Wszystko o:

kakaowa masa

BISZKOPT KAKAOWY Z MASĄ BUDYNIOWO-JABŁKOWĄ

biszkopt kakaowy może być ciastem na co dzień jak i na wszelkie okazje. Świetnie się sprawdza zrobiony w formie tortu.         Składniki biszkoptu *  na dużą formę o wym. 28x40 cm   : 7 jajek 1 szklanka cukru 190 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Tort kakaowy z masą Milki Way i dżemem borówkowym

Tort upiekłam na szóste urodziny Juliana, mojego młodszego syna. Najpierw miał to być tort chałwowy, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i zamiast chałwy do masy dodałam batoniki Milky Way. I wyszło naprawdę bardzo udane połączenie kakaowych biszkoptów, masy maślanej z mlecznych batoników w

Biszkopt kakaowy z masą serową

Biszkopt kakaowy z masą serową 65279 Biszkopt: 6 jajek, 6 dużych łyżek mąki, 2 łyżki kakao, 8 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy po łyżce cukier, a następnie żółtka po jednym . Stopiowo przesiewamy do masy kakao wymieszane z

Naleśniki bezglutenowe z masą bananowo-kakaową

Przedstawiam dziś pierwszy przepis wpis na blogu. nbsp Naleśniki bezglutenowe z masą bananowo kakaową, które smakują nawet mojemu dziecku a jest wybredne i nie przepada za naleśnikami oraz dziadkowi, który zwykle naleśniki zjada polane gęsto śmietaną i zacukrowane. Na miniaturce naleśnik

Babeczki mocno kakaowe z masą sernikową

: MASA KAKAOWA 100g masła 3 łyżki kakao 100g cukru trzcinowego 2 jajka 100g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SERNIKOWA 200g sera twarogowego light 1 łyżka mąki 1 białko 3 łyżki cukru Masło rozpuścić, dodać kakao i cukier zagrzać do rozpuszczenia cukru, zdjąć z ognia

Rolada z masa krówkowo-kakaową

Składniki: Ciasto - 4 jajka - 17 dag mąki - 15 dag cukru - łyżeczka kakao - 1 2 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie - 40 dag masy kajmakowo-kakaowej - 150 ml śmietanki 30 - 2 łyżeczki cukru pudru - łyżeczka żelatyny 65279 Sposób  przygotowania Sprawdź przepis na roladę

Rolada z masą krówkowo-kakaową

Składniki: Ciasto - 4 jajka - 17 dag mąki - 15 dag cukru - łyżeczka kakao - 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie - 40 dag masy kajmakowo-kakaowej - 150 ml śmietanki 30 - 2 łyzeczki cukru pudru - łyżeczka żelatyny 65279 Sposób  przygotowania Sprawdź przepis na roladę

Rolada z masą krówkowo-kakaową

65279 Tego  potrzebujesz: Na ciasto: 4 jajka 17 dag mąki 15 dag cukru łyżeczka kakao 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na nadzienie: 40 dag masy kajmakowo-kakaowej 150 ml śmietanki 30 proc. 2 łyżeczki cukru pudru łyżeczka żelatyny 65279 Sposób  przygotowania Sprawdź przepis

Wafle z masą mleczno-kakaową

                   Najlepsze domowe wafle jakie do tej pory robiłam. Kakaowe z wyraźnie wyczuwalnym mlekiem w proszku. Po prostu pyszne! Chyba nie trzeba ich specjalnie reklamować. Przepis z domowego zeszytu.   Składniki: 0,5 szklanki mleka 200g masła 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mleka w

Rolada z masą kakaową

rozpuszczamy galaretkę i również czekamy do ostygnięcia. Do masy kakaowej wlewamy galaretkę i mieszamy. Wszystkie wafle należy namoczyć i ułożyć na siebie. Masę wylać na wafle i zwinąć. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia

Kakaowa Beza z Masą Pistacjową

Bezowy torcik przełożony pistacjową masą z bitą śmietaną i owocami. Genialny. Połączenie chrupiącej, słodkiej bezy z maślanym kremem nieodmiennie mnie zachwyca... a lekka bita śmietana i kwaskowe owoce wspaniale dopełniają całości. Przepis pochodził z książki Basi Ritz jednak zaproponowana przez

Ciasto kakaowe z pyszną masą pomarańczową

Przepis ten znalazłam w książeczce Czekolada, 30 smakowitych przepisów . Ciasto od razu rzuciło mi się w oczy bo czekolada w połączeniu z pomarańczą to raj dla mojego podniebienia :- Ciasto wyszło prawie idealne, spód nie smakował mi za bardzo, przepis na pewno powtórzę ale masę położę na ciasto

Biszkopt z masą sernikową z polewą kakaową

Pyszny, mięciutki, delikatny .... tak określiłabym to ciasto. Do masy sernikowej dodałam bitą śmietanę co nadało niezwykłej puszystości i delikatności:   Składniki: BISZKOPT: 65279 5 jajek 65279 3 4 szklanki mąki pszennej 65279 1 4 szklanki mąki ziemniaczanej 65279 3 4 szklanki

Placek kakaowy z masą z białek

Składniki 12 jajek, 2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, łyżka proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao, tarta czekolada do posypania, masa z białek: szklanka białek, 30 dag cukru, szklanka śmietany 30 , sok z poł oacute wki cytryny, żelatyna 3 łyżki, p oacute ł szklanki wody Przygotowanie Ciasto

masa kakaowa

Składniki: 250g margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao pół szklanki mleka 4 płaskie łyżki mąki Sposób przygotowania: W garnuszku na małym ogniu włożyć margarynę,gdy już prawie się rozpuści dodać cukier, kakao i mleko.Mieszać aż nbsp zniknął wszystkie grudki, dodać mąkę i doprowadzić do wrzenia. Z

masa do wafla kakaowa

Składniki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 3 łyżki kakao 1 kostka masła 2 opakowania wafli wafle tortowe Przygotowanie wszystkie składniki umiesić w graku, ciągle mieszając rozpuszczać na ogniu, gotować ok. 5 minut. gdy masa lekko przestygnie od gorącej z wali zrobie się

Andrut z masą kakaowa

Składniki andrut wafle puszka mleka z kondensowanego 3 łyżki kaka Sposób przyrządzenia Puszke mleka w kładamy do rondla z woda i gotujemy 1 godz. Po wystudzeniu puszki, otwieramy i łyzka mase przkładamy do miski . Do masy mlecznej dodajemy 3 łyżki kaka jeśli ma być andrut dla

masa do wafla kakaowa

Składniki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 3 łyżki kakao 1 kostka masła 2 opakowania wafli wafle tortowe Przygotowanie wszystkie składniki umiesić w graku, ciągle mieszając rozpuszczać na ogniu, gotować ok. 5 minut. gdy masa lekko przestygnie od gorącej z wali zrobie się

masa kakaowa do ciasta

Składniki 2 kostki masła 4 jajka 1 łyżka kakao 1 szkl cukru Przygotowanie Jajka ubić na parze z cukrem, aż zgęstnieją. Wystudzić ciągle mieszając. Masło ubić mikserem na puszystą masę, następnie dodac wystudzoną masę jajeczną. Dodać kakao i wymieszac na jednolita masę. Masą można przełożyć

kakaowa masa

kakaowego z miazgi kakaowej, uzyskiwanej ze zmielonych ziaren. Opanowanie tej metody utorowało drogę dalszym innowacjom, między innymi opracowaniu receptury twardej czekolady jadalnej, w skład której wchodzi miazga kakaowa gęsta, brunatna masa , masło kakaowe i cukier. Pewien szwajcarski wynalazek z

Więcej Błonnika cz.1 i KONKURS!

. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do masy czekoladowej. Mus czekoladowy nakładamy do szklaneczek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego :-           2. Muffiny kakaowe z rabarbarem i kruszonką Też macie takie zboczenie, że wyjadacie z miski surowe ciasto? Ja

Życie jest jak pudełko czekoladek

konsystencję, zaś Szwajcar, Henry Nestl eacute , dodał do gorzkiej masy kakaowej mleko skondensowane. Dzięki temu wynalazkowi Daniel Peter stworzył czekoladę mleczną. Rodzynki, orzechy i migdały, jako dodatki do słodkiego przysmaku wprowadzili Włosi. Pierwszą bombonierkę stworzyła firma Cadbury w 1866 roku. Do

kakaowa masa

surowca użytego do produkcji czekolady czyli ziarna kakaowego. Obecnie czekolady mogą być produkowane z masy czekoladowej naturalnej, mlecznej, śmietankowej lub białej, ewentualnie z nadzieniem. Głównymi składnikami wyrobów czekoladowych są: miazga kakaowa i tłuszcz kakaowy - produkty otrzymane z ziarna

Jak powstała !!

się ją miesza i odpowiednio schładza. Jest to bardzo skomplikowany proces, ponieważ masło kakaowe składa się z kilku rodzajów tłuszczu, z których każdy ma inną temperaturę topnienia i twardnienia. Jeśli masa czekoladowa jest schładzana zbyt wolno, cześć tłuszczów pozostanie w stanie płynnym i odzieli

Pod lupą: wafelki bez cukru

nie degustuję, bo obowiązuje mnie szczęśliwie dieta bez glutenu i orzechów laskowych. 2. Wafelki kakaowe Dietto , Sante Masa: 85 g Składniki: tłuszcz roślinny, mąka pszenna, fruktoza 20 , serwatka w proszku, kakao 5,3 , olej roślinny, substancja spulchniająca wodorowęglan sodu , sól morska

Porzeczkowiec

otrzymania gęstej konsystencji. Nasączenie: wymieszać. Można nasączenie pominąć lub zamiast nektaru dać likier porzeczkowy. 65279 Składanie ciasta wersja z 4-ma blatami : blat kakaowy - nasączenie - dżem z czarnej porzeczki - masa z serka - blat kakaowy - nasączenie - dżem z czarnej porzeczki - masa z

Czekolada, czekolada...

nieaktywna, jak to opisał Alexander Shulgin Rodzaje czekolady Gorzka - składa się z masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru, czasem z niewielką domieszką wanilii . Zawiera przynajmniej 70 produktów z miazgi kakaowej i powinna być przygotowywana w temperaturze 31,1-32,7°C. Zawiera 2-5 razy więcej

Sernik w cieście kakaowym

A o to mój przepis na jeden z dwóch serników moich tegorocznych świat. Przepis stary jak świat i nawet nie wiem skąd go mam, a że tak jakoś się mi zawieruszył w moim zeszycie z przepisami to dopiero teraz wam go przedstawiam. Ciasto rozpływa się samo w ustach,a masa serowa z brzoskwinią nbsp

Kakaowo zakręcone rogale i ślimaczki

Nie dziwi mnie, że każdy kto na nie spojrzy się zakochuje...a zapewniam, że jak się je zrobi to będzie to już miłość na całe życie: . Rogale i ślimaczki są wyśmienite w smaku i wierzcie mi, ze warte są zrobienia.... a na masę kakaową znalazłam sposób ..dłużej ją gotowałam i wyszła super: . No i to

Czekolada czekoladzie nierówna...

dla nerwusów , potas dla sercowców , żelazo dla anemików , flawonoidy i prawie nie zawiera cukru! Czekolada deserowa. Jest w niej mniej masy kakaowej niż w czekoladzie gorzkiej powyżej 50 , jest bardziej aromatyczna niż gorzka, zawiera też więcej cukru. A jaki jest jej skład? Podobny, jak w

Kakaowo zakręcone ślimaki i rogale - WP 92

. Odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzoną masę układamy na dużym kawałku folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem i wałkujemy okrągły placek o średnicy około 20 cm. Wkładamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na omączonym blacie na prostokąt na jego środku ułożymy kakaowy krążek dlatego krótszy bok

Tort czekoladowo - malinowy

malinki, najlepiej oczywiście prosto z krzaczka, ale w torcie też smakowały wybornie. Wszyscy goście - mali i duzi chwalili wypiek po każdym kęsie. Ochów i achów nie było końca! :-   Tort składa się z czekoladowego ciasta przełożonego masą malinową, a z wierzchu posmarowany jest masą kakaową. Muszę

Ujarzmić czekoladę

możemy robić czekoladki, ozdoby na torty i desery. Najpierw jednak przypomnijmy sobie podstawowe informacje o czekoladzie... W skład czekolady naturalnej wchodzą masa kakaowa, tłuszcz kakaowy, cukry i dodatki smakowe. Do czekolady mlecznej dodaje się ponadto mleko w proszku, które sprawia, że jej smak

Ciasto miodowe z masą budyniową

  Składniki Ciasto kakaowe mąka pszenna - 2,5 szklanki cukier puder - 3 4 szklanki masło - 150 gram jajko - 1 średnie miód - 2 łyżki kakao - 1 łyżka soda oczyszczona - 1 łyżeczka Biszkopt mąka pszenna - 1 szklanka cukier - 1 2 szklanki jajka - 4 średnie proszek do pieczenia - 1 2 łyżeczki Masa

Orzechowe ciasto przekładane z karmelem

waniliowy 1 płaska łyżka 10g mąki pszennej 2 kopiaste łyżki 55g mąki ziemniaczanej 1 2 l mleka 250g masła polewa: gotowa puszka masy krówkowej 100g posiekanych orzechów + łyżeczka cukru Do nasączenia blatów kakaowych: 1 4 szklanki mocnej herbaty + 2 łyżki alkoholu Blat kakaowy: Białka

Knoppers pyszne Ciacho :P

. Ciasto kakaowe: Białka ubić, dodać cukier i żółtka, wsypać mąki i kakao, wymieszać, dać 2 łyżki oleju, wymieszać, przelać do formy, upiec. Obydwa placki po wystudzeniu przekroić ostrym nożem na pół, nasączyć ponczem z herbaty z cytryną. Masa I: Mleko, cukier i kakao zagotować, wystudzić. Kasia utrzeć

Ciasto mocno orzechowe z kajmakiem.

tej samej wielkości w której piekliśmy ciasto kakaowe i piec ok 25 minut w temperaturze 180 C. Przygotowanie masy zaczynamy od dokładnego wymieszania żółtek z mlekiem i cukrem. całość gotujemy do momentu zgęstnienia masy. Masło ucieramy mikserem na puszysta masę dodajemy ostudzone żółtka oraz

TORT JABŁKOWY

Przepyszny, aromatyczny tort składający się z kilku warstw smaków, które idealnie do siebie pasują. Polecam. Warstwy tortu to biszkopt cynamonowy, aromatyczne prażone jabłka ,biszkopt kakaowy skąpany w masie śmietankowej z dodatkiem serka homogenizowanego, biszkopt cynamonowy z polewą czekoladową

Pod lupą: czekolada bez dodatku cukru

, czekolada mleczna bez dodatku cukru Masa netto : 80 g Skład : substancje słodzące laktitol E966, acesulfam K E950 , mleko w proszku pełne, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, emulgatory lecytyna sojowa i E476 , aromaty. Masa kakaowa minimum 36 . Wartość odżywcza na 100 g produktu : wartość energetyczna

Ciasto Carpatia

około 30 8211 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto naponczować 189 szkl. letniej wody + 2 łyżeczki cukru i ewentualnie trochę wódki lub spirytusu .   Składniki na masę kakaową: 250 g masła roślinnego, 1 puszka gotowej masy Krówka , 2 płaskie łyżki kakao, 189 tabliczki

makowiec śnieżny -siostry anastazji

litra smietanki kremówki -2 łyzki żelatyny płaskie -2-3 łyzki cukru pudru masa orzechowa: -20 dag masła -10 dag cukru -15 dag orzechów -1 2 szkl.mleka -3 żółtka -spirytus do smaku Przygotowanie biszkopt kakaowy: białka oddzielić od żółtek .Białka ubić na puch następnie dodac żółtka i cukier i

Snikers siostry Anastazji

masę .Dalej miksując ,dodawac stopniowo zimną masę żółtkową można dodac trochę spirytusu do smaku Do formy włozyć 1 połówkę ciasta kakaowego .Rozsmarować 3 4 masy .Przykryć ciastem orzechowym .Kolejno rozsmarować masę krówkową u mnie o smaku orzechowym .Przykryć drugą połową ciasta kakaowego

Snickers

na sztywno. Dodać orzechy wymieszane z mąkami i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Upiec w takiej samej formie jak ciasto kakaowe, 20 min. w 180 st. C.   Masa radzę zrobić więcej : *5 żółtek *1 2 szklanki mleka *1 2 szklanki cukru *1 i 1 2 szklanki masła około 1 kostka Żółtka

Czekoladowy tort urodzinowy

wymieszać. Piec w temperaturze 180 ordm C przez około 35 - 45 minut do tzw. suchego patyczka . Polecam ten przepis, ciasto wychodzi mięciutkie i puszyste. Do tortu należy z niego upiec dwa biszkopty, jeden bez dodatków a drugi kakaowy. Żeby nadać biszkoptowi kakowy smak i barwę, po zrobieniu masy dodać do

Tort kakaowo-orzechowy wg. siostry Anastazji

sposób około 10-15 minut. Studzimy. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy masę orzechową. Miksujemy.  Składamy ciasto. Na spód wykładamy placek kakaowy. Wykładamy na niego 1 3 masy orzechowej i przykrywamy plackiem orzechowym. Pokrywamy go 1 3 masy i przykładamy drugim plackiem orzechowym. Na niego

Tort orzechowo-kakaowy

Składniki Placek orzechowy: 10 dag orzech oacute w mielonych 5 dag orzech oacute w krojonych siekanych 7 białek 20 dag cukru kryształu 5 dag bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej Placek kakaowy: 4 jaja 15 dag cukru 4 dag kakao 6 dag mąki 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kakaowa: 1 1 2 szklanki

swiąteczny tort cytrynowy

, dolączylam biszkopt kakaowy i warstwe masy smietanowej. Wyszedl ogromny,smaczny i dokladnie taki, jakiego oczekiwalam. Masa cytrynowa to najprawdziwsza kwintesencja tegoz smaku. Jest naprawde bardzo cytrynowa, taka orzezwiająca co dodaje temu ciastu dodatkowych walorow, bo klasyczny , bardzo slodki tort

3Bit po mojemu

cukru 2 cukry waniliowe 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 25 dkg margaryny   Masa krówkowa z puszki 15 dkg margaryny 30 dkg ciastek Petitki   Wykonanie: 1. Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na

PYSZNOTKA DARKA wg Mojego pomysłu!

Herbatnikowa I: Herbatniki pełnoziarniste, 1 puszka masy krówkowej o smaku kakaowym Na masę wyłożyć herbatniki pełnoziarniste, a na nich rozsmarować masę krówkową.   Warstwa Herbatnikowa II: Herbatniki kakaowe, 1 słoik powidła śliwkowego Na masę krówkową z puszki wyłożyć herbatniki kakaowe. Na nich

Delicja II

Składniki BISZKOPT KAKAOWY: 8 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao BISZKOPT JASNY: 4 jajka 1 2 szkl cukru 1 2 szkl mąki 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: 1 2 l mleka 2 budynie waniliowe 2-3 łyżki cukru 1 kostka masła 1 czerwona galaretka

Snikers siostry Meri

Składniki Ciasto Kakaowe: 7 jajek 3 4 szklanki cukru 2 łyzki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka maki krupczatki sok z połowy cytryny Ciasto orzechowe: 5 białek 1 szklanka cukru 25 dkg orzechów siekanych 1 łyżka miodu 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka maki krupczatki Masa

Wedel przekładany Siostry Anastazji

masa zgęstnieje. Masło kroimy na małe kawałki, dokładnie ucieramy, dodając masę kakaową.   2 galaretki agrestowe rozrabiamy w 750 ml wody. W drugim garnku w 750 ml wody rozpuszczamy galaretkę truskawkową.  Białe ciasto skrapiamy połową naparu kawowego, smarujemy1 2 kremu, zalewamy tężejącą

nugatowo-kokosowy siostry anastazji

waniliowy.Zagotowac i przestudzić .Następnie do kakao dodac tyle goracej masy by powstała gesta masa .Masełko utrzeć nbsp i dodac wystudzony krem ,mase kakaowa i spirytus. przełożenie ciasta: -placek kakaowy-krem-wiśnie-krem-placek nugatow-krem-wisnie-krem-placek kakaowy-polewa Przepis pochodzi nbsp z

Muffinki murzynki z kremem kakaowym

g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pokrojoną margarynę, cukier, wodę i kakao wrzucamy do rondelka i wszystko razem rozpuszczamy, aż nie będzie czuć grudek cukru. Następnie odstawiamy do ostudzenia jeśli dodacie ciepłą masę do mąki zrobi się zakalec! . Z wystudzonej masy kakaowej odlewamy 75

Granola czekoladowa Sante

65279 65279 65279 Skład: płatki owsiane 39,2 , cukier, mąka owsiana 12,1 , syrop glukozowo-fruktozowy, czekolada 7,1 masa kakaowa minimum 45 ,cukier, miazga kakaowa, masło kakaowe, lecytyna sojowa - emulgator, aromat, otręby pszenne, tłuszcz roślinny, mąka kukurydziana, kukurydza, płatki

Cielaczek

kakaowe: 1 2 kostki masła lub margaryny 3 łyżki kakao   1 szklanka cukru 5 łyżek wody - te składniki rozpuścić !! Dodatkowo: 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia   3 żółtka Masę kakaową ostudzić. W międzyczasie przygotować masę serową. Ser zmielić, dodać budyń, żółtka, cukier

Leon

, mieszamy. Masę dzielimy na 4 równe części. polewa kakaowa: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Cukier, margarynę i kakao rozpuszczamy na niewielkim ogniu, do ciepłej masy dodajemy żelatynę, chwilkę podgrzewamy. MASA NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ. Odstawiamy do przestudzenia. Do lekko ciepłej masy dodajemy po łyżce

Tort Jubilat

............................................................................................ Drugą część masy dzielimy jeszcze raz na pół i do jednej połowy dodajemy pokrojone na kawałeczki odsączone brzoskwinie i dokładnie łączymy je z masą. Masa z brzoskwiniami.................................................................... Na jeden jasny biszkopt nakładamy połowę masy kakaowej

Duet czekoladowo - sernikowy

Składniki: Biszkopcik kakaowy: 8226 2 duże jajka 8226 1 3 szklanki cukru 8226 1 4 szklanki kakao 8226 1 4 szklanki mąki pszennej tortowej Masa jogurtowo - serowa: 8226 1 4 szklanki śmietanki kremowej 30 8226 200 g białej czekolady 8226 skórka starta z 1 cytryny

W-Zka na kwaśnej śmietanie

Klasyczne ciasto W-Z. Dla mnie tak powinna smakować prawdziwa Wuzetka: Ja pamiętam W-Z jako dość zbite, kakaowe ciasto z kwaskowatą, ale nie cytrynową masą, która zdecydowanie nie była ubitą śmietaną kremówką. I taką właśnie wersję postanowiłam stworzyć.  Przepis na spód podpatrzyłam na

Ciasto Delicja

Dziś proponuję ciasto, które może być ozdobą każdego stołu. Bakaliowo-orzechowe blaty przełożone pyszną chałwową masą. We wnętrzu chowają się  biszkopciki kakaowe nasączone kawą z alkoholem. A całość wieńczy pomarańczowa galaretka, która przełamuje smaki. Delicja oprócz tego, że pięknie

kakaowa masa

kremem kakaowym, na to położyć drugą warstwę herbatników, a następnie krem waniliowy. Na środek położyć pasek masy kakaowej, całość złożyć w trójkąt i wstawić do lodówki. Polewa: margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować. Odstawić z ognia, dodać mleko w proszku i wymieszać. Przestudzoną polewą oblać

Sernik z ptasim mleczkiem

ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 10 dkg kokosu 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Placek kakaowy: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa serowa: 1 kg sera białego twarogowego 1 szklanka cukru 6 żółtek 2

Ciasto kakaowe z kremem capuccino i konfiturą owocową

Składniki: Ciasto kakaowe: kostka masła lub margaryny 200 g szklanka cukru pudru, 4 łyżki ciemnego kakao, 4 jajka, 1,5 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią Składniki na masę: 200 g mielonych migdałów, 2 łyżki kawy espresso, 200 g serka mascarpone

bajka siostry anastazji

Składniki biszkopt kakaowy: -5 jajek -niepełna szkl.cukru -3 4 szkl.mąki -2 łyżki kakao -łyżeczka proszku do pieczenia biszkopt jasny -3 jajka -p oacute ł szkl.maki -p oacute ł szkl.cukru -p oacute ł łyżeczki proszku do pieczenia masa : -600 ml smietany krem oacute wki -2 łyżki żelatyny -40 dag

Makaroniki 3 rodzaje! ... z okazji 1. urodzin bloga!

kakaowym kremem . Przez długi czas, naprawdę, szukałam tego smaku 8211 smaku z czekoladowych markiz, kremów do babeczek 8211 słodkiego, tłustego, mocno kakaowego, ciemnego kremu. A receptura okazała się taka prosta! Nie pamiętam już, gdzie znalazłam ten pomysł, później zaś dopracowałam go według

SERNIK WANILIOWY NA KAKAOWYM SPODZIE

waniliowe 1 kostka margaryny KASIA 250g 1 olejek waniliowy 10ml   CIASTO KAKAOWE: Wszystkie składniki szybko zagnieść na ciasto. Włożyć do lodówki na około 2 godziny. MASA SEROWA : Miękką KASIĘ zmiksować z żółtkami i szklaną cukru. Do utartej masy stopniowo dodawać ser ciągle ubijając na małych obrotach

Słonecznikowiec

. Poczekać do lekkiego zgęstnienia. Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć połową mieszanki z likierem. Na blat wyłożyć kremową masę kajmakową, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu. Na wierzch wylać polewę czekoladową, równo rozprowadzić.  Schłodzić. Ciasto

Tort czekoladowo - czereśniowy

żelatynę w wodzie. Podgrzać do rozpuszczenia i dodać do masy śmietanowej. Wymieszać. Masę podzielić na dwie prawie równe części. Do naczynia z większą ilością masy dodać jagody i wymieszać. 7. Masę jogurtowo - śmietanowo - jagodową rozsmarować na cieście czekoladowym. Przykryć biszkoptem kakaowym. Wstawić

Knoppers

chwilę ciągle mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń, na końcu stopniowo wlewać jogurt ciągle ucierając.   Ponadto: 2 wafle Przełożenie:   Wafel - masa I - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa III - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa I

Ciasto biało-brązowe - kakaowe i śmietankowe

:                   Przygotuj: - garnek do masy kakaowej - łyżkę - łyżeczkę - mikser - blaszkę do pieczenia - papier do pieczenia - miskę do masy śmietankowej - miskę do ubijania białek - sito do przesiania mąki   Składniki na ciasto: - 1 kostka margaryny kasi - 6 łyżek wody - 3 łyżki kakao - 1,5 szklanki

Sernik Izaura

proszkiem do pieczenia, kakao i mieszać do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy kakaowej. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i przelać do niej ciasto. Do miski wbić jajka i utrzeć je z masłem i cukrem, dodać serek, budyń

Babka kakaowo - cytrynowa

równo mas...bo kakaowej części jest zdecydowanie więcej. Więc dodałam kilka łyżek mleka i ku mojemu zaskoczeniu babka wyrosła dość spora: Nie jest zbita, a raczej bardziej puszysta i maślana: Pachnie cytrynowo, a smakuje wybornie. Idealny wypiek Wielkanocny:     Przepis ze strony : Wielkie żarcie

Arbuzowiec

. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i suchy mak, delikatnie połączyć. Piec w analogicznej blaszce jak biszkopt kakaowy, około 30 minut w 170 st. C. Wystudzić.   Składniki na masę śmietankową: - 250 ml śmietany kremówki 30 - 36 - 1 cukier waniliowy - 1 łyżka cukru pudru - 1 łyżka żelatyny

Sernik z makiem

Lubię serniki. Ciasta z makiem i makowce już mniej. A co będzie, gdy połączy się te dwa tradycyjne polskie desery w jeden? Czy to może być smaczne? Owszem, może :- I jest. Mamy tutaj tradycyjny polski sernik, z tych cięższych, a na nim masa makowa z bakaliami u mnie obowiązkowo bez rodzynek

Kakaowo serowe muffinki

, kakao, proszek, sól i cynamon. Mieszamy razem nie za długo! Formę muffinkową wypełniamy papilotkami około 12 Foremki wypełniamy: -duża łyżka masy kakaowej - duża łyżka masy serowej - duża łyżka masy kakaowej papilotki powinny być wypełnione do 3 4 wysokości ciastem Pieczemy w 180*C przez

Snikers

łyżeczka proszku do pieczenia - 5 białek Białka ubić, pod koniec dodać cukier puder, ubić na sztywno. Dodać orzechy wymieszane z mąkami i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Upiec w takiej samej formie jak ciasto kakaowe, 20 min. w 180 st. C.   Masa: - 5 żółtek - 1 2 szklanki mleka - 1 2

Tort Waniliowo-Laskowa Pralina

po kawałku miękkiego masła, wciąż ucierając, tak, aby po każdej porcji dokładnie wmieszać poprzednią. Należy robić to powoli i dokładnie, aby masa się nie zwarzyła. Na końcu otrzymać musimy gęsty, jednolity, maślany krem. Krem maślany 8211 kakaowy z praliną: 100 g kremu maślanego, z przepisu

Placek z roladą jabłkową :

masy budyniowej - pokrojona w plastry rolada - druga połowa masy - biszkopt kakaowy - polewa. Smacznego :

Tort z kremem Russel

Tort z kremem Russel 65279 Biszkopt jasny: 6 jaj, szklanka cukru, szklanka mąki, łyżka mąki, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia. 65279 Biszkopt kakaowy: 6 jaj, szklanka cukru, szklanka mąki, 65279 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia. 65279 łyżka kakao

Słodka zosia

soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą kakaową przełożyć do natłuszczonej formy. Przygotować masę serową: pół kostki margaryny o temperaturze pokojowej utrzec z cukrem na krem i dalej ucierać, dodając na przemian po jednym jajku i po łyżce zmielony ser oraz przesiany budyn. Wyrobić na

Metrowiec

ręcznie . Polewa: 200 g czekolady gorzkiej, 100 g masła Masło podgrzewać na małym palniku, dodać połamaną czekoladę, wymieszać, po roztopieniu natychmiast zdjąć z palnika. Wykonanie: Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą: na tacy

Czarne jagody, mascarpone, czekoladowe ciasto. I gorąco powoli odbierające oddech.

  Pamiętam jeden taki czerwiec. Cztery, a może pięć lat temu? Albo i nawet więcej, nie wiem. Z biegiem lat tak wiele wspomnień zlewa mi się w jedną, wielką, rozmytą masę. Tego czerwca żar lał się z nieba strumieniami. W domu non stop pracowały wiatraki, co dzień chodziłam w krótkich szortach i

PYCHOTKA DARKA wg Mojego pomysłu!

kakaowe, 1 słoik powidła śliwkowego   Na masę wyłożyć herbatniki kakaowe. Na nich rozsmarować powidło śliwkowe.   MASA KUKUŁKOWA: 0,5 szkl mleka, 15 dag cukierków kukułek, 2 opakowania budyniu czekoladowego z cukrem, 10 dag masła miękkiego, 1 łyżka kakao, 75 ml likieru czekoladowego lub kawowego

Ciasto Cappuccino a la Coca - Cola wg Mojego pomysłu

dodać herbatniki z coca-colą oraz na końcu rozkruszoną chałwę waniliowo-kakaową. Masę wyłożyć na wafel. 3 łyżki odłożyć na wierzch.   Biszkopt ciemny: 5 jajek, 26 dag cukru, 26 dag mąki, 3 łyżki gorącej wody, 7 łyżek oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżki kakao Ubić jak

tort wiśniowy

podania spowoduje, że chętniej go wykonacie. Bardzo polecam. 65279   Składniki, tortownica o średnicy ok. 26 cm: kruche ciasto: 125 g mąki 5 g kakao 1 łyżka łyżeczka proszku do pieczenia 25 g cukru waniliowego lub zwykłego 2 łyżki 60 g masła 1 białko L 65279 65279 Kruchy kakaowy

Sernik z białą czekoladą i musem malinowym

gorzej. Cóż, wygląda na to, że jeszcze nie do końca oswoiłam się ze swoim piekarnikiem - Sernik z białą czekoladą i musem malinowym, na pysznym spodzie kakaowym składniki spód: 8 łyżek margaryny roślinnej masła 3 łyżki kakao 6 łyżek cukru 200g mąki masa serowa: 1 kg sera twarogowego

Ciasto kakaowe z kokosem

rozpuścić! 1 1 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 jaj 1 2 szklanki cukru cukier waniliowy 20 dkg kokosu Lukier: cukier puder - 20 dkg sok z połowy cytryny 4-5 łyżek przegotowanej ciepłej wody Przygotować masę kakaową, ostudzić. W międzyczasie, gdy masa stygnie, przesiać mąkę

CIASTO TIRAMISU Z BRZOSKWINIAMI

Chcąc nieco odmienić tradycyjny włoski deser tiramisu postanowiłam dodać do niego spód z pieczonego biszkoptu kakaowego, a krem z mascarpone wykonać w dwóch wariantach: jedna część z brzoskwiniami, a druga z czekoladą i kakao. Uzyskałam lekkie, puszyste, nie za słodkie ciasto i co najważniejsze

Snikers

, następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Piec ok 25 minut w temp 180 C Masa karmelowa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 189 kostki margaryny Puszkę z mlekiem gotować na wolnym ogniu ok 2,5 godziny. Margarynę ubić, dodawać stopniowo wystudzone mleko. Masa kakaowa: 189

prezencik imieninowy

Składniki składniki na biszkopt kakaowy: -3 jajka -p oacute ł szkl.mąki -p oacute ł szkl.cukru -p oacute ł łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżeczki kakao nbsp masa kokosowa: -100 gram kokosu wcześnie namoczonego w alkoholu ja użyłam kokosu kt oacute y zalewałam spirytusem został mi się z

prezencik imieninowy

Składniki składniki na biszkopt kakaowy: -3 jajka -p oacute ł szkl.mąki -p oacute ł szkl.cukru -p oacute ł łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżeczki kakao nbsp masa kokosowa: -100 gram kokosu wcześnie namoczonego w alkoholu ja użyłam kokosu kt oacute y zalewałam spirytusem został mi się z

Nesquik Cake

zjeść wiele kawałków Składniki na 1 spód od ciasta trzeba przygotować 3 : 2 białka, 2 łyżki cukru, 2,5 łyżki mielonych orzechów włoskich, 1 łyżka mąki, szczypta soli Masa kakaowa: 2 żółtka, 350 ml mleka, 3 189 łyzki mąki, 3 189 łyżki cukru, 80g masła, 80g Nesquik 8217 a Masa biała

Składanka orzechy- ser - jabłka

blaszce umieścić 1 kakaowy placek, wyłożyć masę serową, przykryć 2 kakaowym blatem. Na to wyłożyć masę jabłkową, przykryć jasnym ciastem, wierzch posmarować masą orzechową. Włożyć do lodówki, najlepiej na noc, aby wszystko dobrze zastygło.       Smacznego.

Babka pomarańczowo-kakaowa

piany dodać do masy kakaowej, resztę do masy cytrynowej. Wymieszać delikatnie. Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką dużej formy na babkę u mnie o pojemności 2 litrów przelać najpierw trochę cytrynowej masy, potem kakaowej i przykryć resztą jasnej masy. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze

Snickers na herbatnikach

wanilinowy 220 g masła ponadto: 1 puszka masy kajmakowej polecam z Gostynia 180 g herbatników typu Petit Beurre 65279 180 g herbatników kakaowych 1 szklanka orzechów włoskich     Sposób wykonania: Dwie i pół szklanki mleka i masło umieścić w garnuszku. Do pozostałego mleka dodać obie

Jogurtowiec z musem brzoskwiniowym - dla gości

Na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik z brzoskwiniami ale nie ma tam ani grama sera chociaż spokojnie i nim można zastapić jogurt. Kakaowy spód rewelacyjnie komponuje się z masa jogurtową, delikatną , puszystą do tego mus z brzoskwiń i kakaowe ciasto na wierzchu. Na pewno zadowoli każdego

Brazylianka

Placki miodowe, przełożone kremem budyniowym i masą jabłkową, a całość zwieńczona polewą kakaową. Pięknie pachnie, cudownie smakuje, dobrze wygląda. Choć to trudne, to dobrze jest poczekać aż miodowe blaty zmiękną, przynajmniej do następnego dnia.  Polecam gorąco. Inspiracja: Wielka księga ciast

Tort czekoladowy z wiśniami

1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 1 2 szklanki mąki pszennej w tym 2 łyżki kakao i 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 2 łyżki wody Składniki na masę

Prince Polo

pyszne. I niestety zapomniałam kupić wafelki Prince Polo, więc użyłam zwykłych kakaowych wafelków : Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 190 szklanki mąki 1 budyń czekoladowy 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku dopieczenia Jajka ubić z cukrem na puszysta masę, następnie delikatnie połączyć

Znalezione blogi:

czekolada: 1. masa z miazgi kakaowej, tłuszczu, cukru pudru i dodatków. 2. wyrób cukierniczy z

Miejsca:

Wiśniowa (66)
Pasto (23)
Warta (15)
Tłuszcz (12)
Góra (11)
Warszawa (7)
Maków (6)
Luba (4)
Janów (4)

Firmy:

RUCH (14)
Wawel (8)
Jutrzenka (4)
JaGo (3)
Tesco (2)
SKOK (2)
Nestlé (2)
Żurawie (1)
IKEA (1)