Wszystko o:

nadzienie makowe

Muffinki z nadzieniem makowym

sztuk ciasto: - 100 g margaryny - szczypta soli - 50 g miodu - 2 jajka - 175 g mąki pszennej - 15 g proszku do pieczenia - 1 łyżeczki skórki startej z cytryny - 75 ml mleka nadzienie: - 250 g gotowej masy makowej - 30 g rodzynków sułtanek - 30 g posiekanych migdałów - 1 żółtko - kilka kropli aromatu

Ciasto z nadzieniem makowym

Składniki 300 gram maki pszennej 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram masła lub margaryny stopione i ostudzone 200 gram cukru 4 jajka 200 gram kwaśnej śmietany 1 cytryna starta skorka i sok składniki na nadzienie makowe

Ciasteczka z nadzieniem makowym

Rozmroziłam masę makową i upiekłam szybkie ciasteczka francuskie z nadzieniem makowym. Zajęło mi to dosłownie pół godziny, pycha!    Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego masa makowa gotowa albo można przygotować ją samodzielnie przepis poniżej Składniki na masę makową: 40 dkg maku 8

Nadzienie makowe do rogalików drożdżowych:

przestudzić. Ż oacute łtka utrzeć z cukrem i wymieszać z przestudzoną masą makową, a potem delitatnie połączyć z pianą ubitą z białka oraz koniakiem. Opracowano na podstawie gazet kobiecych.

Nadzienie makowe do rogalików drożdżowych:

przestudzić. Ż oacute łtka utrzeć z cukrem i wymieszać z przestudzoną masą makową, a potem delitatnie połączyć z pianą ubitą z białka oraz koniakiem. Opracowano na podstawie gazet kobiecych.

Łosoś w Cieście Francuskim z Nadzieniem Makowym

Delikatna ryba faszerowana szpinakiem ricottą i makiem. Pieczenie łososia w ten sposób stało się moim ulubionym sposobem podania ryby, choć w tym przypadku uważam, że mak zdominował smak potrawy i następnym razem dam go zdecydowanie mniej. Podałam go z kremowym sosem na bazie mascarpone i białego wi

Humantasze - trójkątne ciasteczka z nadzieniem makowym

  Składniki: - 125 g masła - 125 g cukru - kilka kropli esencji waniliowej - 3 żółtka i 1 jajko do posmarowania - 250 g mąki - szczypta soli   Nadzienie: - 60 ml wody - 45 g drobno zmielonego maku - 1 łyżka miodu - 30 g cukru - skórka otarta z 1 cytryny - 45 g zmielonych migdałów

Gibanica

Ciasto francuskie: 1 opakowanie ciasta francuskiego kupić gotowe Składniki na nadzienie makowe: 200g mielonego maku 50g miodu lub cukru 1 paczka cukru waniliowego 100ml śmietany słodkiej 1 jajko 100ml mleka gorącego Składniki na nadzienie serowe: 400g sera ja daję homogenizowany 50g cukru 50g

ROGALE MARCIŃSKIE

świeżych drożdży 3 żółtka 2 białka zostawiamy do masy makowej 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżki drobnego cukru szczypta soli 3 łyżki rozpuszczonego i przestudzonego masła 200 g miękkiego masła do wałkowania Składniki na nadzienie: 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3 4

Kruche babeczki z makiem

średnicy 7 cm i wysokości 3cm Składniki na około 18 sztuk: 300 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru pudru 5 żółtek Składniki na nadzienie makowe: 2 szklanki mielonego maku może być gotowy mielony 1 2 szklanki migdałów posiekanych na kawałki lub płatków migdałowych 1 4 szklanki żurawiny 1 4

Makowczyki

Smaku .   Składniki na ciasto: 3 duże żółtka w temperaturze pokojowej 100 g masła, bardzo miękkiego 7 g drożdży instant 3 łyżki cukru 250 ml ciepłego mleka 350 g mąki pszennej, np. tortowej szczypta soli Składniki na nadzienie: 400 g masy makowej 80 g mielonych orzechów lub migdałów

Tort czekoladowo makowy

Wykwintny i elegancki... Dla miłośników gorzkiej czekolady i maku... Niezbyt słodki... Ciężki, wilgotny, mroczny... Jak jedna wielka trufla z nadzieniem makowym... Z gotowaną masą makową nie wymagającą pieczenia. Na pysznym czekoladowym cieście... Z lukrem, na życzenie M. : bo mógłby być słodszy

Drożdżowy warkocz z makiem

Zamarzył mi się makowiec z domową masa makową. Ilość napchanej przeze mnie masy wprawdzie zmieniło pierwotny wygląd jaki miało mieć ciasto niestety zbyt dużo nadzienia sprawiło, że zamiast wieńca udało mi się zapleść tylko warkocz ale mimo to wyszło przepyszne. Już zaplanowanłam ponowne

Baranek drożdżowy

zębach trochę się bałam, że będę jadła makowy piasek . Jedynie brzuszek wyszedł za wielki 8211 przedobrzyłam i zrobiłam za dużo zawijasków. Poza tym to bardzo smaczny baranek   Pomysł 8211 KLIK Ciasto 8211 KLIK Zawijaski i nadzienie 8211 KLIK 65279 SKŁADNIKI: Ciasto: 75 g

Rogale Marcińskie

mniejsze albo 16 dużych rogali   Ciasto : 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 białka zostawiamy do masy makowej pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżki drobnego cukru szczypta soli 3 łyżki masła ok 50 g + 200 g miękkiego

Mufinki makowe z jabłkiem

rozbełtane jajko 2 3 szklanki mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 3 szklanki oleju 2 łyżeczki aromatu migdałowego 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 1 czubata  łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 łyżeczka masy makowej nadzienie : 12 łyżeczek masy makowej 1 jabłko pokrojone w dużą

Drożdżowa gwiazda z makiem

Smaczna drożdżówka z makowym nadzieniem, zaplatana w ciekawy sposób. Co prawda moja gwiazda nie wyszła tak równa, jak autorce przepisu trochę przesadziłam z ilością nadzienia , ale i taka ciut koślawa smakuje bardzo dobrze : Przepis znalazłam na blogu Zjem to!     Składniki : ciasto: 500

Babka amsterdamska

białego sera 1 łyżka cukru lub więcej - do smaku 1 żółtko 2 łyżki rodzynków 2 łyżki soku cytrynowego Składniki na nadzienie makowe: 100 g mielonego maku dalam gotowy mak do wypieków z puszki 1 łyżka cukru lub więcej - do smaku 2 łyżki tartej bułki szczypta cynamonu 1

Rogaliki z masą makową

Z ciasta krucho-drożdżowego, prostego i szybkiego w wykonaniu. Z nadzieniem z masy makowej, z rodzynkami, orzechami i miodem. To namiastka makowca, albo strucli makowej, tylko w mniejszym wydaniu. Świetnie smakują zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień też im niczego nie

Drozdzowki z makiem - moje ulubione z dziecinstwa

Zawsze kiedy mnie dorwie tesknota za domem i Polska, szukam czegos co mi pozwala byc blizej domu i te buleczki z nadzieniem makowym to jendo z tych wspomnien z dziecinstwa! Moja mam zawsze je kupowala w malej piekarni w naszej miejscowosci. Kiedy zobaczylam je na blogu Dorotki postanowilam je

Makowo-Miodowe ciasto -Światowy dzień pieczenia

gotować. Pozostawić do ostygnięcia. Wymieszać margarynę z cukrem pudrem, następnie dodać je do zimnego budyniu wraz z rumem. 4. Wylać jedną trzecią nadzienia na jeden biszkopt miodowy, umieścić na nim makowe ciasto, wylać ponownie jedną trzecią nadzienia na makowe ciasto i umieścić na nim drugi biszkopt

Makowy placek

65279 Makowiec, placek makowy, ciastka makowe - wszystko to jest na szczycie mojego apetytu. Moja Mama piekła najlepszy placek makowy na świecie: minimalna ilość ciasta, kosmicznie wiele masy makowej i kratka z ciasta na górze. Niestety, nie nauczyłam się przepisu, kiedy był na to czas. Trzeba

Kruche babeczki z masą makową

: Ciasto kruche: Do miski włożyć pokrojone w kostkę masło, dodać sól, drobno zmielone migdały, mąkę i cukier puder.. Szybko zagnieść ciasto, łącząc składniki w kulę. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 2 godziny. Nadzienie makowe: Wymieszać masę makową z migdałami

Makowiec japoński makowiec bez ciasta

    To jeden z najłatwiejszych do przygotowania makowców, zwłaszcza jeśli mamy gotową już masę makową . Moim zdaniem to również jeden z najsmaczniejszych, bo któż nie lubi kiedy w makowcu jest mnóstwo nadzienia a tu jest samo : Ciekawostką jest chyba to, że spotkałam się wśród moich znajomych

Domowa masa makowa

Kupujecie masę makową ? Ja szczerze przyznam,że nie kupowałam bo nie przepadałam za makowcami i innymi wypiekami z makowym nadzieniem. Do czasu...kiedy nabrałam straszną ochotę na makowca z domowa masą makową....z dużą iloscią orzechów, skórki kandyzowanej i suszonych moreli a nie jak te kupne

Babciny makownik

Mimo, że makowniki nazywane makowcami kojarzą się zapewne większości z Was z Bożym Narodzeniem, to u mnie pieczone są zarówno w zimie, jak i na wiosnę - Wielkanocą. Oczywiście przepis przystosowany jest pod nasze podniebienia, tzn. dużo nadzienia makowego, zero rodzynek i sporo orzechów, czasami

Małe słodkości na Boże Narodzenie

różanym w polewie czekoladowej     Muffinki cytrynowo-makowe z wiśniami w polewie czekoladowej     Choinki piernikowe z makiem i cytrusową nutą     Mleczne bułki-ślimaki z orzechowym nadzieniem     Ciasteczka migdałowe z konfiturą pomarańczową    Serniczki waniliowe z orzechami, nutellą i sosem

Babka nie tylko od święta

cytrynową lub pomarańczową, aby masa serowa nie była zbyt płynna Nadzienie makowe - 100 g mielonego maku - 1,5 łyżki cukru lub więcej - do smaku - 2 łyżki tartej bułki - szczypta cynamonu - 1 łyżka rumu - 1 2 szkl. gorącego mleka Nadzienie śliwkowe - 150 g musu śliwkowego konfiturę śliwkową z

Rogaliki z makiem i makowe strucle

Uwielbiam wszystkie drożdżowe wypieki z makiem, nie lubię jednak gdy ciasto dominuje nad makowym nadzieniem. Długo szukałam odpowiedniego przepisu, ale wciąż to było nie to. Pewnego razu, a było to na pewno lata temu sąsiadka przyniosła nam do spróbowania makowe strucle. I to był strzał w

Naleśniki z makiem

Czasem zwyczajne połączenia składników dają niezwyczajne efekty, tak jest też z makowym nadzieniem do... naleśników. Smakują ciekawie i zaskakująco, nigdy nie pomyślałabym, że mogą być tak dobre. Lubimy naleśniki ze słodkim serem, prażonymi jabłkami a teraz, także z makiem, gorąco polecam

Wieniec makowy

  Jeszcze listopad a ja już powolutku zaczynam kupować potrzebne dodatki do świątecznych wypieków. Rodzynki, orzechy, masy makowe 8230 .Wiele pyszności, które pachną pomimo szczelnych opakowań i pobudzają moją wyobraźnię. Oczywiście nie wytrzymuję tych wszystkich świątecznych skojarzeń i coś nie

Sposoby na zakalec

wyrobić. 3.Nadzienie makowe Smak placków drożdżowych z kruszonką wzbogaca się często przez dodanie nadzienia, np. makowego. Aby masa makowa była delikatna i aromatyczna, należy do niej dodać odrobinę musu jabłkowego. 4.Pękający makowiec Makowiec z ciasta drożdżowego lubi podczas pieczenia pękać

Ślimaczki makowe z ciasta francuskiego - dla zabieganych :

Bardzo smaczna namiastka makowca - chrupiące francuskie ciasto z nadzieniem z masy makowej. Przygotowanie ślimaczków zajmuje dosłownie chwilę. Idealne, gdy brak nam czasu na bardziej wymyślne wypieki : przepis własny     Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g 5-6 łyżek masy

Tarsta serowo-makowa

pszennej 12,5 dkg masła  1 jajko 5 łyżek cukru pudru Na nadzienie:  25 dkg sera białego zmielonego lub sera na sernik 2 jajka 4 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy w proszku Dodatkowo:  1 szkl gotowej masy makowej 2 duże jabłka 4 łyżki cukru sok z 1 2 cytryny

Rogaliki krucho-drożdżowe

. cukru 5 dkg drożdży świeżych 1 cukier waniliowy 1 2 szkl.kwaśnej śmietany 25 dkg masła lub margaryny 2 jajka masa makowa,marmolada lub inne dowolne nadzienie 1 roztrzepane jajko cukier do posypania   Wykonanie: Mąkę dokładnie posiekać z masłem. Drożdże rozetrzeć w misce z cukrem

Seromak

o smaku karmelowym kilka kropli aromatu maslanego nadzienie makowe: 750 gram gotowej masy makowej 100 gram rodzynek 100 gram posiekanych orzechow 2 jajka kilka kropli aromatu migdalowego Sposób przyrządzenia Ze wszystkich skladnikow na spod zagniesc ciasto i wlozyc w woreczku

Festiwal s maku. PODSUMOWANIE!

kluski z makiem  i strucle z makiem, oczywiście! , oraz do niej masę makową makówki to propozycja rodzinki Kucharzytrzech u Edysi79   można było spróbować smakowitych muffinków z nadzieniem makowym muszelki serowo-makowe z kurczakiem na liściach sałaty zaproponowała Diabolique Agnieszqa

Makowiec

Miłosz Pierwszy raz kiedy robiłam makowiec nie byłam w stanie w ogóle go zawinąć i skończyło się na placku makowym. Potem znalazłam przepis na ciasto w jednym z dodatków magazynu Kuchnia i od tej pory bardzo lubię robić makowiec na Święta. Natomiast nadzienie przygotowuję według przepisu z książki

Drożdżowe koperty makowe z brzoskwinią.

, cukier, szczyptę soli, wbić 2 żółtka, wkruszyć drożdże. Dodać roztopioną margarynę z mlekiem. Całość mieszam łyżką aż do połączenia składników, a następnie lekko zagniatam. Jeżeli ciasto za bardzo się klei podsypać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Nadzienie: gotowa masa makowa u mnie

Wigilijne rożki z makiem z ciasta filo

Ekspresowe w przygotowaniu, smaczne i chrupiące... Czy to deser? Trudno powiedzieć. Wszak kutii też nie nazywa się deserem, a jest na słodko. Ot, pomysł na wykorzystanie domowej masy makowej , jeśli takową posiadamy. Jeśli nie, to poniżej również przepis na nadzienie.  Ciekawa alternatywa dla

Kołaczyk z makiem

. . Ciasto drożdżowe: . 50 dag  mąki 3 dag drożdży 6 dag masła 1 jajko 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka szczypta soli aromat pomarańczowy . Z podanych składników otrzymamy 2 kołacze. Ja wykorzystałam połowę ciasta. Reszta powędrowała do zamrażalnika. Nadzienie: 0,5 małej puszki

Makowiec zawijany

. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 50g drożdży świerzych - pół szklanki cukru - 1 3 kostki masła - 3 4 szklanki letniego mleka - 2 jajka + 4 żółtka - kilka kropel zapachu rumowego Nadzienie: - puszka masy makowej 750g - 4 czubate łyżki bułki tartej* - jedno białko   Wykonanie: Z drożdży

Przepisy na Boże Narodzenie

  Muffinki z nadzieniem makowym 65279   Nadziewane bakaliami paluchy z ciasta francuskiego 65279   Orzechowe ciasteczka z oczkiem 65279   Orzechowe księżyce 65279   Piegowate babeczki 65279   Pierniczki Aganiok 65279   P ierniczki na choinkę 65279   Pierniczki na i pod choinkę

Pluszki

świeżych zrobić najpierw rozczyn Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem. Nadzienie makowe: roztopione masło cukier  mak suchy Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem. Nadzienie serowe: 400 g zmielonego twarożku pół szklanki

Bożonarodzeniowe babeczki star-topped mince pies

. makowe, co moim skromnym zdaniem, będzie równie świetnie pasowało !: Przepis cytuję razem z nadzieniem za autorką Dorotus . Ps. Obiecałam blogerce magdi29 , że przy kolejnym wpisie pochwalę się, co piekłam w tym roku na Święta: Pierniki czekoladowe z mega dużą ilością bakalii ten piernik jest

rogale marcińskie

: 1 szklanka ciepłego mleka 30 gram świeżych drożdży 3 żółtka 2 białka odłożyć do masy makowej łyżeczka ekstraktu wanliowego 3,5 szklanki mąki pszennej  3 łyżki cukru  szczypta soli 50 g masła  + 200 gram masła do wałkowania nadzienie: 300 g mielonego maku 1 2 szkl mleka pomarańcza 100

nadzienie makowe

Hamantasze - sakiewki z nadzieniem makowym kuchnia żydowska Składniki: - Ciasto: - 12 dag masła - 1 2 szklanki cukru - 3 łyżki miodu - 30 dag mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jajka - rdzeń 1 2 laski wanilii Nadzienie makowe: - 1 4 szklanki wody - 1 łyżka

Zawijane drożdżówki z makiem

Te drożdżówki to praca zbiorowa - przepis na ciasto od Doroty , sposób zawijania - od Iwonki , a masę makową wymyśliłam sama -   Powstały miniaturowe niby-makowce, z mięciutkiego ciasta, ze słodkim, aromatycznym nadzieniem makowym. Polecam !     Składniki na 10-12 drożdżówek : ciasto

Nadziewana baba drożdżowa

dopomina się jej na Święta. Klasyczne ciasto drożdżowe z dwoma nadzieniami: musem wiśniowym może być też brzoskwiniowy oraz masą makową i twarożkiem. W efekcie, choć baba jest imponujących rozmiarów, nadzienie sprawia, że jest wilgotna, długo zachowuje świeżość. Z całego serca polecam nie tylko z okazji

Makowiec

Makowiec będzie na pewno smakował miłośnikom maku i ciasta drożdżowego . Przyznam, że tego typu ciasta nie należą do moich ulubionych, jednak temu przepisowi nie mogę niczego zarzucić. Miękkie, puszyste i maślane ciasto drożdżowe poprzeplatane aromatycznym nadzieniem makowym. Jest to na pewno

Ślimaczki z ciasta

LUB CYNAMONEM   składniki: ciasto: 500 gram maki pszennej 1,5 szklanki mleka 100 gram rozpuszczonego masła 0,5 szklanki cukru szczypta soli 5 dkg drożdży świeżych 2 jajka nadzienia: - konfitura różana - masa makowa np. bakalland - nadzienie cynamonowe: 100 gram masła 1 2 szklanki

rogale świętomarcińskie

masła nadzienie: 300 g maku nie znalazłam białego, użyłam gotowej masy makowej z puszki 100 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g zblanszowanych migdałów 2 łyżki pokrojonej w kosteczkę świeżej skórki pomarańczowej  1 łyżka masła 2 łyżki cukru lukier: 200 g cukru pudru 2-3 łyżki

Drożdżówki z makiem

. : Polecam, naprawdę warto!   Przepis na około 15 drożdżówek: 75 g margaryny lub masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży szczypta soli 70 g cukru 0,5 kg mąki pszennej tortowej   Nadzienie: 600 g gotowej masy makowej 2 łyżki skórki pomarańczowej , 1 4 szklanki

Makowe rogale

      Makowe rogale z bakaliami z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne strudle i makowce. Pięknie będą prezentować się na świątecznym stole. Już wiele lat przygotowuje ciasto do rogali z tego przepisu - jest najlepsze na świecie, polecam je również do rogali z innym rodzajem nadzienia, na przykład

Hamantasze

. Podana ilość mąki jest orientacyjna, w razie potrzeby można dodać mniej lub więcej, tak aby uzyskać zwarte i miękkie kruche ciasto. Ciast wstawić na minimum 1 h do lodówki. Nadzienie makowe: Wszystkie składniki oprócz cukru waniliowego wymieszać w rondelku i podgrzewać 5-10 min, aż masa zgęstnieje

Świątecznie - Babka amsterdamska

szczypta soli Składniki na nadzienie - serowe: 125 g zmielonego białego sera 1 łyżka cukru można trochę więcej 1 żółtko 2 łyżki rodzynek 2 łyżki soku cytrynowego - makowe którego ja w swojej babce nie dałam w ogóle : 100 g mielonego maku 1 łyżka cukru można nieco więcej 2 łyżki tartej bułki szczypta

Pluszki czyli rosyjskie bułeczki

minut. Spryskać piekarnik wodą, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190 186 C. Nadzienie makowe: roztopione masło cukier mak suchy Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem. Nadzienie cukrowe: roztopione masło cukier lub cukier

Na pocieszenie zmarznietych serc

świeżych zrobić najpierw rozczyn . Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem. Nadzienie makowe : roztopione masło cukier mak

Rogaliki z makiem

                   Miałam ochotę na małe co nieco, takie na jeden kęs... góra na dwa. Przewertowałam przepisy, książki, książeczki, gazetki no i znalazłam! Rogaliki z makiem : Zbyt szybkie i proste to nie jest ale poszłam trochę na łatwiznę i użyłam masy makowej z puszki... Wiem, wiem z puszki to

Makowiec warstwowy

przetestowania go . Nie zawiodłam się - makowiec wyszedł kruchy i delikatny , a mak z wiśniami i czekoladą to cytując Krystynę genialne połączenie . Ciasto po upieczeniu jest kruche i takie najbardziej mi smakuje , na drugi dzień robi się bardziej miękkie chłonie wilgoć z masy makowej i wiśni , ale nadal

Drożdżówki z makiem x 2

cukru 25g świeżych drożdży 500g mąki pszennej szczypta soli Na nadzienie: 600g gotowej masy makowej Do posmarowania: 1 jajko Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki

Makowiec zawijany

lyzka spirytusu 1 maly cukier waniliowy na nadzienie: ok. 500 gram gotowej masy makowej bakalie lukier: cukier puder sok z cytryny Sposób przyrządzenia Przepyszny makowiec na podstawie przepisu z blogu moje wypieki. Drozdze wymieszac z cukrem oraz mlekiem i odstawic na 15 min. Dodac

Makowiec zawijany

zbite i suche. Ja wyrabiam najpierw dużej szklanej misie, a następnie wykładam na stolnicę i jeszcze dobrze pracuję z ciastem, by było ładnie wyrobione. Z powrotem przekładam do mojej miski, lekko oprószę mąką i przykrywam ściereczką na 1godzinę. Nadzienie makowe: 300 g maku 3 żółtka szczypta soli

Idealne drożdżówki z makiem i kilka porad

Od jakiegoś czasu prawie nie kupuję drożdżówek w sklepie,za czasów mojego dzieciństwa miały dużo nadziena a dziś już wiele razy szukała go i ciężko było je znaleźć: była tylko namiastka nadziena.I tak gdy tylko mamy ochotę na drożdżówki przygotowuję je sama i daję tyle nadzienia na ile mamy ochotę

Makowe koniczynki szczęścia

makowa na nadzienie - białko do posmarowania      Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1 4 szklanki wody, posypać 1 łyżeczką mąki i odstawić w ciepłe miejsce, na około 15 minut. Do miski przesiać mąkę z solą. Pozostałą wodę wymieszać z olejem, miodem i octem, dodać sodę. Musującą mieszankę przelać do miski

Inne spojrzenie na tradycję - Makowiec z gruszkami

  Smaczne, drożdżowe ciasto o delikatnym jak na makowiec nadzieniu. Umiarkowanie słodkie i proste w przygotowaniu   * 400 g mąki * 180 ml mleka *  30 g drożdzy * 40 g masła * 50 g cukru * cukier wanilinowy *2 jajka *1 żółtko * 100 g zmielonych migdalów * 2 gruszki * łyżka miodu * 250

Rogaliki z makiem

, jajko, rodzynki dodać do nadzienia, mieszamy i studzimy.   Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na mniejsze części, które rozwałkowujemy na kształt koła. Przekrawamy rozwałkowane ciasto na ok. 12 trójkącików. I na każdą najszerszą część trójkącika nakładamy masę makową. Trójkącik zwijamy masą do

Domowe drożdżówki z makiem

To bardzo proste i smaczne wypieki. Drożdżowe ciasto plus nadzienie. Ja użyłam masy makowej, ale można je zrobić z dżemem lub konfiturą albo białym serem na słodko.  Nie do końca o taki efekt wizualny mi chodziło, ale za to wyszły bardzo smaczne. pół kilo mąki pszennej 70 g cukru szczypta soli

Makowiec

- 15 dag masła - 5 dag drożdży - 3 łyżki kwaśnej śmietany - 2 czubate łyżki cukru pudru - 2 całe jaja + jedno żółtko -  szczypta soli Nadzienie: - ja użyłam gotowej masy makowej z puszki, do której dodałam jeszcze trochę skórki pomarańczowej i rodzynek, ale można oczywiście przygotować nadzienia od

Ciasto z makiem

Składniki skladniki na ciasto: 150 gram maki pszennej 65 gram cukru 65 gram masla 1 jajko 1 lyzeczkaproszku do pieczenia skladniki na nadzienie: 1 2 l mleka 120 gram cukru 250 gram masy makowej gotowej 100 gram rodzynek 100 gram orzechow lub migdalow 2 budynie waniliowe

ŚWIĄTECZNE ŻYCZENIA PRZY MAKOWCU

250 g miękkiego masła 2 jaja 3 żółtka 0.8 szklanki podgrzanego mleka 250 g cukru brązowego 70 g świeżych drożdży Makowe nadzienie 500 g przepłukanego maku 1,6 l mleka 170 g masła 5 łyżek miodu 11 2 szklanki wymieszanych orzechów włoskich, laskowych, migdałów 3 figi 10 moreli 2 daktyle

Makowiec

  Świąteczne strucle z makiem różnią się tym od innych makowych wypieków, że warstwy ciasta są cienkie a masy makowe grube i przyrządzone z iście polską hojnością. Na bogactwo nadzienia mają niebagatelny wpływ orzechy włoskie, rodzynki i niezastąpiona skórka pomarańczowa. Oczywiście są zwolennicy

Drożdżówki z masą makową lub twarogową

. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do podwojenia objętości . Formować bułeczki z nadzieniem: - makowym - gotowa masa makowa z puszki - twarogowym - masa wg. przepisu na bułkę drożdżową z twarogiem Przykładowe formowanie: Z ciasta rozwałkować 2 placki. Każdy posmarować roztopionym letnim masłem i

Ciasto z makiem

Składniki skladniki na ciasto: 150 gram maki pszennej 65 gram cukru 65 gram masla 1 jajko 1 lyzeczkaproszku do pieczenia skladniki na nadzienie: 1 2 l mleka 120 gram cukru 250 gram masy makowej gotowej 100 gram rodzynek 100 gram orzechow lub migdalow 2 budynie waniliowe

Rogale marcińskie

został wpisany do Europejskiego Rejestru Nazw Chronionych. Aby rogal mógł szczycić się mianem marcińskiego musi spełniać określone warunki. Powinnien być upieczony z ciasta drożdżowo-francuskiego, a jego nadzienie  obowiązkowo musi zawierać: biały mak, wanilię, mielone daktyle lub figi, cukier, śmietanę

Drożdżówki z makiem

są za słodkie, więc można je śmiało polukrować. Bardzo mi smakują, oj bardzo !: .       Składniki na ok.12 drożdżówek: 75 g margaryny lub masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży szczypta soli 70 g cukru 50 dag mąki pszennej dałam odrobinę mniej Nadzienie makowe

Bułeczki z makiem

Szukając dobrego rozwiązania dla reszty masy makowej z puszki, jaka została mi po mini serniczkach z makiem, wpadł mi do głowy pomysł na bułeczki.  Ciasto drożdżowe jest idealne i bardzo przyjemnie się z nim pracuje . Możemy użyć dowolnego nadzienia- dżemu, twarogu, budyniu, czy też właśnie maku

Wieniec drożdżowy z makiem

objętości. Po wyrośnięciu, jeszcze chwilę wyrabiać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 45 cm. Posmarować nadzieniem makowym. Zwinąć roladę.       Roladę przekroić wzdłuż na dwie części.     Rozcięte kawałki spleść ze sobą, tworząc warkocz

Ucho Hamana

mąkę na przemian z masą jajeczno-mleczną. Ciasto powinno mieć konsystencje klasycznego kruchego ciasta. Następnie przykryć ciasto folia i wstawić, na co najmniej godzinę do lodówki. Ja wstawiam na noc. Nadzienie morelowe mogą być też inne nadzienia - makowe, śliwkowe itp itd : morele, cynamon

Rogale marcińskie

. Ciasto jest łatwe w obróbce, podczas wałkowania nie trzeba wcale podsypywać dużo mąki, nie klei się tak, jak myślałam, a pracę mozna rozłożyć na dwa dni. Przepis na ciasto pochodzi z książki Michela Roux Pastry , a nadzienie jest kombinacją kilku, które znalazłam w internecie oraz czasopismach

Sycylijskie ciasteczka w kształcie X

  To jest blog archiwalny, zapraszam na  http: domekzpiernika.blogspot.com 65279 65279     Te ciastka nawiedzały mnie od dawna. Po pierwsze dlatego, że nadzienie do nich jest intrygujące i przede wszystkim niemakowe, co najczęściej się zdarza z ciastkami na Boże Narodzenie w Polsce. Poza

Makowiec gwiazdkowy

też trochę - 200 g 3 4 szklanki śmietany 18 - 1 całe jajko i 2 żółtka - Szczypta soli. Nadzienie: - opakowanie gotowej masy makowej tym razem - 850 g marki Helios , poprzednio - też dobry  Bakalland , ale brak mi większych doświadczeń z tym półproduktem w oryginalnym przepisie kazano

Strucla orzechowa Potica

     Potica to dla mnie strzał w dziesiątkę. Pyszne ciasto drożdżowe i smakowite nadzienie orzechowe. Trudno jest się oprzeć kolejnemu kawałkowi. Piecze się je w formie z kominem, ale ponieważ takowej nie posiadam upiekłam w keksówce 37 cm długości. Smaczna alternatywa dla strucli makowej. Polecam

PLUSZKI CZYLI ROSYJSKIE BUŁECZKI

nadzieniem. Zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 188 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie. Przepisy na nadzienia: Nadzienie makowe: roztopione masło cukier mak Rozwałkowany placuszek smarujemy

makowce mojej mamy

. Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać łyżkę ciepłej wody, rozmieszać ze śmietaną, wlać do mąki, wbić całe jajka i wyrobić gładkie ciasto.Odstawić do wyrośnięcia   Nadzienie makowe 1 2kg maku, 1szklanka cukru, 1 łyżka kaszy manny, 1 łyżka powideł, 1 łyżka miodu, 1 4kostki roztopionej margaryny 2jajka, 10

Rogale Św. Marcina

cukru pudru 1 4 łyżeczki soli 200ml zimnego mleka + dodatkowo 2 jajka, z lodówki 200g masła, zimnego makowe nadzienie: 300g białego maku 250ml mleka 100g marcepanu 75g cukru pudru 100g orzechów włoskich, zmielonych 100g migdałowych płatków, zmielonych 1-2 łyżki kandyzowanej skórki

Rogale Świętomarcińskie - wg. oryginalnego przepisu

            Składniki na ciasto półfrancuskie : 1 kg przesianej mąki 400 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2  jajka + 1 żółtko 120g cukru 0,5  łyżeczki  soli 120 g masła  dodatkowo 300 g zmrożonego masła do wałkowania    65279 Nadzienie z białego maku: 500 g białego maku 250 g cukru 250g miodu

Tort Makowy

Tort nietypowy-praktycznie to wielka warstwa masy makowej na cieniutkim płatku ciasta ucieranego. Powstał-na zamówienie znajomego fanatyka masy makowej Prosił on o tort makowy z dużą ilością masy-no i tak pojawiło się to ciacho. Osobiście bardzo lubię makowce oczywiście głównie nadzienie -ale

Uszy Hamana- Hamantasze-sakiewki z nadzieniem mako

Składniki CIASTO: 12 dag masła 1 2 szklanki cukru 3 łyżki miodu 30 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka rdzeń 1 2 laski wanilii NADZIENIE MAKOWE: 1 4 szklanki wody 1 łyżka rumu 1.5 szklanki zmielonego maku 1 białko 15-18 dag

Buchty z marcepanem

miękka i dość luźna, podobna do masy makowej do strucli nie przejęłam się specjalnie tym aspektem technicznym . Gdy ciasto wyrośnie, odrywać kawałki o wadze ok. 40 g - ręce macać w tłuszczu, bo ciasto jest raczej klejące, ale nie należy dosypywać mąki. Formować bułeczki, do każdej wkładając do środka

Kruche rogaliki z makiem

żółtka 1 3 szklanki cukru pudru szczypta soli   Nadzienie: 500 g gotowej masy makowej + kilka kropli olejku migdałowego, posiekane 2 garści migdałów, skórka pomarańczowa lub inne bakalie Ciasto robię w robocie kuchennym: mieszam mąkę, cukier i sól. Dodaję zimną margarynę i siekam. Na koniec

Ślimaczki

  Składniki: Ciasto: - 1 opakowanie drożdży 10dag - 6 jajek - 2 szklanki cukru - szczypta soli - 2 szklanki mleka - szklanka oleju - 1 kg mąki + trochę na posypania stolnicy - 1 jajko do smarowania Nadzienie do wyboru : - dżem - budyń - masa makowa - rodzynki - masło czekoladowe - cynamon

Strucla makowa z marcepanem

W tym roku wypróbowałam nowy przepis na struclę. Zdecydowanie mogę polecić to ciasto - z przepisu Marii Disslowej - świetnie się rozwałkowuje i nie pęka w czasie pieczenia. Przepis na nadzienie znalazłam w swoich notatkach. Trochę się obawiałam, bo nigdy jeszcze nie robiłam ani tego ciasta, ani

Pluszki

umączony blat , podzielić na 16 części , z każdej części uformować kulkę . Odstawić na 5-10 minut przykryte wilgotną ściereczką . Każdą kulkę rozwałkować na placuszek , który następnie smarujemy nadzieniem : nadzienie nr 1 - makowe :  roztopione masło , cukier , suchy mak - placuszek posmarować masłem

Makowiec

, wszystko dobrze wymieszac. Zoltka na nadzienie ubic z cukrem, dodac mak, rodzynki, orzechy, cynamon i olejek rumowy oraz ubite na sztywno bialka. Ciasto podzielic na dwie czesci. Rozwalkowac na posypanym maka blacie, wylozyc polowe nadzienia makowego-zostawiajac z kazdej strony 3 cm. Rant. Zwinac w

Pluszki

ulubione to marcepanowe, dobrze smakują również z powidłami śliwkowymi lub innymi intensywnymi dżemami. Nie próbowałam nadzienia makowego i serowego, na które przepisy znajdziecie w sieci podam przepis na marcepanowe. 2 żółtka 4 łyżki brązowego cukru 2 duże łyżki miękkiego masła łyżeczka ekstraktu z

Ciasto kruche z nadzieniem

ciasta odłożyć na kruszonkę - na to wyłożyć nadzienie wg uznania, np. Połówki śliwek starte jabłka przecier z jabłek z dodatkiem 2 łyżek bułki tartej ja czasem dodaje suchą galaretkę owocową zamiast bułki masę serową masę makową, itp. Na wierzch nadzienia zetrzeć resztę ciasta, tak żeby powstała

Makowo - migdałowy tunel z ciasta twarogowego

,5 - 1 cm, na papierze do pieczenia. Rozłożyć na połówce ciasta, wdłuż dłuższego boku nadzienie makowe, przykryć drugą połową, zlepić brzegi można rozsmarować nadzienie na całym cieście i zawinąć w tradycyjną roladę . Ciasto wraz z papierem przenieść do blaszki. Piec około 45 minut w 180 st. C. Można

Rogale marcińskie

makowej i delikatnie mieszamy.   Przygotowanie rogali: Ciasto wałkujemy na prostokąt i przecinamy wzdłuż dłuższego boku na dwie lub cztery części, w zależności od tego jakiej wielkości chcemy otrzymać rogale. Każdy powstały plaster kroimy na trójkąty.  Nadzienie rozsmarowujemy na trójkącie zostawiając

Drożdżówki z makiem.

Było już obiadowo dzisiaj teraz bardziej na słodko Przepis na drożdżówki, które znikają równie szubko jak się pojawiają p Nadzienie możemy modyfikować dowolnie, ser, mamolada, u Mnie akurat po świętach została wolna puszka gotowej masy makowej w puszce, więc postanowiłam ją wykorzystać w taki

Miejsca:

Maków (46)
Pasto (10)
Poznań (7)
Brzeg (6)
Tłuszcz (4)
Wiśniowa (3)
Warta (2)
Salt (2)
Lisków (2)
Warszawa (1)

Firmy:

Mieszko (1)
Fiat (1)