Wszystko o:

ciasto półfrancuskie

Napoleonka na cieście półfrancuskim

Składniki Ciasto kluskowe: 1 szkl. mąki 1 jajko 3-4 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Ciasto kruszonkowe 1 szkl. mąki 10 dkg margaryny kilkanaście kropel aromatu waniliowego Krem waniliowy 1 2 l mleka 1 jajo 8 dkg cukru 1 torebka cukru waniliowego 6 dkg mąki 1 łyżka masła

Pierożki z ciasta półfrancuskiego z owocami

jajeczna oraz olejem. Dodać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ucierać mikserem, dodać skórkę z cytryny. Następnie dodać pozostałą mąkę i zagnieść ciasto gdyby było za suche dodać 1-2 łyżki mąki . Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, wykrawać szklanką krążki. Układać na każdym owoce połówki

PASZTECIKI W PÓŁFRANCUSKIM CIEŚCIE Z SUSZONYMI GRZYBAMI

Ciasto: 30 dag mąki 20 dag masła 3 żółtka 2-3 łyżki gęstej sól Nadzienie: 5 dag suszonych grzybów borowików 3 jajka na twardo 65279 2-3 cebule 1 łyżka smalcu 1 żółtko sól, pieprz 1 łyżka tartej bułki WYKONANIE Ciasto przygotować w przeddzień pieczenia pasztecików. Mąkę przesiać

WYPIEKI - Ciasto półfrancuskie

Są dwa rodzaje tego ciasta: śmietanowe i serowe. Sporządza się je bez  dodatku cukru, a posypuje nim po upieczeniu, jeszcze gorące. Zarabia się w taki sam sposób jak ciasto kruche. Jeśli jest ze śmietaną, musi fermentować w chłodzie przez 8-12 godz. Zastosowanie - takie samo jak ciasto francuskie

Usteczka

Usteczka to ciasteczka z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem jabłkowy. Znikają błyskawicznie, zwłaszcza ciepłe. Przepis z Kulinarnego Atlasu Lata dodatku do Gazety Wyborczej . Składniki: 1 4 kg masła 1 4 kg maki 1 4 kg twarogu ok. 40 dag jabłek najlepiej antonówki cukier puder do

Rogale Świętomarcińskie - wg. oryginalnego przepisu

zachowanie kilku podstawowych zasad : idealny rogal ma kształt półksiężyca lub podkowy , posmarowany jest pomadą czyli lukrem i posypany posiekanymi orzechami . Waży od 200g do 250g i składa się z 81 warstw ciasta półfrancuskiego oraz masy z białego maku i bakalii . 60 masy rogala to ciasto , 30 masa z

BŁĘDY W KUCHNI, czyli... stres przy patelni!

przed drugim daniem, odstąpiłem od zup kremów na korzyść lżejszego consomme z prawdziwków, ze świeżo wypieczonymi pasztecikami na cieście półfrancuskim, faszerowanymi móżdżkiem cielęcym. Za danie główne służył piękny kawałek właściwego frykanda z udźca cielęcego, natarty tylko solą i pieprzem, pieczony

Rogale marcińskie

prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać! Po pierwsze żadne inne ciasto nie wchodzi w grę jak nie półfrancuskie-drożdżowe. Jeśli robiliście już kiedykolwiek francuskie ciasto to zdajecie sobie sprawę, że rozsmarowujemy masło na całej powierzchni ciasta, po czym składmy i wałkujemy

Czekoladowe croissant

Czekoladowy weekend trwa, nie mogłam więc odmówić sobie przyjemności zjedzenia czegoś czekoladowego. Mój wybór padł na czekoladowe croissants od Anny Marii . Ciasto drożdżowe półfrancuskie jest nieco przerażające, ale to tylko pierwsze wrażenie. Tak na prawdę po prostu musimy zaplanować zrobienie

Tarta z młodą cukinią i oscypkiem

Muszę kochać gotowanie, bo jak inaczej wytłumaczyć to, że piekę tarty, kiedy nie mam czasu. Piekę bo mnie to relaksuje, bo mam młode cukinie w ogrodzie, bo lubię , bo tak.  To tarta na cieście półfrancuskim, z powodzeniem można użyć gotowego ciasta francuskiego, będzie szybciej. To ciasto  robiłam

Ciastka półfrancuskie serowe z orzechami i cukrem

    Ciasto półfrancuskie bardzo przypomina smakiem ciasto francuskie, ale jest prostsze i szybsze do przygotowania. Różnica polega m.in. na składnikach 8211 do półfrancuskiego dodaje się ser biały zamiast części masła. Zapraszam na bardzo proste i smaczne ciasteczka.   Składniki: 25 dag

Słodkie ci..., czyli półfrancuskie kieszonki z jabłkami

na obecność białego sera w składzie ciasta półfrancuskiego. Aż w końcu stwierdziłam, że skoro jemy kozi twarożek na kanapkach, to nada się i na ciasteczka. W wersji wegańskiej można użyć jedwabistego tofu, ale że tofu nie cierpię, to nie będę polecać. Kieszonki z jabłkami - półfrancuskie ciasteczka

Serowe ciasteczka z jabłkiem

puder do ciasta. Plusem jest to, że półfrancuskie ciasto jest bardzo delikatne. Opinia rodziny ograniczyła się do zdawkowego dobre mamy. A w sobotę też będzie jabłkowo. A przepis znowu od Dorotus .   Serowe ciasteczka z jabłkiem ok. 30 ciastek 250 g mąki 250 g białego sera 250 g masła ja

po co komu ten BLOG, czyli... polędwiczka z prawdziwkami!

robimy ciasto na kluseczki kładzione, półfrancuskie. Wcześniej przygotowaliśmy sałatkę z modrej kapusty, winnej Szarej Renety, dodatków i odrobiny cynamonu. Gra wstępna za nami. Kładziemy naszą rozleniwioną polędwiczkę na rozgrzane masełko ghi. Ogarniamy ją gorącością, skwierczącą orzechowym blaskiem ze

Mille feuille, Francja

Mille feuille nazywane u nas ciastem francuskim swoją quot listkowatość quot zawdzięcza kawałkom masła wwałkowanym między płatki ciasta. Poniższy przepis pochodzi z książki quot Kuchnia Polska quot wydanej przez Świat Książki, a ciasto, które za jego sprawą otrzymujemy jest raczej półfrancuskie

Rogale marcińskie

odrobina mleka do posmarowania rogali przed pieczeniem, cukier puder do polukrowania garść pokruszonych orzechów do posypania rogali     wykonanie: 1. Za ciasto półfrancuskie najlepiej zabrać się w dniu poprzedzającym pieczenie, bo nie jest ono trudne, ale wymaga czasu - musi trochę poleżeć w

rogale świętomarcińskie

wykonania ciasta i rogalików.  Przepis zbliżony do oryginału, dostosowany do dostępnych mi składników. składniki: ciasto półfrancuskie: 1 szkl ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży 3 i 1 2 szkl mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 jajko 1 2 łyżki ekstraktu waniliowego 1 2 łyżeczki soli 225 g miękkiego

Oszukane rogale marcińskie

  Tradycyjny rogal świętomarciński, to wypiek przygotowywany z okazji dnia św. Marcina - 11 listopada, z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku. Niestety biały mak nie jest zbyt często spotykanym produktem, nie udało mi się go zdobyć, więc tym razem moje rogale mają inne, migdałowo

Jabłecznik półfrancuski

                               Jesień to dla mnie czas jabłeczników. Nie tylko dla mnie, bo ten jabłecznik powstał specjalnie na życzenie mojego synka. Położyłam przed nim 5 przepisów z jabłkowymi ciastami. Podobały mu się wszystkie, ostatecznie wybrał ten 8211 jabłecznik półfrancuski z książki

Croissanty dla idiotów

Czy znacie osobę, która nie lubi croissantów? Z pewnością gdzieś takie wyjątki istnieją, ja ich jednak nie znam, a tym bardziej do nich nie należę. Dlatego już dawno temu próbowałam zrobić je w domu. Zachwycona ciastem francuskim dla idiotów , chciałam zaufać Nigelli także pod tym względem

Pakieciki rabarbarowe

wyłożonej pergaminem. Pakieciki posmarować rozmąconym żółtkiem z mlekiem lub śmietaną . Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 220 °C i piec na złoty kolor.  Przestudzone oprószyć cukrem pudrem. Uwaga: * ciasto można zastąpić półfrancuskim przepis tu . 65279 Znajdź mnie na fb . 65279 65279

CIASTKA GRZEBIENIE BABCI MARYSI

 Takie ciasteczka półfrancuskie piekła moja babcia, to był mój ulubiony smakołyk dzieciństwa : Ciastka są bardzo proste   w wykonaniu, są bardzo mało słodkie i takie inne , wyjątkowe w smaku. Najlepiej smakują na 2-3 dzień, można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. 65279

Rodzaje mąki i jej właściwości

i smażonych,drożdżowych oraz do zagęszczania zup i sosów. Poznańska 500 -na kluski,pierogi,pizza,zasmażki i do zagęszczania zup i sosów. Luksusowa 550 -na ciasta drożdżowe i smażone,ciasta francuskie i półfrancuskie i do zagęszczania zupi i sosów

tarta ze szpinakiem

 dodać posiekaną nożem margarynę, dodać jogurt i zagnieść aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. zagniatać intensywnie, w trakcie kilka razy rozwałkować i zagnieść jeszcze raz. ciasto wyrabiane malakserem wychodzi półfrancuskie - po upieczeniu wyraźnie czuć jego warstwy : można schłodzić, przez kilka

Obiad nostalgiczny z dawnej kuchni

, kremowe kluseczki mają delikatny maślany smak. Ich konsystencja powinna być tak gładka, by niemal rozpływała się w ustach. Stanowią one odmianę p âte agrave choux czyli ciasta ptysiowego . ... Należy zwrócić uwagę, aby kluseczki były idealnie owalne. ... Nie jest to zresztą nic trudnego. Czasami

Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami

Dzisiaj gramy z Rosja, więc u mnie coś z kuchni rosyjskiej 8211 kurnik. Kurnik to pieróg z rodziny kulebiaków faszerowany mięsem z kury, grzybami i ryżem. Może być z dodatkiem jajek, cebuli, pietruszki, koperku i innych produktów. Zwykle przygotowuje się go w formie, z ciasta drożdżowego lub

Rogale pana Stefana

Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania. Rogale muszą spełniać następujące warunki: ciasto półfrancuskie, nadzienie z białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej.   Kryteria jasne i przejrzyste, choć przecież

Ciastka półfrancuskie śmietanowe ze śliwkami

Śliwek u mnie pełno, trzeba je dobrze spożytkować : Najbliższy plan? Ciasto ucierane ze śliwkami, pyszna marmolada i te ciastka półfrancuskie śmietanowe z przepisu z książki Kuchnia Polska . ..... : Składniki: 250 g mąki 250 g masła 1 jajko 2 żółtka 10 łyżeczek cukru 100 g gęstej

Facturas

Miałem nie pisać o fakturach, tzn ciastkach a w zasadzie słodkich bułeczkach z ciasta półfrancuskiego, bo gdzieś już na jakimś blogu go wyczytałem i nie chciałem powtarzać. Jednak był to tak ważny element mojego wyjazdu że nie mogę go pominąć. Nie będę już więc pisał że śniadanie w Argentynie to

Serowe wiatraczki z morelami

Wiatraczki z ciasta półfrancuskiego nadziewane morelami, to efektowne ciasteczka z pysznym nadzieniem. Są lekko kwaśne, mało słodkie, pyszne na ciepło i zimno. Składniki: 25 dag mąki 25 dag masła 25 dag białego sera 50 dag moreli gruby, brązowy cukier lub cukier perlisty do posypania

Impreza w domu czyli tzw. domówka!

cieście krucho drożdżowym       Kanapeczki z chleba tostowego 65279       Roladki serowe w naleśniku 65279       Pieczarki z farszem cukiniowo pieczarkowym 65279       Śledzie w szpinakowym cieście z sałatką z ogórka kiszonego. 65279      Spring rolls : Przekąska śledziowa 65279       K

Wrócili!

brata... W domu z powrotem chaos, zmielone mięso porzuciłam Nice, a natka wciąz czeka na pokrojenie i zapakowanie do zamrażalnika. Poza ta cześcią, którą wpakowałam do półfrancuskiego ciasta. Parówki zostały zapieczone w czymś z zielonymi łatkami. Strasznie mi tych moich facetów brakowało. Pojechałam

Ciastka półfrancuskie serowe z dżemem malinowo-porzeczkowym

To już moje drugie podejście do tych ciastek i równie udane : Pyszne ciastka półfrancuskie serowe to świetne rozwiązanie na popołudniową kawkę ze znajomymi. Dżem również własnej roboty : malinowo - porzeczkowy - POLECAM!!!   Składniki: CIASTKA: 35 dag sera białego dobrze odciśniętego 35

fantazję trzeba mieć

dwie kostki krówki 8211 masa z toffi, siekane orzechy laskowe, ciasto półfrancuskie. Pychota. Od razu wiedziałam, jak chcę zjeść to ciastko. Wymyśliłam, że zjem je w parku, widelczykiem z porcelanowego talerzyka, na ławce przysypanej grubą czapą śniegu, popijając kawę z kubka termicznego. Właśnie

PUREE Z SELERÓW

jeszcze łyżeczkę masła. Można podawać jako bardzo wykwintny dodatek do mięs np. kotletów baranich czy dziczyzny , ale można również podawać jako danie samodzielne. Wówczas należy purée obłożyć grzaneczkami z rumianej bułki lub drobnymi ciastkami niesłodkimi z półfrancuskiego ciasta. Można również podać

Augustów i reszta

domki z 3 oknami, a potem smaczne kibiny 8211 pierogi z mięsem, ale z ciasta półfrancuskiego. Pyszne. W Wilnie 8211 zabytki: Kościół św. Piotra i Pawła   Cerkiew św. Ducha - sanktuarium męczenników Antoniego, Jana i Eustachego , których szczątki już wcześniej były przechowywane w cerkwi

Rogale prawie marcińskie...

trudno dostępny na naszym rynku. W zamian za to mam coś innego i jak dla mojego podniebienia jest jeszcze lepsze od tej masy makowej. Przepis na masę orzechową dostałam od mojej przyjaciółki. Sam w sobie jest bardzo słodki ale z ciastem półfrancuskim komponuje się idealnie. 11 listopada zawsze goszczę

Miejsca:

Poznań (5)
Pasto (2)
Maków (2)
Łyse (1)
Wilno (1)
Tłuszcz (1)
Tychy (1)
Pawłów (1)
Lwów (1)
Londyn (1)

Firmy:

RUCH (4)