Wszystko o:

piana z białek

Szlachetne danie z kuchni francuskiej

omlet z dodatkiem piany z białek. Suflet podobnie 8211 musi mieć pianę. Ona go nadmucha. Może być albo słony, albo słodki. Ten pierwszy je się jako hors d 8217 oevre , czyli przystawkę, lub danie główne, drugi na ogół bywa deserem.   Najbardziej znany z pierwszych, czyli słonych, jest ten, za

Ciasto makowo - kokosowe

dodawać żółtka, nie przerywając ubijania.  Mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą. Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej biszkopt. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Piana makowa. Białka ubić na sztywno z cukrem

Na słodki rok 8211 lutowym jubilatom

sprawą redaktora kolumny, który chyba, tak się domyślam, przez pomyłkę drobną poradę podpisał jej całym nazwiskiem, a zecer je złożył. W sprawie białek Sc. Ko. odpowiadała czytelniczce 8222 Kurierka 8221 , jak nazywano gazetę, której wychodzenie miało się jesienią zakończyć na zawsze. Piana z białek

Francuski szef kuchni Julia Child

ubijaczki albo elektrycznego miksera, przez moment z umiarkowaną prędkością ubijaj białka. Gdy tylko pojawi się piana, dodaj kamień winny oraz sól i ubijaj dalej z dużą szybkością, aż zobaczysz na pianie miękkie wypukłości. Posyp cukrem i ubijaj aż do pojawienia się sztywnych, stożkowatych wierzchołków z

Makaroniki część 1.

białka. Początkowo ubijaj je na jak najwyższych obrotach. Musisz uzyskać pianę o miękkich czubkach czyli jak wyciągasz łopatkę od ubijania i unosisz ją pionowo to piana jest ciągnąca się i opadająca. Gdy już osiągniesz taki stan zmniejsz obroty i powoli dodawaj cukier kryształ. Ubijaj białka na sztywną i

Ciasto czekoladowe z białym musem

Warunkiem udanego musu jest ubicie śmietanki na bardzo sztywną pianę. Przed ubijaniem musi być ona bardzo zimna. Masa czekoladowa w momencie łączenia z pianą powinna być już przestudzona, ale nie całkiem zimna. Zamiast śmietanki można użyć białek, dokładnie tak jak w serniku z musem. Deser nie jest

Słodko i jeszcze słodziej

 literatury oraz historii. A merengi to słodkość historyczna, tak dzisiaj nie nazywana. Bo dzisiaj na takie słodycze mówimy: bezy . Dlaczego? Co to jest beza, na ogół każdy wie: piana z białek ubita z cukrem i zapieczona w słodkie, białe ciastko. A merengi to także bezy. Nazwa 8222 beza 8221 pochodzi od francuskiego

Bezy cytrynowe

  Składniki: 4 białka 20 dkg cukru kryształu drobnego 1 szczypta soli 2 łyżeczki soku z cytryny   Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana jest już sztywna dodajemy po łyżce cukru i dokładnie ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści.Postępujemy tak do czasu wyczerpania się

Bezowy ponadczekoladowy Concord

dalej wciąż miksując dodawać porcjami cukier kryształ aż piana jest ubita na sztywno.Szczypta soli dodana do białek przed ubijaniem ułatwia ubijanie. Wyłączyć mikser i do piany dodać teraz cukier puder z cacao a wszystko wymieszać dokładnie ręcznie za pomocą czystej szpatułki 2 3 powstałej piany

Sernik na zimno, warstwowy

żółtą galaretkę w 450 ml gorącej wody i zieloną w 125 ml gorącej wody. Zieloną studzimy i w trakcie tego procesu ubijamy pianę z białek. Gdy piana będzie sztywna wsypujemy 3-4 łyżki cukru pudru i miksujemy jeszcze aż piana będzie lśniąca. Tężejącą zieloną galaretkę powoli wlewamy do piany i miksujemy

Czekoladowy odlot - Torcik bezowy Concord

kolejno po łyżce cukier kryształ.Ubijać do czasu aż piana stanie się zupełnie sztywna. Malutka szczypta soli dodana na początku do białek ułatwi ubijanie na sztywno. Wyłączyć mikser i ręcznie za pomocą czystej szpatułki wmieszać przesiany cukier puder z cacao.  2 3 piany umieścić w rękawie

Kolorowa pianka

gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Na dno foremki wykładamy biszkopt. Smarujemy cienka warstwą marmolady. 4 białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dosypujemy cukier puder i miksujemy aż piana będzie lśniąca i bardzo gęsta. Nie przerywając miksowania wlewamy żelatynę i chwilę jeszcze miksujemy aby

Bezy kawowe

. Cukier łączymy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do białek po łyżce w około jednominutowych odstępach i nadal miksujemy na najszybszych obrotach do chwili aż cukier się skończy a piana będzie bardzo gęsta i błyszcząca. 65279 65279 Na koniec dodajemy rozpuszczoną kawę i miksujemy do chwili połączenia

Dziadek migdałowy

zmielonych orzechów Przygotowanie CIASTO- z podanych składników zarobić ciasto kruche i podzielic na dwie części. PIANA DO CIASTA- białka ubić z cukrem pudrem i dodać pokrojone orzechy ciasto rozłożyć na dwóch blaszkach,posmarować powidłami i równomiernie rozłożyć pianę z białek.Upiec. CIASTO

Ciasto czekoladowe z białym musem.

przebicia piany z białek. Pianę wymieszać delikatnie mieszając szpatułką lub mieszadłem miksera na minimalnych obrotach ze zmielonymi płatkami migdałów, przesianym kakao i posiekaną gorzką czekoladą. Wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez około 17 minut aż

Sernik z warstwą jabłek

do pieczenia. W małej misie miksera ucieramy żółtko, pastę waniliową i 1 łyżeczką cukru na biały puszysty krem. Dodajemy skórkę z cytryny, połowę mąki, mieszamy i odstawiamy na bok. W drugiej misie mieszamy białka z odrobiną soli i połową cukru. Ubijamy a kiedy piana zacznie sztywnieć, przesiewamy do

Ciasto kruche z owocami

wyłożyć kisielową pyszna pianę. Do uzyskania piany potrzebujemy: *Kisielowa piana* białko 4 jaj pół opakowania cukru waniliowego 1 kisiel owocowy z cukrem odrobina soli Białka ubijamy z odrobiną soli. Gdy piana zacznie powoli sztywnieć dodajemy cukier waniliowy i kisiel. Ubijamy dalej aż po

Uczę się spać

, cytryna. cukier Pieczemy kolejno 3 placki każdy osobno 4 białka ubijamy na bardzo sztywną pianę po odwróceniu miski do góry nogami piana nie ma prawa uciec z miski   i kolejno wbijamy w nią kolejno cukier łyżka za łyżką , pianę pijemy nadal tak długo, aż piana podwoi swoją objętość, a cukier nie

Trifle bananowo-orzechowo-karmelowe z wanilią, rumem i kremem bezowym

na bezie włoskiej piana z białek zaparzana syropem cukrowym , dzięki temu jest sztywny, trwały, kremowy 8211 przypomina ten pyszny krem bezowy, który znaleźć można w cukiernianych ptysiach. Wszystko posypane prażonymi orzechami włoskimi 8211 podane oczywiście w szklanym naczyniu lub

Zapomniane ciasteczka i ... muszę sobie trochę pogadać

się o ciastkach na długo, najlepiej na całą noc. 65279 Ja ciasteczka zrobiłam tak: Rozgrzałam maksymalnie piekarnik i pozwoliłam mu trochę pochodzi ć 65279 . Ubiłam białka 6 ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodałam cukier puder 200 ml i ubijałam aż piana była bardzo lśniąca. Dodałam

Pychotka

przechowywać w lodówce do czasu upieczenia . piana: 4 białka 200 g cukru pudru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej ok. 200 g posiekanych orzechów laskowe i lub włoskie 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki, z aronii lub powideł śliwkowych Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, aż piana

Ananasek siostry Anastazji

Składniki Upiec jasny biszkopt z 6 jaj. Masa budyniowa: 1puszka ananas oacute w 1 budyń śmietankowy lub waniliowy Piana: 1 2 p oacute ł szklanki białek 1 2 p oacute ł szklanki cukru 15 dkg kokosowych wi oacute rek Przygotowanie Masa budyniowa: Z puszki odlać sok i ugotować budyń. Owoce

Bezy - przepis podstawowy

Do wszystkiego trzeba dorosnąć . Bezy robiłam kilkakrotnie, zawsze się NIE udawały. A to piana słabo ubita, a to za wysoka temperatura, a to znowu za krótko, za długo pieczone.. Bezy były moją zmorą.. baaardzo długo. Ale wreszcie sukces :D Bezy wyszły chrupiące z ciągnącym się środkiem. Pyszne

Doskonałe ciasto czekoladowe z musem

. Jeśli nie masz takiego rondelka umieść czekoladę i masło w miseczce i zawieś ją na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie

Delikatny makowiec z brzoskwinią

150 g rodzynek kilka brzoskwiń z puszki pokrojonych w kostkę Białko ubijamy na sztywną pianę. Mak ucieramy z żółtkiem i jak ktoś che z cukrem pudrem , następnie dodajemy ubitą pianę z białka. Na końcu dodajemy rodzynki i pokrojone brzoskwinie. Beza: 3 białka 1 szklanka cukru Białka ubijamy

Sernik z brzoskwiniami ...

sprawdzając smak. Robimy w końcu sernik z brzoskwiniami, a nie cytrynowy. Dosypujemy dwa budynie i całość umieszczamy w robocie kuchennym do idealnego rozmieszania.    Etap III pozornie łatwy do łatwych nie należy. Piana musi mieć odpowiednią strukturę by idealnie wyrosła na pyszną bezową skorupkę. Tym

Sernik z musem czekoladowym

. Oddzielnie ubić białka z resztą cukru na sztywną pianę: najpierw ubijamy same białka bez cukru na małych obrotach miksera następnie zwiększamy obroty miksera i ubijamy aż piana będzie sztywna. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru ubijamy jeszcze przez 2 - 3 minuty aby piana była

Bezy o cytrynowym smaku

białek szczypta soli 300 g drobnego cukru sok wyciśnięty z jednej średniej cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej   65279       Do białek wsypujemy szczyptę soli i miksujemy aż powstanie sztywna piana po przekręceniu miski, piana nie wysunie się z niej . Nie przerywając miksowania

Tort kajmakowy

kawy i dodatkowo przetarłam przez sito 65279 Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Następnie partiami dodawać cukier i cukier waniliowy, ubijać około 5 minut, aż cukier w pianie rozpuści się, a piana będzie sztywna, gładka i lśniąca. Następnie dodawać po

Ciasto orzechowo-kajmakowe

młynku do kawy i dodatkowo przetarłam przez sito 65279 Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Następnie partiami dodawać cukier, ubijać około 5 minut, aż cukier w pianie rozpuści się, a piana będzie sztywna, gładka i lśniąca. Następnie dodawać po kolei żółtka

Biszkopt orzechowy rzucany

soli na najwyższych obrotach miksera. Następnie partiami dodawać cukier i cukier waniliowy, ubijać około 5 minut, aż cukier w pianie rozpuści się, a piana będzie sztywna, gładka i lśniąca. Następnie dodawać po kolei żółtka, utrzeć do połączenia się składników. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać

Pleśniak

łyżki niesłodzonego kakao Masa jabłkowa: - 2kg jabłek u mnie trochę więcej - cynamon ok. 2 łyżek Piana: - 4 białka - szklanka cukru ja dałam 0,5 szklanki   Wykonanie: Ciasto: Masło posiekać z mąką. Dodać resztę składników. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części. Do

2662. Pływające wyspy

laska wanilii, 500 ml mleka, pół łyżeczki utartego pieprzu długiego lub czarnego niekoniecznie . Migdały z karmelem: 8 dag cukru, 25 ml wody, 5 dag obranych migdałów w słupkach. Wyspy z piany: 2 białka 6 dag , 5 dag cukru pudru, przesianego przez sito, jeśli ma grudki, kilka kropli soku z cytryny

Lody na gorąco

można skleić białkiem. Dalej jak wyżej: trzeba dekoracyjnie obłożyć pianą z białek i zapiec. Przed podaniem ubrać pozostawionymi owocami. Aha, 8222 Larousse g. 8221 każe przygotować własne lody z kremu tzw. angielskiego anglaise z 7 8211 8 żółtek, 20 dag cukru, 3 4 l śmietany, 1 laski wanilii

pleśniak

zetrzeć ciasto kakaowe i ułożyć na nim resztę piany z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i obniżyć temperaturę do 150-160 stopni piana nie powinna opaść, tylko wysuszyć się na bezę , po 15 minutach podnieść temperaturę do 180 186 C.  Łączny czas pieczenia

Czerwony welwetowy sernik Wigilijny- Red Velvet cheesecake

gotowego pokruszonego makowca lub masy makowej + piana z 2 białek lub 17-18 ciastek Oreo 1 4 szklanki płynnego masła czerwona masa serowa: 500 g gęstego jogurtu greckiego 10 200 g cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 3 duże jaja 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub

Czekoladowy mus ganache do tortów

rozpuszczonej czekolady z masłem za pomocą ręcznej trzepaczki wmieszać żółtka.Dodawać je po jednym gdy poprzednie jest już wmieszane.Masa o drobinę tylko zgęstnieje.Odstawić do przestudzenia. Białka ubić na wpół sztywno a pod koniec ubijania dodać cukier kryształ. Kiedy piana jest już ubita na sztywno

Bezy

. Bezy są pyszne, słodkie, suche, chrupiące, nadają się do kawy jak i do przygotowywania innych deserów, zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 5 białek szczypta soli sok z cytryny - 2 łyżeczki 20 dag cukru kryształu 65279 Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Piana musi być

Ciasto Cassis

łyżeczki cukru + 4 łyżki likieru z czarnej porzeczki Cassis ewentualnie można zastąpić sokiem z czarnej porzeczki połączonym z czystą wódką.     Sposób wykonania: Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier

Ciasto z czekoladowym musem

, dodając partiami cukier i miksuję, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca przez ok. 2 - 3 minuty, . Ubite białka delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i

Torcik malinowo-różany + 2 mini

sztywno.Pod koniec ubijania dodać dopiero resztę cukru.Piana ma być lśniąca i sztywna. Lekko roztrzepać żółtka i dodać je do piany z białek.Wymieszać delikatnie ale dokładnie razem.Uważać aby nie przedobrzyć z mieszaniem i aby piana nie opadła. Mąkę którą wcześniej przesialiśmy przesiać jeszcze raz

Bezowy torcik orzechowy holenderski -Hazelino

jeśli miska lub mieszadła w mikserze będą choć troszkę tłuste nie dokładnie spłukane przy myciu piana nie będzie się dobrze ubijać.Można dla pewności miskę i narzędzia przetrzeć sokiem z cytryny. Pod koniec ubijania białek dodawać porcjami cukier kryształ.Im drobniejszy tym wskazane.Będziemy mieli

Macarons - delikatne bezowe ciasteczka

koniec ubijania dodać dwie łyżki drobnego cukru - dzięki temu piana powinna wyjść sztywna i błyszcząca. Należy uważać, żeby tej piany nie ubijać za długo, bo białka można łatwo przebić i na dnie naczynia zacznie pojawiać się płyn.  4. Do białek ostrożnie wsypać migdały z cukrem i silikonową szpatułką

Muffinki z agrestem i bezową pierzynką

starczyło na 12 sztuk. Do każdej foremki wkładamy po 4 owoce agrestu. Teraz bierzemy się za bezę. Ubijamy białka dodając cukier. Gdy będzie już fajna biała piana, dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Jeszcze chwilkę ubijamy, tak aby piana była puszysta. Nakładamy łyżką pianę do każdej foremki

białe bezy

odrobiny żółtka do naczynia dodajemy szczyptę soli i miksujemy mikserem do uzyskania sztywnej piany. Najłatwiej sprawdzić to obracając naczynie do góry nogami piana powinna trzymać się naczynia.  Następnie stopniowo dodajemy cukier puder nie za dużo najlepiej około łyżki w trakcie cały czas

Nowy Rok. I pyszny tort Orzechowo-Migdałowa Malaga.

drobnego cukru 200 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia Migdały, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać stopniowo cukier z miodem. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca, delikatnie w

Tort- Pałac Królowej Śniegu

tym potem. Białka oddzielić od żółtek i białka ubić je ale zanim piana stanie się sztywna zaczynamy dodawać po łyżce cukru.Gdy masa jest na tyle sztywna,że powstają stożki wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku. Teraz do piany dodać 2 łyżki mąki,wymieszać szpatułką delikatnie ale szybko a następnie

Sernik z brzoskwiniami

małe kawałki - wielkości ok 2 cm. Przy użyciu miksera ubijamy białka ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy po łyżce cukier nadal ubijając.Piana powinna wyjść sztywna i błyszcząca.   Dużą blachę o wymiarach 40x 24cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część

Ciasto Dynia na Halloween - Pumpkin cake

lukier.Masło dodać dopiero kiedy zupełnie będzie chłodna inaczej masło rozpuści się. Gdy piana jest naprawdę dobrze wystudzona włączyć mikser i stopniowo dodawać masło po 2 łyżki.Następną porcje masła dodać dopiero kiedy poprzednia jest już wmiksowana. Rada: mniej więcej w momencie gdy dodana jest

Tort truskawkowy z biedronkami

najwyższych obrotach miksera. Gdy piana będzie już sztywna, dodać resztę cukru oraz sok z cytryny. Zmiksować około 1-2 minuty aż piana zrobi się gładka i lśniąca. Ubitą pianę dodać do masy żółtkowej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie, drewnianą łyżką. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać w misce, przesiać

Tort śmietanowo-owocowy

najwyższych obrotach miksera. Gdy piana będzie już sztywna, dodać resztę cukru. Zmiksować około 1-2 minuty aż piana zrobi się gładka i lśniąca. Ubitą pianę dodać do masy żółtkowej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie drewnianą łyżką. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać w misce, przesiać do piany. Wymieszać

Sernik z kokosem

. Rodzynki odcedzamy z wody. Połowę białek od jaj ubijamy na sztywno. Ubitą pianę,suchy budyń i rodzynki dodajemy do sera a następnie delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki drewnianej nigdy nie mieszamy piany metalową łyżką ponieważ piana zamieni się w wodę Gotową masę serową wylewamy na

Truskawki pod chmurką

  Beza: 300-400g cukru, piana z 4 białek 250g truskawek 2-3 łyżki bułki tartej   Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić je do lodówki na 30min. Następnie rozkładamy równą warstwę na dużej blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem ja użyłam papieru do pieczenia , nakłuwamy widelcem i

Torcik pełen musu czekoladowo-pomarańczowego

,dodać cukier kryształ i ubijać dalej na zupełnie sztywno. 3-Przykryć folią by piana nie opadłą i odstawić. 4-W innej misce utrzepać razem migdały,cukier puder i jajka na gładką,puszystą masę.Na koniec wmieszać mąkę i cacao. 5-Do piany wmieszać kilka łyżek masy cacaowej a następnie całą pianę dodać na odwrót

Ciasto trzepane według siostry Anastazji z rabarbarem

skórka z pomarańczy Naturlich Gold Pack         Łodygi rabarbaru obieramy ze skórki i kroimy w małe kawałki. Posypujemy łyżką cukru, mieszamy i odstawiamy na bok. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy aż piana będzie lśniąca. Zmniejszamy obroty

Torcik bezowy czekoladowo-kawowy

Po niedawnych sukcesach z ciastem drożdżowym postanowiłam pokonać mojego kolejnego demona 8211 bezę. Do tej pory żyłam w przekonaniu, że bezę należy bardzo długo suszyć w piekarniku w niskiej temperaturze. Kilka razy próbowałam, ale zawsze piana rozlewała się najpierw po blasze a potem

Biszkopt z galaretką i polewą serową

tężejącej galaretki   1,5 kg truskawek 3 opakowania galaretki truskawkowej          Pieczemy biszkopt. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka miksujemy na sztywną pianę po czym stopniowo wsypujemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dolewamy do

Opera cake - francuski klasyk zamiast tortu :

taki syrop powinien być na tyle gęsty, aby kropelka dała się ugnieść w palcach w miękką kulkę - około 130 stopni - nie dopuścić do karmelizacji . Białko ubić na miękką pianę. Wciąż ubijając, dodawać POWOLI gorący syrop z cukru. Ubijać tak długo, aż piana będzie zimna. Łyżkę kawy rozpuścić w łyżeczce

Biszkopt

połączenia się składników. W osobnej misie ubić białka na najwyższych obrotach miksera. Gdy piana będzie już sztywna, dodać resztę cukru. Zmiksować około 1-2 minuty aż piana zrobi się gładka i lśniąca. Ubitą pianę dodać do masy żółtkowej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie, drewnianą łyżką. Mąkę pszenną i

Mini bezy o smaku pomarańczy, przełożone kremem budyniowym i karmelizowanymi pomarańczami

dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijać jeszcze przez minutę. Delikatnie i niedokładnie

Sernik z brzoskwiniami, bezą i wiórkami kokosowymi

pominęłam 6 żółtek szklanka cukru dałam 3 4 piana 6 białek szczypta soli 0,5 szklanki cukru dodatkowo puszka brzoskwiń w syropie, odsączonych i pokrojonych na kawałki paczka wiórków kokosowych ok. 70g ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć na dno formy wyłożonej

S mores Cupcakes

cukier się rozpuści a piana będzie ciepła, jednak nie gorąca uwaga by białek nie przegrzać . Miskę z pianą ściągnąć znad garnka i ubijać aż powstanie sztywna beza tylko do momentu aż beza po odwróceniu miski w niej pozostanie 65279 . Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Babeczki

Ciasto marchewkowe

oliwek 5 ml - sojavit 85 - białko sojowe 15 g - mleko kokosowe z puszki 50 g - kilka kropel olejku waniliowego do ciast lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody - słodzik w płynie - szczypta soli do ubicia piany z białek W jednej miseczce łączymy

Sobotnie spotkanie i ciasto Cassis

około 35 - 40 minut w temperaturze 160 186  C. Biszkopt wystudzić. Białka na bezę ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier, kiedy będzie całkowicie rozbity, a piana sztywna i błyszcząca, miksować jeszcze około 1 minutę. Dodać mąkę ziemniaczaną, kakao oraz ocet i miksować krótko, tylko do połączenia

Tort Pavlova

ubijamy mikserem białka na sztywną pianę. Po tym, jak piana już została ubita, dodajemy stopniowo cukier nieustannie masę ubijając mikserem. Piana powinna być puszysta, sztywna i błyszcząca. Jak właśnie taka jest, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet - nieustannie ubijając. 3. Pianę wykładamy na narysowany

Sernik z orzechami i brzoskwiniami

ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej piana: 5 białek 1 szkl cukru pudru 3 4 szkl mąki ziemniaczanej puszka brzoskwiń Sposób przyrządzenia CIASTO: Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Podzielić na 2 części. 1 częścią wyłożyć blachę a 2 część zamrozić. ORZECHY: mleko z masłem zagotować

Serce z musem pomarańczowo-czekoladowym

dodać do czekolady i starannie utrzeć. Ubić sztywną pianę z białek. Stopniowo dosypywać cukier, nadal ubijając, aż powstanie sztywna, lśniąca piana. Przełożyć połowę piany do masy, ostrożnie wymieszać, dodać resztę piany i delikatnie wymieszać, aby z masy nie uciekło powietrze. Na koniec wlać 2 łyżki

Sernik na zimno z truskawkami i bezą migdałową lub tort serowy

płatków migdałowych łyżeczka cukru migdałowego szczypta soli Mąki z proszkiem wymieszać, przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna, nadal ubijać dodając stopniowo cukier, a następnie po 1 żółtku. Na końcu wlać olej. Wyłączyć mikser i powoli wsypywać

Ciasto z wisniami i delikatnym kremem

zawinąć w folię i wstawić do lod oacute wki na kilka godzin u mnie stało 5 godzin . Z białek i soli ubić pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Przesiać do piany kisiel i delikatnie wymieszać. Wyjąć z lod oacute wki 2 kawałki ciasta. Każdy z nich

Tort na 18-stkę

  Składniki na biszkopt: 12 jajek 470 g cukru 470 g mąki pszennej 157 g mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Cukier powinien być rozpuszczony, a piana lśniąca i gładka. Stopniowo dodać żółtka, miksując na najmniejszych

sernik z brzoskwiniami

torebka budyniu śmietankowego middot          kilka kropel aromatu arakowego Miękkie masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać jajka i ser. Dodać budyń i aromat, miksować aż składniki się połączą. Masę wyłożyć na podpieczony spód z ciasta. piana: middot          5 białek middot          1

Happy Birthday to me :

rozpuszczalnej najlepiej takiej zupełnie miałkiej np. Nescafe Creme 2 czubate łyżki ciemnego kakao   wykonanie: Tytułem wstępu. Ten biszkopt nie zawiera nawet grama proszku do pieczenia, ale pięknie wyrasta i nie opada. Wystarczy pamiętać o tym, że całą puszystość nadaje mu piana z białek dlatego trzeba ją

Torcik w starym stylu. I coś więcej

starannie umyte kruche ciasto : 20 dag maki 10 dag masła 5 dag cukru 1 żółtko biszkopt : 15 dag masła 10 dag cukru 2 całe jajka 2 żółtka 15 dag mielonych orzechów laskowych lub migdałów 15 dag maki pszennej piana z białek 3 białka 12,5 dag cukru pudru Z pomarańczy zetrzeć skórkę. Połowę

Przepyszne ciasto rabarbarowe

. Osoby, które lubią kruche ciasto i rabarbar z pewnością go pokochają. Gorąco Wam polecam !:   Składniki: 500 g mąki 200 g cukru pudru 250 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 16 g cukru waniliowego 4 żółtka Piana z białek: 4 białka 4 łyżki cukru szczypta soli

Ciasto na Halloween

: 500 g mąki 170 g cukru pudru 250 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 4 żółtka Piana z białek: 4 białka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Pianę z białek ubić pod koniec ubijania dodawać cukier i miksować do połączenia się obu

MALINY POD PIERZYNKĄ

Pyszne malinki pod pierzynką z białek. Bardzo proste i łatwe ciasto. Polecam.   Ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 1 kostka masła - 5 żółtek - 2 cukry waniliowe - 3 łyżki śmietany 18 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Piana: - 5 białek - szczypta soli

makaroniki

cukrem pudrem. Ubitą pianę z białek dodać do sypkich składników. Bardzo delikatnie wymieszać - tak aby piana nie opadła. Nałożyć do szprycy- rękawa* z okrągłą k ońcówką i wykładać na blachę wyłożoną papierem porcje o średnicy ok 2-3cm. Stuknąć blachą kilkakrotnie w blat szafki aby makaroniki opadły i

Ciasto czekoladowe

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia - kakao odtłuszczone np. firmy Wawel 5 g - czekolada gorzka 90 np. firmy Wawel 25 g - słodzik w płynie stosunkowo dużo ponieważ kakao i czekolada są gorzkie - masło 50 g - olejek arakowy do ciast - kilka kropel - szczypta soli do piany z białek Schemat

Przepis na francuskie makaroniki

. Rozbij białka jajek mikserem, aż do uzyskania piany. Wsyp do nich cukier i kontynuuj ubijać, aż piana stanie się puszysta i będzie formować górki . W osobnej misce zmieszaj cukier puder i zmielone migdały, a następnie wsyp całość do białka i zmieszaj wszystko, ale tak aby piana nie opadła - okręć łyżką

Ciasto z Porzeczkową Bezą

można dodać odrobinę więcej mleka. Ciasto rozsmarować na blasze. Piec 15 minut. Gdy patyczek wbity w ciasto pozostanie suchy, wyjąć blachę. Temperaturę w piekarniku obniżyć do 150 o C. Białka ubić z odrobiną soli. Gdy powstanie piana stopniowo dodawać cukier puder nieustannie ubijając na najwyższych

Tiramisu w Słoiczkach

zresztą wiele innych podsunęła mi Karolina. Składniki: 500 g mascarpone 6 żółtek oczywiście można sparzyć jajka, ja tego nie robię piana z 2-3 białek im więcej białek tym deser jest lżejszy, lecz również mniej spójny i mniej wyrazisty 6 zwykłych ani płaskich, ani czubatych łyżek cukru pudru

razowa szarlotka z owsianą kruszonką

spieka się zbyt szybko, można zmniejszyć temperaturę aby piana z białek miała czas się zapiec.  Smacznego!!!

Ciasto z musem jabłkowym

sztywno ze szczyptą soli -  stopniowo dosypując cukier aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec 30 minut do tzw suchego papryczka

Anielskie ciasto z agrestem

agrestu Agrest oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowych ręczniczkach. Białka przelać do misy miksera, dodać skórkę i sok z cytryny oraz sól. Miksować na średnich obrotach miksera aż powstanie lejąca się piana, zwiększyć nieco prędkość i ubijać aż powstanie prawie sztywna piana. Następnie

Ciasto z bezami i borówkami

.......................................................................................................... Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę i rozsmarowujemy je równomiernie po całej powierzchni. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Białka z solą.................................................... Do ubitych białek dodajemy cukier i dalej ubijamy. Białka i cukier

Stella malinowo-orzechowa

. Białka ubijamy z 60 g cukru na sztywną pianę.  Do masy cukrowo-żółtkowej dodajemy 1 3 piany, dokładnie mieszamy rozrzedzając masę. Dodajemy pozostałe białko i delikatnie łączymy, aby masa biszkoptowa nie utraciła puszystości. Piekarnik  rozgrzewamy do 180 C. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem

Tort Marzeny - nie dla kierowców

, 1 mleczna czekolada, 2-3 łyżki kakao, spirytus. nasączenie - dość mocna herbata dosłodzona do smaku, z cytryną i spirytusem Przygotowanie 1.białka ubijam mikserem na dość sztywną pianę, dodaję cukier - ubijam mikserem dalej, dodaję zółtka i dalej mikserem. 2.do piany z białek, żółtek i

Bezowa rolada cytrynowa z malinami

tłustej misce ubić na sztywno zimne białka i dodając po 1 łyżeczce cukru ubijać pianę dalej.Każda następną porcję cukru dodać po ok. 1-2 minucie ubijania poprzedniej porcji.Piana ostatecznie musi być bardzo sztywna. Wymieszać łyżeczkę mąki kukurydzianej z łyżeczką octu i ubijając dodać do piany na samym

Ciasto morelowe

moreli cukier do smaku u mnie 1 szklanka dżemix Do nasączenia: mocna herbata Dodatkowo: 250 g borówki amerykańskiej   65279 Wykonanie : Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia oraz łyżeczkę octu, mieszamy aż powstanie piana. Białka ubijamy na

Fale Dunaju z jeżynami

czekolady u mnie posypka do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier cały czas miksując aż piana stanie się lśniąca. Następnie, nadal miksując, dodawać do piany po jednym żółtku, gdy składniki się połączą

Sernik na zimno z brzoskwiniami

g orzechów włoskich, zmielonych na pył 65279 Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Następnie partiami dodawać cukier i cukier waniliowy, ubijać około 3 minuty, aż cukier rozpuści się, a piana będzie sztywna, gładka i lśniąca. Następnie dodawać po kolei

Tort bezowy z krem patissiere i lemon curd

dodatkiem soli. Do ubitej piany z białek stopniowo dodawać cukier puder i nadal ubijać na najwyższych obrotach miksera dwie łyżki cukru pudru + dwie minuty miksowania aż do wyczerpania cukru . Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodać mąkę i sok z cytryny, zmiksować do połączenia się składników

Torcik biszkoptowy z mango

, mieszamy aż powstanie piana. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubijamy do uzyskania lśniącej i sztywnej piany. Do piany dodajemy spienione żółtka, przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy do

Domowe raffaello- ciasto

. Stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy aż powstanie lśniąca, bardzo sztywna piana. Żółtka miksujemy przez chwilę w drugiej miseczce i przelewamy do piany. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy partiami do piany i delikatnie, powoli

Jabłecznik

Z pewnością nie jest to wyszukane ciasto. Są jednak chwile, że to co najprostsze jest najlepsze. :- Jabłecznik jest pyszny 8211 kruche ciasto, na nim gruba warstwa jabłek, przykryta pianą z białek i posypką z ciasta, oprószona cukrem pudrem. To ciasto, które pamiętam z dzieciństwa i jedząc je

Tarta Bakaliowa z Jabłkami

roztopionym maśle. Dodać rodzynki, cukier i cynamon po czym smażyć kilka minut aż większość płynu odparuje. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dosypywać cukier puder nieustannie ubijając aż powstanie bardzo sztywna piana. Dodać ziarenka wanilii i ubijać jeszcze kilka minut, aż piana się ustabilizuje

Sernik z brzoskwiniami

waniliowe. Wszystkie dokładnie wymieszać. Następnie dodać brzoskwinie i delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na ciasto. Piana: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wylać pianę na masę serową. Kruszonka

Torcik z gruszkami i musami czekoladowymi

rondelku rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w wodzie z alkoholem, gdy napęcznieje rozpuścić. Żółtka wymieszać z kakao i dodać do czekolady, wymieszać. Dodac także żelatynę. Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dosypywać stopniowo cukier, aż piana będzie błyszcząca. Pianę delikatnie

Pavlova

30 dowolne świeże owoce Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do ubitej piany z białek stopniowo dodawać cukier puder i nadal ubijać na najwyższych obrotach miksera dwie łyżki cukru pudru + dwie minuty miksowania aż do wyczerpania cukru . Gdy piana będzie sztywna i

Jak leczyć atopowe zapalenie skóry - dieta eliminacyjna

, gdyż Novej nie było w sklepie - liszaj zniknął raz na zawsze : Przy lżejszych postaciach alergii można używać masła sklarowanego. Klarowanie masła polega na oddzieleniu tłuszczu od białka i zebraniu tego białka. Podgrzewa się masło do temperatury ok. 50 st, na wierzch wypływa biała piana 8211 to

Miejsca:

Wiśniowa (165)
Maków (79)
Warta (71)
Pasto (40)
Góra (38)
Warszawa (22)
Poro (17)
Kraków (14)
Tłuszcz (11)
Janów (11)

Firmy:

RUCH (62)
Allegro (7)
Wawel (6)
BBC (4)
MIT (3)
Kruszwica (3)
Zono (2)
Tesco (2)
Samsung (2)
Onet (2)