Wszystko o:

piana z białek

Ubijanie piany z białek na sztywno

Kolejna prosta czynność w kuchni, prawda? Ale i ona ma swoje sekrety: Ubijaczka do piany lub końcówki z miksera oraz naczynie powinny być idealnie czyste i suche. Aby szybko ubić pianę, należy dodać szczyptę soli lub drobnego cukru. Aby ubić białka na bardzo sztywną pianę, należy najpierw mocno

TEŚCIOWA BIJE PIANĘ

         D zisiaj mnie naszło na BICIE PIANY . Każdy wie zapewne co to znaczy. Każdy miał do czynienia z BICIEM PIANY . Wbrew pozorom ta sztuka jest trudna. Bo PIANA może być lekka i puszysta, a może być zbita i ciężka. I na pierwszy rzut trudno to rozpoznać. No bo jak? PIANA ja PIANA jest biała

Bicie piany

Bicie piany w kuchni to nie jest taka prosta sprawa. Właściwie nie wiem od czego zacząć, żeby było po kolei, jasno i na temat. To może najlepiej, jak zwykle, zacząć od początku. Po pierwsze, żeby piana dobrze się ubiła biorę jajka prosto z lodówki. Chociaż nie sprawdziłam tego empirycznie, to

Cappuccino

margaryny 1 2 szklanki kawy cappuccino waniliowej   Biszkopt ciemny:Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru cały czas miksując, aż do wyczerpania się składników. Piana z białek, cukier i żółtko

Mój urodzinowy tort

  Ciasto bezowe: białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy piana będzie ubita stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. Piana z białek i cukier puder.......................................................... Do piany z cukrem dodajemy ocet, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko

Szarlotka królewska

Skoro już czuję jesień w powietrzu, to znaczy, że nadchodzi pora na pieczenie szarlotek. Pierwsza w tym roku to szarlotka królewska - wysoka, wielowarstwowa, kolorowa. Tylko piana z białek zrobiła mi psikusa i gdzieś się schowała w trakcie pieczenia Smaku to jednak nie popsuło, a szarlotka

Weekendowa cukiernia - CIASTO CZEKOLADOWE

biszkoptu, żeby piana nie siadła. Jeśli o to chodzi to zrobiłabym to odwrotnie: białka do jajek z czekoladą, żeby nie obciążać piany z białek tą cięższą masą. Ale zrobiłam wg przepisu i wyszło bardzo smaczne. Spód tortownicy o średnicy ok 23-25 cm - u mnie 25cm natłuściłam. Przelałam masę i włożyłam ją

Browarnictwo

minimalna obecność tlenu była jak najmniejsza.    KONSUMPCJA  Temperatura konsumpcji piwa wynosi 8 8211 12°C i stanowi ona punkt rosy. Piwo nalewa  się do szklanki w objętości 4 5, a 1 5 naczynia stanowić powinna piana. Pod szklanki,  w których serwowane jest piwo podaje się tekturowy krążek, który pełni

Ciastka listkowane śmietanowe z poziomkami

Ciasto: 35 dag mąki 30 dag masła 2 żółtka 1 2 jaja 15 dag śmietany sól 2 dag mąki do podsypywania Nadzienie: 50 dag cukru 1 2 szklanki wody 8 białek piana 30 dag poziomek kwasek cytrynowy do smaku czerwony barwnik Ciasto zarobić na noc i wynieść na zimno, jak podano wyżej

Ananasek siostry Anastazji

Składniki Upiec jasny biszkopt z 6 jaj. Masa budyniowa: 1puszka ananas oacute w 1 budyń śmietankowy lub waniliowy Piana: 1 2 p oacute ł szklanki białek 1 2 p oacute ł szklanki cukru 15 dkg kokosowych wi oacute rek Przygotowanie Masa budyniowa: Z puszki odlać sok i ugotować budyń. Owoce

Lekutki Torcik czekoladowo-bezowy

piany z białek do masy czekoladowej,lekko ale zdecydowanie wymieszac,następnie dodac resztę białek,wmieszac je,masę wlac do wysmarowanej formy i wstawic do gorącego piekarnika.Piec.ok. 25 min. w tmp. 175*C. 6-Nie ma co panikowac: ...mamy 25 minut aby przygotowac wszystko na bezę.Zaczynamy od posiekania

Lutowa Weekendowa Cukiernia. Zaproszenie

na drobny proszek.   3. Białka ubić na dość sztywną pianę, dodać drobny cukier i jeszcze chwilę ubijać. Piana ma być sztywna ale nie ma się rwać to właściwie ogólna zasada odnośnie ubijania piany z białek .   4. Teraz będzie najważniejszy krok dla makaroników. Do piany wsypujemy migdały zmielone

Ciasto jeżynowo - malinowe

i ciasto zyska na swojej efektowności.   Z białek ubić sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Piana musi być bardzo sztywna. Podpieczone ciasto wyjąc z piekarnika. Nałożyć ozdobnie pianę za pomocą rękawa cukierniczego lub wyłożyć ją na ciasto, lekko wyrównać i wycisnąć dowolny wzorek

Makowiec Wiejski

......................................... Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie połączyć z ciastem.  Ciasto i piana z białek........................................................ Masa makowa: Mak sparzyć, odsączyć na sicie, trzykrotnie zemleć ja mak utarłam w robocie . Mak

Kawowe makaroniki z czekoladą

zmieloną zbożową i cukrem pudrem. Białka ubić na dość sztywną pianę, dodać drobny cukier i jeszcze chwilę ubijać. Piana ma być sztywna ale nie ma się rwać to właściwie ogólna zasada odnośnie ubijania piany z białek . Teraz będzie najważniejszy krok dla makaroników. Do piany wsypujemy migdały zmielone z

Suflet czekoladowy Gordona Ramsaya

dużą miskę na białka i drewnianą łyżkę  7. Ubić  białka  na miękką pianę  mikserem robotem. Ciągle miksując, po łyżeczce dodawać cukier. Miksować ciągle, aż uzyskana piana będzie bardzo sztywna.  8. Dwie łyżki piany z białek wmieszać delikatnie do masy czekoladowej drewnianą łyżką. Ostrożnie

KUCHNIE ŚWIATA 8211 PORTUGALIA

ustaw na bardzo małym ogniu, wlej powoli żółtka i dokładnie mieszaj trzepaczką, aż powstanie gęsta piana. 10. Rozkrój ciasto na 2 blaty i przełóż połową piany. 11. Polej z wierzchu resztą piany, posyp płatkami migdałów. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, przyznam, że po całonocnym chłodzeniu

Jabłecznik z pianką Ziuty

Składniki kilogram obranych, kwaśnych jabłek, startych na tarce 2,5 szklanki mąki krupczatki p oacute ł kostki margaryny np. Kasi lub masła 3 4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 z oacute łtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia ubita piana z 5 białek z p oacute ł szklanki cukru

Sposoby na zakalec

cytryny ułatwi ubijanie. 5.Czerstwy biszkopt Długo przechowywany biszkopt staje się twardy i kruszy się. Aby przywrócić mu świeżość, ciasto wystarczy obficie skropić sokiem owocowym lub winiakiem. 6. Piana z białek Białka ubiją się na bardzo sztywną pianę, gdy pod koniec ubijania doda się niewielką

Dacquoise jak od Sowy, a nawet lepsze

. Piekarnik włączamy na 180* najlepiej z wiatrakiem lub na termoobiegu. Białka ubić na prawie sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypać 1 3 cukru i ubijać chwilę, aż piana zrobi się sztywna. Dodać kolejną 1 3 cukru i znów ubić, dodać resztę cukru i ubijać, aż piana zrobi się lśniąca, a cukier się

Szarlotka idealna z pianką

najmniej kilogram jabłek 8211 ok. 12 mniejszych, 7-8 średnich jabłek - albo więcej : piana: 5 białek frac34 szklanki cukru kisiel cytrynowy lub morelowy- grunt, żeby był jasnego koloru, mój przypis: albo 40 g - ok. 2 kopiastych łyżek mąki ziemniaczanej Przepis: Składniki wymieszaj ze sobą

MACARONS

więcej koloru. Wymieszamy cukier odstawiamy do wyschnięcia. Białka powinny być starsze 3-4 dniowe i w temperaturze pokojowej mój 1 błąd . do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Jak tylko powstanie piana dodajemy zabarwiony cukier, zwiększamy obroty i ubijamy piane na sztywno. Piana powinna

Ciasto z wisniami i delikatnym kremem

zawinąć w folię i wstawić do lod oacute wki na kilka godzin u mnie stało 5 godzin . Z białek i soli ubić pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Przesiać do piany kisiel i delikatnie wymieszać. Wyjąć z lod oacute wki 2 kawałki ciasta. Każdy z nich

Ciasto z wisniami i delikatnym kremem

zawinąć w folię i wstawić do lod oacute wki na kilka godzin u mnie stało 5 godzin . Z białek i soli ubić pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Przesiać do piany kisiel i delikatnie wymieszać. Wyjąć z lod oacute wki 2 kawałki ciasta. Każdy z nich

Kuchnia deszczowo - jesienna...

łyżek piany dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy a następnie czekoladę przelewamy do białek. Trzeba delikatnie mieszać bo i naczej piana siądzie. Przekładamy całość do tortownicy i pieczemy około 35-40 minut. W między czasie mozna przygotować śmietanę. Potrzebne będą: 50 ml śmietany kremówki, 1

Makaroniki kawowe z czekoladą

mniej więcej w temperaturze pokojowej. Migdały trzeba zmielić razem z kawą i cukrem pudrem w malakserze na drobny proszek. Białka ubić na dość sztywną pianę, dodać drobny cukier i jeszcze chwilę ubijać. Piana ma być sztywna ale nie ma się rwać to właściwie ogólna zasada odnośnie ubijania piany z białek

Tort Ambasador

ubitych białek dodajemy kokos i proszek do pieczenia , a następnie dokładnie wszystko mieszamy. Piana z białek z kokosem i proszkiem do pieczenia..................................... Cisto na biszkopt wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt przed pieczeniem

Francuskie Ciasto Czekoladowe

miksować do momentu, aż powstanie błyszcząca, bardzo gęsta piana. Do masy czekoladowej dodać 1 3 białek - łyżką wymieszać. Powtórzyć dwukrotnie - do wyczerpania piany z białek. Przelać masę do tortownicy. Wyrównać, postukać by wypuścić bąbelki powietrza. Wstawić do piekarnika na 35 - 40 minut. Wyjąć

Rabarbar na kruchym cieście pod waniliowa pianką

Nie to nie jest sernik To moja kolejna rabarbarowa propozycja i jednocześnie próba wykorzystania białek pozostałych z drożdżowego szaleństwa : Tym razem rabarbar wylądował na kruchym cieście pod ogromną kołderką z piany. Jak widziałam jaka ogromna wyrosła piana zastanawiałam się czy ciasto aby

Bezy

ubijam jeszcze przez ok. 2 minuty. Po 2 minutach zaczynam dodawać cukier - stopniowo, po łyżce, cały czas ubijając. Jeśli piana w trakcie robi się podejrzanie mało sztywna, to dodaję jeszcze kilka kropelek soku z cytryny. Po ubiciu przełożyć ubitą masę do rękawa cukierniczego* i wyciskać bezy na blachę

Cosie

alarmu, który oznajmiał koniec prawie godzinnej posiadówki ciasta w lodówce. Potem przyszedł czas na wałkowanie i wybór odpowieniej foremki. Pierwsze wątpliwości pojawiły się w momencie, kiedy doszłam do momentu: ... białka ubij na sztywno i posmaruj wierzch ciastek. Piana z białek kiepsko się

Na audiencji u królowej biszkoptów

co mi chodzi Tak powstałą masę żółtkową wlewamy do piany z białek i na najmniejszych obrotach miksujemy do całkowitego połączenia. Następnie przez sito przesiewamy mąkę i mieszamy tym razem łyżką, delikatnie by piana nie opadła. Biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Bo mam czas - ciasta czekoladowe :

i skórkę z pomarańczy i mikujemy do połączenia się składników. W oddzielnej miseczce ubijamy białka z 4 jaj ze szczypta soli 8211 sól pomoże nam w ubijaniu. Jak piana stanie się sztywna stopniowo dodajemy pozostały cukier 8211 piana powinna być sztywna i lśniąca. TERAZ UWAGA!!!!!!!!!!!!! D

Biszkoptowiec z winogronami i bezą

delikatnie opruszamy cynamonem i cukrem. Beza: 3 białka pozostałe po żółtkach użytych do ciasta 189 szklanka cukru pudru Białka umieszczamy w wysokim naczyniu ubijamy na najwyższych obrotach stopniowo dodając cukier puder do uzyskania sztywnej piany... Piana będzie gotowa, gdy obrócimy

Jabłecznik halinki

Składniki ciasto 7 żółtek 1 szklanka cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1 kostka margaryny 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 białka 2 łyżki kakao masa 5 jabłek cynamon ewentualnie cukier kryształ do smaku piana 5 białek 1 szklanka cukru

Pani Walewska

powoli dodając w trakcie ubijania cukier. Pod koniec piana pownną być sztywna, idealnie biała i szklista. Na sam koniec dodajemy jeszcze mąkę ziemniaczaną i miksujemy już dosłownie chwilkę. Orzechy dodajemy gdy piana jest już gotowa i mieszamy je już łyżką. Bezę dzielimy na dwie części i każdą smarujemy

Sernik w zakrapianym towarzystwie

: puszka masy makowej Bakalland 2 łyżki masła 4 żółtka + z białek piana 0,5 szkl. cukru opakowanie kisielu o smaku pomarańczowym kieliszek rumu Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 1 szkl. cukru paczka budyniu waniliowego cukier waniliowy 6 żółtek + piana z białek skórka pomarańczowa

Deser Tiramisu

, ja tego nie robię piana z 2-4 białek im więcej białek tym deser jest lżejszy, lecz również mniej spójny i mniej wyrazisty. Przygotowując tort tiramisu można całkowicie z nich zrezygnować: krem będzie cięższy lecz nie rozpłynie się przy krojeniu 6 zwykłych ani płaskich, ani czubatych łyżek

Harataniec

się ścierało 3. W oryginalnym przepisie piana była przygotowywana z 4 białek, 2 łyżek cukru i 1 2 kisielu - moja dobra rada - zróbcie z tych proporcji, które ja Wam podałam...nic się nie zmarnuje, a ciasto będzie wyższe 4. Aby ciasto było naprawdę pyszne i kruche, trzeba pamiętać, aby jak najdłużej

sernik z brzoskwiniami fineski

bull 1 BUDYŃ WANILIOWY bull 1 CAŁE JAJKO bull frac12 KOSTKI MARGARYNY bull PUSZKA BRZOSKWIŃ Przygotowanie CIASTO : Zagnieść ciasto z podanych składników nbsp ndash podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć do blachy, drugą zamrozić. PIANA: Z pozostałych 5 białek ubić pianę z 1 szkl cukru

Biszkopt gruszkowy

na oacute semki, oczyścić z gniazd nasiennych i skropić sokiem z cytryny. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Dalej ubijać, stopniowo nbsp wsypując cukier, aż piana stanie się lśniąca. Trzepaczką r oacute zgową wymieszać z nią ż oacute łtka i migdały, a na końcu mąkę podczas mieszania

Biszkopt gruszkowy

na oacute semki, oczyścić z gniazd nasiennych i skropić sokiem z cytryny. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Dalej ubijać, stopniowo nbsp wsypując cukier, aż piana stanie się lśniąca. Trzepaczką r oacute zgową wymieszać z nią ż oacute łtka i migdały, a na końcu mąkę podczas mieszania

Sernik z brzoskwiniami

. Dokładnie utrzeć. Piana: Białka ubić na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier. Na nbsp przygotowaną blachę nbsp zetrzeć na tarce nbsp jedną część zmrożonego ciasta, delikatnie ugnieść. R oacute wnomiernie wyłożyć masę serową, a na nią pokrojone w ćwiartki brzoskwinie. Wyłożyć pianę z białek, a na

Klasyczne ciasto z rabarbarem

, aż piana się zazłoci. Ciasto jest naprawdę pyszne, kwaśność rabarbaru świetnie przełamuje słodycz kruchego spodu i puszystej piany na wierzchu. Kawałek na zdjęciu jest ostatni, jaki udało mi się uratować z wczorajszej blachy :

Staropolska zupa Nic

Mleko gotujemy z wanilia lub cukrem waniliowym.. Żółtka ucieramy z 2 łyzkami cukru na bardzo puszysty kogel-mogel,oddzielnie ubijamy piane z białek. Pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier i jeszcze przez chwile ubijamy,az piana bedzie lsniaca i bardzo gesta. Na gotujace sie mleko kładziemy

Ambrozja niebo w gębie

rzędy owoc oacute w,na przemian gruszki z jabłkami,posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i tarkujemy na grubych oczkach tarki jarzynowej schłodzone ciasto.Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut,do zrumienienia tartego ciasta.Ubijamy piane z białek,gdy piana jest sztywna,dodajemy cukier i mielone

Piernik przekładany marmoladą i marcepanem

białek, którą delikatnie ale dokładnie łączymy z masą. Masa piernikowa i piana z białek........................................... Ja mieszałam na najniższych obrotach. . Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia małą foremkę, u mnie kwadratowa 20-20cm. Piernik przed pieczeniem

Torcik na 4 urodziny Julci w kształcie sukienki lalki

spożywczy niebieski barwnik spożywczy   ponadto: 1  słoiczek nutelli kolorowe koraliczki i gwiazdki lalka   Białka ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy po jednym żółtku i po jednej łyżce cukru cały czas ubijając. Piana z białek, żółtko i cukier

o pleśniaku i inne takie

nasza teraz warstwa dżemu porzeczkowego, na to znowu ciasto, tyle, że starte na tarce. na to piana z białek - mnie podkusiło dosypać do tej piany kisielu malinowego, nosz kurwa pełna awangarda, nie wiem co za durna klempa napisała takie pierdoły w komentarzach do przepisu, że ona dziękuje, bo to

Placek drożdżowy pospolity

wyrobieniu........................................................................ Gdy ciasto będzie z łatwością odrywać się od ręki wówczas ubijamy pianę z białek na sztywno, a następnie łączymy ją z ciastem. Ciasto i piana z białek...................................................... Gotowe ciasto

Tort orzechowy z czekoladą

................................................................. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Do utartych żółtek sypiemy przygotowane orzechy i dodajemy pianę z białek. Orzechy, piana, i kogiel-mogiel........................................ Wszystko razem delikatnie mieszamy i odrazu przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej foremki. We foremce

Omlet z piekarnika

. Mieszając pianę z żółtkiem rób to delikatnie ale energicznie, ruchami okrężnymi, nie za długo, aby piana z białka nie opadła. Im dłużej mieszasz tym bardziej białko opada. Naczynie żaroodporne daje możliwość podglądania omleta bez potrzeby otwierania piekarnika i dopilnowania by się nie przypiekł z wierzchu

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

.Białka ubić na sztywno, na początku ubijania dodać szczyptę soli. Kiedy piana jest gotowa dosypywać po łyżce cukier, dalej ubijając. Wrzucać po jednym żółtku, ubić. 2.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. 3.Blaszkę wyłożyć papierem lub folią aluminiową

Sernik z wiśniami wg monsai

piany z białek, ale już delikatnie, zagarniając jedynie, ostrożnie mieszkamy całość. Nastawiamy piekarnik na 180 st. C. Na koniec dodajemy odcedzone wiśnie i również ostrożnie je mieszamy z ciastem. Formy, w których będziemy piec należy wysmarować roztopionym masłem, za pomocą pędzelka silikonowego

Łatwa krucha kokosanka

kokos: - 2 opakowania małe wiórek kokosowych  - piana sztywno ubita z 4 białek - 1 szkl cukru PRZYGOTOWANIE: Z wymienionych składników zagnieść ciasto, ewentualnie dodając 2 łyżki śmietany. Przy dłuższym ugniataniu, margaryna będzie na tyle miękka że z łatwością ciasto stanie się jednolite. Ciasto

Pyszny mazurek orzechowy

dodać ciasto włożyć do brytfanki. Następnie zrobić piane z białek, dodać do niej cukier i nadal ubijać, gdy mamy ubite na sztywna piane wykładamy na ciasto możemy połozy na pianie rodzynki . I wkładamy do piekarnika

Biszkopt Iglosika

przygotujemy i pozostawimy na godzinę w temperaturze pokojowej Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy białka na sztywną pianę przed ubijaniem dodajemy do białek szczyptę soli . Po uzyskaniu sztywnej, stojącej piany dodajemy do niej cały cukier i ubijamy aż piana będzie lśniąca jak na bezy . Do tak ubitej

Ciasto z musem czekoladowym

kakao zmiksować, dodać roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować jeszcze raz roztopiona masa nie musi zupełnie wystygnąć, ale nie powinna być gorąca . Ubić białka piana musi być sztywna, jak to osiągnąć pisałam w przepisie na bezy , a pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając

Boska Pavlova

ciepłej wody. Tym sposobem, jak pisze Fiona, zmusimy je do posłuszeństwa 8220 I 8217 m cajoling my egg whites into submission 8221 . Wersja z lodówką ma sens o tyle, że ubijając pianę na Pavlovą zgodnie z instrukcją aż! 40 minut, tj. dopóki piana nie będzie gładka jak aksamit i cukier całkiem się

Nugat

  Mieszanina miodu, migdałów i piany z białek z dodatkiem cukru jest czymś, czego smak długo pozostaje w pamięci. Pierwsze wzmianki o nugacie pojawiły się już 1701 roku, natomiast 72 lata później powstała fabryka nugatu w Montelimar. Początkowo dodawano orzechy, które w późniejszym okresie

Śmietankowe wzgórze z bananami

miksujemy aż piana będzie lśniąca. Żółtka ucieramy na puszysty krem z cukrem waniliowym. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitej piany wlewamy żółtka i przesiewamy mieszankę z mąką. Delikatnie mieszamy. Wykładamy do wysmarowanej i oprószonej tartą bułką formy. Pieczemy około 25 minut w

Czekoladowa Chmura

. Odstawić do wystygnięcia. 4 żółtka i 2 całe jajka ubić z z 75 g cukru na biały puszysty krem. Pod koniec dolać likier. Powoli wlać przestudzoną masę czekoladową do żółtek i delikatnie wymieszać. Pozostałe 4 białka ubić na białą pianę. Dosypać 100 g cukru i ubijać aż powstanie błyszcząca piana

12. Pleśniak z porzeczkami

połączenie. Nie wyszła mi taka piękna warstwa piany jak u Kasi, chyba porzeczki mi ją wciągnęły ale wcale nie przeszkadza to w delektowaniu się tym smakołykiem: Mama zasugerowała, aby następnym razem dodać trochę kisielu lub mąki ziemniaczanej to piana nie opadnie. Pleśniak z porzeczkami Składniki

Kotlety schabowe z pieczarkami w pianie

ltkiem na wierzchu, obtoczyć w bułce tartej, a na końcu w ubitej pianie z białek mięso jest trudno maczać w pianie więc wpadłam na pomysł żeby mięso posmarować piana za pomocą łyżki z jednej strony i włożyć na rozgrzany tłuszcz, a na patelni posmarować drugą stronę mięsa . Białka w misce mogą nam

Pyszotka Pani Walewska

skosztuje, trudno oprzeć się kolejnej porcji. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 1 i 1 2 szklanki 10 dag cukru 3 4 szklanki 20 dag margaryny 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszk do pieczenia * dodatkowo: konfitura z czarnej porzeczki śliwki rodzynki piana z 4 białek Z wszystkich składników zagniatamy ciasto

DIETA DUKANA FAZA III -URODZINY MĘŻA

pieczemy okoo 5-6minut. Piana z białek utworzyła nam pewnego rodzaju izolację dla lodów, które podczas pieczenia się nie będą rozpuszczały. Wyjmujemy gdy beza zbrązowieje:                      lody upieczone:                    fantastyczne połączenie ..pieczone lody-nadaj zimne! Urodziny

Fallen chocolate cake

zaczęło opadać 65279 . Dzieje się tak, ponieważ do ciasta dodana jest ubita piana z białek, a ta właśnie sprawia, że opadają też serniki.   Jak chodzi o samo ciasto to konsystencją przypomina brownie wszak nie ma w nim mąki , jest ciężkie, wilgotne i bardzo mocno czekoladowe. Dodatek skórki

Naleśniki na trzy nuty

oddzielić żółtka od białek, by pod koniec dodać piane z białek . Wszystko dokładnie ubijamy. Dodajemy wiórki i mąkę, Dokładnie rozrabiam ciasto i ewentualnie teraz łączę z piana z białek Mąki dajemy tyle, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietanki . Dodatki: dojrzałe banany sok z cytryny zielone figi

Ciasto z kremem waniliowym i pianką

Składniki: ciasto: - pół kostki margaryny - 125 g cukru - 5 żółtek - cukier waniliowy - łyżka proszku do pieczenia - 125 g mąki pszennej - 6 łyżek mleka krem: - łyżka cukru - 2 żółtka - cukier waniliowy - łyżka mąki ziemniaczanej - łyżka masła - 2 szklanki mleka piana: - 7 białek nie

Sernik bez sera

dokładnie zagniatamy ciasto. Białka jaj ubijamy na pianę. Gdy piana już będzie prawie gotowa, dodajemy szklankę cukru. Ubijamy razem z cukrem aż piana będzie sztywna. Śmietany ubijamy razem z budyniami śmietankowymi. Ubite śmietany z budyniem łączymy z pianą z białek i mieszamy lekko. Blachę smarujemy

Choineczki bezowe

ciągu 1 do 2 min. 6-Ubijamy dalej do czasu aż piana jest na tyle ubita,że tworzy smugi a tworząc górkę czubek nie załamuje się w dół ani w bok. 7-Pianę z białek umieścic w rekawie cukierniczym lub ostatecznie w plastikowej torbie z odciętym lekko rogiem. 8-Wyciskac pianę na papier do pieczenia na 3

Ciasto Zebra

żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli szybciej ubijemy . Do ubitych białek dodajemy cukier i cukier waniliowy i znów ubijamy aż piana stanie się gęsta. Cały czas ubijając dodajemy żółtka. Kiedy powstanie puszysty kogel-mogel przerywamy ubijanie. Do miski z jajkami

Brzoskwinka

Składniki Biszkopt: 6 jaj, 1 szklanka cukru kryształu,1 szklanka mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 puszka brzoskwiń, 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Piana: frac12 szklanki białek, frac12 szklanki cukru kryształu, 15 dag wiórek kokosowych Przygotowanie

Bicie piany

przerażony małżonek - quot piana z białek nie chciała mi się ubić quot . A dziś podczas lanczu moja dyrekcja postanawia podzielić się z pracownikami dobrą radą. quot Najlepiej, żeby nauczane przez was przedmioty były odporne na ściąganie i inne oszustwa studentów quot - mówi. - quot A nie daj Boże, żeby

Porzeczkowy bananowiec

dodać tężejącą galaretkę wiśniową. Delikatnie wymieszać i przelać na masę bananową. Odstawić, by piana stężała. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić. Na pianie ułożyć umyte i obrane porzeczki i zalać tężejącą galaretką pomarańczową. Wstawić do lodówki na około 3 8211 4 godziny

Kołaczyki cukrowe

Składniki 60 dag mąki, 30 dag masła, 4 żółtka, 10 dag cukru, zapach waniliowy, dżem morelowy lub z mirabelek. Piana: 4 białka, 20 dag cukru pudru Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąkę, olejek zapachowy, szybko zagnieść. Rozwałkować ciasto na placek grubości 0,5 cm

Prince polo

polo xxl beza: 5 białek 1 szkl. cukru 15 dag. posiekanych orzechów 1 5 prince polo xxl Sposób przyrządzenia Biszkopt: Ubić białka na sztywno dodając cukier. Gdy już piana będzie sztywna dodac żółtka i ubijać jeszcze. Następnie wsypać proszek do pieczenia, mąki i delikatnie

Ciasto czekoladowe lżejsze niż chmurka

to później, przy powtórnym mieszaniu czekolady razem z białkami . Odstawić na 10 minut do ostygnięcia. W tym czasie można ubić pianę z 6 białek - ubijać je i stopniowo dosypywać 1 3 szklanki cukru. Piana powinna być mocno sztywna. Do masy czekoladowej, dokładnie mieszając, wbić kolejno 3 żółtka, a

piana z białek

, zwłaszcza że spektakularnych efektów to nie przynosiło - grudki  zniknęły za to później, przy powtórnym mieszaniu czekolady razem z białkami . Odstawić na 10 minut do ostygnięcia. W tym czasie można ubić pianę z 6 białek - ubijać je i stopniowo dosypywać 1 3 szklanki cukru. Piana powinna być mocno sztywna

sernik kremowy

Składniki CIASTO: 1 kostka margaryny 1 szkl. cukru 1 2 szkl. mleka 3 łyżki kakao 4 ż oacute łtka 1 1 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia piana ubita z 4 białek MASA SEROWA: 1 - 1,30 kg sera ja używam sernikowo-kanapkowy M oacute j ulubiony 1 szkl. cukru 8 ż oacute łtek 2 budynie

Felixiany naleśnikowe rozmaitości i kieszonki kurczakowe

dodając stopniowo  ciasto do ubitej piany i leciutko mieszam, żeby piana nie opadła. I tyle. Smażę na złoto puchate naleśniki na dwóch patelniach, bo zawsze jakoś wypada mi ich zrobić więce, więc tak jest o wiele szybciej. Kiedy mąka chłonęła mokrość ciepłego mleka i wody, przygotowałam farsz z

Tort czekoladowy z truskawkami

resztą cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana. Masę żółtkową połączyć z pianą z białek za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1 3 mieszaniny mąki z kakao i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany

Mastering the Art of French Cooking , finał...

masę. Dodać żółtka i ucierać do momentu, aż masa stanie się jednolita. Do białek dodać szczyptę soli i ubić. Dodać łyżkę cukru i w dalszym ciągu ubijać, aż piana stanie się sztywna ale nie sucha . Do masy z żółtek dodać masę czekoladową, migdały i zapach migdałowy. Stopniowo dodawać, cały czas

Pleśniak i odrobina prywaty:

zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao i porządnie zagnieść. Wszystkie 3 części spłaszczyć, zapakować w folię spożywczą i schładzać przez 1-2 godziny w lodówce. Z białek ubić pianę, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna. Na blachę wyłożoną pergaminem

Sernik

dodać ŻÓŁTKA jajek, otręby, słodzik rozpuszczony w mleku i łyżeczkę proszku do pieczenia . Miksowac. Z białek ubic piane w oddzielnym naczyniu oczywiscie i potem ta cala mase polaczyc delikatnie lyzka z piana z białek. Piec w 170 stopniach 50min-60min w blaszce wylozonej papierem do pieczenia . Ja

Puszysty keks na samych białkach

ziemniaczanej Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno powoli dodając cukier. Ubijamy długo, aż piana stanie się idealnie biała i szklista. Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia warto przesiać, dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste . Delikatnie łączymy po trochu pozostałe

Tort czekoladowo - cytrynowy

piątnicy 3 łyżeczki żelatyny spożywczej PONADTO: 400ml kakao na mleku może być rozpuszczalne lub naturalne, ważne, aby było dość mocne Sposób przygotowania: BIAŁKOWIEC CZEKOLADOWY: Białka bezpośrednio z lodówki ubić mikserem powoli i stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Ubijamy, aż piana

Ciasto genueńskie z musem czekoladowym

temperatury pokojowej lub ubij je w kąpieli wodnej nad garnkiem z gotującą się wodą . Staraj się bardzo delikatnie mieszać składniki, aby piana nie opadła.  

Felixiany różności pod puchową pierzynką

wszystko schowało? To omlet  leciutki jak puszek, z jajek czterech i 3 łyżek mąki tortowej: najpierw piana z białek ubita na sztywno ze szczyptą soli, potem po jednym dodawane żółtka, a na koniec łyżką ostrożnie, żeby piany trwałości nie pozbawić, mąka wmieszana została i zielona pietruszka drobniutko

Makaroniki. Marka sama w sobie.

. Piana ma być sztywna ale nie ma się rwać. Najważniejszy moment : do piany wsypać migdały zmielone z kawą i cukrem pudrem i mieszać wszystko razem łyżką łopatką. Mieszana substancja będzie robiła się coraz rzadsza, trzeba uchwycić właściwy moment. Musi być na tyle rzadka, żeby makaroniki się nieco

Tort czekoladowy

: utrzyj mikserem żółtka z cukrem i brandy. Gdy masa będzie kremowa, gęsta i puszysta, dodaj pianę z białek piana musi być bardzo sztywna, bo inaczej ciasto opadnie . Delikatnie połą cz z orzechami i mąka. Ciastem napełnij tortownicę wyłożoną pergaminem, piecz ok 40 minut w temp 180st. Cisto ostudź w

Tort Stracciatella z truskawkami:

z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat

Palce lizać

! Życzę Wam udanego relaksu i do zobaczenia po weekendzie! :*     1. Biszkopt: 3 jajka 1 3 szklanki cukru 1 2 szklanki mąki + łyżka 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól   Piekarnik nagrzewamy do 180st. Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i mocno ubijamy. Gdy piana

Cynamonowiec

:   * 8 białek * 8 łyżek cukru * 1 3 szklanki pokruszonych biszkoptów * 3 4 szklanki maku * 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki mąki * kilka kropli aromatu migdałowego   Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier. Ubijamy aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Wszystkie suche

Cynamonowiec

samej formie przez ok 35 minut w 180 stopniach. Ciasto makowe: 8 białek 8 łyżek cukru 1 3 szklanki pokruszonych biszkoptów 3 4 szklanki maku 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki kilka kropli aromatu migdałowego Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier. Ubijamy aż piana

Beza z kokosem i bitą śmietaną

wypieków 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego Białka ubić na sztywną pianę, stale ubijając dodać stopniowo cukier, aż piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści. Pod koniec dodać łyżkę skrobi ziemniaczanej i octu, delikatnie wymieszać łyżką. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i

NUGAT

50 dag cukru 6 białek 1 szklanka wody 25-50 dag orzechów 1 łyżka octu 6 4 opłatki lub wafle 27 X 20 cm 1 2 szklanki miodu Nastawić wodę na parę w naczyniu odpowiadającym wielkością misce do ubijania piany. Przebrać, pokrajać orzechy. Orzechy laskowe zrumienić, otrzeć w ściereczce z łuski

Mus czekoladowy

posiekać i stopić w kąpieli wodnej. Białka ubić, dodając sok z cytryny i cukier.  Ubijać do momentu, aż piana stanie się elastyczna i miękka. Nie ubijać na sztywno! 1 3 ilości piany dodać do ciepłej czekolady i szybko ją wmieszać. Czekolada stanie się lżejsza, napowietrzona i otrzyma jaśniejszy kolor

Beza Pawłowej - z gorzką czekoladą i granatami

500 ml smietany 30 kwaśne owoce - u mnie to 1 mango, pół granata i poł dużej limonki     Zaczynam od nagrzania piekarnika do 180oC Potem biorę się do porządnego ubicia białek w dużej misce. Piana powinna być dość sztywna ale nawet nie próbowałam doprowadzić jej do stanu, w którym można

Jedz zdrowo i smacznie:

. Białka ubijamy na sztywną pianę, z dodatkiem szczypty soli. 2. Do innego naczynie przekładamy twaróg, i mieszamy 3. Dodajemy białka jaj, lecz powoli mieszając aby piana nie straciła na 8222 puszystości 8221 4. Dodajemy: - rodzynki - słodzik - otręby żytnie - aromat do ciasta - skórkę

Miejsca:

Wiśniowa (37)
Tłuszcz (9)
Maków (9)
Warta (7)
Pasto (6)
Janów (4)
Kraków (3)
Góra (3)
Wiedeń (2)
Poro (2)

Firmy:

RUCH (17)
DIALOG (3)
Zono (1)
YouTube (1)
Tesco (1)
TUI (1)
Allegro (1)
ARCTIC (1)