Wszystko o:

ciasta z masa

ciasto z kokosowo-bułkową masą - pyszne

To ciasto piekę od kilku lat, zaintrygował mnie dodatek bułki do kremu. Dla tego ciasta przygotowuje co roku marmoladę z czarnej porzeczki. Ciasto jest bardzo smaczne i efektownie wygląda. W dodatku jego przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu.  Idealne na niedzielny deser przy kawie. Polecam

Ciasto toffi z masą kokosową i orzechami

Przepyszne ciasto. Jedne z lepszych, jakie udało mi się upiec ostatnimi czasy. Przepis na nie znalazłam na blogu Skarbiec kulinarny. Kakaowy spód, cudownie kremowa masa kokosowa i słodki kajmak z chrupiącymi orzechami, będący przysłowiową kropką nad i . Od siebie dodałam odrobinę kwaśnego dżemu

Ciasto z miodem i masą

waniliowego łyżeczka sody   M asa I: 3 szklanki mleka 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 4 szklanki cukru 125 g masła   Masa II: 300 ml śmietany kremówki 2 śmietanfixy 2 łyżki cukru pudru  Wierzch: masa kajmakowa z puszki wiórki kokosowe        Masło i

Ciasto z jabłkami i masą orzechową

słodkiego z owocami. Wiadomo, że skoro z jabłkami, to najlepiej takie ciasto smakuje jesienią i zimą, ale wiosną też można je ze smakiem zjeść. Może nawet ten przepis przyda Wam się na nadchodzące święta?     Składniki na formę 40 x 25 cm 65279 na ciasto biszkoptowe: 5 jajek 150 g mąki pszennej

Ciasto miodowe z masą budyniową

  Składniki Ciasto kakaowe mąka pszenna - 2,5 szklanki cukier puder - 3 4 szklanki masło - 150 gram jajko - 1 średnie miód - 2 łyżki kakao - 1 łyżka soda oczyszczona - 1 łyżeczka Biszkopt mąka pszenna - 1 szklanka cukier - 1 2 szklanki jajka - 4 średnie proszek do pieczenia - 1 2 łyżeczki Masa

CIASTO Z MASĄ PRINCE POLO

i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut. Gdy ciasto wyrośnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni. 65279 Brzoskwinie odsączyć, pokroić w grubszą kostkę, sok zachować. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z

Ciasto z masą truskawkową

Przepis na to ciasto zawdzięczam autorce bloga Crispy Biscuits. Masa truskawkowa rzeczywiście jest najlepsza, jaką do tej pory miałam okazję spróbować. Bardzo wyrazisty smak truskawek, orzeźwiający, przełamujący smak tego, co je otacza. Ciekawe jest też rozwiązanie herbatnikowej posypki... Sezon

KRUCHE CIASTO Z MASĄ MIGDAŁOWĄ FRANGIPANE

Kruche ciasto z masą migdałową frangipane Ciasto: 300 g mąki tortowej 200 g zimnego masła 100 g waniliowego cukru pudru lub 100 g cukru pudru z 1 łyżeczką pasty z wanilii 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa migdałowa frangipane : 200 g miękkiego masła 200 g

CIASTO Z MASĄ SEROWO-KRÓWKOWĄ I JABŁKAMI NA HERBATNIKACH bez pieczenia

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na apetyczne, proste w wykonaniu ciasto z dodatkiem masy krówkowej, nie wymagające pieczenia.  Mieszając masę krówkową z serkiem mascarpone lub innym delikatnym śmietankowym i bitą śmietaną uzyskujemy bardzo smaczne połączenie, które w warstwach

Ciasto makowo-orzechowe z masą kawową

zgęstniała, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce wystudzoną masę. 4. Przekładamy: ciasto makowe smarujemy połowa masy kawowej, przekładamy wkładką orzechową, smarujemy pozostałą masa kawową i przekładamy drugim ciastem makowym. Po wierzchu polewamy polewą i

Ciasto orzechowe z masą kawową

stopniowo cukier i żółtka. Połowę orzechów mielimy, a połowe kroimy, dodajemy do jajek wszystkie bakalie i mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto dzielimy na połowę, dajemy  na dwie formy i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.            Masa kawowa: kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w odrobinie wody

Kruche ciasto z gruszkami, kruszonką i masą jogurtową

65279 Bardzo fajne ciasto, które można zrobić z dowolnymi owocami a zamiast jogurtu użyć sera. W kompozycji gruszkowej brakowało mi czegoś charakternego jak np. kandyzowana skórka pomarańczowa, której można by było spokojnie dodać sporą łyżkę do owoców lub dżemu pomarańczowego, świetnie spisał by

CIASTO ŚLIWKOWE Z MASĄ SEROWO-BUDYNIOWĄ

jednym jajku i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wszystko dokładnie miksujemy aż powstanie gładka masa. Gotowe ciasto wykładamy na blachę 24x27cm wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Wygładzamy i odstawiamy na bok. W drugiej misce miksujemy serek

Ciasto czekoladowe z masą mleczną

Dzisiejsze ciasto może przypaść do gustu tym osobom, które lubią czekoladowe wypieki. I to takie dość intensywne bo kakao jest dość mocno wyczuwalne. Natomiast masa jest lekka jak pianka i smakuje wspaniale. Blaty koniecznie trzeba nasączyć bo nie jest to lekki biszkopt lecz nieco cięższe ciasto

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym, bananami masą wafelkową

Jak Karnawał, to można nieco poszaleć. Także z wypiekami. Choć rzadko z lenistwa : robię przekładańce, to jednak przełamałam się. C iasto nie jest skomplikowane i szybko się je przygotowuje. W dodatku nie za słodkie, a masa bardzo lekka. Pomysł własny. Ciasto czekoladowe: 100 g gorzkiej

Ciasto z masą truskawkową

:Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z żółtkami. Obie mąki połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy jajecznej. Ciasto wlać do przygotowanej formy ja używam formy o wymiarach 21x26 cm i piec przez 20-30 minut w dobrze nagrzanym

Ciasto krówkowe z białą masą

stopionego masła margaryny Masa krówkowo-orzechowa w puszce Biała masa: 1 4 szkl. mleka 1 4 szkl. kostki margaryny 1 4 szkl. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 3 szkl. śmietany kremówki 1 szkl. pełnego mleka w proszku żelatyna Przygotowanie: Herbatniki i płatki pokruszyć blenderem, wymieszać z masłem i

CIASTO Z MASĄ TRUSKAWKOWĄ

gotować. Lekko przestudzić i wylać na biszkopt.Na wierzchu, jeden obok drugiego,  ułożyć ciasteczka Be - Be. Masa śmietanowa : Kremówkę ubić z żelatyną. Wyłożyć na ciasteczka. Wierzch ciasta posypać wiórkami czekoladowymi. Zapraszam do skosztowania     Przepis dodaję do akcji: 65279 65279

CZEKOLADOWE CIASTO Z MASĄ SEROWO-POMARAŃCZOWĄ

Na czekoladowym spodzie dumnie prezentuje się masa z dodatkiem serka mascarpone o smaku pomarańczowym, całość zamyka polewa czekoladowa i rodzynki. Ciasto przepyszne, polecam.     Ciasto czekoladowe: -120 g masła - 100 g gorzkiej czekolady - 100 g mlecznej czekolady - 4 jajka - 10 łyżek

Ciasto truskawkowe z masą śmietankową

. Do ubitych jajek dodać przesianą przez sitko nbsp mąkę nbsp wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć mieszając łyżką. Ciasto wylać na wysmarowaną i posypaną bułką tartą lub mąką blaszkę o wymiarach nbsp 36x28cm . Piec w nagrzanym do temp. 170 stopni piekarniku nbsp około 25 minut

Ciasto z masą mandarynkową

pieczenia delikatnie połązyć. Blaszkę natłuścić wyłożyć papierm. Ciasto przelać do formy, piec 30 min w temperaturze 180 C Masa mandarynkowa: Do soku z mandarynek dolać tyle wody, aby uzyskać 4 szklanki płynu. Ugotować kisiel, wsypać galaretkę , wymieszac zmandarynkami. Masa śmietankowa Galaretki

Ciasto jabłkowe z masą marcepanową

pieczenia, a następnie stopniowo wsypywać do masy  i dokładnie ucierać. Na końcu dodać cukier waniliowy i śmietanę, całość wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Jabłka obrać, pokroić, wymieszać z cynamonem i syropem. Ciasto przelać do tortownicy, a na wierzchu

Ciasto z truskawkami i masą straciatella

Kto z Was nie lubi truskawek? : To jedne z moich ulubionych owoców i cieszę się, że sezon na nie powoli się zaczyna. Ciasto jest leciutkie i orzeźwiające, w sam raz na te ciepłe dni... Polecam : Inspiracja znaleziona w Skarbcu Kulinarnym . Podaję z moimi małymi zmianami

Ciasto kawowo - orzechowe z masą capuccino.

żółtka i dalej ubijać.Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto upiec temp. i czas pieczenia wg. Ciasto biszkoptowe . Krem karmelowy: 1 kostka dobrego masła, 1 szt.mleka zagęszczonego Krówka , 30 ml spirytusu, 1 łyżka soku z cytryny. Wykonanie Utrzeć masło. Ucierając

Ciasto kawowe z masą

ubijać do białości. Gdy jajka dokładnie ubite wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami kawy mielonej, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na 2 przygotowane blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor. 2 jajka wbić do miski, wsypać 3 łyżki

CIASTO BANANOWE Z MASĄ KAJMAKOWĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Orzechy rozdrobnić. Dodać 2 3 do masy, resztę pozostawić do wysypania na wierzch. Ciasto przełożyć do masy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja zrobiłam w tortownicy w średnicy 23 cm. Z masy kajmakowej porobić kleksy i wmieszać je w masę bananową. Po wymieszaniu wyłożyć

Ciasto miodowe z masą budyniową, marmoladą i polewą czekoladową

65279 Ciasto miodowe: 500 dag mąki 120 g cukru pudru 200 g masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe bez cukru 600 ml mleka 200 g miękkiego masła 2 3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 65279

Ciasto z masą marcepanową i mascarpone

spirytusu Migdały, cukier, jajko, zapach i spirytus  utrzeć ze sobą na  jednolitą masę. Masę wstawić do zamrażalnika na pół godziny. Oziębiona masa łatwiej da się rozwałkować.   .  . Na warstwie kruchego ciasta rozsmarować dżem z czarnej porzeczki. Następnie położyć rozwałkowany marcepan i także

PRZEPISY NA CIASTA Z KREMEM MASĄ

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE zbiór linków ze zdjęciami do przepisów na ciasta z kremem masą . Jest to kontynuacja cyklu Przepisy na imprezy i przyjęcia domowe .          Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową Biszkopt z ryżem  Ciasto architekta    Ciasto czekoladowo-serowe Dzień i

KRUCHE CIASTO Z KAJMAKIEM I MASĄ MASCARPONE

Tym razem coś dla wielbicieli kajmaku : Ciasto jest mocno słodkie chociaż przyznam, że obecność serka sprawia, że smaki się ładnie równoważą, na tyle, że chętnie sięga się po kolejny kawałek mimo tej słodyczy : Przepis zaczerpnięty z bloga Make Cooking Easier. Składniki na kruchy spód: 30 g

Ciasto z masą budyniową, herbatnikami i owocową pianką

   Typowe ciasto bez pieczenia. Wygląd i 2 składniki: masa kajmakowa i herbatniki to są te rzeczy, które czynią je podobne do popularnego 3 bita. Krem budyniowy z przepisu na napoleonki gotujemy i od razu, gorący miksujemy z masłem. Ten sposób doskonale się sprawdza gdyż herbatniki szybciej

Kruche ciasto z malinami i mleczną masą

Na dzisiejszy dzień polecam kawałek pysznego ciasta. Kruchy spód, mus owocowy - polecam maliny oraz masa jogurtowa z mlekiem w proszku czyli coś co uwielbiam. Zdjęcie mi się totalnie nie udało ale proszę, niech Was nie zniechęci bo ciasto jest naprawdę pyszne. Składniki na ciasto: 150 g

Ciasto francuskie z jagodami i masą śmietanowo-budyniową

.  Tortownicę u mnie o średnicy 24cm wyłożyć ciastem francuskim dookoła spód i boki do samej góry . Ciasto ponakłuwać widelcem i posmarować białkiem z jednego jajka. Śmietanę ubić na sztywno. Dwa jajka i żółtko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej masy z jajek dodać śmietanę i budyń w proszku i

Ciasto z masą krówkową i budyniem

aksamitnym smaku. Spokojnie ukoi nasze osłodzone ciastem życie. Składniki: 2 duże paczki herbatników masa krówkowa o smaku truflowym duży budyń waniliowy 125 g masła budyń czekoladowy 125 g masła 300 ml śmietanki 30 2 łyżki masy krówkowej kajmakowej zagęstnik do śmietany     Na dno dużej

Czekoladowe ciasto z masą serową i brzoskwiniami

Pierwsze brzoskwinie już się pojawiły więc z przyjemnością prezentuję Wam pyszne ciasto z serową masą. Jeśli nie macie jeszcze dostępu do świeżych brzoskwiń z powodzeniem możecie użyć tych z puszki. Można też zastąpić je każdymi innymi owocami.  Jest to moja propozycja do akcji Morelkowo

Ciasto z truskawkami i masa budyniowa.

ubite dodac maki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz wode, ocet i olej. Ciasto wylac do formy wylozonej papierem i posmarowanej tluszczem. Piec w temperaturze 180 stopni. Wykonanie masy : nbsp polowe mleka zagotowac z cukrem. W pozostalym mleku roztrzepac zoltka i make. Wlac do goracego mleka

Ciasto kakaowe z pyszną masą pomarańczową

ucierane. PRODUKTY: Ciasto: 150g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 4 łyżeczki soli 250g masła 70g cukru 50g cukru pudru Masa: Starta skórka z 1 pomarańczy 120ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 120ml wody 50g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka masła 160g dżemu pomarańczowego Polewa

Szybkie ciasto z masą krówka i borówkami

: Ha! mam swoją zwierzynę : Składniki: 1 duża paczka herbatników 1 3 masła 250 g 200 g borówek Masa krówka z orzechami 1 śmietana 30 1 śmietan fix   Przygotowanie: 189 paczki herbatników kruszymy, dodajemy masło i wyrabiamy. Ugniecione herbatniki wykładamy na spód foremki

Ciasto czekoladowe z masą jogurtową

Jak zapewne już wiecie, najbardziej lubie szybkie i lekkie ciasta. Dziś kolejna odsłona biszkopta czekoladowego.     Składniki na biszkopt takie jak w poprzednich wpisach tj. Torcik truskawkowo-agrestowy 65279 . Masa jogurtowa: 600g jogurtu np. wiśniowego 100g cukru otarta skórka z

Ciasto korzenne z podwójną masą z mleka w proszku

Co robią ludzie po świętach? Zjadają, bądź wyrzucają resztki, przechodzą na dietę, kończą z jedzeniem. A co robię ja? Piekę. Żeby to jeszcze coś zwykłego, bardziej pożywnego niż słodkiego. Nie, ja piekę niesamowicie słodkie ciasto, z dwoma masami czekoladowymi, białą i ciemną. Tak, żeby sobie

Ciasto z kremową masą serową i jagodami

Bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie z pyszną masą serową i dużą ilością jagód. Polecam póki jeszcze są świeże jagody. Za przepis dziękuję Pani Asi ze strony  Kwestia Smaku .   Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm.   Ciasto: 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100

Ciasto kokosowo-makowe z masa budyniowo-smietankow

Składniki Ciasto nbsp 1 szklanka wiorkow kokosowych 1 szklanka zmielonego na sucho maku 2 lyzeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 lyzki maki nbsp Masa budyniowa 3szklanki mleka frac12 szklanki cukru 1 kostka masla 250g 1 nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp lyzki

CIASTO MIODOWO - BUDYNIOWE Z MASĄ KAJMAKOWĄ I ORZECHAMI

jajka 3 łyżki miodu 3 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na masę budyniową: 3 szklanki mleka 3 4 szklanki cukru 250 g masła 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru dodatkowo: puszka masy kajmakowej orzechy włoskie 100g Składniki na ciasto posiekać i zagnieść, potem podzielić na 3 części

Ciasto makowe z masą orzechową

Wykonanie: składniki z ciasta kruchego, oprócz dżemu i masy makowej zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną część upiec, drugą część dać na blachę, posmarować dżemem, wyłożyć masą makową i upiec. Zrobić masę orzechową: orzechy, cukier, mleko i łyżkę Kasi zagotować i wystudzić. Utrzeć resztę Kasi i

Ciasto z masą serową i brzoskwiniami wegańskie

posmarować masą. Na wierzch: puszka brzoskwiń w syropie agar Na masie serowej ułożyć w dowolnej konfiguracji kawałki brzoskwiń, a 3 4-1 szklanki syropu wymieszać z łyżeczką agaru, podgrzać, zagotować przez chwilę. Gdy zacznie tężeć, wylewać powoli łyżką na ciasto. Smacznego!

Ciasto na oleju rzepakowym z truskawkami i masą śmietanową

Pyszne lekkie ciasto ze śmietaną i galaretką i polskimi truskawkami. Tak, już są! : Zasmakuje każdemu : Na spodzie bez jajek za to z dodatkiem oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego często używam go w swoich wypiekach, dzięki niemu ciasto nie jest

Ciasto z jeżynami i masą kokosową

proszku do pieczenia 1 łyżka cukru 1 małe jajko   Masa kokosowa: 100 g wiórków kokosowych  90 g cukru 125 ml mleka 200 g jeżyn + 50 g białej czekolady 1 łyżka oleju   Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, odłożyć. Składniki na ciasto przełożyć do miski. Zagnieść

Ciasto z orzechami i masą kajmakową.

lub śmietankowe 750 ml mleka 6 łyżek cukru 1 puszka masy kajmakowej   Budynie ugotować na mleku wraz z cukrem.  Na pierwszy blat ciasta wyłożyć jeszcze gorący budyń, przykryć drugim blatem, posmarować masą kajmakową. Na wierz położyć blat posmarowany orzechami.  Pozostawić w chłodnym miejscu

Kruche ciasto z masą jabłkowo-serową i płatkami migdałowymi

  . . Kruche ciasto: . 30 dag mąki 10 dag masła 10 dag margaryny 10 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 surowe żółtka  Masło i margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do

Kruche ciasto z budyniem i masą krówkową

Bardzo lubię połączenie mlecznego smaku budyniu ze słodkimi dodatkami. Dlatego postanowiłam upiec łatwe kruche ciasto właśnie z budyniem i masą krówkową. Wyszło pyszne w sam raz dla małych i dużych łasuchów : Składniki: kostka masła 3 szklanki mąki  łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 1

CIASTO KRUCHE Z MASA BUDYNIOWA

Składniki Przepis CIASTO KRUCHE 2 szklanki mąki pszennej 1 2 szklanki cukru 100g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA 4 szklanki mleka 3 opakowania budyniu czekoladowego z cukrem MASA SEROWA 1 2 szklanki cukru 500g serka homogenizowanego waniliowego 100g masła 3

ciasto biszkoptowe z masą kokosową

Jak widać biszkopt jest upieczony na dużej blaszce, to biszkopt ,który zawsze piekę do ciast z masą,przepis jest w moich notatkach : przekadam masą kokosową dodam iż tę masę robiłam 1 raz i polecam 2szkl mleka gotuję z 1 2 szkl, cukru,jak się zagotuje wsypuję 20dag kokosu i mieszając na małym

Ciasto z masą o smaku bananowym

, następnie wymieszać z mąka zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na posmarowana tłuszczem i posypaną mąką blaszkę, piec w temp. 160 C około 15 minut. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. Galaretki rozpuścic we wrzątku. Budynie rozprowadzić w szklance mleka, resztę mleka zagotować z

Ciasto z masą migdałową

Składniki ciasto: 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1 kostka masła 1 żółtko masa: 10 dag migdałów w słupkach 10 dag płatków migdałowych 100 ml śmietany 18 5 dag masła 15 dag cukru kryształu Sposób przyrządzenia Wymieszać mąkę

Ciasto - tort z masą orzechową i sezamową

ręcznie różgą. Dodaję mąkę porcjami i także mieszam rózgą. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruję. Wylewam ciasto, wstawiam do nagrzanego na 170 *C piekarnika na 35 minut. Upieczone ciasto wyjmuję i odwracam do góry dnem na kratce. Wystudzony przekrajam na pół i smaruję masą

Ciasto z kremem, masą jabłkową i prażonymi wiórkami

budyń. Zmiksować margarynę z ciepłym budyniem.  Wyłożyć na blat.   Masło roztopić na patelni z cukrem. Wrzucić wiórki i prażyć aż się zarumienią.  Wystudzić i posypać wierzch ciasta. Przechowywać w chłodnym miejscu.    Smacznego! 

Ciasto orzechowo-miodowe z masą serową

Ciasto: 0,5 kg mąki 1 kostka margaryny 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 2 jajka 1,5 łyżeczki sody Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części. Jedną z nich rozwałkować na blaszce, piec ok 15-20 min w temp. 180-200°C. Na wierzchu drugiego placka przed pieczeniem nałożyć masę z orzechów.   Masa

Ciasto drożdżowe z masą marcepanową

. . 50 dag mąki 10 dag cukru 3 dag drożdży 6 dag masła aromat pomarańczowy ok 1 szklanki mleka 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 10 dag suszonych moreli 10 dag suszonych żurawin 10 dag masy marcepanowej . Z podanych składników zarobić ciasto drożdżowe,  pod koniec zarabiania dodać

Ciasto drożdżowe z masą budyniowo-jabłkową

. . Ciasto drożdżowe według przepisu do ciasta  z jagodami. Z 25 dag mąki mam na dwie porcje okrągła blaszka tortowa , więc   jedną część ciasta zamroziłam  surowe. Ciasto drożdżowe, wyłożyć na  blaszkę. 4-5 średnich  jabłek umyć, obrać, zetrzeć na  tarce o dużych oczkach. Posypać 2

Chusteczki z ciasta francuskiego z masą migdałową i karmelizowanymi jabłkami

  . 1 arkusz ciasta francuskiego   . 2 jabłka 1 łyżka masła 2 łyżki miodu   . 0,5 szklanki zmielonych migdałów 2-3  łyżki cukru pudru 3-4 łyżki  śmietanki 30 aromat migdałowy   . cukier puder do posypania   .   . Migdały  wymieszać z cukrem pudrem i śmietanką. Dodać aromat

Ciasto z masą kawową :

do 175 stopni piekarniku przez około 30 minut. Masa  Masę przygotowujemy wieczór szybciej. Wszystkie składniki oprócz cukru pudru dajemy do garnka z grubym dnem, stawiamy na małym ogniu i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Studzimy i wkładamy do lodówki. Na drugi dzień ubijamy dodając cukier

Ślimaczki z ciasta francuskiego z masą marcepanową

  1 arkusz ciasta francuskiego 20 dag masy marcepanowej 1 jajko 5 dag rodzynek   .    Masę marcepanową wymieszać 65279 dokładnie z jajkiem, dodać 65279 rodzynki. Masę rozsmarować 65279 na  cieście francuskim, zwinąć 65279 w rulon i pokroić 65279 na plastry szerokości ok. 1,5 cm

Ciasto francuskie z masą i z truskawkami

Składniki 1 plat ciasta francuskiego nbsp dżem truskawkowy lub inny nbsp 3 4 l śmietany krem oacute wki nbsp 2-3 śmietanofixy nbsp 0,5 szkl. cukru pudru nbsp można dodać wiecej,wg uznania nbsp truskawki nbsp płatki migdałowe Przygotowanie Ciasto francuskie wyłożyć na

Ciasto kakaowo-kokosowe z masą serową

użyłam cukier puder . Dodać sok z cytryny.  Lekko mieszając dodać wiórki kokosowe, mąkę i ocet. Piec w temp. 180 st. 20 min. Masa serowa 75 dag  białego sera 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 żółtek 10 dag masła 20 dag cukru cukier waniliowy Masło, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę.  Dodawać

Masa truskawkowa do tortów i ciast Ula Z

nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp Masa gotowa do przekładania wypiek oacute w . Masa pochodzi ze strony cincin naprawdę godna polecenia

Ciasto francuskei z masą orzechową

otrzymania elastycznej konsystencji. Ciasto francuskie rozmroź, podziel na kwadraty, a następnie po przekątnej na pół, na trójkąty. Na każdym trójkącie ułóż farsz orzechowy i zwiń ? zaczynając od podstawy. Rozgrzej piekarnik do temp. 220 st. C, włóż blachę z rogalikami i piecz, aż będą złotobrązowe. 65279

Paluchy z ciasta francuskiego z masa makowa

2 arkusze ciasta francuskiego 100 g gotowej masy makowej 3 - 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 - 4 łyżki posiekanych orzechów 3 - 4 łyżki mleka Arkusze ciasta francuskiego cienko rozwałkować, następnie jeden posmarować mlekiem. Następnie równomiernie rozprowadzić masę makową i

Ciasto piernikowe z masą migdałową po mleku migdałowym

W garnku porządnie rozgrzać: mały słoik musu jabłkowego lub innego dżemu ja miałam z róży : pół masła pół szklanki miodu i zestawić z gazu Dodać całą masę migdałową jaka pozostała po mleku migdałowym opisałam to wcześniej , zamieszać i trochę odczekać żeby ostygło Dodać roztrzepane 3 całe

Drożdżowe ciasto z morelami i masą serowo-budyniową

  . Na  rozwałkowane  w prostokąt ciasto  drożdżowe wyłożyć masę budyniowo-serową i kawałki moreli. Ciasto zrolować, pokroić  na kawałki i  pionowo ustawić je w tortownicy. Ciasto odstawić do wyrośnięcia ,  posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem, a następnie piec w  piekarniku ok 40

Masa brzoskwiniowa do tortów i ciast Ula Z

Składniki -1l śmietany 30 lub 36 -6 łyżek cukru pudru -250 g serka mascarpone -puszka brzoskwiń nbsp Przygotowanie Ubić śmietanę , dodać cukier puder i serek mascarpone, i jeszcze chwilę ubijać. Dodać nbsp brzoskwinie pokrojone w kostkę i delikatnie połączyć składniki. Masa gotowa do

Ciasto z rabarbarem, masą budyniową i bezą

  Pamiętacie mój przepis na Rabarbarowy słodziaczek. Może i trochę głupia nazwa, ale to było niemal 2 lata temu i przyznam, że teraz bym go tak nie nazwała. Dzisiaj piekę je ponownie, a po przepis zapraszam tu: Rabarbarowy słodziaczek                  

Ciasto z kokosem i masą toffi

http: dariaanna.blogspot.com 2011 11 toffi-z-masa-kokosowa-i-orzechami.html 65279

Sposoby na zakalec

zrobić tylko z mąki pszennej, aby był bardziej delikatny można wziąć w równych ilościach mąkę ziemniaczaną i pszenną. -mąka powinna być przesiana nawet dwukrotnie -jajka z cukrem trzeba utrzeć na puszystą prawie białą masę -do masy należy dodać sok z cytryny lub łyżkę octu ciasto po upieczeniu nie

Łabędzi puch

u kuzynki Agnieszki. Zaskoczył mnie smak masy, który coś mi przypominał, ale nie wiedziałam co. Okazało się, że to kajzerki! Masa, którą przełożone zostało ciasto jest zrobiona z bułek, mleka i kokosu. I chociaż wszyscy albo prawie wszyscy smak kajzerek znają, bez podpowiedzi z tym ciastem go nie

Sernik w cieście kakaowym

A o to mój przepis na jeden z dwóch serników moich tegorocznych świat. Przepis stary jak świat i nawet nie wiem skąd go mam, a że tak jakoś się mi zawieruszył w moim zeszycie z przepisami to dopiero teraz wam go przedstawiam. Ciasto rozpływa się samo w ustach,a masa serowa z brzoskwinią nbsp

Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego

dalej w przepisie jest podany tylko czas , ostatecznie dwa razy dłużej, niż podano w przepisie. Na koniec w cieście zrobił się lekki zakalec, a rozlana masa przylepiła ciasto do foremki i nie mogłam go wyjąć, choć specjalnie piekłam z foremce z wyjmowanym dnem, żeby ładnie ją podać. Nie jestem pewna

Czas na baby

czekoladą - 1 puszka masy makowej, skórka otarta z cytryny, - 1 2 szklanki mleka, - trochę aromatu rumowego lub migdałowego do ciast, 25 dag masła, - 20 dag cukru, szczypta soli, - 1 cukier waniliowy, 6 jajek, 50 dag mąki - 1 proszek do pieczenia, 10 dag gorzkiej czekolady, - tłuszcz i tarta bułka do formy

Ciasto Snikers

z przyjemności tego roku był w naszym domu Snikers czyli orzechowe ciasto na miodowym kruchym. Najlepszy z najlepszych przepisów Teściowej, który mi się udało poznać. Smaku ciasta opisać nie sposób więc lepiej będzie gdy opiszemy jak go zrobić. Jak zwykle mój przepis jest ścieżką dla nie całkiem

Drożdżowe baranki, zajączki i kurczaczki

zdjęcia porobiłam. nbsp Składniki: 4 szklanki mąki 1 4 opakowania drożdży czyli 2,5 dag 180 ml mleka 1 4 szklanki cukru 4 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 100 miękkiej margaryny nbsp Ponadto: 1 żółtko 4 łyżki mleka biała masa cukrowa w tubce z końcówkami do dekoracji żółta masa

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

: Ucieramy 4 żółtka z cukrem, dodajemy margarynę ,kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz ubitą pianę z białek. Wszystko mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy ja mam taką o wymiarach 38 x 25 cm. . Pieczemy około 20 minut w temperaturze180 stopni. Masa: 3 jaja i pół szklanki cukru

Czekoladowe croissant

odstawiłam na całą noc . Masa maślana : Miękkie masło i kakao miksujemy na gładką masę. Przełożyć na folię kuchenną i ułożyć z masy kwadrat o boku ok. 15-17 cm. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 8 godzin lub całą noc. Etap II - połączenie z masą maślaną Schłodzone ciasto i masło wyjąć z

Perfekcyjny kruchy spód do tarty,placka pie czy na quiche

masy ze względu na swoją kwaśność.Myślę jednak,że nie ma potrzeby aby to robić i dotłuszczać i taj już kalorycznego ciasta.Jeśli spełnimy powyżej wymienione warunki to ciasto kruche będzie jak marzenie .Wydaje mi się jednak,że owa śmietana dodawana jest najczęściej z przekonania,że uszlachetnienia i

Tort miś

dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu wmieszać trochę kakao. Schłodzony tort posmarować większą częścią masy budyniowej. Po trzy kółka przeznaczone na uszy przełożyć i posmarować w około masą budyniową. Uszy przykleić do tortu. Trochę pokruszonych resztek jasnego ciasta z jednej miski przeznaczonych

Niebiański przysmak

  Ciasto niebiański przysmak robiłam dla mojej koleżanki na jej urodziny, ale idealnie nadaje się ono również na ciasto na nadchodzące Święta Wielkanocne. Masa jabłkowa idealnie łączy się z masą orzechową, a w połączeniu z kruchym ciastem daje niebiański smak.   Składniki: ciasto 30 dag mąki

Torcik na 4 urodziny Julci w kształcie sukienki lalki

którym wycinamy mały otwór na środku do którego wkładamy lalkę. Z lalką...................................................................... Na cieście............................................................................ Ciasto wkładamy do lodówki i bierzemy się za przygotowanie masy

Masa cukrowa

W Internecie ten przepis można znaleźć w wielu miejscach, ale zamieszczam go też tutaj, bo uważam, że jest wart zareklamowania. Masa cukrowa służy do dekoracji tortów 8211 to taka plastelina z cukru, którą można wykorzystać do obłożenia tortu i ulepienia ozdób. I jest ona FANTASTYCZNA 8211

Aniołek z masy solnej

Poniżej pomysł na dekorację, prezent na gwiazdkę i nie tylko. W załączeniu link do kursu obrazkowego jak zrobić aniołka z masy solnej. Kurs załączam do samouczków. Kurs na fotoforum zrobiła qlka_79 z fotoforum quot GW quot . Zdjęcie pochodzi z jej galerii na fotoforum. Aby zobaczyć kurs

Sernik z gwiazdkami w wielkanocnej wersji

Kasię : nbsp Sernik z gwiazdkami w wersji wielkanocnej: nbsp Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 4 5 kostki Kasi 1 szklanka cukru 1 jajko 1 łyżka śmietany nbsp Masa serowa: 1 kg sera mielonego 1 i 1 2 szklanki cukru pudru 5 jaj 4 5 kostki Kasi 1 budyń waniliowy 1 puszka

Marlenka

najbardziej urzekły miodowe placki. Są genialne, po dwóch dniach dosłownie rozpuszczają się w ustach. Masa natomiast jest dosyć słodka, dlatego w przyszłości dołożę do jednej z warstw kwaskowatego dżemu.   A do ciasta wrócę na pewno, mam już wiele pomysłów na to czym jeszcze można je przełożyć. Bardzo

Duże zmiany i Ciasto Filozofa

mieszając. Powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do blaszki, piec w temp. 180 stopni ok. 30-40 minut. Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, cukier, wymieszać, chwilę prażyć. Na końcu dodać suchą galaretkę

Babeczki i muffinki

lub kandyzowanych Sposób przygotowania:     Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.     W drugiej misce wymieszać mleko, olej i jajka.     Kolejno wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, tylko do połączenia

ciasta z masa

. Wytnij szklanką kółka albo pokrój na kwadraty. 65279 Ciasto na pierogi zaparzane 65279 mąka pszenna, gorąca woda, szczypta soli 65279 Przesiej mąkę na stolnicy, zrób kopczyk, wsyp szczyptę soli i stopniowo wlewając gorącą wodę, wyrabiaj ciasto początkowo użyj łyżki, ponieważ wyrabiana masa

Kokosowy tort panna cotta

- doceniają go wszyscy. Inspiracją do stworzenia tego przepisu był deser , wyglądający mniej więcej tak samo, ale zawierający wszystkie te zakazane rzeczy, których nie zawiera mój deser. Można więc te przepisy ze sobą skrzyżować: użyć ciasta z mąki pszennej i masy z kokosowego mleka albo ciasta z mąki

Mój urodzinowy tort

.................................................................. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto biszkoptowe.............................................. Masa: żółtka ucieramy z cukerem pudrem do białości. Żółtka z cukrem pudrem.............................................................. 1 i 1 2 szklanki mleka zagotowujemy, lekko

Tort orzechowo-makowo-kawowy

cały czas ubijając po jednym żółtku i po łyżce cukru, aż do wyczerpania składników, na końcu dodajemy mąkę i zmielone orzechy, delikatnie, ale dokładnie wszystko mieszamy. Masa jajeczna z orzechami..................................................... Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do

MNIAM!!

, 5 łyżek mąki, jedna druga szklanki białego wina lub mleka, sól, cukier, tłuszcz do smażenia, cukier puder Przygotowanie: Banany umyć, obrać ze skórki, skrajać piętki przekrajać wzdłuż na połówki. Jajo umyć, wybić ze skorupki, mąkę przesiać. Z jaja, mąki i wina ubić ciasto naleśnikowe, dodać sól i

Czekoladowy Napoleon

dodam, że ciasto jest bardzo plastyczne i łatwo się z nim pracuje, a placki piecze króciutko. Charakter i smak całości nadaje bardzo delikatna, wręcz aksamitna czekoladowa masa na bazie mleka skondensowanego. Po jej spróbowaniu wiedziałam, że efekt końcowy będzie wyjątkowy...     Składniki

Ciasto makowo-kokosowe

margaryny dodajemy stopniowo ostudzony budyń kokosowy. Margaryna z budyniem........................................... Upieczone i przestudzone ciasto przekrawamy wzdłuż. Na jeden płat ciasta wykładamy masę budyniowo-kokosową, wyrównujemy. Masa i ciasto

Gâteau Saint-Honoré

piany bezowej - tradycyjnie jest to nadzienie Gâteau Saint-Honoré. Dawniej podstawę ciasta stanowiła brioszka, dzisiaj jest to ciasto francuskie otoczone ptysiami z bitą śmietaną w środku i ozdobione karmelem. Przepis Pierra Herme nieco odbiega od oryginalnej wersji. Spód to również ciasto francuskie

Kostka hiszpańska

nie wiem - czekoladowy spód, który jest odpowiednikiem murzynka, kawowa masa z bezami i fantazyjnie wmieszana konfitura wiśniowa. Ciasto, mimo dodatku bez nie jest przesłodzone, a dosyć ciężki spód ciekawie kontrastuje z delikatnym wierzchem ciasta.     Składniki: na formę 24x24 cm

Znalezione blogi:

Słodkie arcydzieła wykonane z masy cukrowej. Torty, ciasta i ciasteczka - sztuka sugarcraftingu

Miejsca:

Wiśniowa (687)
Warta (335)
Maków (331)
Pasto (328)
Philadelphia (133)
Góra (125)
Warszawa (121)
Tłuszcz (108)
Lisków (102)
Poro (74)

Osoby:

Lilu (19)
Prince (14)
REM (8)
Doni (7)
Doda (6)
Urszula (5)
Silvera (5)

Firmy:

RUCH (270)
Google (36)
Allegro (33)
MIT (31)
Wawel (24)
Zono (17)
BBC (17)
Tesco (16)
Kruszwica (15)
Apple (14)