Wszystko o:

krem z żółtek

Ciasto z żółtek z kremem lawendowym

Ciasto z żółtek z kremem lawendowym Ostatnio była beza i jak to zwykle bywa zostaje po niej strasznie dużo żółtek. Wpadłam więc na pomysł, aby je w jakiś sposób wykorzystać. Pomyślałam sobie: może zrobię kogel - mogel? Ale z tylu żółtek, nawet taki łasuch jak ja nie dałby rady zjeść wszystkiego

Krem z fasoli z żółtkiem i wędzonym pstrągiem

Czyli piekielny wstęp do rozgrzanego wieczoru.   Na walentynki podano mężowi, jako jedno z dań. Tak na początek, na rozgrzanie i wstępne zaspokojenie głodu. Tak sobie wykombinowałam z tym żółtkiem, ciekawa byłam efektu i muszę przyznać, że wyszło ekstra. Pikantny krem łagodzi delikatne

Szarlotka z kremem waniliowym

°C przez 15 minut. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Ja swoje ciasto zrobiłam dzień wcześniej. włożyłam do lodówki. Drugiego dnia starłam na tarce o dużych oczkach, ugniotłam ciasto rękoma, wierzch wyrównałam szklanką i upiekłam.   65279 Krem budyniowy : 500 ml mleka 3,2 3 żółtka

Czas na baby

ochłodzić. Wówczas dodać 7 dag drożdży, ponownie wymieszać, miskę przykryć ściereczką i odstawić, żeby zaczyn wyrósł. 2. Żółtka ubić z cukrem pudrem na pulchny krem. Porcjami dodawać do zaczynu razem z pozostałą mąką i dokładnie wyrobić, by ciasto odstawało od miski i ręki. Dodać roztopione masło i rum

Szarlotka przekładana kremem waniliowym

minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, z drugą częścią ciasta postąpić tak samo. Krem budyniowy: 500 ml mleka 3.2 3 żółtka 150 g cukru 50 g skrobi kukurydzianej ziarenka z 189 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii   Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, bladożółty krem, dodać

Desery - tiramisu, flan, krem brulee, naleśniki Suzette, sernik z białą czekoladą, zabaglione

ok. 30 minut w 160 stopniach. Zabaglione z owocami 6 żółtek 300 g cukru 200 ml wina Marsala mięta różne świeże owoce Żółtka utarliśmy razem z cukrem w gorącej kąpieli wodnej, aż do uzyskania gęstego kogla mogla, ciągle powoli ucierając dolewaliśmy wino. Krem powinien mieć konsystencję bitej śmietany

Tort bakaliowy

- 6 łyżek cukru - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem: - 1 litr mleka - 2 cukry waniliowe - 10 żółtek - 15 łyżek cukru - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 50 dkg margaryny - 1 galaretka cytrynowa - 1 łyżka kakao   Dodatkowo

Wigilie zamożne i ubogie

przepisów 8211 może coś świątecznego da się wybrać. MASŁO ŚLEDZIOWE NA PRZEKĄSKĘ . 3 dobre śledzie, 10 dkg. masła, 5 żółtek na twardo, koperek. Obrane śledzie zemleć dwa razy na maszynce razem z żółtkami, potem utrzeć z masłem i koperkiem. Doskonały dodatek do kanapek. SZTUCZNY KAWIOR . 1 4 kilo sago

Tort Tiramisu z malinami

. Gdy żelatyna napęcznieje dodać ją do gorącego mleka i rozpuścić. Ostudzić, następnie przecedzić. 65279 Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru na jasny, puszysty krem. Osobno ubić śmietanę z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Do żółtek dodać ubitą śmietanę oraz ser mascarpone. Wymieszać na wolnych obrotach

Tort- Tęczowe Bóstwo!

Białka ubić na sztywną pianę i dalej ubijając dodawać cukier. Wbijać kolejno żółtka i ubijać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec ok. 30 min w 180 stopniach Krem Ja zrobiłam krem ze śmietany. Było mi szybciej i mniej maślanie galaretka wiśniowa galaretka brzoskwiniowa galaretka ananasowa

Ciasto kremowe z kiwi i ananasami

około 30 minut w temp. 180 stopni. Galaretkę żółtą i zieloną rozpuszczamy razem według przepisu na opakowaniu i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim obie mąki i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i

Torcik cytrynowo-makowy Lemon Poppy Seed Cake

polecam! składniki na blaty makowe: 8 białek 2 żółtka 200g cukru 170g mąki pszennej 1 i 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 2 łyżeczki sody duża szczypta soli 100g masła, roztopionego 100g maku skórka otarta z 1 cytryny składniki na krem cytrynowy: 200ml soku cytrynowego 200ml wody 150g

Ciasto Dyplomaty

Krem budyniowy Crema pasticcera : 300 ml mleka 3.2 5 żółtek 90 g cukru 25 g skrobi kukurydzianej, mazeina * 189 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, bladożółty krem, dodać skrobię kukurydzianą, wymieszać. Mleko zagotować, dodając ziarenka z

Tort Pistacjowy

angielski Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę i nadal ubijać. Mleko zagrzać wraz z ziarenkami wanilii, zalać żółtka. Ponownie umieścić w rondlu i zagrzać nieustanie mieszając, aż krem zgęstnieje na wolnym ogniu . Odstawić do ostudzenia. Na drugi dzień. Wszystkie składniki łącznie i ponczem i

Rafaello

. :- Przepis zaczerpnęłam z blogu Majanowe pieczenie   trochę go zmieniając. :- Przede wszystkim biszkopt upiekłam z przepisu mojej mamy. Poza tym, w oryginalnym przepisie Majanki, w kremie są surowe żółtka, których aktualnie nie mogę jeść. Ja gotuję żółtka razem z budyniem i krem też  wychodzi super

Torcik malinowo-różany + 2 mini

łyżka wody różanej krem: 235 g tłustego mleka 1 łyżka pasty waniliowej 3 żółtka 75 g cukru 20 g mąki tortowej 50 g mąki kukurydzianej 135 g masła 1 łyżka syropu z lychee 1 łyżka likieru o smaku lychee 1 łyżka wody różanej owoce: 100 g świeżych malin przeciętych na pół 7 owoców lychee z

Tiramisu, klasyczne i idealne + poradnik

kremówki! Co więcej, nie ma w nim też ubitych białek. Ukręcone wraz z cukrem pudrem na bardzo gęsty, puszysty krem żółtka, zmiksowane później z mascarpone, dają tę idealną teksturę, którą w tiramisu podziwia się najbardziej. Żółtka należy ukręcić z cukrem pudrem na bardzo gęsty, puszysty krem 8211 trwa

Tarta z jagodami i creme patissiere

w przygotowaniu , a połączenie jagód z tym cudnym kremem jest nieziemskie .... Polecam z całego serca :       Składniki : Na kruche ciasto : 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka krupczatki 0,5 szklanki cukru pudru 150g zimnego masła 2 żółtka skórka otarta z połowy cytryny   Cr 232 me

Torcik piłka

mnie wielkie wyzwanie, z którym w miarę poradziłam sobie, tak przynajmniej mi się wydaje :     Składniki na 2 biszkopty: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 3 szklanki kartoflanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia dwie skorupki wody półtorej łyżki kakao   Białka oddzielamy od żółtek i

tort czekoladowy z nutellą

drobnych oczkach i wymieszać z mąką. Białka oddzielić od żółtek białka do dużej miski, żółtka do mniejszej . Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier nie wszystko na raz . Gdy piana będzie ubita to do miseczki z żółtkami wsypać proszek do pieczenia i wlać 2 łyżeczki

Kula

łyżki rozpuszczonego masła ew. odrobina proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek galaretki z czarnych porzeczek lub dżemu wiśniowego Składniki kremu: 4 żółtka 1 2 szklanki cukru pudru 1i1 4 szklanki mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny szklanka kremówki szklanka

Ciasto ananasowe - łatwe i pyszne

wiórków kokosowych 20 dkg cukru pudru 6 białek Krem ananasowy :   3 żółtka 25 dkg masła roślinnego radzę masło szklanka cukru pudru 2 szklanki soku z ananasa 2 puszki ananasów budyń waniliowy  Ubić białka na sztywną pianę ,stopniowo dodając cukier i żółtka .Do gotowej piany delikatnie

Pani Walewska

2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego 1 2 szklanki cukru pudru 250 g miękkiego masła W misce umieścić żółtka i cukry, zmiksować na gładki krem. Następnie dodać połowę mleka i mąki, zmiksować tak, aby nie było żadnych grudek. W garnku zagrzać drugą połowę mleka, a następnie dodać masę z miski i

TORT TĘCZOWY Z GALARETEK

krem bawarski, jego recepturę zaczerpnęłam z Kwestiismaku, reszta to już czysta improwizacja Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 1 2 szklanki cukru 1 2 szklanki przesianej mąki pszennej 50 g roztopionego masła 8211 lekko przestudzonego Krem bawarski: 5 żółtek 100 g cukru 500 ml mleka

Czekoladowa wieża

Madzinku! Składniki: 6 białek dużych jaj 300 g złocistego, drobnego cukru 3 łyżki kakao w proszku 1 łyżeczka czerwonego octu winnego Krem: 6 dużych żółtek 100 g złocistego, drobnego cukru 2 łyżki kakao w proszku 2 łyżki mąki pszennej 300 ml pełnotłustego mleka 300 ml śmietany kremówki 100 g

Migdałowy Torcik z Truskawkami

ekstraktu z gorzkich migdałów Na krem 4 żółtka 50 g cukru pudru laska wanilii szklanka mleka szklanka śmietanki łyżka żelatyny namoczona w 2 łyżkach wody Dodatkowo truskawki i cukier puder do dekoracji Wykonanie Biszkopt Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Tortownicę o średnicy 23 cm

Babeczki z kremem cytrynowym, śmietankowym, makiem i czernicami

dużej szczypcie soli i proszku do pieczenia skórka otarta z 1 2 cytryny, drobno posiekana 2 łyżki maku Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. składniki na krem cytrynowy: 100ml soku cytrynowego 100ml wody 80g cukru skórka otarta z 1 i 1 2 cytryny 20g mąki ziemniaczanej 2 żółtka

Lekkie Ciasto Ananasowo-Kokosowe

jaja - w celu zlikwidowania bakterii. Białka wbijamy do misy miksera, żółtka odkładamy na talerzyk, będą nam później potrzebne do przygotowania kremu. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dosypujemy porcjami cukier. Gdy piana z białek tworzy puszystą i lekką masę

Happy Birthday to me :

najpierw porządnie ubić, a potem delikatnie wymieszać z resztą składników. 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Włączamy piekarnik na 160 stopni. 2. Białka starannie oddzielamy od żółtek. Te pierwsze umieszczamy w sporej misce.  3. Odmierzamy mąką, mąkę ziemniaczaną oraz kakao i kawę, a

Tort Waniliowo-Laskowa Pralina

końca choć robię to już teraz praktycznie przy każdym torcie , dlatego też taka jestem dumna : . Jest więc mięsiste, wilgotne ciasto kakaowe . Na nim warstwa kremu maślanego na szwajcarskiej bezie robiłam go po raz pierwszy 8211 bardzo ciekawy, choć chyba jednak wolę tradycyjny russel na żółtkach

TORT ANANASOWO KOKOSOWY

5 żółtek 189 szklanki cukru pudru 2 puszki ananasów w plastrach 65279 KREM: Ananasy odcedzić sok zachować, będzie potrzebny do ugotowania budyniu , pokroić na drobne kawałki, dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Na soku z ananasów ugotować budyń, dodając dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej

3Bit po mojemu

cukru 2 cukry waniliowe 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 25 dkg margaryny   Masa krówkowa z puszki 15 dkg margaryny 30 dkg ciastek Petitki   Wykonanie: 1. Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na

Tort pełen czekolady

, stopniowo dodając żółtka oraz czekoladę. Ubij na sztywną pianę białka i dodaj do nich migdały, kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość połącz mikserem z kremem z masła, cukru, żółtek i czekolady. Następnie włóż ciasto do tortownicy, piecz je przez 40 minut, potem wyjmij i odstaw na 8 godzin. Krem

Krem chrzanowy z pieczonymi ziemniakami z boczkiem oraz jajkiem sadzonym

postaci nieprzetworzonej, ale też format zdjęć, czyli wersja BEZ NICZEGO taka, której uzywał tylko tata, bo nikt inny nie był na tyle odważny... a część była mieszana z żółtkami, chyba śmietaną wstyd przyznać ,ale nie mam pojęcia, co tam dokąłdnie lądowało , było doprawiane i smakowane z tymi częściami

Ciasto z wkładką bakaliową - test cukru Diamant

. Krem: z pół litra odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem pudrem trzcinowym Diamant i cukrem waniliowym. W pół szklance mleka wymieszać mąkę, budyń i żółtka, wlać na gotujące się mleko. Zagotować i wystudzić. Margarynę utrzeć i połączyć z zimnym kremem. Przekładać: ciasto orzechowe + połowa

Tort czekoladowy z kawowo-migdałowym kremem

ugotować budyń. Mleko z wanilią zagotować w rondelku. Żółtka ubić z cukrem na jasny, puszysty krem. Pod koniec ubijania dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką kukurydzianą. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać gorące mleko. Zmiksowaną masę przelać do rondla i ciągle mieszając zagotować na małym ogniu

Ciasto z bezami i borówkami

sezonowymi. A na youtube podpatrzycie jak  z przy użyciu kostki do pieczenia Kasia można w łatwy sposób wykonać wspaniałe smakołyki.   Składniki na ciasto: 1 3 szklanki cukru 1 2 kostki do pieczenia Kasi 5 czubatych łyżek mąki tortowej 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 5 żółtek 1 torebka

Tort Marzenie: bakaliowo-chałwowo-rumowo-makowy. Niebo! I moje 19 urodziny.

karmel nad życie, i wszystko, co 8222 sweet and sticky 8221 . Wiedziałam, że wyjdzie wyborna 8211 i nie myliłam się. Oraz 8211 krem maślano-chałwowy z mleczkiem skondensowanym 8211 zaczerpnięty z cincina klik . Ale tak, poza tym 8211 wszystko, wszyściutko wymyśliłam SAMA. Makowe blaty

Pani Walewska z orzechami

śmietany kremówki w zależności od tego ile zabierze mąka Składniki na bezę: 1 słoik 430 g powideł śliwkowych 8 białek 6 z kruchego ciasta i 2 z kremu budyniowego 1 szklanka cukru 200 g posiekanych orzechów włoskich Składniki na budyniowy krem: 0,5 l mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej

Czekoladowy krem mascarpone z truskawkami

: 600g truskawek sok z 1 limonki 50 g cukru pudru świeża mięta do dekoracji Etapy przygotowania 1 Namaczamy w zimnej wodzie przez 3 minuty żelatynę do ciemnego kremu. Oddzielamy białka od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną masę a następnie dodajemy powoli cukier. Żółtka

Tort Tiramisu

łyżki oleju Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo 10 dag cukru. Żółtka zmiksować z 10 dag cukru, powinna powstać jasna i puszysta masa. Do białek dodać masę z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Mąki przesiać, a w miseczce szklance połączyć wodę i olej

Tort Kokosowo-Czekoladowy z Malinami

. Długo szukałam idealnej receptury na zjawiskowy tort kokosowy . Przeglądałam strony, książki, gazety, ale ciągle coś mi nie pasowało. Znalazłam wiele przepisów na wypiek w stylu pina colada 8211 z dodatkiem alkoholu, lekkiego kremu oraz ananasa. Ale to nie było to 8211 nie chodziło mi o ten

Dwa pyszne mazurki. Pate sablee. Lemon curd + migdały + beza, raspberry curd + małe beziki.

przecierałam ich przez sito, chciałam mieć w kremie wyczuwalne pesteczki malin i to też polecam. W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier przy pomocy trzepaczki , do połączenia. Dodać masło, mus malinowy i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania krem powinien zabulgotać i zgęstnienia kremu

Kruche babeczki orzechowe

patissiere i mieszamy. Chłodzimy. krem kawowy: 200ml mleka 6g mielonej kawy dałam 3g, bo kawosz ze mnie marny 10g mąki ziemniaczanej 3 żółtka 55g cukru pudru 20g masła 55g bitej śmietany Mleko zagotowujemy z kawą, po czym przecedzamy. Żółtka łączymy z cukrem i mąką, dodajemy po odrobinie

Bezy Pavlovej z kremem winno-różanym i truskawkami

drobnego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka soku cytrynowego kilka kropli wody różanej składniki na krem: 4 żółtka 4 łyżki cukru 125ml wina różanego lub różowego 250ml śmietanki kremówki 30 125g serka mascarpone kilka kropli wody różanej do smaku odrobina różowego barwnika

Lody truskawkowe Nigelli .

  cukru, aż powstanie gęsty, jasnożółty krem. Wyjmij z mleka laskę wanilii i zalej żółtka gorącym płynem, stale mieszając. Podgrzej mleczno 8722 jejeczną mieszaninę w umytym rondlu mieszając , aż zmieni się w gęsty krem . Następnie zdejmij z ognia i przelej do miski, żeby ostygł. Zrób w malakserze

TORT AMBASADOR

gotowy spód tortowy . Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z 190 ilości składników podanych w przepisie.      Składniki kremu : 6 żółtek 1 189 szkl. cukru 2 kostki masła 400 g 189 l mleka + 189 szkl. do wykonania zaprawy budyniowej 2 kopiaste łyżki mąki

Tort podobny do ambasadora :

delikatnie naparem kawowym. Krem: 190 mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej ilości rozpuszczamy cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy razem około 1 minutę. Zdejmujemy z ognia i wmiksowujemy ostrożnie po jednym żółtku. Zostawiamy masę do wystygnięcia

BABKA WŁOSKA

,następnie dosypuję szklankę cukru i nadal ubijam. Dodaję żółtka i ubijam, aż powstanie ładny jednolity krem. Przygotowuję 2 naczynia. Do jednego wsypuję 6 budyni Do 2 naczynia wsypuję 3 łyżki przesianej przez sitko mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie łączę. Następnie łączę z

Tort Kokosek ananasowo 8211 kokosowy

budyniu , pokroić na drobne kawałki, dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Na soku z ananasów ugotować budyń, dodając dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, wystudzić, żółtka ubić na parze z cukrem, wystudzić. Utrzeć budyń i żółtka z miękkim masłem. Odłożyć 188 część kremu na posmarowanie boków i wierzchu

Tort z bezami, chałwą i czekoladą

błyszcząca i sztywna. Dodać żółtka. Mąkę z proszkiem i kakao przesiać i stopniowo dosypywać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy. Piec w temp. 180 o C przez ok. 30 minut. Ostudzić. Biszkopt przekroic na 3 blaty. Nasączyć wg uznania u mnie to np. cytrynówka

116 Ciasto Prince Polo II

około15 -20 min. do zarumienienia Krem: Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę Do utartego tłuszczu dodawać po łyżce ubitych żółtek, cały czas ucierając. Następie dodawać porcjami masę krówkową. Na końcu dodać rum i spirytus trzeba uważać żeby krem się

Krem bawarski z Oreo - po francusku po raz kolejny.

- czyli francuski bavarois . Oczywiście, skorzystałam z najlepszego możliwego źródła, bowiem z receptury samego mistrza Herme - i jak zwykle się nie zawiodłam. Wykonałam go w najprostszej wersji, śmietankowej . A tradycyjny bavarian składa się z: kremu angielskiego, bazującego na mleku i żółtkach

Tort bananowy

żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i ponownie ubić. W osobnej miseczce wymieszać żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Przełożyć do masy białkowej i ponownie ubić. Następnie do masy przesiać mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przelać do

TORCIK JABŁKOWO - ANANASOWY

tartych jabłek u mnie szara reneta   sok z 1 cytryny 4 -6 łyżek cukru 1 szklanka wody 2 galaretki cytrynowe     Składniki kremu ananasowego : 2 puszki ananasów w plastrach  w lekkim syropie 2x565g 190 - 1 szkl. cukru drobnego kryształu 4 żółtka 189 szklanki mleka 2 kostki masła 4

Tort Raffaello. Kokosowy z białą czekoladą i śmietanką. Niebo.

-czekoladowy w stylu Bounty, tym razem przyszła kolej na biały i delikatny Tort Raffaello! Widziałam wiele przepisów na tort alla popularne pralinki, lecz żaden z nich absolutnie mi się nie podobał. Krem budyniowy? Totalna pomyłka. Krem z dodatkiem śnieżki do ubijania? Absolutnie nie. Mleko w proszku? A fuj

Tort Cytrynowo-Zielone Orzeźwienie

warstwy i detale, a później spędzać w kuchni długie godziny, skrupulatnie i sumiennie wykonując wszystkie kroki. Osobiście jestem fanką tradycyjnych, luksusowych, idealnych tortów z kremem maślanym, bakaliami, masami. Ale torty przecież robi się głównie dla innych, nie dla siebie - dlatego też niedawno, z

Rolada makowa z kremem pierniczkowym. I po Świętach.

oleju Ciasteczka pokruszyć blenderem. Dodać pozostałe składniki i rozgnieść dokładnie na gładką masę. Krem maślany pierniczkowy: 4 żółtka 1 2 szklanki cukru pudru 1 kostka masła 2 łyżki rumu cały krem ciasteczkowy z przepisu powyżej Żółtka ubijać z cukrem w kąpieli wodnej tak długo, aż masa

Legumina królewska z truskawkami

i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut. Krem: odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim żółtka i mąkę pszenną i ziemniaczaną, pozostałe

Ciasto Pani Walewska v. pyszotka

,5 szklanki cukru ok. 30 dag słoik dżemu z czarnych porzeczek u mnie konfitura z czarnych porzeczek Mamy 150 g płatków migdałowych Składniki kremu: 500 ml mleka 3 pełne łyżki mąki pszennej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru lub więcej, do smaku 16 g cukru waniliowego w

Łabędzi puch

. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce wsypywać cukier wymieszany z cukrem waniliowym.  Kiedy będzie dobrze wymieszany, dodawać po jednym żółtku każde kolejne dodać dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze się z masą połączy . Wyłączyć mikser, do masy wlać wodę oraz olej i od razu wymieszać łopatką. Mąkę pszenną

Cupcakes kokosowe z marakują

curd : 9-10 marakui 50ml wody lub świeżego soku z pomarańczy 35g cukru lub do smaku 15g mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2 łyżki masła 100ml śmietanki kremówki 30 składniki na krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 150ml śmietanki kremówki 30 1-2 łyżki soku cytrynowego krem z marakui do

Na wschód marsz..

.. Czekoladowe, wytrawne, mało słodkie. Zdecydowanie wolę kremy mniej maślane, ale spróbować trzeba! Bierzcie i pieczcie!   Blat czekoladowy: 6 jajek osobno białka i żółtka 150 g cukru 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła, roztopionego i wystudzonego Utrzeć żółtka z połową cukru na puszystą

Warsztaty Kuchnia Dantego z koncentratem Pudliszki

się bardziej kremowy. Żółtka połączyć dokładnie z mascarpone. Można już taki krem zostawić, ale można też dodać białka. My dodaliśmy 2 albo 3, już nie pamiętam. Białka ubić na bardzo sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Na dno słoiczków wyłożyć po 1 łyżce kremu.  Biszkopty nasączyć

Elegancki tort brzoskwiniowy Peach creme mousseline cake

żółtku i wanilię. 65279 A następnie dodawać mąkę naprzemian z mlekiem. 65279 Białka ubić jeśli mamy to z kamieniem winnym na sztywno! Dodać około 1 3 do masy maśalnej i za pomocą łopatki delikatnie wmieszać. Dodać resztę białek i ponownie wymieszać. 65279   Ciasto rozłożyć na dwie blachy

Tort Kiwi Limonka

. Piekarnik nagrzać do 180st.C, od razu na jego dno lub półkę niżej położyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą . 65279 Obie mąki przesiać. Do garnuszka wlać wodę i olej. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z połową cukru na puszysty, gęsty kogel-mogel. Osobno ubić białka na średnio sztywno ze

Tarte Infiniment Café Pierra Hermé - moja wersja

! 65279 przepis na kruche ciasto, angielski krem z mascarpone i syrop jest modyfikacją tych przy waniliowych tartaletkach , biszkopt i mus czekoladowy z likierem Baileys po przeróbkach z magazynu Kuchnia , glazura moja kruche ciasto: 150g miękkiego masła 75g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli

Sernik z warstwą jabłek

pszennej 28 g skrobi ziemniaczanej 2 żółtka + pozostałe żółtko z wcześniejszego przepisu lub 50 g 2 białka jaj 58 g 1 łyżeczka cukru pudru 1 4 łyżeczki pasty waniliowej Skórka i sok z 1 4 cytryny 38 g cukru pudru Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem

Smerfetka

żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Białka ubić na sztywno, poczym zmiejszyć obroty miksera do minimum i wlewać powoli żółtka ubite z cukrem. Dalej delikatnie miksująć dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 24cm 24cm i piec w temperaturze 200 o C

Skandaliczny Tort Chrisa

wymieszać mąkę, kakao, sodę, sól. W oddzielnym naczyniu zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, następnie pojedynczo dodawać żółtka i dokładnie zmiksować. Do masy wlać przestudzoną czekoladę a następnie dodawać mieszankę mąki na przemian z maślanką, na koniec wlać wodę. W niedużym naczyniu ubić na

Torcik czekoladowy

Gioffre Czekolada. Nowa harmonia smaku ze zmianami zaproponowanymi przez Asię z KS. Składniki na tortownicę o średnicy 18cm krem waniliowy 189 szklanki mleka 189 laski wanilii 189 szklanki śmietanki 30 3 żółtka 40 g cukru spód brownie 70 g masła 50 g gorzkiej czekolady dobrej

Mille-feuille z waniliowym creme patissiere i truskawkami balsamico - francuska poezja.

jednak zmieniłam nieco sposób przygotowania, posługując się klasycznym sposobem przygotowywania kremu, tj. ucierania żółtek z cukrem i skrobią , całkowita koncepcja deseru 8211 pomysł własny. Creme patissiere waniliowy, wg P. Herme: 350 ml mleka, pełnego 4 żółtka 80 g drobnego cukru ziarenka

Tort czekoladowo - malinowo - jeżynowy

na krem waniliowy do przełożenia blatów tortu : 250 ml śmietany kremówki 36 250 g serka mascrpone 3 łyżki cukru miąższ z 1 laski wanilii Składniki na malinowy curd: 90 g cukru 65279 250 g malin 4 żółtka Składniki na krem maślany, do dekoracji wierzchu tortu: 250 g malin 65279

Tort bezowy z krem patissiere i lemon curd

ją folią aluminiową . krem patissiere: 65279 Żółtka utrzeć z cukrem do białości w naczyniu w którym można gotować . Do utartych żółtek dodać mąkę i zmiksować do połączenia. Mleko doprowadzić do wrzenia, a następnie powolnym strumieniem wlać je do masy jajecznej - szybko i dokładnie

Szwedzki letni tort - weekendowa cukiernia

słodkości. Cieszę się, bo nad tym tortem ciążyło jakieś fatum.  Tort miałam zrobić na sobotę, ale nie wyrobiłam czasowo. Zabrałam się tylko za krem.  Najpierw rozbiłam jajko na podłodze. Żółtko z drugiego wrzuciłam do garnuszka. Pozbierałam roztrzaskane jajko. Zapomniałam, że nie dałam drugiego żółtka. Na

Torcik trzypiętrowy potrójnie czekoladowy

pieczenia dwie skorupki wody czubata łyżka kakao   65279 Białka jaja kurzego oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno i dodajemy cukier nadal ubijając aż ubite białka zrobią się sztywne i błyszczące. Następnie dodajemy żółtka i z wcześniej rozbitej połówki skorupki od jaja odmierzamy 2 skorupki wody

Petit Fours

Biszkopt: 8 jajek 4 żółtka 300 g cukru 120 g mąki 30 g mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodając 50g cukru. Wszystkie żółtka 12 ubić z 250 g cukru na pulchną masę. Do masy z żółtek dodać ubitą pianę z białek. Mąkę wymieszać z mąką kartoflaną i

Ciasto babci

extra 200 g masła 150 g cukru pudru 4 żółtka Na krem: 1 litr mleka 8 żółtek 250 g cukru pudru laska wanilii 80 g mąki skórka z połowy cytryny 120 g pinioli cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka, zagnieść ciasto

Tort bakaliowy z kremem brzoskwiniowym

Zupełnie inny od przedstawianego wcześniej Ferrero Rocher  nie tak chrupiący, nie tak słodki, delikatniejszy, ale nie lekki... Polecam, gościom bardzo przypadł do smaku...   Tort bakaliowy z kremem brzoskwiniowym       8 białek 3 żółtka szczypta soli 200 g cukru 100 g mielonych orzechów włoskich

Trifle bananowo-orzechowo-karmelowe z wanilią, rumem i kremem bezowym

i inną metodą . Posiłkowałam się za to przepisem na krem bezowy. Finalny efekt deseru 8211 autorski.   Składniki: Waniliowy krem custard budyń: 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 250 ml mleka pełnego 3 żółtka 6 łyżek cukru 3 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki ekstraktu

Kruche babeczki z kremem cytrynowym i owocami

Doskonałe babeczki z jeszcze doskonalszym kremem cytrynowym i owocami 8211 pyszne wspomnienie lata.   Na babeczki: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 3 szklanki cukru pudru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 200 g masła - 2 żółtka Krem: - 250 g lemon curd - 250 g serka mascarpone Lemon curd: - 2

Najlepszy krem mascarpone, truskawki w glazurze, maślane ciasto kruche. Tarta.

  Tarta na lato idealna! Najlepsze, maślane ciasto kruche , chrupiące i słodkie. Na to najlepszy krem mascarpone: bez ubitej śmietanki, a z dodatkiem ubitych na puch z cukrem pudrem żółtek . Naprawdę, ten krem nie ma sobie równych. Na to - świeże truskawki, pokryte truskawkową galaretką , dzięki

Charlotte Royale z kremem bawarskim

grubości około 7 mm. Formę lub okrągłą salaterkę wyłożyć kawałkami rolady biszkoptowej. Ja użyłam okrągłej salaterki o średnicy 20 cm i głębokości 10 cm.    Krem bawarski: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Ciągle mieszając

Kawowy tort orzechowy z malinami czyli najtrudniejszy pierwszy krok

wypieków * 1 łyżeczka kawy rozpuszczonej * 1 4 łyżeczki soli * 6 dużych jajek, białka i żółtka osobno * 1 4 szklanki wody * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie malaksera umieścić orzechy, mąkę, 1 4 szklanki cukru, kawę i sól. Zmiksować do

Torcik truskawkowy z bezą

olej. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z połową cukru na puszysty, gęsty kogel-mogel. Osobno ubić białka na średnio sztywno ze szczyptą soli. Następnie dosypywać po łyżce pozostałego cukru i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści a białka będą ubite na sztywną, lśniącą pianę miskę odwracamy do

Tort plaża z wydmami

łyżka soku z cytryny sok z gruszek z puszki kilka zielonych żelków do dekoracji. Sposób przyrządzenia Z podanych składników zrobić ciasto biszkoptowe, upiec je w prostokątnej formie. W tym celu bialka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno z połową cukru następnie ubić żółtka z resztą cukru

Orzechowy torcik

koniec orzechy, bułkę tartą, kakao i proszek do pieczenia. Wylać na okrągłą tortownicę i piec około godziny. Biszkopt: białka ubić, dodawać stopniowo cukier, potem żółtka, wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać na okrągłą tortownicę i piec około 40 minut. Krem: zagotować 3 szklanki mleka z cukrem i

Pierre Herme, brownies, amaretto i złote perełki oraz... podwójne święto :

mleka *1 2 laski wanilii zastąpiłam 1 torebką cukru z prawdziwą wanilią *2 małe żółtka *25 g cukru *11 i 1 2 g przesianej Ma iuml zeny dałam mąkę ziemniaczaną *12 i 1 2 g miękkiego masła Laskę wanilii rozciąć i wyskrobać nasionka. Zalać wszystko mlekiem. Zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić

Tiramisu

Jestem purystką kulinarną i uważam, że prawdziwe tiramisu musi zawierać: kawę, mascarpone, amaretto i surowe żółtka. Wszelkie inne desery wykorzystujące śmietankę, inne alkohole lub unikające żółtekz pewnością pyszne, ale - imho - to już nie jest to. Korzystam tylko z jednego przepisu na

Tarta Melonowa z Kremem Kokosowym

ogromne znaczenie, bo krem lubi się zważyć.   Masło zmiksować z cukrem i żółtkami na biały puszysty krem, dodać Malibu. 65279 65279 Następnie nieustannie miksując, bardzo powoli, po łyżce dodawać ostudzony budyń. 65279 Gotowy krem wyłożyć na tartę i schłodzić minimum 3 godziny w lodówce. Z melonów

Ale jaja!

pestki i grubsze błony. 2. Sok umieszczamy w garnku i gotujemy około 5 minut, aby odparowała z niego mniej więcej połowa wody.  3. W między czasie cukier ucieramy z żółtkami i miękkim masłem na jednolitą masę, a następnie wraz ze skórką pomarańczową i sokiem z cytryny dodajemy do zredukowanego soku

Tort Śmietankowy Koktajl Truskawkowy

ponczem z malinówki i soku z cytryny , przekładane pysznym kremem z bitej śmietanki i truskawkowego puree . A do ozdoby 8211 całe owoce oraz prażone migdałowe płatki . Tort smakował naprawdę przepysznie! Mam nadzieję Mamo, że Tobie smakowało! :*   Przepis autorski.   Biszkopt tortownica 20 cm

ciasto oczy carycy

na 2 części. Krem: Żółtka ucieramy z cukrem. W 1 szklance mleka mieszamy budyń, potem dodajemy go do masy żółtkowej. Pozostałe mleko zagotowujemy. I przygotowujemy klasyczny budyń wlewając masę zółtkowo-budyniową na gotujące mleko.Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą, żeby nie zrobił się

Tort bezowy z kremem mascarpone i owocami lata

  A dzisiaj, wreszcie, po tak długim czasie oczekiwania publikuję ten oto tort. Tort bezowy , który przygotowałam na przyjęcie dla Mamy i jej przyjaciół. Wyszedł idealnie: trzy pyszne, kruche na zewnątrz, a delikatne w środku blaty bezowe , przekładane delikatnym kremem z mascarpone, żółtek i

Wspaniały przepis na biszkopt z kremem :

Biszkopt:   6 jajek  3 łyżki cukru pudru  1 szklanka cukru pudru  1 szklanka mąki pszennej  1 189 łyżeczki proszku do pieczenia  Krem maślano-jabłkowy:   20 dag masła  12,5 dag margaryny  2 żółtka  1 szklanka cukru pudru  4 duże jabłka  2 łyżki soku z cytryny  Galaretka z malinami:   1

Makowa panienka

- 1 4 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki o tych samych rozmiarach, jaka była użyta do ciasta makowego. Piec około 15 minut w 170 st. C. Wystudzić

Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką

: Biszkopt: 5 jajek osobno białka i żółtka 3 4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki oleju szczypta soli Krem waniliowy: 2 szklanki mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 3 szklanki cukru 2-3 łyżeczki cukru z

Dukanowy tort urodzinowy

URODZINOWY Dukan, faza II P Budyniowy krem czekoladowy podwójna porcja : - 2 łyżeczki żelatyny - 0,5l chudego mleka - 4 żółtka - 2 łyżki słodziku do pieczenia - 2 łyżki skrobi kukurydzianej - kilka kropel aromatu śmietankowego - 2 kopiaste łyżki kakao Biszkopt 3 sztuki : - 9 jajek - 9 łyżek otrębów - 3

Makowa panienka

pozostałe 4 żółtka zużyjemy do kremu   Składniki na krem: 2 opakowania budyniu śmietankowego po 50 g 375 ml mleka 200 ml soku z cytryny 80 g cukru lub więcej, zależnie od potrzeb, jeśli użyjemy budyniu bez cukru 80 g to minimum cukier wanilinowy lub otarta laska wanilii 4 żółtka 175 g

Babeczki Tiramisu

piekarnika piec ok. 15 min lub suchego patyczka * Wyjąć z piekarnika ostudzić * Po ostudzeniu nasączyć kawą i likierem   Krem Mascarpone : * W małym garnku zagotować szklankę wody, odstawić z ognia. Na garnku z parującą wodą postawić miskę z żółtkami tak aby dno miski nie sięgało wody. Do żółtek dodać

Miejsca:

Wiśniowa (127)
Pasto (76)
Warta (59)
Góra (33)
Maków (25)
Warszawa (18)
Poro (16)
Tłuszcz (11)
Paryż (11)
Kraków (10)

Firmy:

RUCH (38)
Allegro (6)
Michelin (4)
MIT (4)
Google (4)
Shell (3)
Coca-Cola (3)
Zono (2)
Tesco (2)
Simple (2)