Wszystko o:

na dużą blachę

Kruche ciasto na dużą blachę

Dżemiak Składniki na ciasto: 4 szkl. mąki 1 szkl. cukru 4 żółtka 1 2 kostki margaryny 1 2 kostki masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na pianę: 65279 4 białka 1 3 szkl. cukru pudru szczypta soli 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 65279 słoik dżemu z czarnej

Murzynek na dużą blachę

Składniki 1 margaryna pół szklanki mleka 2 niecałe szklanki cukru 4łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki mały proszek do pieczenia. Sposób przyrządzenia Margarynę, mleko, cukier, kakao rozpuścić w garnuszku i zrobić z tego czekoladę. Potem odlać z tego pół szklanki na polewę. Do

na dużą blachę

wyprodukowany przez drożdże. Po tym czasie formować bułeczki kształt ich zależy od inwencji 1 3 ciasta podzielić na 4 części, rozwałkować je i zapleść w warkocz , odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i posypać sezamem oraz makiem. Włożyć na blachę

Pleśniak.

Mała blacha, duża blacha? Blacha!!! Wysmarowana tłuszczem i wyłożona papierem blacha!!! Hmm... Najpewniej duża blacha. Z reguły ludzie używają dużych blach. Ja z racji dwuosobowego stada wybieram małą, ale jak ktoś daje przepis to przecież na dużą blachę chyba?!? W sumie... Małe blachy są rzadko

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny powinien podwoić swoją objętość . Chleb włożyć do formy*, naciąć. Piec w temperaturze 240°C przez 40-45 minut. Postukany od spodu chleb powinien wydawać głuchy dźwięk - wtedy jest gotowy. * mój chleb piekłam bez formy - w piekarniku nagrzałam dużą

Whoopie pies z likierem Kahlua

pieczenia 1 4 łyżeczki soli 1 szklanka mleka, w temperaturze pokojowej Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 190 0 C. Gładką, dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować odrobiną tłuszczu piekłam w 3 turach- potrzebne więc będą jeszcze dodatkowo 2 arkusze papieru . W misce wymieszać: mąkę, kakao

Zapiekane rybne muszle eli

opakowaniu, odlać, przelać zimną wodą i odsączyć. Na patelni roztopić masło, dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i chwilę smażyć. Na dużą blachę wylać sosy Łowicz. Na sosie rozłożyć ugotowane muszle. Do każdej muszli włożyć trochę szpinaku, po kawałku ryby i sera feta. Blachę przykryć folią

Sernik mocno waniliowy z musem jagodowym

... Przepis, który podaję jest na dużą prostokątną blachę. Kruchy czekoladowy spód: 2 szklanki mąki, 1 2 szklanki kakao, 2 3 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g masła, 2 żółtka, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Masa serowa: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego lub dobrego

Tort czekoladowo-orzechowy z kremem chałwowym i wiśniami

. Wsypując partiami do masy jajecznej delikatnie mieszać łyżką aż składniki dobrze się połączą. Wyłożyć na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25-35 minut w temp. 170 o C. Ostudzić. W misce wymieszać mielone orzechy, mąkę i proszek. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno

koniec świata i okolic

na duży i mały mazurek: blachy o wymiarach 27x37 oraz 20x25 . Schłodzone ciasto podzieliłam na dwie części dwie trzecie na większą blachę . Następnym wyzwaniem jest ułożenie go  na wyłożoną pergaminem blachę. I tu zaczynają się kolejne schody. Teoretycznie każdy przeciętny trzylatek potrafi sobie

Ciasto drożdżowe z jagodami

proporcje na standardowe ciasto. Ja uwielbiam grube ciasto, które niestety wychodzi ze względu na to trochę nieforemne, gdyż jest za duże do blachy, a wykonuję je z 1,5 porcji składników. Przepis z suchymi drożdżami, gdyż jest to prostsza wersja. Składniki na dużą blachę 32cm x 39cm z wysokim brzegiem

Jabłecznik z Janeczkowa:

proszku do pieczenia. Jabłka obrałam, pokroiłam na kawałki i uprażyłam z cukrem i cynamonem. Bałam się, że jak surowe puszczą sok, to ciasto za bardzo rozmięknie. Dużą blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, na to cienką warstwę ciasta mniej niż połowa porcji , jabłka i pozostałe ciasto. Łyżką

Bezowe kurczaki

na grzebienie i 1 łyżeczkę na dzióbki masy, odpowiednio ją zabarwiając. Pozostałą pianę przekładamy do plastikowej torebki, obcinamy róg, lub zakładamy dużą okrągłą końcówkę i wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem korpusy kurczaków. Kształtem powinny przypominać wysokie jajka. Wycisnąć

Pani Walewska

  W ten weekend postanowiłam sięgnąć do moich starych, sprawdzonych przepisów. Zastanawiałam się co by tu upichcić i stanęło na tym cieście. Dawno go nie robiłam a miałam ochotę na coś z orzechami. To był strzał w dziesiątkę! P.S. no i zawsze jestem spokojniejsza jak wiem, że mam dużą blachę

Rolada z jagodami

mąkę dosyp do białek, delikatnie wymieszaj, i następnie dodaj masę żółtkową. NIE MIKSUJ - jedynie mieszaj, najlepiej drewnianą łyżką chodzi o to, żeby biszkopt nie stracił puszystości. Przygotuj dużą blachę, najlepiej taką z piekarnika, i wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozsmaruj masę biszkoptową

Pyszny pleśniak

.     Wyrobione ciasto podzielić na 3 części ja dzielę na dużą , mniejszą i najmniejszą . Ciasto jest bardzo ciężko skleić w całość, ale czym dłużej je ugniatamy tym staje się cieplejsze i jest łatwiej. Nie zrażajcie się pierwszym wrażeniem. Do jednej z części najmniejszej dodać kakao i dokładnie wyrobić

Placek na maślance z jagodami, a także o uzależnieniu, pierwszych jagodach i książkach kucharskich

g mąki 100 g cukru 125 g masła   Składniki ciasta wymieszać w misce. Można łyżką. Wylać na natłuszczoną blachę. Na dużą blachę zrobiłam porcję z 5 jaj. Na cieście ułożyć owoce. Masło roztopić w rondelku i bardzo gorącym zalać mąkę wymieszaną z cukrem. Szybko wymieszać. W razie potrzeby dodać

Nowa żona na święta

takim powodzeniem, że zamiast jednej tortownicy robię teraz dwie. A i tak nie zabawia zbyt długo na stole... Sernik prosty, lekki i przyjemny Składniki na tortownicę, bo na dużą blachę trzeba wziąć podwójnie : 1 kg zmielonego twarogu proponuję kupić gotowy, chyba że lubimy bawić się w mielenie

Ciasto lub deser Raffaello

. Wersja I - ciasto . Składniki na dużą blachę cyt. za Wegetarinką : litr mleka 3 4 szkl cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 200 g wiórek kokosowych lub więcej osobiście daję mniej, bo nie lubię aż tak słodkiego laska wanilii lub cukier waniliowy 3 4 kostki masła 2 żółtka 2

Placek jabłkowy, lub jeśli ktoś woli: szarlotka.

korzystam z tych bez zdjęć. Tak czy siak, dziś mam wpis ze zdjęciem, a jakże! Nie jest to może super profesjonalne ujęcie bo profesjonalym fotografem niestety nie jestem ale wydaje mi się, że oddaje generalny charakter przepisu. A zdjęcia udało mi się zrobić, bo upiekłam dużą blachę i miałam trochę czasu

Scones z truskawkami

te z truskawkami, momentalnie dostałam kopa i wreszcie spróbowałam : Ciasto okazało się dość niewdzięczne - strasznie klejące i żeby móc wycinać kółka szklanką, jak w oryginalnych scones, musiałam dodać trochę więcej mąki. Ale równie dobrze można zrobić tak, jak Panna L - nakładając łyżką na blachę

Łatwy makowiec

skorzystałam z przepisu, który podawałam na roladę z jabłkami - tyle, że zamiast jabłek wykorzystałam masę makową Łatwy makowiec puszka masy makowej z bakaliami 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dużą płaską blachę do pieczenia wykładamy papierem i posypujemy

Sernik z kokosami

dalsze 30min. Uważać , żeby wiórki za bardzo się nie przypiekły. Przepis na dużą blachę.

Gniecione ziemniaki po włosku

strumieniem zimnej wody i wkładamy do garnka nieobrane . Zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżeczkę soli, stawiamy na ogniu i gotujemy 10-15 minut - ziemniaki powinny być niemal-niemal ugotowane. Odcedzamy na sicie i czekamy, aż troszkę przestygną. Dużą blachę smarujemy oliwą. Obieramy igły rozmarynu z gałązki

Sernik z rosą

cukru waniliowego    250 g masła albo margaryny   3 żółtka białka zostawić Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Prostokątną dużą blachę około 40 x 25 cm posmarować tłuszczem, wysypać mąką, oblepić ciastem, łącznie z brzegami. Ciasto podpiec przez około 15

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

sklepie najbliżej mojego domu : Ciasto upiekłam w dużej prostokątnej blasze, dlatego część składników musiałam podwoić. Myślę, że warto upiec od razu słuszną porcję, bo ciasta z owocami zjada się nadzwyczaj szybko. Przepis należy do Bajaderki z Cin Cin. Podaję składniki na dużą blachę. Wierzch ciasta

Słonecznik przepis II

dziwię... Sama nie mogę przejść obojętnie, żeby kawałka nie zjeść. Karmelowy krem i chrupiący, prażony zresztą też w karmelu... słonecznik. Kiedy mam dużą blachę takiego ciasta czuję się dziwnie spokojna... Dlatego polecam to ciasto na większe imprezy. Sprawdza się idealnie. No i jak smakuje...: A

Ciasto drożdżowe z kruszonką - najlepsze mojej mamy!

potrzeby dodać tłuszczu lub mąki. Przygotować blachę - dużą z pieca - wyłożyć papierem do pieczenia, można wysmarować tłuszczem blachę, wtedy papier lepiej będzie się trzymał. Kiedy ciasto wyrośnie przerobić je delikatnie raz jeszcze i wyłożyć na blachę. Ułożyć kruszonkę - przykryć lnianym ręcznikiem i

Rolady czarno- białe

: Białka ubiłam z cukrem na sztywno, dodałam po jednym żółtku nie przerywając miksowania, olej, mąkę, proszek do pieczenia i na końcu budyń. Połowę masy przełożyłam na dużą blachę a do reszty dodałam łyżkę kakao i przelałam na drugą dużą blachę. Piekłam około 20 minut oba w 150. Po wyjęciu każdy biszkopt

Sernik na kruchym spodzie z kruchą posypką.

bakalie, lekko przemieszać. W osobnej misce ubić na sztywno białka i dodać do masy serowej. Całość delikatnie połączyć, mieszając drewnianą łyżką w jedną stronę. Blachę dużą wysmarować tłuszczem, wyjąć ciasto z lodówki i wykleić, bądź rozwałkować na dno blachy. Najlepiej zrobić to po godzinie

Shrek czyli zielony placek

płynne, ale już po chwili zaczyna szybko gęstnąć. Ja używałam rózgi . I taką ciepłą masę rozprowadzamy równomiernie na biszkopcie. Na tą masę układamy jedno obok drugiego delicje, 2 paki wystarczają na dużą blachę, wciskamy delikatnie w masę. Czekamy aż przestygnie, by podejść do części białej. Robimy

CRUMBLE Z JAGODAMI

Kruszonka, idealny dodatek do jogurtu, lodów, bitej śmietany.       Przepis dokładam w ramach międzyblogowej zabawy zorganizowanej przez Olcik     Składniki na dużą blachę 1 2- 1 szklanka jagód 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki cukru brązowego niepełna szklanka mąki pszennej

ciasto ze śliwkami i kremem budyniowym..

widelcem. miska nr2: wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. dodać do miski nr 1. wymieszać ciasto. jesli nie będzie sie kleiło - dolać ew. odrobinę kefiru lub jogurtu naturalnego. zagnieść.rozwałkować i włożyć lub rozciągnąć -  na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę. odłożyć w chłodne miejsce. następnie

Problemy z tynkowaniem

sytuacji. Składa się w zastosowaniu spoin z którego jest latem wyjść rano z nich jest używana głównie przez producentów, zasadniczo na przykład tynki wapienne ściany, atłas, satynę, blachę, a kostkę brukową ponownie wykorzystać płytki podłogowe, drewno, panele, płyty jastrychowe szybko się w postaci

Obłędny sernik limonkowo-czekoladowy

przygotowany spód Wstawiam sernik do pieca na blachę na tym zdjęciu słaaaabo to widać- ale na blachę - gdy wstawię już sernik - delikatnie wlewam wrzątek. Powinien zakryć tortownicę conajmniej do połowy jej wysokości. Zamykam piec i nastawiam timer na 50 minut. Sernik urośnie i zrumieni się...  Jeśli mam

Apfelstrudel

nie kleić się do rąk. Uformować kulę, posmarować ją olejem lub zawinąć w folię i odstawić na ok.godzinę. W tym czasie obrać jabłka, pokroić je w dużą kostkę i wymieszać z resztą składników. Skropić wszystko rumem. Najlepiej ciasto podzielić na 2 części - w normalnym piekarniku tak wielki strudel i

bananowiec z wiórkami

na 200 1771 C góra + dół 2 galaretki rozpuścić wg zasady:1galaretka 1,5szkl wrzątku ostudzić, pilnować żeby za mocno nie stężały najlepiej nie chować do lodówki 3 przygotować dużą prostokątną blachę: wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą a najlepiej to tylko wyłożyć pergaminem

Focaccia: warta każdej minuty włożonej w nią pracy

około godziny, aż podwoi swoją objętość. 6. Winogrona pokroić na połowy, jeśli są duże. Jeśli używamy szczepu Concord, należy usunąć pestki. 7. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Dużą blachę do pieczenia posmarować oliwą. 8. Rozgnieść ciasto i wyłożyć je na blachę, lekko uklepując. Uformować z

Sernik bez sera?

spód i wierzch skórki otartej z cytryny - nie jest jednak ona konieczna. Składniki na dużą blachę kostka margaryny, 3 szklanki mąki tortowej, 7 jajek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,25 szklanki cukru, 3 jogurty greckie lub bałkańskie każdy po 340 - 400 g , 2 budynie śmietankowe

COFANIE CZASU SPRZYJA OTYŁOŚCI .

SMAKOŁYKÓW : Mleczne cukierki Składniki: - 3 łyżki oleju roślinnego - 0,5 kostki masła - 1 filiżanka cukru - 4 filiżanki wody - 2 łyżeczki soli z solą trzeba ostrożnie, bo zbyt duż ilość zniszczy wszystko Sposób przyrządzania: Dużą płaską blachę wysmarować olejem. Masło ubić na pulchną masę. Dodać sól

KANAPKA śniadaniowa

grubości 3 mm 2 łyżki sosu sojowego opcjonalnie 189 łyżeczki dymu w płynie olej w sprayu Piekarnik rozgrzać do 220°C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, spryskać olejem w sprayu. Rozłożyć bakłażana i ponownie spryskać olejem w sprayu. Piec przez 8 minut, wyjąć z piekarnika i

na dużą blachę

,5 - łyżeczki cynamonu, 80 g - bułki tartej, 50 g 8211 masła, 40 g cukru Sposób przygotowania : Ciasto: do kopczyka mąki wbijamy jajko, dodajemy dużą łyżkę oliwy, małą łyżeczkę octu winnego i szczyptę soli wyrabiamy ciasto, a nastepnie umieszczamy w ciepłym miejscu np. pod nagrzaną metalową miseczkę na ok. 1

Baklawa

składniki na kwadratową blachę do pieczenia. Składniki:   Dwa lub jedno opakowania ciasta filo 250 gram miodu czyli szklanka 1 szklanka orzechów włoskich 1 2szklanki pistacji bez soli 1 2szklanki migdałów 200 gram masła + 200 do smarowania ciasta Polewa: 200gram cukru czyli niepełna

powroty są cudowne

nagrzewamy do 180*C Dużą blachę wyścielamy papierem do pieczenia i spryskujemy oliwą. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszysty krem. W czasie ubijania wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z żółtkami. Mąkę przesiewamy, łączymy z mąką ziemniaczaną i powoli dodajemy

Placek cebulowy

. Składniki na dużą blachę: Ciasto: 80 g masła lub margaryny 500 g maki 42 g drożdży swieżych lub 7 g suszonych 250 ml mleka odrobina soli i cukru Mleko podgrzać. Mąkę, przesiać do miski, wkruszyć we wgłębienie drożdże, dodać cukier i połowę mleka.Wymieszać rozczyn, oprószyć go mąką. Odstawić w

Drożdżowe z jagodami i kruszonką

na papierowym ręczniku 9. Do kogla-mogla dodać wyrośnięty zaczyn, mąkę i rodzynki, energicznie zamieszać łyżką. Wlać wystudzoną margarynę i mieszać dużą łyżką aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę. 10. Włączyć piekarnik na 50 o C. 11. Ciasto wyłożyć na blachę babkową albo zwykłą

..ciasto na niebabrane ręce..

łączenia produktów w misce. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w zależności od temperatury piekarnika aż do brunacenia się boków placka. Ciasto bardzo rośnie. Powyższa porcja jest na dużą blachę połowa porcji starcza na średnią blaszkę .

Worlds easiest scones i Master Chef

ml-175ml mleka 150ml słodkiej śmietany 1 jajko 3 szklanki mąki 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru szklanka rodzynek bita śmietana i dżem do podania 1. Piekarnik nagrzać do 200°C. Nasmarować dużą blachę. 2. Wymieszać 150 ml mleka, śmietanę i jajko, aż dobrze się połączą. Wymieszać mąkę z

Dyniowe Whoopie Pies

oleju 1 szklanka puree z dyni dynia udotowana z niedużą ilością wody i zmiksowana na gładką masę 1 jajko Przygotowanie: Dużą, gładką blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i odrobinę natłuścić. Piekarnik nagrzać do 175 0 C. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia sodę, sól oraz

Spaghetti z pieczonymi pomidorami i krewetkami

65279 i dodać 65279 bułkę tartą. Piec następne 5 minut. Kiedy pomidory znajdują się w piekarniku, postawić 65279 na ogniu duży garnek z wodą. Kiedy się zagotuje, dodać 65279 sól i makaron. Rozgrzać 65279 dużą patelnię. Dodać 65279 dwie łyżki olejku i jedną łyżkę masła. Kiedy masło się

Szarlotka sypana

równomiernie na wierzchu ciasta. Piec 1 h lub nieco dłużej w 200stC- aż wierzch ładnie się zrumieni.   Uwagi: Ilość składników na dużą blachę. Jeżeli ktoś lubi chrupiące ciasto- jabłka należy odsączyć z nadmiaru soku i nie należy przykrywać upieczonej szarlotki. Jeżeli szarlotka ma być miękka i wilgotna

Makowiec i sernik czyli dwa w jednym

ubić sztywną pianę, wymieszać delikatnie z resztą ciasta. Wylać na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia najlepiej nablachę, która jest na wyposażeniu piekarnika, ja wylałam na mniejsza i roladę ciężko było zwinąć, poza tym nie wygląda tak ładnie . Piec przez 20 -25 minut w piekarniku

Rolada bananowa z mascarpone

nagrzewamy do 180*C Dużą blachę zawsze używam najwiekszą jaką mam, dzięki czemu bardzo łatwo mi się potem roluje wyścielamy papierem do pieczenia i spryskujemy oliwą. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszysty krem. W czasie ubijania wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i

Wielkanocne Roladki!

* 100 g masła * 2 łyżki dżemu malinowego * 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Rolada: Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka z gorącą wodą ubić mikserem na puszystą masę.Cukier wymieszać z cukrem

Mazurek florentynka

łyżki cukru waniliowego 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów i innych   Składniki na ciasto szybko zaginatamy, dodając na końcu sok z cytryny. Z gotowego ciasta formujemy kulę i schładzamy przez godzinę w lodówce. Dużą prostokątną blachę smarujemy masłem

Łaciaty sernik...IZAURA

Słoneczko ślicznie świeci i zachęca do pozytywnych działań. Zamiast więc leżeć do góry brzuchem warto zrobić ciasto na rodzinne śniadaniowe posiedzenie przy kawie. Połączenie sernika i murzynka wyszło pysznie, a proporcje obliczone są na dużą blachę, która zaspokoi apetyty wszystkich.IZAURA Ciasto

Bagietka

objętości . Po tym czasie ostrożnie przełożyć je na blat stolnicę , przekroić na 2 części i uformować bagietki o długości ok. 40 cm. Przełożyć na blachę i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.   Nagrzać piekarnik, przed wstawieniem bagietek spryskać go wodą.  Piec w przez pierwsze 10 minut w temperaturze 260

SEZAMOWIEC

, dużą blachę wylepiamy połową ciasta i na to rozsmarowujemy jeszcze ciepłą masę z sezamu. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie ubijamy pianę z białek, dodając na koniec cukier i wiórki oraz mąkę ziemniaczaną, która zapobiegnie opadnięciu piany. Tym razem nie dododałam i się

Mazurek

dużą blachę 240 g zimnego masła 400 g mąki tortowej niecała szklanka zimnej wody szczypta soli Dodatki: słoik powideł najlepiej samorobnych puszka kajmaku można kupić gotową, można przygotować samemu, gotując przez około dwie godziny puszkę mleka skondensowanego słodzonego 50 g

OBWARZANKI

oliwą aby uzyskać twarde ciasto. Przez 15-20 minut zagniatamy ciasto na oprószonej mąką stolnicy do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Przykrywamy i odstawiamy na 20 min. Nagrzewamy piekarnik do 200°C 65279 65279 . Dużą blachę smarujemy oliwą. Możliwości formowania ciasta jest masa, w

UŚMIECH TEŚCIOWEJ

dużą blachę. Na wyłożoną ciastem blachę układamy pokrojone jabłka w ósemki. Budynie gotujemy na 3 szklankach mleka i gorący wylewamy na jabłka. Na wierzch kładziemy drugą rozwałkowaną część ciasta. Pieczemy 45 minut. Posypujemy cukrem pudrem lub polewą.

Bagietki rustykalne Bajaderki, albo pochwała klasyki

przykryć folia plastikowa i zostawić do wyrośnięcia powinno podwoić swoja objętość . Bardzo ostrożnie, aby ciasto nie siadło za bardzo przełożyć je na stolnice, przekroić wzdłuż na 2 części i delikatnie uformować bagietki długości około 40 cm, przenieść na natłuszczoną blachę i zostawić aż się lekko

RAFFAELLO BEZ PIECZENIA

Ciasto uwielbiane, wszyscy pytaja o tajemną recepturę, a to taka leniwa wersja, przekladanka krakersów z domowym budyniem. Pychota! Wypowiadam sie obiektywnie jako osoba nieprzepadająca szczególnie za słodkościami : Składniki na dużą blachę 1 litr mleka 3 4 szklanki cukru 3 łyżki mąki

Cebularz z płatkami czerwonej papryki

płatków z czerwonej słodkiej papryki, ale można je dowolnie modyfikować, mogą nam posłużyć podsmażone pieczarki lub inne warzywa, polecam! Składniki na 1 dużą blachę piekarnikową: Poolish: 500 g mąki pszennej typ 500 500 g wody 188 łyżeczki drożdży

Cantucci- pyszne ciasteczka z Toskanii

cukru 50g miękkiego masła 15 g suszonych drożdży 150g całych migdałów, nieobranych ze skórki można zamienić na inne orzechy Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 0 C. Dużą gładką blachę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić. Cukier i miękkie masło zmiksować na jasną masę, dodać jajka

Szarlotka sypana

, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dużą blachę 23 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy margaryną. Suchą mieszankę dzielimy na 3 równe części. Pierwszą wysypujemy na spód blachy i wyrównujemy powierzchnię. Na to wykładamy połowę startych jabłek. Na jabłka wysypujemy drugą część suchych

Sernik śmietankowy pieczony z bitą śmietaną w polewie z białej czekolady

Sernik lekki, puszysty, zachwycający, zdecydowanie mój faworyt! Proporcje na dużą prostokątną blachę 36 x 25 - górne wymiary   Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki 15 dag masła 1 2 szklanki cukru pudru 5 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia   Masa serowa: 1 kg mielonego sera

HASSELBACK - PIECZONE ZIEMNIAKI

ziemniaka położyć na dużej łyżce i ostrym nożem ponacinać na plasterki 3-4  mm.  grubości,  nie docinając do końca.  Pędzelkiem posmarować oliwą całe ziemniaki, również w  nacięciach. W co drugie nacięcie wsunąć listek rozmarynu. Ziemniaki oprószyć pieprzem i solą.  Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową

Beza z porzeczką

znajomych. Królową mojego podwieczorku jest czerwona porzeczka, lekko kwaśna otulona bezowym szalem na lekko biszkoptowej poduszce. Zapraszam 8230 .. Składniki na ciasto: Na dużą blachę lub dwie tortownice 23 cm 150 g cukru 3 jaja 250 g mąki 1 łyżka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do

Sernik na biszkopcie

: podane składniki wystarczą na dużą blachę. Ja robiłam z połowy porcji. Składniki: Biszkopt : 8 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa serowa : 1 kg twarogu, mielonego 2 razy 1 kostka masła 5 jajek 1

Szarlotka z pomarańczową nutą

. Jest to ciasto na dużą blachę jak wszystkie moje . Na zdjęciu jest za mało masy z jabłek, bo niestety miałam za mało owoc oacute w.

Styropian czyli sernik bez sera

1 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka mąki ziemniaczanej 5 białek Dodatki: kwaśne dżemy, owoce Etapy przygotowania Ze składników na ciasto zrobić kruszonkę, wyłożyć połową ciasta blachę dużą i lekko przycisnąć ciasto łyżka, resztę ciasta wstawić do lodówki. Ciasto na blaszce posmarować

Focaccia z oliwkami

. Chętnie podzielę się z Wami moim przepisem, zapraszam. Składniki na 1 dużą blachę: Poolish: 500 g mąki pszennej typ 500 500 g wody 188 łyżeczki drożdży instant Ciasto właściwe: cały zaczyn drożdżowy poolish 630 g mąki pszennej typ 500 250 g letniej wody 1 łyżka soli 1

Pączki z piekarnika

pulchne Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. na ok 1h   Przygotować blachę wyłożyć papierem do pieczenia...   Ciasto wyrobić ponownie... I rozwałkować ciasto świetnie się formuje jest puszyste i nie lepkie.   Rozwałkujemy na ok 3-4mm nie za grubo i nie za cienko. Wycinamy dużą szklanką

Mazurek Czekoladowy

. Schłodzić w lodówce około 1-2 godzin. Dużą blachę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blachę. Ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 200 o C do zrumienienia. Bardzo dobrze ostudzić. 65279 Wodę, masło, cukier, cukier waniliowy oraz kakao umieścić w rondlu o grubym dnie. Na średnim ogniu

Kruche Ciasto z Truskawkami i Galaretką

galaretki truskawkowe Dodatkowo 200 ml śmietanki 36 1 łyżka cukru pudru Wykonanie Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce około 1-2 godzin. Dużą blachę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blachę minimalnie podsypując mąką . Ponakłuwać widelcem. Piec w temp

Placek z truskawkami

zrobiłam takowe. Niestety to już końcówka tych pysznych owoców na naszym ogródku, a szkoda : Przepis ten dostałam od koleżanki, za co bardzo dziękuję  .  Ja na dużą blachę zużyłam: 6 jajek, kostkę margaryny roztopionej , 2 szklanki cukru dodałam mniej , 3 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto amerykańskie mocno kakaowe

na dużą prostokątną blachę. Bardzo aromatyczny wypiek na Wigilię, Boże Narodzenie i na chłody. Zwłaszcza wersja z kakao i cynamonem. 3,5 szklanki mąki, 1 2 szklanki dobrego kakao, 2 płaskie łyżeczki sody, 1,5 szklanki cukru, cukier migdałowy, 2 szklanki oleju, 2 szklanki cukru, 4

Sernik Królewski

do pieczenia i kilka kropel olejku waniliowego. Z 10 białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta kruchego zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód, wylać ser i zetrzeć drugą połowę na górę. Piec 60 minut w temp 180 C

Cukierki mleczne

Składniki -3 łyżki oleju roślinnego - 0,5 kostki masła - 1 filiżanka cukru - 1 4 filiżanka wody - 1 2 łyżeczki soli z solą trzeba ostrożnie zbyt duż ilość zniszczy wszystko Przygotowanie Dużą płaską blachę wysmarować olejem. Masło ubić na pulchną masę. Dodać sól, cukier, wodę lt miksować

Placek owocowy z kruszonką

. Piec jeszcze 30 minut w nbsp temp. 180 C. * ciasto na dużą blachę * udanych wypiek oacute w

Piernik z pianką

ml mleka. Do ubitej śnieżki dodać zimną galaretkę. Masę wylać na jedną część piernika. Gdy zacznie tężeć, przykryć drugą częścią ciasta. Sparzone rodzynki wymieszać z polewą czekoladową i polać piernik. Wystudzić. * ciasto na dużą blachę * osobiście preferuję dżem z czarnej porzeczki * udanych wypiek

Granola migdałowo - miodowa

łuskanych ziaren słonecznika 50 g białego sezamu 100 g migdałów, nie łuskanych     W dużym garnku roztopić miód, dodać olej, a następnie wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać. Piekarnik nastawić na 170 o C. Zawartość garnka wyłożyć na dużą blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia

Marchewka, pasternak, cebula i schab ...

        ... oprócz tego trochę czosnku, rozmarynu i szałwi, dla reszty rodziny też ziemniaki. Wszystko wrzucone na blachę i upieczone, podane z dużą ilością sałatki. Danie proste, leniwe i wynikające z frustracji. Nie potrafię się odnaleźć w trzecim etapie Dukana. Kiedy nie mogłam jeść chleba

Börek z serem feta

Przekąska do mocnej i słodkiej herbaty tureckiej Składniki na dużą blache, taką od piekarnika: 1 kg ciasta filo yufka 50 dkg sera feta 2 jajka  1 szkl. mleka 1 szkl. oliwy pieprz, ew. sól gdyby feta nie była zbyt słona natka pietruszki Wysmarować blachę tłuszczem. Wyłożyć dużym płatem ciasta

Rolada z mielonym w serze

Składniki 30 dkg sera żółtego 4 jajka 1 majonez ćwiartkowy Farsz: 50dkg mięsa mielonego 30dkg pieczarek przyprawy : pieprz, mięso i pieczarki podsmażamy Przygotowanie Majonez, jajka, ser starty, trochę pieprzu razem wymieszać. Następnie przygotować dużą blachę od piekarnika, polać ją

Orzechowy placek z budyniem

zagnieść dokładnie, ale szybko. Podzielić na pół i schłodzić, minimum 30 minut. Następnie każdą część rozwałkować, włożyć do prostokątnej formy i upiec w 180 stopniach ok. 15 minut. Żeby było szybciej można ciasta upiec naraz - wyłożyć pergaminem blachę, rozwałkowac ciasto, ostrożnie wyjąć i przełożyć na

Sernik

Sernik z prawdziwego zdarzenia... ciasto: 2 łyżki margaryny 2 jajka 1 2 szkl. cukru 1 szkl. mleka 1 i 1 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia W ciepłym mleku rozpuścić margarynę i cukier, dodać resztę składników. Wyłożyć ciastem blachę przepis na dużą dawna blachę . masa serowa: 15 dkg

Ciasto z cukinii

Bardzo smaczne, pokryte chrupiącą delikatną 65279 skórką. Choć na pierwszy rzut oka podobne do zwyczajnego murzynka , to o wiele bogatsze i zaskakujące. 5+ : M. - Klaudiowy boy :P   Od dziś blog przechodzi w moje ręce. Smacznego : Klaudia Źródło: wujek Składniki na dużą blachę : 3

Orzechowy placek z budyniem

zagnieść dokładnie, ale szybko. Podzielić na pół i schłodzić, minimum 30 minut. Następnie każdą część rozwałkować, włożyć do prostokątnej formy i upiec w 180 stopniach ok. 15 minut. Żeby było szybciej można ciasta upiec naraz - wyłożyć pergaminem blachę, rozwałkowac ciasto, ostrożnie wyjąć i przełożyć na

Granola miodowa

blanszowanych 50 g migdałów ze skórką 40 g sezamu 50 g posiekanych orzeszków ziemnych 50 g posiekanych migdałów Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać suche składniki. W garnuszku połączyć miód, olej, wodę i cynamon. Podgrzewać na wolnym ogniu do połączenia składników.  Otrzymany

Ziemniaki zapiekane w mleku

Składniki 5-6 dużych ziemniak oacute w 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 4 listki laurowe 1 1 2 łyżeczki pieprzu ziołowego Przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyć i obrać. Pokroić w cieńkie plastry. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Dużą blachę do pieczenia wysmaruj obficie masłem i poukładaj na

Ziemniaki zapiekane w mleku

Składniki 5-6 dużych ziemniak oacute w 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 4 listki laurowe 1 1 2 łyżeczki pieprzu ziołowego Przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyć i obrać. Pokroić w cieńkie plastry. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Dużą blachę do pieczenia wysmaruj obficie masłem i poukładaj na

Placek drożdżowy pospolity

wykładamy na dużą blachę wyłożoną dokładnie papierem do pieczenia, wypełniając ją ciastem do połowy wysokości. Jeżeli nie macie tak dużej blaszki to pieczcie ciasto w dwóch foremkach,  tak aby w każdej ciasto nie przekraczało połowy foremki inaczej podczas pieczenia ciasto wykipi nam z  foremki. Na

Waniliowo-czekoladowe tartaletki Pierra Herme

żółtka i zacząć lekko mieszać całość przy pomocy trzepaczki. Po trochu dodawać przesiane mąki. Gładkie ciasto wyłożyć na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać całość szpatułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 10 minut.  Wystudzić. Pasta z

Pizza ala Dukan

, ciasto powinno mieć dosyć gęsta konsystencję, ale na tyle aby można je było rozsmarować łyżką Jeżeli nadal jest rzadkie powinno się je pozostawić jeszcze na 10 minut w ciepłym miejscu. Na dużą blachę rozkładamy papier do pieczenia i rozsmarowujemy na nim całe ciasto na pizze. Wstawiamy do piekarnika i

Rustic Bread Rustykalny chleb

przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na 45 minut powinny podwoić objętość W między czasie nagrzać kamień do 230*C . Wyrośnięte delikatnie zsunąć na gorący kamień. Wstawić naczynie wypełnione wodą użyłam płaską, dużą blachę ze szklanką wodą . Piec pierwsze 20 minut w 230 *C, a kolejne 15 -20 w 200*C

Pizza zwana białą

, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z tą gładkością nie wyszło idealnie, ale uznałam, że lepiej nie będzie. Ciepły był nagrzany słońcem parapet. Ciasto tym razem zrobiło mi przyjemność i zaczęło rosnąć bezproblemowo. Po półgodzinie zaczęłam nagrzewać piekarnik do 190 st. Posmarowałam dużą blachę

Katarzynka

dekoracji: płatki czekoladowe, krokant orzechowy. Przygotowanie Ciasto: Ubić białka, partiami dodawać cukier. Następnie po 1 żółtku. Do przesianej mąki dodać suchy mak i proszek do pieczenia. Mąkę z makiem dodać do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto na dużą blachę

Quiche ze szparagami

szparagów smarujemy oliwą. 4. Ciasto wykładamy na blachę lub dużą tortownicę 32cm . Formujemy je jak pizzę z podwyższony randem. Środek powinien być płaski, dlatego na środku umieszczamy papier do pieczenia i obciążamy np. dużą ilością fasoli. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 5. Ser biały ucieramy

Miejsca:

Wiśniowa (12)
Warta (8)
Pasto (8)
Maków (8)
Lisków (5)
Łowicz (2)
Rzym (2)
Zakopane (1)
Worcester (1)

Firmy:

RUCH (4)
Tesco (3)
Google (3)
Onet (2)
Zono (1)
SKOK (1)
Renault (1)
Plato (1)
Opel (1)
Mieszko (1)