Wszystko o:

kremy do ciast

Biszkpot do tortów i ciast z kremem

Przygotowanie WYKONANIE BISZKOPTU: Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić z wodą,dodając sól,cukier i cukier waniliowy.Po ubiciu piany,dodawać stopniowo żółtka i dalej kręcić.Obie mąki zmieszać zproszkiem do pieczenia i szczyptą kwasku. Po trochu dodawać do ciasta i kręcić dalej,ale na wolnych obrotach

Biszkpot do tortów i ciast z kremem

Przygotowanie WYKONANIE BISZKOPTU: Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić z wodą,dodając sól,cukier i cukier waniliowy.Po ubiciu piany,dodawać stopniowo żółtka i dalej kręcić.Obie mąki zmieszać zproszkiem do pieczenia i szczyptą kwasku. Po trochu dodawać do ciasta i kręcić dalej,ale na wolnych obrotach

Krem do ciast pomarańczowy

Składniki 10dkg masła roślinnego 10 dkg cukru 0 5 paczki cukru waniliowego 2 żółtka 1 pomarańcza Sposób przyrządzenia Krem: ubijanie żółtek powinno odbywać się na parze naczynie, w którym je ubijamy ustawić je na mniejszym garnku z gotującą się wodą . Żółtka ubijać z cukrem

szybki i dobry krem do ciast

Składniki 500 ml smietany kremowki 1 budyn waniliowy 500 lm mleka 3 lyzki cukru Przygotowanie Ugotowac budyn z 500 ml mleka i 3 lyzkami cukru. Ostudzic. Ubic smietane na sztywno i dodawac ostudzony budyn. Jesli wolimy bardziej slodki krem mozna dodac cukier puder. nbsp nbsp nbsp

Krem malinowy do ciasta

Składniki 3 łyżki żelatyny 2 szklanki śmietany kremówki 50 dag malin 15 dag cukru 100 ml wrzątku Sposób przyrządzenia Owoce przetrzeć przez sito. Rozpuścić żelatynę we wrzątku. Wymieszać z przetartymi owocami. Wymieszać z cukrem. Ubić śmietanę. Dokładnie wymieszać. Kremem przekładać

Krem brzoskwinowy do ciast

Składniki puszka brzoskwin,1,5k.margaryny,3łyzki cukru,2budynie smietankowe bez cukru 3 4szkl wody,1łyka maki,5zołtek Przygotowanie wode z brzoskwin zagotowac,do gotujacej dodac rozrobione w wodzie-2budynie,cukier,make i zołtka-zagotowac gdy ostygnie utrzec z masłem i dodac pokrojone w mała

Czekoladowy krem do ciasta

Składniki 3 jaja 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 gorzka czekolada 1 kostka masła Sposób przyrządzenia Jajka ubijamy na parze z cukrem. Do ciepłej masy dodajemy kakao i stratą tabliczkę gorzkiej czekolady, mieszamy Masło ucieramy aż będzie puszyste i białe, dodajemy ostudzoną masę

Bita śmietana jako krem do ciasta

Składniki 0,5 l śmietany kremówki, 2,5 g żelatyny, 0,5 szkl wody Przygotowanie żelatynę wymieszać z wodą, jak napęcznieje dodać 17 płaskich łyżeczek cukru, podgrzać, nie gotować. Po wystudzeniu powoli wlewać na łopatki miksera miksującego śmietane. Wymieszać to szybko i wylać na ciasto z

Torcik cytrynowo-makowy Lemon Poppy Seed Cake

maślanego na bazie bezy szwajcarskiej tzw. swiss meringue buttercream. Krem ten to najprawdopodobniej najprostsza droga do wykonania perfekcyjnych zdobień na tortach, ciastach lub babeczkach, które nie tylko łatwo przy jego udziale przygotować, ale również bardzo dobrze przechować. Przyznaję, że w smaku

Warzywa w słodyczach - podsumowanie akcji -cz.I

- Aciri   Cukinia   Ciasto czekoladowe z cukinią - MagiaSmaku Scarpaccia viareggina - Aleksandra Seghi Czekoladowe ciasto z cukinią - Russkaya2 Tort cukiniowo-migdałowy z kremem karpatkowym - Kulinarne fascynacje Muffiny orkiszonowo-cukiniowe  z cytrynowym kremem z nerkowców - Spaceage

Czekoladowy Weekend - podsumowanie

: Ciasto czekoladowe z kapustą kiszoną i kremem z majonezu Cudawianki 8211 blog Brulion z przepisami : Panforte Dobi - Kosmopolityczno liberalny blog kulinarny : Gigantyczny Piegusek Słodka Czekolada i Kwaśne jabłka Dodista : Mazurek czekoladowy Dwa Demonki - blog Przy winie i całkiem niewinnie

Tort czekoladowy

Składniki: Ciasto: 175 g mąki 50 g kakao 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 225 g miękkiej margaryny 225 g drobno mielonego cukru 4 duże jajka kilka kropel esencji waniliowej Krem: 200 ml śmietanki tortowej 225 mlecznej rozpuszczonej czekolady 160 g niesolonego słodkiego

Gâteau Saint-Honoré

macie podobne preferencje - mam dla Was dwa rozwiązania. Karmel można przygotować z połowy porcji i wykorzystać go jedynie do przyklejenia ptysi do podstawy ciasta tak mała ilość nie powinna nikomu przeszkadzać albo pominąć w całości i ptifurki przymocować za pomocą roztopionej czekolady lub kremu

Nawiedzony Tort- przepis

serka . Dzięki temu mimo, że ciasto nie jest przełożone kremem, nie zatyka po trzech kęsach. Przepis na czekoladowe ciasto będę jeszcze wielokrotnie wykorzystywać ponieważ banalnie prosto i szybko się je robi a do tego świetnie smakuje.      Ciasto czekoladowe   z książki Barefoot Contessa at Home

Pierre Herme, brownies, amaretto i złote perełki oraz... podwójne święto :

szklankach wrzącej wody ok.750ml   i odstawiłam do ostygnięcia.   Końcówka: Odsączyć rodzynki na sitku. Przed użyciem osuszyć je dodatkowo ręczniczkiem papierowym. Przełożyć ciasto ponownie do tortownicy, lub użyć obręczy ze stali nierdzewnej. Wylać na ciasto połowę kremu. Na krem wyłożyć rodzynki

Tort Waniliowo-Laskowa Pralina

pewnością na wielką literę . Myślałam o podobnej kompozycji już od dawna. Wiadomo przecież, że wprost ubóstwiam maślane kremy, wszystko, co aksamitne i kremowe, ciężkie przekładańce 8230 I orzechy *__*. Oczywiście, tort ten jest całkowicie autorski 8211 wszyściutko wymyśliłam sama, od początku do

Malinowo-jeżynowo-czekoladowe tartaletki

środka, natomiast ganache z mlecznej czekolady daje radę na zewnątrz, jednocześnie umocowując krążek ciasta w kruchym spodzie. Tyle czekolady na dziś. Przejdźmy do owoców. Mus. Z serka mascarpone, kremówki, dużej ilości jeżyn i malin, utrwalony żelatyną. Należy przygotować go dzień wcześniej by

Dwa pyszne mazurki. Pate sablee. Lemon curd + migdały + beza, raspberry curd + małe beziki.

. Należy bardzo uważać, żeby zbyt nie podgrzać kremu, bo zrobi się jajecznica. Ostudzić. Następnie przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc, aby krem odpowiednio zgęstniał. Zimnym kremem posmarować podpieczony spód. Ponadto: 9 małych bezików W ciasto powtykać małe beziki. Przechowywać

Ciasto Dyplomaty

jest takie oczywiste, gdy mamy do czynienia z ciastem francuskim, cały sekret w karmelu, którym pokryty jest każdy blat..., ale o tym później. Jest przy nim troszkę pracy, dlatego też warto podzielić przygotowania na dwa dni, w pierwszy dzień wieczorem upiec biszkopt i przygotować krem budyniowy, a w

Ciasto z bezami i borówkami

Przepis na ciasto znalazłam w moim starym zeszycie z powycinanymi przepisami, a że jest pora na borówki więc postanowiłam je w końcu upiec. Pyszny , puszysty krem o smaku borówek idealnie współgra z lekko kruchym ciastem oraz chrupiącymi migdałami. Ciasto piekłam przy użyciu kostki do pieczenia

Święta zawsze z makiem

makowa z mandarynkami ciasto: 6 jajek 3 łyżki letniej wody 15 dag cukru esencja waniliowa szczypta soli 10 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag zmielonego maku cukier do zwinięcia ciasta krem serowy: 25 dag sera mascarpone 20 dag jogurtu naturalnego 40 dag śmietany kremówki

Tort czekoladowo-cukiniowy z kremem serowym

... Bita śmietana byłaby jednak zbyt delikatna do tego ciasta. Ricotta wymieszana z rozpuszczoną białą czekoladą pasuje tutaj idealnie... Mozna zrezygnować z przekładania ciasta kremem, można je upiec w większej blaszce i krem nałożyć na wierzch... Można zrobić z mleczną czekoladą, ale zrobić TRZEBA

Ciasto Dyplomaty

przesiać i delikatnie wmieszać do ubitych jajek. Ciasto rozprowadzić na blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C, wstawić biszkopt i piec 15-20 minut, wystudzić. Poncz: 70 g wody 30 g cukru 25 g jasnego rumu Wodę wymieszać z cukrem, dodać rum.  Krem

Biała Opéra

go i użyć do przykrycia ciast. Zostawić ciasta między kawałkami papieru do pieczenia, aż ostygną do temperatury pokojowej. Syrop: wymieszać ze sobą wodę, cukier i cukier waniliowy w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika i pozwolić ostygnąć do temperatury pokojowej. Krem: wymieszać ze

Tort marchewkowo-kokosowy

, widziałam, że lepszego ciasta jeszcze nie jadłam a moja mama potrafi piec ciasta naprawdę dobre ciasta . Ciężkie, wilgotne, pełne bakalii, korzenne i ten krem... Krem, którego do tej pory nie udało mi się odtworzyć. Nie znalazłam nawet w necie przepisu, który mógłby być choć trochę podobny do tego, co

Tort makowy z kremem z białej czekolady

właściwie trudno go rozpoznać, chociaż jest wyczuwalny. Krem rozpływa się w ustach. Marzyła mi się śnieżnobiała dekoracja tego tortu: jakieś rozetki, gwiazdki z kremu, ozdobione kilkoma srebrnymi kuleczkami. Okazało się, że ten krem niezbyt się nadaje do robienia takich dekoracji. Chociaż ma gładką

Pani Walewska

temu, pewnie z tego samego powodu, co zawsze - nikt nie chciał ciasta, a z kremem to już po prostu grzech do potęgi n-tej. Cóż. Tym razem, z powodu przyjazdu gości, udało mi się wreszcie przekonać rodzinę do tego wypieku. Spodziewałam się, że będzie pyszne. Dwa blaty kruchego ciasta które przecież

Tarta z brioszy z kremem pomarańczowym

i potem trudno jeszcze dodać do niej krem, bo robią się w kremie wzgórza ciasta drożdżowego, trochę jak w karpatce. Może i dałoby się jakoś pokombinować bardzo cienko ciasto rozwałkować, zrobić je z mniejszej ilości mąki ale ja stosuję sposób, który używa się także wtedy, gdy nie chcemy, żeby na

MNIAM!!

przełożyć do przygotowanej blachy i piec w 180oC. Po upieczeniu ciasto przekroić na pół. Krem - Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać serki homogenizowane. Wszystko wymieszać. Kremem przełożyć ciasto. KULECZKI RYŻOWE FLEUR DELACROUR Składniki: * 1 paczka kleiku ryżowego * 1 margaryna * 3 jajka * 1

Ciasto czekoladowe z czarno - białym kremem.

Na ciasto potrzebne będą: - 7jaj - 1 i 1 2 szklanki mąki - 1 i 1 3 szklanki cukru ja zawsze daję mniej - 2  łyżki ciemnego kakao ja daję 3 i 1 2łyżki - proszek do pieczenia - 1 szklanka oleju roślinnego   Na kremy potrzebne będą: - 2 kostki w miarę miękkiego masła osobiście polecam

Piekielnie piękny torcik czekoladowy z whisky

paski papieru np.do pieczenia ale środek pozostawiając odkryty.Paski są po to by nie zabrudzić patery przy smarowaniu torciku,natomiast paski te potem będzie można łatwo wyciągnąć spod ciasta. 15-Pierwszy krążek ułożyć na paterze przeciętą strona do dołu,powierzchnię wysmarować 1 3 kremu czekoladowego

Tort Ormiański

krokantem z karmelu i orzechów laskowych. Tort ormiański jest rewelacyjny. składniki na ciasto: 375g mąki 75g mielonych orzechów laskowych lub włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 razy na czubku noża sody 185g miodu 185g cukru 3 jajka składniki na krem: 200g masła 250g serka mascarpone

Ombre rose cake tort w róże

, nadal ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąki. Składniki, bardzo delikatnie wmieszać szpatułką, tak by dokładnie się połączyły. Jeśli chcemy uzyskać dwa odcienie różu, na tym etapie ciasto ważymy i rozdzielamy do dwóch miseczek, do których dodajemy mniejszą i większą ilość różowego barwnika i

Torty - słodka finezja

czubata szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat śmietankowy Krem: 10 dag czekolady gorzkiej 3-4 łyżki mleka 40 dag masła 4 jajka 1 szklanka cukru cukier waniliowy 25 ml spirytusu Ponadto: dżem brzoskwiniowy ok. 1 szklanka orzechów włoskich Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i

Ciasto Dynia na Halloween - Pumpkin cake

lodówce i ponownie zmiksować. Na samym końcu gdy dodane jest całe masło dalej miksując na średnich obrotach dodać ekstrakt waniliowy oraz pomarańczowy barwnik i ocet.Jeśli masz ochotę wykonać napis na dyni odłóż ok. 2 łyżki kremu i zabarw go cacao na brązowo. Wystudzone ciasto odwrócić płaską stroną do

Przepis nr 24 - tort idealny

bitą śmietaną? Krem : Męczą mnie ciężkie, maślane lub budyniowe kremy, z którymi zjedzenie jednego kawałka po obiedzie graniczy z cudem. Oczywiście są bardziej plastyczne do dekoracji, ale w ciastach przecież chodzi o smak ! Dlatego wybieram śmietanę kremówkę, mocno ubitą, połączoną z serkiem

Szarlotka przekładana kremem waniliowym

minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, z drugą częścią ciasta postąpić tak samo. Krem budyniowy: 500 ml mleka 3.2 3 żółtka 150 g cukru 50 g skrobi kukurydzianej ziarenka z 189 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii   Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, bladożółty krem, dodać

Szarlotka z kremem waniliowym

°C przez 15 minut. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Ja swoje ciasto zrobiłam dzień wcześniej. włożyłam do lodówki. Drugiego dnia starłam na tarce o dużych oczkach, ugniotłam ciasto rękoma, wierzch wyrównałam szklanką i upiekłam.   65279 Krem budyniowy : 500 ml mleka 3,2 3 żółtka

Miodownik - ciasto pieczone dzień wcześniej

wylepić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą część pieczemy około 15 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, piekarniku. Gdy ciasto nabierze brązowego koloru to jest gotowe. W czasie pieczenia ciasta robimy krem. Do zimnego mleka dodajemy kaszkę, zagotowujemy. Pamiętajmy by cały czas mieszać

Choinka w cieście- przepis oraz Konkurs!!:

również użyć ciasto piernikowe, ale raczej z małą ilością bakalii łatwiej będzie kształtować choinki . 65279 65279 Zapraszam również po raz pierwszy na blogu, na  mały konkurs - głosowanie , w którym do wygrania jest bardzo sympatyczna książka o dekorowaniu świątecznych ciast: Little Book of

Fantastyczny Tort Miś czekoladowy

odrobiną soli, w międzyczasie dodając partiami cukier. Do masy jajecznej wsypać przesiane suche składniki. Delikatnie!!! wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły, a piana z jaj zachowała swą puszystość. Ja robię to na najmniejszych obrotach miksera. Ciasto przekładamy do blachy 24x36cm, dno wyłożone

TORT WIOSENNY

obrotach ręcznego miksera. Natychmiast przystępujemy do przełożenia tortu   Przekładanie tortu: Ciasto otaczamy obręczą tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Natychmiast po wykonaniu kremu dajemy na brzoskwinie trochę więcej niż połowę ilości, dokładnie rozprowadzamy na całej powierzchni i

ciasto rodzynki w czekoladzie

nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Składniki ciasta trochę mnie przeraziły ale efekt wyszedł niesamowity. W czekoladowym cieście zatopione są opite śliwowicą rodzynki, do tego delikatny krem z prażonymi orzeszkami włoskimi. Spróbujcie koniecznie bo my już szczerze pokochaliśmy to ciasto

Musy: czekoladowy i miętowy w formie z ciasta filo

Czas przygotowania: 45 minut + 8 minut pieczenia + schładzanie obu mas po kolei po kilka godzin w lodówce Składniki: mrożone ciasto filo - 7 płatów ok. 100g masła KREM CZEKOLADOWY 250g gorzkiej czekolady 300ml słodkiej śmietany kremówki 30 75g białej czekolady 100g gęstego jogurtu

Karpatka

i stworzyć jednolitą masę, odstającą od garnka. Będzie to wyglądało mniej więcej tak: Ciasto odkładamy do ostudzenia. KREM: W międzyczasie zagotowujemy 3 4 mleka na krem razem z cukrem i cukrem pudrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy razem mąkę, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Gdy mleko zacznie się

Tort trzypiętrowy - jak to zrobić aby się nie zawalił

2 drążek do robienia róż z kremu - widoczna na zdjęciu 2 Sposób przygotowania: BISZKOPT: Przygotowujemy biszkopt według przepisu, z tą różnicą, że składniki mnożymy razy dwa i zamiast do jednej ciasto rozlewamy go do trzech tortownic o średnicach 18, 22 i 26 cm. Każda powinna być wypełniona

Tort czekoladowo-pomarańczowy

pomarańczy, uważać też na to, aby go nie przegotować, bo się zwarzy. Krem gotujemy do zgęstnienia... ja użyłam soku z kartonika i nie był to chyba najlepszy wybór... Aczkolwiek tort był bardzo smaczny, mięciutki i pięknie sie prezentował... taki dostojny można rzec... Ciasto i budyń pomarańczowy na krem

Tort cappuccino na cieście maślanym

do końca klasycznym maślanym - bo zawiera sporą dawkę ubitej śmietany, dzięki czemu zyskuje na lekkości i puszystości. A więc przedstawiam. Tort cappuccino , czyli maślane, ucierane ciasto waniliowe , nasączone ponczem alkoholowo-kawowym , przełożone kremem kawowym maślanym z bitą śmietaną i białą

ciasto NESQUIK

zgęstnienia. Budyń odstawić do ostudzenia. Następnie utrzeć masło z cukrem pudrem i stopniowo dodawać schłodzony budyń. Gdyby masa była zbyt rzadka. można dodać żelatynę 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody . Składanie ciasta: ciasto - krem - ciasto - krem - biszkotp - krem

Ciasto Jakuba

przygotowany krem podzielić na dwie części. Składanie ciasta: ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto wierzch posypać cukrem pudrem . Najlepiej zostawć ciasto na kilka godzin w temperaturze kokojowej aby placki zmiękły i przeszły kremem, jeżeli od razu wstawmimy je do lodówki będzie twarde. 65279

Szarlotka z kremem waniliowym

kruche, prażone jabłka, krem chantilly, naponczowany biszkopt, krem chantilly, prażone jabłka, ciasto kruche. Warto, przed położeniem kolejnej warstwy odczekać chwilę, aby każda z nich lekko stężała. Ciasto obciążyć deseczką i wstawić na noc do lodówki. Smacznego:    

Briosza z kremem pralinowym

. Następnie wkładamy ciasto na noc do lodówki. Rano przekładamy brioszę  do formy z kominem i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie ciasto pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.   3. Przygotowujemy krem cukierniczy. Połowę mleka, cukier,żółtka, mąkę i wanilię mieszamy

Tort bananowy

lubię, ale wielką fanką nie jestem, mimo to torcik bardzo mi smakował, zwłaszcza do porannej kawy bez cukru .     Kiedy przygotowywałam tort bananowy totalnie zważył mi się krem. Dawno mi się to już nie zdarzyło, w związku z czym wydawało mi się, że posiadłam jakąś tajemną wiedzę, tudzież dar, który

Po przerwie...

rozmieszać w nim oba rodzaje mąki. Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, do gotującego wlać mleko z mąką, mieszając gotować, aż zgęstnieje. Wystudzić. Zmiksować masło na krem, dodawać do niego po lyżeczce wystudzony budyń. Połowę gotowego kremu włożyć do przygotowanej formy z ciasta. W krem wpychać

Słodko i ponownie brytyjsko

Ubić masło z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe suche składniki ciasta poza cukrem do posypki i składnikami kremu , utrzeć na jednolitą masę. Jeśli będzie za sucha, jak u mnie, dodać odrobinę mleka lub maślanki, by składniki się połączyły. Chwilę wyrabiać ręcznie, jak ciasto drożdżowe lub

Ciasto capuccino

biszkopcie........................................................................ Na krem nakładamy drugi biszkopt oraz smarujemy wierzch i boki pozostałym kremem. Ciasto po na łożeniu kremu na wierzch i boki........................................ Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa

Ciasto mocno czekoladowe z kremem mlecznym

wcale stanowić suchy, lekki biszkopt 8211 o nie, nawet do kremu najlepiej smakuje ciężki, maślany, ucierany, aromatyczny wypiek. Dlatego też również to mocno czekoladowe ciasto postanowiłam przełożyć przepysznym kremem , tworząc niebanalny, słodki i cudowny mały torcik. Zdecydowałam się na mleczny

Brioszki czekoladowe i malinowe z kremem waniliowym

latem czekoladowa... z płynnym nadzieniem... przysłowiowe niebo w gębie : Dodatkowo jest tyyyle wariacji smakowych do upieczenia. Myślę więc, że każdy będzie zadowolony. Gospodarna Narzeczono i Tili, dziękuję Wam pięknie za powierzenie mi 74 edycji WP : ... UWAGA: Ciasto i krem przygotowujemy

Torcik karmelowy pod motylem z solą

cukru 1 łyżka syropu kukurydzianego,golden syropu ew.płynnego miodu 35 ml wody 200 ml gęstej tłustej śmietany kremówki 225 g ciemnej czekolady 225 g niesolonego masła tmp.pokojowa NA MOTYLA: gorzka czekolada extra: trochę soli morskiej do posypania kremu   PRZYGOTOWANIE ciasta: 1-Nagrzać

Tarte Infiniment Café Pierra Hermé - moja wersja

! 65279 przepis na kruche ciasto, angielski krem z mascarpone i syrop jest modyfikacją tych przy waniliowych tartaletkach , biszkopt i mus czekoladowy z likierem Baileys po przeróbkach z magazynu Kuchnia , glazura moja kruche ciasto: 150g miękkiego masła 75g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli

Karpatka. Najlepsza. Z obłędnym kremem.

i domowego budyniu . Dawno nie byłam tak zaskoczona - bowiem myślałam, że za kremami budyniowymi nie przepadam . Przekonywałam się do nich już w zeszłym roku przy okazji kilku ciast, jednak tym razem muszę powiedzieć, że przepadłam. Nic w tej karpatce bym nie zmieniła. Jest po prostu idealna

Smerfetka

Kiedy przeglądałam moje zdjęcia tego ciasta od razu skojarzyła mi się nazwa Smerfetka .. Bo przecież biskopt z kremem karpatka brzmi zbyt banalnie, prawda? Pewnie gdyby nie kolor galaretki nie przyszło by mi to do głowy, ale z drugiej strony nazwa sympatyczna, niech więc tak zostanie

Czekoladowa karpatka z wiśniami

stworzyć jednolitą masę, odstającą od garnka. Ciasto odkładamy do ostudzenia. KREM: W międzyczasie zagotowujemy 2 szklanki mleka na krem razem z cukrem i cukrem pudrem. Do gorącego dokładamy 150 g czekolady i mieszamy, aż się rozpuści. W pozostałej szklance mleka roztrzepujemy razem mąkę, mąkę

Placek ze śmietaną i truskawkami

dużej blaszce. Sezon na truskawki się kończy, ale jest jeszcze kilaka fajnych przepisu z użyciem tych że owoców  oraz przy użyciu kostki do pieczenia Kasia , które  możecie zrobić  zaglądając na stronię Mojeciasto.pl . Zapraszam was również do polubienia strony Moje ciasto na facebooku oraz na

Czas na baby

ochłodzić. Wówczas dodać 7 dag drożdży, ponownie wymieszać, miskę przykryć ściereczką i odstawić, żeby zaczyn wyrósł. 2. Żółtka ubić z cukrem pudrem na pulchny krem. Porcjami dodawać do zaczynu razem z pozostałą mąką i dokładnie wyrobić, by ciasto odstawało od miski i ręki. Dodać roztopione masło i rum

Ciasto capuccino dieta Dukana, faza II i wyjazd

nakładamy drugi biszkopt oraz smarujemy wierzch i boki pozostałym kremem. Ciasto po na łożeniu kremu na wierzch i boki........................................ Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa nam dokładnie stężała. Smacznego !!! Ciasto capuccino

Obłędny Snickers

- karmel - ganache - snickersy. Ciasto wstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki. Moje ciasto nie było bardzo zwarte, choć się nie rozpływało, być może powinnam zrobić nieco gęstszy krem. *w oryginale było cornstarch - skrobia kukurydziana i było jej tylko 3 4 szklanki, jednak taka ilość mąki

Świński tort czekoladowy z wiśniami z wiśniówki

słodko i czekoladowo, zajrzałam do mojego wielkiego słoja z wiśniówką i szczodrą reką wyłowiłam wisienki dla mamusi :- A co tam...   A co ze smakiem? Hmmm... Tort pojechał na imprezę beze mnie cóż, dzieci chore , więc powiem krótko: krem- SUPER, nie za słodki, w sam raz. Ciasto mega mięciutkie, ale

STEFANKA - MIODOWNIK

rozpuszczać, rozmieszać starannie polewę i zostawić do  ostygnięcia Stefanka: Stefanka składa sie z 4 warstw ciasta , 4 warstw kremu z polewą na wierzchu. Jeśli ciasto było pieczone na prostokątnych blaszkach,ciasto przekroić na pół, aby uzyskać  4 jednakowe placki. Ciasto przełożyć kremem, na ostatnim

Drożdżówki z kremem i rodzynkami

. Miksowac do momentu calkowitego polaczenia sie masla z ciastem. Ciasto wlozyc do miski przykryc folia i wstawic na noc do lodowki. Przygotowanie kremu: Do garnka wlac mleko i wsypac polowe cukru. Na srednim ogniu doprowadzic do wrzenia. W miedzyczasie ubijac zoltka z pozostalym cukrem na puszysty krem

Pawi ogon z przepisu siostry Anastazji

. Miksujemy masło i po jednej łyżce dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy do momentu aż krem będzie puszysty i jednolity. Rozpuszczamy obie galaretki. Każdą w 400 ml wody. Studzimy. Przełożenie ciasta. Na dno blaszki wykładamy kruchy placek. Smarujemy go połową kremu. Na niego układamy 3 rolady. Pomiedzy

TORT STRACCIATELLA Z BANANAMI

papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku przez ok. 45 minut sprawdzając patyczkiem czy jest już upieczone. Najlepiej upiec w przeddzień przekładania tortu.  Leciutko okrawamy boczną powierzchnię ciasta i kroimy na dwa blaty.   Wykonanie kremu i przekładanie ciasta

Tort bakaliowy

.     Placek kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.     Krem

PRZEPISY KULINARNE NA WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE

z suszonymi śliwkami w rumie       Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową    Ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem budyniowym i ananasami Meduza      Ciasto marchewkowe     Ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną    Ciasto Zebra       Jabłecznik z kremem cappucino    Kora orzechowa

puszysta wuzetka

SKŁADNIKI: Wuzetka cytrynowa ciasto mąka 1 szklanka sól cukier 3 4 szklanki proszek do pieczenia 1 łyżeczka kakao 3 łyżki jajka 5 szt. Wuzetka cytrynowa krem cukier 1 2 szklanki galaretka 1 szt. śmietana-fix 2 łyżki śmietanka 1 l Wuzetka cytrynowa przesączenie

Diabelsko czekoladowy tort

czekoladową dekorację: 120 g ciemnej czekolady-70 cacao   PRZYGOTOWANIE: 1-Aby dekoracja trzymała się dobrze musi być przyklejana do miękkiego kremu dlatego na początek zajmiemy się dekoracją aby była gotowa gdy skończymy smarować tort miękkim kremem. Tak więc czekoladę na dekorację rozpuścić nad parą

SERNIK DWUKOLOROWY Z KREMEM CZEKOLADOWO-RUMOWYM

śmietankowego   Składniki kremu czekoladowo-rumowego : 250g masła 178 8260 179 szklanki cukru 2 jajka 3 łyżki kakao 50- 70 ml rumu 100g rodzynek   Składniki polewy czekoladowej : 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2x100g 4 łyżki mleka   Wykonanie ciasta : Masło ucieramy mikserem do

Ciasto z orzechami włoskimi i powidłami

Tak właśnie nazywane jest ono w moim domu. W internecie funkcjonuje pod nazwą Pani Walewska lub Pychotka, nieco inne są też składniki lub ich ilości użyte do przygotowania ciasta. I nie żałujcie żółtek do kremu, bo pożałujecie efektów :- Pieczone przeze mnie ostatnio na festyn przedszkolny bardzo

Wieniec z Frankfurtu

mąką. Gdy wszystkie jajka zostaną już dodane należy wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać do ciasta połączyć na wolnych obrotach. Na koniec dodać rum, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny. Ciasto wylać do formy - wyrównać. 65279 Piec 1 godzinę. Ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem

Akcja domowy wyrób - podsumowanie cz.2

pomarańczowy - z bloga Mi smakuje Ekstrakt waniliowy  - z bloga Mi smakuje Ekstrakt waniliowy  - z bloga Pin-up cake 65279 65279 Ekstrakt waniliowy - z bloga Smaczne-zdrowe Kremy, masła na słodko : Czekoladowo-ciasteczkowy krem nie tylko kanapkowy - z bloga Dziewczyna do zjedzenia Czekoladowa

Mille-feuille z kremem waniliowym i malinami

. Kiedy jest wrzące dodajemy masę i roztrzepujemy, Stawiamy ponownie na maleńkim gazie i cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia. Gotowy krem przykrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Maliny myjemy i suszymy. Chłodny krem przekładamy do szprycy. Bierzemy płatek ciasta, dekorujemy wszerz kremem na obydwu

Czekoladowy TORT z brzoskwiniami

mleko sojowe i doprowadzić je delikatnie do wrzenia. Wyłączyć kuchenkę i dodać do mleka czekoladę i melasę. Delikatnie, ale dokładnie mieszać wszystkie składniki aż do uzyskania aksamitnej polewy. Wykonanie 1 puszka brzoskwiń cukrowe ozdoby* Ciasto, które będziemy ozdabiać kremem czy polewą musi

Wyszywanka z twarogiem i makiem

seromakowiec , pieczonego przez moją Mamę. Fajna była też beza z orzechami i powidłami. Ale niestety całość według mnie zespuł krem. Może i dodaje on uroku wizualnie, niestety smakowo zupełnie mnie rozczarował. W smaku był jak słodkie masło dosłownie . A do tego wyszło go bardzo dużo, więc w cieście głównie

Czarne jagody, mascarpone, czekoladowe ciasto. I gorąco powoli odbierające oddech.

wierzch ciasta wyłożyć resztę kremu. Należy jednak robić to bardzo ostrożnie, aby nie pomieszać konfitury jagodowej z kremem 8211 wierzch ma pozostać idealnie biały. Wyrównać powierzchnię dużym, szerokim nożem. Ciasto wstawić do lodówki. 65279 Smacznego!!!     Ten wpis bierze udział w akcji:

Mille-feuille z waniliowym creme patissiere i truskawkami balsamico - francuska poezja.

francuskiego ciasta i delikatnego kremu - w oryginale jest to klasyczny creme patissiere , czasem jednak zastępowany bywa lekkim musem czekoladowym, kremem mascarpone czy też bitą śmietaną. Ja postanowiłam przyrządzić go w wersji klasycznej. Dziwna sprawa była z tym wypiekiem - bowiem, jak już pewnie

Bienenstich - migdałowy miodownik z kremem budyniowym

. 2 jajka ok. 6 łyżek mleka Krem budyniowy: 380ml mleka 60g cukru 1 op. budyniu waniliowego na 500ml mleka 75 masła Ciasto: Do miski wsypać mąkę i dodać sól. Pośrodku zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże. Drożdże zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem. Obsypać lekko powierzchnię

Tort latte-macchiato z jogurtem - Weekendowa Cukiernia-Maj

wystudzić. Następnie ciasto wykładamy na paterę i i spinamy obręczą do tortów. Biały krem: Jogurt łączymy z cukrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej, a następnie z resztą jogurtu. Ubijamy 100 ml kremówki i

Delikatne ciasto z musem czekoladowym

Pomysł na krem do tego pysznego ciasta znalazłam tutaj , pomyślałam jednak, że doskonałym jego uzupełnieniem byłby delikatny kakaowy biszkopt. A dla przełamania słodkiego smaku, konfitura z czarnej porzeczki. Myślę, że równie dobrze sprawdziła by się konfitura wiśniowa. Polecam to smaczne, mocno

Babeczki śmietankowe

kilka minut mieszaj energicznie, aż krem zgęstnieje do konsystencji tłustej śmietany. Zdejmij z ognia i ostudź. W foremki wypełnione ciastem nalej kremu i przykryj odłożonymi krążkami ciasta. Zlep brzegi dokładnie i ponakuwać widelcem lub jakimś szpikulcem przykrywki z ciasta. jeśli tego nie zrobisz

Miodownik

dodajemy masło, cukier puder i miksujemy gotowy krem wstawiamy do lodówki, by poczekał na swą dalszą kolejkę Składniki na ciasto: 230g cukru pudru cukier waniliowy 2 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2-3 łyżki miodu płynnego 500g mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 50g masła Przygotowanie

Placek z bezą i orzechami

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku 1 słoik powideł 1 szklanka cukru 20 - 25 dag orzechów włoskich Składniki kremu I: 25 dag masła 3 4 szklanki cukru pudru 2 jajka sok z jednej cytryny Składniki kremu II zrobić jeden lub drugi krem, dziś robiłam ciasto z kremem II : 25 dag

CIASTO NOCKA

biszkoptowego forma o wym. 28x40 cm : 3 jajka 3 łyżki cukru 1 189 łyżki mąki pszennej 1 189 łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżka kakao 189  łyżeczki proszku do pieczenia   Składniki kremu : 1l śmietanki  kremowej do ciast i deserów 30 5 - 6 łyżek cukru pudru  5 - 6 łyżek kakao  5 łyżeczek

Snow cake marchewkowy torcik z kremem twarożkowym

. Jeśli krem jest rzadki zależy od sera jaki użyjemy schować go na 15-30 minut do lodówki. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze polecam pod krawędzie ciasta podłożyć paski z papieru do pieczenia, po dekoracji boków wystarczy tylko - po wyjęciu pasków - delikatnie przetrzeć paterę szmateczką, bo

Łabędzi puch

Staram się gotować sezonowo. Jednak czasem nachodzi mnie ochota na coś, co z obecną porą roku nic wspólnego nie ma. Na przykład na ciasto z kremem w środku lata, kiedy powinno się wykorzystywać jak najwięcej świeżych owoców i warzyw. Tak też było i z tym ciastem. Po raz pierwszy zjadłam je niedawno

Ciasto piernikowe z kremem dyniowym i powidłami

C przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.  Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe. Krem dyniowy: 500 g serka kremowego mascarpone lub philadelphia 400 g puree z dyni* 4 - 5 łyżek cukru pudru lub więcej, do

Pijana wiśnia

Lekkie ciasto kakaowe przełożone lekką masą na bazie serka mascarpone z wiśniami z nalewki. Powstało w wyniku modyfikacji ciasta, które przygotowywane było w domu z ciężkim kremem kokosowym. Nie pasował do tego lekkiego ciasta. Zmiana kremu sprawiła, że powstało całkiem nowe ciasto. Nazwałam je tak

Biszkopt z kremem z kwaśnego mleka! Plus owoce...

Zatem do rzeczy. Pozwólcie, że trochę uporządkuję tu wszystko. Składniki na ciasto: biszkopt cienki, u mnie 1 blat, który został po robieniu tortu krem owoce 1 banan, brzoskwinie z puszki galaretka brzoskwiniowa Składniki na krem: kostka dobrego masła kwaśne mleko  500 ml inaczej zwane

Czekoladowe croissant

wyrobów! 1 4 szklanki gorzkiego kakao Dodatki 1 jajko opcjonalnie - czekolada lub krem czekoladowy Etap I - przygotowanie ciasta i masy maślanej Ciasto : Do miski wsypać mąkę cukier i sól. Wymieszać. Do letniego mleka dodać drożdże dodać drożdże i wymieszać. Wlać do suchych składników

Ciasto marchewkowe

połówki cytryny. Dodaję 2 łyżeczki cukru waniliowego i dokładnie łącze wszystko. Mieszam, mieszam...i mamy gotowy krem Teraz zaczynają się schody! Jak to zrobić? Niby takie to proste, przekroić ciasto i posmarować kremem : Do dzieła Dobra, jakoś poszło. Smaruję ciasto serkiem mascarpone i powtarzam

Tort Fraisier- francuska klasyka

truskawkami. Następnie wycinąć warstwę wysokości około 0,5-1 cm kremu muślinowego na biszkopt, wyrównać i wyłożyć na niego połowę truskawek. Owoce przykryć warstwą kremu a na niego ponownie wyłożyć truskawki. Środek i brzegi ciasta wypełniać całkowicie kremem, aż do wykończenia masy. Tort przykryć drugim

Znalezione blogi:

Lubię piec! (isaura84)
Blog o pieczeniu i gotowaniu, przepisy na ciasta drożdżowe, ciasta kruche, ciasta z kremem, torty
Manufaktura Smaku (manufaktura-smaku)
ozdabianiem ciasteczek, tortów, ciast itd, tak wiec na blogu Manufaktura Smaku, najczęściej pojawiać się będą

Miejsca:

Wiśniowa (267)
Pasto (190)
Warta (122)
Warszawa (56)
Góra (51)
Maków (48)
Poro (32)
Kraków (31)

Firmy:

RUCH (113)
Google (20)
Allegro (17)
Zono (9)
Tesco (9)
SKOK (9)
Chip (9)
Coca-Cola (7)
BBC (7)
MIT (6)