Wszystko o:

masa do biszkoptu

Tort orzechowo-makowo-kawowy

...................................................... Biszkopt makowy: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cały czas ubijając po jednym żółtku i po nbsp łyżce cukru, aż do wyczerpania składników, na końcu dodajemy mąkę i mak, delikatnie, ale dokładnie wszystko nbsp mieszamy. Masa jajeczna z makiem

Tort Jubilat

opakowanie żelków-malinek posypka cukierkowa mała puszka brzoskwiń   Biszkopt jasny: żółtka ucieramy mikserem z cukrem i wodą na jednolitą, gęstą masę. Żółtka z cukrem...................................................................... Białka ubijamy na sztywna pianę i ostrożnie dodajemy do

Cappuccino

dopiero wiem jak się robi budyń  do masy z mojego dzieciństwa. I powiem wam jeszcze że jest to chyba jedyne ciasto z masą które lubi moja córcia, a ona bardzo wybrednym jest smakoszem jeśli chodzi o słodkości.   Składniki na biszkopt ciemny: 8 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 3 łyżki kakao 1

Tort na 2 urodziny mojej córeczki Julki

Składniki: na 2 biszkopty zwykłe: 3 jajka x2 3 łyżki cukru x2 6 łyżek mąki pszennej x2   na biszkopt kokosowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kokosu   Składniki na masę: 1 kostka masła 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 1 czekolada mleczna   Ponadto

Tort Zamek jak z Krainy Lodu

czasie jak się nam pieką biszkopty to robimy masę budyniową. Do mleka dodajemy żółtka, mąkę, budynie, cukier oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy budyń na wolnym ogniu cały czas mieszając, tak aby nam masa nie przywarła do dna. nbsp Po ugotowaniu odstawiamy budyń do ostygnięcia

Zamek Księżniczek

  nutella z bitą śmietaną.   Składniki na biszkopty: 2 jajka x 7 2 łyżki mąki x7 2 łyżki cukru x7 1 8 łyżeczki proszku do pieczenia x7 barwniki spożywcze -czerwony -różowy -pomarańczowy -niebieski -fioletowy -zielony -żółty   Składniki na krem: 3 pojemniki śmietany kremówki po 330 ml

Tort BMW

przygotowaliśmy szkielet autka. Następnie każdy biszkopt nasączamy mieszanką wody z Malibu. Nasączone biszkopty spód auta i kabinę smarujemy cytrynowym kremem oraz bitą śmietaną i łączymy ze sobą. Wstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę maślaną : rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Torcik piłka

dzielimy na pół, wlewamy do jednej i do drugiej blachy taką samą ilość masy biszkoptowej.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 186 C aż do suchego patyczka około 30min . Upieczone biszkopty odstawiamy do wystygnięcia.    Przygotowanie piłki Przygotować okrągłą formę, półkulę o średnicy około 18cm nie

Torcik na 4 urodziny Julci w kształcie sukienki lalki

cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia barwnik spożywczy zielony nbsp Masa I: 2 kubeczki śmietany kremówki po 250 ml każda u mnie miały po 60 czyli nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp

Tort samochod

Składniki BISZKOPT NA 3 PLATY 6 jaj 1,5 szkl. cukru cukier waniliowy 1 szkl. maczki ziemiaczanej 1 szkl. maki przennej 4 lyzki oliwy 4 lyzeczki proszku do pieczenia MASA 1 krem waniliowy gotowy 3 galaretki ostudzone i pokrojone w kostke MASA 2 masa jablkowa http: www.gotowanie.wkl.pl przepis39614

Urodzinowy tort Lili

go z formy. Przekroić na 3 blaty.   Biszkopt ciemny: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do rozpuszczenia cukru. Do masy dodać żółtka i jeszcze chwilkę miksować na najniższych obrotach. Następnie należy delikatnie wmieszać mąkę przesianą wraz z

Torcik lew śmietankowo - powidłowy

Składniki na biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając dodajemy cukier gdy białka zrobią się sztywne i świecące dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Gdy nasza masa jajeczna będzie już puszysta przesiewamy do niej

Klasyczny tort orzechowo-kawowy

ubijania i tak do wyczerpania składników. Do masy białkowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone orzechy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą tortownicę. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C przez około 25-30 minut. Po upieczeniu

Tort świnkowy

marcepanowymi figurkami ....ale kiedy upiekłam już biszkopty przypomniałam sobie o torcie świnkowym, który widziałam już na wielu blogach. Postanowiłam więc zrobić masę budyniową, a że po domu pałętały się dwie chałwy fantazyjne to wkruszyłam je do masy. Wyszła pyszna: ... a tortem Olko był zachwycony: ... fakt

Tort szachownica

Oto tort, który powstał na 9 urodziny mojej córki. nbsp Pierwotnie miał powstać tort piesek, ale obawiałam się, że nie podołam zadaniu. nbsp Na szczęście wpadłam na pomysł, że zamiast biszkoptu w kształcie psa, córa sama może wykonać figurki z masy marcepanowej. nbsp Pomysł był strzałem w

Tort na 50 rocznicę ślubu

- nbsp 1 nbsp biała nbsp czekolada - nbsp 3 nbsp łyżki nbsp słodkiego nbsp mleka - nbsp 2 nbsp łyżki nbsp żelatyny nbsp nbsp nbsp Masa pochodzi z przepis oacute w alfa_beta http: www.gotowanie.wkl.pl przepis26860.html Masa cukrowa do pokrycia tort oacute w : Na duży biszkopt 3 porcje masy z

Łabędzi puch

cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia od czasu do czasu wymieszać łyżką - szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi . Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników. Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy

Biszkopt Wenus

przesiać, dodać budyń lub kisiel i proszek do pieczenia wszystko dokładnie wymieszać, dodawać do masy jajecznej po łyżce mąkę z proszkiem i budyniem.Cały czas delikatnie ale bardzo dokładnie mieszać całość. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyr oacute wnać powierzchnię biszkoptu. Piec w

CIASTO ARCHITEKTA

     Składniki na biszkopt ciemny forma o wym.28x40 cm :  4 jajka 190  szklanki cukru 189 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia    Składniki masy budyniowej : 1 litr mleka 4 budynie waniliowe lub śmietankowe  2 kostki masła   400g 190 - 1 szklanka cukru 100 - 125

TORT CHAŁWOWO-WIŚNIOWY Z POSYPKĄ CZEKOLADOWĄ

gorzkiej czekolady i kolorowa posypka Przygotowanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mikserem ubijać jajka z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta i biała, przez około 10 minut. Przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wymieszać i stopniowo dodawać do masy z

Ciasto capuccino dieta Dukana, faza II i wyjazd

nakładamy drugi biszkopt oraz smarujemy wierzch i boki pozostałym kremem. Ciasto po na łożeniu kremu na wierzch i boki........................................ Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa nam dokładnie stężała. Smacznego !!! Ciasto capuccino

Torcik na chrzciny

delikatnie łyżką aż do połączenia się składników. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej masę biszkoptową. Pieczemy w 160  186 C aż do suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia 65279 . Dzielimy biszkopt na 3 części     Składniki na II biszkopt średnica tortownicy

Tort suknia lalki

utrzyj na puszystą białą masę i dodawaj stopniowo kajmak. Odłóż do lodówki.   Masa 3 : 200 g nutelli w ciepłym miejscu   Ponadto: konfitura ze śliwek lub dżem morelowy filiżanka herbaty z dwóch torebek olejek cytrynowy lub sok z pół cytryny   Wykonanie tortu: Każdy biszkopt przetnij na pół

tort malinowy

Tort jest na biszkopcie 8222 rzucanym 8221 , który zawsze wychodzi. Biszkopt przełożyłam masą malinową, masą śmietanową i kilkunastoma świeżymi malinami. A wykończyłam polewą z dodatkiem białej czekolady bardzo przypadła mi do gustu polewa na torcie jagodowym i okruszkami biszkoptu

Torcik trzypiętrowy potrójnie czekoladowy

pieczenia i wlewamy do niej masę biszkoptową. Pieczemy w 160  186 C aż do suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia     Składniki na II i III biszkopt średnica tortownicy 21cm i 14cm : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 3 szklanki kartoflanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto Latte Macchiatto

Większość blogerów robiła to ciasto więc i ja postanowiłam upiec wszak wygląda i brzmi bardzo kusząco. Dla mnie ciacho okazało się rewelacyjne aż musiałam oblizać pióra od robota po przygotowaniu masy serowej, żeby nie wyjeść całej z miski. Idealne połączenie kakaowego biszkoptu z masą serową i

Tort od serca dla serca

jednym żółtku. W misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia najlepiej przesiać mąkę przez sito, biszkopt będzie pulchniejszy dodawać porcjami do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką drewnianą.W międzyczasie dodać wodę nadal mieszając łyżką. Do wysmarowanej tortownicy 26 cm. przelać

TORT JABŁKOWY

Przepyszny, aromatyczny tort składający się z kilku warstw smaków, które idealnie do siebie pasują. Polecam. Warstwy tortu to biszkopt cynamonowy, aromatyczne prażone jabłka ,biszkopt kakaowy skąpany w masie śmietankowej z dodatkiem serka homogenizowanego, biszkopt cynamonowy z polewą czekoladową

Tort dla dziewczynki

            Dostałam zamówienie od małej dziewczynki na dziewczyński tort 8211 wiadomo różowy. Postawiłam na klasykę 8211 puszysty biszkopt i bita śmietana plus różowa masa plastyczna. Sam tort wyszedł bardzo smaczny 8211 masa cukrowa 8211 wiadomo 8211 tylko dla koneserów

Tort brzoskwiniowy

temperaturze 175 - 180 stopni, do tak zwanego suchego patyczka. Kiedy biszkopt jest upieczony, wyciągamy i póki gorący, upuszczamy go z wysokości 60 cm. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i dopiero wtedy wyjmujemy z formy.   Przygotowanie masy: Śmietankę kremówkę podgrzewamy, dodajemy do niej połamane

Tort truskawkowy z masą mascarpone

pieczenia i dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką, tak aby nie zmniejszyć objętości piany. Masę wlać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut, aż biszkopt urośnie i będzie lekko zrumieniony. Studzić przez 15 minut w uchylonym

Makowiec na biszkopcie

biszkopcie bezglutenowym. Składniki: Masa makowa: 500g maku 4 jajka 150g masła 130g cukru pudru 2 łyżki miodu aromat migdałowy 100g posiekanych orzechów włoskich 100g rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej mleko do sparzenia maku Biszkopt: 4 jajka frac34 szklanki cukru

Tort Ambasador

osłodę nowego roku proponuję wam Tort Ambasador.   Składniki: Na biszkopt kokosowy: 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie 200g wiórek kokosowych   Na masę: 5 żółtek 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 3 łyżki mąki

Okrągły biszkopt z kremem i owocami

proszku do pieczenia pół szklanki ciepłej wody przegotowanej łyżka cukru waniliowego lub kawy rozpuszczalnej + opcjonalnie alkohol do nasączenia biszkoptu gotowa masa kremowa do ciast i tortów w proszku, dobre są firmy Delecta oraz składniki do jej przygotowania, wyszczególnione na opakowaniu. Jak

Powiew lata- sernik na zimno z truskawkami

taki, jaki chciałam osiągnąć. Do tego cienki biszkopt, truskawki- do masy i dekoracji, oraz galaretka. Gdy rozkroiłam sernik bardzo mi się spodobał- wyglądał dokładnie tak, jak chciałam. W smaku był natomiast jeszcze lepszy niż to sobie wyobrażałam.    Powiew lata- sernik na zimno z truskawkami

** Tort truskawkowy dobre przepisy - Strawberry cake 65279 recipe **

kulinarne dla każdego! 65279       Składniki na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka soku z cytryny Składniki na masę budyniową: 1 2 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru 3 żółtka  1 cukier

Tort karmelowo-waniliowy

. Gotową masę wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną, bułką tartą lub mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 C - u mnie 15 minut włączony sam dół + 3 minuty góra-dół. Biszkopt studzimy i przekrajamy, tworząc dwa krążki. Masa karmelowa : Jeśli kupiliśmy mleko zagęszczone

Ciasto kolorowe

. Przyrządzić tak, jak jasny biszkopt dodając do mąki kakao. Masa budyniowa: 1. Mleko, cukier, żółtka oraz budyń wymieszać i zagotować. 2. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masa z galaretką: 1. Sok z brzoskwiń odlać. Dodać wodę, zagotować i rozpuścić galaretkę. 2. Owoce pokroić w kostkę, dodać do

TORT ZIMOWY

jednej pomarańczy   Poncz do biszkoptu pomarańczowego: - 5 łyżek soku pomarańczowego 100   Masa pomarańczowa: - 1 szklanka soku pomarańczowego 65279 - 1 galaretka pomarańczowa - 250 ml śmietany kremówki   Krem śmietankowy: - 150 ml śmietany kremówki - 1 smietanfiks - 1 płaska łyżka cukru

Truskawkowo - rabarbarowy puszek

ciasto wymyśliła: .                   TRUSKAWKOWO - RABARBAROWY PUSZEK Składniki biszkoptu: 3 jaja 1 2 szklanki cukru 3 4 szklanki mąki w tym 1 łyżka kakao 3 4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy rabarbarowej: 450 g rabarbaru najlepiej różowego 2 - 3 łyżki domowego cukru

Ciasto capuccino

biszkopcie........................................................................ Na krem nakładamy drugi biszkopt oraz smarujemy wierzch i boki pozostałym kremem. Ciasto po na łożeniu kremu na wierzch i boki........................................ Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa

Biszkopt Wenus

przesiać, dodać budyń lub kisiel i proszek do pieczenia wszystko dokładnie wymieszać, dodawać do masy jajecznej po łyżce mąkę z proszkiem i budyniem.Cały czas delikatnie ale bardzo dokładnie mieszać całość. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyr oacute wnać powierzchnię biszkoptu. Piec w

Biszkopt Wenus

przesiać, dodać budyń lub kisiel i proszek do pieczenia wszystko dokładnie wymieszać, dodawać do masy jajecznej po łyżce mąkę z proszkiem i budyniem.Cały czas delikatnie ale bardzo dokładnie mieszać całość. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyr oacute wnać powierzchnię biszkoptu. Piec w

Tort truskawkowo-śmietankowy

posypanej bułką tartą tortownicy lub wyłozonej papierem do pieczenia . Wstawić do nagrzanego do 180 186 C piekarnika i piec 25-30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na trzy krążki. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Przed nałożeniem mas nasączyć ponczem. Składniki na mus: około 300

Ciasto pomarańczowo kawowe

:              Składniki na blaszkę 25x30 cm   Biszkopt:   * 4 duże jajka * 2 3 szklanki cukru * 2 3 szklanki mąki * 1,5 łyżki kakao * 2 łyżki oleju * 2 łyżki wody * 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia      65279     Masa pomarańczowa:   * 1 butelka soku pomarańczowo marchewkowego Kubuś 900ml * 100 ml

Ombre rose cake tort w róże

, nadal ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąki. Składniki, bardzo delikatnie wmieszać szpatułką, tak by dokładnie się połączyły. Jeśli chcemy uzyskać dwa odcienie różu, na tym etapie ciasto ważymy i rozdzielamy do dwóch miseczek, do których dodajemy mniejszą i większą ilość różowego barwnika i

Tort kajmakowy czyli o czytaniu ze zrozumieniem :

blogu Słodkie Fantazje szybko zmieniłam zdanie. Zakupiłam potrzebne składniki i zabrałam się do działania. Biszkopt wyrósł bardzo ładnie i nawet o dziwo, dał się w miarę dobrze przekroić troszkę krzywo, co prawda, ale kto by tam na to zwracał uwagę . Masa do przełożenia wyszła smaczna

Tort tęczowo-galaretkowy

: Biszkopt : 5 jaj 3 4 szklanki mąki pszennej 1 4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 2 szklanki cukru szczypta soli 1 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 500 ml śmietany 36 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki + 120 ml wody 1 czerwona galaretka 1 zielona galaretka 1 pomarańczowa

TORT TĘCZOWY Z GALARETEK

blatów przekładany masą mascarpone z kremówką, tym razem również tort tęczowy tyle, że z trójkątów galaretowych ułożonych w kolory tęczy. Do tego biszkopt, biszkopty podłużne, krem bawarski i dużo różnych kolorowych owoców. Było troszkę zabawy ale warto było poświęcić czas, wszystkim bardzo smakował

Tort gruszkowo kajmakowy

rozpływa się w ustach, a śmietanowo kajmakowa masa z gruszkami jest bardzo, bardzo delikatna.  Czy potrzeba jakiejś wyjątkowej okazji by go przygotować 65279 ? Myślę, że weekend z bliskimi jest absolutnie wystarczającą :   Biszkopt:   * 4 jajka * 130 g cukru * 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Torcik ORBITA

, wymieszać. Budyń rozprowadzić w 1 4 szklanki wody, wlać do masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia, wystudzić.   Przełożenie: Biszkopt makowy - masa budyniowa  - masa truskawkowa - masa budyniowa - biszkopt jasny - masa budyniowa - masa truskawkowa - masa budyniowa - biszkopt makowy - masa budyniowa

Tort ananasowy

fajny tort ananasowy. Bardzo łatwy do wykonania. Lekki, idealnie wyważony - słodki biszkopt i niezbyt słodki, lekko kwaskowaty krem. Dodatkowo całość bardzo miła dla oka. : Klasyczny tort ananasowy źródło inspiracji: mojewypieki.com biszkopt 5 dużych jajek 250 g drobnego cukru do wypieków 125 g

Tort tęczowy

rozpuszczalnej + opcjonalnie alkohol do nasączenia biszkoptu Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka i cukier zmiksować w osobnym naczyniu razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie wszystko delikatnie połączyć z białkami. Masę podzielić na 3 części. Do każdej z nich dodać inny barwnik na

Tort Cytrynowo-Zielone Orzeźwienie

jajecznej, delikatnie, lecz dokładnie mieszając drewnianą szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach 8211 tak, aby jak najmniej uszkodzić pianę. Dno tortownicy natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej nieco ponad połowę masy. Piec ok. 35 minut w 160 stopniach. Gotowy biszkopt upuścić

Ciasto Latte Macchiato

180 stopni. Gotowy biszkopt wystudzić i przekroić na 2 części. Krem: Masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę co najmniej 7 minut . Do masy maślanej dodać mleko w proszku i serki. Miksować do chwili połączenia się składników. Poncz: Wymieszać ze sobą kawy oraz likier. Złożenie: Dolny blat

Sernik na biszkopcie z polewą czekoladową

Bardzo delikatny i puszysty sernik z masą czekoladową, na miękkim i cudownie cytrynowym biszkopcie. Deser oprócz tego, że jest naprawdę przepyszny, wspaniale się prezentuje :- a wcale nie jest trudny, ani pracochłonny do przygotowania, jakby się mogło wydawać. Trzeba tylko wcześniej upiec biszkopt

Placek królewski

biszkopta tylko dodać do niego orzechy zmielone. Także upiec biszkopt. Oba biszkopty odstawić do ostudzenia i przekroić wzdłuż na pół. MASA: Odlać trochę mleka, resztę zagotować. Do odlanej części dać: cukier wanilinowy, maki i żółtka. Gdy się mleko zagotuje wlać mleko z roztartymi składnikami i wymieszać

Ciasto architekta

mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do prostokątnej formy i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180stopni. Odstawiamy do przestudzenia. Biszkopt ciemny: Wykonujemy tak jak biszkopt jasny, przy czym dodajemy do mąki kakao i pieczemy ok. 5 minut krócej. Masa budyniowa: Z mleka, cukru, proszku

Tort Chałwowy

ciemnej czekolady utartej Wykonanie: Biszkopt : Piekarnik nagrzać do 175-180 stopni. Mikserem ubić jajka z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta i biała, przez około 10 minut. Do miseczki przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i stopniowo dodawać do masy z

Tort pomarańczowo - biszkoptowy

sitko do masy jajecznej, delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do tortownicy. Pieczemy ok. 35 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu zdrapujemy widelcem sk oacute rkę.Biszkopty jasne nasączamy ponczem woda, cukier, sok z cytryny, spirytus ok. 3 łyzki . Krem pomarańczowy: Ucieramy margarynę i masło

Tort biedronka

ubijamy tak, aby masa się nie zwarzyła.  Dzielimy na 3 części.  1 część do przełożenia tortu, druga na dekorację głowy, trzecia największa na dekorację tułowia. Część do przełożenia tortu mieszamy z wiórkami kokosowymi.  Masę wykładamy na przygotowane blaty. Na masę kładziemy górną część biszkoptów

Fantastyczny Tort Miś czekoladowy

do pieczenia.   KROK 1 Biszkopty Przygotowujemy 2 biszkopty w dużej prostokątnej formie ok 24x36cm.   Składniki: 6 jajek 3 4 szklanki cukru 3 4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 4 mąki ziemniaczanej 1 4  szklanki kakao Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Jajka ubić na sztywną pianę z

Tort porzeczkowo - śmietankowy

Dziś zapraszam na pyszny tort, nie za słodki, nie za tłusty, taki którego kawałek nasyci zarówno oko, jak i podniebienie. Chciałam zrobić tort, którego zdjęcie widziałam kiedyś w gazecie ... i udało się: . Wykorzystałam do niego swoje sprawdzone przepisy na biszkopt i masy, do przełożenia użyłam

Najlepsze ciasto na świecie- truskawkowe love:

żółtek i ubić je z cukrem na sztywną pianę. Mąki przesiać. Do białkowej masy dodać żółtka powoli , gdy wszystko ładnie się połączy partiami wsypujemy mąki, najlepiej wymieszać to szpatułką lub łyżką. Do wyłożonej papierem formy, wlewamy masę i pieczemy biszkopt przez około 30-40 minut do tak zwanego

TORT AJERKONIAKOWY Z BEZAMI NA ROCZEK:

dżemem, wykładamy połowę kremu, następnie wykładamy połowę rozkruszony bezików 5-6 sztuk . Wykładamy nasmarowaną od dołu drugą część biszkoptu, smarujemy wierzch cienką warstwą dżemu, następnie krem, bezy i wysmarowaną od spodu ostatnią część biszkoptu. Dekorujemy według uznania. MASA CUKROWA DO

Tort Tiramisu z malinami - przepis

65279 lekko dociskamy, a pozostałym kremem smarujemy wierzch oraz boki tortu.  Boki tortu obkładamy biszkoptami i przewiązujemy je dość 65279 ciasno wstążką, by podczas chłodzenia zastygająca masa przykleiła biszkopty do tortu.  Tort wstawiamy do lodówki na całą noc, a przed podaniem dekorujemy

Bananowiec

Dziś mam dla Was ciasto, które zdecydowanie dopisuję do mojej listy ulubionych. Czekoladowy biszkopt, delikatnie nasączony nektarem bananowym, przełożony masą budyniową, z zatopionymi kawałkami bananów. Całość kryje, lekka puszysta bita śmietana, Od początku przypuszczałam, że to ciasto będzie

tort wiśniowy

biszkopt:   75 g mąki pszennej tortowej lub zwykłej 30 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki 8 g kakao 1 łyżka z górką pól łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka L dwie łyżki ciepłej wody 100 g cukru waniliowego lub zwykłego szczypta cynamonu 3 białka L szczypta soli 65279 65279

Ciasto Ambasador

Być może znacie już Ambasadora. Ja zapraszam Was na swoją wersję, w której dodałam warstwy herbatników, biszkopt zamieniłam na czekoladowy, a kakao w masie na nutellę. Orzechowy krem znajdziecie też w mojej ulubionej polewie. Patrząc na listę składników wydawać by się mogło, że ciasto jest

Tort kawowo-bananowy

. Ciasto na wyjątkowe okazje, bardzo kremowe, ale lekkie i niezbyt słodkie.   2   Składniki: biszkopt 5 jajek 1 szkl. cukru 1 2 szkl. mąki pszennej 1 2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa czekoladowa 2 żółtka 65279 2 szklanki mleka

tort truskawkowy II

, wymieszać, odstawić. Śmietanę ubić mikserem końcówkami do ubijania białek , miksując, stopniowo dodawać cukier. Do ubitej śmietany dodawać stopniowo mus truskawkowy, mieszając delikatnie szpatułką, do połączenia. Masę można schłodzić przez chwilę w lodówce przed wyłożeniem jej na biszkopt masy jest dużo

Tort piętrowy

dobrze wszystko docisnęłam. Samą górę biszkoptu z wierzchu lekko obkroiłam nożem tą przypieczoną skórkę, tak by na wierzchu był miąższ ciasta po to by śmietana lepiej się przykleiła. Przełożony masami biszkopt posmarowałam na górze i po bokach cienką warstwą bitej śmietany i wstawiłam do lodówki na

Tort Czekoladowo- orzechowy

i kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać wszystko szpatułką. Dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać. Wylać masę na blachę. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temp. 160 C. Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na pół. biszkopt 2: nbsp 7 jajek 3 4

Duet czekoladowo - sernikowy

ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt. Przygotowanie biszkoptu można zobaczyć na filmie . Ciasto wyłożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 10 minut do

Ciasto Latte Macchiato

łatwe i szybkie w przygotowaniu. Gorąco polecam.     Składniki: na blaszkę 22x33 cm biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 2 łyżki kakao masa 300 g masła w temperaturze pokojowej 3 szklanki mleka w

Tort Tiramisu z malinami

delikatnie, dodać kolejne 1 4 i odrobinę wody z olejem i znowu mieszać bardzo delikatnie, dosypać i wlać resztę składników, ostrożnie połączyć. Masę biszkoptową przelać do foremki i piec ok. 40 minut do suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt wyciągnąć i upuścić  z wysokości ok. 50cm na drewnianą deskę by

Tort pomarańczowo - czekoladowy

świeże sezonowe owoce. Torcik powstawał w biegu i ze składników dostępnych w domu. Dwie ładne pomarańcze uśmiechały się do mnie z szafki - Poziom trudności: trudne Czas przygotowania   5-6h+ całonocne chłodzenie bez chłodzenia masa czekoladowa może być płynna Składniki: 1 biszkopt MASA

Tort Piňa Colada i ... trzecie urodziny Gotuję bo lubię

, lekki i bardzo oryginalny w smaku. Idealny na okazje większe i mniejsze, a i bez okazji, z pewnością będzie Wam smakował :   Biszkopt:   * 3 4 szklanki mąki pszennej * 3 4 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 1 2 szklanki cukru pudru * 6 jajek * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli

tort czekoladowy z nutellą

masą jajeczną na niskich obrotach miksera 8211 ja to robię na 2 stopniu .  Ciasto przelać do tortownicy, wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia. Ostudzony biszkopt przeciąć na 3 krążki. Można to zrobić metodą

Tort z masą budyniową z bitą śmietaną

Składniki: Biszkopt jasny: 1szkl mąki 1szkl cukru 2łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu Biszkopt ciemny: 3 4szkl mąki 1szkl cukru 2łyżeczki proszku do pieczenia 2łyżeczki octu 2 łyżki kakao Masa budyniowa I: 1 2 l mleka 2łyżki mąki pszennej 2łyżki mąki ziemniaczanej 1

Tort różany o smaku cappuccino

, dodajemy żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem  do pieczenia i kakaem, dokładnie miksujemy, okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy ciasto pieczemy w temp 160 stopni ok 20-25 minut. Każdy biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół - mamy 4 części : Masa: Miksujemy na pełnych obrotach

Ciasto toffi z masą kokosową i orzechami

: Biszkopt: 5 jajek 3 4 szklanki cukru 2 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 3 szklanki kakao Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 750 ml 300 g wiórek kokosowych 3 4 szklanki cukru  250 g masła lub margaryny  2 średnio czubate łyżki mąki ziemniaczanej Masa toffi: 400-500 g masy kajmakowej

ciasto magistra

,dodając wiśniowy kisiel. Biszkopt ciemny będziemy go kroić w paski Masa budyniowa Z mleka ,cukru,cukru waniliowego,żółtek budyniu ugotować budyń.Masło utrzeć ,dodać przestudzony budyń. Masa z galaretką Sok z brzoskwiń odlać,dodać wodę,rozpuścić galaretkę wg przepisu.Owoce pokroić w kostkę i dodać do tężejącej

ciasto magistra

,dodając wiśniowy kisiel. Biszkopt ciemny będziemy go kroić w paski Masa budyniowa Z mleka ,cukru,cukru waniliowego,żółtek budyniu ugotować budyń.Masło utrzeć ,dodać przestudzony budyń. Masa z galaretką Sok z brzoskwiń odlać,dodać wodę,rozpuścić galaretkę wg przepisu.Owoce pokroić w kostkę i dodać do tężejącej

Tort Gloria czyli a la Ciasteczkowy

, jeśli ktoś ma sprawdzony. Np. mój trochę klapł, więc rozkroiłam go na 2 części, a w środek dałam biszkopty 5 jaj ok. 3 4 szklanki mąki pszennej niecałe pół szklanki mąki ziemniaczanej 3 4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Masa: tabliczka białej czekolady kostka masła 200 g

Ciasto cappuccino

* * biszkopt można nasączyć kawą rozpuszczalną, będzie smaczniejszy 4 jaja  1 4 szklanki mąki pszennej 1 2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 4 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 4 żółtka jajko kostka 200g masła 3 4 szklanki cukru 2 serki homogenizowane waniliowe ok

Ciasto chałwowo-czekoladowe

upieczeniu biszkopt odkładamy do ostygnięcia. Kiedy ciasto będzie zimnie wówczas przekrawamy je wzdłuż na pól. nbsp Masa chałwowa: Żółtka mieszamy z cukrem waniliowym, mąką i odrobiną mleka. Resztę mleka gotujemy. Kidy mleko się zagotuje wlewamy do niego rozmieszane żółtka. Wszystko dokładnie

CIASTO TIRAMISU Z BRZOSKWINIAMI

wanilią 2 łyżeczki żelatyny kakao do posypania wierzchu ciasta   Wykonanie biszkoptu :  Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się.  Wlewamy żółtka stale ubijając  do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z

Tort kokosowy Rafaello

  Co do niego mialam najwieksze obawy, a jednak smakowal mi najbardziej: . Biale biszkopty, alkoholowy poncz, masa ajerkoniakowa na nij wiorki kokosowe , w srodku dzem brzoskwiniowy z kawalkami brzoskwin, na wierzchu wiorki kokosowe i czekoladowe, wianuszek z migdalow i ozdoby z bialej czekolady

Ciasto Latte Macchiato

minut. Mocno schłodzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Masło ubijamy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę co najmniej 7 minut . Do masy maślanej dodajemy mleko w proszku i serki. Miksujemy do chwili połączenia się składników.  Pierwszy blat ciasta wkładamy do formy. Ponczujemy go i wykładamy

Torcik Wiśniowa Nalewka

? Absolutnie fenomenalny. Ciasto jest przepyszne. Alkohol pomimo sporej ilości wcale nie jest bardzo mocno wyczuwalny, ale jeśli użyjecie dobrej jakości nalewki nada ona wiśniom i masie cudowny aromat. Do tego czekoladowy biszkopt i spora warstwa bitej śmietany. Całość 65279 nie tylko tworzy idealne trio

Ciasto bananowe z galaretkami Winiary

wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.   Biszkopt ciemny robimy tak samo jak biszkopt jasny, tylko do mąki dodajemy jeszcze kakao. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałej szklance mleka rozrabiamy

Tort - autko

koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i piec w temp. 170 186 C termoobieg przez ok. 30 minut. Wystudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Do wykonania tortu potrzebne są trzy blaty. Upiekłam dwa biszkopty - jeden ciemny, drugi jasny, a z

Tort śmietanowo-owocowy

upieczeniu zostawić w piekarniku, przy minimalnie uchylonych drzwiczkach, do całkowitego wystudzenia. Biszkopt upiec najlepiej dzień wcześniej, wtedy łatwiej go pokroić.     Składniki na masę malinową: 1 szklanka soku z malin u mnie syrop malinowy rozcieńczony wodą 1 3 szklanki wiśniówki 80 ml 2

Tiramisu, klasyczne i idealne + poradnik

małym poradnikiem, jak wykonać najlepsze tiramisu, jakie możliwe . Kremowy mascarpone, puszysta masa z żółtek i cukru pudru, biszkopty savoiardi, mocny poncz z kawy i amaretto. Gorzkie kakao . Poezja smaku. Gorąco polecam!   Przepis udoskonalany przeze mnie wielokrotnie, zlepek wielu znalezionych w

3Bit po mojemu

, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wykładamy na brytwankę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Na masę krówkową dajemy biszkopt jasny.     5. Biszkopt smarujemy pozostałą masą krówkową

Tort michałkowy

: biszkopt Mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać z mąką pszenną. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Kolei dodawać żółtka, dalej ubijając.  Mąki wsypać do masy jajecznej. Powoli i delikatnie, by masa nie opadła, wmieszać je szpatułką. W surowej masie nie

Tort czekoladowo-orzechowy

- trzynastych:-   Składniki: BISZKOPT CZEKOLADOWY: 10 jaj 25dag cukru 3 łyżki kopiaste kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20dag mąki BISZKOPT ORZECHOWY 25dag mielonych orzechów włoskich 150g cukru pudru 4 jajka MASA CZEKOLADOWA 4 żółtka 1 szklaka cukru 1 szklanka mleka 1 tabliczka

Ciasto Śmietankowe jabłuszko

! Biszkopt białkowy: potrzebujemy takich 3 sztuki 3 białka, 2,5 łyżki mąki, 2,5 łyżki cukru, szczypta proszku do pieczenia, Masa jabłkowa: 2 l prażonych jabłek można dać mniej , 2 galaretki - polecam jabłko-mięta! Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki kremówki użyłam 36 ale można dać 30 , 1

Tort Piętrowy

. zimnego mleka Gotowy krem czekoladowy do tortów ,,Gellwe,, Masa cukrowa: Tu, lub tu.     Sposób przyrządzenia: Biszkopty: Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli , ubijać. W połowie ubijania  dodając cukier i cukier waniliowy. Ubić na sztywna pianę. Żółtka roztrzepać widelcem

Miejsca:

Wiśniowa (338)
Maków (91)
Góra (63)
Warta (59)
Pasto (55)
Warszawa (14)
Poznań (14)
Tłuszcz (13)
Poro (12)

Firmy:

RUCH (59)
JaGo (11)
Allegro (11)
Zono (6)
Google (6)
Plato (5)
Onet (4)
MIT (4)
Tesco (3)
SKOK (3)