Wszystko o:

masy tortowe

Masa do przełożenia wafli tortowych

 Napewno każdy przynajmniej raz w życiu robił tzw.andruty. Wafle tortowe, o ile zd±rzę zanim dzieci schrupi±, przekładam mas± kajmakow± lub jednym z dwóch rodzajów mas. Dzi¶ przedstawiam jedn± z nich. Składniki: 4 żółtka 150 g cukru pudru 300 g margaryny 3 łyżki ciemnego kakao

Łabędzi puch

1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru z wanili± 1 szklanka m±ki tortowej 2 łyżki m±ki ziemniaczanej 1 łyżka gor±cej wody 1 łyżka oleju 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę: 2 nieduże czerstwe kajzerki niezbyt mocno przypieczone 3 szklanki mleka 1 2 szklanki cukru zwykłego 1 łyżka

TORT NA 5!

czekoladowe: - 120 g masła - 100 g  gorzkiej czekolady - 100 g mlecznej czekolady - 4 jajka - 10 łyżek maki tortowej - 9 łyżek cukru - 4 łyżki wody - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z pianek marshmallow oryginalny przepis tu -  200g pianek marshmallow - 200 ml ¶mietanki tortowej 30 - sok

Powiew lata- sernik na zimno z truskawkami

Składniki na biszkopt: 2 jajka 4 łyżki oleju rzepakowego 4 dag cukru 10 dag m±ki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka kakao szczypta soli   Składniki na masy serowe: 60 dag waniliowego serka homogenizowanego 30 dag dobrego mielonego białego sera 100 ml słodkiej

Sernik Stefana

jednego dnia biszkopt i kruche ciasto a drugiego masę serow±.  Warto spróbować się z nim zmierzyć, bo jest to kolejna smaczna perełka w¶ród propozycji Stephana Franza z Mestarit keittiössä   . Piękn± prezentację i wiele cennych wskazówek dotycz±c± sernika Stefana znajdziecie również u Bayaderki . Polecam

Tort Jubilat

łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki m±ki tortowej 10 dag zmielonych orzechów włoskich   Na krem: 1 szklanka cukru 4 szklanki mleka 2 budynie karmelowe 2 cukry waniliowe 5 łyżek m±ki tortowej 3 żółtka 3 łyżki kakao 1 i 1 2 kostki margaryny mała puszka brzoskwiń   Do dekoracji: 1

Biszkopt Wenus

m±ki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie 3 łyżki wody przegotowanej ciepłej ale nie gor±cej Białka ubić na sztywn± pianę, dodać cukier ubijać dalej do momentu aż znikn± grudki cukru, dodać po jednym ż oacute łtku, po chwili wlewac strumyczkiem wodę ubijać jeszcze masę jajeczn±. M±kę

tort truskawkowy

do nas±czenia, nas±czyć czę¶ci± płynu tortowy blat. Wyłożyć na niego nieco więcej niż 1 3 masy truskawkowej, na masę położyć drugi blat. Nas±czyć go płynem, nałożyć masę, położyć ostatni z tortowych blatów. Nas±czyć płynem, wierzch i boki złożonego tortu posmarować pozostał± mas±. Udekorować

Diabelsko czekoladowy tort

.Następnie wyj±ć,dostudzić w formie,wyj±ć z formy i całkowicie wystudzić na kratce. 8- krem: obie czekolady rozpu¶cić na parze mieszaj±c.Zdj±ć z ognia i dokładnie wymieszać z masa karmelow±. 9-¦mietankę tortow± ubić i dodać do masy czekoladowo-karmelowej.Z pomoc± miksera na najmniejszych obrotach lub ręcznie

TORT JABŁKOWY

łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt kakaowy: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 2 łyżki kakao z lekkim czubem - 3 czubate łyżki m±ki tortowej - płaska łyżka m±ki ziemniaczanej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa ¶mietanowa: - 300 g ¶mietanki tortowej 36 - 3 opakowania 3x150 g

tort ¶liwkowy na cynamonowym biszkopcie

: Pierwszy blat położyć na paterze najlepiej w zapiętej obręczy od tortownicy , wymieszać składniki do nas±czenia, nas±czyć czę¶ci± płynu tortowy blat. Wyłożyć połowę masy ¶liwkowej, na masę położyć blat lekko go dociskaj±c. Nas±czyć płynem, nałożyć resztę masy, położyć ostatni z tortowych blatów. Nas±czyć

Podwójnie czekoladowe muffiny z nutell± i truskawkami.

dodać dodatkowo pół białej czekolady -2 jajka -100g cukru i dwie łyżczeki cukru wanilinowego -250ml kwa¶nej ¶mietany lub jogurtu -100g masła -12 łyżek nutelli -kilka truskawek -gotowa masa tortowa, bita ¶mietana lub ¶mietana kremówka   Wykonanie: 1. Poł±czyć przesian± m±ke, kako, proszek do

Ciasto ze ¶liwkami, budyniem i kruszonk± z płatkami owsianymi

Składniki: Ciasto: 250 g m±ki tortowej 180 g masła 100 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego skórka z 1 cytryny szczypta soli 6 łyżek bułki tartej Warstwa ¶liwkowa: 1,5 kg ¶liwek 2 łyżki m±ki krupczatki 2 łyżki m±ki tortowej Masa budyniowa

Tort ¶mietanowo-owocowy z mascarpone

. SKŁADNIKI: Biszkopt -7 jaj -niecała 1 szklanka cukru -1 szklanka m±ki pszennej tortowej -1 3 szklanki m±ki ziemniaczanej 65279   Masa z  mascarpone - 300 ml słodkiej ¶mietanki ja użyłam uht 30 - 400 g serka mascarpone - 200 g mielonego twarożku np. President albo Bieluch - 1 szkl. cukru

Duet czekoladowo - sernikowy

Składniki: Biszkopcik kakaowy: 8226 2 duże jajka 8226 1 3 szklanki cukru 8226 1 4 szklanki kakao 8226 1 4 szklanki m±ki pszennej tortowej Masa jogurtowo - serowa: 8226 1 4 szklanki ¶mietanki kremowej 30 8226 200 g białej czekolady 8226 skórka starta z 1 cytryny

Ciasto chałwowo-czekoladowe

  Bajeczna rozkosz podniebienia czyli bardzo, bardzo dużo kalorii w jednym kawałku. Ciasto samo rozpływa się w ustach.  Bardzo czasochłonne, ale warte swojej ceny. Przepis zaczerpnęłam z tej strony .   Składniki na biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek m±ki tortowej 2 łyżki kakao 1

Biszkopt Wenus

m±ki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie 3 łyżki wody przegotowanej ciepłej ale nie gor±cej Białka ubić na sztywn± pianę, dodać cukier ubijać dalej do momentu aż znikn± grudki cukru, dodać po jednym ż oacute łtku, po chwili wlewac strumyczkiem wodę ubijać jeszcze masę jajeczn±. M±kę

Tort malinowy z bit± ¶mietan±

Składniki nbsp nbsp BISZKOPT: *7 jaj *2 szklanki m±ki tortowej *1 i 1 3 szklanki cukru kryształu *1 3 szklanki oleju *2 łyżeczki proszku do pieczenia *1 łyżka soku z cytryny * 5 łyżek gor±cej wody nbsp MASA I: *1 litr ¶mietany krem oacute wki *1 2 szklanki cukru pudru *opakowanie

Tort malinowy z bit± ¶mietan±

Składniki nbsp nbsp BISZKOPT: *7 jaj *2 szklanki m±ki tortowej *1 i 1 3 szklanki cukru kryształu *1 3 szklanki oleju *2 łyżeczki proszku do pieczenia *1 łyżka soku z cytryny * 5 łyżek gor±cej wody nbsp MASA I: *1 litr ¶mietany krem oacute wki *1 2 szklanki cukru pudru *opakowanie

Tort malinowy z bit± ¶mietan±

Składniki nbsp nbsp BISZKOPT: *7 jaj *2 szklanki m±ki tortowej *1 i 1 3 szklanki cukru kryształu *1 3 szklanki oleju *2 łyżeczki proszku do pieczenia *1 łyżka soku z cytryny * 5 łyżek gor±cej wody nbsp MASA I: *1 litr ¶mietany krem oacute wki *1 2 szklanki cukru pudru *opakowanie

Biszkopt Wenus

m±ki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie 3 łyżki wody przegotowanej ciepłej ale nie gor±cej Białka ubić na sztywn± pianę, dodać cukier ubijać dalej do momentu aż znikn± grudki cukru, dodać po jednym ż oacute łtku, po chwili wlewac strumyczkiem wodę ubijać jeszcze masę jajeczn±. M±kę

Torcik malinowo-różany + 2 mini

prezentuje.Jest wiele powodów aby zrobić raz co¶ inaczej: biszkopt: 15 g m±ki kukurydzianej 15 g m±ki pszennej tortowej lub krupczatki 17 g masła 45 g białek 40 g żółtek 40 g cukru poncz do nas±czenia biszkoptu: 35 g wody 12 g cukru 1 łyżka syropu z lychee 1 łyżka likieru o smaku lychee 1

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

lekko docisnij reka. Wstaw do lodowki do czasu, az bedzie potrzebne. Odcedz mango z syropu i zmiksuj blenderem na gladkie puree, dodajac sok z limetki. Wyloz serek do miski i zmiksuj, az bedzie miekki. Dodaj smietanke i czekolade i miksuja, az masa zgestnieje. Wmieszaj 2 3 mango i wylej mase na

Tort Tomek i przyjaciele

Kochani! Ostatnio z okazji urodzin synka znajomych miałam okazję poćwiczyć moje zdolno¶ci tortowe. Tak więc na podstawie tego filmu postarałam się przygotować tort-lokomotywę z bajki Tomek i przyjaciele . Biszkoptowa podstawa przekładana mas± z bitej ¶mietany i mascarpone oraz truskawkami wyszła

Czekoladowo-orzechowy pocz±tek na słodko !

tartej 8 dużych 10 małych jajek szklanka cukru pudru masa : 2 szklanki cukru 4 jajka 2 kostki cytryna 4 łyżki spirytusu gorzka czekolada dekoracja: orzechy włoskie najlepiej ładne połówki, żeby elegancko wygl±dało wi¶nie bez pestek Wykonanie: biszkopt: oddzielamy żółtka od białek

tort wi¶niowy

Tort jest delikatny i lekki kakaowy biszkopt i spód bardzo pasuj± do lekko kwaskowej masy wi¶niowej i ¶mietany poł±czonej z mascarpone. Tort jest kilkuwarstwowy i wydaje się być pracochłonny, jednak prace nad nim można rozłożyć na dwa, lub nawet trzy dni przed wykończeniem i podaniem. Ponieważ

CIASTO O SMAKU WI¦NIOWO-KOKOSOWYM

Biszkopt przekładany mas± wi¶niow± i kremem na bazie mleczka kokosowego.     Biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szklanki cukru - 1,5 szklanki m±ki tortowej - 2 łyżki płaskie m±ki ziemniaczanej - 2 łyżeczki  płaskie proszku do pieczenia Krem wi¶niowy: - 250 ml ¶mietanki tortowej 30 - 1

Puszysta rolada z jabłkami

Jaki¶ czas temu otrzymałam propozycję przetestowania m±ki tortowej Basia . Jak niedawno pisałam m±ka tortowa zazwyczaj ma indeks 450. Ta jednak ma indeks 405 - dzięki temu jak zapewnia producent na stronie m±ki Basia - m±ka tortowa extra typ 405 8211 idealnie nadaje się do Twoich wypieków

Sernik z brzoskwiniami

Składniki: ciasto: kostka margaryny ja używam Mlecznej 3 szklanki m±ki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 3 4 szklanki cukru pudru masa serowa: 1 kg twarogu wiaderko 1 łyzeczka proszku do pieczenia szklanku cukru pudru 1 budyń waniliowy lub ¶mietankowy kostka margaryny 3

Tort prezydent

: dodać rodzynki, kakao, czekoladę, orzechy, bakalie Druga czę¶ć masy: dodać owoce ananasa kawałki , ok. 0 , 5 puszki IV. Dno tortowe posmarować lekko mas± ciemn± i nałożyć biszkopty nas±czone wcze¶niej w syropie z ananasa i resztę masy ciemnej lub na dno tortowe dać jeden wafel i posmarować lekko mas±

Tort węgierski na bitej ¶mietanie

Składniki Biszkopt: 5 jaj 3 4 szkl. cukru 3 4 szkl. m±ki tortowej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 0,5 l ¶mietany tortowej 36 schłodzonej 2 czekolady mleczne 1 czekolada gorzka używam czekolad wedlowskich 1 4 szkl. mleka wi¶nie ods±czone z 0,5 l

Tort węgierski na bitej ¶mietanie

Składniki Biszkopt: 5 jaj 3 4 szkl. cukru 3 4 szkl. m±ki tortowej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 0,5 l ¶mietany tortowej 36 schłodzonej 2 czekolady mleczne 1 czekolada gorzka używam czekolad wedlowskich 1 4 szkl. mleka wi¶nie ods±czone z 0,5 l

Mięciutkie drożdżowe rogaliki z jabłkiem bez wyrabiania

, smażymy kolejne 15 minut, mieszaj±c. Możemy smażyć dłużej lub krócej, w zależno¶ci od tego jak± konsystencję masy chcemy uzyskać. Je¶li masa ma być zupełnie gładka warto przesmażone jabłka potraktować blenderem. 65279   Ciasto 300 g m±ki tortowej 1 opakowanie małych drożdży instant 7g 1 4

Ciasto Bounty

Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 1 niepełna szklanka m±ki tortowej 3 4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Białka ubić na sztywn± pianę, dodać cukier i nadal ubijać Nast±pnie dodawać pojedyńczo żółtka i ubijać Na koniec dodać przesin± m±kę tortow± z proszkiem do

CYNAMONOWA KOŁDERKA Z JABŁKOWˇ NUTˇ

Biszkopt z polew± czekoladow±, mas± jabłkow± i cynamonowa kołderk± zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przepis na masę cynamonowa znalazłam tu   Składniki: 1.Biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szklanki cukru - 1,5 szklanki m±ki tortowej - 2 łyżki płaskie m±ki ziemniaczanej - 3

Tort czekoladowy

Składniki: Ciasto: 175 g m±ki 50 g kakao 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 225 g miękkiej margaryny 225 g drobno mielonego cukru 4 duże jajka kilka kropel esencji waniliowej Krem: 200 ml ¶mietanki tortowej 225 mlecznej rozpuszczonej czekolady 160 g niesolonego słodkiego

Kostka kremowa z galaretk±

minut w temperaturze 180 stopni. Zimny biszkopt przekroić na pół i lekko nas±czyć. 65279 Masa budyniowa 1 budyń waniliowy 5 łyżek cukru 2 łyżki m±ki tortowej 4 łyżki m±ki krupczatki 600 ml mleka 250 g margaryny kilka kropel aromatu waniliowego Połowę mleka zagotować, a w drugiej wymieszać

Ciasto z bezami i borówkami

.................................................................. M±kę tortow± ł±czymy z m±k± ziemniaczan±, proszkiem do pieczenia i skórk± z cytryny. M±ki, skórka z cytryny i proszek do pieczenia.................................................. A następnie wsypujemy do masy i wszystko dokładnie ze sob± ł±czymy. Pozostałe składniki

Tort czekoladowy

Biszkopt kakaowy: 7 jajek 230 g cukru 150 g m±ki pszennej tortowej 60 g kakao Jasna masa : 150 g białej czekolady 375 g mascarpone 300 g słodkiej ¶mietanki 30 Ciemna masa: 150 g gorzkiej czekolady 375 g mascarpone 300 g słodkiej ¶mietanki 30 Do nas±czenia: ok. 60ml mocnej

walentynkowy torcik czekoladowy

SKŁADNIKI NA CIASTO 80 g masła 100 g gorzkiej czekolady 50 mlecznej czekolady 6 jajek 1 2 szk cukru 1 i 1 3 szkl m±ki tortowej pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia         W k±pieli wodnej rozpu¶cić masło z czekolad±. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywn± pianę z 2

mocno pomarańczowe kilimandżaro

Nie przepadam jako¶ za ciastami siostry Anastazji bo przerażaj± mnie te wielopiętrowe konstrukcje z ciasta, mas i innych różno¶ci. tym razem jednak zrobiłam wyj±tek i przygotowałam jedno, moim zdaniem, bardzo proste ciasto. Smak masy jest podkręcony mocno pomarańcz±, jej sokiem również nas±czyłam

tort malinowy

łyżki ubitej ¶mietany, wymieszać, przełożyć kolejne 2-3 łyżki, zmiksować i szybko przelać, miksuj±c, do ubitej ¶mietany z mascarpone. Chwilę schłodzić w lodówce. 65279 Wykonanie drugiej czę¶ci tortu: na nas±czony biszkopt wyłożyć masę ¶mietanow±, położyć ostatni z tortowych blatów. Nas±czyć

Czarna krówka

! ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Składniki biszkoptu: 5 jajek 3 4 szk. cukru 2 3 szk. m±ki pszennej tortowej 1 3 szk. kakao Białka ubić na sztywn± pianę, pod koniec ubijania dodawać małymi porcjami cukier i kolejno żółtka. M±kę i kakao wymieszać, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dno formy o wym. 22 x 28 cm wyłożyć

Rzeszowiak

Składniki Ciasto: 25 dag m±ki pszennej tortowej 15 dag margaryny 10 dag cukru pudru 2 żółtka 4 łyżki kwa¶nej ¶mietany 18 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag maku pół szklanki cukru 2 jajka kilka kropel aromatu migdałowego 1 łyżka masła 1 łyżka miodu Masa orzechowa

¦wi±teczny tort cynamonowo migdałowy

barsz 65279 cz 65279  z 65279 usz 65279 kami cz 65279 y karp. Specjalistk± od tych wypieków była moja babcia, która kategorycz 65279 nie z 65279 abraniała piecz 65279 enia ich prz 65279 ez 65279 cały rok. To były ¶wi±tecz 65279 ne torty. Od kilku lat ja podtrz 65279 ymuję tortow± tradycję

TORCIK JAGODOWY Z AJERKONIAKIEM

Lekki, nie za słodki torcik owocowy. Biszkopt przełożony jest mas± ¶mietanow± z dodatkiem przetartych jagód, a druga warstwa masy to również bita ¶mietana, ale już z dodatkiem ajerkoniaku z wetkniętymi jagodami. To wszystko posypane jest wiórkami z białej czekolady. Jest to mój eksperyment

Tort ¶mietankowo- brzoskwiniami

manualne zdobienia ciast różnego rodzaju, s± bardzo ale to bardzo nikłe, to byli by zachwyceni również jego wygl±dem - Nic jednak nie ujmuj±c samemu tortowi, który naprawdę jest bardzo prosty do przygotowania, do¶ć szybki a przy tym elegancki i dostojny. I to chyba wszystko co chciałam powiedzieć na jego

Tort Pina Colada ombre petal cake

jaj szklanka m±ki pszennej tortowej pół szklanki m±ki ziemniaczanej szklanka cukru odrobina barwnika spożywczego w żelu w kolorze żółtym i czerwonym lub pomarańczowym szczypta soli Masa do przełożenia puszka ananasa w puszce może być krojony 2 opakowania galaretek pina colada lub

SERNIK CZEKOLADOWY NA ZIMNO

  * UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika wykorzystuj±c gotowy ciemny spód tortowy . Zazwyczaj ma on ¶rednicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z 189 ilo¶ci składników podanych w przepisie.      Masa serowa : 1000g serka kremowego waniliowego użyłam Vitello z naturaln± wanili± 1000ml

Sernik na zimno truskawkowa zebra

Biszkopt,  Składniki: - 5 jajek - 3 4 szkl. cukru - 2 3  szkl. m±ki tortowej - 1 3 szk. m±ki ziemniaczanej - szczypta barwniku spożywczego czerwonego na końcówce łyżeczki - można całkowicie pomin±ć  Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywn± pianę, pod koniec dodajemy cukier

Przepisy na ciacho urodzinowe

sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mleka kilka łyżek zimnej wody lub więcej Do m±ki wymieszanej i proszkiem i sod± dodać olej, posiekać. Dodać miód, mleko i stopniowo wodę do uzyskania sprężystej masy. Schłodzić, upiec 5-6 placków w tem. 150°C. Placki powinny być cienkie, takie s±

delikatny torcik jabłkowy

Składniki CIASTO: -200g margaryny -200g cukru -4 jajka -100g m±ki kukurydzianej -100g m±ki tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -cukier waniliowy MASA: -1kg jabłek najlepiej kwa¶nych np. antonówka b±dz reneta -200g ¶mietany -50g cukru 1 łyżeczka cynamonu -1 cytryna -żelatyna Przygotowanie

Najlepsze RAFAELLO pod słońcem:

białka osobno żółtka 6 łyżek cukru 6 łyżek m±ki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciepłej wody DRUGI BISZKOPT: lub opakowanie biszkoptów 180g 3 jajka osobno białka osobno żółtka 3 łyżki cukru 3 łyżki m±ki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciepłej

Red Velvet cake-podstawowy przepis

wilgotne.Wtedy nadaje się najlepiej na krojenie np. na blaty tortowe lub kostkę.Roladę natomiast trzeba zwin±ć zaraz po upieczeniu. Z powodzeniem można zast±pić masło olejem rzepakowym. SKŁADNIKI:na mała prostok±tn± blachę na roladę lub mały torcik ok.21 cm ¶rednicy z 3 blatów: 400 g m±ki 450 lub 500

Sernik na serkach homogenizowanych

puszki. Spód po raz pierwszy zrobiłam z wafli tortowych. Pycha : Składniki: - 4 serki homogenizowane po 200g - kostka serka mielonego ¶mietankowego 250g - 4 galaretki - dowolne owoce sezonowe, mrożone lub z puszki - 3 duże, okr±głe wafle tortowe   Wykonanie: Dno tortownicy o ¶rednicy

Tort Ambasador

osłodę nowego roku proponuję wam Tort Ambasador.   Składniki: Na biszkopt kokosowy: 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie 200g wiórek kokosowych   Na masę: 5 żółtek 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 3 łyżki m±ki

Sernik w cie¶cie kakaowym

cało¶ci smaku, polecam do wypróbowania zwłaszcza teraz kiedy trwa karnawał.   Składniki na ciasto: 3 szklanki m±ki krupczatki lub  m±ki tortowej 30 dag margaryny 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki kakao 3 żółtka 4 łyżki ¶mietany 18 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Składniki na masę serow±

Tort truskawkowo-¶mietankowy

 dekorację zrobiłam z masy cukrowej, bo nie mam ręki do zdobienia tortów. Jednak nawet do ozdobienia tortu z masy cukrowej trzeba mieć odrobinkę więcej talentu niż mam ja - Chciałam przygotować zupełnie inn± dekorację, ale niestety nie udało mi się, będę musiała do przyszłego roku potrenować lepienie samochodu z

Lekki torcik malinowo truskawkowy z mas± ¶mietanow±

Tęsknicie już za letnimi smakami?  Zgromadzili¶cie w swojej zamrażarce zapasy malin i truskawek?         Macie ochotę na lekkie i pyszne ciasto?   Je¶li na co najmniej dwa pytania odpowiedzieli¶cie TAK, powinni¶cie skusić 65279 się na ten torcik :   Lekki, ponczowany biszkopt, delikatna masa

tort na Pyzy urodziny

zrobienia masy. Pyza oczywi¶cie była niezadowolona ze starań matki, Pyza marudziła niemiłosiernie, że to najgorszy tort i pewnie najgorsze jej urodziny. Wczoraj o 20.30 kiedy położyła się do łóżka powiedziała cicho- mamo to była najlepsza imprezka i tort był pyszny. Po czym zawinęła się w kłębek jak kociak

Makowiec po japońsku

japońsku   Składniki na masę makow±: 1,2 kg masy makowej 10 dag żurawiny 10 dag płatków migdałów 10 dag orzechów włoskich 10 dag rodzynek 60 dag słodkich jabłek 5 białek dużych jaj szczypta soli   Składniki na biszkopt: 12 dag m±ki pszennej tortowej 8 dag cukru pudru 5 jajek 5 łyżek oleju

Makowiec tradycyjny

*ziarenka z 1 laski wanilii ewentualnie kilka kropli ekstraktu z wanilii *380 g m±ki pszennej tortowej *190 ml ciepłego mleka *110 g masła, roztopionego i ostudzonego Masa makowa:* *250 g maku *25 g orzechów włoskich, grubo posiekanych *25 g rodzynek, najlepiej sułtanek *25 g smażonej skórki pomarańczowej

Makowiec wykwintny tradycyjny

*ziarenka z 1 laski wanilii ewentualnie kilka kropli ekstraktu z wanilii *380 g m±ki pszennej tortowej *190 ml ciepłego mleka *110 g masła, roztopionego i ostudzonego Masa makowa:* lub gotowa z puszki* *250 g maku *25 g orzechów włoskich, grubo posiekanych *25 g rodzynek, najlepiej sułtanek *25 g

Ciasto czekoladowe dla grzecznych dziewczynek

Ciasto dla dwóch grzecznych dziewczynek :- Ciasto czekoladowe: 175 g stopionego masła 125 g oleju 300 ml zimnej wody  400 g m±ki tortowej  250 gram ciemnego cukru 50 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka   1 łyżeczka sody 250 ml kwa¶nej ¶mietany 3 jajka Masa czekoladowa: 2

Cappuccino z kokosem

Składniki Biszkopt: - 6 jaj - Szklanka cukru - Szklana m±ki tortowej - Łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao Placek kokosowy: - 20 dkg kokosu - 5 białek - Szklanka cukru - Łyżeczka proszku do pieczenie Masa: - 5 ż oacute łtek - cukier waniliowy - 3 łyżki m±ki tortowej - Budyń waniliowy - 2

Alll Tort urodzinowy dla dziewczynek Wróżka

: www.wielkiezarcie.com recipe54576.html - 6 jaj - 1 szklanka m±ki pszennej - 2 budynie po 40g ¶mietankowe bez cukru - 1 szklanka cukru - 1 łyżka octu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz 2 szkl wody przegotowanej 4 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny 1 aromat cytrynowy nbsp I masa z

Niebiański placek karmelowy S±siadki Dorothy

: , natomiast ksi±żka jest pełna pozytywnej energii. Składniki na ciasto placek : 1 3 4 szklanki przesianej m±ki tortowej 1 szklanka cukru trzcinowego 1 2 szklanki roztopionego masła 2 jajka 1 2 szklanki mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 2 łyżeczki soli 1 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Torty - słodka finezja

się do pieczenia, a potem do dekoracji.... u ci to maj± nad czym się głowić. Najpierw wybrać rodzaj tortu, czekoladowy, owocowy, orzechowy, a może pistacjowy, czy wielosmakowy, jego kształt i wielko¶ć. Jak już ten etap maj± za sob± i szczę¶liwie wykonaj± elementy tortowej ukadanki, to i tak - choćby

Czekoladowy tort urodzinowy cytrynowo - wi¶niowy

czekamy, aż masa stanie sie smarowna i kremowa - nie możemy dopu¶cić do ¶cięcia się masy. Kiedy masy osi±gn± poż±dana konsystencję rozpoczynamy proces tortotwórczy nbsp : . Bierzemy jeden z nbsp blatów tortowych, juz ostudzonych i nakładamy na niego dowoln± masę - u mnie była to wi¶niowa. Następnie

Tort kokosowy z kremem z mascarpone

o wiele bardziej zyskal na sporej ilosci ponczu i B jednak lepiej byloby go zmiksowac w jakims malakserze, zeby byl drobniejszy. Poza tym nigdy nie bylam wielka zwolenniczka mas tortowych typu 3kg masla, 2kg cukru i 48 zoltek : , dlatego szukalam czegos duzo, duzo lzejszego i, nie oszukujmy sie

Tort samochód

Twojej instrukcji, ale potrzebowałam troszkę mniejszy tort, niż ten o którym rozmawiały¶my, dlatego poszłam na mał± łatwiznę Tort został przełożony ulubion± mas± mojego synka: ¶mietankowo - truskawkow±, któr± przetestowałam już wielokrotnie i nie bardzo wiem, sk±d mam na ni± przepis. A biszkopt

108 Rolada malinowa 8211 malinowiec

za który bardzo dziękuję. Polecam. SKŁADNIKI: Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 4 łyżki m±ki tortowej 100g 1 łyżka m±ki kartoflanej 30g 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa ¶mietanowo - serowa: 500 ml. kremówki 30 proc. 3 serki waniliowe Danio 450g 3 łyżki soku z cytryny 1 cukier

Wspomnienia z imprezy urodzinowej Synusia

mogę się doczekać kolejnej okazji:-     PRZEPISY Tort urodzinowy ciasto z ksi±żki Tartine E.M.Prueitt, Chad Robertson składniki na ciasto : 250g m±ki tortowej 40g kakao w proszku 300g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 4 łyżeczki soli 125 oleju u mnie słonecznikowy 6 dużych

PUSZYSTY SERNIK ZE SKARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I MIGDAŁAMI

tortowej 3 4 kostki margaryny KASIA 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru MASA SEROWA: 1 kg sera półtłustego użyłam 4 kostek sera firmy Delikate i 1 raz zmieliłam na maszynce 1 opakowanie cukru waniliowego 1 2 szklanki cukru pudru 6 żółtek 1 budyń waniliowy ¶mietankowy 3 kopiaste łyżki

Tort malinowy

Składniki Biszkopt: 4 jaja 3 4 szklanki cukru 1 2 szklanki m±ki tortowej 1 2 szklanki m±ki ziemniaczanej 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa I : 500 ml ¶mietany krem oacute wki 30 1 masa ¶mietanowa nbsp o smaku malinowym Dr. Oetkera Masa II: 500 ml ¶mietany krem oacute wki 30 1

Sernik z ros± puszysty i lekki jak mgiełka

przygotowania sernika potrzebujemy : SPÓD: Ciasto kruche NADZIENIE : Puszysta masa serowa DEKORACJA: Bezowa pianka z ze złot± ros± 65279 A oto przepis: Składniki na kruchy spód: 250 g m±ki tortowej, 2  łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g ok. 0,5 szklanki  cukru, 100 g masła, 1 jajko + 2

ZAWIJANY TORT TIRAMISU

, nas±czony kaw± z amaretto, posmarowany mas± serow± i posypany czekolad±. Ja następnym razem dam połowę ponczu, aby lepiej dało się zawijać biszkopt z mas±. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 1 3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli niepełna szklanka m±ki pszennej tortowej około 3 4 1

Tort kajmakowy czyli o czytaniu ze zrozumieniem :

blogu Słodkie Fantazje szybko zmieniłam zdanie. Zakupiłam potrzebne składniki i zabrałam się do działania. Biszkopt wyrósł bardzo ładnie i nawet o dziwo, dał się w miarę dobrze przekroić troszkę krzywo, co prawda, ale kto by tam na to zwracał uwagę . Masa do przełożenia wyszła smaczna

Tort kakaowy z mas± Milki Way i dżemem borówkowym

biszkopt należy upiec trzy : 3 jajka 1 2 szklanki m±ki tortowej 1 3 szklanki kakao 1 2 szklanki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli 1 2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 8 batoników Milky Way 350 g miękkiego masła oraz mały słoik dżemu borówkowego do przełożenia 65279 50 g posiekanej

Tort truskawkowo - czekoladowy

Moja córka zawsze zamawia bardzo konkretne torty.  W tym roku zdanie zmieniała kilka razy.  W końcu jednak miał być truskawkowy tak jak ten , z czekolad± jak w ubiegłym roku i miał mieć też przynajmniej trochę koloru czerwonego.  Kiedy w czasie składania zamówień tortowych zobaczyłam ten tort

Sernik z musem truskawkowym

¶mietany i żelatyny, nie tylko dobrze wygl±da, ale również ładnie się kroi. Cało¶ć leciutka, orzeĽwiaj±ca i baaaardzo truskawkowa. Uwielbiam! ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Składniki biszkoptu 3 jajka 50 g m±ki tortowej 20

Tort tiramisu

.     Składniki: biszkopt 6 jajek w temp. pokojowej 200 g cukru 140 g m±ki tortowej 4 łyżki m±ki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa tiramisu 4 żółtka 4 łyżki cukru 500 g mascarpone ponadto: ok 20 podłużnych biszkoptów u mnie czekoladowe 2 3 szklanki mocnej kawy 1 3 szklanki

Rafaello

, delikatna masa budniowa z dodatkiem ananasa oraz słodka kołderka bezowa z wiórkami kokosowymi. Jest naprawdę pyszne, nam smakowało obłędnie! Przepis ze strony palce lizać .     Składniki: Biszkopt: *4 jaja *1 szklanka cukru *1 2 szklanki m±ki tortowej *1 2 szklanki m±ki ziemniaczanej *1 łyżeczka

Łożyrok eli-ciasto dla leniwych

godziny, co jaki¶ czas zamieszać drewnian± łyżk±. Po tym czasie dodać drobny kokos, wymieszać i zostawić jeszcze na pół godziny. W między czasie utrzeć masło z cukrem pudrem na puszyst± masę. Dodawać po dwie łyżki masy grysikowo-kokosowej i dalej ucierać. Do tortownicy włożyć jeden spód tortowy, wyłożyć

CIASTO Z BATATÓW

ugotować w wodzie do miękko¶ci, następnie odcedzić z wody i poczekać aż wystygn± i obrać ze skórki. Miękkie bataty zblendować na gładk± masę. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 186 C, mał± blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym masłem i delikatnie opruszyć go m±k± tortow±. Jajka z

swi±teczny tort cytrynowy

, dol±czylam biszkopt kakaowy i warstwe masy smietanowej. Wyszedl ogromny,smaczny i dokladnie taki, jakiego oczekiwalam. Masa cytrynowa to najprawdziwsza kwintesencja tegoz smaku. Jest naprawde bardzo cytrynowa, taka orzezwiaj±ca co dodaje temu ciastu dodatkowych walorow, bo klasyczny , bardzo slodki tort

Ciasto biało-br±zowe - kakaowe i ¶mietankowe

cukru - 1 szklanka m±ki tortowej - 0,5 szklanki m±ki krupczatki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 jaja - kolorowa posypka do ciast   Składniki na masę: z przepisu Dorotki ze strony Moje Wypieki - 750 g serka mascarpone - 150 ml ¶mietanki kremówki 30 bardzo zimnej - 100 g cukru pudru

Sernik na zimno z mandarynkami i galaretk±

65279 ta domowe Składniki: Biszkopt 26cm blacha 3 duże jajka 3 4 szklanki m±ki tortowej 1 2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszyst± masę. Wsyp±ć przesian± m±kę, proszek do pieczenia i delikatnie za pomoc± łopatki wymieszać. Ciasto przelać do

Rogale Marcińskie

mniejsze albo 16 dużych rogali   Ciasto : 1 szklanka ciepłego mleka 30 g ¶wieżych drożdży 3 żółtka 2 białka zostawiamy do masy makowej pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu 3,5 szklanki m±ki pszennej tortowej 3 łyżki drobnego cukru szczypta soli 3 łyżki masła ok 50 g + 200 g miękkiego

Ciasto krówkowe

ciasta z dulce de leche.   Składniki: Ciasto 200g m±ki tortowej 200g masła 2 jajka 100g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 4 łyżeczki sody oczyszczonej 150g masy kajmakowej krówki z puszki gar¶ć orzeszków ziemnych solonych   Masa 100g masła 2 lyżki cukru

TORT ORZECHOWY Z MASˇ CZEKOLADOWˇ

Składniki: ciasto 2 warstwy tortowe, st±d ilo¶ć składników x2, pieczemy je osobno, ponieważ w cało¶ci pieczone miałoby inn± konsystencję - 2x5 białek jajek - 2x1 szklanka cukru - 2x25 dag posiekanych orzechów włoskich - 2x1 łyżka m±ki pszennej - 2x1 łyżka m±ki ziemniaczanej  - 2x1

Chrupi±cy tort czekoladowy z udziałem chałwy i orzechów i mas± mascarpone

Czas na osłodę. Pyszny tort, z lekk± mas± z serków mascarpone, z chrupi±cymi orzechami i trzeszcz±c± pod zębami chałw±, wszystko polane prawdziw± czekolad±, która również daje tyle przyjemno¶ci podczas jej chrupania. Ten pyszny tort powstał z przepisu mojej te¶ciowej. Uwaga pyszny i bardzo

Biszkopt z mas± kokosow±

pieczenia - 7 jaj ¶redniej wielko¶ci 6 białek oraz 6 żółtek osobno, 1 jajko w cało¶ci - słodzik w proszku 5 g - olejek rumowy do ciast - kilka kropel - łyżka octu spirytusowego - woda przygotowana 50 ml - szczypta soli do ubicia piany z białek Składniki na kokosow± masę: - mleko kokosowe w puszce

Tort malinowo-czekoladowy

się o ¶wieże maliny, ale niestety to jeszcze nie pora. Składniki: Biszkopt zwiększyłam nieco proporcje: piekłam z 6 jaj w tortownicy o ¶rednicy 22 cm : 5 jajek 3 4 szklanki cukru 2 3 szklanki m±ki pszennej tortowej 1 3 szklanki kakao Masa czekoladowa: 250 g mascarpone 150 g nutelli 200 ml kremówki

Tort orzechowo-gruszkowy

, żeby zdobyć ostatnie jagody, maliny, truskawki czy wi¶nie. W tym roku jednak postanowiłam wyj¶ć na przeciw Pani Jesieni i zaczerpn±ć z jej koszyka. Pomysł okazał się niebywale trafiony. Wilgotne, orzechowe ciasto z orzechowym kremem i gruszkow± mas± musow± na pewno spełni Wasze oczekiwania - koniecznie

TORT ¦MIETANKOWO-KOKOSOWY Z ANANASEM

Przepis na masę z pokruszonymi wafelkami kokosowymi znalazłam w internecie, jestem ni± zachwycona i często robię torty wła¶nie z t± mas±. Torcik jest bardzo lekki i wprost rozpływa się w ustach, poł±czenie wafelków kokosowych, soczystego ananasa i bitej ¶mietany to strzał w dziesi±tkę. Wielkie

Tort- piłka

czubate łyżki kakao jasny biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka m±ki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki m±ki Żółtka ubic z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia oraz kakao przy pieczeniu ciemnego ciasta

Szarlotka z migdałami

puszystym biszkoptowym ciastem, migdałami i oprószone cukrem pudrem.  Jednym słowem PYSZNO¦CI : Sami zobaczcie a potem wypróbujcie.     Składniki na formę o ¶rednicy 26 cm: Kruche ciasto:  200 g m±k pszennej tortowej, szczypta proszku do pieczenia 45 g cukru pudru, 1 białko, 120 g masła

Bananowy tort z winnym kremem

oacute w, 1 i 2 3 szkjl ¶mietany tortowej, 1 opak cukru waniliowego, 5 dag startej czekolady. do dekoracji: 1 3 szkl krem oacute wki tortowej, 1-2 szt owocu kiwi, 2 łyżki czekoladowych wi oacute rek. Przygotowanie Rozgrzewamy do 175 0 C piekarnik. Masło ucieramy z cukrem i cukrem

Ciasto z pigw±

Składniki ciasto: 2 szklanki m±ki tortowej 1 szklanka cukru pudru 200 g masła ro¶linnego 6 jajek 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki wody 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek rumowy masa budyniowa: 2 szklanki mleka ? szklanki cukru 200 g masła 1

Miejsca:

Wi¶niowa (74)
Maków (24)
Góra (18)
Warta (17)
Pasto (14)
Tłuszcz (13)
Warszawa (5)
Poro (4)
Wrocław (3)

Firmy:

RUCH (19)
Wawel (4)
Tesco (3)
MIT (2)
Helio (2)
Zono (1)
Prosper (1)
Plato (1)
Millenium (1)
Metro (1)