Wszystko o:

ciasta z masą budyniową

Ciasto miodowe z masą budyniową

, przez około 30 minut może być krócej . Masa budyniowa: Gotujemy budyń: Najpierw mieszamy pół szklanki mleka z całą mąką. W oddzielnym rondelku gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy cukry się rozpuszczą, ciągle mieszając, dodajemy mleko z mąką. Budyń ma zgęstnieć, a wtedy odstawiamy je w

CIASTO ŚLIWKOWE Z MASĄ SEROWO-BUDYNIOWĄ

zakupy i zabierali się do pieczenia : Składniki na ciasto ucierane: 200g miękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka 1,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Składniki na masę serowo budyniową: 400g serka śmietankowego może być homogenizowany

Ciasto miodowe z masą budyniową, marmoladą i polewą czekoladową

65279 Ciasto miodowe: 500 dag mąki 120 g cukru pudru 200 g masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe bez cukru 600 ml mleka 200 g miękkiego masła 2 3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 65279

Ciasto z masą budyniową, herbatnikami i owocową pianką

   Typowe ciasto bez pieczenia. Wygląd i 2 składniki: masa kajmakowa i herbatniki to są te rzeczy, które czynią je podobne do popularnego 3 bita. Krem budyniowy z przepisu na napoleonki gotujemy i od razu, gorący miksujemy z masłem. Ten sposób doskonale się sprawdza gdyż herbatniki szybciej

CIASTO MIODOWO - BUDYNIOWE Z MASĄ KAJMAKOWĄ I ORZECHAMI

jajka 3 łyżki miodu 3 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na masę budyniową: 3 szklanki mleka 3 4 szklanki cukru 250 g masła 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru dodatkowo: puszka masy kajmakowej orzechy włoskie 100g Składniki na ciasto posiekać i zagnieść, potem podzielić na 3 części

CIASTO KRUCHE Z MASA BUDYNIOWA

Składniki Przepis CIASTO KRUCHE 2 szklanki mąki pszennej 1 2 szklanki cukru 100g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA 4 szklanki mleka 3 opakowania budyniu czekoladowego z cukrem MASA SEROWA 1 2 szklanki cukru 500g serka homogenizowanego waniliowego 100g masła 3

Ciasto francuskie z jagodami i masą śmietanowo-budyniową

.  Tortownicę u mnie o średnicy 24cm wyłożyć ciastem francuskim dookoła spód i boki do samej góry . Ciasto ponakłuwać widelcem i posmarować białkiem z jednego jajka. Śmietanę ubić na sztywno. Dwa jajka i żółtko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej masy z jajek dodać śmietanę i budyń w proszku i

Ciasto z truskawkami i masa budyniowa.

ubite dodac maki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz wode, ocet i olej. Ciasto wylac do formy wylozonej papierem i posmarowanej tluszczem. Piec w temperaturze 180 stopni. Wykonanie masy : nbsp polowe mleka zagotowac z cukrem. W pozostalym mleku roztrzepac zoltka i make. Wlac do goracego mleka

Drożdżowe ciasto z morelami i masą serowo-budyniową

  . Na  rozwałkowane  w prostokąt ciasto  drożdżowe wyłożyć masę budyniowo-serową i kawałki moreli. Ciasto zrolować, pokroić  na kawałki i  pionowo ustawić je w tortownicy. Ciasto odstawić do wyrośnięcia ,  posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem, a następnie piec w  piekarniku ok 40

Ciasto z rabarbarem, masą budyniową i bezą

  Pamiętacie mój przepis na Rabarbarowy słodziaczek. Może i trochę głupia nazwa, ale to było niemal 2 lata temu i przyznam, że teraz bym go tak nie nazwała. Dzisiaj piekę je ponownie, a po przepis zapraszam tu: Rabarbarowy słodziaczek                  

Tort miś

dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu wmieszać trochę kakao. Schłodzony tort posmarować większą częścią masy budyniowej. Po trzy kółka przeznaczone na uszy przełożyć i posmarować w około masą budyniową. Uszy przykleić do tortu. Trochę pokruszonych resztek jasnego ciasta z jednej miski przeznaczonych

Tort orzechowo-makowo-kawowy

cały czas ubijając po jednym żółtku i po łyżce cukru, aż do wyczerpania składników, na końcu dodajemy mąkę i zmielone orzechy, delikatnie, ale dokładnie wszystko mieszamy. Masa jajeczna z orzechami..................................................... Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do

Szarlotka z pianką budyniową

cienkie plasterki i wymieszać z cukrem. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód, na nie rozsmarować budyniową masę, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki. Piec przez ok. 60 minut w 180 186 C. - See more at: http: arabeskawaniliowa.blogspot.com 2012 08 szarlotka-z-budyniowa

Duże zmiany i Ciasto Filozofa

, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć użyłam podwójnej porcji masy jabłkowej . Masa budyniowa: z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Przełożenie ciasta: ciasto makowo-kokosowe - połowa masy budyniowej - masa jabłkowa - druga część masy budyniowej

CIASTO ARCHITEKTA

nadmiernemu stężeniu, masę przygotowujemy w trakcie przekładania ciasta.   Przekładanie ciasta :  Banany obieramy kroimy w krążki o grubości biszkoptu ciemnego i skrapiamy sokiem z cytryny.   Na jasnym biszkopcie równomiernie rozprowadzamy kakaową masę budyniową. W ciemnym biszkopcie wykonujemy za pomocą

Leon

śmietanę, ciągle mieszając. Jeszcze lekko ciepłą polewę można nakładać na ciasto. przełożenie placka od dołu: placek miodowy- krem budyniowy- masa jabłkowa z czerwoną galaretką- krem budyniowy- biszkopt- krem budyniowy- masa jabłkowa z żółtą galaretką- krem budyniowy-placek miodowy-polewa kakaowa

Kremówka

ciasta, pokroić najlepiej nożem z ząbkami na kwadraty, takiej wielkości, jakiej mają być kremówki. Ułatwi to później krojenie ciasta . 8 . Przygotować masę budyniową. 3 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami i mąkami. Dodać do

CIASTO FALE DUNAJU Z WIŚNIAMI

wcześniej zrobionej masy budyniowej   Wykonanie ciasta : Białka ubjamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej   ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do ubitych białek stale miksując na średnich lub małych obrotach robotem ręcznym

Ciasto Snikers

z przyjemności tego roku był w naszym domu Snikers czyli orzechowe ciasto na miodowym kruchym. Najlepszy z najlepszych przepisów Teściowej, który mi się udało poznać. Smaku ciasta opisać nie sposób więc lepiej będzie gdy opiszemy jak go zrobić. Jak zwykle mój przepis jest ścieżką dla nie całkiem

Pani Walewska - Pychotka

najlepsze jest po przegryzieniu . Składniki: *Ciasto: 500 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g cukru pudru 200 g masła zimnego 6 żółtek *Masa bezowa: 8 białek sześć pozostanie z ciasta i dwa z masy budyniowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki

SZARLOTKA KRÓLEWSKA

na ciasta. Ta szarlotka ma biszkoptowy spód, uprażone jabłka zagęszczone są galaretką owocową, a na nich warstwa kremu budyniowego. Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku do masy budyniowej można dodać sok z cytryny i alkohol, ale i bez tych dodatków zwłaszcza z myślą o dzieciach szarlotka

tort biedronkowy

międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180oC. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przelewamy do tortownicy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut. Jeszcze gorące ciasto zrzucamy na podłogę z wysokości 60 cm i wstawiamy do wyłączonego piekarnika pozostawiając drzwiczki otwarte. Masa budyniowa: 2

Millefoglie

Millefoglie to ciasto wykonane z chrupiącego ciasta francuskiego przełożonego budyniowym kremem. Przepis w zasadzie jest łatwy, ja krem przygotowałam wg przepisu Giovanni Pina. Krem możemy przygotować tak jak ja z użyciem termometru lub po prostu na wyczucie. Jedna i druga metoda będzie skuteczna

Miodownik

rozpuścić z cukrem i miodem, dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu przez około 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzecie surowe ciasto. Całość upiec w temp. 180°C przez 15 minut. Ostudzić. Masa budyniowa: 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 100 g cukru 400 ml mleka 250 g margaryny Kasi Z

Makowiec Czarna róża

. składanie warstw: połowę masy budyniowej rozsmarować na spodzie czyli na jednym z płasko upieczonych ciast. Na warstwie budyniowej ułożyć 4-ry rolady makowe obok siebie Kolej na drugą połowę budyniu którą należy rozsmarować na roladach wyrównując powierzchnię. Na równo rozsmarowanym budyniu położyć drugi

Babeczki i muffinki

wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. Mnie wyszło 16 sztuk .     Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.     Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i

** Królewiec **

szczypta soli Składniki na masę budyniową: 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąkki pszennej 1 litr mleka 3 4 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 250 g masła   Wykonanie: Ciasto kruche 1. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na stolnicy ciasto. 2. Wyrobione ciasto połączyć na

Ciasto budyniowe z rabarbarem

- do oprószenia ciasta po upieczeniu   Składniki na budyń: 2 płaskie łyżki* proszku budyniowego, waniliowego lub śmietankowego 2 - 3 łyżki cukru 250 ml mleka 1 szklanka 1 łyżka masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii   Wykonanie: Na początku przygotować budyń - musi bowiem wystygnąć. Ze

Brazylianka

Kolejne ciasto z książki Siostry Anastazji. nbsp Miodowy placek przełożony masą budyniową i jabłkową. nbsp Spokojnie może pojawić się nawet na świątecznym stole. nbsp nbsp Podczas wałkowania ciasta miałam wątpliwości czy jest go wystarczająco i czy każdy placek urośnie odpowiednio. nbsp

karnawałowe słodkości

całkowitym masy poprzedniej! . Przykrywamy ją ponownie krakersami, na które wykładamy masę z bitej śmietany. Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem posypujemy tartą gorzką czekoladą.  Kolejne warstwy ciasta przedstawiają się następująco: - herbatniki - masa budyniowa - krakersy - masa toffi

ciasto oczy carycy

na 2 części. Krem: Żółtka ucieramy z cukrem. W 1 szklance mleka mieszamy budyń, potem dodajemy go do masy żółtkowej. Pozostałe mleko zagotowujemy. I przygotowujemy klasyczny budyń wlewając masę zółtkowo-budyniową na gotujące mleko.Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą, żeby nie zrobił się

Niby-snikers

naczynia z gotującą wodą i miksować 65279 , aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie masę wstawić 65279 do lodówki, by trochę stężała.  Dodatkowo: puszka masy krówkowej pół tabliczki startej gorzkiej czekolady Układamy: ciasto I, 3 4 masy budyniowej, ciasto II, masa krówkowa, ciasto I, reszta

Torcik na 4 urodziny Julci w kształcie sukienki lalki

którym wycinamy mały otwór na środku do którego wkładamy lalkę. Z lalką...................................................................... Na cieście............................................................................ Ciasto wkładamy do lodówki i bierzemy się za przygotowanie masy

Napoleonka na domowym cieście francuskim

masę. Utarte masło włożyć między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt grubości 2cm i wstawić do lodówki. Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko oprószyć mąką, położyć ciasto i tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkować na kwadratowy placek grubości 2cm, tak

Cytrynowiec z herbatnikami

  Nie macie pomysłu na weekendowe ciasto, a lubicie cytrynowe smaki? Jeśli tak, to polecam pyszne orzeźwiające ciasto na biszkopcie z intensywnie cytrynową masą budyniową i pianką cytrynową ze śmietany kremówki i serka mascarpone. Wierzch zdobią herbatniki polane lukrem oczywiście cytrynowym

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

z piekarnika i zostawić do ostygnięcia w blaszce. Masa Budyniowa: Ugotować dwa budynie waniliowe z mniejszą ilością mleka. Polewa: -1 szkl. cukru -2 3 kostki masła -4 łyżki kakao E.Wedel -4 łyżki wody. Sposób przyrządzania: Składniki polewy przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu

Tęcza wiosenna

   Tęcza wiosenna , to ciasto, inspirowane przepisem z książki 100 nowych ciast siostry Anastazji , z której bardzo lubię korzystać. Poza internetem, czasopismami czy starym zeszytem z wycinkami i przepisami babuni, książki kucharskie, to świetne źródło pozyskania oryginalnych i smacznych

Szarlotka przekładana kremem waniliowym

minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, z drugą częścią ciasta postąpić tak samo. Krem budyniowy: 500 ml mleka 3.2 3 żółtka 150 g cukru 50 g skrobi kukurydzianej ziarenka z 189 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii   Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, bladożółty krem, dodać

Szarlotka z kremem waniliowym

°C przez 15 minut. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Ja swoje ciasto zrobiłam dzień wcześniej. włożyłam do lodówki. Drugiego dnia starłam na tarce o dużych oczkach, ugniotłam ciasto rękoma, wierzch wyrównałam szklanką i upiekłam.   65279 Krem budyniowy : 500 ml mleka 3,2 3 żółtka

Orzechowiec

Dwa kruche spody przełożone masą budyniową i wykończone orzechowo-karmelową skorupką - poezja... I niech nikogo nie odstraszy długi przepis - ciasto przygotowuje się szybko, a w dodatku z gwarancją udanego wypieku : Składniki na blaszkę o wymiarach 25cmx40cm ciasto: 189 kg mąki pszennej

Ciasto Dyplomaty

jest takie oczywiste, gdy mamy do czynienia z ciastem francuskim, cały sekret w karmelu, którym pokryty jest każdy blat..., ale o tym później. Jest przy nim troszkę pracy, dlatego też warto podzielić przygotowania na dwa dni, w pierwszy dzień wieczorem upiec biszkopt i przygotować krem budyniowy, a w

Ciasto balowe

następnie po jednym żółtku, każde dodając dopiero kiedy poprzednie będzie dobrze wymieszane z masą. Wyłączyć mikser i do masy wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub łopatką do ciasta. Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe

Tort z patelni

użyłam dna tortownicy o średnicy 20cm . Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Usmażyć z każdej strony na suchej patelni. Najlepiej ciasto wyrasta, gdy zrobimy maksymalny płomień zaraz przed włożeniem placka, a później zmniejszymy ogień, by go nie spalić. Masa budyniowa: ok. 3 łyżek mleka

Tort truskawkowy

pewności zestawić rondel z ognia na ten czas. Gotujemy jeszcze 2minuty i wylewamy masę równomiernie na przygotowane wcześniej trzy blaty ciasta. Zostawiamy je do wystudzenia, a gdy osiągną temperaturę pokojową wstawiamy na pół godziny do lodówki. Masa budyniowa Do rondla wlewamy 700ml mleka. Wsypujemy

Ciasto budyniowe z rabarbarem

Kaczeńce i ciasto z podwójną porcją budyniu   Kolejne ciasto do kolekcji pyszności rabarberowych, tym razem z dodatkiem budyniu do samego ciasta i jako masa budyniowa wewnątrz. Jeśli nie macie pomysłu na wykorzystanie rabarbaru proponuję skorzystać z tego przepisu, bo to taki leciutki, wilgotny

Królewiec

Królewskie ciasto, królewiec, ciasto króla... Dla tego klasycznego miodowego przekładańca istnieje wiele nazw, są różne przepisy, które łączy: miodowe blaty, delikatny budyniowy krem i czekoladowa polewa, resztę można modyfikować. Ja zdecydowałam się na wersję z powidłami śliwkowymi i biszkoptem

Ciasto z galaretką i jabłkami

zagotować, dodać cukry. Na gotujące się mleko wcześniej zmniejszyć gaz wlać zawartość szklanki, mieszać energicznie, aż powstanie budyń. Po ostudzeniu budyń zmiksować z kostką masła lub margaryny. Warstwy ciasta przekładać następująco: biszkopt biały - masa budyniowa - jabłka z galaretką agrestową

Ciasto budyniowe

  Proste, smaczne ciasto dla wielbicieli budyniu, do których się ostatnio zaliczam. Delikatne i nie za słodkie, szybko znikające z blachy.  Źródło: ciasto budyniowe   Składniki na ciasto: - 2 i 1 2 szklanki mąki - 2 i 1 2 łyżeczki do pieczenia następnym razem zmniejszę ilość proszku

Kremówka z truskawkami i malinami

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g truskawek 250 g malin pęczek świeżej mięty 200 g frużeliny lub ulubionego dżemu 1 arkusz papieru do pieczenia Składniki na masę budyniową: 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 szklanki waniliowego mleka sojowego 30 g cukru waniliowego

Sekret mniszki

dużych oczkach. Blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia tych samych rozmiarów jak blaszka, w której piekło się ciasto I wylepić jasnym ciastem, podpiec do zezłocenia. Na podpieczone ciasto wylać masę serową, piec około 60 minut w 175 st. C. Wystudzić.   Masa budyniowa z galaretką: - 2 szklanki

Budyniowe ciasto z rabarbarem

posypania po wierzchu opcjonalnie - cukier puder do oprószenia MASA BUDYNIOWA 2 płaskie łyzki proszku budyniowego, śmietankowego 2-3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 250ml   Na początek przygotowujemy masę budyniową, czyli gotujemy budyń z podanych proporcji, gdyż musi dokładnie ostygnąć. Z

Ciasto szefowej

Niedaleko mieszkania w którym do niedawna mieszkałam, jest sklepik w którym często kupowałam pyszne ciasto o nazwie Ciasto szefowej . Składało się z kruchych placków, przekładanych budyniem, masą kajmakową i bitą śmietaną a na wierzchu posypane było płatkami migdałowymi i krokantem. Tak mi

Tort lew

wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu. Ciasto przełożyć masą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. masa budyniowa na wierzch Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i

Tort imieninowy

. Krem budyniowy. Z mleka, żółtek, cukru, cukru waniliowego i mąki ziemniaczanej gotujemy budyń, który ostudzony wkręcamy do roztartego masła. Z powstałej masy odkładamy 1 szklankę kremu do którego nbsp dodamy nbsp 5 dag kokosu zalanego wcześniej w zamkniętym słoiczku nbsp nbsp kilkoma łyżkami alkoholu

Tort imieninowy

. Krem budyniowy. Z mleka, żółtek, cukru, cukru waniliowego i mąki ziemniaczanej gotujemy budyń, który ostudzony wkręcamy do roztartego masła. Z powstałej masy odkładamy 1 szklankę kremu do którego nbsp dodamy nbsp 5 dag kokosu zalanego wcześniej w zamkniętym słoiczku nbsp nbsp kilkoma łyżkami alkoholu

Ciasto bananowe z galaretkami Winiary

łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 10 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 35 dkg margaryny   Masa śmietanowa z galaretką: 500 ml

Pszczółka maja

budyniu. Gdy masa będzie gładka smarujemy nią przekrojone na pół ciasto. 4. Ciasto ma następujące warstwy : ciasto-masa budyniowa-ciasto z masą kokosową na wierzchu

pieczenie tortu dla początkujących

pomysł z barwieniem ciasta też : Masę cukrową najłatwiej jest rozwałkować na papierze pergaminowym Jeśli tort nie wymaga transportu, ozdoby wystarczy położyć na świeżej masie cukrowej, zamiast je przyklejać. Krem budyniowy jest łatwy, ale może rozpuszczać masę cukrową, zwłaszcza jeśli nie mamy

Orzechowiec z masą budyniowo - maślaną

Pyszne, bardzo słodkie i ciężkie ciasto. Na jesienne smutki. Do filiżanki dobrej kawy. 65279 65279 65279 Ciasto orzechowe z masą budyniową Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 3 szklanki cukru 150 g masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Mąkę przesiać do dużej

Masa cukrowa

W Internecie ten przepis można znaleźć w wielu miejscach, ale zamieszczam go też tutaj, bo uważam, że jest wart zareklamowania. Masa cukrowa służy do dekoracji tortów 8211 to taka plastelina z cukru, którą można wykorzystać do obłożenia tortu i ulepienia ozdób. I jest ona FANTASTYCZNA 8211

Popapraniec

ogłoszonego na blogu moje wypieki. Ciasto jest pyszne, tak jak nazwa wskazuje to popaprany biszkopt składający się z wiórków kokosowych, maku i kakao, przełożony masą budyniową. Ciasto rozpływa się w ustach. Spójrzcie na zdjęcie, zachęcam do upieczenia ! Ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki 1 szklanka

Piernik. Krem budyniowy, powidła, ganache. I świąteczne życzenia.

umieścić dolny blat ciasta, posmarować kremem budyniowym. Następnie przykryć środkowym płatem, posmarować powidłami i przykryć górną częścią ciasta. W rondelku zagotować śmietankę wraz z połamaną czekoladą aż do jej roztopienia. Dodać bakalie i odstawić, aby masa przestygła i zgęstniała. Następnie pokryć

Kostka kremowa z galaretką

Miękki, wilgotny biszkopt przełożony dżemem i masą budyniową. Pokrojona w kostkę galaretka truskawkowa ożywia bladość kremu i urozmaica smak ciasta. Wypiek prezentuje się bardzo efektownie i jest świetną propozycją jako deser na rodzinną uroczystość. Mimo różnych struktur jego przygotowanie nie

Ciasto Brzoskwiniowy sad

  Lubicie połączenie masy budyniowej i brzoskwiń? ja bardzo, a gdy dodatkowo obok tego zestawu znajdę kilka orzeszków, to do szczęścia już niewiele mi brakuje. Ciasto Brzoskwiniowy sad wypatrzyłam kiedyś w cukierni i spróbowałam je odtworzyć - orzechowy biszkopt z kawałkami owoców, masa

Ciasto ze śliwkami, budyniem i kruszonką z płatkami owsianymi

Składniki: Ciasto: 250 g mąki tortowej 180 g masła 100 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego skórka z 1 cytryny szczypta soli 6 łyżek bułki tartej Warstwa śliwkowa: 1,5 kg śliwek 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki mąki tortowej Masa budyniowa

Ciasto Kubuś

Biszkopt : 65279 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  65279 Pomarańczowa masa budyniowa : 900 ml marchewkowo-pomarańczowego soku Pysio , Kubuś   3 budynie waniliowe 2 łyżki

Pani Walewska z orzechami

śmietany kremówki w zależności od tego ile zabierze mąka Składniki na bezę: 1 słoik 430 g powideł śliwkowych 8 białek 6 z kruchego ciasta i 2 z kremu budyniowego 1 szklanka cukru 200 g posiekanych orzechów włoskich Składniki na budyniowy krem: 0,5 l mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej

Różany tort z białą czekoladą z koziego mleka

. Wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 160 186 C około 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Masa budyniowa do środka 200 g koziego masła lub nieutwardzanej margaryny 4 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii

Sernik z białą masą budyniową na ciemnym spodzie

białka. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa budyniowa: odlać 1 3 mleka. W tym mleku rozprowadzić mąkę i żółtka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać mleko wymieszane z mąką i żółtkami. Na bardzo małym ogniu ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć na puch. Po

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym i musem truskawkowym

Masa budyniowa: nbsp nbsp 2 3 4 szklanki mleka kostka masła dobrej jakości 2 małe budynie śmietankowe lub jeden duży cukier do smaku około 3-4 łyżki, wedle upodobań Mus truskawkowy z galaretką : nbsp 4 szklanki zmiksowanych truskawek 3 galaretki truskawkowe Dodatkowo: kilka

Bienenstich - migdałowy miodownik z kremem budyniowym

Kolejny przepis pochodzący z znalezionej w domu starej książki kucharskiej. Jest to bardzo smaczne połączenie ciasta drożdżowego, puszystego i miękkiego oraz miodowo-migdałowej pokrywy z kremem budyniowym w środku. Całość świetnie się komponuje. Wydaje się skomplikowane, ale w gruncie rzeczy jest

Drożdżówki z budyniem i rodzynkami

ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do miski, dodać do niej sól. Jajka zmiksować z pozostałą łyżką cukru. Do powstałej masy dodać śmietanę i wymieszać. Masło roztopić. Do miski z mąką wlać rozczyn z drożdży oraz masę z jajek i śmietany. Wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto, po chwili dodać letnie masło. Dobrze

TORT STRACCIATELLA Z BANANAMI

  Dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno coś dla wielbicieli wypieków z bananami w roli głównej. Babkowe ciasto przełożone jest kremem śmietanowo-budyniowym o smaku bananowym  z dodatkiem tartej czekolady. W warstwie kremu zanurzone są kawałeczki bananów. Całość posypana jest wiórkami białej i

Rodzynkowiec

święta..Z przyjemnością to zrobię : Biszkopt upiekę jednak ze swojego sprawdzonego przepisu, a rodzynki będę moczyć tylko jeden dzień..wydaje mi się, że wtedy będą odpowiednio mocne : Przepis na to smaczne ciasto znalazłam u Edysi : Ps. Jeśli ktoś ma jakieś wskazówki, co zrobić, aby krem budyniowy się

CIASTO ORZECHOWE

    Składniki: CIASTO ORZECHOWE 8 jajek 20 dag cukru 20 dag mielonych orzechów 2 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA Z BRZOSKWINIAMI 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy 4 żółtka 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 szklanki mleka 1 puszka

Ciasto Dyplomaty

łyżek kremu budyniowego podgrzać w mikrofalówce, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać i połączyć z pozostałym, zimnym kremem.  Krem budyniowy połączyć z ubitą śmietanką, delikatnie mieszając łopatką. Ciasto francuskie, jak i biszkopt przyciąć odpowiedniej wielkości rantem, układać w nim kolejno ciasto

Ciasto snikers szybkie i wykwintne

kakaowe toffi jest zbyt słodkie DLA LENIWYCH: Ciasto przepis powyżej dzielimy na 2 części i układamy: -ciasto -krem budyniowy -ciasto nasączone pączem -masa kr oacute wkowa z mleka zagęszczonego, masę posypujemy tłuczonymi orzechami nbsp

Ciasto z jabłkami i galaretką

jabłek  1 2 szklanki cukru  galaretka wiśniowa u mnie truskawkowa i agrestowa    Masa budyniowa :   1 2 litra mleka  1 2 szklanki cukru  cukier waniliowy  2 łyżki mąki pszennej  2 łyżki mąki ziemniaczanej  margaryna u mnie masło     Przyrządzanie : Ciasto biszkoptowe : Ubic 4 białka

Szarlotka z kremem waniliowym

, z drugą częścią ciasta postąpić tak samo. Krem budyniowy: 500 ml mleka 3.2 3 żółtka 150 g cukru 50 g skrobi kukurydzianej ziarenka z 189 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii   Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, bladożółty krem, dodać skrobię kukurydzianą, wymieszać. Mleko

Marlenka

  Marlenka - czyli popularne czeskie ciasto, ormiańskiego pochodzenia, o karmelowo - miodowym zapachu i kolorze. Składa się z kilku cienkich blatów, przełożonych masą kajmakowo - budyniową, gdy trochę poleżakuje i przejdzie kremem wprost rozpływa się w ustach. Raczej dla zwolenników słodszych

96 Ciasto Cappuccino

Kakaowy biszkopt, nasączony kawą przełożony kremem budyniowym i pianką cappuccino i posypana startą czekoladą. Ciasto jest lekkie i dobre. Przepis jest z tej strony . SKŁADNIKI: Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 2 kopiaste łyżki mąki pszennej 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżka

Ciasto Shrek

  Dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza nietypowemu kolorowi.      Cebula ma warstwy. Ogr ma warstwy. Więc ciasto Shrek też z warstw się składa :       Na delikatnym biszkopcie znajduje się warstwa masy budyniowej ugotowanej na zielonym soku przecierowym

ciasto magistra

galaretki. Masa z Nutellą Krem rozgrzać na parze wodnej, dodać pokruszony wafel.Wymieszać. Masa z bitej śmietany Śmietanę ubić z cukrem,dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Przełożenie ciasta Biszkopt jasny-masa z Nutellą-biszkopt różowy-masa budyniowa-ułożyć w poprzek paski z ciemnego biszkoptu

ciasto magistra

galaretki. Masa z Nutellą Krem rozgrzać na parze wodnej, dodać pokruszony wafel.Wymieszać. Masa z bitej śmietany Śmietanę ubić z cukrem,dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Przełożenie ciasta Biszkopt jasny-masa z Nutellą-biszkopt różowy-masa budyniowa-ułożyć w poprzek paski z ciemnego biszkoptu

Ciasto 3 bit

łyżce budyniu. Ciasto ułożyć w formie wg schematu: herbatniki na 0,5 s namoczone w herbacie, to ważne - baardzo krótko - kajmak - herbatniki namoczone jw. - masa budyniowa - herbatniki bez namoczenia - śmietana ubita z zagęstnikami i cukrem pudrem - starta czekolada. Włożyć do lodówki na 10 - 12

Wieniec frankfurcki

łasuchów. SKŁADNIKI: NA CIASTO: 125g miękkiego masła 150g cukru cukier wanilinowy 4 jajka skórka starta z 1 cytryny 100g maki ziemniaczanej 120g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli      Masło, cukry, skórkę cytrynowa i jaja utrzeć na puszystą masę. Do masy przesiać pozostałe

Brazylianka

. Dusić na patelni 10-15 minut do miękkości. Galaretkę rozpuścić w 1 4 szk. gorącej wody i wymieszać z jabłkami. Dodatkowo: polewa kakaowa Przełożenie ciasta: Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim blatem, na niego wyłożyć tężejącą masę jabłkową i przykryć trzecim blatem

Tort od serca dla serca

- pozostała masa jabłkowa - cienka warstwa masy budyniowej - biszkopt - na to krem czekoladowy. Udekorować wedle uznania. Rada: biszkopt po upieczeni gdy lekko ostygnie wyjąc z tortownicy i odwrócić do góry nogami w ten sposób uzyskamy plaski biszkopt wyłożyć na papier zapobiegnie przyklejeniu się ciasta

Ciasto balowe

. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku 20- 25min w temperaturze 200°C

Ciasto budyniowe z rabarbarem

Ciasto nieco babkowe, intensywnie budyniowe. Najbardziej podobała mi się w nim ta delikatna strużka budyniu przecinająca ciasto w poziomie Idealne z lodami, i chociaż rabarbar już prawie zanikł u mnie go trochę jeszcze będzie : Przepis Dorotus Moje Wypieki Składniki: - 200 g miękkiego

Czekoladowiec serowo budyniowy

Czekoladowiec serowo budyniowy   Składniki Ciasto: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 czubate łyżki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka czekolady w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa ciemna: 1 2 litra mleka 2 budynie czekoladowe z cukrem 1 łyżka masła Masa budyniowa jasna: 1 2 litra

Ciasto architekta

pieczenia Składniki masy budyniowej: 1l mleka 4 budynie waniliowe lub śmietankowe 2 kostki masła 3 4- 1 szkl cukru 100ml rumu sok z 1 2-1 cytryny Składniki masy serowej: 500g serków homogenizowanych śmietankowych lub waniliowych 2 galaretki czerwone 4-5 bananów można zastąpić innymi owocami

Calineczka

  Kakaowy biszkopt z wkładką serową, kremem budyniowym i truskawkami zatopionymi w galaretce. Tyle dobra w jednym kawałku, dlatego ciężko poprzestać na jednym. Ciasto powstało z wielkiej chęci na truskawki oraz kilku inspiracji m.in. stąd , stąd i stąd . Nazwę zawdzięczam mojej Mamie. Wydaje

Kruche babeczki z owocami

Od zawsze uwielbiałam babeczki z kremem budyniowym i owocami. Czy może być coś pyszniejszego. Taki deser zawsze świetnie się sprawdza - kruche ciasto, owoce - całość jest lekka i bardzo dekoracyjna. Ciasto przygotowałam z przepisu M. Roux 65279   jest  doskonałe. Kruche i jednocześnie na tyle

Tort z owocami w winnej galaretce

.  Jajka na krem budyniowy wymieszać z cukrem, dodać skrobię kukurydzianą, sól. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wlać stopniowo połowę gorącego mleka do masy jajecznej, wymieszać, a następnie zahartowaną masę przelać z powrotem do pozostałego mleka, postawić na ogień i mieszając doprowadzić do zgęstnienia

Ciasto Kilimandżaro

, kakao, olej i jogurt. Dokładnie mieszamy, przelewamy do dwóch jednakowych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy jeden biszkopt zostawiamy w blaszce Masa budyniowa: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, mleko i dokładnie mieszamy

Usta Adama

uratować 65279 , stosując 65279 kąpiel wodną. Wstawić 65279 miskę z masą budyniową do naczynia z gotującą wodą i miksować 65279 , aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie masę wstawić 65279 do lodówki, by trochę stężała. 65279 Masę budyniową wykładamy na ciasto, wierzch można polać polewą

Pierniczkowe fale dunaju z gruszkami

Składniki: Krem budyniowy: 2 opakowania budyniu waniliowego 100 g cukru 800 ml mleka 300 g masła w temperaturze pokojowej Ciasto: 5 małych gruszek po około 125 g każda sok wyciśnięty z połówki cytryny 300 g masła w temperaturze pokojowej 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jaj  300 g

smakosz siostry anastazji

jasne:ciasto jasne wyłożyć na blaszkę ,posmarować powidłami.Ubić pianę z białek z cukrem,dodać resztę składnik oacute w,rozłożyć na powidła i upiec placek. ciasto ciemne:ubić białka z cukrem,dodać kisiel,pianę wyłożyć na ciemne ciasto i upiec. masa budyniowa:z mleka cukru budyniu ugotować budyń .Masło

smakosz siostry anastazji

jasne:ciasto jasne wyłożyć na blaszkę ,posmarować powidłami.Ubić pianę z białek z cukrem,dodać resztę składnik oacute w,rozłożyć na powidła i upiec placek. ciasto ciemne:ubić białka z cukrem,dodać kisiel,pianę wyłożyć na ciemne ciasto i upiec. masa budyniowa:z mleka cukru budyniu ugotować budyń .Masło

Miejsca:

Wiśniowa (67)
Warta (18)
Pasto (11)
Góra (9)
Tłuszcz (6)
Maków (6)
Gostyń (4)
Kraków (3)

Osoby:

Prince (1)

Firmy:

RUCH (6)
Plato (2)
JaGo (2)
Allegro (2)
Zono (1)
Sony (1)
SKOK (1)
Pai (1)
Onet (1)
Metro (1)