ciasto Czekoladowe z Wiśniami i Marcepanem

czekolady 150 g zmielonych orzechów laskowych 100 g masy marcepanowej łyżeczka ekstraktu z gorzkich migdałów 350 g wiśni mogą być mrożone, ale wtedy należy je wcześniej rozmrozić i osuszyć Na polewę 100 g ciemnej czekolady 2 łyżki masła 2 łyżki gęstej śmietany 36 łyżka wiśniówki lub Amaretto

Piernik z marcepanem

Jak co roku na świątecznym stole pojawi się mój ukochany piernik przełożony marcepanem i polany czekoladą. Po prostu rozkosz dla podniebienia - jak mówi mój Tata i nie tylko on... Kochamy pierniki, takie korzenne, na miodzie od jego pszczółek, rozpływają się w ustach. Ciasto jest bardzo aromatyczn

Imieninowa bombonierka dla Mamy

Zamiast kwiatków coś słodkiego na imieniny Mamy. Bombonierka z czekoladkami : Kto może oprzeć się tym malutkim, pysznym czekoladkom??? Mniam mniam mniam :   Składniki: - 2 opakowania polewy czekoladowej biała i mleczna - ok 200g masy marcepanowej - ok 250g suszonych, wydrylowanych

Autko krzysia

Składniki ciasto: 1 4 kg mączastych ziemniaków 3 jajka 20 dag cukru 1 torebka cukru waniliowego szczypta soli 7 dag mielonych orzechów laskowych 10 dag kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia do dekoracji: 8 dag surowej masy marcepanowej 25 dag cukru pudru

Ciasto czekoladowe - ze świnkami taplającymi się w czekoladowym błotku

4 małe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 188 łyżeczki sody 188 szklanki mleka 189 słoiczka powideł śliwkowych 188 szklanki oleju 190 szklanki cukru 189 opakowania cukru waniliowego 3 łyżki dobrej jakości kakao Dekoracja: Masa marcepanowa łyżeczka soku z buraków Polewa

Marcepanowe ciasto z migdałami i suszonymi morelami

To moja pierwsza propozycja na świąteczne wypieki : Lista zakupów na keksówkę o długości 30 cm: 125 g migdałów bez skórki 125 g suszonych moreli 100 g masy marcepanowej 100 g masła 1 2 szklanki oleju 1 2 szklanki miodu 4 jajka 200 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 150

Festiwal czekolady w Gdańsku

plastycznych, a także podziwiać kolekcję opakowań po czekoladach. Och, te opakowania nas wzruszyły - czekolady quot Olivia quot , quot Finezja quot , quot Mela quot , quot Alibaba quot już nie zobaczymy w sklepach. : Można także wziąć udział w konkursowej degustacji deserów marcepanowych w polewie

Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego

przełamanie nutą porzeczki powinno być dobrze wyczuwalne . Warstwy ganaszu są cienkie dobrze widać to na zdjęciach . Aby polewa równomiernie pokryła ciasto również na bokach, proponuję po schłodzeniu ciasta w lodówce, obkroić je do wyrównania. Przechowujemy w lodówce. 65279 36. Wielkanocne baby ponczowe

Sernik marcpanowy

spód 200 g ciastek pełnoziarnistych 50 g masła na masę twarogową 750 g twarogu trzykrotnie mielonego 400 g masy marcepanowej 5 jajek 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 2  szklanki cukru 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki soku z limonki ponadto 150 g mlecznej czekolady 50 ml mleka 100-150 g

Sernik marcepanowy

Sernik na spód 200 g pełnoziarnistych ciastek 50 g roztopionego masła na masę twarogową 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 400 g masy marcepanowej 5 jajek 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 2  szklanki cukru 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki soku z limonki ponadto 150 g mlecznej

Święcone

pieczone. Pieczeń cielęca. Kiełbasa krajana. Kiełbasa siekana. Indyk pieczony. Ozory. Ser z kminkiem. Baranek z masła. Rzeżucha na kolumnach. Ciasta: Baby. Jajeczniki. Mazurki marcepanowe. Mazurek drożdżowy. Serownik. Placek królewski. Tort marcepanowy. Tort chlebowy. Tort migdałowy. Tort czekoladowy

Piernik staropolski II

powidła i masa marcepanowa . Warstwa powideł: ok. 900 g powideł 3-4 sloiki 200 - 300 g masy marcepanowej P owidła prz 65279 ełożyć do rondelka z 65279 grubym dnem i gotować do cz 65279 asu aż 65279 65279  z 65279 gęstnieją pocz 65279 ątkowo będą bardz 65279 o rz 65279 adkie cały cz

Ciasteczka z powidłami

lekko na siebie zachodzić, by nie było miedzy nimi szczeliny Piec 12 minut do lekkiego złotego koloru w 180 stopniach 1 słoiczek podgrzanych powideł polewa czekoladowa Połowę upieczonych i przestudzonych ciasteczek smarować powidłami i przykrywać drugim ciasteczkiem. Na końcu zrobić zygzaki z

Podsumowanie akcji domowy wyrób IV

, gotowanie 65279   65279 Domowy proszek pomwrańczowy - Kuchenne fascynacje 65279 Marcepan - Domi w kuchni masa marcepanowa  -  Trochę pieprzu, ciut mięty 65279 65279 Polewa czekoladowa  - Moja zakręcona kuchnia  65279 65279   65279 Praktyczne porady 8211 domowy wyrób 8211 tłuszcze

Drożdżowe pisanki z bakaliami

, migdały itp.      w oryginalnym przepisie - 100g masy marcepanowej i 50g bakalii Wszystkie bakalie umieszczamy w rozdrabniaczu malakserze i rozdrabniamy na klejącą masę. Z tej masy formujemy 12 kuleczek. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 porcji. W każdej z nich umieszczamy kulkę nadzienia i nadajemy

Piernik Staropolski dojrzewający

krojone wg mojego sposobu . Przełożyć ciasto w kolejności: piernik, marcepan, piernik, konfitura, piernik Przełożone pierniki owinąć folią i zostawić w chłodnym miejscu lepiej nie w lodówce . 24 GRUDNIA POLEWA ilość na wszystkie pierniki : 200ml śmietanki kremowej 30 500g czekolady deserowej

Przepisy na Boże Narodzenie

, drink na święta i Sylwestra  Likier czekoladowo-piernikowy  Lody orzechowe z cynamonem   Piernikowa gorąca czekolada   Miodowy krupnik 65279 DODATKI:   Domowy cukier waniliowy   Ekstrakt waniliowy domowy   Kandyzowana skórka pomarańczowa 65279   Polewa czekoladowa   Przyprawa do piernika

Babeczki z gorzką czekoladą, makiem i wiśniami

. Do gorącego dodać posiekany marcepan i mieszać aż się roztopi - uwaga by nie przypalić. Zmielony mak zalać gorącym mlekiem marcepanowym.  Dodać cukier, wanilię i skórkę cytrynową. Wymieszać. Odstawić na całą noc by masa zgęstniała. Następnego dnia w czasie przygotowywania babeczek dodać ubitą pianę z

Lucjan, daj spokój!

Przy jednym z ruchliwych deptaków małego miasteczka świeciła się wilka witryna sklepu ze słodyczami. Wewnątrz, w ciepłym świetle, skrzyły się na pierniczkowych licach lukry i polewy, czekolada wyłaziła ze skóry żeby podkreślić kształty pralinek, kokosowe i marcepanowe nadzienia błyskały białymi

Koszyczki z morelami blagro1

Składniki składniki ciasta: 25 dag mąki 10 dag masła sól 5 dag cukru cukier waniliowy jajko. składniki polewy: 10 dag masy marcepanowej 2 jajka 2 dag cukru. składniki nadzienia: 50 dag moreli 2 łyżki płatków migdałowych. Sposób przyrządzenia Ciasto należy

Olbrzymia pralina

marcepanowej 150 g cukru pudru 200 g dżemu pomarańczowego Glazura: 200 g polewy czekoladowej Dekoracje: cukier puder, ewentualnie barwnik tutaj dodałam pomarańczowy Przygotowanie Żółtka wraz z wodą i cukrem ubić mikserem. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, przesiać i wraz

Sernik wiedeński

Mozartkugeln i sernik wiedeński   Mozartkugeln to jedna z wizytówek Austrii. Są to tradycyjne praliny marcepanowe w polewie czekoladowej. Produkt utożsamiany z najwyższą  jakością. Przywieźliśmy je z naszej wyprawy z Wiednia. Idealne do oglądania zdjęć i wspominania tego wspaniałego miejsca i

dzień pierwszy Złota Niedziela

Do świąt już kilka dni. Cały świat pędzi gdzieś szaleńczo. Stoję przed półką z przyprawami. Konkretnie z takimi do ciast. Polewy czarno- białe jak moje życie, doskonałe srebrne perełki, śliczne malutkie marcepanowe choinki, kolorowe cukierki co to smaku nie mają ale wyglądają. Po lewej stronie

Ciasto z rabarbarem na maślance

, ulubione ciasta, polewy czekoladowe, olbrzymie torty, ciasteczka, cukierkowe mosty, marcepanowe drzewa, piekrnikowe domy i mleczne rzeki. A jakie są Wasze sny dotyczące ciast i wypieków? Pozdrawiam i zapraszam na kawałek ciasta, bo każdy w swoim sercu ma coś z dziecka czy to w wieku 20 czy 100 lat, a

Olbrzymia pralina

marcepanowej 150 g cukru pudru 200 g dżemu pomarańczowego Glazura: 200 g polewy czekoladowej Dekoracje: cukier puder, ewentualnie barwnik tutaj dodałam pomarańczowy Przygotowanie Żółtka wraz z wodą i cukrem ubić mikserem. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, przesiać i wraz

Olbrzymia pralina

marcepanowej 150 g cukru pudru 200 g dżemu pomarańczowego Glazura: 200 g polewy czekoladowej Dekoracje: cukier puder, ewentualnie barwnik tutaj dodałam pomarańczowy Przygotowanie Żółtka wraz z wodą i cukrem ubić mikserem. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, przesiać i wraz

Chyba grypa...

         To chyba jakiś koszmar, pech albo klątwa zjednoczonych czarownic 8230 Kiedy wracałam wczoraj ze szkoły z dziewczynkami, coś zakłuło mnie w gardłe. Po dotarciu do domu zaaplikowałam sobie Tentum Verde i myślałam, że mi przejdzie. Wzięłam się za czekające na mnie z utęsknieniem domowe czynn

Pszczółka

 zdecydowałam się na losowanie :P Padło na przepis numer 3. Pszczółka zasmakowała nam baaardzo, mocno wciąga 8230 jest mięciutka, wilgotna, o delikatnym zapachu miodu, masła i czekolady 8230 z polewą i marcepanowymi pszczółkami 8230 mniam! Jestem pewna, że Kubuś Puchatek byłby zadowolony, dlatego bardzo

Czekoladowo-Marcepanowe

conajmniej z 3-4 minuty. Do utartej masy dodawać pojedyńczo jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do masy. Na końcu dodać roztopioną czekoladę, orzechy i dokładnie wymieszać. Piec w 175 stopniach przez około 30-40 minut. Polewa: 200 g gorzkiej czekolady 150 g słodkiej śmietanki Czekoladę

Piernik staropolski

Leżakujący, dojrzewający nawet do 6 tygodni choć i nieco krócej mu nie zaszkodzi .To prawda, oczekiwanie trochę trwa, ale popatrzcie na to tak, że chociaż jedno ciasto niemalże z głowy.. i to duuuuża ilość ciasta Z podanych proporcji wychodzi piernik wielkości blachy piekarnika , choć można z c

Świąteczne ciasta- zestawienie

Oto moje propozycje ciast, które można upiec w okresie świątecznym :   1. Ciasto z burakami i żurawiną 2. Czekoladowe ciasto z pistacjami 3. Sernik z samego sera 4. Korzenne ciasto funtowe 5. Marcepanowe ciasto z migdałami i suszonymi morelami 6. Chleb Świętego Mikołaja 7. Słodki

Poświąteczny remanent

szczęście zimno było. Niestety zostały, trzeba zamrozić i pewnie po jednym do kawy wyjmować. Na szczęście, porcje  pojedyncze 65279 . Tort orzechowy z masą orzechowo-kawową, kończy się, smaczny wyszedł. Polewa z gorzkiej czekolady, masa nie psująca się zbytnio i mało jej.   Jeszcze i paszteciki mi

Marcepanowe ciasto ze śliwkami

masy marcepanowej 250 g miękkiego masła 200 g drobnego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g kilka kropel ekstraktu z gorzkich migdałów szczypta soli 4 jajka 250 g mąki tortowej 75 g mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek migdałów w

Firmy:

Metro (1)
Kruszwica (1)
Egmont (1)