Wszystko o:

ciasto z krupczatki

M±ka 8211 jak to z ni± jest?

zup i sosów Ale nie każdy tak my¶li jeden z producentów pisze na swojej stronie internetowej: M±ka Wrocławska typ-500 - m±ka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, nale¶ników, omletów M±ka Poznańska typ-500 - m±ka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek M±ka Krupczatka

Mazurek z budyniem i powidłem

na ciasto: 2 kubki m±ki tortowej 2 kubki m±ki krupczatki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru nbsp Ponadto: 2 słoiczki powideł ¶liwkowych 1 litr i 1 szklanka mleka 3 budynie waniliowe 2 czekolady mleczne nbsp

Perfekcyjny kruchy spód do tarty,placka pie czy na quiche

rozmrażania aby można było je rozwałkować..Po wyjęciu z zamrażalnika umie¶cić porcję ciasta w lodówce na noc i nastepnego dnia jak znalazł. SKŁADNIKI na tartę o ¶rednicy 32 cm: 210-215 g m±ki tortowej lub krupczatki 2 łyżki cukru płaska łyżeczka soli 170 g masła pokrojonego na małe kawałki 5 do 7 łyżek

P±czki na krupczatce

Nie wyobrażam sobie karnawału bez p±czków. W zeszłym roku korzystałam z tego przepisu, dzisiaj pokażę Wam zupełnie inny. Na samych żółtkach, z m±k± krupczatk±. Czy różni± się w smaku od tych poprzednich? Wydaje mi się że s± delikatniejsze, bardziej napuszone, choć ciężko byłoby odpowiedzieć na

Sernik w cie¶cie kakaowym

A o to mój przepis na jeden z dwóch serników moich tegorocznych ¶wiat. Przepis stary jak ¶wiat i nawet nie wiem sk±d go mam, a że tak jako¶ się mi zawieruszył w moim zeszycie z przepisami to dopiero teraz wam go przedstawiam. Ciasto rozpływa się samo w ustach,a masa serowa z brzoskwini± nbsp

Idealne kruche ciasto na tartę lub mazurka

ciasta warto dodać żółtko, które nada ciastu elastyczno¶ci 5. Najlepsz± m±k± do ciasta kruchego jest krupczatka dodatkowo nadaje ciastu krucho¶ci 6. Najlepszym cukrem do ciasta kruchego jest drobny cukier do wypieków lub cukier puder. grube cukry mog± wytopić się podczas pieczenia tworz±c w cie¶cie

Mój urodzinowy tort

  Ciasto bezowe: białka ubijamy na sztywn± pianę, kiedy piana będzie ubita stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ubijaj±c. Piana z białek i cukier puder.......................................................... Do piany z cukrem dodajemy ocet, m±kę ziemniaczan± i proszek do pieczenia. Wszystko

Placek drożdżowy klasyczny z kruszonk±

Upiekłam dzi¶ ciasto drożdżowe z kruszonk±.Takie czyste bez owoców,bez wymy¶lnych dodatków,bez ulepsznia smakiem.Placek drożdżowy w czystej postaci.No ok,dodałam jedynie cukier waniliowy,ale reszta to pure nature.Do tego szklanka mleka do popicia : Zamiast drożdży ¶wieżych wybrałam tym razem

Sernik łaciaty Siostry Anastazji

Kolejne ciasto Siostry Anastazji, które przygotowałam, okazało się- jak zwykle zreszt±- równie dobre, jak poprzednie. Tym razem to sernik łaciaty, w oryginale okre¶lony jako sernik kolorowy, który upiekłam niemal zgodnie z przepisem. Zmniejszyłam tylko trochę ilo¶ć cukru i masła, a zamiast

Ciasto drożdżowe na krupczatce

Przepadam za ciastem drożdżowym i co jaki¶ czas po prostu muszę je upiec i już ! Zapachy wydobywaj±ce się z piekarnika podczas pieczenia zawsze wprawiaj± mnie w dobry nastrój. Ostatnio wypatrzyłam na forum cincin przepis na puszyste drożdżowe robione z m±ki krupczatki - to kolejny wypróbowany

Kopytka.

używana nbsp przeze mnie m±ka jest jaka¶ inna. No więc tak to jest, że ja najczę¶ciej kopytka robię z normalnej m±ki pszennej. Czasem jednak używam m±ki krupczatki. A ponieważ krupczatka jest m±k± grub±, to wtedy przeważnie nie dodaję m±ki ziemniaczanej. Piszę przeważnie bo czasami jednak trafi± się

PIZZA

  Składniki, 5 pizzy o ¶rednicy około 20-25 cm: Ciasto:   300 g m±ki pszennej np. chlebowej, uniwersalnej lub luksusowej + 3 łyżki do rozczynu   100 g m±ki pszennej krupczatki + do podsypania   1 łyżeczka soli   250 ml wody   40 g ¶wieżych drożdży   1 łyżeczka cukru   2 łyżki oliwy Dodatki:  sos

Drożdżówka na krupczatce, z owocami i kruszonk±

nigdy nie za wiele I wiem że każde ciasto Wam polecam.. ale akurat to polecam SZCZEGÓLNIE Składniki: - 3 szklanki+ 6 łyżek m±ki krupczatki - szklanka letniego mleka - 1 2 szklanki cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 3 jajka białko z jednego jajka odkładamy do posmarowania ciasta - 150g

Napoleonka na domowym cie¶cie francuskim

                   Pamiętacie jak przy ostatnim przepisie na napoleonkę pisałam wam, że następna będzie już z domowym ciastem francuskim? Melduję, że słowa dotrzymałam. Jednocze¶nie potwierdzam, że przygotowanie domowego ciasta francuskiego wcale nie jest trudne. Owszem czasochłonne, ale na pewno

Szarlotka z budyniem

  Najlepsza szarlotk± jak± w życiu jadłam i na któr± się skusiłam będ±c na dukanie, ale tylko na mały kawałeczek. Ciasto jest wy¶mienite, kruche a zarazem bardzo delikatne. Ostatnio robię j± co drugi dzień bo mój mężulek nie może się ni± naje¶ć, gdyby nie to że ciasto jest z budyniem i trzeba

LUKSUSOWE PˇCZKI i sposób na jasne obr±czki

uzyskać ciasto lekkie i dobrze spulchnione, a tym samym jasn± obr±czkę na obwodzie p±czków. My¶lę, że chętnie skorzystaj±  z tych wskazówek zwłaszcza Ci, którzy stawiaj± swoje pierwsze kroki w tej kulinarnej  sztuce.  Po usmażeniu p±czki zwykle lukruję i daję na wierzch kandyzowan± skórkę pomarańczow±

Drożdże rosna jak szalone...

też dobór odpowiedniego gatunku m±ki do konkretnego rodzaju ciasta. Do ciast kruchych i półkruchych najlepsza jest krupczatka. Natomiast ciasta drożdżowe i smażone dobrze się udaj±, je¶li przyrz±dzimy je z m±ki pszennej 2 3 wymieszanej z krupczatk± 1 3 . Na strudle najlepsza jest bardzo miałka

Sernik krakowski

Czy jest jaki¶ sernik, który kojarzy się Wam stricte ze ¦więtami Bożego Narodzenia ? U mnie od zawsze jest to sernik krakowski, a więc charakterystyczne ciasto z kratk± i u nas obowi±zkowo z kandyzowan± skórk± cytrynow± lub pomarańczow±. Mocno serowy, na cienkim kruchym cie¶cie. Rozpływaj±cy się w

Placek z rabarbarem ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam że zawsze w czasie wakacji, Babcia od razu po naszym przyjeĽdzie wyrabiała ciasto i wysyłała mnie na ogród, abym wybrała najładniejszy rabarbar. Szukałam zawsze tego najgrubszego i najbardziej różowego : Teraz pozostaje mi tylko

Sernik z ros±

rzepakowego 2 jajka 5 żółtek jaj 3 5 szklanki cukru     Składniki na rosę: białka z 5 jaj 15 dag cukru pudru   Dodatkowo: tłuszcz i m±ka krupczatka do formy   Przygotowanie- ciasto: M±kę mieszamy z proszkiem do pieczenia.  Blachę o wymiarach 23x33 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy krupczatk±

Pycha drożdżówa

Składniki Ciasto: - Kasia - 1 kg m±ki Krupczatki - cukier waniliowy - kubek cukru - proszedk do pieczenia - 2 paczki drożdzy - rodzynki 1-2 gar¶cie - 7 jajek - szklanka mleka Kruszonka: - 1 3 kostki masła tej 250 gramowej - ok. 7 łyżek Krupczatki - 1 jajo - 3 łyżki cukru Ciasta starcza na dwie

DOMOWEJ PRODUKCJI MAKARON

włoskiej KUCHNIA WŁOSKA KLASYCZNE I NOWOCZESNE DANIA. W przepisie była m±ka pszenna wymieszana z m±k± krupczatk±. Powiem Wam tak, makaron gotuje się naprawdę krótko, u mnie może 2-3 minutki i już był lekko rozgotowany miałam wrażenie. My¶lałam, że co¶ spaprałam czy jakie inne licho ale podobno makarony na

Szarlotka Ewy Wachowicz

wcze¶niej w rumie, anie wodzie z cukrem, tak jak proponuje Ewa Wachowicz, a dodałam je prosto z paczki. Zrezygnowałam także ze smarowania ciasta po jego upieczeniu dżemem morelowym. Szarlotka bardzo nam smakowała, a dodatkowo dzięki wprowadzonym przeze mnie modyfikacjom okazała się jednym z najprostszych

Kruche ciasto z jagodami i mascarpone

krupczatce rozpływało się w ustach i bez problemów się z nim współpracowało. Masa z serka przybliżała trochę włoskie klimaty i moje ulubione tiramisu, a jagodowe nadzienie było idealnym dopełnieniem cało¶ci. Polecam gor±co : Składniki na blaszkę o wymiarach 25x30 cm : Ciasto: 550 g m±ki krupczatki dałam

Rolada bananowo-orzechowa .. pojawiam się i znikam..

banany - 10 dag posiekanych orzechów laskowych - 3 łyżki m±ki krupczatki - cukier waniliowy - 3 łyżki cukru pudru - sok z połówki cytryny Białka ubić z cukrem. Ubijaj±c, dodawać żółtka, m±kę, proszek do pieczenia  i kakao. Piec 20 minut w temp. 170 st. C Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotn±

Idealna szarlotka Tomka

pudru   Spsób przygotowania cytuję za Tomkiem: Sporz±dzić kruche ciasto: 5 żółtek włożyć razem z cedzakiem do rondla z wrz±c± wod±, aby żółtka były przykryte wod± na 15 min., wyj±ć, schłodzić. Do 50 dkg m±ki krupczatki włożyć 20 dkg masła, 10 dkg margaryny, żółtka, 15 dkg cukru-pudru, szybko

Ciasto jabłkowo-orzechowe

- nigdy więcej okr±głych ciast  - no, chyba że będzie to tort       Zmodyfikowany przepis z ksi±żki Domowe wypieki wyd. Olesiejuk.   Składniki : 6 jajek 200 g drobnego cukru 16 g cukru waniliowego szczypta cynamonu 75 g kaszy manny lub m±ki krupczatki 1 czubata łyżeczka proszku do

Ciasto z wisniami i delikatnym kremem

Składniki Ciasto * 3 szklanki z czubkiem m±ki plus m±ka do wałkowania * 250g margaryny dałam Kasię - schłodzonej * 6 ż oacute łtek ndash zimne, z lod oacute wki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 szklanka gęstej ¶mietany 18 ndash 22 - schłodzona * Szczypta soli Pianka

Wypieki

, smaruj±c wierzch mlekiem i na krótk± chwilę wstawiaj±c je do piekarnika. Ciasto drożdżowe nie będzie suche, je¶li zamiast jajek dodamy tylko żółtka, zwiększaj±c ilo¶ć tłuszczu. Ciasto lepiej wyro¶nie, je¶li m±kę zwykł± wymieszamy pół na pół z krupczatk±. Gdy podro¶nie, dodajemy jeszcze łyżkę stołow±

Croissants z piekarni Tartine w San Francisco

tym przepisie jest tylko zaplanowanie, kiedy się za niego zabrać, wszystko póĽniej to już łatwizna. Po wyrobieniu ciasta podzieliłam je na 3 czę¶ci - dwie zamroziłam , a z jednej upiekłam pyszne klasyczne croissanty. 1 dzień wieczorem Składniki na zaczyn: 3 4 szklanki mleka odtłuszczonego 150 ml

Tort motylek- przepis

, wiedziałam już że na pewno masa cukrowa nie będzie odpowiednia. Chciałam bowiem, aby tort motylek był choć z pozoru lekki jak piórko. W ubiegłym roku kupiłam bowiem spray do dekoracji ciast, który miał być różowy, a w praktyce okazał się krwi¶cie czerwony- totalna klapa ! I choć tort wszystkim smakował, to

Rogač pita

krupczatki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta z 1 2 cytryny szczypta soli      Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Dodać ¶mietanę, ponownie utrzeć. Następnie wsypać pozostałe składniki, zagnie¶ć gładkie ciasto. Odstawić na 30minut w temperaturze pokojowej. CIASTO II: 500g

Szarlotka królewska

do pieczenia 3 4 szklanki m±ki krupczatki      Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywn± pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, ubić. Dodać żółtka, ponownie ubić. Wsypać m±kę z proszkiem, wymieszać mikserem na ¶rednich obrotach. Ciasto przelać do formy o wymiarach około 25x30cm wyłożonej

Mazurek z m±ki krupczatki z borówkami

Tym razem bedzie to Mazurek serduszko z m±ki krupczatki nbsp z borówkami nbsp . Ciasto wyszło smaczne i spójne : nbsp Składniki: 1,5 szklanki m±ki krupczatki 1,5 szklanki m±ki pszennej Młyn Kopytowa 100 g nbsp cukru pudru 200 nbsp g masła miękkiego nbsp 2 żółtka Dodatkowo: borówki

Placek drożdżowy z kruszonk±

  CIASTO: 500-600 g m±ki krupczatki 5 dużych jajek z jednego odłożyc białko 250 ml  mleka 1 szklanka cukru 2 3 kostki masła cukier waniliowy torebeczka lub olejek waniliowy kilka kropel szczypta soli   KRUSZONKA: 3 4 szklanki m±ki 1 4 szklanki cukru 1 2 kostki zimnego masła z lodówki

Kruche ciasto z jagodami i mascarpone

, bardzo delikatne ciasto z mnóstwem jagód. Jedno z lepszych ciast z jagodami jakie do tej pory jadłam, a jednocze¶nie bardzo proste i w miarę szybkie. Polecam na leniwe, weekendowe popołudnie.        65279 Ciasto:   * 550 g m±ki krupczatki * 3 4 szklanki cukru pudru * 250 g masła * 3 jajka

Metrowiec inaczej - dwie wersje pyszny!!!

Składniki Ciasto: 1,5 szkl cukru 5 jajek oddzielić ż oacute łtka 12 łyżek oliwy 12 łyżek wody 2 szkl m±ki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem standardowy: 3 4 szkl mleka 3 płaskie łyżki m±ki krupczatki 5 łyżek cukru 1 k masła Krem brzoskwiniowy wg przepisu agness

Tarta orzechowa

Składniki: ciasto: pół kostki masła 15 łyżek orzechów włoskich posiekanych 10 łyżek m±ki krupczatki 6 czubatych łyżek m±ki pełnoziarnistej 6 łyżek cukru pudru krem: 8 czubatych łyżek krupczatki 3 szklanki mleka 8 łyżek cukru cukier wanilinowy pół kostki masła  65279 Składniki

Placek drożdżowy według przepisu babci Janki

krupczatki i pszennej  miałam kilka podej¶ć do tego placka i wszystkie kończyły się tak samo zakalcem , ale teraz kiedy już wiem ile ma być m±ki ciacho zawsze wychodzi.   Składniki na ciasto: 600g m±ki pszennej 400g m±ki krupczatki 1 kostka drożdży 1 2 litra mleka 1 kostka margaryny 3 jajka 3

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie z orzechami

Składniki Zaczyn : 2-3 łyżki zakwasu 500ml letniej przegotowanej wody 2 szkl* m±ki pełnoziarnistej typ 2000 Ciasto chlebowe : 350g m±ki pszennej tortowej ok. 200g m±ki krupczatki 200ml letniej przegotowanej wody 1 czubata łyżeczka soli 80g orzech oacute w włoskich Do formy : 1 łyżka

Szarlotka z budyniem

jest to większo¶ć wie że to idealne poł±czenie. I po raz kolejny upewniam się w przekonaniu że ciasto kruche z m±k± krupczatk± jest najlepsze na ¶wiecie. Uwielbiam je :D Inspiracj± do powstania tego ciasta był ostatni wpis na blogu Kuchnia Zmysłów . Ciasto kruche zrobiłam wg. własnego przepisu

Ciasto ze ¶liwkami, budyniem i kruszonk± z płatkami owsianymi

Składniki: Ciasto: 250 g m±ki tortowej 180 g masła 100 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego skórka z 1 cytryny szczypta soli 6 łyżek bułki tartej Warstwa ¶liwkowa: 1,5 kg ¶liwek 2 łyżki m±ki krupczatki 2 łyżki m±ki tortowej Masa budyniowa

Orkiszowe ciasto drożdżowe z owocami i kruszonk±

                          Je¶li tak jak ja lubicie ciasta drożdżowe to z cał± pewno¶ci± dzisiejszy wypiek Wam posmakuje. Miękkie, pachn±ce, z truskawkami i rabarbarem, wzbogacone twarożkiem, posypane pyszn± kruszonk±. Jest po prostu pyszne. Uwielbiam drożdżowe ciasta i nigdy nie mogę poj±ć, co

Szarlotka wg. rodzinnego przepisu

. Zaczynamy od ciasta: kostka masła, 1 5 kostki smalcu z lodówki , 2 szklanki m±ki krupczatki, 2 szklanki m±ki zwykłej, 1 5 szklanki cukru, cukier waniliowy, czubata łyżeczka proszku od pieczenia, 4 żółtka, 2 jajka. 1. Na stolnice wysypać m±kę krupczatka i zwykła i proszek do pieczenia. 2. Pokroić

Sernik z makiem Siostry Anastazji

zwiększyłam dodatek sera, ciasto wyszło dosyć słodkie, więc możecie jeszcze trochę zmniejszyć jego ilo¶ć.   Sernik z makiem Siostry Anastazji   Składniki- ciasto: 45 dag m±ki pszennej typ 450 20 dag masła 82 w oryginale kostka margaryny 4 łyżki kwa¶nej ¶mietany w oryginale 2 łyżki 5 żółtek

Rolada bananowa

, wlać krupczatkę rozprowadzon± w 1 3 szkl. Zimnego mleka i mieszaj±c zagotować, odstawić do ostygnięcia. Pozostałe mleko zagotować, sparzyć nim orzechy. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, ucieraj±c dodawać zimny budyń i orzechy. Wystudzone ciasto delikatnie odwin±ć ze ¶ciereczki i

Rolada w kropeczki z kiwi i mas± cytrynow±

¶ciereczkę, usun±ć papier, ciasto zrolować . 65279 Masa cytrynowa: Składniki: - 20 dag masła - 1 szklanka mleka - 3 łyżki m±ki krupczatki - cukier waniliowy  - 3 łyżki cukru pudru - sok z połówki cytryny - 8 miękkich kiwi 65279 65279  Zagotować 2 3 szklanki mleka. M±kę krupczatkę rozprowadzić w 1

Portugalskie babeczki z kremem jajecznym

  SKŁADNIKI: 3 łyżki m±ki 1 i 1 4 szklanki mleka skórka z 1 2 cytryny laska cynamonu 1 i 1 4 szklanki cukru 2 3 szklanki wody 6-7 żółtek rozkłuconych 1 2 łyżeczki extraktu wanilii opcjonalnie cynamon mielony do smaku 600 g ciasta francuskiego lub zrób je sam a jak to robia w

Podsumowanie i wyniki konkursu ¦więta z Kasi±

¶mietankowy, 1 cukier waniliowy, sok z połowy cytryny, 125 g rozpuszczonej margaryny Kasia, kandyzowana skórka pomarańczowa M±kę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekan± margarynę, żółtka i ¶mietanę. Ciasto zagnieć, zawiń w folie i wstaw na 30 min do lodówki. Duż± tortownicę wyłóż

Mi¶ na urodziny

przepiękny i wyj±tkowy tort dla synka, taki, jakiego w moim domu się nie robiło. I padło na tort 3D. I chyba się udało, z reszt±, sami oceńcie : Tort wyszedł na ok. 30 porcji.     Biszkopt duży trzeba upiec 2 takie biszkopty blacha 30 x 40 cm : * 8 jaj, * 8 łyżek m±ki krupczatki, * 10 łyżek cukru

Panettone

wcze¶niej przygotowujemy zaczyn z maki krupczatki, drożdży i ciepłego mleka. Odstawiamy go na 3 godziny w ciepłe miejsce, a potem foliujemy i chowamy na noc do lodówki. Wieczorem zalewamy rumem rodzynki i skórkę z pomarańczy. jak pisałam wcze¶niej, ja skórki nie zalewałam gdyż miałam j± w syropie

Le¶ny mech

 Zielone ciasto nie dla ufoludków , a dla wielbicieli szpinaku. 65279 Skusił mnie oczywi¶cie ten ,,warzywny składnik i zrobiłam ciasto z ciekawo¶ci spróbowania tego poł±czenia. No cóż ogólnie ciasto jest bardzo dobre, ale... No wła¶nie szpinak się lekko wyczuwa ,tak w smaku jak i w zapachu

Wyjatkowo pyszne babeczki:

przesiane wcze¶niej przez sito sypkie składniki z masłem. Pod koniec dodać jajo i zagnie¶ć ciasto. Włożyć do woreczka foliowego do lodówki, najlepiej na na 24 godziny.   Krem:   Mleko - 1,5 szklanki Cukier kryształ - 1 szklanka Masło - 3dag M±ka pszenna nie krupczatka! - 3dag Żółtka - 4

P±czki z biał± obwódk±-wyborne

P±czki z biał± obwódk±-dlaczego nie zawsze ta obwódka wychodzi??? Dlatego,że ciasto mamy za ciężkie czyli zbyt zbite. 1-Sekret lekkiego ciasta-...długie wyrabianie!!! Poprzez wyrabianie ciasta wtłaczamy do niego powietrze  które nadaje mu lekko¶ci.I nie wystarczy 5 minut.Wyrabiać musimy dobre 20

Faworki na żółtkach z m±k± krupczatk±

partię ciasta rozwałkowałam ciut za grubo i już zrezygnowana chciałam zwalić perfidnie winę na przepis Ale druga partia choć z tego samego przepisu ale cieniej rozwałkowana, była już ok : Zatem dobra rada! Kiedy rozwałkowujecie ciasto, i dojdziecie w końcu do wniosku że już cieniej się nie da

Babka drożdżowa Ewy Wachowicz

na moje oko na szklankę mleka powinno się dać około 50 dag m±ki. Nie myliłam się. Po dodaniu 35 dag m±ki, jak proponuje Pani Ewa, ciasto wychodzi lej±ce i za Chiny nie da się go zagnie¶ć tak, aby odchodziło od miski. Sił± rzeczy obawiałam się więc, co wyjdzie z mojej babki, gdyż musiałam też

Ciasto drożdżowe ze ¶liwkami

Ciasto drożdżowe ze ¶liwkami nieodparcie kojarzy mi się z moj± Babci±... Uwielbiała Je i t± miło¶ci± zaraziła również mnie. I choć to fakt, że można je kupić w sklepie, to przygotowanie domowego ciasta drożdżowego naprawdę nie jest trudne, a jego smak jest o niebo lepszy od oferowanych gotowców

Pierogi z mięsem

SKŁAD: ciasto: 2 i 1 2 szklanki m±ki pszennej 1 szklanka m±ki krupczatki ok. 1 szklanki wody gor±cej szczypta soli farsz: 2 duże udka z kurczaka 1 marchewka kawałek selera 1 pietruszka 3 ¶rednie cebule sól pieprz 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego Dodatkowo: olej do

Jak wi¶nie, to Fale Dunaju

 tylko z wi¶niami. Uważam, że te owoce nadaj± wypiekowi ciekawy wygl±d i wyrafinowany smak. Fale Dunaju  z wi¶niami Składniki na ciasto: 1 kostka margaryny quot Palma quot 25 dag cukru pudru 30 dag m±ki krupczatki 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2 płaskie łyżki kakao 2 płaskie

Ciasto drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonk±

Fantastyczny efekt, a mimo, że na pierwszy rzut oka skomplikowane, to w rzeczywisto¶ci bardzo proste ciasto. Jest delikatne dzięki budyniowi i ¶wietnie przechowuje się nawet w czasie upałów. W sam raz na chwilę obecn± - z malinami i borówkami. Kruszonka dzięki m±ce krupczatce i cukrowi kryształowi

Ciasteczka rozyczki

Składniki skladniki na 60 rozyczek : 400g zimnego masla 5 szklanek maki najlepiej pol na pol pszennej i krupczatki ja nie mialam krupczatki 6 zoltek 1.5 szklanki cukru pudru szczypta soli 3 lyzki wody jesli ciasto sie nie chce sklejac Sposób przyrz±dzenia Maslo posiekac z

P±czki przepis III

najpierw przesiałam przez sito do jednego naczynia. A dodaj±c m±kę do ciasta uważałam z ilo¶ci±, chciałam, żeby ciasto pozostało do¶ć luĽne, na sam koniec oprószyłam m±k± ciasto wtedy już nie kleiło mi się do r±k i już nie zagniatałam. Z podanej ilo¶ci m±ki, zostało mi 1 2 szklanki, której już nie dałam

Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonk±

                 Miałam wielk± chęć na ciasto drożdżowe z owocami. Wybrałam maliny, bo dawno ich nie jadłam, a ostatnimi dniami przeważały u mnie w wypiekach truskawki. Skorzystałam wprawdzie z mrożonych owoców, ale wkrótce na pewno zrobię także ze ¶wieżymi. Przepis na to ciasto wyszukała dla mnie

Chleb czosnkowy Dana

suszonych drożdży 75 ml ¶wieżo wyci¶niętego soku pomarańczowego 100 g m±ki krupczatki 10g drobno zmielonej soli najlepiej Maldon 75 ml oliwy z oliwek + do posmarowania m±ka kukurydziana do wysypania blachy Składniki na nadzienie czosnkowe: 3 rozdzielone na z±bki główki czosnku 2 łyżki oliwy z

Brzoskwiniowa szarlotka

Przepis pochodzi z gazetki Ciasta Na Stół - przepisy czytelników 3 2011 PYSZNE ,MIĘCIUTKIE .PACHNˇCE .PYCHA Składniki na blaszkę o wymiarach 23*25 cm Ciasto : 75 dag m±ki krupczatki 6 żółtek 2 kostki margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru

Krucha szarlotka z waniliow± piank±

     My, Polacy, kochamy jabłka i szarlotki. W sumie zastanawiam się sk±d ta miło¶ć, bo gruszki też rodzime, a już tak± popularno¶ci± się nie ciesz±. A na blogu szarlotek mało, więc pomału trzeba to będzie zmieniać: Tym razem kruche ciasto z m±ki krupczatki i kawałki twardych, lekko kwaskowych

Pyszne ciasto Ple¶niak

          Zachciało się czego¶ słodkiego więc moja rodzina wybrała ciasto jakie mam im zrobić Ple¶niak padło i zrobiłam SKŁADNIKI: m±ka krupczatka 4 szklanki 6 jaj 270 gram Kasi proszek do pieczenia 4 łyżeczki cukier puder 2 szklanki agrest z 5 słoików pół litrowych z kompotu 65279

Tort z mchu i granatu - szpinak

cukier puder 4 łyżki Ciasto: 1. Zmiksowałam jaja z cukrem na puch. 2. Wlałam olej. 3. Dodałam m±kę z proszkiem do pieczenia. 4. Na końcu dodałam rozmrożony  szpinak . 5. Wysmarowałam tortownicę margaryna i obsypałam krupczatk±. 6. Przełozyłam masę i wstawiłam do pieca. 7. Piekłam godzinę w 170

Moja pizza

. Moja pizza Ciasto: 5 szklanek m±ki krupczatki 10 dag ¶wieżych drożdży 5 łyżek oliwy z oliwek 2,5 - 3 szklanki ciepłej wody ilo¶ć wody zależy od sucho¶ci m±ki 3 4 łyżeczki soli 3 4 łyżeczki cukru Wykonanie ciasta: 1. M±kę przesiać do miski, dodać oliwę, rozkruszone drożdże, ciepł± wodę, sól i cukier

Ciasto chałwowo orzechowe

wkładamy do lodówki na ok 2-3 kwadranse. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na dwie czę¶ci. Wałkujemy je na mocno podsypanej krupczatk± desce. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem blachy o wymiarach 25x40 cm. Pierwszy placek pieczemy w 175 stopniach ok 15 - 20 minut. W tym czasie przygotowujemy

mazurki

dopisuje mamy niepowtarzaln± okazję przyswoić sobie pewn± prawidłowo¶ć robienia kruchego ciasta na mazurka. Mazurki robi się noc±. Proste i genialne. Zreszt± mazurek to potrawa na Wielk± Noc. Przepis na Mazurek m±ka krupczatka 8211 30 dag masło 8211 niecała kostka cukier puder 8211 10 dag

Kruche ciasto ze ¶liwkami, piank± i kruszonk±

. Wyci±gamy ciasto i układamy na nim połówki ¶liwek. Ubijamy pianę z białek i wylewamy j± na ciasto. Wszystko posypujemy kruszonk± i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Ciasto wychodzi bardzo kruche dosłownie rozpada się w rękach i bardzo ma¶lane. Dla mnie jednak za kruche - pewnie przez krupczatkę

Ciasto z cynamonowych ¶limaczków

Idealne ciasto dla posiadaczek długich paznokci i nielubi±cych brudzic r±k.Wszystko odbywa się bez wygniatania ciasta. SKłADNIKI : na 3-4 foremki ok.425 ml pełnego mleka 110 ml oleju ro¶linnego ok.100 g cukru 1 torebeczka drożdży instant 1 2 kg m±ki krupczatki lub tortowej + ok.200 g extra

MAZUREK

Ciasto kruche na mazurka 1 porcja ciasta na standardow± blaszkę do pieczenia Składniki: - 30 dag m±ki krupczatki dla mazurka ¶liwkowego 40 dag - 20 dag masła dla mazurka ¶liwkowego 30 dag - 10 dag cukru pudru - 3 ugotowane !!! testowali¶my w domu różne przepisy, wersja pochodz±ca od Babci

Cynamonowa chałka kulkowa palce lizać

chałka to ma w sobie nieco z niej i nieco z chleba ¶niadaniowego i nieco z czego¶ innego jeszcze.Pochodzenie jej jest z pewno¶ci± nie europejskie. Tworzy się j± wła¶nie układaj±c do¶ć ciasno kulki ciasta drożdżowego w sporej formie z kominem do babek.Kulki wcze¶niej obtaczamy w płynnym masełku a

Babeczki z budyniem

ciasto: - 2 szklanki m±ki pszennej - 1 szklanka m±ki krupczatki - 1 kostka margaryny Kasia lub masła - poł łyżeczki proszku do pieczenia - 1 3 szklanki cukru pudru - 2 żółtka Na budyń: - jedna paczka budyniu waniliowego na 0,5l - 0,5l mleka   Wykonanie: Masło posiekać nożem razem z m±k±

Snikers siostry Meri

Składniki Ciasto Kakaowe: 7 jajek 3 4 szklanki cukru 2 łyzki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka maki krupczatki sok z połowy cytryny Ciasto orzechowe: 5 białek 1 szklanka cukru 25 dkg orzechów siekanych 1 łyżka miodu 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka maki krupczatki Masa

Jabłecznik z malinami

zaskakuje nie tylko kompozycj± składników, ale też smakiem i kolorem. W wersji na ciepło idealnie współgra z lodami waniliowymi lub bit± ¶mietana. Rozpusta? Trochę tak, ale przecież żegnamy wakacje.      Ciasto:   * 2 szklanki m±ki pszennej * 1 szklanka m±ki krupczatki * 200 g zimnego masła * 3 4

Sernik kapłański

nie zmielonego, ale rozgniecionego widelcem. Wyszło super... no i pysznie! Ľródło: Poradnik domowy Sernik kapłański Składniki: Ciasto: 50 dag m±ki krupczatki 30 dag masła lub margaryny 1 - 1,5 szklanki cukru 3 łyzki kakao 3 duże żółtka z biegu dałam 4, ale ciastu to nie zaszkodziło

Placki ziemniaczane z dodatkiem m±ki krupczatki

pieprz biały mielony do smaku nbsp oliwa z oliwek nbsp do smażenia nbsp Trzemy na tarce ziemniaki, odciskamy z wody. Wsypujemy m±kę krupczatkę. Dodajemy sól i pieprz. Wbijajmy jajko. Wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy na chwile 15 minut aby ciasto doszło do siebie. Oliwę wlewamy i

Sernik z brzoskwiniami wg przepisu Siostry Leonilii

pysznego kruchego ciasta z m±ki krupczatki, która zawsze drapie mnie w dłonie podczas zagniatania ciasta. Gwarantuję, że przepis jest doskonały w każdym calu, a sernik wychodzi pycha!. Przepisem obdarowałam połowę rodziny, która piecze go teraz zawsze ¬ródło przepisu: Ciasta Siostry Leonilli

DROŻDŻOWE CIASTO Z JABŁKAMI, CYNAMONEM i WANILIOWˇ KRUSZONKˇ

Ja dzi¶ zrobiłam sobie prezencik urodzinowy w postaci pysznego ciasta drożdżowego które przypomina mi smaki dzieciństwa i przywołuje wspomnienia : Unosz±cy się z piekarnika zapach jabłek, cynamonu no i waniliowa kruszonka to jest wła¶nie to co lubię najbardziej : Dzi¶ przetestowałam ten przepis

Chleb wieloziarnisty bez wyrabiania

Pyszny chlebek z miękkim, wilgotnym, ciężkim mi±ższem i chrupi±c± skórk±, nafaszerowany rozmaitymi ziarnami. Długo zachowuje ¶wieżo¶ć i pasuje do wszystkiego. Polecam. Inspirowałam się na przepisie z Galerii Potraw , podaję zmodyfikowan± wersję. Składniki: 2 szklanki m±ki krupczatki 320 g 2

Jabłkomakowiec

To ciacho zrobiłam już jaki¶ czas temu, ale jak zwykle z braku czasu i nawału innych obowi±zków dopiero teraz pokazuję wam. Sam placek jest wynikiem kompromisu dla rodziny, gdzie ci±gle przed ¶więtami słychać kłótnie co jest lepsze makowiec, czy szarlotka. Z drugiej strony jeżeli zrobię kilka ciast

Pijak

     czyli biszkopt z białkowym blatem kokosowo-makowym i klasycznym kremem budyniowym, uwieńczony mocno pijanymi biszkoptami oblanymi czekolad±. To bardzo popularne ciasto, dostępne w wielu cukierniach, często goszcz±ce na rodzinnych uroczysto¶ciach czy przy okazji ¶wi±t. W moim rodzinnym domu

Sernik z masłem orzechowym i orzechami w słonym karmelu

masłem orzechowym i orzechami w słonym karmelu     kruche ciasto: 150 g m±ki pszennej 100 g m±ki krupczatki 150 g masła 50 g cukru 1 jajo szczypta soli     masa serowa: 500 g twarogu tłustego 250 g mascarpone 150 g cukru 3 jaja 200 g masła orzechowego z kawałkami

Tarta z czere¶niami

szkoda. Ku mojemu zaskoczeniu, ¶wietnie komponuj± się z kremem migdałowym. Bardzo jest też dobry spód do tarty wg poniższego przepisu, kruchy i lekki. A przepis znalazłam na opakowaniu m±ki krupczatki z kłoskiem . Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki m±ki krupczatki 1 4 szklanki cukru pudru 100 g masła

Szybkie ciasto ze ¶liwkami

Składniki 250 g margaryny 200 g cukru 100 g m±ki krupczatki 200 g m±ki pszennej 3 ż oacute łtka 4 białka 3 łyżki ¶mietany 18 1 łyżeczka proszku do pieczenia 700 g ¶liwek węgierek lub podobnej do węgierek dużej odmiany Przygotowanie Margarynę ja używam Kasi utrzeć z cukrem na sztywny

Ciasto migdałowe ze ¶liwkami i migdałow± kruszonk±

  Macie ochotę na co¶ pysznego?  Polecam migdałowe ciasto ze ¶liwkami i migdałow± kruszonk±. Ciasto zrobione z m±ki migdałowej i m±ki krupczatki sprawia, że jest bardzo delikatne, nie za suche, idealnie słodkie, a do tego puszyste i bardzo smaczne.  Proste w wykonaniu, wystarczy chwila, aby

Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonk±

CIASTO: - 3 szklanki m±ki + 6 łyżek m±ki krupczatki użyłam więcej - 1 szklanka ciepłego mleka - ok.1 2 szklanki cukru - cukier waniliowy - 2 jajka - 1 żółtko białko zostawiamy - 150g masła rozpu¶cić i ostudzić - 42 g drożdży KRUSZONKA: - 1 2 szklanki m±ki krupczatki - 1 2 szklanki cukru - ok

Wiosenna drożdżówka z rabarbarem

Pamiętam z dzieciństwa drożdżowy kołacz z rabarbarem pieczony przez babcię. Nie wiem czemu, ale jako¶ ¶rednio mi wtedy smakował. Inne ciasta babci wprost przeciwnie. Dlatego przez te wszystkie lata jako¶ omijałam rabarar, aż do dzisiaj. Czerwone łodygi jako¶ tak zwróciły moj± uwagę na półce w

Tort tiramisu na biszkopcie

z m±k± ziemniaczan± i delikatnie ale dokładnie mieszamy w jedn± stronę, zagarniaj±c także m±kę, która opadnie na dno miski . Ciasto wlewamy do tortownicy o ¶rednicy 24-26 cm. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony

Maamul

kwiatów pomarańczy, cukier puder. Mieszam m±kę z cukrem i wod±. Wlewam do niej rozpuszczone, pieni±ce się masło, mieszam. Mleko podgrzewam prawie do wrzenia, zdejmuję z ognia, wsypuję do niego sodę, ł±czę, wlewam do m±ki, wszystko razem mieszam. Ciasto delikatnie wyrabiam, przykrywam foli± i odstawiam na

Sernik jagodowo truskawkowy

budynie waniliowe po 40 g 1 łyżka m±ki krupczatki 189 margaryny roztopionej parę kropli aromatu waniliowego Ponadto: 350 g owoców cukier puder do posypania Wykonanie: Na pocz±tek wykonać spód ciasta: wszystkie podane składnika zagnie¶ć na stolnicy, w jednolite ciasto. Włożyć do woreczka i

Góralka niskopienna z owocami i kremem

ro¶linnego sok z cytryny 15-20 dag wi¶ni ¶wieżych bez pestek lub wi¶nie mrożone Do posypania: cukier puder cukier waniliowy szklanka o pojemno¶ci 250 ml nbsp Przygotowanie Ciasto: Wodę nbsp zagotować z tłuszczem. Do gotuj±cej wody dodać szklankę m±ki krupczatki poł±czonej z proszkiem do

Tarta z rabarbarem

lodówki.   Białka ubijamy na sztywno z 3-4 łyżkami cukru, i szczypt± soli. Ł±czymy 50 g margaryny,5 łyżek cukru, 1 2 szklanki  m±ki krupczatki i zagniatamy ciasto na kruszonkę. Forme do tarty smarujemy  tłuszczem,obsypujemy bułk± tart±. Po wyjęciu Ciasta z lodówki , rozwałkuj je i wyłóż nim formę

Mazurek krówkowy

ocenię je na celuj±cy Ale od pocz±tku. Dzisiaj chciałabym pokazać Wam mazurek z krówkami. Spód - niezbyt słodki, kruchy, z dodatkiem m±ki krupczatki której t± krucho¶ć zawddzięcza. Masa - słodka, ci±gn±ca się choć to zależy z pewno¶ci± od rodzaju użytych krówek , po prostu bajeczna : A do tego

Szarlotka tatrzańska

krupczatki 250g masła 4 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki ¶mietany 65279 JABŁKA: 3 kg jabłek - najlepiej szara reneta 2-3 łyżeczki cynamonu 3-4 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: CIASTO: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki

Kremówki Irish Cream

, kremówki te s± na cie¶cie kruchym... I proszę o głosowanie na te kremówki w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku 2013 Odno¶nik po prawej : Z góry dziękuję! Kremówki Irish Cream 65279 300 g m±ki krupczatki 70 g m±ki pszennej 50 g m±ki ziemniaczanej 2 kostki masła razem 400 g 200 g cukru 2

Mazurek wi¶niowy

krupczatki 5 dag cukru pudru 10 dag masła 1 żółtko 0,5 łyżki ¶mietany szczypta soli M±kę poł±czyć z pudrem i posiekać z masłem na proszek. Dodać żółtka i szybko ! zagnie¶ć, zawin±ć w folię. Odłożyć ciasto do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować, przełożyć do foremki mazurkowej bez jednego boku , wokół

Miejsca:

Wi¶niowa (32)
Maków (12)
Warta (11)
Tłuszcz (10)
Poro (5)
Pasto (4)
Warszawa (3)
Janów (3)
Divo (3)
Zamo¶ć (2)

Firmy:

RUCH (11)
Coca-Cola (3)
Zono (2)
Samsung (2)
Auchan (2)
Żywiec (1)
Wawel (1)
Tesco (1)
SKOK (1)
Onet (1)