Wszystko o:

polewa marcepanowa

Jablecznik z marcepanowa polewa

pokroic w kostke, ubic ze smietana, dodac jajka i cukier, wymieszac. Blache wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto rozwalkowac, przelozyc do blaszki wyciagajac na brzegach do gory. Ulozyc jablka. Polac marcepanowa polewa i posypac migdalami. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze  200°C z

Sernik Marcepanowy z Migdałami w Karmelu

Pieczony sernik z marcepanem, oblany pyszną polewą czekoladową i ozdobiony stosem karmelizowanych migdałów. Boski. Masa marcepanowa nie tylko wpływa na jego smak ale również da się ją wyczuć w konsystencji sernika. Polewa czekoladowa natomiast, oraz dodatkowy migdałowy akcent sprawiają, że całość

CIAST MARCHEWKOWE Z KREMEM I POLEWĄ MARCHEWKOWĄ

razem odważyłam się spróbować i nie zawiodłam się. Polewa jest bardzo oryginalna i pyszna, a wygląda z marcepanowymi marcheweczkami obłędnie. 65279 PRZEPIS CIASTO 1 i 1 3 szklanki drobnego cukru trzcinowego można dać zwykły biały 3 jajka 190 szklanki oleju lub oliwy 1 i 188 szklanki

Sękacz z piekarnika.

pomarańczowa czy cytrynowa. Ja urozmaiciłam sękacz masą marcepanową. Przepis wzięłam  stąd . Sękacz jest prostym, ale pracochłonnym ciastem, gdyż trzeba pilnować czasu pieczenia kolejnych warstw. Bardzo mi zasmakował i chcę go upiec na święta, ale jeszcze z innymi dodatkami. Ciasto polałam tylko połową polewy

BABKA MAKOWA Z MARCEPANEM

marcepanowej lub polewa czkoladowa* Mak dodać do mleka , wymieszać. Miękkie masło zmiksować na puszystą mase z cukrem, a następnie dodawać jajka po jednym . Skórkę pomarańczową oprószyć  1 łyżeczką mąki. Przesiać resztę mąki z proszkiem do pieczenia . Mieszając, dodawać sponiowo mąkę z proszkiem na zmianę z

Kajmakowo marcepanowe słodkości

Składniki Spód marcepanowy: 300g masy marcepanowej, 1 4 kostki margaryny, 3 jajka, 5 czubatych łyżek mąki pszennej. Spód kruchy: 300g mąki, 0,5 kostki margaryny, 3 czubate łyżki cukru pudru, 3 żółtka, Mleko skondensowane slodzone gotowane w puszce 3 godziny. polewa czekoladowa kwaśna konfitura lub

Piernik staropolski z marcepanem i powidłami

także w zeszłym roku. Tym razem piekłam z połowy porcji. Ciasto przełożyłam powidłami oraz masą marcepanową, którą również przygotowałam sama. Na wierzchu piernika polewa czekoladowa - całość smakowała genialnie! Polecam. : Przepis z blogu Moje Wypieki .  Składniki: *pół kg miodu *2 szklanki cukru

KRUCHE CIASTECZKA...świąteczny mix.

dkg. wiórków kokosowych 5 dkg. zmielonych orzechów 10 dkg. masy marcepanowej polewa czekoladowa gotowa lub zrobiona w domu: do1 4 szklanki śmietanki 30 łamiemy 1 gorzką czekoladę i podgrzewając na wolnym ogniu rozpuszczamy aż do momentu powstaniu jednolitej polewy konfitura wiśniowa 65279 Mąkę

PIERNIK FIGOWY Z MARCEPANEM

kakao 40dag.mąki 250gr.cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej posiekane figi wg.przepisu bakalie 10dag.marcepanu 5 łyżek konfitury śliwkowej polewa czekoladowa u mnie polewa własnej roboty 4-5 łyżeczek przyprawy do pierników firmy prymat do przystrojenia skórka pomarańczowa -to już odemnie

Czekoladowy tort Nikolas

podsmażyć przez kilka minut na patelni. Na pierwszym krążku biszkoptu rozsmarować część gorących powideł, przykryć drugim biszkoptem i obsmarować wierzch i boki biszkoptu. Marcepan rozwałkować na ok.2-3 mm, położyć na górę tortu. Całość polać przestudzoną polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 150 ml

Marcepanowiec

dokładnie z cukrem. Masło rozpuścić i zagotować. Gorącym zalać kaszę z cukrem, wymieszać. Następnie dolać wódkę z olejkami i ponownie wymieszać. Masę rozprowadzić na przygotowanym cieście. POLEWA: 200g czekolady deserowej 1 3 szklanki śmietanki kremówki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru      Wszystkie składniki

Tort Alhambra

na nim niezbyt grubą warstwę zgęstniałego ganache, pozostawiając około 1 4 masy. Nadzienie przykryć drugim płatem ciasta. Odłożoną część ganach rozsmarować cieniutko na bokach i górze tortu. Tak przygotowane ciasto polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa chocolate glacage *: 100g śmietany

Zwyczajne waniliowe babeczki w niezwyczajnej oprawie..

. Jesienna aura przeplata się z wiosenną.. a zimy? Wciąż brak! Przestałam więc już o niej myśleć.. Pracy przy nich nie wiele. Lukier zrobiłam z wody z dodatkiem galaretki truskawkowej, dzięki czemu polewa ładnie się błyszczy nawet po zastygnięciu. Do tego paluszkowa łodyżka i marcepanowy listek : Efekt

Półmisek trufli

zastygłej masy szybko formować kulki i obtaczać je w pokruszonych pistacjach i kakao. Trufle marcepanowe Składniki: marcepan polewa czekoladowa do dekoracji orzechy i płatki migdałowe Wykonanie: Z marcepanu formować kulki, oblewać polewą czekoladową i dekorować orzechem lub migdałem. Trufle

Najlepszy piernik

śliwkowych 200 g masy marcepanowej polewa czekoladowa W szerokim garnku, na małym ogniu, roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę, cały czas mieszając. Odstawić, po minucie dodawać kolejno sodę, kawę

Piernik adwentowy

piernika u nas Kotanyi szczypta soli orzechy skórka pomarańczowa do przełożenia - powidła, masa marcepanowa, orzechowa, kajmakowa polewa : 3 czekolady, śmietana, masło - rozpuszczone w kąpieli wodnej    Wykonanie: Miód, cukier, masło powoli podgrzać, miesza jąc, niemal do wrzenia. Ostudzić

Podsumowanie akcji domowy wyrób IV

, gotowanie 65279   65279 Domowy proszek pomwrańczowy - Kuchenne fascynacje 65279 Marcepan - Domi w kuchni masa marcepanowa  -  Trochę pieprzu, ciut mięty 65279 65279 Polewa czekoladowa  - Moja zakręcona kuchnia  65279 65279   65279 Praktyczne porady 8211 domowy wyrób 8211 tłuszcze

Piernik Staropolski dojrzewający

krojone wg mojego sposobu . Przełożyć ciasto w kolejności: piernik, marcepan, piernik, konfitura, piernik Przełożone pierniki owinąć folią i zostawić w chłodnym miejscu lepiej nie w lodówce . 24 GRUDNIA POLEWA ilość na wszystkie pierniki : 200ml śmietanki kremowej 30 500g czekolady deserowej

Praliny z marcepanem, rumem i orzechami

Składniki Na okolo 25 pralinek: 200 g masy marcepanowej nbsp 40 g nbsp posiekanych orzechow wloskich nbsp 10 ml rumu 200 g polewy czekoladowej gorzkiej orzechy do przybrania Przygotowanie nbsp Z masy marcepanowej, orzechow i rumu zagniesc mase,a nastepnie formowac z niej male

Ciasto czekoladowe - ze świnkami taplającymi się w czekoladowym błotku

4 małe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 188 łyżeczki sody 188 szklanki mleka 189 słoiczka powideł śliwkowych 188 szklanki oleju 190 szklanki cukru 189 opakowania cukru waniliowego 3 łyżki dobrej jakości kakao Dekoracja: Masa marcepanowa łyżeczka soku z buraków Polewa

Marcepanowe ciasto z migdałami i suszonymi morelami

To moja pierwsza propozycja na świąteczne wypieki : Lista zakupów na keksówkę o długości 30 cm: 125 g migdałów bez skórki 125 g suszonych moreli 100 g masy marcepanowej 100 g masła 1 2 szklanki oleju 1 2 szklanki miodu 4 jajka 200 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 150

Pralinki z marcepanem, rumem i orzeszkami

potem do nich dołączył się Synek i już prawie nic nie zostało ... : Przepis zaczerpnęłam od Dorotuś. 160 Składniki na około 20 pralinek: *20 dag masy marcepanowej gotowej *40g posiekanych orzechów + orzeszki do przybrania *10 ml rumu 2 łyżeczki *mniej niż 150g czekolady na polewę ja dałam

TORT MALINOWY ŚLIMACZEK

żelatyny 5 łyżek cukru pudru    dodatkowo : ok. 100g masy marcepanowej   użyłam batonik marcepanowy w polewie czekoladowej, oczywiście dokładnie usuwając polewę   2-4 łyżki drobno mielonych pistacji  6 słupków migdałowych    Wykonanie roladek : Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i

podsumowanie akcji Świąteczne prezenty 2012

- Pierniki Norymberskie miękkie , Pralinki z orzechów laskowych , Marcepanowe stollen , Kostka piernikowa z marcepanem i pomarańczą , Nadziewane pierniczki alpejskie Edysia79 - Speculoos , Ewelosa - Meksykańska gorąca czekolada , Świąteczny likier czekoladowo-piernikowy , Pierniczki Katarzynki , Lebkuchen

Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie

maśle i cukrze 65279   65279 * * * SŁODKIE PREZENTY * * *       Domowy kajmak dulce de leche     Domowa masa marcepanowa marcepan     Syrop piernikowy korzenny 65279     Krem pralinowy z orzechów laskowych niemiecki nugat 65279     Krem Kinder Bueno     Krem kokosowy

Ciasteczka z powidłami

lekko na siebie zachodzić, by nie było miedzy nimi szczeliny Piec 12 minut do lekkiego złotego koloru w 180 stopniach 1 słoiczek podgrzanych powideł polewa czekoladowa Połowę upieczonych i przestudzonych ciasteczek smarować powidłami i przykrywać drugim ciasteczkiem. Na końcu zrobić zygzaki z

Przepisy na Boże Narodzenie

makiem 65279 Sernik z pierniczkami   Sernik z polewą czekoladową 65279   Złocisty kremarz 65279 CIASTKA I CIASTECZKA:   Bombki 65279   Ciasteczka imbirowe z miodem i przyprawami 65279   Ciasteczka marcepanowe 65279   Ciasteczka orzeszki 65279 Ciasteczka z czekoladą i pistacjami

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

z piekarnika i zostawić do ostygnięcia w blaszce. Masa Budyniowa: Ugotować dwa budynie waniliowe z mniejszą ilością mleka. Polewa: -1 szkl. cukru -2 3 kostki masła -4 łyżki kakao E.Wedel -4 łyżki wody. Sposób przyrządzania: Składniki polewy przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu

CIASTECZKA CYNAMONOWE Z MARCEPANEM, MIGDAŁAMI I RUMEM

mielonych migdałów 400g masy marcepanowej 5 łyżek mleka 5 łyżek rumu płatki migdałowe i polewa czekoladowa do ozdoby 65279 PRZYGOTOWANIE: 1.Mąkę, cynamon, szczyptę soli, pół szklanki cukru pudru, masło pokrojone na kawałki, jajko, żółtko zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i

Marcepanowe prezenty

  Kuleczki zwane marcepanowymi prezentami ze sposobu I pierwszy raz zrobiłam kilka lat temu. I prawdę mówiąc - u mnie w domu  marcepan nie cieszy się popularnością - każdy go lubi, ale w bardzo umiarkowanych ilościach. Za to ja go po prostu uwielbiam, szczególnie, kiedy spożywam go w postaci

Piernik marcepanowy

polewa czekoladowa Przygotowanie Mi oacute d, cukier i miękkie masło utrzeć w głębokim naczyniu na jednolitą masę. Dodać jajo, przyprawy korzenne, kakao, napar z kawy. Przełożyć do miski z mąką wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, wyrobić na jednolitą masę. Surowe ciasto zawinąć w folię i

Czekoladowo-Marcepanowe

conajmniej z 3-4 minuty. Do utartej masy dodawać pojedyńczo jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do masy. Na końcu dodać roztopioną czekoladę, orzechy i dokładnie wymieszać. Piec w 175 stopniach przez około 30-40 minut. Polewa: 200 g gorzkiej czekolady 150 g słodkiej śmietanki Czekoladę

Staropolski piernik z marcepanem

- 500 g mąki pszennej - 2 jajka - 1 3 szklanki mleka - 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej - 1 torebka przyprawy do piernika - szczypta soli przełożenie i dekoracja: - słoik powideł śliwkowych - 250 g masy marcepanowej - kieliszek rumu - 3 łyżki cukru pudru - polewa czekoladowa - kilka

Olbrzymia pralina

marcepanowej 150 g cukru pudru 200 g dżemu pomarańczowego Glazura: 200 g polewy czekoladowej Dekoracje: cukier puder, ewentualnie barwnik tutaj dodałam pomarańczowy Przygotowanie Żółtka wraz z wodą i cukrem ubić mikserem. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, przesiać i wraz

Mazurek marcepanowy ze śliwkami w winie

marcepanowy - ze śliwkami w winie madera: I wszystko stało się jasne. Dla mnie rewelacja, wszystko co lubię w mazurkowym stroju: Zgłaszam do akcji: 65279 65279 SKŁADNIKI: NA KRUCHE CIASTO: 3 ugotowane na twardo żółtka 150g miękkiego masła 100g cukru pudru 135g mąki 125g mąki migdałowej mielonych

Piernik przekładany

miękkiego masła pół słoika powideł śliwkowych Ponadto: 1-2 torebki gotowej polewy czekoladowej marcepanowe gwiazdki kandyzowane wiśnie Etapy przygotowania 1 W garnku stopić masło razem z miodem. Dolać mleko, zagotować. Zdjąć z ognia, wymieszać z cynamonem oraz przyprawą do piernika, wystudzić

Roczek blogu i czekoladowy tort Alicji

kostki masła 2 3 szklanki cukru pudru 3 żółka 10 dag mielonych migdałów 3 białka 10 płaskich łyżek mąki pszennej 10 dag masy marcepanowej kilka łyżek marmolady pomarańczowej trochę cukru pudru do podsypania marcepanu 3 tabliczki czekolady mlecznej na polewę     Gorzką czekoladę połamać na

Ciasto marcepanowe z sosem toffi

. Polewam czekoladą, posypuje cukrem z migdałami. Sami spróbujcie jak Wam smakuje najlepiej. Do dzieła Składniki: 150 g masy marcepanowej 150 g zmielonych migdałów 2 jajka 60 g cukru 100 g mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika 200 g śmietany kremówki możecie użyć jogurtu 2 łyżeczki proszku do

Marcepanowe Ciasto z Wiśniami i Migdałami

Ucierane ciasto z dodatkiem masy marcepanowej, wiśni i migdałów. Puszyste i wilgotne zarazem - znakomite. Przepis stosowałam już wielokrotnie z różnymi owocami często mrożonymi i zawsze się sprawdzał zatem gorąco polecam. Składniki: 100 g gotowej masy marcepanowej 125 g miękkiego masła 100

Rogale marcińskie

waniliowy. nbsp Rogale marcińskie świętomarcińskie nbsp Składniki- masa: 35 dag białego maku suchy produkt 15 dag orzechów włoskich 10 dag migdałów 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej nbsp używam domowej 7 suszonych fig około 9 dag 10 dag masy marcepanowej 3 4 szklanki cukru

Strucla cynamonowo-migdałowa

Kilka miesięcy temu kupiłam puszkę masy migdałowej i zdążyłam już kompletnie zapomnieć jakie miałam wobec niej plany. 8222 Senior moment 8221 8211 jak mawia mój kolega z pracy. Zainspirował mnie jednak przepis na drożdżówkę cynamonowo-marcepanową mistrza cukierników Pawła Małeckego

Tort Fedora

to za dużo, następnym razem dam 2 łyżki Polewa czekoladowa: - 1 3 kostki margaryny - frac12 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 1 kopiasta łyżka kakao -ja dodatkowo do polewy dałam 100g orzechów nerkowca w całości - miały być orzechy laskowe, ale zapomniałam kupić : Wykonanie: 1 Na blasze

Ciasto marcepanowe z powidłami Marleny :

lub ulubiony dżem Polewa 2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady aromat pomarańczowy lub migdałowy mleko - ilość aby uzyskać konsystencję polewy Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem. Dodać wanilię i mąki. Na koniec dodajemy marcepan. Wyrabiamy ręcznie kilka minut. Kulkę ciasta wkładamy na

Ciasto marcepanowe z powidłami Marleny :

lub ulubiony dżem Polewa 2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady aromat pomarańczowy lub migdałowy mleko - ilość aby uzyskać konsystencję polewy Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem. Dodać wanilię i mąki. Na koniec dodajemy marcepan. Wyrabiamy ręcznie kilka minut. Kulkę ciasta wkładamy na

Ciasto Czekoladowe z Wiśniami i Marcepanem

czekolady 150 g zmielonych orzechów laskowych 100 g masy marcepanowej łyżeczka ekstraktu z gorzkich migdałów 350 g wiśni mogą być mrożone, ale wtedy należy je wcześniej rozmrozić i osuszyć Na polewę 100 g ciemnej czekolady 2 łyżki masła 2 łyżki gęstej śmietany 36 łyżka wiśniówki lub Amaretto

Piernik z marcepanem

stopniowo dodając cukier puder, ucierać na gładką i dość gęstą pastę-masę. W międzyczasie dodać amaretto lub ekstrakt migdałowy. Nasączony piernik przełożyć pastą marcepanową - przygotować polewę czekoladową. Składniki na polewę: 200 g czekolady 35 g margaryny Palma z ,,Kruszwicy,, Margarynę

Od Wielkanocy do dziś

i to tyle mniej więcej. Jeśli natomiast chodzi o stronę kulinarną to w cukierni na Złotej ja i tatko kupiliśmy przecudnego marcepanowego mazurka, narodziła nam się tym samym nowa świecka tradycja, mazurki będziemy już zawsze kupować na Złotej. Polewa marcepanowa była biała, narzekałam, że trochę za

180. Tort waniliowy

1 4 cytryny 50 cukru 125 g mąki polewa 200 g ciemnej kuwetury 1 łyźka cukru pudru 100 g żółtego marcepana Przygotowanie: Kuweturę, migdały i kandyzowaną skórkę grubo posiekać. skórkę pomarańczową i cytrynową pokroić w cieńkie paski. Całość marynować ok. 1 godziny w likierze lub nalewce

polewa marcepanowa

pieczenia Polewa 2 gorzkie czekolady 20dag 2 łyżki masła 2 łyżki mleka Przygotować ciasto: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą masę. Masło utrzeć na krem dodając po jednej łyżce masy jajecznej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Na końcu wsypac wiórki czekoladowe i

Imieninowa bombonierka dla Mamy

Zamiast kwiatków coś słodkiego na imieniny Mamy. Bombonierka z czekoladkami : Kto może oprzeć się tym malutkim, pysznym czekoladkom??? Mniam mniam mniam :   Składniki: - 2 opakowania polewy czekoladowej biała i mleczna - ok 200g masy marcepanowej - ok 250g suszonych, wydrylowanych

Autko krzysia

Składniki ciasto: 1 4 kg mączastych ziemniaków 3 jajka 20 dag cukru 1 torebka cukru waniliowego szczypta soli 7 dag mielonych orzechów laskowych 10 dag kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia do dekoracji: 8 dag surowej masy marcepanowej 25 dag cukru pudru

Festiwal czekolady w Gdańsku

plastycznych, a także podziwiać kolekcję opakowań po czekoladach. Och, te opakowania nas wzruszyły - czekolady quot Olivia quot , quot Finezja quot , quot Mela quot , quot Alibaba quot już nie zobaczymy w sklepach. : Można także wziąć udział w konkursowej degustacji deserów marcepanowych w polewie

Piernik staropolski II

powidła i masa marcepanowa . Warstwa powideł: ok. 900 g powideł 3-4 sloiki 200 - 300 g masy marcepanowej P owidła prz 65279 ełożyć do rondelka z 65279 grubym dnem i gotować do cz 65279 asu aż 65279 65279  z 65279 gęstnieją pocz 65279 ątkowo będą bardz 65279 o rz 65279 adkie cały cz

Domino

miodu 1 3 szklanki 150 gram mąki pszennej niepełna szklanka 1 łyżka cukru 1 jajko 60 g masła 1 łyżeczka sody po 1,5 łyżeczki kakao i przyprawy do piernika Dodatki: słoiczek dżemu masa marcepanowa polewa czekoladowa   Przygotowanie: W garnuszku na małym ogniu, co po chwilkę mieszając

Drożdżowe pisanki z bakaliami

, migdały itp.      w oryginalnym przepisie - 100g masy marcepanowej i 50g bakalii Wszystkie bakalie umieszczamy w rozdrabniaczu malakserze i rozdrabniamy na klejącą masę. Z tej masy formujemy 12 kuleczek. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 porcji. W każdej z nich umieszczamy kulkę nadzienia i nadajemy

Babeczki z gorzką czekoladą, makiem i wiśniami

Pyszne trio: masa makowa z marcepanem i odrobiną skórki cytrynowej, wiśnie w syropie oraz brownie. Do czekoladowego ciasta dodaję minimalną ilość mąki dzięki czemu ciasto jest jeszcze bardziej czekoladowe, gęste ale i delikatne. Babeczki podajemy z dodatkową porcją owoców i ewentualnie polewą z

Rogale marcińskie

świeżych drożdży 3 żółtka 3,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru szczypta soli 50 g masła + 200 g masła do wałkowania NADZIENIE 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3 4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli

Lucjan, daj spokój!

Przy jednym z ruchliwych deptaków małego miasteczka świeciła się wilka witryna sklepu ze słodyczami. Wewnątrz, w ciepłym świetle, skrzyły się na pierniczkowych licach lukry i polewy, czekolada wyłaziła ze skóry żeby podkreślić kształty pralinek, kokosowe i marcepanowe nadzienia błyskały białymi

Sprawdzone przepisy na świąteczne łakocie

- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego - 20 dkg bakalii   Polewa: - 1 2 kostki margaryny - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżka wody - 1 łyżka kakao   Dodatkowe składniki: - 16 sztuk herbatników - 2 kieliszki rumu - 1 kieliszek wody   Wykonanie: Puszkę z mlekię gotować 3 godziny, ostudzić

Jabłka z gruszkami na marcepanie.

marcepan. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć owoce. Piec ok. 50 minut w 175 0 C. To nie jest zakalec to marcepan :- Polewa: 125 g cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Cukier utrzeć z sokiem i polać gorące ciasto. Smacznego!!! Zapraszam rónież na http: cardmakinghobby.blox.pl    

Koszyczki z morelami blagro1

Składniki składniki ciasta: 25 dag mąki 10 dag masła sól 5 dag cukru cukier waniliowy jajko. składniki polewy: 10 dag masy marcepanowej 2 jajka 2 dag cukru. składniki nadzienia: 50 dag moreli 2 łyżki płatków migdałowych. Sposób przyrządzenia Ciasto należy

Olbrzymia pralina

marcepanowej 150 g cukru pudru 200 g dżemu pomarańczowego Glazura: 200 g polewy czekoladowej Dekoracje: cukier puder, ewentualnie barwnik tutaj dodałam pomarańczowy Przygotowanie Żółtka wraz z wodą i cukrem ubić mikserem. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, przesiać i wraz

Sernik wiedeński

Mozartkugeln i sernik wiedeński   Mozartkugeln to jedna z wizytówek Austrii. Są to tradycyjne praliny marcepanowe w polewie czekoladowej. Produkt utożsamiany z najwyższą  jakością. Przywieźliśmy je z naszej wyprawy z Wiednia. Idealne do oglądania zdjęć i wspominania tego wspaniałego miejsca i

dzień pierwszy Złota Niedziela

Do świąt już kilka dni. Cały świat pędzi gdzieś szaleńczo. Stoję przed półką z przyprawami. Konkretnie z takimi do ciast. Polewy czarno- białe jak moje życie, doskonałe srebrne perełki, śliczne malutkie marcepanowe choinki, kolorowe cukierki co to smaku nie mają ale wyglądają. Po lewej stronie

Ciasto z rabarbarem na maślance

, ulubione ciasta, polewy czekoladowe, olbrzymie torty, ciasteczka, cukierkowe mosty, marcepanowe drzewa, piekrnikowe domy i mleczne rzeki. A jakie są Wasze sny dotyczące ciast i wypieków? Pozdrawiam i zapraszam na kawałek ciasta, bo każdy w swoim sercu ma coś z dziecka czy to w wieku 20 czy 100 lat, a

Olbrzymia pralina

marcepanowej 150 g cukru pudru 200 g dżemu pomarańczowego Glazura: 200 g polewy czekoladowej Dekoracje: cukier puder, ewentualnie barwnik tutaj dodałam pomarańczowy Przygotowanie Żółtka wraz z wodą i cukrem ubić mikserem. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, przesiać i wraz

Olbrzymia pralina

marcepanowej 150 g cukru pudru 200 g dżemu pomarańczowego Glazura: 200 g polewy czekoladowej Dekoracje: cukier puder, ewentualnie barwnik tutaj dodałam pomarańczowy Przygotowanie Żółtka wraz z wodą i cukrem ubić mikserem. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, przesiać i wraz

Miś z kremem bananowo śmietanowym

pudru barwniki spożywcze pisak cukrowe kolorowe pastylki czekoladowe ciemna polewa czekoladowa Sposób przyrządzenia Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozmącić z 4 łyżkami wody, dodać 3 łyżki cukru i cukier waniliowy, utrzeć. Dzięki ucieraniu masa nabiera objętości i wyraźnie jaśnieje

Chyba grypa...

cieszyliśmy się miło spędzonym popołudniem z przyjaciółmi. Asia jak zwykle przygotowała obłędnie dobre jedzonko, nie mówiąc już o czekoladowym torcie z marcepanową polewą.           Kiedy przyszedł poniedziałek, trzeba się było znowu wziąć do pracy i nauki. I zastanawiam się, gdzie popełniłam błąd, że dałam

Pszczółka

 zdecydowałam się na losowanie :P Padło na przepis numer 3. Pszczółka zasmakowała nam baaardzo, mocno wciąga 8230 jest mięciutka, wilgotna, o delikatnym zapachu miodu, masła i czekolady 8230 z polewą i marcepanowymi pszczółkami 8230 mniam! Jestem pewna, że Kubuś Puchatek byłby zadowolony, dlatego bardzo

Wielkanocne przepisy

klik... 65279 Babka Miętowo - Czekoladowa klik... Dla tych, którym z mazurków zostało dużo białek i lubią wypiekami cieszyć oczy - Babka Kwitnący Tulipan na Białkach klik... 65279 Bardzo czekoladowa, bo na święta czekolady nie może zabraknąć - Czekoladowa Babka w Polewie Czeko

Piernik staropolski

-6 tygodni. Po tym czasie 4 dni przed konsumpcją , podzielić ciasto na 3 części* i podsypując mąką rozwałkować na trzy blaty wielkości blachy w piekarniku. Piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C**. Po wystudzeniu przełożyć masą marcepanową lub podgrzanymi powidłami śliwkowymi, po czym

Świąteczne ciasta- zestawienie

Oto moje propozycje ciast, które można upiec w okresie świątecznym :   1. Ciasto z burakami i żurawiną 2. Czekoladowe ciasto z pistacjami 3. Sernik z samego sera 4. Korzenne ciasto funtowe 5. Marcepanowe ciasto z migdałami i suszonymi morelami 6. Chleb Świętego Mikołaja 7. Słodki

Miejsca:

Wiśniowa (4)
Maków (4)
Pawłów (2)
Brzeg (2)
Łyse (1)
Wiedeń (1)
Pasto (1)

Firmy:

Metro (1)
Kruszwica (1)
Chip (1)