Wszystko o:

duszona cebula

Duszona cebula

Taka cebula kojarzy mi się z niedzielnymi porankami, kiedy tata przygotowywał śniadanko. Zawsze była to jajecznica lub duszona cebula. Taki niedzielny rytuał. Tata zawsze jednak dodawał do cebuli kiełbasę lub inne mięso. Z uwagi na moją bezmięsną dietę prezentuję duszoną cebulę bez składników

Dwie pyszne tarty: szpinak + feta, duszona cebula + ser.

  Jako że nie mam na nic czasu... Dziś zapraszam po prostu na dwie pyszne tarty wytrawne. Pierwsza - to tarta na maślanym cieście kruchym, ze szpinakiem duszonym na maśle ze śmietaną, czosnkiem i serem feta . Duużo szpinaku - zielona i pyszna : . Druga zaś - to quiche, również na maślanym

Grzyby duszone z cebulą.

Grzyby duszone z cebulą. Typowo jesienny dodatek do drugich dań i przystawek. W tym rozdziale będzie dodatkiem do placków ziemniaczanych * Składniki. Ok. 0,5 kg. świeżych grzybów.  1-2 cebule.  1 2 kostki masła.   Sól, pieprz, śmietana.  Ceny. 1 kg. świeżych grzybów na bazarku - od 8 zł

Parówki w duszonej cebuli

są tłuste, kaloryczne, niezdrowe - ale jakże pyszne!... Parówki w duszonej cebuli Na dwie osoby: 4 parówki dowolnego rodzaju 3 średnie cebule ok. 20 dag żółtego sera 1 jajko olej do smażenia sól, pieprz ketchup Podgrzewamy olej ok. 5 łyżek na głębokiej patelni lub w rondlu. Cebulę

Sznycel mielony kotlet mielony duszony z cebulą

W rejonie Małopolski kotlet mielony nazywany jest często sznyclem. Kotlety bądź też sznycle z tego przepisu tyko technicznie przypominają kotlet mielony, ponieważ są wykonane z mielonego mięsa. Są bardzo delikatne, miękkie i soczyste, a dodatkowego smaku dodaje im duszenie w cebuli z dodatkiem

Duszona ośmiornica z cebulą,czosnkiem i miodem

więcej na temat prawidłowego obejścia się z ośmiornicą przed jej przygotowaniem. 1 ośmiornica 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 50 ml octu dodatkowo: 1-2 łyżki oliwy lub oleju do duszenia 1 główka czosnku nie obierać 1 duża cebula obrana 2 łyżki lekkiego

Zawijane zrazy schabowe z farszem z duszonej marchewki i cebuli

cebula mielony kminek Kamis sól czarny mielony pieprz mąka masło olej do smażenia Sos: biała i jasna zielona część pora mała marchew kopiasta łyżka masła czubata łyżka mąki 1,5 szklanki wywaru warzywnego może być z kostki  sól pieprz czarny mielony łyżeczka suszonych pomidorów z

Prowansalska zupa pomidorowa z duszoną cebulą

drobno siekamy.  W rondlu roztapiamy masło. Wrzucamy cebulę i podsmażamy na niewielkim ogniu aż stanie się szklista ale nie przypalona. Następnie dodajemy posiekany czosnek, tymianek oraz szałwię. Całość opruszamy mąką i chwilę zasmażamy. Dolewamy ocet, dusimy pod przykryciem 2-3 minuty. Wlewamy bulion

Żeberka duszone z cebulą

przykryciem na małym ogniu jakieś 40 min.Po tym czasie na patelni podsmażyć cebule pokrojone w krążki na tłuszczu pozostałym z żeberek.Lekko ją zrumienić i dodać do żeberek.Dusić razem około 20 min.Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Duszona wątróbka z cebulą i jabłkiem

najlepiej ze skórką wtedy się nie rozpadnie, skórka podczas duszenia i tak zmięknie i wrzucić do cebuli. Wątróbkę oczyścić i dodać do cebuli i jabłka. Całość dusić pod przykryciem aż wątróbka będzie miękka. Gdyby woda wyparowała należy jej trochę dolać. Przyprawić solą i pieprzem wątróbki nie soli się na

Golonka duszona z cebulą

. Oprószyć mąką. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlać niewielką ilością wody. Dusić do miękkości w miarę potrzeby podlewając wodą przez ok. 1 -2 godz. Pod sam koniec duszenia dodać pokrojoną w plasterki cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Nadal dusić

Szynka na duszonej cebuli

: rozmarynu, papryki czerwonej, soli oraz pieprzu 2 łyżki oleju 2-3 ziela angielskie 1-2 liście laurowe   Przygotowanie: Mięso przyprawiamy oprócz rozmarynu. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, wszystko wkładamy na patelnię, cebulę przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Całość dusimy do momentu aż

Schabowe duszone z cebulą

cebuli dodać musztardę . Wymieszać. Na cebuli ułożyć kotlety . Przykryć i dusić 10 minut

Grzyby leśne duszone z cebulą

. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na tłuszczu. Grzyby przebierz, dobrze oczyść i opłukaj, pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć na patelnię. Oprósz przyprawami, przykryj przykrywką i duś mieszając od czasu do czasu ok 25 min.  

Panierowane zrazy zawijane z ananasowym farszem,duszone w cebuli

,rozgrzewamy i przekładamy zrazy. Podsmażamy aż ze wszystkich stron ładnie się zarumienią. Zdejmujemy z patelni i na tłuszcz na którym smażyliśmy wsypujemy pokrojoną w talarki cebulę.Podsmażamy aż lekko zmięknie i wlewamy 1.5 szklanki wody z  rozpuszczoną w niej kostką. Wkładamy zrazy i dusimy na małym ogniu

Kiełbasa duszona z cebulą i pomidorami

Idealna na ciepłe śniadanie lub kolację. Podana z ziemniakmi może stanowić pożywny obiad. 25 dag kiełbasy 2 duże cebule 2 pomidory 1 duży ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1 2 łyżeczki tymianku 1 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu sól i ostra papryka do smaku olej do smażenia 1

Duszona cebula z jajkami

smaku 2-3 łyżki oliwy woda   Przygotowanie: Cebule obieramy i kroimy w talarki, dusimy na oleju, podlewając od czasu do czasu niewielką ilością wody by nam się nie przypaliła. Kiedy cebula jest już miękka, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku. 65279

Polędwiczka duszona w piwie z cebulą

wieprzowa 2 cebule szklanka piwa sól, pieprz, majeranek Na patelni rozgrzać olej. Polędwiczkę pokroić na plastry i delikatnie rozgnieść ręką. Położyć plastry mięsa na patelni i obsmażyć z obydwóch stron. Dodać cebulę i krótko przesmażyć. Wlać piwo i dusić ok. 30 min. Doprawić do smaku sola, pieprzem i

Wątróbka duszona w cebuli z jabłkiem

rozleci, a cebula będzie miękka. Przyprawić i dusić jeszcze przez pięć minut pod przykryciem. Podawać z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami. Smacznego :-  

Kielbasa duszona z cebula i papryka

papryke. Podlewamy odrobina wody, posypujemy przyprawa do gyrosa i dusimy pod przykryciem, az cebula i papryka beda miekkie. Mozna podawac z chlebem, lub z ziemniakami i surowka

Żeberka duszone z cebulą w sosie piwnym

700 g wrzącej wody i dusić 30 min. 100*C ob.1 3. Dodać przez otwór w pokrywie piwo i dusić jeszcze 10 min. 100*C obr.1 4. Wyjąć mięso z koszyczka , do wywaru dodać duszoną cebulę , kostkę rosołową i mąkę gotować 3 min. 100*C obr.1 5. Przygotowanym sosem zalać żeberka

duszona cebula

dzis na śniadanko duszona cebulka. po pierwsze bardzo lubie - po drugie... no cóż... bywaja okresy w życiu człowieka, rodziny, kiedy duszona cebulka i placki ziemniaczane są podstawowym daniem. wole moje placki z moja rodziną niż wykwintne dania w towarzystwie, w którym jest zimno

Kiełbasa lisiecka duszona z cebulą i jabłkiem w cydrze z dodatkiem porzeczki, podana z kaszą z orzechami włoskimi i tymiankiem

Lubicie mięsa z owocami? Ja bardzo! Potrawka z nbsp kiełbasy wieprzowej, jabłek i porzeczki duszona w cydrze okazała się bardzo udana!!! nbsp nbsp Składniki : Kasza: 0,5 szklanki kaszy 0,75 szklanki wody sól, pieprz 1 łyżka oleju 50 g orzechów włoskich świeży tymianek Zagotować wodę

Duszona wątróbka z cebulą

propozycja, jak zrobić z niej pyszne danie obiadowe... Składniki: 50 dkg wątróbki drobiowej 2 cebule olej sól, maggy ok. 3 łyżki mąki Wykonanie: Wątróbkę wypłukać i oczyścić z przerostów. Oprószyć każdy kawałek mąką, po czym usmażyć na rozgrzanym oleju zrumienić . Osobno zeszklić na oleju pokrojoną

Żołądki Duszone z Cebulą i Zapiekane z Kalafiorem

nbsp Skład: 1 kg żołądków drobiowych 1 duża cebula 1 większy kalafior 2 nbsp łyżki majonezu 150g śmietany 30 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka siół prowansalskich 2 łyżki posiekanego świeżego koperku papryka ostra sól, pieprz nbsp Przygotowanie: Żołądki oczyszczamy z błon, tłuszczu i

Szynka wieprzowa duszona w kapuście i cebuli

Miałam lekkie obawy co do tego eksperymentu ale powiem szczerze byłam zachwycona smakiem mięska !!! Wyszło soczyste i mięciutkie :   Składniki: 2 plastry szynki wieprzowej surowej, ok 2-3 cm grubości 4 liście kapusty młodej 1 duża cebula sól, pieprz przyprawa do grilla oliwa z oliwek

Cebula duszona na grillu

Składniki * 3 szt cebula * 1 łyżeczka przyprawa staropolska na grill * do smaku sól Sposób przyrządzenia Cebule pokroić w plastry, doprawić przyprawą staropolska na grill, doprawić solą, zawinąć w folię aluminiową, położyć na tacce do grillowania i grillować, co jakiś czas

dieta dr Dąbrowskiej

. papryka, cebula, por, seler, pietruszka, kalafior, brokuł lekko podgotowane. Trochę rozdrabniam warzywa, zawijam w sparzone liście kapusty i gotuję na parze. Do tego robię sos pomidorowy z pokrojoną papryką, czosnkiem, ziołami, pieprzem i ostrą papryką. 2. cukinia duszona z koperkiem 3. zmiksowany seler

Cebula. Zapobiega przeziębieniom 8230

samodzielna można piec, smażyć, dusić. W takiej postaci jest znana w kuchniach całego świata. Biedakom zastępowała mięso. Bogaci doprawiali nią wymyślne potrawy. Z przekazów znamy sos ze stołu królowej Jadwigi. Lubiana przez nią 8222 salsa 8221 , jak sos nazywano, składała się cebuli, pietruszki chyba

CEBULA.

. 65279   65279 Cebula ma ogromne znaczenie w żywieniu, można ją dodawać do sałatek, kanapek, do potraw gotowanych, pieczonych, duszonych. Również często spożywa się popularny szczypiorek. Szczególnie zimą powinniśmy wykorzystać cebulę, wspaniałe warzywo dla wzmocnienia i podtrzymania odporności

Warzywo znane bardzo dobrze. Cebula

wiedziała więc co robi, jedząc salsę cebulową tylko z oliwą. No, ale nie każdy zniesie ostrość surowej cebuli i nie każdy zniesie jej zapach, dla niektórych wręcz przykry. Duszona już go nie ma. A jest znakomitym dodatkiem do mięs. Taką przyrządziłam. Cebula duszona po mojemu 2 cebule czerwone 2 cebule

Różne smaczności 12

duszenia. Najpierw poddusić cebulę na mocno złoty kolor. Dorzucić pokrajane serce w kostkę i dodać paprykę żeby się rozpuściła. Dolać czerwone wino dusić ok.10 min. następnie dodać kminek, posiekaną wątróbkę, a na końcu rozgnieciony czosnek i podlać powtórnie czerwonym winem. Dusić do miękkości. Podawać z

Zrazy tradycyjne po nowemu

8221 . Polacy zrazy kochali. Były różne: bite, z mięsa mielonego, napoleońskie, ale nade wszystko 8211 zawijane. Z różnymi farszami: z cebuli, chleba razowego, grzybów, chrzanu. Zawsze duszone w sosach: własnym, często grzybowym, czasem cebulowym. W blogu już kilka razy je opisywałam. Wracam

Pieczeń w dawnym stylu

, masła, cebuli drobno siekanéj i nieco korzeni, włożyć do rondla, podlać sosem i dusić, aż pieczeń miękką będzie . Taką pieczeń przyrządziłam. Dla porównania podam bardziej rozbudowaną wersję przepisu autorstwa Lucyny Ćwierczkiewiczowej. Pamiętajmy, że taka pieczeń była podstawą polskiej kuchni. W niej

Zrazy zawijane, popisowe danie polskiej kuchni

Wołowina była ulubionym mięsem Polaków przez wieki. Z jej kawałów większych przyrządzano pieczenie, nazywane tzw. sztuką mięsa, podawaną na początku obiadu tzw. pekelflajsze, czyli mięso peklowane, potem gotowane różne pieczenie huzarskie nakrawane i wypełniane farszem , duszone w sosach itp

ŚLEDŹ A SPRAWA POLSKA jako przyczynek

duszonej z domowym przecierem pomidorowym, w sosie majonezowym z rodzynkami, w zalewie octowej na słodko-kwaśno z cebulą, opiekane i trzymane w slodkawej zalewie octowej i wreszcie słynne rolmopsy Luci, których do dzisiaj nie potrafię powtórzyć! Tak doskonale zrobione śledzie jadłem pierwszy raz w życiu, a

Kulinarny piatek - Cebula

rozcieńczonego woda albo rosołem, w zależności od tego co miała pod ręką, i dalej dusiłacebula prawie się rozpadała. Oczywiście w międzyczasie soliła do smaku. Były również warianty tego sosu, bo jeżeli miała pod ręką kawałek mięsa to go dodawała, albo trochę suszonych grzybów ... zależało to od fantazji i

Warsztaty w Masz Gulasz

miejsce. Paprykę pokroić w paski. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę, po czym dodać paprykę i pomidory, dusić na mniejszym ogniu ok. 15 minut. Dodać obsmażoną cielęcinę, oberwane listki tymianku oraz liść laurowy i dusić ok. 20 minut co jakiś czas mieszając.  Doprawić do smaku, dodać oliwki pokrojone

Na polskim stole króluje bigos

ze słoninką na palec grubą, porąbać w drobne kawałki, najlepszy boczek włożyć w rondel nakryć pokrywą i dusić na ogniu mieszając ! często. Gdy się dobrze przesmaży wrzucić cebul pokrajanych 2 i soli, dosmarzyć ! aby mięso nie było surowe, i dodać z poprzedniego obiadu jeżeli zostało upieczone

Przepis nr 31 - pomidorowa tarta tatin

wykorzystuje się przy gotowaniu francuskiej zupy cebulowej. Oczywiście możemy to pominąć i jedynie ją zeszklić, ale ominie nas ogrom walorów smakowych. Tylko taka cebula jest słodka i delikatna, lecz bardzo wyraźna i stonowana z całością. Aby proces karmelizacji nie został zakłócony, należy cebulę dusić na

Cebulowe receptury lecznicze

w 1 2 l mleka przez 20 min. Podzielić na 3 porcje i wypić w ciągu dnia. ... Przy kamicy żółciowej Posiekać dużą cebulę i dusić ją przez 10 min w 4 łyżkach oliwy z oliwek. Dodać 2 3 szklanki wrzącej wody, łyżeczkę smalcu i gotować jeszcze przez 10 min, mieszając. Lekko przestudzić. Pić taką porcję

Kulinarny piątek - wołowina

. Później do garnka idą obrane pomidory pokrojone w kostkę. Dusimy pod przykryciem przez 2 godziny dolewając ewentualnie rosołu. Podajemy pokrojone w plastry, polane sosem z gotowania przetartym przez sito. Wsad do meksykańskich tortilli podała Żona Oburzona Cebulę pokroi w piórka, podsmaży na złoto

Różne smaczności 10

i pokroić w talarki. Wszystko włożyć do brytfanny, doprawić do smaku przyprawami i podlać piwem. Dusić ok.30 min. pod przykryciem. Co jakiś czas szczurząc.   Knedliky po czesku Składniki : 8 czerstwych bułeczek, 1 szklanka mleka, 2 jaja, 3 łyżki mąki krupczatki, 2 łyżeczki bułki tartej, 1 cebula

Obiad codzienny nie musi być nudny

nowocześniejszą sałatę . Do takiego obiadu można podać deser, najlepiej lekki, owocowy. Opiszę go jutro. Dzisiaj mocna treść: mięso plus warzywa. Mięso duszone w piwie mięso do duszenia: wieprzowina od szynki lub mięso wołowe z udźca cebula czosnek majeranek suszony lub świeży duńska sól wikingów wędzona

Wegańskie jedzonko

czosnek. Cebulę kroimy i dusimy na oleju, dodajemy pokrojone w drobną kostkę tofu i dusimy do momentu, aż cebulka zacznie się delikatnie przypalać .  Gdy warzywa w zupie już są miękkie, dodajemy uduszoną cebulę z tofu. Na koniec dodajemy makaron opcjonalnie i gotujemy, aż będzie miękki. 65279

Dla amatorów 8211 baranina

barania 8222 gigot 8221 . Pieczeń baranią z dyszka lub karku obiera się z tłuszczu, zbija pałką, parzy wrzącą wodą, naciera solą zmieszaną z pieprzem i czosnkiem, okłada talarkami cebuli, kropi octem i oliwą i odstawić na 12 godzin. Po odrzuceniu cebuli piecze się mięso na rożnie lub w braku tegoż na

Potrawka z serduszek drobiowych

santen czyli kokosu.Efekt był taki,że zasypano mnie pytaniami dlaczego tak mało? Sosik powstał na bazie duszonej cebuli bez mąki. Jeśli nie macie sprasowanego bloczka santen skoncentrowanego kokosu wyciśniętego ze śieżych wiórków kokosowych można normalną śmietanę zastąpić mleczkiem lub śmietanką

Wróciła zima? Jemy kaloryczniej

synowi. Wnuk wie, co dobre. Podaję więc przepis na zimową karkówkę.   Karkówka ze śliwkami suszonymi duszona po mojemu karkówka wieprzowa zioła suszone rozmaite lub tylko majeranek cebula olej słonecznikowy do smażenia mąka do panierowania mięsa duńska sól morska Wikingów wędzona , czarny pieprz

BIGOSU DZIEJE, czyli... nie spotkałem bliżniąt bigosowych!

długo dusić niewielka ilość wody często mieszając, aż do miękkości 2 8211 3 godziny . Boczek pokroić, stopić lekko na patelni i w tym tłuszczu podsmażyć rozdrobnioną kiełbasę i w kolejności posiekaną cebulę. Mięso obsmażyć w całości, dusić i pokroić drobno. Jeśli w uduszonej kapuście jest nadmiar

PÖRKÖLT, GULYÁS, RAGO Ucirc T czy GULASZ!

emulsją z : 1 łyżeczki musztardy, 2 soku z cytryny, 5 oleju,   frac12 grubo mielonego pieprzu i odrobiny soli dosmaczę na końcu duszenia ! Dobrze rozgrzaną patelnią obsmażymy partiami  mięso na oleju ze smalcem brązowimy mięso tak, żeby nie puściło soku . Pokrojoną na grubo cebulę szklimy na

Ośmiornica w greckim sosie Kokkinisto na kremie z bakłażana

całości aby nie straciła soczystości.Z każdego miejsca w którym mackę przetniemy wypływać będzie naturalny jej sok do wody a w nim zawiera się smak i nadaje on mięsu soczystości.Do duszenia w sosie można ośmiornicę podzielić już na mniejsze lub większe kawałki a to co wycieknie i tak zostanie w sosie

Kaczka o smaku zimowych świąt. I buraczki

W polskiej tradycji kulinarnej kaczki były obecne od czasów najdawniejszych. W ogóle drób był lubiany. Taki z pieca 8211 z rożna lub rusztu 8211 podawano na pieczyste. Gotowany, polany oddzielnie przyrządzonym sosem, lub duszony, stawiano na stole jako tzw. potrawę. Przy tym pieczyste i

GOTOWANIE PIECZENIE SMAŻENIE MIĘSA

osłonki, kiełbasa będzie bez pęknięć, kiełbasy przed gotowaniem, nie wolno rozdzielać z pęt czy też usuwać z nich końcówki, inaczej się rozpadnie, nbsp gotowana kiełbasa nbsp będzie miała doskonały smak jeśli włożymy ją do wrzącej wody, zagotowanej z 2 łyżkami oliwy, 1 obraną i pokrojoną cebulą, 2

Kulinarny piątek: pory

.  Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.  Cebulę obieramy i drobno siekamy.  W dużym rondlu roztapiamy masło, dodajemy wszystkie warzywa naraz i mieszamy. Dosypujemy trochę soli i pieprzu, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Dolewamy wywar, mleko i sherry. Doprowadzamy do wrzenia

Zrazy zawijane i duszone buraki

nadmiar, obsmażyć partiami na gorącym tłuszczu, najlepiej w garnku w którym potem będą się dusić. Ułożyć ciasno w garnku, podlać ok. szklanką wody, dodać grzyby i ew. nadmiar cebuli pozostały z krojenia na plasterki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5h lub dłużej*, ale godzina to minimum

duszona cebula

pokrojonego na krążki pora i posiekane  suszone pomidory. Dodajemy przyprawę indyjską. Łączymy wątróbkę z cebulą i dusimy razem na małym ogniu około 10 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię z oliwą i octem balsamicznym,  dodajemy paprykę i truskawki. Wrzucamy wątróbkę , podduszamy kilka minut wątróbkę z

Obiad czwartej kategorii

, słodkie . Gotuje się, jak pierwszą, na końcu dodaje ziemniaki. Tyle ucha. Dalej już bardzo prosto: Kura duszona z suszonymi śliwkami , na vol-au-vent Dużą kurę oczyścić, posolić, rozebrać na części. Do rondla dać 1 4 funta masła, z włoszczyzną marchew, pietruszka, seler , jedną cebulą i przyprawami

Masz Gulasz? Mam i lubię : - gulaszowe warsztaty

razem dusimy ok. 10 min. Gotową potrawę podajemy z lekko ściętym jajkiem sadzonym i do dekoracji i smaku posypujemy posiekaną natką pietruszki i czerwoną papryką. Gulasz z kurczaka i suszonych pomidorów 4 porcje 300g piersi z kurczaka 50g suszonych pomidorów 150g świeżego szpinaku 1 cebula 200

RILETTES czyli moje małe... świniobicie!

!  Samo gotowanie mięsa z cebulą, nawet częściowo pod przykryciem, nie nada składnikom najlepszego z możliwych aromatów, jakie daje smażenie czy duszenie mięsa z cebulą  o różnicy zapachowej cebuli gotowanej a smażonej nie będę tu pisał !  Co najwyżej, będzie to fuzja smaków - wywaru i wygotowanego na

No cóż, smażone. Ale bardzo lubiane

tłuszczu tak, aby mięso było wewnątrz różowe, natomiast r. z innych elementów gastronomicznych należy obsmażyć z obu stron na tłuszczu, a następnie podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości. R. podaje się obłożony duża ilością zrumienionej cebuli, a jako dodatki: ziemniaki puree

Po bułgarsku: mięso z warzywami

w mące. Smażyć po kilka, aby nie zaczęły się dusić, tylko zrobiły się rumiane. Wyjmować je i odkładać do naczynia żaroodpornego, w którym będzie się dusił gjuwecz. W tym samym tłuszczu obsmażyć cebulę i posiekany czosnek, dołożyć ją do mięsa. Dolać trochę oleju, mieszając smażyć paprykę. Dodać do

Kulinarny piatek - O konfiturach inaczej

łyżek octu balsamicznego oliwa z oliwek sól i pieprz 65279 Obieramy cebulę, a następnie bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek, dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu, często mieszając, aż cebula się zeszkli, co zajmie nam co najmniej 30 minut. Następnie dodajemy

Leczo

, zmniejszam ogień i duszę cebulę - mieszam ją od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła. W tym czasie z papryk wycinam gniazda nasienne i kroję ją w średniej szerokości, nie za długie paski. Wrzucam je do cebuli, posypuję papryką w proszku, dolewam trochę gorącej wody tak, żeby przykryła prawie całą

Dieta urody

. Małże po prowansalsku . 1 4 posiekanej cebuli, przeciśnięty ząbek czosnku, 1 4 czerwonej posiekanej drobno papryki podsmażyć na oliwie 3 minuty. Dodać rozmaryn, liść laurowy, 100 g posiekanych pomidorów z puszki, 2 łyżki wina białego, zagotować i dusić na małym ogniu 15 minut. Dodać 1 4 posiekanej

Wołowina z Jerozolimy

książki, łącznie z tytułem nadanym przez autorów. Wolno duszona cielęcina z suszonymi śliwkami i porem 110 ml oleju słonecznikowego 4 duże steki ossobuco z giczy cielęcej z kością ok. 1 kg 2 duże cebule, drobno posiekane 500 g 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 100 ml wytrawnego

Obiad egzotyczny na upalny dzień

muszkatołowa olej do duszenia : anyż gwiazdkowy papryczki suszone ostre suszone grzyby chińskie do podania: mleko kokosowe świeża kolendra Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Przyprawy wetrzeć w mięso razem z oliwą. Odstawić co najmniej na godzinę lub trzymać przez noc w lodówce. Cebulę pokroić w

Pikantna dynia podana do ryby

cydrze, ale kto unika alkoholu zamiast niego może wziąć sok jabłkowy. Dynia duszona w cydrze po mojemu kawałek dyni oliwa sumak oliwa z ostrą papryką peperoncino cebula 2 ząbki czosnku świeże zioła np. mięta lub oregano cydr sól Dynię obrać ze skóry, oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w

Malinowo

drobiem i nawet z rybami. Są uniwersalnym dodatkiem uprzyjemniającym życie. No i codzienne posiłki. Schab duszony z malinami po mojemu cienkie kotlety ze schabu wieprzowego mąka do panierowania cebula dymka razem ze szczypiorem koperek sól czerwona hawajska pieprz malajski krem z octu

Pa, pa, papryka :

dokładnie oczyścić z pestek, pokroić w cieniutkie paseczki i z resztą papryki dodać do cebuli. Dusić aż papryka zmięknie. Dodać przetarte pomidory, sól, pieprz, ostrą paprykę, ewentualnie cukier dla złamania smaku pomidorów i dusić jeszcze 15 minut. Leczo najlepiej smakuje z pieczywem, ale można podawać

Zupy górą!

wykonanie : W granku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy posiekaną cebulę. Kroimy na plasterki pietrzuszkę i marchew, wrzucamy do cebuli. Dusimy razem ok 5 minut. Dorzucamy ziemniaczki, dusimy 2-3 minuty i zalewamy 0,5l bulionu u mnie drobiowy . Gotujemy aż warzywa zmiękną. Miksujemy

Zupa z kurek

                                                                                          150 ml śmietany do zupy u mnie 30 1 2 łyżeczki majeranku suszonego sól i pieprz do smaku    1. Na patelni rozpuszczam 1 łyżkę masła, dodaję pokrojoną cebulę. Smażę ją przez ok. 5 minut mieszając do czasu, aż cebula zmięknie. Następnie dodaję kurki i duszę ok. 5 minut. Odstawiam. 2. W garnku

BARSZCZ UKRAIŃSKI czyli... co nas łączy?

, przecier pomidorowy i dusi w niewielkiej ilości wywaru mięsnego marchew pokrojoną w drobne słupki i cebulę pokrojoną w półksiężyce podsmaża się na tłuszczu do wrzącego wywaru wkłada się pokrojone w średnie słupki ziemniaki, doprowadza do wrzenia, dodaje poszatkowaną kapustę i gotuje 10 8211 15 min

Ryba stołówkowo-restauracyjna

, odkładać na papier kuchenny. Warzywa i cebulę zetrzeć na grubej tarce. Olej rozgrzać, dorzucić do niego warzywa, nieco podlać wodą nie za dużo i dusić z pół godziny pod przykryciem, pod koniec duszenia domieszać koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby dodawać wody. Przyprawić do smaku. Kto lubi warzywa

Konfitura z karmelizowanej czerwonej cebuli

cebulę. Wymieszać i dusić na najmniejszym ogniu ok. 15 minut, aż warzywo zmięknie. Dodać cukier, wymieszać, dusić 3 minuty. Wlać wodę i wino, wsypać listki laurowe, tymianek i czosnek. Wymieszać. Dusić całość na małym ogniu aż woda wyparuje, a cebula stanie się miękka i kleista - ok. 45 minut do godziny

Hiszpańskie kaszanki - morcilla

skóry, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, dusić na wolnym ogniu. Gdy cebula jest miękka, a morcilla się rozpadnie dodać pomidory i dusić do uzyskania jednolitej masy. 2 jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w grubą kostkę. Orzeszki pini uprażyc w piekarniku lub na suchej patelni. Uważać

Odlotowy obiad filmowy po niemiecku

pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Wszystko to włożyć do garnka, zalać rosołem, posolić, popieprzyć, dusić do miękkości kapusty. Miękką kapustę oprószyć mąką, zalać winem, octem, posłodzić do smaku, zagotować, ewentualnie dosolić.   Do tej kapusty dorzuciłam kilka rodzynków. Kto chce, może

Różne smaczności 13

czerwone papryki ok. 70 dag, cebula ok. 30 dag, pomidory ok. 50 dag, kiełbasa ok. 30 dag, sól, pieprz, czerwona słodka papryka, pieprz kajeński, olej słonecznikowy do smażenia. Na patelni rozgrzać olej, ale niezbyt mocno.  Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dusić ok. 5 min. Dodać słodką paprykę w

Risotto z kaszy gryczanej, z grzybami.

, kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor, na oleju. Do usmażonej cebuli dodajemy wcześniej pokrojone grzyby, patelnia w tym czasie powinna być na dużym ogniu. Gdy grzyby lekko się zrumienią nakrywamy patelnię pokrywką. Grzyby w tym czasie zaczynają się dusić. Podczas duszenia, grzyby często

Więcej warzyw 1

warzyw do duszenia 8211 takie i są szybkie do przyrządzenia, i smaczne 8211 zmienia się w zależności od zawartości lodówki. Dzisiaj miałam cebulę, czosnek i selera naciowego stali dyżurni , młode bakłażany, a więc smukłe, nie pękate, okrągłe cukinie taki gatunek , samotną marchewkę i coś do

Udka kurczaka z patelni z groszkiem i kapustą pekińską

groszek konserwowy lub piętnaście groszek mrożony minut przed końcem duszenia udek, na drugiej patelni lub w garnuszku rozpuścić masło. Wrzucić całe cebulki lub pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, do czasu aż cebula będzie miękka. Groszek

Obiad prawdziwie śląski - rolady, kluski śląskie i modra kapusta

- liść laurowy - ziele angielskie - 2 cebule - boczek - rodzynki ewentualnie - ocet Kroimy kapustę. Zalewamy wodą. Tutaj dolewamy octu, aby kapusta nie straciła ładnego koloru. Ja niestety tym razem dolałam octu później i wyszło, jak wyszło. Dodajemy przypraw. Dusimy ok. 2 godzin, aż kapusta

Różne smaczności 11

Zupa dzicza kartoflana Składniki: 60 dag mięsa z dzika, 6 ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 łyżki smalcu, 3 łyżki mąki, 1 cebula, 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku, 2 łyżki śmietany, 1 żółtko, sól, pieprz. Do wody wrzucić pokrajane w kostkę mięso. Gotować ok. 15 min. Wrzucić pokrojoną

Konfitura z karmelizowanej cebuli

czerwonego lub białego 200 ml wody sok z 1 2 cytryny 4 łyżki octu balsamicznego sól pieprz czarny   Oliwę rozgrzać w garnku. Dodać obrane i drobno posiekane cebule i dusić na jak najmniejszym ogniu przez 15 minut, aż cebula zmięknie. Dodać brązowy cukier, dusić 3 minuty. Dodać czosnek, listki

Warsztaty Kuchnia Dantego z koncentratem Pudliszki

i zostawić, żeby zupa była ostrzejsza. Rozgrzać oliwę z oliwek w garnku z grubym dnem - razem z papryczką. Dodać pancettę, podsmażać 1-2 minuty. Dodać cebulę i paprykę, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając i ewentualnie dolewając kilka łyżek wody lub

Cebularze luksusowe

zmarnowały, a potrzebne nam było coś na drogę. Nie chciałam powtarzać tego samego przepisu i wolałam, aby to co zrobię było nieco bardziej treściwe. Padło na salami, które moje dzieci uwielbiają do kanapek. Do duszonej cebuli dodałam też pomidory, które dzieci uwielbiają jako dodatek do wielu dań. Całość

Spaghetti z wegetariańskim sosem.

Cóż począć jeśli nie lubi się mięsa, a uwielbia makarony w sosie? A po prostu trzeba trochę pokombinować... :P No i ja właśnie tak sobie nieco pogłówkowałam, czego efektem jest to, całkiem smaczne danie. Musimy naszykować: makaron spaghetti seler naciowy cebulę pomidory w puszce mozzarellę

Pissaladi 232 re na cieście drożdżowym

Dania kuchni śródziemnomorskiej kojarzą się ze słoneczną pogodą i upałem, ale pissaladi 232 65279 re to jednak - w moim odczuciu - smaki na chłodniejszą porę roku: duszona cebula, słone anchois i oliwki. 65279 Gdy dawno temu wrzucałam na Galerię Potraw a potem na bloga przepis na placek

Leczo z cukinią

pokroić w kostkę. Na dno garnka wlać odrobinę wody tak, aby przykryła całe dno. Zagotować. Wrzucić pokrojoną cebulę i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. minuty. Dla tych, którzy wolą smażoną cebulę - zamiast wody wlewamy odrobinę oleju i smażymy cebulę. Dopiero po dodaniu pozostałych  warzyw

Duży gorący rydz

puszczą, dodać jedną, usiekaną drobno, parzoną cebulę, jedną grubą pietruszkę, pół selera, wszystko siekane, przykryć i niech się dusi na wolnym ogniu, często rondlem potrząsając, żeby się nie przypaliło, aż się wysadzi do czystego masła, wtedy wsypać trochę pieprzu i podać na stół. Można także dusić bez

Adwentowe odliczanie - 23

szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 cebule 1 malutka puszka koncentratu pomidorowego 70 g sól, pieprz, mielona ostra papryka majeranek szczypta cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Marynata do mięsa: 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka czarnego pieprzu 1 mały

Różne smaczności 8

oleju podsmażyć boczek, dodać posiekaną cebulę, liście laurowe, pokrojony seler naciowy, wlać bulion, posiekać czosnek belejak i dodać do całości. Dusić wszystko razem. Dodać pastę pomidorową. A na końcu fasolę i makaron i wszystko dusić około 2-3 min. Posypać pietruszką. Smacznego!   Zupa kminkowa i

Leczo z fasolką szparagową

Składniki 1 kg papryki 75 dag pomidorów 2 cebule 4 łyżki oleju 10 strąków fasolki szparagowej sól kotlet schabowy lub udko kurczaka 3 dag sera Sposób przyrządzenia Mięso zbić i posolić, smażyć na rumiano na oleju, przełożyć do garnka. Cebulę pokroić i dusić pod przykryciem

Polskie potrawy narodowe

śmietaną. Składniki Przepis w skrócie Kuchnia Polska Główny składnik Potrawy z warzywami i grzybami Metoda przyrządzenia Duszenie Stopień trudności Łatwy Ilość 5 porcji 1 kg borowików 3 łyżki masła 1 cebula 10 dag 1 łyżka mąki pszennej 20 dag gęstej śmietany 18-procentowej pieprz

Zasmażana młoda kapusta na oleju rzepakowym

. Obraną cebule kroimy w kostkę. Do głębokiej patelni wlewamy trochę oleju i rozgrzewamy. Wsypujemy pokrojoną cebule i podsmażamy. Wsypujemy starta marchew, mieszamy i dodajemy masło. Chwile dusimy po czym dokładamy posiekaną kapustę. Mieszamy wszystkie składniki i zmniejszamy ogień. Dusimy aż kapusta

Więcej warzyw 6

to posiekane natka pietruszki, czosnek i skórka z cytryny. U mnie zastąpiła ją skórka z mandarynki. Cukinia duszona z gremolatą po mojemu cukinia żółta biała cebula na germolatę: natka pietruszki 2 ząbki czosnku skórka z umytej dokładnie mandarynki oliwa sól, pieprz Cukinię umyć, pokroić w

Gulasz w sam raz na październik

dusić dłużej niż to z polędwicy. Gdy czasu brak, można to zrobić w szybkowarze. Ja dusiłam je na patelni, pokrojone w kostkę warto pilnować, aby kroić w poprzek włókien . Cebule kroiłam grubo. Wszystko zrumieniłam na oleju, a nie na smalcu. Choć smalec byłby bardziej stylowy. Posolone mięso najpierw

Wegetariańska ryba po grecku w wersji light

, cebulę, marchew, pietruszkę, dynię, selera naciowego dusiłam na niewielkiej ilości oleju kokosowego i wody, z przyprawami i ziołami. Smak i kolor podbiłam czosnkiem i pomidorami. Tak przygotowanymi warzywami przełożyłam grube plastry wędzonej Newelli. Newella to produkt otrzymywany z białek jaj kurzych

Paella de marisco z rakami i Chorizo-oryginalna hiszpańska

się już po lekkim podsmażeniu i zalaniu ryżu bulionem.Pozwala się potrawie pod kontrolą wolniutko dusić i chłonąć do ryżu płyn i smaki. Pomijając,że esencjonalnymi składnikami Paelli są ryż,bulion i sos tomato frito  na bazie pomidorów no i zależnie od rejonu kraju:skorupiaki i inne owoce morza lub

Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym

tradycyjnych gołąbków.   Składniki: 1 duża biała kapusta 400 g ryżu 1 kg mielonego mięsa, wieprzowego, np. łopatki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek 1 łyżka ziół prowansalskich sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku 65279 Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów

Dużo pracy, duża satysfakcja o smaku Orientu

półplasterki. Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę i przyprawy. Dusić pod przykryciem, mieszać, po 15 8211 20 minutach dorzucić rodzynki, wymieszać. Trzymać w cieple. 3 etap 8211 przygotowanie sosu pomidorowego oliwa lub inny olej roślinny 10 ząbków czosnku 2 papryczki jalape ntilde o lub serrano

Miejsca:

Pasto (299)
Warta (129)
Warszawa (77)
Poro (43)
Tłuszcz (40)
Dijon (34)
Kraków (31)
Janów (29)
Węgrów (26)

Firmy:

RUCH (45)
Google (10)
Tesco (9)
MIT (9)
DIALOG (8)
BBC (8)
SKOK (7)
Kruszwica (7)
Onet (5)
Plato (3)