Wszystko o:

kakaowa masa

BISZKOPT KAKAOWY Z MASĄ BUDYNIOWO-JABŁKOWĄ

biszkopt kakaowy może być ciastem na co dzień jak i na wszelkie okazje. Świetnie się sprawdza zrobiony w formie tortu.         Składniki biszkoptu *  na dużą formę o wym. 28x40 cm   : 7 jajek 1 szklanka cukru 190 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Tort kakaowy z masą Milki Way i dżemem borówkowym

Tort upiekłam na szóste urodziny Juliana, mojego młodszego syna. Najpierw miał to być tort chałwowy, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i zamiast chałwy do masy dodałam batoniki Milky Way. I wyszło naprawdę bardzo udane połączenie kakaowych biszkoptów, masy maślanej z mlecznych batoników w

Biszkopt kakaowy z masą serową

Biszkopt kakaowy z masą serową 65279 Biszkopt: 6 jajek, 6 dużych łyżek mąki, 2 łyżki kakao, 8 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy po łyżce cukier, a następnie żółtka po jednym . Stopiowo przesiewamy do masy kakao wymieszane z

Naleśniki bezglutenowe z masą bananowo-kakaową

Przedstawiam dziś pierwszy przepis wpis na blogu. nbsp Naleśniki bezglutenowe z masą bananowo kakaową, które smakują nawet mojemu dziecku a jest wybredne i nie przepada za naleśnikami oraz dziadkowi, który zwykle naleśniki zjada polane gęsto śmietaną i zacukrowane. Na miniaturce naleśnik

Babeczki mocno kakaowe z masą sernikową

: MASA KAKAOWA 100g masła 3 łyżki kakao 100g cukru trzcinowego 2 jajka 100g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SERNIKOWA 200g sera twarogowego light 1 łyżka mąki 1 białko 3 łyżki cukru Masło rozpuścić, dodać kakao i cukier zagrzać do rozpuszczenia cukru, zdjąć z ognia

Rolada z masa krówkowo-kakaową

Składniki: Ciasto - 4 jajka - 17 dag mąki - 15 dag cukru - łyżeczka kakao - 1 2 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie - 40 dag masy kajmakowo-kakaowej - 150 ml śmietanki 30 - 2 łyżeczki cukru pudru - łyżeczka żelatyny 65279 Sposób  przygotowania Sprawdź przepis na roladę

Rolada z masą krówkowo-kakaową

Składniki: Ciasto - 4 jajka - 17 dag mąki - 15 dag cukru - łyżeczka kakao - 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie - 40 dag masy kajmakowo-kakaowej - 150 ml śmietanki 30 - 2 łyzeczki cukru pudru - łyżeczka żelatyny 65279 Sposób  przygotowania Sprawdź przepis na roladę

Rolada z masą krówkowo-kakaową

65279 Tego  potrzebujesz: Na ciasto: 4 jajka 17 dag mąki 15 dag cukru łyżeczka kakao 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na nadzienie: 40 dag masy kajmakowo-kakaowej 150 ml śmietanki 30 proc. 2 łyżeczki cukru pudru łyżeczka żelatyny 65279 Sposób  przygotowania Sprawdź przepis

Rolada z masą kakaową

rozpuszczamy galaretkę i również czekamy do ostygnięcia. Do masy kakaowej wlewamy galaretkę i mieszamy. Wszystkie wafle należy namoczyć i ułożyć na siebie. Masę wylać na wafle i zwinąć. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia

Kakaowa Beza z Masą Pistacjową

Bezowy torcik przełożony pistacjową masą z bitą śmietaną i owocami. Genialny. Połączenie chrupiącej, słodkiej bezy z maślanym kremem nieodmiennie mnie zachwyca... a lekka bita śmietana i kwaskowe owoce wspaniale dopełniają całości. Przepis pochodził z książki Basi Ritz jednak zaproponowana przez

Ciasto kakaowe z pyszną masą pomarańczową

Przepis ten znalazłam w książeczce Czekolada, 30 smakowitych przepisów . Ciasto od razu rzuciło mi się w oczy bo czekolada w połączeniu z pomarańczą to raj dla mojego podniebienia :- Ciasto wyszło prawie idealne, spód nie smakował mi za bardzo, przepis na pewno powtórzę ale masę położę na ciasto

Biszkopt z masą sernikową z polewą kakaową

Pyszny, mięciutki, delikatny .... tak określiłabym to ciasto. Do masy sernikowej dodałam bitą śmietanę co nadało niezwykłej puszystości i delikatności:   Składniki: BISZKOPT: 65279 5 jajek 65279 3 4 szklanki mąki pszennej 65279 1 4 szklanki mąki ziemniaczanej 65279 3 4 szklanki

Placek kakaowy z masą z białek

Składniki 12 jajek, 2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, łyżka proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao, tarta czekolada do posypania, masa z białek: szklanka białek, 30 dag cukru, szklanka śmietany 30 , sok z poł oacute wki cytryny, żelatyna 3 łyżki, p oacute ł szklanki wody Przygotowanie Ciasto

masa do wafla kakaowa

Składniki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 3 łyżki kakao 1 kostka masła 2 opakowania wafli wafle tortowe Przygotowanie wszystkie składniki umiesić w graku, ciągle mieszając rozpuszczać na ogniu, gotować ok. 5 minut. gdy masa lekko przestygnie od gorącej z wali zrobie się

Andrut z masą kakaowa

Składniki andrut wafle puszka mleka z kondensowanego 3 łyżki kaka Sposób przyrządzenia Puszke mleka w kładamy do rondla z woda i gotujemy 1 godz. Po wystudzeniu puszki, otwieramy i łyzka mase przkładamy do miski . Do masy mlecznej dodajemy 3 łyżki kaka jeśli ma być andrut dla

masa do wafla kakaowa

Składniki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 3 łyżki kakao 1 kostka masła 2 opakowania wafli wafle tortowe Przygotowanie wszystkie składniki umiesić w graku, ciągle mieszając rozpuszczać na ogniu, gotować ok. 5 minut. gdy masa lekko przestygnie od gorącej z wali zrobie się

masa kakaowa do ciasta

Składniki 2 kostki masła 4 jajka 1 łyżka kakao 1 szkl cukru Przygotowanie Jajka ubić na parze z cukrem, aż zgęstnieją. Wystudzić ciągle mieszając. Masło ubić mikserem na puszystą masę, następnie dodac wystudzoną masę jajeczną. Dodać kakao i wymieszac na jednolita masę. Masą można przełożyć

kakaowa masa

kakaowego z miazgi kakaowej, uzyskiwanej ze zmielonych ziaren. Opanowanie tej metody utorowało drogę dalszym innowacjom, między innymi opracowaniu receptury twardej czekolady jadalnej, w skład której wchodzi miazga kakaowa gęsta, brunatna masa , masło kakaowe i cukier. Pewien szwajcarski wynalazek z

Więcej Błonnika cz.1 i KONKURS!

. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do masy czekoladowej. Mus czekoladowy nakładamy do szklaneczek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego :-           2. Muffiny kakaowe z rabarbarem i kruszonką Też macie takie zboczenie, że wyjadacie z miski surowe ciasto? Ja

kakaowa masa

surowca użytego do produkcji czekolady czyli ziarna kakaowego. Obecnie czekolady mogą być produkowane z masy czekoladowej naturalnej, mlecznej, śmietankowej lub białej, ewentualnie z nadzieniem. Głównymi składnikami wyrobów czekoladowych są: miazga kakaowa i tłuszcz kakaowy - produkty otrzymane z ziarna

Jak powstała !!

się ją miesza i odpowiednio schładza. Jest to bardzo skomplikowany proces, ponieważ masło kakaowe składa się z kilku rodzajów tłuszczu, z których każdy ma inną temperaturę topnienia i twardnienia. Jeśli masa czekoladowa jest schładzana zbyt wolno, cześć tłuszczów pozostanie w stanie płynnym i odzieli

Pod lupą: wafelki bez cukru

nie degustuję, bo obowiązuje mnie szczęśliwie dieta bez glutenu i orzechów laskowych. 2. Wafelki kakaowe Dietto , Sante Masa: 85 g Składniki: tłuszcz roślinny, mąka pszenna, fruktoza 20 , serwatka w proszku, kakao 5,3 , olej roślinny, substancja spulchniająca wodorowęglan sodu , sól morska

Porzeczkowiec

otrzymania gęstej konsystencji. Nasączenie: wymieszać. Można nasączenie pominąć lub zamiast nektaru dać likier porzeczkowy. 65279 Składanie ciasta wersja z 4-ma blatami : blat kakaowy - nasączenie - dżem z czarnej porzeczki - masa z serka - blat kakaowy - nasączenie - dżem z czarnej porzeczki - masa z

Czekolada, czekolada...

nieaktywna, jak to opisał Alexander Shulgin Rodzaje czekolady Gorzka - składa się z masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru, czasem z niewielką domieszką wanilii . Zawiera przynajmniej 70 produktów z miazgi kakaowej i powinna być przygotowywana w temperaturze 31,1-32,7°C. Zawiera 2-5 razy więcej

Kakaowo zakręcone rogale i ślimaczki

Nie dziwi mnie, że każdy kto na nie spojrzy się zakochuje...a zapewniam, że jak się je zrobi to będzie to już miłość na całe życie: . Rogale i ślimaczki są wyśmienite w smaku i wierzcie mi, ze warte są zrobienia.... a na masę kakaową znalazłam sposób ..dłużej ją gotowałam i wyszła super: . No i to

Tort czekoladowo - malinowy

malinki, najlepiej oczywiście prosto z krzaczka, ale w torcie też smakowały wybornie. Wszyscy goście - mali i duzi chwalili wypiek po każdym kęsie. Ochów i achów nie było końca! :-   Tort składa się z czekoladowego ciasta przełożonego masą malinową, a z wierzchu posmarowany jest masą kakaową. Muszę

Kakaowo zakręcone ślimaki i rogale - WP 92

. Odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzoną masę układamy na dużym kawałku folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem i wałkujemy okrągły placek o średnicy około 20 cm. Wkładamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na omączonym blacie na prostokąt na jego środku ułożymy kakaowy krążek dlatego krótszy bok

Ujarzmić czekoladę

możemy robić czekoladki, ozdoby na torty i desery. Najpierw jednak przypomnijmy sobie podstawowe informacje o czekoladzie... W skład czekolady naturalnej wchodzą masa kakaowa, tłuszcz kakaowy, cukry i dodatki smakowe. Do czekolady mlecznej dodaje się ponadto mleko w proszku, które sprawia, że jej smak

Orzechowe ciasto przekładane z karmelem

waniliowy 1 płaska łyżka 10g mąki pszennej 2 kopiaste łyżki 55g mąki ziemniaczanej 1 2 l mleka 250g masła polewa: gotowa puszka masy krówkowej 100g posiekanych orzechów + łyżeczka cukru Do nasączenia blatów kakaowych: 1 4 szklanki mocnej herbaty + 2 łyżki alkoholu Blat kakaowy: Białka

Ciasto miodowe z masą budyniową

  Składniki Ciasto kakaowe mąka pszenna - 2,5 szklanki cukier puder - 3 4 szklanki masło - 150 gram jajko - 1 średnie miód - 2 łyżki kakao - 1 łyżka soda oczyszczona - 1 łyżeczka Biszkopt mąka pszenna - 1 szklanka cukier - 1 2 szklanki jajka - 4 średnie proszek do pieczenia - 1 2 łyżeczki Masa

Knoppers pyszne Ciacho :P

. Ciasto kakaowe: Białka ubić, dodać cukier i żółtka, wsypać mąki i kakao, wymieszać, dać 2 łyżki oleju, wymieszać, przelać do formy, upiec. Obydwa placki po wystudzeniu przekroić ostrym nożem na pół, nasączyć ponczem z herbaty z cytryną. Masa I: Mleko, cukier i kakao zagotować, wystudzić. Kasia utrzeć

Ciasto mocno orzechowe z kajmakiem.

tej samej wielkości w której piekliśmy ciasto kakaowe i piec ok 25 minut w temperaturze 180 C. Przygotowanie masy zaczynamy od dokładnego wymieszania żółtek z mlekiem i cukrem. całość gotujemy do momentu zgęstnienia masy. Masło ucieramy mikserem na puszysta masę dodajemy ostudzone żółtka oraz

TORT JABŁKOWY

Przepyszny, aromatyczny tort składający się z kilku warstw smaków, które idealnie do siebie pasują. Polecam. Warstwy tortu to biszkopt cynamonowy, aromatyczne prażone jabłka ,biszkopt kakaowy skąpany w masie śmietankowej z dodatkiem serka homogenizowanego, biszkopt cynamonowy z polewą czekoladową

Pod lupą: czekolada bez dodatku cukru

, czekolada mleczna bez dodatku cukru Masa netto : 80 g Skład : substancje słodzące laktitol E966, acesulfam K E950 , mleko w proszku pełne, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, emulgatory lecytyna sojowa i E476 , aromaty. Masa kakaowa minimum 36 . Wartość odżywcza na 100 g produktu : wartość energetyczna

Ciasto Carpatia

około 30 8211 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto naponczować 189 szkl. letniej wody + 2 łyżeczki cukru i ewentualnie trochę wódki lub spirytusu .   Składniki na masę kakaową: 250 g masła roślinnego, 1 puszka gotowej masy Krówka , 2 płaskie łyżki kakao, 189 tabliczki

makowiec śnieżny -siostry anastazji

litra smietanki kremówki -2 łyzki żelatyny płaskie -2-3 łyzki cukru pudru masa orzechowa: -20 dag masła -10 dag cukru -15 dag orzechów -1 2 szkl.mleka -3 żółtka -spirytus do smaku Przygotowanie biszkopt kakaowy: białka oddzielić od żółtek .Białka ubić na puch następnie dodac żółtka i cukier i

Snikers siostry Anastazji

masę .Dalej miksując ,dodawac stopniowo zimną masę żółtkową można dodac trochę spirytusu do smaku Do formy włozyć 1 połówkę ciasta kakaowego .Rozsmarować 3 4 masy .Przykryć ciastem orzechowym .Kolejno rozsmarować masę krówkową u mnie o smaku orzechowym .Przykryć drugą połową ciasta kakaowego

Snickers

na sztywno. Dodać orzechy wymieszane z mąkami i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Upiec w takiej samej formie jak ciasto kakaowe, 20 min. w 180 st. C.   Masa radzę zrobić więcej : *5 żółtek *1 2 szklanki mleka *1 2 szklanki cukru *1 i 1 2 szklanki masła około 1 kostka Żółtka

Czekoladowy tort urodzinowy

wymieszać. Piec w temperaturze 180 ordm C przez około 35 - 45 minut do tzw. suchego patyczka . Polecam ten przepis, ciasto wychodzi mięciutkie i puszyste. Do tortu należy z niego upiec dwa biszkopty, jeden bez dodatków a drugi kakaowy. Żeby nadać biszkoptowi kakowy smak i barwę, po zrobieniu masy dodać do

Sernik w cieście kakaowym

A o to mój przepis na jeden z dwóch serników moich tegorocznych świat. Przepis stary jak świat i nawet nie wiem skąd go mam, a że tak jakoś się mi zawieruszył w moim zeszycie z przepisami to dopiero teraz wam go przedstawiam. Ciasto rozpływa się samo w ustach,a masa serowa z brzoskwinią  dopełnia

tort wiśniowy

Tort jest delikatny i lekki kakaowy biszkopt i spód bardzo pasują do lekko kwaskowej masy wiśniowej i śmietany połączonej z mascarpone. Tort jest kilkuwarstwowy i wydaje się być pracochłonny, jednak prace nad nim można rozłożyć na dwa, lub nawet trzy dni przed wykończeniem i podaniem. Ponieważ

Tort kakaowo-orzechowy wg. siostry Anastazji

sposób około 10-15 minut. Studzimy. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy masę orzechową. Miksujemy.  Składamy ciasto. Na spód wykładamy placek kakaowy. Wykładamy na niego 1 3 masy orzechowej i przykrywamy plackiem orzechowym. Pokrywamy go 1 3 masy i przykładamy drugim plackiem orzechowym. Na niego

Tort orzechowo-kakaowy

Składniki Placek orzechowy: 10 dag orzech oacute w mielonych 5 dag orzech oacute w krojonych siekanych 7 białek 20 dag cukru kryształu 5 dag bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej Placek kakaowy: 4 jaja 15 dag cukru 4 dag kakao 6 dag mąki 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kakaowa: 1 1 2 szklanki

swiąteczny tort cytrynowy

, dolączylam biszkopt kakaowy i warstwe masy smietanowej. Wyszedl ogromny,smaczny i dokladnie taki, jakiego oczekiwalam. Masa cytrynowa to najprawdziwsza kwintesencja tegoz smaku. Jest naprawde bardzo cytrynowa, taka orzezwiająca co dodaje temu ciastu dodatkowych walorow, bo klasyczny , bardzo slodki tort

3Bit po mojemu

cukru 2 cukry waniliowe 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 25 dkg margaryny   Masa krówkowa z puszki 15 dkg margaryny 30 dkg ciastek Petitki   Wykonanie: 1. Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na

Delicja II

Składniki BISZKOPT KAKAOWY: 8 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao BISZKOPT JASNY: 4 jajka 1 2 szkl cukru 1 2 szkl mąki 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: 1 2 l mleka 2 budynie waniliowe 2-3 łyżki cukru 1 kostka masła 1 czerwona galaretka

Snikers siostry Meri

Składniki Ciasto Kakaowe: 7 jajek 3 4 szklanki cukru 2 łyzki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka maki krupczatki sok z połowy cytryny Ciasto orzechowe: 5 białek 1 szklanka cukru 25 dkg orzechów siekanych 1 łyżka miodu 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka maki krupczatki Masa

Wedel przekładany Siostry Anastazji

na średnim ogniu około 20 minut, tj, do chwili aż masa zgęstnieje. Masło kroimy na małe kawałki, dokładnie ucieramy, dodając masę kakaową. nbsp 2 galaretki agrestowe rozrabiamy w 750 ml wody. W drugim garnku w 750 ml wody rozpuszczamy galaretkę truskawkową. nbsp Białe ciasto skrapiamy połową

nugatowo-kokosowy siostry anastazji

waniliowy.Zagotowac i przestudzić .Następnie do kakao dodac tyle goracej masy by powstała gesta masa .Masełko utrzeć nbsp i dodac wystudzony krem ,mase kakaowa i spirytus. przełożenie ciasta: -placek kakaowy-krem-wiśnie-krem-placek nugatow-krem-wisnie-krem-placek kakaowy-polewa Przepis pochodzi nbsp z

Muffinki murzynki z kremem kakaowym

g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pokrojoną margarynę, cukier, wodę i kakao wrzucamy do rondelka i wszystko razem rozpuszczamy, aż nie będzie czuć grudek cukru. Następnie odstawiamy do ostudzenia jeśli dodacie ciepłą masę do mąki zrobi się zakalec! . Z wystudzonej masy kakaowej odlewamy 75

Granola czekoladowa Sante

65279 65279 65279 Skład: płatki owsiane 39,2 , cukier, mąka owsiana 12,1 , syrop glukozowo-fruktozowy, czekolada 7,1 masa kakaowa minimum 45 ,cukier, miazga kakaowa, masło kakaowe, lecytyna sojowa - emulgator, aromat, otręby pszenne, tłuszcz roślinny, mąka kukurydziana, kukurydza, płatki

Cielaczek

kakaowe: 1 2 kostki masła lub margaryny 3 łyżki kakao   1 szklanka cukru 5 łyżek wody - te składniki rozpuścić !! Dodatkowo: 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia   3 żółtka Masę kakaową ostudzić. W międzyczasie przygotować masę serową. Ser zmielić, dodać budyń, żółtka, cukier

Leon

, mieszamy. Masę dzielimy na 4 równe części. polewa kakaowa: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Cukier, margarynę i kakao rozpuszczamy na niewielkim ogniu, do ciepłej masy dodajemy żelatynę, chwilkę podgrzewamy. MASA NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ. Odstawiamy do przestudzenia. Do lekko ciepłej masy dodajemy po łyżce

Tort Jubilat

............................................................................................ Drugą część masy dzielimy jeszcze raz na pół i do jednej połowy dodajemy pokrojone na kawałeczki odsączone brzoskwinie i dokładnie łączymy je z masą. Masa z brzoskwiniami.................................................................... Na jeden jasny biszkopt nakładamy połowę masy kakaowej

Duet czekoladowo - sernikowy

Składniki: Biszkopcik kakaowy: 8226 2 duże jajka 8226 1 3 szklanki cukru 8226 1 4 szklanki kakao 8226 1 4 szklanki mąki pszennej tortowej Masa jogurtowo - serowa: 8226 1 4 szklanki śmietanki kremowej 30 8226 200 g białej czekolady 8226 skórka starta z 1 cytryny

W-Zka na kwaśnej śmietanie

Klasyczne ciasto W-Z. Dla mnie tak powinna smakować prawdziwa Wuzetka: Ja pamiętam W-Z jako dość zbite, kakaowe ciasto z kwaskowatą, ale nie cytrynową masą, która zdecydowanie nie była ubitą śmietaną kremówką. I taką właśnie wersję postanowiłam stworzyć.  Przepis na spód podpatrzyłam na

Ciasto Delicja

Dziś proponuję ciasto, które może być ozdobą każdego stołu. Bakaliowo-orzechowe blaty przełożone pyszną chałwową masą. We wnętrzu chowają się  biszkopciki kakaowe nasączone kawą z alkoholem. A całość wieńczy pomarańczowa galaretka, która przełamuje smaki. Delicja oprócz tego, że pięknie

Sernik z ptasim mleczkiem

ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 10 dkg kokosu 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Placek kakaowy: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa serowa: 1 kg sera białego twarogowego 1 szklanka cukru 6 żółtek 2

kakaowa masa

kremem kakaowym, na to położyć drugą warstwę herbatników, a następnie krem waniliowy. Na środek położyć pasek masy kakaowej, całość złożyć w trójkąt i wstawić do lodówki. Polewa: margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować. Odstawić z ognia, dodać mleko w proszku i wymieszać. Przestudzoną polewą oblać

Ciasto kakaowe z kremem capuccino i konfiturą owocową

Składniki: Ciasto kakaowe: kostka masła lub margaryny 200 g szklanka cukru pudru, 4 łyżki ciemnego kakao, 4 jajka, 1,5 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią Składniki na masę: 200 g mielonych migdałów, 2 łyżki kawy espresso, 200 g serka mascarpone

bajka siostry anastazji

Składniki biszkopt kakaowy: -5 jajek -niepełna szkl.cukru -3 4 szkl.mąki -2 łyżki kakao -łyżeczka proszku do pieczenia biszkopt jasny -3 jajka -p oacute ł szkl.maki -p oacute ł szkl.cukru -p oacute ł łyżeczki proszku do pieczenia masa : -600 ml smietany krem oacute wki -2 łyżki żelatyny -40 dag

Makaroniki 3 rodzaje! ... z okazji 1. urodzin bloga!

kakaowym kremem . Przez długi czas, naprawdę, szukałam tego smaku 8211 smaku z czekoladowych markiz, kremów do babeczek 8211 słodkiego, tłustego, mocno kakaowego, ciemnego kremu. A receptura okazała się taka prosta! Nie pamiętam już, gdzie znalazłam ten pomysł, później zaś dopracowałam go według

SERNIK WANILIOWY NA KAKAOWYM SPODZIE

waniliowe 1 kostka margaryny KASIA 250g 1 olejek waniliowy 10ml   CIASTO KAKAOWE: Wszystkie składniki szybko zagnieść na ciasto. Włożyć do lodówki na około 2 godziny. MASA SEROWA : Miękką KASIĘ zmiksować z żółtkami i szklaną cukru. Do utartej masy stopniowo dodawać ser ciągle ubijając na małych obrotach

Słonecznikowiec

. Poczekać do lekkiego zgęstnienia. Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć połową mieszanki z likierem. Na blat wyłożyć kremową masę kajmakową, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu. Na wierzch wylać polewę czekoladową, równo rozprowadzić.  Schłodzić. Ciasto

Tort czekoladowo - czereśniowy

żelatynę w wodzie. Podgrzać do rozpuszczenia i dodać do masy śmietanowej. Wymieszać. Masę podzielić na dwie prawie równe części. Do naczynia z większą ilością masy dodać jagody i wymieszać. 7. Masę jogurtowo - śmietanowo - jagodową rozsmarować na cieście czekoladowym. Przykryć biszkoptem kakaowym. Wstawić

Knoppers

chwilę ciągle mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń, na końcu stopniowo wlewać jogurt ciągle ucierając.   Ponadto: 2 wafle Przełożenie:   Wafel - masa I - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa III - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa I

Ciasto biało-brązowe - kakaowe i śmietankowe

:                   Przygotuj: - garnek do masy kakaowej - łyżkę - łyżeczkę - mikser - blaszkę do pieczenia - papier do pieczenia - miskę do masy śmietankowej - miskę do ubijania białek - sito do przesiania mąki   Składniki na ciasto: - 1 kostka margaryny kasi - 6 łyżek wody - 3 łyżki kakao - 1,5 szklanki

Sernik Izaura

proszkiem do pieczenia, kakao i mieszać do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy kakaowej. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i przelać do niej ciasto. Do miski wbić jajka i utrzeć je z masłem i cukrem, dodać serek, budyń

Babka kakaowo - cytrynowa

równo mas...bo kakaowej części jest zdecydowanie więcej. Więc dodałam kilka łyżek mleka i ku mojemu zaskoczeniu babka wyrosła dość spora: Nie jest zbita, a raczej bardziej puszysta i maślana: Pachnie cytrynowo, a smakuje wybornie. Idealny wypiek Wielkanocny:     Przepis ze strony : Wielkie żarcie

Arbuzowiec

. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i suchy mak, delikatnie połączyć. Piec w analogicznej blaszce jak biszkopt kakaowy, około 30 minut w 170 st. C. Wystudzić.   Składniki na masę śmietankową: - 250 ml śmietany kremówki 30 - 36 - 1 cukier waniliowy - 1 łyżka cukru pudru - 1 łyżka żelatyny

Jacuś

jajka 1 2 szkl cukru pudru 1 2 szkl mąki 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 2 l mleka 1 cukier waniliowy 5 łyżek cukru 4 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 batony JACEK 3 łyżki mleka 25 dag masła lub margaryny WYKONANIE: Ciasto kakaowe: Margarynę, mleko

Sernik z makiem

Lubię serniki. Ciasta z makiem i makowce już mniej. A co będzie, gdy połączy się te dwa tradycyjne polskie desery w jeden? Czy to może być smaczne? Owszem, może :- I jest. Mamy tutaj tradycyjny polski sernik, z tych cięższych, a na nim masa makowa z bakaliami u mnie obowiązkowo bez rodzynek

Kakaowo serowe muffinki

, kakao, proszek, sól i cynamon. Mieszamy razem nie za długo! Formę muffinkową wypełniamy papilotkami około 12 Foremki wypełniamy: -duża łyżka masy kakaowej - duża łyżka masy serowej - duża łyżka masy kakaowej papilotki powinny być wypełnione do 3 4 wysokości ciastem Pieczemy w 180*C przez

Snikers

łyżeczka proszku do pieczenia - 5 białek Białka ubić, pod koniec dodać cukier puder, ubić na sztywno. Dodać orzechy wymieszane z mąkami i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Upiec w takiej samej formie jak ciasto kakaowe, 20 min. w 180 st. C.   Masa: - 5 żółtek - 1 2 szklanki mleka - 1 2

Tort Waniliowo-Laskowa Pralina

po kawałku miękkiego masła, wciąż ucierając, tak, aby po każdej porcji dokładnie wmieszać poprzednią. Należy robić to powoli i dokładnie, aby masa się nie zwarzyła. Na końcu otrzymać musimy gęsty, jednolity, maślany krem. Krem maślany 8211 kakaowy z praliną: 100 g kremu maślanego, z przepisu

Tort z kremem Russel

Tort z kremem Russel 65279 Biszkopt jasny: 6 jaj, szklanka cukru, szklanka mąki, łyżka mąki, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia. 65279 Biszkopt kakaowy: 6 jaj, szklanka cukru, szklanka mąki, 65279 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia. 65279 łyżka kakao

Słodka zosia

soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą kakaową przełożyć do natłuszczonej formy. Przygotować masę serową: pół kostki margaryny o temperaturze pokojowej utrzec z cukrem na krem i dalej ucierać, dodając na przemian po jednym jajku i po łyżce zmielony ser oraz przesiany budyn. Wyrobić na

Maślankowiec

wyszły 4 placki. Galaretki razem z żelatyną rozpuścić w 1 1 2 szkl wody. Tężejącą galaretkę dodać do maślanki i wymieszać mikserem podobnie zrobić z galaretką agrestową . Przełożenie: 1 2 cista cytrynowego-1 2 masy truskawkowej-1 2 ciasta kakaowego- 1 2 masy agrestowej-pozostałe ciasto cytrynowe-masa

Metrowiec

ręcznie . Polewa: 200 g czekolady gorzkiej, 100 g masła Masło podgrzewać na małym palniku, dodać połamaną czekoladę, wymieszać, po roztopieniu natychmiast zdjąć z palnika. Wykonanie: Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą: na tacy

Czarne jagody, mascarpone, czekoladowe ciasto. I gorąco powoli odbierające oddech.

  Pamiętam jeden taki czerwiec. Cztery, a może pięć lat temu? Albo i nawet więcej, nie wiem. Z biegiem lat tak wiele wspomnień zlewa mi się w jedną, wielką, rozmytą masę. Tego czerwca żar lał się z nieba strumieniami. W domu non stop pracowały wiatraki, co dzień chodziłam w krótkich szortach i

Sernik z białą czekoladą i musem malinowym

gorzej. Cóż, wygląda na to, że jeszcze nie do końca oswoiłam się ze swoim piekarnikiem - Sernik z białą czekoladą i musem malinowym, na pysznym spodzie kakaowym składniki spód: 8 łyżek margaryny roślinnej masła 3 łyżki kakao 6 łyżek cukru 200g mąki masa serowa: 1 kg sera twarogowego

Ciasto kakaowe z kokosem

rozpuścić! 1 1 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 jaj 1 2 szklanki cukru cukier waniliowy 20 dkg kokosu Lukier: cukier puder - 20 dkg sok z połowy cytryny 4-5 łyżek przegotowanej ciepłej wody Przygotować masę kakaową, ostudzić. W międzyczasie, gdy masa stygnie, przesiać mąkę

Snikers

, następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Piec ok 25 minut w temp 180 C Masa karmelowa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 189 kostki margaryny Puszkę z mlekiem gotować na wolnym ogniu ok 2,5 godziny. Margarynę ubić, dodawać stopniowo wystudzone mleko. Masa kakaowa: 189

prezencik imieninowy

Składniki składniki na biszkopt kakaowy: -3 jajka -p oacute ł szkl.mąki -p oacute ł szkl.cukru -p oacute ł łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżeczki kakao nbsp masa kokosowa: -100 gram kokosu wcześnie namoczonego w alkoholu ja użyłam kokosu kt oacute y zalewałam spirytusem został mi się z

prezencik imieninowy

Składniki składniki na biszkopt kakaowy: -3 jajka -p oacute ł szkl.mąki -p oacute ł szkl.cukru -p oacute ł łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżeczki kakao nbsp masa kokosowa: -100 gram kokosu wcześnie namoczonego w alkoholu ja użyłam kokosu kt oacute y zalewałam spirytusem został mi się z

Nesquik Cake

zjeść wiele kawałków Składniki na 1 spód od ciasta trzeba przygotować 3 : 2 białka, 2 łyżki cukru, 2,5 łyżki mielonych orzechów włoskich, 1 łyżka mąki, szczypta soli Masa kakaowa: 2 żółtka, 350 ml mleka, 3 189 łyzki mąki, 3 189 łyżki cukru, 80g masła, 80g Nesquik 8217 a Masa biała

Składanka orzechy- ser - jabłka

blaszce umieścić 1 kakaowy placek, wyłożyć masę serową, przykryć 2 kakaowym blatem. Na to wyłożyć masę jabłkową, przykryć jasnym ciastem, wierzch posmarować masą orzechową. Włożyć do lodówki, najlepiej na noc, aby wszystko dobrze zastygło.       Smacznego.

Babka pomarańczowo-kakaowa

piany dodać do masy kakaowej, resztę do masy cytrynowej. Wymieszać delikatnie. Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką dużej formy na babkę u mnie o pojemności 2 litrów przelać najpierw trochę cytrynowej masy, potem kakaowej i przykryć resztą jasnej masy. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze

Brazylianka

Placki miodowe, przełożone kremem budyniowym i masą jabłkową, a całość zwieńczona polewą kakaową. Pięknie pachnie, cudownie smakuje, dobrze wygląda. Choć to trudne, to dobrze jest poczekać aż miodowe blaty zmiękną, przynajmniej do następnego dnia.  Polecam gorąco. Inspiracja: Wielka księga ciast

Snickers na herbatnikach

wanilinowy 220 g masła ponadto: 1 puszka masy kajmakowej polecam z Gostynia 180 g herbatników typu Petit Beurre 65279 180 g herbatników kakaowych 1 szklanka orzechów włoskich     Sposób wykonania: Dwie i pół szklanki mleka i masło umieścić w garnuszku. Do pozostałego mleka dodać obie

Tort czekoladowy z wiśniami

1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 1 2 szklanki mąki pszennej w tym 2 łyżki kakao i 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 2 łyżki wody Składniki na masę

Prince Polo

pyszne. I niestety zapomniałam kupić wafelki Prince Polo, więc użyłam zwykłych kakaowych wafelków : Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 190 szklanki mąki 1 budyń czekoladowy 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku dopieczenia Jajka ubić z cukrem na puszysta masę, następnie delikatnie połączyć

MAGICZNA MOC BRĄZOWYCH ZIARENEK, CZYLI...KIEDY KAKAO NIE TUCZY

...Bo potem frustracja i depresja jeszcze będzie większa - wprost proporcjonalnie do wzrostu masy naszego ciała.   Ja odkryłam jednak kakao, które nie tuczy, a pieści wszystkie inne zmysły poza smakiem. Jest to żel pod prysznic  Yves Rocher z serii Jardins du Monde ogrody świata KAKAO. Żele pod prysznic

tort migdałowo-czekoladowy

65279 Składniki: Biszkopt migdałowo-kakaowy: 6 jajek M 2 3 szklanki cukru 2 3 szklanki 100 g mąki pszennej 1 2 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mielonych migdałów bez skórek Nasączenie:  12 łyżek likieru pomarańczowego Masa z kawałkami malin: 600 g

Tort czekoladowo-śmietankowy

kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. BIAŁA MASA ŚMIETANKOWA: 189 l śmietany 36 , 30 dag białej czekolady, 90 ml mleka. KAKAOWA MASA ŚMIETANKOWA: 189 l śmietany 36 , 20 dag mlecznej czekolady, 10 dag gorzkiej czekolady, 90 ml mleka. DO DEKORACJI: orzechy laskowe w czekoladzie

Tort orzechowo - kawowy

jasny: 6 jajek, 1 szkl. cukru, 0,5 szkl. mąki pszennej, 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Postępować  identycznie jak w przepisie na biszkopt kakaowy. Masa orzechowa: 25 dag orzechów zmielić i sparzyć niepełną szklanką wrzącego mleka, utrzeć 1

Muffiny z coca colą w polewie truflowej

Pyszne, wilgotne muffiny z colą, które w połączeniu z polewą to poemat smaków .  Trufle dodają im właściwego charakteru. Przyznam, że najbardziej pasowały mi wyłącznie kakaowe, więc następnym razem nie będę robić osobnej masy białej i ciemnej : . Gorąco polecam  : .   Składniki: 5 jajek 2

Słonecznikowiec

  Witam ponownie Dzisiaj zaprezentuję ciasto Słonecznikowiec - czyli kakaowy biszkopt przekładany prze-pysz-ną masą kajmakową z uprażonym w słodkim mleku słonecznikiem. Do tego jeszcze miękka polewa kakaowa... Ciasto piekłam jakiś czas temu na dzień ciast i rozeszło się w dwadzieścia minut

Tort Czekoladowa Dokładka

, delikatny jak obłoczek, wspaniale czekoladowy, słodki, ale nie za słodki. Świetny kakaowy biszkopt który udał mi się bez problemów ,  przełożony musem czekoladowym wykonanym na bazie serka mascarpone i śmietany, truskawkami i truskawkowym musem. Tort idealny. Niebo w gębie.  Polecam z całego serca, a za

Serniczek truskawkowo-kakaowy

wody i odstawiamy do wystygnięcia. Zagotowujemy mleko,do miski wsypujemy kakao i zalewamy je 1 3 szklanki wrzącego mleka,rozcieramy aby nie było grudek,dodajemy cukier puder i mieszamy. Do reszty gorącego mleka wsypujemy żelatynę,mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. MASA KAKAOWA Do miski z kakaem

Znalezione blogi:

czekolada: 1. masa z miazgi kakaowej, tłuszczu, cukru pudru i dodatków. 2. wyrób cukierniczy z

Miejsca:

Wiśniowa (59)
Pasto (19)
Warta (12)
Tłuszcz (12)
Góra (9)
Warszawa (7)
Maków (6)
Luba (4)
Janów (4)

Firmy:

RUCH (13)
Wawel (8)
Jutrzenka (4)
JaGo (3)
Tesco (2)
SKOK (2)
Nestlé (2)
Żurawie (1)
IKEA (1)