Wszystko o:

drożdżowe w lodówce

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

. Dodatkowym atutem tego ciasta jest prostota jego wykonania. Dodatek oleju spowoduje, że ciasto nie wysycha tak szybko jak zwykłe ciasto drożdżowe.  Oto przepis: *Drożdżowe z lodówki* - to jego inna nazwa... drożdże - 5 dag cukier - 1 szklanka mąka pszenna - 4 szklanki cukier waniliowy - 2 opakowania

Zasady przechowywania żywności

do jedzenia przez 3 dni, a w temp. pokojowej kilka godzin.   Ciasta Nadmiar surowego kruchego, drożdżowego czy francuskiego można zamrozić maksymalnie na 2-3 miesiące. Upieczone ciasta najlepiej przechowywać w temp. pokojowej owinięte ściereczką lub w pojemniku. Te z kremem trzymamy w lodówce do 3

Knajpiane przyśpiewki

     Poniżej cztery przykłady prosto z życia na to, jak uczynić życie barmana dwa razy bardziej żałosnym niż jest ono w rzeczywistości.         Przykład nr 1.       W sprzedaży jest placek drożdżowy z jabłkiem. Przychodzi klient, człowiek dobrze znany, który wzorowo niejeden raz wyprowadził

Croissanty dla idiotów

. Niestety, 1-sze podejście do listkującego drożdżowego półfrancuskiego * było nieudane, drugie - w wydaniu M - także. Jak to się jednak mówi, do trzech razy sztuka. Wróciłam do przepisu dla opornych z Domestic goddess a Nigella go ściągnęła od Beatrice Ojakangas , który znacznie proces ułatwia i skraca

Rogale Świętomarcińskie - wg. oryginalnego przepisu

jednak zostawić je w lodówce na 5 godzin, a najlepiej na całą noc można więc je przygotować dzień przed pieczeniem . Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości 189 cm, wycinać z niego naprzemiennie wydłużone trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć, najlepiej rękawem cukierniczym, nadzienie z

Sekrety udanego ciasta drożdżowego

piekarnika wyciągam zbity kawał zgliniałego ciasta.. Tak się jednak stało że moja mama jest specjalistką od drożdżowego Ciasto rośnie jej w oczach i zawsze jest pyszne i lekkie jak piórko. I za każdym razem kiedy zdradzała mi kolejną tajemnicę rosłam w sile Jeśli macie swoje sposoby, inne

Ciasto drożdżowe z kruszonką

rozpracować swój piekarnik i dojść do tego co wolno, a czego nie wolno w przypadku ciasta drożdżowego. A to jest pięknie wyrośnięte, nie za słodkie, z idealną kruszonką i lukrem, a do tego dżem jagodowy. Tak więc było ciasto i się zmyło, udało mi się na dzisiaj przemycić jeden maleńki kawałek do pracy : Choć

Czekoladowe croissant

odstawiłam na całą noc . Masa maślana : Miękkie masło i kakao miksujemy na gładką masę. Przełożyć na folię kuchenną i ułożyć z masy kwadrat o boku ok. 15-17 cm. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 8 godzin lub całą noc. Etap II - połączenie z masą maślaną Schłodzone ciasto i masło wyjąć z

poniedziałek, bez zbędnych słów.

jeśli trafiam na przepis jak ten, rewelacyjne ciasto w obróbce, Wam pierwszym o tym mówię. bo jeśli mnie się udało, to Wam na pewno też! - u Matki Wariatki te drożdżowe ślimaczki znalazły się tu, klik klik . oryginał u Majki, tutaj, klik klik . ja zrobiłam z nadzieniem bardzo podobnym do Matki

Buchty drożdżowe z kruszonką II

Dziś chciałam Was zaprosić na kolejne buchty drożdżowe zrobione dla i z pomocą Synka: . Ostatnio mój Chłopiec pokochał się z ciastem drożdżowym, dlatego często je pieczemy: . Przepis na te buchty znalazłam u Gosi , w oryginale były one ciastem z morelami i kruszonką. Bułeczki wyszły naprawdę

Drożdżowa rozeta z jabłkami

.Zagnieść szybko elastycznec ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto drożdżowe: Zaczyn : Rozkruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru i zalać lekko ciepłym mlekiem. Wsypać łyżkę mąki i wszystko wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce około 10-15min Ciasto właściwe : Jajka utrzeć z cukrem. Do miski wsypać

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I SŁODKĄ KRUSZONKĄ WANILIOWĄ

Przed Wami sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje. Dla większości z nas ciasto drożdżowe wydaje się trudne do upieczenia i chociaż lubimy jego smak, to z obawy, że się nie uda rzadko go robimy. Zapraszam do przygotowania ciasta drożdżowego wg. tego przepisu. Korzystam z

Wspólne pichcenie Faszerowany Rak i Biała Nutella Bananowa 8230 Czyli po szlachecku..

prawdopodobieństwo, że 2  osoby w tym samym czasie pieką przepyszną drożdżową plecionkę w kształcie RAKA, z nadzieniem budyniowym a następnie przygotowuje białą nutellę bananową  - jest jak wygrana w totka 8230 Co prawda w kuchni byłam sama, ale  ze względu na ciągły kontakt podczas pieczenia  odczuwałam

Placek drożdżowy klasyczny z kruszonką

Upiekłam dziś ciasto drożdżowe z kruszonką.Takie czyste bez owoców,bez wymyślnych dodatków,bez ulepsznia smakiem.Placek drożdżowy w czystej postaci.No ok,dodałam jedynie cukier waniliowy,ale reszta to pure nature.Do tego szklanka mleka do popicia : Zamiast drożdży świeżych wybrałam tym razem

drożdżowe w lodówce

drożdżowego . Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1

dawno dawno temu

pod kątem kulinarnym, nie mogłabym nie wyróżnić dwóch spraw! od jakiegoś czasu namiętnie piekę ciasteczka, co dawniej wprawiało mnie w podły nastrój, bo inni mogą, a ja nie umiem... a co lepsze! z jeszcze większą namiętnością piekę... drożdżowe!! jak to, ja, nie lubiąca się z drożdżami ??? wróć

Brioszka, bardzo maślana

skrupulatnie - wiadomo, drożdżowe jest kapryśne. Może po prostu mam za duże wymagania - w końcu mój smak jest już na nieco zaawansowanym poziomie : gt . A może to po prostu moje złe oczekiwania względem tego ciasta - bo bardziej myślałam o mięciutkiej, maślanej bułeczce w stylu np. chałki - a przecież nie

Najlepsza pizza przepis i wskazówki + wiosenna pizza wegetariańska

drożdżowych jest mąką manitoba typu 0, która niejednokrotnie ma aż 15 glutenu. Jest to jednak dosyć droga rzecz - minimum 10-12zł za kilogram. W naszych, polskich warunkach spokojne sprawdzi się tradycyjna mąka pszenna typu 500 lub 550 poznańska, wrocławska , która również ma względnie wysoką zawartość

Drożdżówki z owocami

Patrząc na te bułeczki leniwie rozpychające się w tortownicy naszła mnie myśl, że ciasto drożdżowe ma taką samą naturę jak ja. Nie lubi być poganiane. Nie lubi gdy ktoś narzuca mu swoją wolę, niecierpliwie wywiera na nim presje i co chwilę dogląda wzrokiem pytającym: czy już? , ale gdy pozostawić

Drożdżowe muffiny z konfiturą śliwkową

minut. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę i cukier puder przesiewamy. Dodajemy zimną margarynę do pieczenia pokrojoną w kostkę i zagniatamy, aż powstaną granulki. Odstawiamy do lodówki. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy małe kulki, które następnie rozgniatamy w dłoniach na płaski okrąg. Na

Drożdżówka z rabarbarem i olejem rzepakowym bez wyrabiania

Były czasy, kiedy ciasto drożdżowe było tym czymś, przez co płakałam, obserwując, jak w piekarniku ciasto nie rośnie rośnie, a potem opada nie dopieka się przepieka się itd, itp... Każdy kto mi dzisiaj powie, że zrobienie dobrej drożdżówki to pestka, odpowiem, żeby popukał się w czoło

Cynamonowa baba drożdżowa- brioszka

Fantastyczne maślane ciasto drożdżowe, które długo zachowuje świeżość. Cała praca nad ciastem wymaga jedynie miksera i cierpliwości. W zamian otrzymujemy przepyszną babkę, której nikt się nie oprze.     Cynamonowa baba drożdżowa- brioszka 65279     100 ml ciepłego mleka 7 g suszonych

Perfekcyjny kruchy spód do tarty,placka pie czy na quiche

rękami i nie rozciągamy go jak na ciasto drożdżowe bo w ten sposób rozciagamy nitki glutenu,ciepła temperatura rozpoczyna proces fermentacji a to nadaje ciastu gumowatości.Tego zabiegu potrzebuje właśnie produkcja ciasta na chleb czy bułki,ale nie kruche ciasto kruche. Wydaje sie to skomplikowane

Rogale marcińskie

lodówce. Robimy je następująco: do ciepłego mleka wsypujemy drożdże, po chwili mieszamy, aby się rozpuściły. Dodajemy jajo oraz cukier waniliowy i mieszamy. W osobnej misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło tylko 25 gram . Następnie dodajemy rozczyn drożdżowy i

Wieniec drożdżowy z serem waniliowym

Co tu dużo mówić, ciekawy przepis na ciasto drożdżowe, bez mleka, bez masła, bez jaj... idealne dla mam czy po prostu ludzi np ze skazą białkową, albo na diecie... Znalezione właśnie na blogu Mama na diecie bezmlecznej. U mnie w wersji z masą serową, tam z cynamonem, rodzynkami, suszonymi śliwkami

Rogale marcińskie

szczęścia. Moje marzenie się spełniło dzięki Gosi i przesyłce z białym makiem. Dziękuję Gosiu :*. Gdyby nie Ty, nie mogłabym nigdy spróbować prawdziwych, domowych marcińskich rogali. A jakie są? Po prostu niebo w gębie! Przepyszne, miękkie, pachnące i takie kuszące! Jak ja kocham drożdżowe wypieki

10 g świeżych drożdży, a reszta?

Kiedyś na blogach pojawiła się akcja kulinarna pt. Tylna ścianka , która miała na celu wymiatanie z lodówki niedobitków kulinarnich. W każdym domu i w każdej lodówce no chyba, że u kawalera stołującego się na mieście istnieje problem niezużytej łyżki śmietany, pozostałości majonezu, kawałka

Chałka drożdżowa z makiem

65279 65279   Czy można zakochać się w smaku pieczywa? Można! Pod warunkiem, że powstaje w zaciszu Twojej kuchni, jest wyrabiane Twoimi rękoma, rośnie na Twoich oczach i pieczę się w Twoim piekarniku, co Ty na to? Dzisiaj proponuję pyszną, drożdżową, pszenną chałkę, posypaną makiem

Rogaliki drożdżowe z dżemem

Na imieniny mojego męża Marcina upiekłam drożdżowe rogaliki z dżemem. Przepis znalazłam na stronie gotuj.skutecznie.tv . Rogale są chrupiące, szybko się je robi i szybko znikają ze stołu. Pierwszy raz spotkałam się z sytuacją, że ciasto drożdżowe rośnie w lodówce a nie w ciepłym miejscu. Wszyscy

Pains aux Raisins

rumu. Dodatkowo: 60 ml rumu 40 g rodzynek 1 jajko roztrzepane do posmarowania Rodzynki zalać w miseczce rumem, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Po nocy odsączyć rodzynki z rumu rum zachować . Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na prostokąt, na podsypanym mąką blacie, na grubość 1 cm

Babka drożdżowa z lodówki

Trochę sceptycznie podchodziłam do wyrastania ciasta drożdżowego w lodówce, ale bardziej byłam ciekawa, więc ciasto musiało powstać. Moje zdziwienie było duże, gdy po godzinie w lodówce ciasto wypełniało całą miskę! Wyszła pyszna baba drożdżowa, pewnie nie raz do niej wrócę! Polecam i Wam

Ciasto w cieście

pozwolił mi zużyć leżące w lodówce okrawki od ciasta kruchego. Można je zamrozić, ale w końcu i tak trzeba będzie wreszcie coś upiec. Drugi służył wykorzystaniu zeschniętych kromek ciasta drożdżowego i piernika. Babeczki z budyniem ciasto kruche opakowanie budyniu o dowolnym smaku starta skórka

Słodka bułka czy drożdżówka?

, skórkę i aromat, rozpuszczone nie gorące masło oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wszystko razem solidnie wyrabiamy około 10 minut. ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki - jeśli jest lepkie należy dodać trochę mąki w trakcie wyrabiania. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w

Motylki drożdżowo-twarogowe z rodzynkami

 Ostatnio postanowiłam, że przynajmniej raz w tygodniu upiekę jakieś bułeczki drożdżowe, dlatego też co raz częściej pojawiają się one na blogu. Te, które przygotowałam ostatnio powstały z mojej miłości do racuchów drożdżowych z twarogiem, które w wersji mamy pomimo iż nie zawierały w sobie twarogu

Rzecz o jagodziankach

blogerkę kulinarną . Fachowiec ze mnie żaden co prawda , a mojej Babci , to nawet do pięt nie dorastam w kwestii drożdżowych . Wiem , że dodawała szafran , który był niebotycznie drogi , ale potem ciasto było z takim kolorkiem , że nadal mam je przed oczyma . Ja nie dodaję , bo nie chce mi się latać za

Klasyka.... Drożdżowa strucla z jabłkami czuli zawijaniec Babci Papy....

. Skubiemy więc jabłecznik drożdżowy. Jeszcze dawniej, w innym świecie, innym miejscu, sama siadywałam w kuchni, po powrocie ze szkoły, z kubkiem gorącego mleka. Skubiąc zawijaniec drożdżowy mojej ukochanej Babci Papy. : C iasto drożdżowe: 3 dkg drożdży, 8 łyżek drobnego cukru ja dałam brązowy

Wegańskie ciasto dyniowe

w praktyce okazało się, że muszę zmienić całą recepturę. Ciasto piekłam trzy razy, za każdym razem poprawiając skład, ale w końcu wyszło dobre i wyrośnięte. Przedstawiam Wam efekt moich eksperymentów. W porównaniu do tradycyjnego ciasta drożdżowego jest ono zdecydowanie cięższe i bardziej wilgotne

Coś lekkiego na upał

nagrzanej kuchni. W lodówce warto mieć na taką okoliczność schłodzone wino białe lub różowe. Kto lubi, może też ochłodzić lekkie wino czerwone. Latem tak robimy. Oczywiście, nie warto, aby były to ciężkie wina, jakie podajemy do ciemnych mięs. Któreś z lekkich i młodych win będzie w sam raz. Co z kuchni

Drożdżowe bułeczki

: 189 opakowania budyniu waniliowego 500 ml mleka Wykonanie: Drożdżowe bułeczki: Do miski wlać mleko, dodać drożdże i mieszać tak długo, aż się rozpuszczą. W misce miksera umieścić mąkę, sól i jajka, dolać mieszankę mleka i drożdży. Mieszać na niskich obrotach 5 minut, aby składniki dokładnie

Trdlo , czeskie ciastka drożdżowe

Dawno mnie tu nie było w związku z wyjazdem, ale za to przywiozłam Wam coś pysznego.. zwykłe, choć w smaku nadzwyczajne, drożdżowe ciasto, nawijane na specjalne rurki, kojarzone z Czechami... już wiecie co mam na myśli? Tak, odkryłam przepis na TRDLO, które wyszło mi znakomicie, a także opanowałam

Rogaliki z nadzieniem z granulatu sojowego i cebuli

Przyszedł ten czas, kiedy powoli trzeba przygotować lodówkę do rozmrażania. Z związku z tym staram się wykorzystywać jej zawartość jak tylko mogę. Znalazłam w niej między innymi świeże drożdże i resztkę mleka. Uznałam, że przyszedł moment wykorzystania tych składników. W momencie robienia zaczynu

Placek drożdżowy z kruszonką

składniki w jednym miejscu nie w lodówce . Nie kupuj też niczego na ostatnią chwilę. Teraz zaczyn:drożdże to żywe kultury bakterii,które trzeba pobudzić do rozwoju,nakarmić,napoić i dotlenić.Ważny jest czas w którym muszą wyrosnąć i podwoić swoją objętość.Nie może to być za krótko,ale nie może też być

Drożdżowe rogaliki

A za mną nadal chodzi ciągle coś drożdżowego. Niedawno znalazłam w lodówce zaczęty słoik powideł i przypomniało mi się, że za czasów liceum regularnie piekłam rogaliki drożdżowe z powidłami. Tym razem inspirowałam się tym przepisem KLIK . SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki + odrobina do podsypania

ostatni wpis

też tak bym chciała. czytanie etykiet mnie nie relaksuje, zwłaszcza kiedy w czasie zakupów muszę gonić Kruszyna uciekającego z wózkiem - staram się jednak jak mogę, bo chcę byc dobrą mamą. i z tego powodu mam nadzieję, Kruszyn zapamięta moje drożdżowe wypieki bardziej niż kupne pączki obtoczone w

Ciasto drożdżowe

Wszystkie składniki ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową, więc najlepiej wyjąć je z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. Ciasto drożdżowe przygotowuje się najczęściej metodą dwufazową tzn. najpierw przygotowuje się zaczyn, a później wyrabia ciasto. Zaczyn przygotowuje się przez

pasztecik lub bułeczka z nadzieniem mięsnym

wywołany w poprzednim wpisie temat drożdży oczywiście nie był przypadkowy. w zamrażalniku miałam odłożone mięso z rosołu i chodziły za mną drożdżowe paszteciki, ale jakoś tak brakowało motywacji. brakowało jej do momentu, gdy znajomy powiedział, że bardzo lubi barszcz. w wielu przepisach z ciastem

Ciasto drożdżowe z jagodami

* szczypta soli Na kruszonkę: * 1 2 kostki margaryny * 0,5 szklanki cukru * szklanka mąki Margarynę, cukier i makę łączymy.Zagniatamy tak długo, aż zrobi sie jednolite ciasto.Kruszonke wstawiamy do lodówki. Ciasto: 1 wyciągamy jagody z zamrażarki, posypujemy cukrem waniliowym 2 W ciepłym mleku , z

Calzone z grillowanymi warzywami i mozzarellą

bardzo smaczną i ciekawą propozycję na wiosenny obiad czy też majówkową przekąskę. Calzone ­ 8211 czyli 8222 pizza-pieróg 8221 . Sos i nadzienie zawinięte w drożdżowe ciasto do pizzy, sklejone, upieczone 8230 I zajadane, najlepiej z jakimś sosem 8211 np. czosnkowym . Sposób podania

Chleb biały z grubą i chrupiącą skórka. I domowa Nutella, po raz trzeci.

zmiksować do uzyskania jednolitego kremu. Schłodzić w lodówce.   Smacznego!!! :  

DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

Soczysta śliwka prosto z mojego sadu na puszystym drożdżowym cieście pod słodką, chrupiącą kruszonką,... czyli klasyka polskich wypieków. Tradycyjne  ciasto, ale przygotowane wg. nie tradycyjnego przepisu - przypominam swój sprawdzony przepis na udane ciasto drożdżowe,... ciasto drożdżowe inaczej

Racuchy dyniowe z sosem chilli

pokrojonym w plastry. Drożdżowe racuchy dyniowe na podstawie tego przepisu - na ok. 3 porcji obiadowych Składniki: 250 g mąki pszennej można ew. użyć 1:1 pszennej zwykłej i orkiszowej, lub dać 200g jasnej i 50g razowej 4 g drożdży świeżych lub szczypta drożdży instant - w opcji przyspieszonej

rogale kruchodrożdżowe...

, dodać jajko, drożdże, aromat migdałowy i cukier waniliowy, zagnieść szybko ciasto. Można ciasto pozostawić na noc w misce w lodówce. W tym celu należy miskę zawinąć szczelnie w plastikową torbę. Jeśli natomiast zależy nam na czasie i chcemy piec rogale zaraz tego samego dnia ja wybieram ten drugi

Czekoladowy sernik w kropki z gałką muszkatołową i kardamonem

pojechać na Mazury zostaliśmy w Warszawie. Postanowiłam nie udziwniać zbytnio, tylko trzymać się tradycyjnych smaków, więc nawet po świętach nie będę miała dla was zbyt wielu przepisów. Nie będzie mazurków, bo oprócz mnie nikt by ich pewnie nie jadł, będzie babka drożdżowa,  domowa biała kiełbasa, żur na

Rogaliki z makiem i makowe strucle

dziesiątkę!!! Są takie jak lubię, z dużą ilością maku, cieniutkie ciasto, niezbyt wyrośnięte fajnie się z nim pracuje. Zaskoczeniem dla mnie było odstawianie ciasta drożdżowego do lodówki, bo zawsze drożdże kojarzyły mi się z koniecznością wylegiwania w cieple a tu niespodzianka a co śmieszniejsze

Słodko i ponownie brytyjsko

i skórkę cytrusową, umieścić w lodówce. Rabarbar zasypać cukrem, lekko podlać wodą, upiec pod folią i wystudzić także odpowiednio wcześniej. Schłodzoną śmietankę ubić z mieszanką cytrusowo-winną: nie spuszczać wzroku z miksera, ubijać tylko do momentu powstania kremu i nie dopuścić do zwarzenia

Kruche ciasto z czarną porzeczką i jabłkami

  Przyszła pora na upieczenie ciasta z porzeczkami. Zdecydowałam się na krucho- drożdżowe, wyglądem przypomina szarlotkę czy tez jabłecznik... nadal gubię się w tych nazwach.    Kombinuję z drożdżami. Piekłam kiedyś już pleśniak na cieście krucho-drożdżowym, TU przepis . Czasami z takich małych

Włoski sernik z marmoladą cytrynową crostata di ricotta e marmellata di limoni

, miękkie ciasto**. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 60 minut. Dno tortownicy 24-26cm posmarować masłem i wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim foremkę, drugą na duży prostokąt który pociąć na

Paluchu drożdżowe i bułki ala precle

pod kątem zasobów w kuchni. Duży plus tego typu  drożdżowego wypieku to fakt, że się człowiek nie narobi a  efekt zawsze będzie jadalny. No i sprawdza się zarówno w  opcji na słodko jak np. drożdżówki, rogaliki, ślimaki itd.  jak i wersji słonej z serem żółtym i ziołami. Kolejna zaleta  jest taka, że

Drodżówka z lodówki :

Ciasto drożdżowe wcale nie musi być trudne a jego wykonanie zajmować dużo czasu . Wystarczy zamieszać wszystkie  składniki w misce a potem włożyć na godziną do lodówki i możemy się cieszyć pysznym drożdżowym ciastem  :   Składniki - 0,5 kg mąki - 1 szklanka ciepłego mleka - 5 dag drożdży

Rogale świętomarcińskie

dodajemy rozpuszczone i schłodzone 3 łyżki masła cały czas wyrabiając. Ciasto powinno ładnie odchodzić od miski i rąk. Owijamy je dokładnie folią spożywczą lub aluminiową i wkładamy na około godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na dość długi prostokąt. Na niego wykładamy miękkie masło w

Drożdżówki z czereśniami i serkiem mascarpone

kilogramami czereśni i jelitowymi rewelacjami - hehehe tak musiało być, bo ja się nie mogę opanować jak już mam pod ręką śliczne, soczyste kulki czereśni. W lodówce czekał na swój moment serek mascarpone, kupiony na wszelki wypadek, a nóż się przyda. W zanadrzu przepis na drożdżowe wg mojej koleżanki Ewy. I

Wielkimi krokami idą święta

ziemniaczanej 1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami 900g Helio Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie wyłożyć dno formy o wymiarach 45 x 40 cm ja robię w tortownicy . Ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 180 ordm C przez 15

Domowe rogaliki

masła średnio schłodzonego 1 roztrzepane jajko Wykonanie: W kubeczku wymieszać drożdże z wodą, odstawić na 5 minut. W dużej misce umieścić mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże, wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, później mieszać składniki ręką lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto

Rogaliki francuskie

jajko  1 . W kubeczku wymieszać drożdże z wodą, odstawić na 5 minut. W dużej misce umieścić mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże, wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, później mieszać składniki ręką lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto zacznie formować się w kulę wyjąć je na posypaną

Brioszka + czekoladowy mus z awokado

Brioszka - słynne francuskie pieczywo. Jaka jest ta sławna bułeczka? Drożdżowa, maślana, długo zachowuje świeżość, nie przypomina naszej chałki. Warto ją zrobić, mimo iż przygotowanie zajmuje dużo czasu. Surowe ciasto dojrzewa 12 godzin w lodówce, oprócz tego dwukrotnie wyrasta, przed włożeniem do

Po świętach, wiadomo, resztki

Pozostają nam po świętach lodówki pełne wędlin, pieczonego drobiu, kupionych na zapas warzyw i sałat. Jesteśmy przy tym przejedzeni domowymi potrawami typowymi dla świątecznej kuchni polskiej: grzybami, kapustą, nierzadko z grochem, burakami barszcz! , śledziami i rybami 8211 smażonymi lub w

DOBRA KUCHNIA POLSKA... ?! cz.2

groszkiem! Jako dodatki podano: młode ziemniaki, pyzy drożdżowe, frytki, zestaw surówek z marchewki starej , kapusty białej i kapusty modrej. Za ciepłą jarzynkę robiła na półmiseczkach mieszanka mini marchewek, różyczek kalafiora i brokuła. W sosjerkach podano sos pieczeniowy Amino. Szczęśliwie siedziałem

Kasztany! Kasztany!

w zasadzie nie ma znaczenia, choć smakosze odradzają niekiedy odmiany chińskie. Kilka razy zdarzyło się nam trafić na kasztany z Chin i nam smakowały. Ale innym razem 8211 nacięliśmy się. Kasztany muszą być bardzo świeże. Nie można ich trzymać w lodówce w nieskończoność. Kupione 8211 od razu

Rogale marcińskie

szczyptą soli w dużej misce. Dodajemy rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko i kogel - mogel. Wszystkie składniki zagniatamy razem, aż powstanie gładkie jednolite ciasto. Po trochę dodajemy roztopione masło i zagniatamy, aż ciasto dobrze wchłonie tłuszcz.  Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią

Ciasto drożdżowe tradycyjne. Babka drożdżowa.

Jest w cieście drożdżowym coś, co się kojarzy z domem dziecinnym, z ciepłem i bezpieczeństwem. Kawałek ciasta i kakao lub mleko mają w sobie coś prawdziwie kojącego. Oczywiście, z kawą jest równie dobre. Ciasto drożdżowe można upiec w dowolnej formie - a podłużnych keksówkach, w prostokątnej

zanim.

ż owe ś limaczki z serkiem w wydaniu ju ż prawie, ż e ś wi ą tecznym! jeszcze listopadowe, ale ju ż pachn ą ce grudniem, ś wie żą choink ą i zbli ż aj ą cymi si ę ś wi ę tami! - przepis własny, bazowałam na przepisie na drożdżowe bułki, jaki poznaliście tutaj, klik klik . drożdżowe

Brioszki z waniliowym budyniem, rodzynkami i migdałami

Wszyscy są ostatnio bardzo monotematyczni - wiosna to temat przewodni! Czekamy na zieleń, kwiaty, dłuższe dni i mnóstwo światła. By nieco ocieplić wizerunek zimy w Waszych sercach, ma też ona 65279 kilka kuchennych zalet, a jedną z nich jest to, że jest doskonała do przygotowania drożdżowego

Rozwiązanie konkursu 8222 wygraj zestaw kosmetyków Eucerin 8221

naskórek złuszcza. Gdy na jej cerze pojawią się krostki i niedoskonałości, pije drożdżowa miksturę, mimo że przyprawia ja ona o mdłości. czasem tez maseczkę drożdżową na twarzy rozmasowuje, pijąc zielona herbatę i czytaj ac książki, niesamowicie się przy tym relaksuje. W jej diecie owoce i

MAKOWIEC

. Dopiero wtedy, gdy ciasto wchłonie cały tłuszcz, dodajemy resztę mąki. Wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub łapkami- w wypadku ciasta drożdżowego ważne jest odrywanie go od dna, żeby wpuścić do niego dużo powietrza. Z założenia nie powinno się kleić.W praktyce może się okazać, że trzeba będzie w sumie

Rogale Marcińskie

, zostawić na kilka minut aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię i lekko wszystko pomieszać. Mąkę, cukier i sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło 2 łyżki i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn drożdżowy mieszając łyżką lub ręką, przełożyć ciasto na

Szybka pizza

zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zwykle zajmuje mi to nie więcej niż 5 minut. Wyjmuję ciasto, miskę smaruję oliwą, wrzucam ciasto z powrotem, przykrywam miskę folią spożywczą i wstawiam do lodówki na noc lub na 8-9 godzin czyli tyle, ile jestem w pracy Jeśli chcemy, aby rosło standardowo, to

Wieniec drożdżowy z czekoladą, różowym kokosem i lukrem

drożdżowego przez około 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło w razie potrzeby można podsypać mąką . Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez minutę, uformować kulę, włożyć ją do czystej większej miski ciasto podwoi objętość , wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na

Brioszki lekko cytrynowe

Brioszki to francuskie, drożdżowe bułeczki śniadaniowe. Klasyczna wersja to dwie kulki ciasta- większa i mniejsza, leżące jedna na drugiej. Pieczone są w charakterystycznych  foremkach z falowanymi brzegami. Zawierają sporo masła, a mimo to dzięki długiemu ugniataniu a w praktyce miksowaniu

Pizza... na sposób studencki

Pizza jest jednym z naszych dań. Mój Mężczyzna nauczył mnie ją robić. Nie lubimy oboje tak zwanych domowych pizz - na grubym cieście, z kiełbachą i wszystkim, co się znajdzie w lodówce. Staramy się raczej zbliżyć smakiem do pizzy z dobrej pizzerii :- Nasz placek jest dla mnie pyszny, ale

Pralinki bananowe w gorzkiej czekoladzie

- najpierw schłodziłam dłonie zimną wodą, założyłam gumowe rękawiczki i bardzo ostrożnie wyjmowałam pralinki, układałam w pudełku wyściełanym papierowymi ręczniczkami, spakowałam do torby termicznej i przełożyłam do pudełka z drożdżowymi ślimaczkami tuż przed składaniem życzeń Mamie : Ale powiem Wam, że

Chałka

mąki pszennej tortowej, do wypieków drożdżowych lub białej chlebowej 8226 1 płaska łyżeczka soli 8226 jajko do posmarowania 8226 kruszonka : 4 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki miękkiego masła. W dużej misce wymieszać ciepłą wodę z drożdżami. Dodać żółtka ocieplone, nie prosto z

pączki z piekarnika

wczoraj wieczorem, pozwoliłam mu wyrosnąć na blacie, po czym jeszcze raz wyrobiłam i wstawiłam na noc do lodówki, na kolejne, powolne rośnięcie. Po 7 godzinach spędzonych w lodówce, ciasto ocieplało się w pokojowej temperaturze przez godzinę, a po ociepleniu formowałam pączki. Nie spodziewałam się super

Brioszki ze śliwkami

2 łyżeczki *3 łyżki cukru, *1 4 szklanki powideł lub dżemu śliwkowego   Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i zostawić na chwilę, aż zaczną się pienić. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i wymieszać. Zrobić wgłębienie i dodać roztrzepane jajka oraz zaczyn drożdżowy. Mieszać do

Krem curd pomarańczowy plus tarta

tradycyjnej delikatne, cierpliwe i dokładne podważenie brzegów powinno zadziałać. Można oczywiście zostawić ciasto w foremce, ale schłodzone w lodówce z curdem będzie się ciężko kroiło, chyba, że było pieczone z papierem - mówię z własnego doświadczenia. Wyjmowanie z  foremek dotyczy także tartaletek. Spód

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

  Ciasta Siostry Leonilli przepis na drożdżówkę z kruszonką od tej pory wszelkie drożdżowe wypieki robię przeważnie właśnie w poniżej przedstawiony sposób.         Składniki ciasta na formę o wym. 28x40 cm : 500g mąki pszennej 50g drożdży + 1 łyżka cukru  1 jajko i 2 żółtka  1 szklanka mleka

Drożdżowe racuchy z twarogiem

domu. Racuszki te są nieodłącznym jego elementem i postaram się by nigdy z niego nie zniknęły.  Dzisiejsze racuszki, które chciałabym Wam zaprezentować powstały spontanicznie z myślą by wykorzystać 2 kostki twarogu, które gdzieś zawieruszyły mi się w lodówce. Oczywiście są one na drożdżach, gdyż o

Pizza z krewetkami, ogórkami małosolnymi i suszonymi pomidorami

lepiej, Julia - minimalistka... sos pomidorowy - NIE ZA DUŻO! i kilka plasterków kiełbasy, które dorzucam ja, a ona przeważnie zdejmuje po upieczeniu... Wszak każdy z nas ma swój smak... Baza to proste ciasto drożdżowe. Czasami przygotowuję je dzień wcześniej, wstawiam do lodówki i po przyjściu z pracy

Mleczne rogaliki z makiem rosną gdy śpisz

  Dzisiaj śniadaniowo i mega smacznie . Śniadanie idealne , świeże , pachnące i jeszcze ciepłe rogaliki , smakują wybornie z masłem , miodem , dżemem lub ulubioną wędliną . Mój ulubiony sposób na pieczywo , czyli nocne wyrastanie w lodówce : rankiem wstajemy , a pieczywo jest pięknie wyrośnięte i

Bułeczki - supełki z makiem

pieczenia lub posmarowanej masłem . Blaszkę wkładamy do lodówki na noc . Rano wyrośnięte bułeczki wyciągamy z lodówki i smarujemy wodą z miodem oraz posypujemy makiem .  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 186 C przez 15 minut aż wierzch ładnie się zarumieni .          Smacznego ! 65279

chleb nocny na zakwasie

od kilku miesięcy ten chleb, to mój nr 1 ze względu na szybkość wykonania. wyrabianie trwa 10 minut, potem albo spokojnie odstawia się go na noc do lodówki, albo pozostawia w cieple, aż podwoi objętość. chleb jest wilgotny i elastyczny, z chrupiącą skórką. na stronie gotuj zdrowo jest przepis

mam dla Was plan.

niedzielne leniwe śniadanie. najlepiej owsianka, bo nie przejmujemy się faktem, że w domu nie ma pieczywa... wieczorem już będzie! gazeta lub książka. spacer lub zabawa z pociechą. przygotowania do obiadu. a w tym samym czasie wyciągamy drożdże z lodówki... potem podczas pyrkania na gazie rosołu

Bułeczki z jagodami

g mąki 100 g masła 75 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie: Drożdżowe bułeczki: Do miski wlać mleko, dodać drożdże i mieszać tak długo, aż się rozpuszczą. W misce miksera umieścić mąkę, sól i jajka, dolać mieszankę mleka i drożdży. Mieszać na niskich obrotach 5 minut, aby

Genialne Bajgle ! Rosną gdy Ty śpisz :

i wstawiamy do lodówki , rano bajgle są już wyrośnięte i tylko wkładamy je do piekarnika , a po domu rozchodzi się nieziemski zapach , który wyciąga domowników z łóżek : Przepis oraz fantastyczny opis ze zdjęciami jak zaplatać znajdziecie tutaj . Polecam bardzo serdecznie !        Składniki

Drożdżowe ciasto maślane. Brioszka.

Michel Roux. Drożdżowe ciasto maślane 70 ml letniego mleka 15g świeżych drożdży 500g mąki 15g drobnoziarnistej soli 6 jajek 350g masła, lekko zmiękczonego 30g cukru pudru 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka Wlać do miski mleko, dddać drożdże i mieszać tak długo, aż się rozpuszczą. W misce

Bajaderki

. Lato tego roku bardzo nas rozpieściło, mnie się marzy by było takie co roku. A tymczasem w spiżarni porządki... Jeżeli zostanie Wam kawałek starego ciasta drożdżowego albo babki i nie wiecie co z tym fantem zrobić to absolutnie nie wyrzucajcie. Zróbcie bajaderki.Bardzo syte ale pyszne zarazem. Smakują

Drożdżowe bułki na maślance

Te proste bułeczki drożdżowe upiekłam z myślą o zrobieniu domowych burgerów. Przyznam nieskromnie, że wyszły dokładnie takie jak chciałam. Mięciutkie i mięsiste w środku, z lekko chrupiącą skórką, która jest zasługą dodatku maślanki do ciasta. Ktoś mógłby zapytać: Po co piec bułki jeśli można je

Drożdżówka sypana Ewy Wachowicz

Jadąc na weekend do Teściów obmyślałam co dobrego mogę zrobić z porzeczek i agrestu, których wysyp czekał na mnie na ich działce. Od razu pomyślałam o jakimś cieście drożdżowym, gdyż uwielbia je Ojciec Krzysia. Zastanawiałam się nad tradycyjnie wyrabianym i odstawianym do wyrośnięcia i wtem w oko

Bułeczki drożdżowe

W mojej szafce od dawna leżał przepis na drożdżowe ciasto i jakoś mnie nie kusił, ale po tym jak moja mama kupiła w cukierni 2,50zł sztuka..dość drogo tego typu bułki drożdżowe postanowiłam, że zrobię je sama. I wyszły super! Najlepsze są tuż po upieczeniu, ale następnego dnia na śniadanie np. do

Rozczyn - bez tajemnic

  Robicie ciasta drożdżowe? Więc pewnie wiecie, że najważniejsze w całym procesie jest wyrabianie ciasta, ale również sporządzenie rozczynu! Jak zrobić dobry rozczyn?    Przede wszystkim musicie wyjąć drożdże i jajka z lodówki. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego lepiej na

Sernik na krucho-drożdżowym spodzie z kratką

Ciasto krucho-drożdżowe jest wyśmienite w smaku, ale w porównaniu z tradycyjnym drożdżowym o wiele prostsze w obróbce, bo nie trzeba go wyrabiać, łatwo się rozkłada w formie i nie rośnie zbytnio, przez co ciasto jest równe. Ten sernik jest pyszny, delikatny, ale nie za puszysty. Tu prezentuje

Miejsca:

Pasto (18)
Warta (9)
Maków (8)
Wiśniowa (6)
Poznań (6)
Warszawa (4)
Poro (3)
Lipie (3)

Firmy:

RUCH (8)
DIALOG (3)
Allegro (2)
Zono (1)
Prochem (1)
Onet (1)
MIT (1)
Kruszwica (1)
Helio (1)
Google (1)