Wszystko o:

jak upiec ciasto drożdżowe

Drożdżowy wianek i koszyczek wielkanocny

  Dalsza cześć moich weekendowych wypieków drożdżowych, jak na pierwszy raz to musicie przyznać że poszło mi całkiem nieźle. A najfajniejsze jest w tym to że koszyczek można zjeść co bardzo ucieszyło moją córcie, która od razu złapała  za rączkę koszyczka. Powtórkę z drożdżowych wypieków będę

Ciasto drożdżowe

, pasztecikach czy kulebiakach. Dobrze przygotowane i upieczone ciasto  powinno być lekkie i puszyste. Tylko jak to osiągnąć ? Nie taki diabeł straszny jak go malują, wystarczy nieco wprawy i przestrzeganie kilku zasad, by nasze wypieki były bliskie ideału. ciasto drożdżowe należy przygotowywać w ciepłym

Knajpiane przyśpiewki

barmana z równowagi.      Pan pyta:       - Jak wygląda to ciasto drożdżowe?      Barman wie, że drożdże nie mutują po upieczeniu - nie zamieniają się niespodziewanie w ciasto bananowe - dlatego nie podoba mu się to pytanie. Pan czeka, ale swym skupionym spojrzeniem sugeruje pośpiech.      Barman mówi

Sekrety udanego ciasta drożdżowego

piekarnika wyciągam zbity kawał zgliniałego ciasta.. Tak się jednak stało że moja mama jest specjalistką od drożdżowego Ciasto rośnie jej w oczach i zawsze jest pyszne i lekkie jak piórko. I za każdym razem kiedy zdradzała mi kolejną tajemnicę rosłam w sile Jeśli macie swoje sposoby, inne

Ciasto drożdżowe z czereśniami i kruszonką

można wyrabiać mikserem na średnio wysokich obrotach specjalną końcówką lub końcówkami do ciasta drożdżowego, można też wyrabiać ręką. Przy wyrabianiu chodzi o wtłoczenie w ciasto jak najwięcej powietrza. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadzić. Odstawić w ciepłe miejsce. W

Orkiszowe ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

                          Jeśli tak jak ja lubicie ciasta drożdżowe to z całą pewnością dzisiejszy wypiek Wam posmakuje. Miękkie, pachnące, z truskawkami i rabarbarem, wzbogacone twarożkiem, posypane pyszną kruszonką. Jest po prostu pyszne. Uwielbiam drożdżowe ciasta i nigdy nie mogę pojąć, co

Perfekcyjny kruchy spód do tarty,placka pie czy na quiche

rękami i nie rozciągamy go jak na ciasto drożdżowe bo w ten sposób rozciagamy nitki glutenu,ciepła temperatura rozpoczyna proces fermentacji a to nadaje ciastu gumowatości.Tego zabiegu potrzebuje właśnie produkcja ciasta na chleb czy bułki,ale nie kruche ciasto kruche. Wydaje sie to skomplikowane

Ciasto w cieście

Tytuł nie jest moją własnością. Wymyślił go jeden z Czytelników mojego bloga 8211 dziękuję. Znakomicie oddaje istotę tego aspektu kulinariów, po który już sięgałam. Czyli wykorzystania zeschniętych ciast poświątecznych. Przypominałam, jak radziła sobie z tym Maria Iwaszkiewicz. Sięgała ona do

Zielona quiszka z tuńczykiem

powiedzenia o tartach: Tarta fr. tarte 8211 rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego albo francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie np. z owocami , jak i słone np. z warzywami, grzybami . Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej

Brioszka, bardzo maślana

. Stopniowo dodawać masło, ciągle miksując. Dodawać kolejne porcje masła jak tylko poprzednia zmiesza się z ciastem. Dodać sól i powyrabiać jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość około 2 godzin . Następnie uderzyć

Rogale Świętomarcińskie - wg. oryginalnego przepisu

spróbować , upieczcie je w domu , według tego przepisu , nie zawiedziecie się :   Poniżej przedstawiam małe zdjęcia jak składałam ciasto , a następnie jak wycinałam i zawijałam rogale . Myślę , że będą pomocne :   Z podanych składników zrobiłam 23 szt. rogali , każdy z nich ważył ok. 200g

Monkey Bread

czasu, albo zwyczajnie nagle o nim zapominam. Ale muszę w końcu sama go spróbować. Wygląda pysznie! Niżej filmik ze Stewart, gdzie pokazuje, jak to ciasto wykonać. Pod filmikiem dokładny przepis. Skusicie się? 65279 Aby przygotować takie ciasto, potrzebujemy ciasto drożdżowe, więc najpierw przepis

Babka drożdżowa Ewy Wachowicz

na moje oko na szklankę mleka powinno się dać około 50 dag mąki. Nie myliłam się. Po dodaniu 35 dag mąki, jak proponuje Pani Ewa, ciasto wychodzi lejące i za Chiny nie da się go zagnieść tak, aby odchodziło od miski. Siłą rzeczy obawiałam się więc, co wyjdzie z mojej babki, gdyż musiałam też

Placek drożdżowy klasyczny z kruszonką

drożdże instant.Ciasto wyrosło przepięknie.Jest puszyste,lekkie i wysokie pełne pęcherzyków powietrza i to sporej wielkości jak widac Upiekłam okrągły placek ale można też oczywiście w prostokątnej formie. Ważna uwaga:wszystkie składniki muszą mieć pokojową ,podobną do siebie temperaturę nie z

jak upiec ciasto drożdżowe

oprócz oleju . Dolej 2 szklanki letniej przegotowanej wody i zmiksuj wszystko dokładnie. Otrzymasz lejące się ciasto, takie jak na naleśniki. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz ciasto zmiksuj. Na teflonowej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju

Testujemy świąteczne ciasto. Dla początkujących

ciasta mogłyby być jakieś... niepełne. Ciastem zimowym najczęściej są makowiec lub piernik. Ale pieczemy i babki drożdżowe lub piaskowe, i modne ciasta z marchwią, i serniki. A ja proponuję coś najprostszego. Należącego do rodziny biszkoptów . Czyli ciast suchych, ale puchatych, jak mówiłam w

Placek z rabarbarem ciasto drożdżowe z rabarbarem

. Zrezygnowałam z dodatku cukru waniliowego, a zastąpiłam go aromatem śmietankowym, aby ciasto przypominało mi to, które piekła Babcia. Odmierzyłam również wszystkie składniki, aby podać Wam jak najdokładniejsze proporcje, bo te z książki mogą budzić zastrzeżenia. Placek z rabarbarem ciasto drożdżowe z

Cynamonowe drożdżowe bułki

- zabronione próbowanie tuz po upieczeniu, bo można sobie zrobić krzywdę. Jak w każdym przypadku gorącego drożdżowego wypieku. Po całkowitym wystygnięciu są najpyszniejsze.                    Nam smakowało bardzo. Nawet za drugim razem już na drugi dzień : źródło: joythebaker.com Babka na swojej stronie

Pieczeń drobiowa otulona złocistym ciastem

To mój debiut jeśli chodzi o pieczeń z ciastem drożdżowym. Jako dodatek do ryb czy mięsnych potraw zawsze sięgałam po gotowe ciasto francuskie. Zastanawiam się czy ciasto drożdżowe należy piec równocześnie z surowym mięsem czy po upieczeniu samej pieczeni. Ja upiekłam najpierw samą pieczeń i gdy

Orzechowe ciasto do odrywania z masłem orzechowym

już w głowie. Starałam się jednak dobrać składniki tak, by zmieściły się w mojej małej foremce keksowej no i udało się :  Ciasto już na surowo pachniało i smakowało wspaniale od małego uwielbiam smak surowego ciasta - zwłaszcza drożdżowego a po upieczeniu to już się nie mówi.  Aromatyczny, puszysty

A to babka!

, robi się z niej znakomite grzanki 8221 . To mnie przekonało: upiekę ciasto, zamrożę i na Wielkanoc będzie jak znalazł. Oto przepis Neli na babkę, a raczej baby. Jak sama pisze, 8222 upieczona w podłużnej formie zwana była przez nas bułką 8221 . Wedle tej terminologii z podanych w przepisie ilości

Drożdżówki mleczne z budyniem, kruszonką i lukrem

drożdżówki . Postawiłam właśnie na mleczno-maślane ciasto drożdżowe - nie lubię bowiem tradycyjnych, suchych drożdżówek, a właśnie te miękkie i wilgotne. W środek drożdżówki włożyłam sporą porcję waniliowego budyniu , zaś całość obsypałam dużą ilością kruszonki i polałam lukrem . Jak wyszło? Naprawdę

Pudding recyklingowy z drożdżówki jeżynowej pod skorupką

Kilka dni temu upiekłam babeczki i placek drożdżowy.Takie ciasto jest oczywiście najsmaczniejsze gdy jest świeże,upieczone tego samego dnia.A jeśli upiekło się dużo bywa,że zostaje jeszcze do dnia następnego.Nie ma mowy,nie wyrzucę choć brakuje już chętnych na twardawy zbity placek. Wtedy eureka

Najlepsza pizza przepis i wskazówki + wiosenna pizza wegetariańska

zastukamy palcem w spód pizzy powinniśmy usłyszeć głuchy dźwięk, taki jak w przypadku bochenek chleba. Rozciapciany, mokry spód na pewno takiego odgłosu nie wyda.     Oto siedem zasad ułatwiających zrobienie idealnej, domowej pizzy:   1. Najlepsza do ciasta na pizzę jest mąka pszenna z dużą

Chleb w ciemno - akcja pełna smaku

W miniony weekend razem z innymi blogerkami i blogerami  wzięłam udział w akcji pieczenia chleba 8222 w ciemno 8221 zorganizowanej przez Annę 8211 Marię z bloga Kucharnia . Wieść o akcji rozeszła się jak błyskawica, a wszystko polegało na zadeklarowaniu się upieczenia chleba bez znajomości

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

     Wspaniały przepis na ciasto drożdżowe znalazłam na blogu Liski i nie mogłam pozbyć się myśli o nim. Zrobiłam je. Wyszło przepyszne, miękkie, pachnące, jak tylko może pachnieć ciasto drożdżowe. Jadłam je jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika o nieprzyzwoicie późnej porze, ale nie mogłam się

Babka drożdżowa Neli

wilgotnych szczególnie.               Na drożdżową babkę Neli ochoty narobiły mi : Ala , Basia i Monia , bardzo zachwalając właśnie ten przepis. Miały rację kochane kobietki, bo ta babka jest wspaniała! Powiem tak: rośnie jak szalona, ciasta jest tyle, że upiekłam z niego jedną dużą babę oraz 6 małych . A

Różowa chałka

kiczowatym różowym kolorze :- Zapach drożdżowego ciasta wypełnił cały dom podczas pieczenia, nie miałam żadnych problemów ze zrobieniem kształtnych warkoczyków, nawet mój mikser dał radę ciężkiemu drożdżowemu ciastu... Smakowała pysznie, była mięciutka,  pulchniutka, wyrosła jak należy, upiekła się

Z jagodami

mamy jakieś przekazy. Jagody oczywiście zwalczają bakterie coli , choć nie przy każdej infekcji. A jagodzianek autor w ogóle nie wymienia. Jagodzianki jednak, jak i w ogóle drożdżowe ciasto, potrzebują czasu i wkładu pracy. Mam propozycję wypieków dla leniuchów. Z gotowego ciasta schłodzonego. Może to

Drożdżówka z rabarbarem i olejem rzepakowym bez wyrabiania

pieczemy ok. 30 - 35 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem ,czy ciasto jest upieczone.   Z drożdżówką jest niestety tak, że dobrze trzeba znać sówj piekarnik, żeby wiedzieć, jak dobrze upiec w nim ciasto drożdżowe, przynajmniej takie

bread pudding w szesnastu krokach i cztery po

. Zdecydować się na upieczenie placka drożdżowego z rabarbarem i kruszonką, kupić drożdże. 6. Żeby nie robić jak zwykle wszystkiego na ostatnią chwilę, zdecydować o upieczeniu placka drożdżowego dzień przed proszonym szczawiowym obiadem. 7. Upiec placek i nie wyjmować go z piekarnika, żeby się nie przeziębił

Motylki drożdżowo-twarogowe z rodzynkami

 Ostatnio postanowiłam, że przynajmniej raz w tygodniu upiekę jakieś bułeczki drożdżowe, dlatego też co raz częściej pojawiają się one na blogu. Te, które przygotowałam ostatnio powstały z mojej miłości do racuchów drożdżowych z twarogiem, które w wersji mamy pomimo iż nie zawierały w sobie twarogu

Placek drożdżowy z kruszonką

objętość.Nie zaglądamy pod ściereczkę niepotrzebnie aby nie oziębiać tmperatury nad ciastem. W międzyczasie przygotowac prostokątną sporą blaszkę do pieczenia.Nasmarować ją masłem lub olejem i wysypać tarta bułką. Gdy ciasto wyrosło jak powinno,wyciągamy je na podsypana mąką stolnicę i ponownie przez

Szaleństwo makowcowe

koniec można dodać kieliszek dobrego rumu lub koniaku. Ciasto gotowe, mak gotowy, zabieramy się do zwijania. To jest najprzyjemniejsza część całej operacji i lubię sobie wtedy puścić płytę z kolędami, jak również postawić pod ręką coś dobrego do popijania. Lepiej się wtedy pracuje.  Zaczynam od

The best chleb ever! - przepis dla unikających stresu niepowodzenia

Pokochałam pieczenie pieczywa, zawsze marzyłam o tym, że będę piekła własne chlebki, bułeczki itp. Zabierałam się do tego  dość długo, bo miałam potwornego stresa czy wyjdzie. Wydawało mi się, że upieczenie własnego chleba to już poniekąd  spełnienie się jako prawdziwa gospocha i jak już się za

Wielkanoc alergików ze skazą białkową

na świątecznym stole to zapraszam na ciasto szpinakowo-kokosowe - przecudnie zielone, wielu moich przyjaciół serdecznie je polubiło, bo oblane czekoladą smakuje jak pewien popularny batonik. Myślę też o serniku i był jaglany ! , jednak na pewno będzie pascha wegańska , bez jajek, bez mleka

Gerbaud

     Nigdy nie potrafiłam oprzeć się przed próbowaniem regionalnych specjałów z różnych części tak Polski jak świata, to silniejsze ode mnie.  Gerbaud to węgierski drożdżowy przekładaniec z dżemem morelowym i orzechami włoskimi. I jednocześnie chyba jedyny drożdżowy przekładaniec jaki zdarzyło mi

Drożdżowe zajączki

Wielkanocne, drożdżowe zajączki. Delikatne, puszyste, maślane bułeczki, które chętnie przykicają na świąteczny stół.  Ich ukształtowanie jest bardzo proste- z chęcią zajmą się tym młodsi domownicy.  Można upiec je w wersji śniadaniowej- wytrawnej jak również na słodko, polane lukrem i kolorową

Jabłkowa babka drożdżowa

żółtek drożdżowe było delikatne i wilgotne. Natomiast jak ominąć dynię? Podpowiedź pierwsza, to skorzystać z marchewki i upiec drożdżową babkę marchewkową : Rozwiązanie drugie jest jeszcze prostsze - jabłko! A jak do tego doszłam? Na święta chciałam upiec makowiec i babę, więc rozmroziłam przecier z

jak upiec ciasto drożdżowe

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami   Paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem kapusty i grzybów są pyszne, puszyste, lekkie. Doskonałe z czerwonym barszczem, jak również idealne  jako przystawka czy przkąska np, na sylwestrową imprezę. Można użyć dowolnego farszu. Farsz: 500 g

Na upał 8211 placek

najbardziej charakterystyczny fougasse prowansalski w formie liścia. Ponadto są takie, które przypominają włoską pizzę calzone zamkniętą z wierzchu ciastem . Na placek, który upiekłam, wzięłam przepis z książeczki o potrawach lata, przywiezionej z tegorocznych francuskich wakacji czerwiec, jak dawno to

Drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kokosową kruszonką

śmietaną i galaretką to chyba jedyne ciasto, które robię z galaretką... . Ale nie o nim dzisiaj mowa... Dzisiaj będzie o drożdżowym. Rzadko robię drożdżowe. Jeżeli już to bułeczki ale takie na całą blachę to naprawdę rzadko. Ostatnio jednak na takie właśnie mnie naszło : Na dużą blachę drożdżowego ciasta

Makowiec zawijany

!: . Co do przepisu, to gorąco polecam tym, którzy jeszcze nie trafili na swój ulubiony makowiec. Dla mnie jest boski, pod każdym względem, ciasto jest delikatne jak ,,puszek drożdżowy 8221 , tylko musimy uważać by nie dosypać za dużo mąki, bo ciasto wyjdzie nam za ciężkie. Masa makowa idealna, cóż

Drożdżowo. Z różą, jabłkiem i malinami.

   Jadę jutro na parę dni do dziadków. Chciałam im zrobić przyjemność i upiec sezonowe owocowe drożdżówki - żeby dziadek miał coś słodkiego do swojego gorącego mleka na śniadanie, a babcia drobiazg na deser po gołąbkach, które wczoraj cały dzień gotowała moja mama. Mama upiekła też ciasto jagodowe

Rogale prawie marcińskie ...

domu rekompensuje cały trud włożony w ich zrobienie. Można i jest wiele osób, które tak robią zrobić rogale z ciasta drożdżowego. Z pewnością robi się je dużo szybciej ale nie rozpływają się już tak w ustach jak te pierwsze. Jeśli chodzi o masę orzechową to jest przepyszna. Jedynym jej minusem jest

Leniwe ciasto drożdżowe.

Na wstępie pozwolę sobie na króciutką dygresję . Nigdy nie polubię tego ciasta drożdżowego na rękach . Ale ponieważ ma najmniej kalorii z ciast , więc się przemogłam . Umiałam już wtedy upiec tort orzechowy i ambasadora . Ale bałam się ciasta drożdżowego . Teściowa poradziła mi : dodaj jak

Czas na strucle makowe - idą Święta

Wiele razy próbowałam zrobić struclę makową w cieście drożdżowym jak robiła moja teściowa , ale nigdy nie wyszła mi tak dobrze, jak Jej. Szperałam każdego roku przed Świętami w różnych czasopismach i ciągle próbowałam. Zawsze przy tej okazji składałam sobie obietnicę, że w ciągu roku muszę

Podwójna strucla migdałowa

Uwielbiam ciasta drożdżowe. Lubię na nie patrzeć jak rosną, lubię ich zapach i konsystencję. Taka jest i ta strucla. Może trochę inaczej upieczona, ale w rzeczywistości niewiele się różni od zwykłej zawijanej strucli. Na wierzchu udekorowałam ją lukrem królewskim z dodatkiem niedużej ilości polewy

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Jak ciasto urośnie, uderzyć w nie  żeby opadło i ponownie zostawić do urośnięcia. 4. Przygotować  formę u mnie była to tortownica ok. 23cm . Ciasto szybko przełożyć do  tortownicy, wysypać na nie rabarbar, przykryć  ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca żeby jeszcze popracowało nad sobą. Ciasto

Szybka drożdżówka z jabłkami Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

minut, nawet minutki, wydaje się nie mieć końca. Owe oczekiwanie jest torturą dla moich zmysłów i podniebienia. Ciasto drożdżowe to niewątpliwie jeden z najsmaczniejszych wypieków jakie ludzkość wymyśliła. Popijane mlekiem z nadzieniem lub bez. Pod postacią bułeczek, baby lub foremkowe. Puszyste

Jagodzianki czyli jak dobrze mieć sąsiada

upiec nic innego. Z racji tego, że mój związek z drożdżowym jest dopiero w fazie początkowego zauroczenia, to nie miałam żadnego wypróbowanego przepisu jagodziankowego. Ciasto miało być proste, koniecznie z dodatkiem masła. Znalazłam przepis na blogu White Plate , od siebie dorzuciłam tylko kruszonkę i

Najlepsze rogaliki drożdżowe - przepis

Rogaliki drożdżowe z marmoladą chodziły za mną od wielu miesięcy. Puszyste, delikatne i cudownie pachnące różą, o smaku jaki pamięta się z dzieciństwa. W spiżarni miałam wciąż niewykorzystane do tłustoczwartkowych pączków pudełko marmolady, więc zaopatrzyłam się w kostkę drożdży, zakasałam rękawy i

Ciasto drożdżowe...

    8230 na temat ciasta drożdżowego krążą mity i legendy różnej maści 8230 8230 w czasach Polski socjalistycznej mówiono, że trzeba mieć dobry piec ,aby rzekome ciasto się udało, że takie blokowe kuchenki nie podołają 8230 tak jak biszkoptom pieczonym 8230 też ich nie upieką 8230 8230

Buchty

na plastry. Spłaszczyć każdy kawałek ciasta i nałożyć porcję powideł śliwkowych ja dawałam 1 pełną łyżeczkę . Sklejać jak pączki. Układać na blasze wysmarowanej masłem stroną sklejenia do dołu. Posmarować wierzch masłem. Piec 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :

Drożdzowe bułeczki z bakaliami brioszka

Zawsze mi się wydawało, że upieczenie prawdziwej bułki jest karkołomnym, pracochłonnym i niemal skazanym na porażkę zadaniem.... Bo drożdżowe ciasto, z chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem nie może być łatwe... A jednak. Okazało się to tak banalnie proste, że w tym tygodniu upiekłam je już 3

dawno dawno temu

pod kątem kulinarnym, nie mogłabym nie wyróżnić dwóch spraw! od jakiegoś czasu namiętnie piekę ciasteczka, co dawniej wprawiało mnie w podły nastrój, bo inni mogą, a ja nie umiem... a co lepsze! z jeszcze większą namiętnością piekę... drożdżowe!! jak to, ja, nie lubiąca się z drożdżami ??? wróć

TESTOWANIE URZĄDZENIA DO PIECZENIA CHLEBA MAJOR 850W FIRST AUSTRIA I CHLEB BIAŁY

. Na ok. 50 minut przed zakończeniem całego procesu włącza się grzałka i następuje ostatni etap: wypiekanie ciasta. Zakończenie pieczenia  tak jak i początek procesu sygnalizowany jest dźwiękiem.  Po upieczeniu wierzch chleba nawilżyłam leciutko wodą za pomocą pedzelka i jeszcze przez moment

Wielkanocna babka drożdżowa

wielkanocną znalazłam w pisemku Palce Lizać - dodatku do gazety . Z podanych składników zrobiłam jedną dużą babę oraz 6 małych babeczek. Ciasto  było bardzo pyszne, pachnące, choć jak przystało na drożdżową babkę, ciut za suche. Jednak nie przeszkadzało to nam szczególnie mnie w zjadaniu tego wypieku

Słodka bułka czy drożdżówka?

czemu skórka będzie miała apetyczniejszy kolor po upieczeniu. Można wstawić je lodówki i piec następnego dnia rano, ponieważ ciasto drożdżowe najlepiej smakuje na świeżo. Można również włożyć drożdżówki do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę najpierw na 40-50 stopni, a gdy drożdżówki podrosną

jak upiec ciasto drożdżowe

większej miski wsypać mak, wlać mleko dokładnie wymieszać, odstawić na około godzinę. W tym samym czasie rodzynki moczyć w rumie. Mak połączyć z składnikami jak powyżej rodzynki odsączone . Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na trzy  części, każdą

Pizza drożdżowa z serem i agrestem

Ogólnie to ciasto drożdżowe, ale uważam, że wygląda jak pizza, szczególnie jak się je pokroji na takie trójkąty. Jest delikatne i bardzo dobre. Nie dawać zbyt dużo galaretki na wierzch, tylko delikatnie popędzlować nią ciasto. I nie zrobić jej zbyt gęstej!!! Ciasto drożdżowe  200 g mąki 100

Bułeczki odrywane z serem i śliwkami

Zachciało mi się jakiś niecodziennych drożdżowych bułeczek. Myślałam, myślałam i wymyśliłam odrywane bułeczki z serem i śliwkami, do środka których dodałam trochę karobu. nbsp Ciasto rosło jak szalone, więc jego nadmiaru użyłam do przygotowania kilku małych bułek, dzięki którym całość świetnie

jak upiec ciasto drożdżowe

ciasto. Podzielić na 8-9 części, rozwałkować. Na każdym placuszku położyć łyżkę jagód i łyżeczkę cukru zostawiając centymetr brzegu. Zwinąć w ruloniki podwijając krótsze brzegi jak w krokietach z naleśników. Kłaść podwiniętą stroną do dołu. Odstawić do wyrośnięcia. Wierzch bułeczek posmarować

Chlebek z kminkiem

wystygł to nareszcie mogłam go spróbować, był pyszny.           Chlebek był naprawdę pyszny, przyprawa Kamis do chleba litewskiego z czarnuszką i kminkiem nadała mu bardzo fajny smak.     Jak widzicie z miską do ciasta Tupperware przy wyrabianiu ciasta drożdżowego nawet rąk nie musicie sobie

Menu urodzinowe

wyobrazić sobie, jaki smak wyjdzie z danego przepisu i co by najchętniej zjedli moi goście. Z tych przemyśleń wyszło takie oto menu: Ciasta: 1. Tort z rajskich jabłuszek 2. Murzynek Obiad: 1. Domowa pizza 2. Lekka sałatka z sałaty lodowej Przekąska: 1. Domowe nachos 2. Sos salsa 65279 Drinki: 1. Ewa

Rogale marcińskie

szczęścia. Moje marzenie się spełniło dzięki Gosi i przesyłce z białym makiem. Dziękuję Gosiu :*. Gdyby nie Ty, nie mogłabym nigdy spróbować prawdziwych, domowych marcińskich rogali. A jakie są? Po prostu niebo w gębie! Przepyszne, miękkie, pachnące i takie kuszące! Jak ja kocham drożdżowe wypieki

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

wyrabianiem ciasta,posłużyłam się mikserem : Ale i tak wyszło smaczne. Ciasto jest wilgotne dzięki dodatkowi masła. Nawet następnego dnia jest świeże, chociaż jak wiadomo ciasto drożdżowe jest najpyszniejsze zaraz po upieczeniu.  Polecam! Składniki: 50 dkg mąki pszennej 5 dkg świeżych drożdży 15 dkg

Ciasto serowo - czereśniowe z polewą jogurtową

Ciasto, które wyrabia się rękoma a po upieczeniu smakuje trochę jak drożdżowiec trochę jak ciasto ucierane. Zrobiłam błąd bo upiekłam ciasto w mniejszej foremce, wyrosło wysokie i dość suche. Możliwe, że to też wina użytego przeze mnie sera.Tak jak dziewczyny pisały w komentarzach to ciasto trzeba

Chałka drożdżowa

maślana i puszysta. Drugiego, jak to z ciastem drożdżowym bywa traci na miękkości ale nadal jest świeża i smaczna . Dobrym pomysłem jest w dniu przygotowania ciasta upieczenie chałek z połowy ilości ciasta, a jego resztę przykrycie folią spożywczą i odstawienie do lodówki, by następnego dnia upiec je

Chleb z garnka

To jest chyba najprostszy pod słońcem przepis na chleb drożdżowy bo nie trzeba go wyrabiać czy wygniatać a do tego jest przepyszny i ma chrupiącą skórkę,W środku jest natomiast wilgotny i sprężysty.Po prostu chleb jak z najlepszej piekarni. No i owy garnek.Chleb pieczemy w żeliwnym garnku z

Dyniowe słodkie drożdżówki z cynamonem

Kulinarne , a w oryginale z Wild Yeast . Pyszne drożdżowe ślimaczki wędrują wolniutko jak to ślimaki do Festiwalu Dyni , który prowadzi Bea. :       Ciasto: *6 szklanek mąki pszennej *2 żółtka *2 całe jajka *1 szklanka puree z dyni *4 i 1 2 łyżeczki suszonych drożdży *3 4 łyżeczki soli

Drożdżowe ślimaczki cynamonowo dyniowe

, ugotowałam do miękkości w parowarze, a następnie zmiksowałam tworząc gładkie puree które posłuży mi jako baza do słodkich wypieków. A wypieki z dynią po prostu uwielbiam.                                                 Ciasto drożdżowe od dawna chodziło mi po głowie, więc wczoraj przygotowałam dyniowo

Porady akurat na Dzień Matki

Dla gospodyń z roku 1929 IKC podał garść wskazówek kuchennych. Są aktualne i dzisiaj. Może ktoś będzie miał ochotę przygotować na Dzień Matki smaczne ciasto? Proszę bardzo, oto jak sprawić, aby było smaczniejsze. A na obiad dla Mamy przygotujmy dania lekkostrawne: gotowaną rybę lub pieczeń z

Pizza... na sposób studencki

ładne. Te jednak wyszły okropnie! Po pierwsze: światło, po drugie: spieszyłam się. Wybaczcie, bo moja pizza może nie wyglądać na tych zdjęciach tak apetycznie, jak powinna.   A zatem - od początku: Przygotowałam zaczyn drożdżowy . Wymieszałam około 1 3 szklanki ciepłej nie gorącej! wody może

Calzone z grillowanymi warzywami i mozzarellą

bardzo smaczną i ciekawą propozycję na wiosenny obiad czy też majówkową przekąskę. Calzone ­ 8211 czyli 8222 pizza-pieróg 8221 . Sos i nadzienie zawinięte w drożdżowe ciasto do pizzy, sklejone, upieczone 8230 I zajadane, najlepiej z jakimś sosem 8211 np. czosnkowym . Sposób podania

Drożdżowa strucla jabłkowo-serowa z maślaną kruszonką

Miałam mały dylemat czy pokazać Wam to ciasto. A czemu? Wszystko za sprawą.. dziury Po upieczeniu jak zwykle nie mogłam się doczekać aż wystygnie, pokroiłam zatem jeszcze mocno parujące ok.. właściwie było prosto z piekarnika . Finał był taki że moim oczom ukazała się spora przestrzeń i

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Dzisiaj naszło mnie na pyszne, domowe ciasto drożdżowe a, że miałam w zapasie rabarbar upiekłam je właśnie z nim. Polecam gorąco przepis mimo, że jest czasochłonny to warto go wypróbować. To ciasto nawet na drugi dzień jest puszyste a nie gumowate jak niektóre sklepowe: Jak czasami zostanie

Drożdżowe babeczki z agrestem

Jak to domowe ciasto drożdżowe, najlepsze w dniu pieczenia. Według mnie nawet tuż PO upieczeniu, kiedy jeszcze lekko paruje. Pamiętam jak mama powtarzała mi kiedy byłam mała mniejsza , abym nie jadła ciepłego drożdżowego ciasta bo będzie mnie bolał brzuch. Cóż.. Niestety nie umiem się

Mleczna chałka na żytnim zakwasie....

pozostawić pod przykryciem na noc, około 8 godzin. Tutaj można przedłużyć czas o godzinę, jednak w kolejnych etapach, jak już wspomniałam, należy ściśle przestrzegać czasu zakwaszania. Drugi dzień rano: cała mieszanina z dnia poprzedniego, 100 g mąki pszennej, 90 g mleka Wymieszać i odstawić na 4 - 5

Pełnoziarniste jagodzianki

składniki na ciasto drożdżowe, zastępując część mąki pszennej pełnoziarnistą, by drożdżówki były zdrowsze. Jak się potem okazało dobrze zrobiłam, gdyż smakowały nawet tacie, który za pełnoziarnistym pieczywem nie przepada. Z kolei mama zawsze kiedy mówię słowo jagodzianka, nie wie o co chodzi i pyta Jaka

Rogaliki drożdżowe z białym makiem bez jajek i mleka

presji mentalnej i zwinęłam bułeczki w rogaliki.  Rogaliki drożdżowe z białym makiem Ciasto drożdżowe 3,5 szklanki mąki 10 g suszonych drożdży 3 łyżki brązowego cukru szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego jak zrobić 5 łyżek roztopionej margaryny FAQ lub oliwy 3 łyżki przecieru z dyni

Szarlotka na gorąco z lodami

Praktycznie za każdym razem gdy mam okazję  skosztować  jakiegoś ciasta w kawiarni czy cukierni wybieram szarlotkę na gorąco z lodami. I tak jak za samą szarlotką czy ciastami z dodatkiem jabłek raczej nie przepadam, tak gorącą szarlotkę z lodami wręcz uwielbiam. Od zawsze lubiłam surowe ciasta

mam dla Was plan.

rozkoszować się jego cudnym środkiem, przypominającym zakwasowe chleby i twardszą skórką, która następnego dnia o ile chleb dotrwa jutra! zmięknie. nie wiem, jak u Was, ale u mnie bitwa o piętkę gwarantowana! - kilka miesięcy temu raczyłam Was śniadanio wą drożdżówką , nie spodziewając się, że ona da

Proporcje i miarki - jak upiec ciasto bez jajek

Postanowiłam zebrać proporcje, wg których piekę większość moich bezjajecznych i bezmlecznych ciast. Taka sama tabelka, tylko nabazgrana na żółtej karteczce wisiała na mojej kuchennej ścianie, dopóki proporcje nie wryły się w moją podświadomość: Prosty przewodnik, jak upiec ciasto bez jajek i bez

Drożdżówki z serem

pierwszego dnia. Okazało się, że nie do końca tak jest. Drożdżówki własnej roboty nie wysychają tak szybko jak te z cukierni, a nawet jak zrobią się 8222 czerstwe 8221 , to i tak są lepsze kupnych. Jeśli zaś chodzi o nakład pracy, to 8230 To prawda jest taka, że jeśli chce się zjeść coś dobrego, nie

Rogaliki z nadzieniem z granulatu sojowego i cebuli

ciasto. Delikatnie formujemy kulkę i rozwałkowujemy ją na okrągły placek jak na pizzę . Tniemy go na trójkątne kawałki u mnie 8 . Na każdą podstawę trójkąta wykładamy farsz i zawijamy go, zaczynając właśnie od podstawy. Postępujemy tak z każdym kawałkiem, formujemy rogaliki i przekładamy na blaszkę do

Rogaliki z makiem i makowe strucle

dziesiątkę!!! Są takie jak lubię, z dużą ilością maku, cieniutkie ciasto, niezbyt wyrośnięte fajnie się z nim pracuje. Zaskoczeniem dla mnie było odstawianie ciasta drożdżowego do lodówki, bo zawsze drożdże kojarzyły mi się z koniecznością wylegiwania w cieple a tu niespodzianka a co śmieszniejsze

Rosną jak na drożdżach

Składniki:  500 g mąki gryczanej 3 4 szklanki puree z dyni 1 2 szklanki ciepłej wody 20 g drożdży świeżych  1 4 szklanki oleju lnianego 1 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru   Wykonanie: Postępujemy analogicznie jak z bułeczkami pszenno - owsianymi. Pamiętając i nie zrażając się konsystencją ciasta

Słodko i ponownie brytyjsko

Ubić masło z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe suche składniki ciasta poza cukrem do posypki i składnikami kremu , utrzeć na jednolitą masę. Jeśli będzie za sucha, jak u mnie, dodać odrobinę mleka lub maślanki, by składniki się połączyły. Chwilę wyrabiać ręcznie, jak ciasto drożdżowe lub

Biszkopt z masą budyniową, delicjami i galaretką

, urobilam ciasto bez problemu i teraz chlodzi sie w lodowce. Mam nadzieje, ze rogaliki wyjda pyszne ilka_86 2011 06 28 15:41:37 Witaj, w przepisie jest 20 dag masła, musiałaś to przeoczyć. Trzymam kciuki, żeby rogaliki były jak najbardziej udane i pyszne: Pozdrawiam Cię serdecznie Gość: , public

Drożdżowy piegus z orzechami i czekoladą.

odrobiny czasu potrzebnego do napuszenia i upieczenia ciasta. Zapewniam, że warto go upiec w zaprezentowanej wersji, która jak żadna inna nadaje mu wyjątkowego charakteru i idealnie pasuje, jako umilacz coraz zimniejszych wieczorów. Szkoda tylko,że tak jak każde drożdżowe najlepiej smakuje pierwszego dnia

Ciasto drożdżowe z śliwkami

Upiekłam dzisiaj ciasto drożdżowe z śliwkami. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju drożdżowce z owocami. Przepis znalazłam na stronie internetowej źródło poniżej , śliwki leżały w zamrażarce:- Pomyślałam, że do kawy takie ciastko drożdżowe będzie idealne, tym bardziej, że jutro rozpoczyna się długi

Bawarski placek z węgierkami, czyli wrześniowa Weekendowa Cukiernia

Po placku tym pozostało już tylko bardzo miłe wspomnienie, ale na pewno do niego powrócimy bo w zamrażalniku jest kilka woreczków zamrożonych węgierek: . Ciasto bardzo przyjemnie się wyrabia, a połączenie smaku ciasta drożdżowego, śliwki i migdała brzmi tylko jak zachęta: . Carmelino dziękuję za

Drożdżówka z rabarbarem i cynamonową kruszonką

lubię . Odrobinkę zmodyfikowałam, ze względu na to, że rabarbar jest bardzo kwaśnym dodatkiem, a w oryginale występowały gruszki. Nie zmienia to jednak faktu, że ciasto wyszło niebiańskie! Leciutkie i pulchniutkie-takie jak lubimy: Trzeba uważać podczas pieczenia, aby nie piec za długo, gdyż spód może

Śliwki raz jeszcze

upieczone jak wyżej na cieście kruchym. Tym, którzy nie mają gotowego, podaję za panią Ireną nieskomplikowany przepis. Tart Ireny Gumowskiej We Francji podaje się 8211 nie placek ze śliwkami 8211 ale tak zwany 8222 tart 8221 , na kruchym spodzie, ze śliwkami lub innym i owocami. Oto przepis na

Przepisy leniwej gospodyni - ciasto

Jak już pisałam, gotować nie lubię. Piec też nie. I bardzo lubię, jak zrobi to za mnie ktoś, lub coś. Na przykład takie ciasto drożdżowe upiecze za mnie maszyna. A ciasto drożdżowe w przypadku matki zapracowanej jest czasami śniadaniowym zbawieniem. Kroisz dwie grube kromki, zawijasz w folię i

zanim.

ż owe ś limaczki z serkiem w wydaniu ju ż prawie, ż e ś wi ą tecznym! jeszcze listopadowe, ale ju ż pachn ą ce grudniem, ś wie żą choink ą i zbli ż aj ą cymi si ę ś wi ę tami! - przepis własny, bazowałam na przepisie na drożdżowe bułki, jaki poznaliście tutaj, klik klik . drożdżowe

Rogale marcińskie

kroimy na plasterki, które równomiernie rozkładamy na cieście zostawiając jedynie niewielki margines umożliwiający sklejenie ciasta. Następnie składamy ciasto na trzy części jak kartkę. Najpierw 1 3 od góry do na środek,  a następnie dolną część na dwie pozostałe. Sklejamy boki i rozwałkowujemy na

Święcone

, czyli Wincentyna Zalewska , nazywa babą z rożna . Pisze: Do upieczenia tej baby powinny być użyte trzy osoby . Znów nie jako surowiec, lecz jako wykonawcy: jedna do obracania rożna, dwie do jego polewania ciastem. Sękacz był wydłużony w stożek: taką formę musiał mieć drewniany wałek, na którym go

Francuskie Ciasto Trzech Króli

, jak obecnie dzieci dostawały prezenty, na pamiątkę darów złożonych Dzieciątku Jezus przez mędrców ze wschodu. W większości tradycji Ciasto Trzech Króli to różne wariacje na temat ciasta drożdżowego z bakaliami, czasem nadziewanego. We Francji jest inaczej, tam piecze się ciasto w formie tarty z pastą

The Sims FreePlay iOS

dla swoich Simów; - opiekuj się zwierzakami, utrzymuj ogrody, a nawet upiecz ciasto; - daj swoim Simom kariery i zarabiaj simoleony, by poprawić ich finanse; - wypełniaj cele za Punkty Stylu Życia i wydawaj je na fajne obiekty; - żyj ze swoimi Simami w czasie rzeczywistym (gdy jest dzień lub noc

The Sims FreePlay

wybieraj wyposażone mieszkania dla swoich Simów;
- opiekuj się zwierzakami, utrzymuj ogrody, a nawet upiecz ciasto;
- daj swoim Simom kariery i zarabiaj simoleony, by poprawić ich finanse;
- wypełniaj cele za Punkty Stylu Życia i wydawaj je na fajne obiekty;
- żyj ze swoimi Simami w

Miejsca:

Maków (19)
Pasto (16)
Lisków (11)
Warta (10)
Poznań (7)
Warszawa (5)
Wiśniowa (4)
Kruszwica (4)

Firmy:

RUCH (6)
Kruszwica (4)
HP (2)
DIALOG (2)
Zono (1)
Tesco (1)
Samsung (1)
SKOK (1)
MIT (1)