Wszystko o:

ciasto z masa marcepanowa

Ciasto jabłkowe z masą marcepanową

tym razem ciasto, na które przepis podesłała mi Atinka , ciasto z pastą marcepanową. Nie miałam jej dużo, więc dałam tylko tyle, ile znalazłam w szafce. Ciacho wyszło przepyszne, pachnące, wilgotne, może nawet ciut za mocno wilgotne, lekko zakalcowe, ale było tak pyszne, że wszyscy zjadaliśmy je z

Ciasto z masą marcepanową i mascarpone

odłożyć na pół godziny do lodówki. Do wyłożenia foremki  potrzebna jest połowa ciasta. Resztę można zamrozić i wykorzystać później. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno okrągłej  formy.  .  . Masa marcepanowa: 15 dag mielonych migdałów 6 łyżek cukru pudru 1 jajko zapach migdałowy 1 łyżka

Ciasto drożdżowe z masą marcepanową

. . 50 dag mąki 10 dag cukru 3 dag drożdży 6 dag masła aromat pomarańczowy ok 1 szklanki mleka 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 10 dag suszonych moreli 10 dag suszonych żurawin 10 dag masy marcepanowej . Z podanych składników zarobić ciasto drożdżowe,  pod koniec zarabiania dodać

Tarta makowo-marcepanowa z pomarańczą

cieście cienką warstwę konfitury pomarańczowej. Masę marcepanową zagnieść z masłem i cukrem pudrem. Rozwałkować i rozprowadzić na konfiturze nie będzie to jednolity płat marcepanu, masa powinna pomieszać się z konfiturą i stworzyć niezbyt równą warstwę na cieście . Piec w 180 stopniach przez kolejne 20

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

dodawane do ciasta stanowią skład kupnych przypraw do piernika, więc z powodzeniem można kupić gotową mieszankę i wsypać około 4,5 łyżeczki : Jeśli chodzi natomiast o pastę marcepanową, to nie to samo co masa marcepanowa. Możemy kupić gotową lub przygotować z podanego niżej przepisu. Krajanka piernikowa

Tort miś

na nos zagnieść z częścią masy budyniowej. Uformować kulkę, lekko ją rozpłaszczyć i ułożyć na torcie. 65279 Nos posmarować masą budyniową. Nos i środkową część uszu posypać pokruszonym, jasnym ciastem. Resztę posypać pokruszonym, ciemnym ciastem. Część masy marcepanowej zagnieść z kakao. Z

Tort tęczowo-galaretkowy

  Torcik przygotowany z okazji urodzin mojego Tatusia, który uwielbia galaretkę. Choć urodzinki miał w listopadzie to dziś zamieszczam ten pyszny i lekki torcik, bo cała rodzinka wyjechała na ferie i tęsknie za nimi. To było moje pierwsze pokrycie tortu masa marcepanową i choć pewnie przez brak

Buchty z marcepanem

. Wykorzystałam przepis Liski na ciasto, i jest świetny. Planuję także wykorzystać do zrobienia zwykłego ciasta z bakaliami. Masa marcepanowa pochodzi zaś właśnie z Elle , i moim zdaniem można ją wykorzystać na inne sposoby, np. przekładając tort lub struclę. Być może - bo jeszcze żadnego mazurka nie popełniłam

Tort BMW

curd z tego przepisu . Nasączenie : 1 3 szklanki Malibu 1 3 szklanki wody Masa maślana : 2 łyżki mleka 100 g białej czekolady 70 g masła + 1 łyżeczka Dodatkowo : 600 g masy marcepanowej barwniki spożywcze : czerwony, żółty, czarny perełki cukrowe do napisu   Przygotowanie

Sernik świąteczny

. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Warstwa marcepanowa: Marcepan pokroić w drobniutką kosteczkę, a następnie połączyć dokładnie z płatkami migdałowymi tak, aby powstała plastyczna masa. Warstwę marcepanową równomiernie ułożyć na spodzie ciasta. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem. Żółtka

Rogale Marcińskie

mniejsze albo 16 dużych rogali   Ciasto : 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 białka zostawiamy do masy makowej pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżki drobnego cukru szczypta soli 3 łyżki masła ok 50 g + 200 g miękkiego

Strucla drożdzowa holenderska z rodzynkami i marcepanem

wyrosło podwajając swoją objętość Posypać stolnicę mąką,wyłożyć na nią ciasto i ugniatając wycisnąć z niego pęcherzyki powietrza.Ciasto po wygnieceniu powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x20 cm Masę marcepanową zrolować w wałek długości ok.20 cm. i umieścić

Orzechowy Tydzień - podsumowanie

Kuchnia domowa Ani : Orzechowa pianka Miodownik z masą grysikową 65279 Bartoldzik - blog Facet na talerzu : Sałatka z pieczonej brukselki Bea 8211 blog Bea w kuchni : Rustykalne ciasto orzechowo-jabłkowe Bożena - blog Moje domowe kucharzenie : Ciasto migdałowe z orzechami Sałatka z

Muffinki marcepanowe z ziemniakami

mleko i olej. Połączyć. Dodać suche składniki i wymieszać. Następnie dodać masę marcepanową z ziemniaków. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nie należy się obawiać, wyrośnie : Nakładamy ciasto do 3 4 wysokości formy i pieczemy w 180 186 C 20 minut. Masa marcepanowa z ziemniaków - wg tego przepisu

Domowa masa marcepanowa

raz pierwszy pokusiłam się o zrobienie domowej masy marcepanowej 8211 przy okazji tej oto krajanki klik . Jak pisałam, sprawiło mi to dość sporo problemów. Nie wiem zupełnie dlaczego choć pewnie z powodu, że jeszcze nie byłam tak obeznana w dziedzinie kulinarnej jak jestem dzisiaj robiłam ten

Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami

marcepanową, zostawiając po 1 cm od każdego boku. Na marcepanie rozsmarować powidła nie zużyłam całego słoika . Na górę położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić dokładnie z ciastem dolnym jeśli tego nie zrobicie masa i powidła wydostaną się na zewnątrz i spieką . Piec około 30 minut w

Placek morelowo-marcepanowy

Drożdżowy placek z masą marcepanową i morelami. Morele - kwintesencja lata -  świetnie komponują się z marcepanem, całość jest letnia i elegancka. A to przecież zwykłe ciasto, dodatki sprawiają że, spokojnie można nim poczęstować gości, ale także zjeść do niedzielnej kawy, czy zabrać na piknik

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

, gotujemy chwilkę. Zdejmujemy z ognia i zalewamy ciasto. Na ostygnięty biszkopt wylewamy masę następnie na masę układamy herbatniki potrzebujemy 3 paczki na herbatniki wylewamy wcześniej przygotowaną gorącą polewę. Wszystko zostawiamy do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Życzę smacznego. lidia

Kurze przepisy wielkanocne 2

. Zostawiamy do wystygninięcia. Odsączone śliwki układamy na cieście, z wierzchu posypujemy płatkami migdałów. Zapiekamy na uprzednio podpieczonym spodzie przez 35 minut w temp. 150°C. Natychmiast po upieczeniu skrapiamy pozostałym syropem. Mazurek Marcepanowy 8222 Mazarin 8221 ciasto kruche patrz wyżej

Babka z marcepanem i gruszkami

Kulinarny aforyzm :  Owoce zwycięstwa? Gruszki na wierzbie . Stanisław Jerzy Lec Miałam w lodówce resztę masy marcepanowej i przepis Liski na babkę z marcepanem bardzo mi się spodobał. Ponieważ miałam 100 g masy marcepanowej dodałam jej więcej niż w oryginalnym przepisie. Chyba dlatego ciasto

Przepis nr 24 - tort idealny

fety, gdy brzegi ciasta i ozdoby będą musiały być idealnie wykrojone i przemyślane, ale jak na potrzeby urodzin domowych takiej masie mówię nie. Z kolei masa marcepanowa jest bardzo kosztowna. Oczywiście marcepan można przyrządzić też samemu z mielonych migdałów i cukru, ale nie zmniejszy nam ona, a

Rogale świętomarcińskie

łyżki cukru pudru szczypta soli 3 łyżki masła 200g masła w temperaturze okojowej NADZIENIE: 250g białego maku 100g masy marcepanowej u mnie gotowa z Lidla 2 3 szklanki cukru 1 szklanka orzechów włoskich 150g suszonych moreli 100g płatków migdałowych 2 łyżki gęstej białej śmietany 2 białka

Kajmakowo marcepanowe słodkości

dżem Przygotowanie Spód marcepanowy: Wszystkie skladniki włożyć do miksera i połączyś na jednolitą masę. Ja używam końcówki z nożami, masa wychodzi dość płynna lecz aksamitna. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem, piec 10-15 min w 175 stopniach. Spód kruchy: Ciasto zagnieść rożlożyć na blaszce

Marcepanowiec

     Marcepanowiec to marcepanowe ciasto bez marcepanu, a właściwie z marcepanem, tyle że... oszukiwanym: To jego przygotowania używa się kaszy manny, cukru pudru, wódki, masła i migdałowego olejku. Gdyby zjeść samą masę, to oszustwo jest wyczuwalne, jednak jedząc ją z ciastem wszyscy są

Tort Marcepanowy Starowiedeński Tort Ponczowy

Wspaniały marcepanowy torcik. Bardzo delikatny, puszysty a do tego wilgotny z wyraźną cytrusowo- marcepanową nutą. Idealny na święta, szczególnie jeśli ktoś nie przepada za tradycyjnymi tortami z ciężkimi maślanymi masami.  Przepis podpatrzyłam na Kwestii Smaku, jednak biszkopt z tamtego przepisu

Babeczki i muffinki

wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. Mnie wyszło 16 sztuk .     Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.     Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i

Gruszkowe wypieki

65279 Lubicie gruszkowe wypieki? Przyznaję, że podobnie jak i same gruszki, nie plasują się wśród moich najbardziej ulubionych przekąsek nie znaczy to, że pogardzę muffinem z gruszkowym nadzieniem, czy, tym bardziej, ciastem marcepanowym. Szczególnie, jeśli grusza w tym roku wyjątkowo

Orzechowy Tydzień - podsumowanie

-orzechowe muffiny 65279 Bea - blog Bea w Kuchni : Ciasto orzechowe z czekoladą Bożena 8211 blog Moje domowe kucharzenie.... : Klopsiki orzechowe Buruuberii - blog Makagigi i 55 pierników : Z gorzkimi migdałami, marcepanowe orzechy 65279   Carunia 8211 blog Ekscentryczny parowar : Mózgowce o

Domowa masa marcepanowa

. Gdyby masa była zbyt klejąca- dodać odrobinę cukru pudru. Dowolnie uformować, posmarować równomiernie odrobiną oleju i szczelnie owinąć folią spożywczą ja zawsze stosuję dwie warstwy folii Masa marcepanowa z czasem będzie robiła się coraz twardsza i mniej elastyczna, dlatego do np. pokrycia ciasta

Tarta Marcepanowa z Wiśniami

Kruche ciasto ze słodką masą marcepanową i kwaskowymi wiśniami. Pyszne. Z dodatkiem pomarańczowej konfitury smakuje bardzo świątecznie a wręcz wykwintnie. Przepis znalazłam tu . Składniki Spód 175 g mąki pszennej 100 g masła, zimnego 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 - 2 łyżki lodowatej wody

Brownies z marcepanem i migdałami

Niezwykłe ciasto dla fanów brownies oraz marcepanu. Efektowne a zarazem dość proste do przegotowania.  Warstwa brownies jest ciężka i zbita, wzbogacona dodatkowo o posiekane migdały,  kremowa masa marcepanowa rozpuszcza się w ustach a całość wieńczy ganache z ciemnej czekolady.  Ciasto zdecydowanie

Kruche ciasto korzenne nadziewane masą marcepanową.

imienia lub upieczonych liter z kruchego ciasta w środku obficie wypełnionych masą marcepanową.Innym typowo holenderskim bardzo popularnym w tym okresie ciastem jest Spekulaas. Na jego bazie piecze się kruche ciasteczka,ale czymś wyjątkowym jest nadziewane ciasto najprawdziwszą masą marcepanową z

Drożdżówki marcepanowe z pistacjami

i odstawić do wyrośnięcia.  Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x50 cm.  Posmarować masłem.   Marcepan podzielić na kawałki i utrzeć z jajkiem i mlekiem.  Ma powstać płynna, kremowa masa. Masę marcepanową rozsmarować na rozwałkowanym

Tort migdałowy

Składniki Ciasto: 10 jajek, 12 dag margaryny, 20 dag cukru, 15 dag zmielonych migdałów, 15 dag maki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 4 łyżeczki żelatyny, 20 dag masy marcepanowej, 20 dag serka homogenizowanego o smaku naturalnym, 2 łyżki cukru pudru, 200 ml kremówki, 1 zagęstnik do śmietany

Tort migdałowy

Składniki Ciasto: 10 jajek, 12 dag margaryny, 20 dag cukru, 15 dag zmielonych migdałów, 15 dag maki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 4 łyżeczki żelatyny, 20 dag masy marcepanowej, 20 dag serka homogenizowanego o smaku naturalnym, 2 łyżki cukru pudru, 200 ml kremówki, 1 zagęstnik do śmietany

TORT MALINOWY ŚLIMACZEK

i wyrównujemy szpatułką powierzchnię. Wkładamy do lodówki do zatężenia masy, najlepiej na noc. Przed podaniem tort dekorujemy. Z masy marcepanowej  formujemy tułowia 3 ślimaczków, czułki robimy z migdałowych paseczków zrobiłam z marcepanu . Plecy ślimaczków smarujemy dżemem i nakładamy na nie

Rogaliki z Marcepanem i Czekoladą

Rogaliki z ciasta francuskiego, nadziewane kawałkami gorzkiej czekolady i masą marcepanową. Zdecydowanie dla zwolenników wytrawnych wypieków, dla mnie... zupełnie niesłodkie. Mój rogalik regularnie lądował w cukiernicy przed każdym kęsem... i to pomimo lukru. Przepis znalazłam tu . Składniki

Ciasto owocowe-keks

g pokruszonego nugatu ewentualnie można zastąpić nugatową białą czekoladą lub najprościej pominąć 40-50 g mąki do oprószenia owoców Ciasto: 80 g marcepana lub masy marcepanowej 200 g masła 120 g cukru 3 łyżki złotego syropu 5 jaj w sumie 250 g Nasiona z jednej laski wanilii

Wspólne gotowanie

, jajkiem, dodać rozgniecione widelcem ziemniaki i masę marcepanową pokrojoną na kawałki, mąkę i proszek, zmiksować na gładką masę. Na stolnicy rozwałkować ciasto, wykrawać kółka szklanką, wyłożyć nimi foremki, napełnić masą do 190 , piec 20-25 min.  Po upieczeniu pomalować lukrem cukier puder utrzeć z

BABKA MAKOWA Z MARCEPANEM

, wyjąć z tortownicy. Masę marcepanową rozwałkować między 2 arkuszami papieru do pieczenia na koło o takiej średnicy, żeby marcepan przykrył całe ciasto wraz z bokami. Położyć krążek marcepanu na ciepłym ale nie gorącym cieście, lekko docisnąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Jeśli zostanie

Piernik staropolski z marcepanem i powidłami

także w zeszłym roku. Tym razem piekłam z połowy porcji. Ciasto przełożyłam powidłami oraz masą marcepanową, którą również przygotowałam sama. Na wierzchu piernika polewa czekoladowa - całość smakowała genialnie! Polecam. : Przepis z blogu Moje Wypieki .  Składniki: *pół kg miodu *2 szklanki cukru

Mazurek orzechowy

przygotować na cieście kruchym, biszkoptowym, makaronikowym lub marcepanowym,  jak i z rożnymi rodzajami nadzienia. Do szczególnie popularnych należą masy kajmakowe, czekoladowe, przekładańce z marmoladą, owocami i bakaliami. Wielkanocne mazurki nie dość, że efektownie wyglądają, to równie dobrze smakują i

Mazurek z marcepanem i pomarańczami

, mega słodkich i ciężkich ciast. Ciasto: - 350 g mąki - 50 g cukru - 200 g masła - czubata łyżka kwaśnej śmietany - 2 żółtka Wypełnienie: - 6 średnich pomarańczy - 1 cytryna - 30 g cukru - 100 g masy marcepanowej Do przystrojenia: - 2 małe pomarańcze - 1,5 szklanki wody - 1 szklanka cukru - migdały w

Rogale marcińskie

5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie 300 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3 4 szklanki cukru pudru 100 g orzechów włoskich 100 g zblanszowanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej kwaśnej

Sprawdzone przepisy na świąteczne łakocie

, utrzeć z margaryną, dodać pokrojone bakalie, wyłożyć na ostudzony biszkopt. Rum z dodatkiem wody wylać na talerz i maczać herbatniki, układać na masę, polać polewą, udekorować.   Snikers Ciasto: - 4 szklanki mąki - 1 2 szklanki cukru - 1 margaryna - 2 jajka - 2 łyżeczki miodu - 2 płaskie

Mazurek marcepanowy

.     Składniki: Kruche ciasto M. Roux : 250 g mąki tortowej 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru pudru przesianego szczypta soli 2 żółtka   200 g masy marcepanowej krem malinowy powidła dżem ok 300 g płatki migdałów uprażone na suchej patelni 3 - 4 łyżki   Wykonanie

Świąteczny tort drożdżowy z makiem, żurawiną i kremem adwokatowym

go nasączać. Masę makową najlepiej od podstaw zrobić samodzielnie, jest nieporównywalnie smaczniejsza i przepysznie smakuje marcepanem oraz żurawiną. Ciasto przełożyłam kremem z dodatkiem likieru adwokat, a całość polałam lukrem królewskim. Tort prezentuje się pięknie w przekroju, łatwo się kroi i

Ciasto marcepanowe z truskawkami

Podczas ostatniej edycji Lubelskiego Kociołka, Marta pokazała ciasto marcepanowe z rabarbarem.  Od razu wiedziałam, że muszę je przygotować.  Nie pomyliłam się. Ciasto jest wilgotne, niezwykle aromatyczne.  Idealne. Dodatek marcepana to jest to.   Talerzyk i czajniczek ze sklepu Westwing

Tort Alhambra

jednolitej masy. Surowe ciasto przelać do przygotowanej foremki. Piec około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekroić na pół. Syrop kawowo- rumowy : 65g cukru 65g wody 5g kawy rozpuszczalnej użyłam 3 czubate łyżeczki 90g rumu Wodę zagotować z cukrem do momentu

Marcepanowe Stollen

! nie dodajemy bakalii na sygnał dźwiękowy maszyny, ponieważ nie poradzi sobie ona z wmieszaniem takiej ich ilości w ciasto i ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na tyle równych części ile stollen chcemy przygotować. NADZIENIE: 300-400g masy marcepanowej      Ciasto rozwałkować podsypując mąką na

Autko krzysia

Składniki ciasto: 1 4 kg mączastych ziemniaków 3 jajka 20 dag cukru 1 torebka cukru waniliowego szczypta soli 7 dag mielonych orzechów laskowych 10 dag kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia do dekoracji: 8 dag surowej masy marcepanowej 25 dag cukru pudru

Marchewkowe ciasto Cudawianki

kokosowo - jogurtowego : Pyszne ciasto wymaga odpowiedniej oprawy czyż nie? Więc zaraz po teście suchego patyczka chociaż był on zbędny, od razu wiedziałam ze zakalca nie ma :D wpadłam na pomysł marcepanowych marchewek z kakaowymi paseczkami i natkami z naci pietruszki, podobają mi się nawet bardziej

CIASTECZKA CYNAMONOWE Z MARCEPANEM, MIGDAŁAMI I RUMEM

wstawić do lodówki na 2 godziny. 2.Mielone migdały i 2 łyżki rumu dodać do masy marcepanowej i zagnieść na jednolitą masę. Z masy uformować 3 wałki o długości 30 cm. 3.Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na blacie posypanym mąką, na prostokąt o wymiarach 10 X 30cm. Ciasto posmarować

Zimowa tarta z marcepanem

jeszcze ok 10 minut aż lekko się 65279  zarumieni.  Podpieczony spód posmarować konfiturą. Masa marcepanowa:  170g masy marcepanowej 85g masła 50g cukru pudru 2 jajka 25g mąki pszennej Masło utrzeć z marcepanem, dodać p zostale składniki i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Ponadto

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

resztą składników. Całość wyrobić na gładką, twardawa masę. Schłodzić dobrze w lodowce. Masa marcepanowa: Przygotowaną wcześniej, schłodzoną pastę migdałową rozetrzeć dokładnie z żółtkami, mąką, mlekiem oraz sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy. Ciasto piernikowe: Mąkę przesiać z proszkiem do

Marcepanowe prezenty

ucierając, aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia. Następnie przełożyć masę marcepanową na wilgotną lnianą ściereczkę i pozostawić w chłodnym miejscu na dobę. Po tym czasie z masy formować kulki, do każdej wkładają po migdale raczej ich zostanie . Czekoladę rozpuścić z masłem i obtaczać w niej gotowe

Ciasteczkowy weekend...

jajko i dobrze ubić. Nad miską z utartą masą maślaną przesiać mąkę i kakao. Wymieszać, najpierw drewnianą łyżką, potem czystą ręką tworząc gładkie ciasto. Rozwałkować połowę ciasta na lekko omączonym blacie na prostokąt o grubości około 5 mm. Wykroić 36 ciasteczek. Marcepan podzielić na 36 części. Z

Marcepan

marcepanowe wypieki, ale zwykle mam problem ze znalezieniem w jakimkolwiek sklepie poza internetowymi oczywiście czystego marcepanu. Dlatego bardzo się ucieszyłam, gdy znalazłam na tym blogu przepis na masę marcepanową. Teraz mogę do woli szaleć z ciastami, bo w każdej chwili da się uzupełnić zapasy

TORT W MARCEPANOWYM PŁASZCZYKU

.Przykryć ,lekko ostudzić. zimny biszkopt przekroić na 3 części.Spód smarujemy masą wiśniową,przykrywamy drugim plackiem.250ml.kremówki reszta do dekoracji ubijamy z 1 łyżką cukru,drugim cukrem waniliowym i zagęstnikiem.Dodajemy masę makową,dokładnie mieszamy,smarujemy ciasto.Przykrywamy ostatnim ciastem

Mazurek marcepanowo-śliwkowy bez jajek

przykrywamy rozwałkowaną masą marcepanową z odciśniętym wzorem kratki. Wierzch ozdabiamy cukrowymi groszkami. Uwagi: Ciasto można wyrobić w misie robota z nałożonymi łopatkami do ciasta lub ostrzami. Aby marcepan nie zmienił barwy podczas oczekiwania  na ciemniejszą, można włożyć pomiędzy warstwę konfitury

Zgubiona podkowa

powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między włakowaniem za każdym razem po 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 30 dag białego maku 10 dag masy

Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie

maśle i cukrze 65279   65279 * * * SŁODKIE PREZENTY * * *       Domowy kajmak dulce de leche     Domowa masa marcepanowa marcepan     Syrop piernikowy korzenny 65279     Krem pralinowy z orzechów laskowych niemiecki nugat 65279     Krem Kinder Bueno     Krem kokosowy

Słoneczny deser z poziomkami

poziomkowa 2 3 szklanki poziomek może być odrobinę mniej 150 g słodkiej śmietanki kremówki 30 0,5 szklanki mleka jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania ciasta cukier do oprószenia ciasta ewentualnie masa marcepanowa + barwniki do dekoracji Sposób przygotowania: Odpowiednio rozwałkowane

Życzenia świąteczne, pierniczki z Norymbergi i ...

- pieczone na opłatkach dziękuję Aluś:* , mięciutkie, migdałowo-orzechowe z dodatkiem masy marcepanowej. Bardzo, bardzo pyszne! Przepis z Moich Wypieków . Mam jeszcze niespodziankę - już niedługo, w Nowym Roku pojawi się u mnie konkurs! :     Składniki na 20 dużych pierniczków 9 cm średnicy : *150 g

Jadalne kartki walentynkowe

starczyć na jedną lub dwie kartki po 50g  czekolady na kartkę o wymiarach 23x17cm masa marcepanowa barwniki spożywcze w proszku różne groszki ozdobne PONADTO MOGĄ SIĘ PRZYDAĆ: bakalie - wszelkie rodzaje gotowe dekoracje cukiernicze posypki do ciasta itd. Sposób przygotowania: Wafle przycinamy do

Masa z babki na dekoracje

odpowiednio dużymi .Nic skomplikowanego. Jeśli chcemy masę przenieść robimy to jak zazwyczaj na wałku. Masa z ciasta nie jest na tyle plastyczna aby nakryć nią torcik jak to sie zazwyczaj robi z masy cukrowej lub marcepanowej.Pęknie w załamaniach.Można to jednak zrobić z jednego przyciętego okręgu i

Ciasto kawowo-karmelowe z marcepanem

przestygnie zdjąć papier. Nasączyć zaparzoną i ostudzoną kawą około 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na 1 3 szklanki wody . Masa, środek i wykończenie ciasta: 500 g tłustego i gęstego sera śmietankowego jak na serniki użyłam Milkland z Tesco, może być Piątnica 200 g miękkiego masła 90 g capuccino

Czekoladowo migdałowe ciasteczka

dwóch wielkościach Mąkę mieszamy z migdałami, kakao i solą. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i jajkiem. Do masy maślanej wsypujemy mąkę i zagniatamy plastyczne ciasto. Owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Masę marcepanową rozwałkowujemy pomiędzy foliami na

Zwyczajne waniliowe babeczki w niezwyczajnej oprawie..

żelowe dają najintensywniejszą barwę ponadto: niewielka kostka masy marcepanowej kropla zielonego barwnika kilka ulubionych paluszków   Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka i ekstrakt waniliowy. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól

Rogale marcińskie

mleka 3 łyżki cukru 1 2 łyżka ekstraktu z wanilii nie ma w przepisie   masa: 25 dag białego maku 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich 100 g masy marcepanowej 3 4 szklanki cukru pudru 2 łyżki rumu w oryginalnych podobno nie ma 3 łyżki słodkiej śmietanki 6 ciasteczek amaretti można

Piernik marcepanowy

Składniki 50 dag mąki pszennej 20 dag cukru 15 dag miodu 7 dag masła 1 duże jajo 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 3 łyżeczki kardamonu 1 4 szklanki naparu z kawy rozpuszczalnej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody powidła masa marcepanowa

Strucla z białym makiem

: 4 żółtka 150 g cukru 3 4 szklanki ciepłego mleka 500 g mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu waniliowego 100 g roztopionego masła szczypta soli Składniki na masę makową: 250 g białego maku 180 g marcepanowej ta z Lidla jest świetna 3 4 szklanki cukru pudru 200 g orzechów włoskich

Czekoladowe kuleczki z niespodzianką

. Uformować kilka wałków o średnicy 3 cm i pokroić na talarki o grubości 1 cm. 2. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem w jednolitą całość. 3. Kawałki masy marcepanowej układac na śrdoku talarka a następnie obtaczać resztą ciasta formując kulkę. 4. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Cisteczka piec ok. 15

Lebkuchen Marthy Stewart i piesek co podjadał pierniczki

nie używamy- najpierw trzeba bardzo drobno posiekać je nożem . Dodać rozdrobnioną masę marcepanową oraz dżem i ponownie całość zmiksować. Następnie wbić jajka, dodać cukier i zmiksować. Do masy stopniowo dosypywać mieszankę mąki i wymieszać ręcznie lub za pomocą food procesora . Surowe ciasto

Rogale z białym makiem

pojawiają się zachwalane pod niebiosa rogale a wszelkie ochy i achy, aż krzyczą, że to ciasto jest delikatne jak żadne inne albo, że nadzienie wręcz doprowadza jedzącego do ekstazy 8230 8230 No wiecie 8230 totalny ślinotok. Po rewelacyjnych recenzjach przepisu Bajaderki z cincin  postanowiłam

Olbrzymia pralina

Składniki Ciasto: 5 żółtek 3 łyżki letniej wody 150 g cukru 5 białek 75 g mąki 75 g skrobii mączki ziemniaczanej Do nasączenia: 6 łyżek rumu Nadzienie: 200 ml bitej śmietany 200 g gorzkiej czekolady lub czekolady kawowej 2 łyżki likieru kawowego lub gęstej esencji z kawy rozpuszczalnej 200 g masy

CIASTO Z RABARBAREM I NADZIENIEM MARCEPANOWYM

dag rabarbaru 20 dag masy marcepanowej 189 litra mleka 1 budyń waniliowy 15 dag cukru 2 jajka ponadto : ok.5 dag płatków migdałowych   Wykonanie ciasta : Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i 1 łyżką śmietany. Do mąki dajemy schłodzone masło i siekamy do chwili zaniku

Sernik z jablkami

i skorke z cytryny na puszysta mase. Po koleji dodac 3 jajka. Mase marcepanowa zetrzec na tarce o srednich oczkach dodac do ubitej masy. Ubijac dalej mikserem. Make wymieszac z orzechami proszkiem do pieczenia. Dodawac do masy na przemian z mlekiem i ubijac krotko ok. 1 min. Ciasto rozsmarowac na

ciasto z masa marcepanowa

Ciasto jabłkowo- marcepanowe piątek, 14 września 2012 22:41 Lekkie i puszyste ciasto ucierane z wyczuwalną w smaku nutą marcepanu. Na cieście ułożone są dekoracyjnie ponacinane połówki jabłek. Całość posypana pyszną czekoladowo- migdałową kruszonką.  Składniki: Ciasto ucierane

Ciasto dyniowo - orzechowe

: CIASTO: 65279 Masło w temperaturze pokojowej dokładnie ucieramy z cukrem na puszystą masę - aż cukier nie będzie wyczuwalny podczas miksowania. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym żółtku za każdym razem dokładnie miksując, do czasu aż całość dokładnie się ze sobą połączy. Mąkę

Półkruche ciastka nadziewane marcepanem

masła 120 g cukru 1 jajko starta skórka z 1 cytryny 2 g proszku do pieczenia 2 g cynamonu mielonego   NA NADZIENIE: 250 g masy marcepanowej kilka połówek białych migdałów do dekoracji 1 jajko do samrowania   EXTRA: foremka do wyciskania okręgów o średnicy ok.10-11 cm,ew.szklanka. Może byc

Wesołych Świąt! Mazurek pomarańczowo-marcepanowy

pomarańczową: 4 pomarańcze średniej wielkości 1 cytryna 30 dag cukru cukier regulujemy wg kwaśności pomarańczy Ponadto: 60 g masy marcepanowej Pomarańcze i cytrynę umyć bardzo dokładnie szczoteczką. Otrzeć z nich skórkę na drobnej tarce nie ścierając jasnej części. Całą jasną część obrać i

Mazurek marcepanowy ze śliwkami w winie

marcepanowy - ze śliwkami w winie madera: I wszystko stało się jasne. Dla mnie rewelacja, wszystko co lubię w mazurkowym stroju: Zgłaszam do akcji: 65279 65279 SKŁADNIKI: NA KRUCHE CIASTO: 3 ugotowane na twardo żółtka 150g miękkiego masła 100g cukru pudru 135g mąki 125g mąki migdałowej mielonych

Maślane ciasto do kawy lub herbaty - Boterkoek z Holandii

banalnego kruchego ciastka. Bywa,jednak że Holendrzy w wypasionej wersji do tego ciasta dodają trochę masy marcepanowej.Nabiera ono wtedy nieco delikatnego migdałowego posmaku.Dla extra dekoracji posypują ciasto przed pieczeniem płatkami migdałowymi...ale nie za dużo. Wzorek motyw na cieście jest też

Szwajcarskie ciasto marchewkowe

Szwajcarii, z kantonu Argowii. I nawet jeśli proporcje nie zawsze są podobne, to podstawowe składniki są niezmiennie te same: utarta marchewka oraz mielone orzechy laskowe lub migdały. A na wierzch co kto lubi: można tylko posypać ciasto cukrem pudrem, można ozdobić lukrem i marcepanowymi marchewkami

Ciasto marcepanowe z jabłkami i cynamonem

Bardzo lubię marcepan i od dawna marzyło mi się ciasto z jego dodatkiem. Niestety nigdzie nie mogłam go dostać :   W sklepach bywają tylko marcepanowe batoniki oblane czekoladą, a zwykłego marcepana ze świecą szukać. Jest na allegro - ale jakoś nie mogłam się zebrać, żeby go zamówić. Niedawno

Słodkie przepisy na Święta 2013

Mikołajem i reniferami Podsumowanie akcji Dekorowanie świątecznych ciast i ciasteczek Śnieżynki Marshmallows bez białek Domowa masa marcepanowa 65279 Jogurt marcepanowy z makiem 65279 Drinki z szampanem, część 1   Drinki z szampanem, część 2 Grzaniec z Whisky i syropem klonowym

Piernik staropolski II

powidła i masa marcepanowa . Warstwa powideł: ok. 900 g powideł 3-4 sloiki 200 - 300 g masy marcepanowej P owidła prz 65279 ełożyć do rondelka z 65279 grubym dnem i gotować do cz 65279 asu aż 65279 65279  z 65279 gęstnieją pocz 65279 ątkowo będą bardz 65279 o rz 65279 adkie cały cz

CIASTO Z MARCEPANEM

. Przygotowujemy ciasto: Masło ucieramy z 8dag cukru,aromatem i szczyptą soli.Masę marcepanową kruszymy,dodajemy do masła i mieszamy mikserem kilka minut.Na przemian dodajemy do masy jajka i po 3 łyżki mąki.Wsypać pozostałą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wlewamy 5 dag.śmietany kremówki to jest ok.1 3

Idą święta - drezdeński Stollen

pół cytryny 1 4 łyżeczki soli 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej dałam 3 100g mieszanek kandyzowanych skórek owocowych 50 g mielonych migdałów 50 g całych migdałów opakowanie masy marcepanowej - u mnie chlebek marcepanowy obrany z czekolady 175 g, może być więcej 125 g masła

podsumowanie akcji Świąteczne prezenty 2012

, Migdałowe ciastka Spekulatius , Kokosowe ciasteczka z suszoną żurawiną , Spekulatius z masą marcepanową i migdałami , Printen - korzenne ciasteczka z Aachen , Likier espresso Małgosia Markowska - Pierniczki , Ciasteczka owsiano-orzechowe , MałgosiaZ - Amarantusek w czekoladzie , Chocolate Chip Cookies

Makowy tort marcepanowo-pomarańczowy z rumem

. Konfiturę lekko podgrzać, 1 3 rozsmarować na cieście. Połowę masy marcepanowej rozłożyć na konfiturze, przykryć kolejnym plackiem i nasączyć połową pozostałego ponczu. Następnie rozsmarować połowę pozostałej konfitury i wyłożyć resztę masy marcepanowej, przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Nasączyć resztą

Cytrynowe babeczki pełne róż

bardzo? :- PRODUKTY: Ciasto: 1 szklanka mąki 3 jajka Sok z jednej niedużej cytryny 0,5 szklanki cukru Skórka otarta z cytryny 100g masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 120g mascarpone 1 łyżka soku z cytryny Cukier puder do smaku Różyczki: 100g masy marcepanowej Czerwony barwnik spożywczy

mazurek migdałowo pomarańczowy

. 65279 Na ten mazurek składa się ciasto z dodatkiem zmielonych migdałów tak samo kruche i delikatne jak w mazurku jogurtowym i domowy dżem pomarańczowy 8211 pierwszy raz zrobiłam mazurek z dżemem. Dekoracja to migdały, odrobina masy marcepanowej i gorzka czekolada. Smakuje wyśmienicie.   65279

ciasto z masa marcepanowa

Ciastka z marcepanem 15 dag masy marcepanowej 25 dag konfitury morelowej Do przybrania: 5 łyżek śmietanki 30 1 łyżeczka cukru waniliowego Ciasto 10 dag mąki pszennej 5 jajek 12 dag masła 1 2 szklanki cukru 10 dag wiórków gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do

Roczek blogu i czekoladowy tort Alicji

kostki masła 2 3 szklanki cukru pudru 3 żółka 10 dag mielonych migdałów 3 białka 10 płaskich łyżek mąki pszennej 10 dag masy marcepanowej kilka łyżek marmolady pomarańczowej trochę cukru pudru do podsypania marcepanu 3 tabliczki czekolady mlecznej na polewę     Gorzką czekoladę połamać na

Rogale marcińskie Margarytki

...   Rogale marcińskie Margarytki       ciasto: 250 ml ciepłego mleka 7 g drożdży suszonych 3 łyżki cukru 3 żółtka 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej szczypta soli 50 g rozpuszczonego masła   dodatkowo: 200 g masła min. 82 tłuszczu   masa: 350 g maku białego 100 g masy marcepanowej 3 4

Staropolski piernik z marcepanem

piernik zawinąć w folię i odstawić na trzy dni, żeby zmiękł, a następnie przekroić go wzdłuż na 4 plastry. 200 g masy marcepanowej wyrobić z cukrem pudrem i rumem, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować. Ciasto przełożyć marcepanem i powidłami, oblać przygotowaną według przepisu polewą

Ciasto marcepanowe z rabarbarem. I o różnorodności smaków.

inwencji, by spróbować masę lub wyjąć palące się ciasto z piekarnika : . Druga sprawa, która zawsze mnie bawi, to ludzie wieszający psy na wykwintnych tortach z klasycznymi kremami maślanymi. Oczywiście, nie wszystko musi każdemu smakować - ja np. nie lubię serników, ale potrafię docenić DOBRY sernik

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

rozetrzeć. Formę 33 x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część ciasta piernikowego. Na nim rozprowadzić masę marcepanową, zostawiając po 1 cm od każdego boku. Na marcepanie rozsmarować powidła. Na górę położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić dokładnie z ciastem

Miejsca:

Pasto (25)
Maków (19)
Wiśniowa (7)
Poznań (6)
Warta (5)
Lisków (4)
Kraków (4)
Naga (3)
Brzeg (3)

Firmy:

Wawel (3)
RUCH (3)
Zono (1)
Tesco (1)
Pandora (1)
MIT (1)
Kruszwica (1)
Helio (1)
Chip (1)
BMW (1)