Wszystko o:

ciasto z biszkoptami

Ciasto fantazyjne z kolorowym biszkoptem

wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do 1 3 dodać kakao i wylać na jasne ciasto, łyżką lub widelcem wymieszać w jedną stronę robiąc k oacute łka. Piec w 180 stopniach przez 30 min. Blaszka 36 20 cm. nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp Galaretkę wymieszać z żelatyną, rozpuścić w

Ciasto cappuccino z wiśniami na makowym biszkopcie

Kawę z wiśniami odkryłam już jakiś czas temu. Jako, że jest to genialne połączenie postanowiłam do niego wrócić. Tym razem do biszkoptu dodałam trochę maku, wiśnie przesmażyłam i dodałam do nich galaretkę. Masa jest zrobiona na bazie serka mascarpone i jak dla mnie jest to właśnie najważniejsza

Makowo- kokosowe ciasto z biszkoptami

do 3 4 masy. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu ciasta, a na niej układać biszkopty nasączone alkoholem ja użyłam rumu wymieszanego z herbatą . Wierzch ozdobić polewą czekoladową kupiłam gotową czarno- białą

Ciasto z serkiem mascarpone i biszkoptami

Biszkopt: 4 jaja 1 szklanki mąki 190 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki wody Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, ubite na sztywno białka oraz wodę i proszek do pieczenia. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec ok. 30 minut w

Dietetyczne ciasto warstwowe na biszkopcie z truskawkami :

BISZKOPT: 6 jajek 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka słodziku w płynie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 0,5 1 łyżka mleka granulowanego odtłuszczonego Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodajemy wszystkie składniki, mieszamy. Wyjdzie dość gęste ciasto

Ciasto makowe z biszkoptami

nagrzanego piekarnika, piec około 35 minut w temp 170 stopni. Masło utrzeć z pozostałym cukrem pudrem, śmietaną i nutellą na puszystą masę. Przyprawić do smaku aromatem i sokiem z cytryny. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na połowę, posmarować połową masy, ułożyć biszkopty skropione rumem, wyłożyć resztę

ciasto toffi z biszkoptami

rozsmarowaćna wierzchu ułożyć biszkopty nasączone resztą kawyśmietane ubić z cukrem pudrem usztywniaczem lub żelatynąwylać na biszkoptyna końcu zalać galaretkąsmak galaretki można oczywiśćie zmienić,ciasto jest dość słodkie wiec radziłabym nie słodzić kawy do pączowaniaprzepis pochodzi z miesiecznika CIASTA

Ciasto z biszkoptami, galaretką i kremem ajerkoniakowym

.Oetker - kostka miękkiego masła - 200 - 250 ml mleka - galaretka czerwona - okrągłe biszkopty     Jaja utrzeć z cukrem do białości, powoli dodawać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Dużą, prostokątną formę wysmarować masłem tylko dno! i wysypać bułką tartą. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika

Lekkie ciasto z kremem i czereśniami w galaretce biszkopt z galaretką i z owocami

przesianą mąkę i zmielone migdały lub łyżką . Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 35 25cm. Piec około 20 minut w temperaturze 170 o C. Wystudzić a następnie przekroić na pół. krem: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i z masłem. W osobnym naczyniu zmiksować pozostałą szklankę mleka z jajkiem i obiema

Cappuccino

Ciasto to pochodzi z dużego zbioru przepisów siostry Anastazji, ale nie bardzo pamiętam z której książki, zresztą przepis jest genialny. Biszkopt jest mięciutki i taki puszysty, ciasto kokosowe chrupiące i bardzo słodkie, a masa to taką jaką pamiętam z dzieciństwa delikatna, aksamitna i teraz

Tort Jubilat

Przepis na tort pochodzi z gazety Smacznego ! ze stycznia 1998 no i oczywiście musiałam go lekko zmodyfikować, a mianowicie zmieniłam lekko krem i dołożyłam jeszcze do niego biszkopt orzechowy. A wracając do ciasta było przepyszne, delikatne, mało słodkie więc można było się skusić jeszcze na

Tort na 2 urodziny mojej córeczki Julki

delikatnie mieszamy. Z mąką i kokosem..................................................................... Ciasto również wylewamy na wysmarowaną papierem do pieczenia  średnią foremkę i pieczemy tak jak pozostałe biszkopty. Biszkopt kokosowy przed pieczeniem

Tort orzechowo-makowo-kawowy

................................................. Na to kładziemy biszkopt makowy na który nakładamy masę kawową. Makowy z masą kawową........................................................ Na masę kawową nakładamy ostatni orzechowy biszkopt.  Boki ciasta smarujemy masą budyniową i obsypujemy zmielonymi orzechami, a następnie delikatnie

Sposoby na zakalec

cytryny ułatwi ubijanie. 5.Czerstwy biszkopt Długo przechowywany biszkopt staje się twardy i kruszy się. Aby przywrócić mu świeżość, ciasto wystarczy obficie skropić sokiem owocowym lub winiakiem. 6. Piana z białek Białka ubiją się na bardzo sztywną pianę, gdy pod koniec ubijania doda się niewielką

Testujemy świąteczne ciasto. Dla początkujących

ciasta mogłyby być jakieś... niepełne. Ciastem zimowym najczęściej są makowiec lub piernik. Ale pieczemy i babki drożdżowe lub piaskowe, i modne ciasta z marchwią, i serniki. A ja proponuję coś najprostszego. Należącego do rodziny biszkoptów . Czyli ciast suchych, ale puchatych, jak mówiłam w

Zamek Księżniczek

dodajemy barwnik spożywczy czerwony nadal ubijając. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. . Ciasto wylewamy na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia, jedną prostokątną a drugą kwadratową i tak robimy po kolei z wszystkimi barwnikami. Biszkopty

Ciasto capuccino dieta Dukana, faza II i wyjazd

  Wyjeżdżamy na trzy tygodnie do Polski, ale zostawiam was  z pysznym ciachem do kawy. Do zobaczenia wkrótce !!!   Składniki: biszkopt: 4 jajka 2 białka 2 łyżki słodzika w proszku 4 łyżki mazeiny skrobi kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao   Krem: 2

Ciasto capuccino

Przepis z http: magicznakuchnia.blox.pl html Ciasto capuccino dieta Dukana, faza II i wyjazd Wyjeżdżamy na trzy tygodnie do Polski, ale zostawiam was  z pysznym ciachem do kawy. Do zobaczenia wkrótce !!! Składniki: biszkopt: 4 jajka 2 białka 2 łyżki słodzika w proszku 4 łyżki

Tort Tiramisu z malinami

bąbelki powietrza równomiernie uciekły z ciasta**. 65279 Dalej ostudzić na kuchennej kratce. Polecam przygotować biszkopt dzień wcześniej. Przed przygotowaniem tortu wierzch biszkoptu przyciąć na równo, a następnie przekroić na 4 blaty. Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w espresso, mleko zagotować

Torcik na 4 urodziny Julci w kształcie sukienki lalki

..................................................................................... Tortownicę oraz miskę z ciastem wkładamy do piekarnika razem i pieczemy w temp. 180 C przez 25-30 minut. Biszkopty po u pieczeniu powinny być lekko rumiane. Biszkopty po upieczeniu................... .................................... W między czasie przygotowujemy budyń. Z litra mleka odlewamy 3 4

Ciasto Kawowe

podobnie czyli ubijamy jajka z cukrem na sztywna pianę. Do piany dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sypaną kawę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C przez około 20-25 minut

Aby poprawić nastrój podczas podłej pogody...

wierzch będzie się lekko uginać pod naciskiem palców, a krawędź bardzo lekko dostawać od brzegu formy. Nie trzymaj biszkoptu zbyt długo w piekarniku, bo pokruszy się podczas zwijania. Powinien być miękki i gąbczasty. Blaszkę z ciastem wyjąć z piekarnika, posypać warstwą cukru pudru grubości niecałych 2

Abc udanego biszkoptu

się identycznie jak powyżej z całych jaj ubijanych na parze . Różnica polega jedynie na tym, że ubija się same białka z cukrem. Idealne ciasto dietetyczne. Wasze sposoby na ciasta biszkoptowe: Biszkopt, który zawsze się udaje Biszkopt niezawodny Biszkopt z 6 jajek Rewelacyjny biszkopt do tortów

Tort motylek- przepis

szypułek i pokrojonych w kostkę truskawek. Najgrubszy krążek ciasta układamy na spodzie tortownicy. Nasączamy go równomiernie 2 5 herbaty z limonką. Gdy galaretka z truskawkami zacznie mocno zastygać, wykładamy ją na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta, lekko

Malinowa rozkosz

.......................................................... Biszkopty w całości.............................................................................. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym. Śmietana i cukier waniliowy

Tort piętrowy

dobrze wszystko docisnęłam. Samą górę biszkoptu z wierzchu lekko obkroiłam nożem tą przypieczoną skórkę, tak by na wierzchu był miąższ ciasta po to by śmietana lepiej się przykleiła. Przełożony masami biszkopt posmarowałam na górze i po bokach cienką warstwą bitej śmietany i wstawiłam do lodówki na

CIASTO ARCHITEKTA

nadmiernemu stężeniu, masę przygotowujemy w trakcie przekładania ciasta.   Przekładanie ciasta :  Banany obieramy kroimy w krążki o grubości biszkoptu ciemnego i skrapiamy sokiem z cytryny.   Na jasnym biszkopcie równomiernie rozprowadzamy kakaową masę budyniową. W ciemnym biszkopcie wykonujemy za pomocą

Najlepsze ciasto na świecie- truskawkowe love:

polonistycznymi o ile jakieś mam:D , ale chyba nie po to wchodzicie na bloga o pieczeniu, aby czytać opowiadania, prawda?  No więc, truskawkowe love to taka moja nazwa tego ciasta. Pierwsze i najważniejsze to, to,że: - To nie jest sernik, ani żaden biszkopt z galaretką. To najwspanialsze ciasto na świecie

Urodzinowy tort Lili

. To był udany eksperyment: . Tort składa się z dwóch biszkoptów: ciemnego wg przepisu, z którego korzystam od lat klik , oraz rzucanego Doroty, który również znajduje się na blogu klik . Ja biszkoptów nie nasączam, ale oczywiście można jeśli ktoś ma ochotę.                 URODZINOWY TORT

Tort tiramisu na biszkopcie

z mąką ziemniaczaną i delikatnie ale dokładnie mieszamy w jedną stronę, zagarniając także mąkę, która opadnie na dno miski . Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony

Smerfetka

przez około 30 min. najlepiej sprawdzić patyczkiem . Po wyjęciu z piekarnika wyjąć ciasto z formy i odwrócić do góry dnem. Krem: Kiedy biszkopt stygnie, przygotować krem. Zagotować dwie szklanki mleka z cukrami. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąkami. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać

Ombre rose cake tort w róże

warstw Jeśli nie macie dwóch foremek i piec będziecie biszkopty po kolei lub obawiacie się, że misa miksera nie pomieści takiej ilości ciasta, przygotujcie każdy biszkopt osobno, z połowy ilości składników, które podałam, czyli wg.ilości podanych np.   tutaj szklanka ma 250 ml 10 jajek 1 i  189

Urodzinowy Zuger Kirschtorte- tylko dla dorosłych

Zapraszam na kawałek niezwykłego Zuger Kirschtort-u. Ciasto wywodzi się ze szwajcarskiego miasteczka Zug, gdzie lokalny cukiernik, Heinrich Höhn, upiekł je po raz pierwszy w 1921 roku. Tort stanowi ciekawe połączenie orzechowych płatów bezowych, kremu maślanego z biszkoptem, bardzo mocno nasączonym

Cesarz Fryderyk Wilhelm i jego tort.

zaopatrzyłem się w potrzebne ingrediencje i w pewien ciepły, czerwcowy wieczór zamknąłem się w kuchni i zacząłem z właściwą sobie werwą uprawiać kulinarną magię.             Spód. Spód musiał być czekoladowy i kruchy. Ugniotłem dzielnie ciasto, wsadziłem do lodówki, jak kazali i zabrałem się za część wiśniową

Łabędzi puch

Staram się gotować sezonowo. Jednak czasem nachodzi mnie ochota na coś, co z obecną porą roku nic wspólnego nie ma. Na przykład na ciasto z kremem w środku lata, kiedy powinno się wykorzystywać jak najwięcej świeżych owoców i warzyw. Tak też było i z tym ciastem. Po raz pierwszy zjadłam je niedawno

Ciasto architekta

  Choć ciasto jest dość pracochłonne, warto się potrudzić dla efektu wizualnego i smakowego: Składniki: Biszkopt jasny: 6 jajek 1szkl cukru 1szkl mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 4 jajka 3 4szkl cukru 1 2szkl mąki 2łyżki kakao 1łyżeczka proszku do

O pisarzach i jedzeniu

ciasto na biszkopt, które rzuciła teraz na stół wysypany mąką... 8221 Oj, niedobrze to wygląda, marna perspektywa dla biszkopta, który przecież rośnie w piecu wyłącznie dzięki pęcherzykom powietrza, dlatego należy się z nim obchodzić troskliwie, ostrożnie i nadzwyczaj delikatnie. A tu ktoś nim rzuca o

Klasyczny tort orzechowo-kawowy

Klasyk w śród tortów, jeden z ulubionych mojej Julci jak się okazało. Orzechowe ciasto z pyszną kawową masą, chodź niezbyt słodki za to bardzo kaloryczny, a to za sprawą dużej ilości masła. Tort idealny na święta lub nadchodzący karnawał, ja piekłam go na imieniny. Składniki na biszkopt orzechowy

Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami

. Dlatego polecałaby wypróbować ciasto na sylwestra idealnie nadaję cie na taką okazję kiedy już nasze pociechy pójdą spać. Jeżeli zaś nie macie owoców z nalewek to ciasto również wyśmienicie smakuje z owocami z kompotu lub w sezonie letnim ze surowymi owocami.   Składniki: Biszkopt: 1 2 kostki masła

tort czekoladowy z nutellą

przeciągnąć przez biszkopt 8211 nitka zadziała jak najlepszy nóż. Z drugim nacięciem postąpić dokładnie tak samo. Biszkopt najlepiej przecina się na drugi dzień po upieczeniu. Gdy biszkopt będzie przecięty przygotować poncz do nasączenia ciasta. Cukier rozpuścić w 189 szklanki ciepłej wody, dodać sok z

Tort świnkowy

tylko dno . Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170 186 C około 30 - 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka . Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3

Ciasto szachownica - przepis

biszkopty, przygotowałam krem i zaopatrzona w ostry nóż oraz długą linijkę przystąpiłam do składania ciasta. Jakież było moje zaskoczenie kiedy okazało się, że samo złożenie ciasta zajęło mi raptem 15 minut. I że chociaż wygląda na skomplikowane, wcale takie nie jest. Natomiast jest przepyszne i od razu

Malinowo-jeżynowo-czekoladowe tartaletki

foremki z biszkoptu powycinać krążki wielkości tartaletek wewnątrz . Korpusy z ciasta przy pomocy pędzelka wysmarować wewnątrz dno i boki ganachem czekoladowym. Krążki biszkoptu zanurzyć w syropie, włożyć do wnętrza korpusów z ciasta. Wierzch posmarować ganachem. Przy pomocy tej samej okrągłej foremki

Tort bananowo-truskawkowy na Dzień Taty

przylegał do biszkoptów. Nakładamy drugi blat biszkoptu, nasączamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i usztywniaczami. Wykładamy ją na ciasto. Na wierzchu układamy truskawki.

Słodka Galeria ciast, ciasteczek i innych pysznych słodkości:

foteczki: Zapraszam w podróż słodkości: Biszkopt przełożony bitą śmietaną z dżemem z czarnej porzeczki, całość wieńczy malinowa galaretka z winogronem... ulubione i najczęściej pieczone ciasto u mnie w domu to właśnie biszkopt z bitą śmietaną, galaretką i owocami: Biszkopt z bitą śmietaną z

Ciasto z musem czekoladowym i Nutellą

  Ktoś chętny na bardzo słodkie, niesamowicie czekoladowe, odrobinę alkoholowe i niewyobrażalnie pyszne ciasto? Z podanych proporcji wychodzi duża blacha wysokiego ciasta, ale jest to jedno z tych ciast, które pomimo swojej słodyczy znikają w tempie ekspresowym. Proponuję Wam upiec biszkopt dzień

Ciasto Dyplomaty

jest takie oczywiste, gdy mamy do czynienia z ciastem francuskim, cały sekret w karmelu, którym pokryty jest każdy blat..., ale o tym później. Jest przy nim troszkę pracy, dlatego też warto podzielić przygotowania na dwa dni, w pierwszy dzień wieczorem upiec biszkopt i przygotować krem budyniowy, a w

Ciasto Latte Macchiato

Z tym ciastem od początku było mi nie po drodze. Pierwszy biszkopt, który upiekłam wg przepisu autorki całkowicie mi nie wyszedł. Był smaczny, ale płaski jak podeszwa i absolutnie nie nadawał się do przekrajania nie zmarnował się on jednak..wykorzystałam go do przygotowania małych, pysznych

Tort kajmakowy czyli o czytaniu ze zrozumieniem :

temperaturze 160 - 170 stopni około 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka . Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od

Biszkopt Wenus

przesiać, dodać budyń lub kisiel i proszek do pieczenia wszystko dokładnie wymieszać, dodawać do masy jajecznej po łyżce mąkę z proszkiem i budyniem.Cały czas delikatnie ale bardzo dokładnie mieszać całość. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyr oacute wnać powierzchnię biszkoptu. Piec w

Biszkopt Wenus

przesiać, dodać budyń lub kisiel i proszek do pieczenia wszystko dokładnie wymieszać, dodawać do masy jajecznej po łyżce mąkę z proszkiem i budyniem.Cały czas delikatnie ale bardzo dokładnie mieszać całość. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyr oacute wnać powierzchnię biszkoptu. Piec w

Biszkopt Wenus

przesiać, dodać budyń lub kisiel i proszek do pieczenia wszystko dokładnie wymieszać, dodawać do masy jajecznej po łyżce mąkę z proszkiem i budyniem.Cały czas delikatnie ale bardzo dokładnie mieszać całość. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyr oacute wnać powierzchnię biszkoptu. Piec w

Tort BMW

, dla kokosa i Malibu też znalazłam miejsce i oczywiście marcepanu, który tez bardzo lubi. Nic dodać nic ująć zarówno wizualnie jak i smakowo tort BMW to był strzał w dziesiątkę! Dodam jeszcze tylko, że przepis na biszkopt pochodzi z tego pr zepisu .       Składniki : Biszkopt : 6 jajek 140 g

TORT ZIMOWY

ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia, nasączyć ponczem. Drugiego dnia Na nasączonym makowym krążku rozsmarować konfiturę, na niej umieścić krem z białej czekolady, wyrównać powierzchnię

Ciasto Dyplomaty

przesiać i delikatnie wmieszać do ubitych jajek. Ciasto rozprowadzić na blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C, wstawić biszkopt i piec 15-20 minut, wystudzić. Poncz: 70 g wody 30 g cukru 25 g jasnego rumu Wodę wymieszać z cukrem, dodać rum.  Krem

Przepis nr 24 - tort idealny

wykładamy na wierzch trzeciego płata. Pokrywamy boki ciasta kremem i wykładzamy. Na tę warstwę nie wykładamy już owoców, jeśli chcemy nałożyć wycinane z biszkoptu kształty. Jeśli ozdabiamy tort owocami, posypkami lub samymi barwnikami możemy wyłozyć owoce.** Schładzamy przed podaniem min godzinę w lodówce

Kakaowy biszkopt z bananami i bitą śmietaną

               Mieliśmy ochotę na jakieś lekkie ciasto z bitą śmietaną. Postanowiłam więc przygotować kakaowy biszkopt z bananami i bitą śmietaną z kropelkami czekoladowymi. Połączenie bananów i czekolady to jedna z naszych ulubionych kompozycji. Ciasto za pewne jest już wam dobrze znane tylko

tort wiśniowy

. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 20 minut. Odstawić do ostudzenia ciasto można upiec dwa dni wcześniej . 65279 biszkopt:   75 g mąki pszennej tortowej lub zwykłej 30 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki 8 g kakao 1 łyżka z górką pól łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka

Truskawkowe torciki w tartaletkach

przepis. Ciastka wyszły naprawdę bardzo efektowne i smaczne. Wszyscy byli zachwyceni. Kruche spody, mus z mango, obficie nasączony delikatny biszkopt, lekki krem śmietankowo-jogurtowy i sos z truskawek. Brzmi wspaniale, prawda? A smakuje jeszcze lepiej! Przygotowanie tartaletek rozłożyłam sobie na dwa

Tutti Frutti

, wcześniej nasączając je roztworem z wody i cukru waniliowego bądź kawy, alkoholu. Opłukać owoce, wysuszyć je i przełożyć na wierzchni biszkopt. Włożyć ciasto do lodówki. Zrobić galaretkę według przepisu na opakowaniu, lecz dodając odrobinę mniej wody. Poczekać, aż ostygnie, włożyć do lodówki i odczekać

Murzyńskie cycki

Ilekroć słyszę nazwę tego ciasta, zawsze czuję się odrobinę zażenowana. Okrągłe biszkopty ozdobione rodzynkami wywołują bowiem najprostsze skojarzenie z kobiecym biustem. Mimo dosyć prymitywnej nazwy, porównanie kobiecych piersi do biszkoptów i rodzynek* można uznać za apetyczne pochlebstwo

Tort czekoladowy z wiśniami

Na urodziny mojego męża upiekłam tort czekoladowy z wiśniami według własnego pomysłu. Najbardziej smakowała mi chrupiąca bezowa część połączona z kremem czekoladowym, pychotka! 65279 Składniki na biszkopt zwykły: 6 jaj 1 1 2 szklanki mąki, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru

Cycki murzynki

wody z cytryną i cukrem do nasączenia biszkoptu Sposób przygotowania: CIASTO BISZKOPTOWE: Białka prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę powoli dodając cukier i cukier aniliowy. Gdy piana jest sztywna dodajemy jeszcze żółtka i miksujemy przez chwilkę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do

Tort Marcepanowy Starowiedeński Tort Ponczowy

zupełnie mi nie wyszedł i zastąpiłam go biszkoptem z Ciasta Kubusiowego , który idealnie wyrósł i nie opadł.   65279 Składniki na tortownicę 18cm: 1. Biszkopt: 3 jajka 3 4 szklanki cukru 1 i 1 2 łyżeczki octu 1 i 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 3 szklanki mąki pszennej 1 3 szklanki mąki

Tort od serca dla serca

- pozostała masa jabłkowa - cienka warstwa masy budyniowej - biszkopt - na to krem czekoladowy. Udekorować wedle uznania. Rada: biszkopt po upieczeni gdy lekko ostygnie wyjąc z tortownicy i odwrócić do góry nogami w ten sposób uzyskamy plaski biszkopt wyłożyć na papier zapobiegnie przyklejeniu się ciasta

Tęczowy tort aka Rainbow Cake

kilkanaście sekund miksujemy na gładką masę   Przystępujemy do zbudowania ciasta  Na paterze układamy biszkopt FIOLETOWY, skrapiamy go delikatnie ponczem, wykładamy na niego konfiturę z czarnej porzeczki i przykrywamy całość cienką warstwą kremu następnie kładziemy biszkopt NIEBIESKI, skrapiamy go

Ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami

Biszkopt idealny, lekko kwaśny krem brzoskwiniowy i kruche bezy. Ciasto wprost wymarzone na karnawałowe przyjęcie. Baza ciasta - biszkopt, to moje nowe odkrycie z TEJ strony . Puszysty ale nie suchy , delikatny, idealnie płaski, po prostu wspaniała baza do ciast z kremem, tortów, placków z

Sernik Stefana

Zrobiłam wiele serników na zimno, ale ten sernik jest niczym tort. Pracochłonny i wyjątkowo smaczny. Taki na bardzo specjalne okazje. Jego lekki cytrynowo-brzoskwiniowy smak idealnie współgra zarówno z biszkoptem jak i kruchym ciastem. Wykonanie najlepiej rozdzielić na dwie części, przygotowując

PIJANY PRZEKŁADANIEC

Zwany także pijakiem. Ostatnio bardzo popularny i często przeze mnie robiony. Ciasto składa się z kilku warstw na spodzie mamy biszkopt z dżemem morelowym, następnie ciasto makowo - kokosowe, pyszny krem, biszkopty namoczone w ponczu oblane pyszną polewą czekoladową. Aż ślinka cieknie... Ciasto

TORT JABŁKOWY

Przepyszny, aromatyczny tort składający się z kilku warstw smaków, które idealnie do siebie pasują. Polecam. Warstwy tortu to biszkopt cynamonowy, aromatyczne prażone jabłka ,biszkopt kakaowy skąpany w masie śmietankowej z dodatkiem serka homogenizowanego, biszkopt cynamonowy z polewą czekoladową

CIASTO TIRAMISU Z BRZOSKWINIAMI

Chcąc nieco odmienić tradycyjny włoski deser tiramisu postanowiłam dodać do niego spód z pieczonego biszkoptu kakaowego, a krem z mascarpone wykonać w dwóch wariantach: jedna część z brzoskwiniami, a druga z czekoladą i kakao. Uzyskałam lekkie, puszyste, nie za słodkie ciasto i co najważniejsze

Torty - słodka finezja

miejscowości jest to dostepne na rynku. Dlatego dobrze dobierajcie smaki, kolory i drobne elementy. Poniżej kilka smakowitych inspiracji: Dom Czekolady nbsp nbsp A teraz kilka przepisów na to, co stanowi kwintesencję tortu :- nbsp Tort z kremem czekoladowym Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1

Kremówka Kardynalska Siostry Marii biszkopt z truskawkami

otrzymałam biszkopt z truskawkami w nieco innej formie. Zrezygnowałam z cukru waniliowego w biszkopcie i dałam nieco mniej dżemu porzeczkowego. Upiekłam ciasto w formie 23x33 cm i małej tortownicy o średnicy 16 cm. Nie układałam na przemian biszkoptu i bezy, a wylałam najpierw ciasto biszkoptowe i na nie

Ciasto Latte Macchiato

Jakiś czas temu, dla spóźnionych gości urodzinowych, przygotowałam fantastyczne, kawowe ciasto z dodatkiem likiereu Baileys i masą na bazie waniliowych serków homogenizowanych oraz mleka w proszku. Dodatkowo ciasto przekładane jest biszkoptami, które dość 65279 obficie nasączone kawowym ponczem i

Duże zmiany i Ciasto Filozofa

mogła bardziej uszczegółowić dział na słodko . Wracając do dzisiejszego ciasta. Kolejny świetny wypiek z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji . Ciasto kokosowo-makowe, delikatny budyniowy krem, warstwa jabłek i puszysty jak chmurka biszkopt jestem nim zachwycona! Wyszedł taki delikatny! . Do

Tiramisu, klasyczne i idealne + poradnik

wiele przepisów na ten deser: z bitą śmietanką cóż za pomyłka , z ubitymi białkami również nie to , w formie ciasta na grubym biszkopcie. Ale metodą prób, błędów i własnego smaku znalazłam swój idealny przepis na ten wyborny przysmak. Dziś więc podaję go, licząc, że komuś może się on przyda. Wraz z

Pyszniak z przepisu siostry Anastazji

  Ciasta przekładane są specjalnością siostry Anastazji. Tyle w nich różnych warstw kremów i ciasta że niektóre wprost przerażają. To ciasto zachęciło mnie głównie tym , że składa się z ciasta kokosowo-makowego a ono jest typowo świąteczne. Nie miałam w planach makowca, więc taki zamiennik był

Ciasto cappuccino

Czyli puszysty kakaowy biszkopt, a na nim najlepsza! masa z mleka w proszku i serków homogenizowanych, no i biszkopty nasączone cappuccino. Ciasto jest pyszne, kremowe, rozpływające się w ustach, bardzo słodkie ale spokojnie, nie aż tak, żeby nie dało się zjeść kilku kawałków na raz - . Mogłabym

Rolada biszkoptowa z truskawkami

pudru. Do utartych żółtek dodajemy porcjami raz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną, a raz porcję piany z białek. Mieszamy delikatnie ciasto drewnianą łyżką w jednym kierunku. Pamiętam, że według mojej mamy mieszanie ciasta w jedną stronę to gwarancja udanego biszkoptu. Nie wiem czy to przesąd czy

Tort Kiwi Limonka

wyjątkowo smaczny biszkopt - miękki, wysoki, idealnie kroi się na równe blaty i nie opada. Tort dopełniają plasterki kiwi oraz prosta dekoracja z posiekanych pistacji. Myślę, że to idealna opcja dla wszystkich, którzy mają dość ciężkich i zapychających ciast serwowanych w ramach rodzinnych uroczystości i

Tort Ambasador

po całym cieście. Biszkopt i ciemna masa............................................................................. Do drogiej połowy masy dodajemy pokrojone na kawałki cząstki pomarańczy odcedzone  z nadmiaru syropu. Masa i pomarańcze

Tort urodzinowy dla mojej mamy

rozwałkować obsypując stolnicę i wałek mąką ziemniaczaną.Przed nałozeniem na tort należy ciasto delikatnie obsmarować kremem,aby się dokładnie przykleiło.Obwinąć biszkopt-serce A nadmiar masy obciąć. quot Skleić quot oba razem,umiejscawiając serce na środku. Z pozostałej masy dodając barwniki stworzyć

Ciasto kolorowe

tężejącej galaretki. Masa orzechowa: 1. Krem rozgrzać na parze wodnej. 2. Dodać pokruszony wafel, wymieszać. Masa z bitej śmietany: 1. Żelatynę rozpuścić w 1 3 szklanki wody. 2. Śmietanę ubić z cukrem. 3. Dodać letnią żelatynę. Ciasto kolorowe: 1. Jasny biszkopt posmarować masą orzechowa. 2. Przykryć

TORCIK SZWARDZWALDZKI

czekoladowy biszkopt napączowany wiśnióweczką, przełożony wiśniami i bitą śmietaną. Chyba najpopularniejszy torcik w mojej rodzinie. Biszkopt to ciasto mojego dzieciństwa. Mam wrażenie, że ten rodzaj ciasta Mama w dzieciństwie piekła co tydzień, pewnie przesadzam, ale napewno biszkopt z owocami i galaretką

** Tort truskawkowy dobre przepisy - Strawberry cake 65279 recipe **

biszkopty są za wysokie, to przycinamy je z jednej strony . Biszkopty obwiązać wstążeczką i wstawić do lodówki aż do schłodzenia. Aby tort ładnie się nam pokroił, należy zanurzyć nóż w ciepłej wodzie i dopiero kroić.  Smacznego!     Sprawdź też:                   65279 Ciasto drożdżowe     Ciasto

Tort Piłka

. Przykryć folią lub flanelowym ręcznikiem żeby biszkopt nie wysychał i odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Następnie paterę do tortu wyłożyć papierowymi, zielonymi serwetkami - trawa   Z góry miski zdjąć folię, położyć paterę do ciasta, całość odwrócić do góry nogami. Zdjąć

Tort lekko czekoladowy z owocami

biszkopt był zbyt słodki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Białka oddzielam od żółtek i ubijam z białek, dodając odrobinę soli sztywną pianę. Słyszałam gdzieś, kiedyś, że do każdego ciasta powinno się dodać troszkę soli, bo to wyostrza jego smak po upieczeniu. Kiedy białka są sztywne dodaję po

Ciasto z galaretką

ciasto, głównie dla tego biszkoptu. Będąc na wakacjach u koleżanki kilkudniowe spotkanie , jadłam podobne ciasto. Zachwycił mnie biszkopt, w smaku był niesamowicie delikatny. Ela zwróciła mi uwagę, że w trakcie przygotowywania, osobno ubija na biały puch żółtka a osobno białka z cukrem, następnie łączy

Tort urodzinowy

-linia-klasyczna dodatki-do-pieczenia kremy-do-ciast-i-tortow * wiórki kokosowe 10 dag + 1 czubata łyżka cukru kryształu- do posypania wierzchu i boków tortu * 1 paczka czekoladowych ziarenek kawy dr. oetker-a . Sposób przyrządzenia BISZKOPT : Upiec wysoki biszkopt według swojego przepisu na biszkopt każdy

Czekoladowy tort z czarną porzeczką i wafelkową chrupką

patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony. Po wyjęciu z ciasta patyczek powinien być suchy i czysty. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, studzimy i kroimy na 3 krążki. Ciasto najlepiej jest upiec dzień wcześniej, wtedy nie będzie się kruszyło podczas krojenia.   Chrupka wafelowa: Wafelki kroimy w 0,5 cm kawałki

Torcik z kawą i biszkoptami

Grudzień, tydzień do świąt - menu już opracowane. Aż tu kupuję styczniowy numer odmienionego Mojego gotowania i  wiem, że na świątecznym stole znajdzie się jeszcze jedno ciasto! Torcik z biszkoptem lekko kawowym, kremem z dodatkiem mleka w proszku pierwszy raz z niego korzystałam , nasączonymi

Tort- piłka

czubate łyżki kakao jasny biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki mąki Żółtka ubic z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao przy pieczeniu ciemnego ciasta

Okrągły biszkopt z kremem i owocami

Nie taki zwykły biszkopt. Biszkopt bardzo prosty. Zawsze się udaje. A jak ktoś jest znany z pomysłowości - to biszkopt podatny na wszelkie zmiany i ulepszenia Okrągły biszkopt z kremem i owocami 5 jajek szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 1 2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka

Ciasto cappuccino

Bardzo smaczny sposób na wykorzystanie mleka w proszku. Pyszne, lekkie ciasto na biszkopcie, idealne do kawy. Takie ciasto cappuccino z mlekiem w proszku i biszkoptami jadło pewnie wielu z Was, ja przedstawiam swoją wersję.   Ciasto cappuccino Biszkopt przepis od Dorotus : 4 jajka 2 3

Ciasto Latte Macchiato

masy. Na masie ułożyć biszkopty jeden obok drugiego namoczone w ponczu i lekko oprószyć kakao. Biszkopty przykryć drugim blatem od spodu lekko posmarowanym kremem - ok. 1 3 z pozostałej połowy . Wierzch ciasta nasączyć ponczem, posmarować pozostałą masą i ułożyć na niej naponczowane biszkopty

Tort pomarańczowo - biszkoptowy

Składniki Biszkopt jasny: 4 jajka 4 lyżki mąki pszennej czubate 1 łyzka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pieczemy dwa biszkopty jasne kazdy z 4 jajek Biszkopt pomarańczowy: 1 duża pomarańcza 5 jaj o,5 szk. cukru kryształu 1 łyżka kakao 5

Ciasto Latte Macchiatto

Większość blogerów robiła to ciasto więc i ja postanowiłam upiec wszak wygląda i brzmi bardzo kusząco. Dla mnie ciacho okazało się rewelacyjne aż musiałam oblizać pióra od robota po przygotowaniu masy serowej, żeby nie wyjeść całej z miski. Idealne połączenie kakaowego biszkoptu z masą serową i

Ciasto Orzechowe Zniewolenie

gratuluję i proszę o kontakt mailowy. A na wszystkich tych, którym się tym razem nie udało, czekają jeszcze 3 ciasta, dla których szukam idealnej nazwy. Jedno z nich prezentuję już dziś, zapraszając tym samym do III etapu konkursu . Tak jak w poprzednich konkursach, możecie dodawać 65279 dowolną ilość

Bananowiec

Dziś mam dla Was ciasto, które zdecydowanie dopisuję do mojej listy ulubionych. Czekoladowy biszkopt, delikatnie nasączony nektarem bananowym, przełożony masą budyniową, z zatopionymi kawałkami bananów. Całość kryje, lekka puszysta bita śmietana, Od początku przypuszczałam, że to ciasto będzie

Tort cappucino-śmietanowy

cytryny. Przygotowanie Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodać cukier,ż oacute łtka,zmniejszyć obroty miksera i dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia do ciemnych biszkopt oacute w dosypać kakao -zmiksować.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.Piec 30 min w

Znalezione blogi:

Manufaktura Smaku (manufaktura-smaku)
przepisy na: ciasta, ciasteczka, torty, lody, sorbety, wypieki z ciasta drożdżowego, parzonego

Miejsca:

Wiśniowa (289)
Maków (86)
Pasto (64)
Warta (55)
Góra (55)
Warszawa (16)
Poznań (16)
Tłuszcz (14)
Poro (13)

Firmy:

RUCH (56)
Allegro (11)
Google (8)
JaGo (7)
MIT (6)
Zono (5)
SKOK (5)
Plato (5)
Tesco (4)
Onet (4)