Wszystko o:

ciasta z masą budyniową

Ciasto jabłkowe z masą budyniową

Około 4 lata temu, Bożenka przyniosła do pracy ciasto. Ciasto którego smak i wygląd został mi w pamięci do dziś, a jakoś tak się złożyło, że nigdy później takiego nie miałam okazji zjeść, ani też sama zrobić. To jednak jedno z tych, które tak długo za mną chodziły aż w końcu się na nie skusiłam

Kruche ciasto z masą budyniową i śliwkami

, że warzywa i owoce, które jemy, są zdrowe i z najwyższej półki. Do ciasta możecie oczywiście użyć dowolnego gatunki śliwki, który Wam będzie najbardziej odpowiadał. Przepis na ciasto podpatrzyłam na blogu Smaczna Pyza i trochę go zmodyfikowałam jak zawsze :- Jak przystało na kruche ciasto

Tort orzechowo-makowo-kawowy

................................................. Na to kładziemy biszkopt makowy na który nakładamy masę kawową. Makowy z masą kawową........................................................ Na masę kawową nakładamy ostatni orzechowy biszkopt.  Boki ciasta smarujemy masą budyniową i obsypujemy zmielonymi orzechami, a następnie delikatnie

MNIAM!!

ostrożnie wymieszać z masą budyniową, wyłożyć do formy. Napełniając ją do trzy czwarte wysokości, szczelnie zamknąć, wstawić do rondla z wrzącą wodą. Gotować 45-60 min. następnie wyjąć i pozostawić na kilka minut. Po czasie budyń wyło- żyć. Podawać gorąco lub na zimno z bitą śmietaną lub sosem waniliowym

Duże zmiany i Ciasto Filozofa

polewę Uwagi: na jabłkach ciężko rozsmarować masę budyniową, dlatego najpierw pozwoliłam by masa jabłkowa dobrze stężała na cieście, a następnie przykryłam ją ciastem posmarowanym już z jednej strony masą budyniową.

Słodkie drożdżówki z masą budyniową

Słodkie drożdżówki z masą budyniową w kształcie serduszek i motylków     J uż kiedyś robiłam te drożdżówki, zrobiły furorę za ich fikuśny kształt. Moi rodzice wyjeżdżają na pare dni na ścianę wschodnią i odwiedzą rodzinę, a jako prezent zawiozą właśnie te drożdżówki, mam nadzieję, że będą

Czekoladowiec

Kolejne z świątecznych ciast i kolejny przepis z dłuugiej kolejki przepisów oczekujących na wypróbowanie : Połączenie smaków idealne, mięciutkie ciasto przełożone masą serowo-budyniową. Muszę jednak przyznać, że nad masą to już chciało mi się płakać... Trochę nietypowe połączenie gęstego

Alfajores czyli Argentyńskie ciastka z Dulce de Leche

Kochani! Przygotowane ostatnio Dulce de Leche stało sobie zamknięte w słoiczkach, w lodówce i po cichu piszczało, że ma ochotę być zjedzone. Z racji, że jest tak pyszne nie musiało długo czekać! Znaleziony tutaj przepis na Alfajores, czyli przekładane masą z Dulce de Leche ciasteczka zachwycił

Kokosanka Kętrzyńska

minut. Po wystudzeniu ciasta, kroimy je na małe kawałeczki i mieszamy z masą kajmakową. Układamy na dnie prostokątnej blaszki przyciskając łyżką do dna. W garnuszku gotujemy pół litra mleka z laską wanilii, potłuczonymi migdałami i ze 100 g wiórków kokosowych. Budyń w proszku mieszamy w słoiku z

Sprawdzone przepisy na świąteczne łakocie

łyżeczki sody rozpuszczone w 2 łyżkach śmietany   Należy zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Dwa placki upiec same a trzeci upiec z posmarowaną masą orzechową.   Masa orzechowa: - 20 dkg orzechów - 1 2 margaryny - 1 2 szklanki cukru - 2 łyżeczki miodu   Orzechy grubo posiekać, smażyć 2

Tort orzechowo-kokosowy

cukrem. Resztę składników połączyć z białkami. Postępować tak samo jak z ciemnym biszkoptem. Na ciasto kokosowe ubić białka, dodając cukier. Dodać wiórki wymieszane z mąką, wlać sok z cytryny. Na masę budyniową 3 i 1 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, żółtka utrzeć z mąką. Do utartej masy dodać

Ciasto z Katarzynkami wg mojej Mamy

65279   Delikatny, puszysty biszkopt, posmarowany powidłami śliwkowymi, z pierniczkami typu Katarzynki, polane masą budyniowo-maślaną i polewą budyniową. Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy pierniczki zmiękną od gorącej masy budyniowej. Bardzo proste i smaczne ciasto wg przepisu mojej

PIERNIK PRZEKŁADANY MASĄ BUDYNIOWĄ

Tym razem przepis na PIERNIK PRZEKŁADANY MASĄ BUDYNIOWĄ :   CIASTO: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 3 łyżeczki sody 3 jajka 3 łyżki miodu 10 dag masła   MASA: 1,5 szklanki mleka 4 łyżek cukru cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżki mąki pszennej 100 g

Ciasto toffi

dodajemy zimną masę toffi z puszki. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i studzimy. Gdy żelatyna zacznie się robić lekko galaretkowata, szybko miksujemy ją z przyrządzoną masą toffi. Na końcu przygotowujemy bita śmietana. Ja użyłam śnieżki - 2 torebki tego specyfiku zmieszałam z 400

Ciasto orzechowe z budyniem

Blox mnie dzisiaj zawodzi, piszę ten wpis po raz kolejny, więc ograniczę wstęp, do polecenia wszystkim przepisu na to wspaniałe ciasto, które znalazłam u Magdy . Zmieniłam jedynie masę budyniową, która wyraźnie nie miała ochoty ze mną współpracować :   Ciasto orzechowe z budyniem   Ciasto: 3

Sezam

Sezam to nic innego jak ciasto z... sezamem. Ale nie tylko.... Ciasto to składa się z trzech warstw ciasta kruchego zapieczonego albo z masą miodowo - sezamową, miodowo - orzechową lub z powidłami i pianą kokosową. Całość przełożona jest kremem maślano - kokosowo -budyniową. Sezam jest naprawdę

Tort Kubao - urodzinowy dla Kuby:

przemian bitą śmietaną i masą budyniową. Posmarować wierzch i boki ciasta. Dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce. Placki są suche i miękną od kremu. Krażki ciasta najlepiej przekładać masami w obręczy od tortownicy ponieważ tort po przełożeniu puchnie wszerz. W obręczy puchnie równomiernie

Ciasto Weselne

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 189 szklanki śmietany 30 Na mleku zgotować budyń bez cukru , ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, mąką ziemniaczaną i jajkami, następnie połączyć z chłodnym budyniem. Kremówkę ubić, połączyć z masą budyniową. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i brzegi formy

Słodka Galeria ciast, ciasteczek i innych pysznych słodkości:

cętkami... Słoneczny Kubuś - puszysty biszkopt przełożony pyszną kubusiowo-budyniową masą, otworki wykonane za pomocą kieliszka, w dziurkach morelowy dżem... Murzynek Z Kokosem zw. Bounty - odmieniona wersja tradycyjnego murzynka, ciasto kakaowe zostało przłożone masą kokosową a na wierzch

Pani Walewska

dżemu o smaku czarnej porzeczki po 280g każdy 75 g płatków migdałowych MASA: 2 szklanki mleka 500 ml 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 12 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 200 g masła   Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki na ciasto

ciasta z masą budyniową

oleju 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 2 kg mąki 3 całe jajka 2 łużki kakao 2 płaskie łyźeczki sod y Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Pieczemy około 45 min. Ciasto długo pozostaje wilgotne. Można przełożyć go masą budyniową, lub inną. Wilgotna babeczka gotowana 5 jajek 1

Ciasto kolorowe

tężejącej galaretki. Masa orzechowa: 1. Krem rozgrzać na parze wodnej. 2. Dodać pokruszony wafel, wymieszać. Masa z bitej śmietany: 1. Żelatynę rozpuścić w 1 3 szklanki wody. 2. Śmietanę ubić z cukrem. 3. Dodać letnią żelatynę. Ciasto kolorowe: 1. Jasny biszkopt posmarować masą orzechowa. 2. Przykryć

Metrowiec

z mąką i dynamicznie mieszać by powstał gęsty budyń. Wystudzić. Zimny budyń zmiksować z masłem. Składanie ciasta: Wystudzone ciasto jasne i ciemne pokroić na plastry o grubości 1cm. Plastry ciasta smarować masą budyniową i przyklejać do siebie na przemian kolorami. Kiedy całe ciasto będzie

Tort cytrynowy

Z okazji dzisiejszej rocznicy zapraszam na kawałek tortu. Nie maślany i ciężki ale z masą budyniową, dobrze nasączony i bardzo orzeźwiający. Tort jest łatwy i niezbyt pracochłonny. Jedyny problem jaki miałam to z udekorowaniem ale to dlatego, że nie jestem uzdolniona manualnie. W związku z tym

Ciasto Jakuba

przeczytaniu przepisu może wydawać się inaczej. Jedyną trudnością jak dla mnie było rozwałkowanie cienkiego ciasta. Z podanych składników nie  wychodzi dużo ciasta a trzeba go podzielić na 6 kawałków. Poza tym dałam trochę za mało wiśni, następnym razem nie będę ich żałować. Przełożyłam masą budyniową ale

WSZYSTKIEGO TWARDEGO

w temperaturze 160 - 170 ordm C około 30 - 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka . Biszkopt z prostokątnej tortownicy przekroiłam na dwa blaty i przełożyłam oraz udekorowałam masą budyniową: masa budyniowa - składniki: 2 op. budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru 0,5l mleka 250g masła

ciasta z masą budyniową

kurkumą, cukrem, aż się rozpuści. Dodać zimny budyń i na sam koniec ubitą pianę z białka. Na ciasto wyłożyć masę serowo-budyniową, na niej ułożyć wiśnie. Wierzch ciasta posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika 225°C na 70 minut. ... ... Uwagi Renaty: c iasto jest jeszcze gorące, ale już

Śmietankowo-budyniowa pokusa

. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto z masą budyniową. Na wierzch zetrzeć czekoladę i schłodzić w lodówce   Przepis znalazłam na stronie smaczny.pl

3 Bit

zdecydowałam się na ciasto bez pieczenia z tej strony . Do tej pory nie robiłam ciasta na herbatnikach, ale muszę przyznać, że jest to świetny sposób. Herbatniki przełożone masą stają się miękkie, a do tego to chyba najszybszy sposób na przygotowanie pysznego ciasta. Nie miałam kwadratowej formy odpowiedniej

piernik z herbatą kk

ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. 3.W misce miksyjemy kostkę masła i cały czas miksując, dodajemy po łyżce ostudzonej kaszki. Na koniec gotową masę mieszamy z sokiem cytryny .Placki przekładamy masą. Ciasto można r oacute wnież przełożyć masą budyniową. Ciasto przechowywać w lod oacute wce

Tarta waniliowa! ojej:

, zdjąć z kuchni.  Następnie- wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie jabłka, posypać rodzynkami i zalać budyniową masą. Trzeba to szybko wykonać bo masa szybko zastyga.  Nie należy się przejmować jeśli ciasto wystaje za formę- masa jest tak gęsta, że nie wyleje się w czasie pieczenia. Tak przygotowane

Napoleonki na blachę

cukru 1 margaryna bielska Przygotowanie Wykonanie nbsp jajka ,cukier,śmietanę ,mąkę ziemniaczaną nbsp ubić mikserem nbsp mąkę wymieszać z amoniakiem siekać z margaryną ,do tego dodać ubite ciasto mikserem nbsp i wyrobic ciasto. Podzielić na 4 częsci i upiec 4 placki piec krótko ,każdy

Napoleonki na blachę

cukru 1 margaryna bielska Przygotowanie Wykonanie nbsp jajka ,cukier,śmietanę ,mąkę ziemniaczaną nbsp ubić mikserem nbsp mąkę wymieszać z amoniakiem siekać z margaryną ,do tego dodać ubite ciasto mikserem nbsp i wyrobic ciasto. Podzielić na 4 częsci i upiec 4 placki piec krótko ,każdy

Murzynek z jabłkami i kremem budyniowym

, kakao oraz mleko, stale mieszając chwilkę gotować do rozpuszczenie cukru. Następnie ostudzić i dodać ż oacute łtka. Wymieszać mikserem. Dodać mąkę z proszkiem i ponownie wymieszać mikserem . Oddzielnie ubić białka i delikatnie wymieszać łyżką z masą. Wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej

Karpatka

! Przewertowałam przepisy, wybrałam najbardziej zachęcający i zabrałam się do pieczenia. Ciasto wyszło pyszne! Chrupiące z wierzchu z bardzo kremową, budyniową masą, dające się idealnie kroić. Z pewnością będę je piekła częściej. Polecam! Przepis pochodzi z książki Moje Wypieki Doroty Świątkowskiej. P

Ciasto orzechowo-budyniowe

wsypać cukier. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń. Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami układając na wierzchu. Smacznego!

Ciasto jabłkowo-orzechowe

utrzeć dodajac po łyzce ostudzonego budyniu Przełozenie ciasta Biszkopt orzechowy-połowa masy-ciasto jabłkowe-druga połowa masy-biszkopt orzechowy wierzch ciasta mozna polac polewą czekoladową lub posmarowac masą budyniową i posypac kakao Przepis znajduje sie w ksiazce ,,100 nowych ciast siostry

Ciasto jabłkowo-orzechowe

utrzeć dodajac po łyzce ostudzonego budyniu Przełozenie ciasta Biszkopt orzechowy-połowa masy-ciasto jabłkowe-druga połowa masy-biszkopt orzechowy wierzch ciasta mozna polac polewą czekoladową lub posmarowac masą budyniową i posypac kakao Przepis znajduje sie w ksiazce ,,100 nowych ciast siostry

Ciasto jabłkowo-orzechowe

utrzeć dodajac po łyzce ostudzonego budyniu Przełozenie ciasta Biszkopt orzechowy-połowa masy-ciasto jabłkowe-druga połowa masy-biszkopt orzechowy wierzch ciasta mozna polac polewą czekoladową lub posmarowac masą budyniową i posypac kakao Przepis znajduje sie w ksiazce ,,100 nowych ciast siostry

Biszkopt przekładany

swój przepis na biszkopt, ja również takowy posiadam i stosuję do pieczenia biszkoptów na torty lub na ciasta z masą budyniową i galaretką.   Mój przepis na biszkopt:   8 jajek 2 szklanki mąki tortowe 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Oddzielam białka od żółtek, żółtka mieszam z

Ciasto zależy od wyobraźni jakie

zajrzeć i sprawdzić patyczkiem ciasto. Wcześniej nie zaglądamy! Dekoracje: Jak ciasto przestygnie można przełożyć ciasto masą budyniową zimną, przełożyć dżemem lub bitą śmietaną z rodzynkami, można polać czekoladą lub po prostu posypać cukrem pudrem. Jeżeli chcemy owocowe to przed pieczeniem zanim włożymy

CIASTO TOFFI

galaretkowata szybko zmiksować z masą śmietanową. Na blaszce 20 x 35 cm ułożyć warstwę herbatników. Na nie wyłożyć masę budyniową. Następnie wykładamy krakersy, na które wylewamy masę toffi masa ta może być wylana dopiero po wystygnięciu całkowitym masy poprzedniej! . Przykrywamy ją ponownie krakersami, na

Pyszotka Pani Walewska

opakowaniu lub dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej do rozczynu. W międzyczasie miksujemy cukier puder z masłem. Do uzyskanej masy maślanej dodajemy ostudzony budyń dalej miksując aż do uzyskania gładkiego kremu. Upieczone wcześniej placki przekładamy masą budyniową i  wstawiamy do lodówki na ok 1 godz. Przed

Torcik zurawinowo-budyniowy

Zrodzil sie z potrzeby chwili i tego, co bylo w  domowych zapasach. Łączy w sobie ulubiony biszkopt z lekko kwaskowata zurawiną i nowatorską dla mnie masą budyniową z zelatyną.   Biszkopt zrobiony  z  niezawodnego, znanego juz chyba wszystkim  przepisu na rzucany biszkopt Dorotus. Przytaczac go

Słońce Toskanii

nazwie slice of Tuscan sun. Kruchy spód lekko aromatyzowany skórką cytrynową zapiekany z masą budyniową-również z dodatkiem skórki. Pięknie wygląda u mnie raczej świątecznie, a nie wakacyjnie , łatwo się przygotowuje, smakuje delikatnie i orzeźwiająco. Idealny nie tylko pod słońcem Toskanii. składniki

Ciasto z pigwą

zagotować. Wlać mleko z mąką. Ugotować budyń. Ostudzony budyń dodawać stopniowo do masła, ucierając do uzyskania puszystej masy. Ciasto z pigwą: na jasne ciasto wyłożyć ciemne. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posmarować masą budyniową

Ule Karoliny

dodać odrobinę spirytusu. Dodatki: 28 okrągłych biszkoptów tyle, ile kulek 1 2 szklanki rumu Wykonanie ciasta: Masą budyniową wypełnić przestrzeń  między kulkami. Każdż kulkę przykryć okrągłym biszkoptem nasączonym rumem. Całość polać polewą. Ciasto kroić na porcje tak, aby zawsze w połowie

Piernik doskonały

, nadal miksując po łyżce dodawać zimny budyń, dodać aromat i utrzeć na gładką masę. Ciasto przekroić na trzy blaty. Pierwszy posmarować masą budyniową, przykryć drugim ciastem, rozsmarować dżem i położyć trzeci kawałek ciasta.   Polewę przygotować wg przepisu, lub stopić w kąpieli wodnej czekoladę i

Ciasto jabłkowo-budyniowe

cukru i budyniami. Studzimy masę. Jabłka obieramy i kroimy na 8 części, obtaczamy je w kaszy mannie. Rozwałkowujemy 1 część ciasta i wkladamy do foremki. Ukladamy na niej obtoczone jabłka i zalewamy masą budyniową. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy masę, nakłówamy ciasto widelcem

Cudaczek

. Wtedy radzę upiec w keksówce,można go wzbogacić polewą czekoladową , luktem lub uprażonymi z miodem migdałami. Wcześniej należy ciasto naponczować. Ja czasem robię to ciasto w formie prostokątnej jako wkładkę do 2-ch cieńkich placków na miodzie z królewca w połączeniu z masą budyniową lub

Cudaczek

. Wtedy radzę upiec w keksówce,można go wzbogacić polewą czekoladową , luktem lub uprażonymi z miodem migdałami. Wcześniej należy ciasto naponczować. Ja czasem robię to ciasto w formie prostokątnej jako wkładkę do 2-ch cieńkich placków na miodzie z królewca w połączeniu z masą budyniową lub

uwaga dieta...

lodówce likierem tiramisu.. A już na sobote wekendowo trwa 3 dni upiekłam przekładańca kolorowego: 65279 65279 Tradycyjny biszkopt pieczony w dwóch keksówkach- jeden z kolorem- przecięty wzdłuż i przełożony masą budyniową. Czekolada do dekoracji i wiórki opłatkowe.. Ten tydzień był moim

Ciasto orzechowo budyniowe

podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180 186 C przez około 10 minut. Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180 186 C. Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami

Ciasto toffi

5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy zacznie się robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z masą śmietanową. Na blaszce 20 x 35 cm ułożyć warstwę herbatników. Na nie wyłożyć masę budyniową. Następnie wykładamy krakersy, na które wylewamy masę toffi masa ta może być wylana dopiero po

Snickers ii

następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Przełożyć placki. Jeden placek przełożyć masą karmelową, drugi masą budyniową, a na wierzch położyć placek z orzechami

34 Piernik przekładany

. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach około 23 na 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 min w 190 st. C. Krem: Na mleku ugotować budyń z cukrem. Ugotowany budyń ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać do niej po łyżce zimny budyń, cały czas ucierając. Polewa: Masło roztopić

Pani Walewska

. Pierwszą część wyłożyć na blachę, posmarować powidłem i piec około 20 min. Na drugą część wyłożyć pianę z 4 nbsp białek wymieszaną z bakaliami i 2 płaskimi łyżkami cukru-pudru. Piec około 20 min. Ciasto przełożyć masą budyniową z wkrojonymi kawałkami owoców brzoskwinie, ananasy, mandarynki , tak aby część

Tarta budyniowa z owocami

którym 3 lata temu uczyliśmy się oznaczać populacje i takie tam ekologiczne bzdety - przeliczanie kilkuset ziarenek - polecam!:    , więc w końcu przyszła kolej na taką jedną, którą trzymałam w pamięci od dłuższego czasu. Zupełnie bezproblemowa, delikatna tarta z masą jakby budyniową - jakby - bo nie

Urodzinowe ciasto z orzechami i bezą

budyń utrzeć z margaryną. Wystudzone placki przełożyć masą budyniową, schłodzić w lodówce. Smacznego!!

Tort Cappuccino

    Ciasto zwane Wynalazkiem : Wtajemniczeni wiedzą o co chodzi Nazwa Tort Cappuccino powstała na potrzeby tego bloga... Puszysty, kakaowy, naponczowany biszkopt przełożony lekką masą budyniową i jeszcze lżejszą masą cappuccino -pyszne! I bardzo proszę, aby nie zniechęcali się Ci

Pani Walewska

Pyszne ciasto z bezą, o ciekawym smaku, nie za słodkie. Bardzo dobrze się je kroi i ślicznie się prezentuje na stole. Przepis znaleziony u kuchareczki58 . Gorąco polecam.   Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 0,5 szklanki cukru pudru

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

Kolejne ciasto grzechu warte. Bez dwóch zdań! Bardzo czekoladowe, puszyste i wilgotne pod idealną, moim zdaniem, polewą. Jednak krem mnie nie powalił. Choć zdania były podzielone. ja kontra reszta smakoszy : Myślę, że można go zastąpić bitą śmietanką, mascarpone lub po prostu masą budyniową

Roladki kokosowe

Nazbierało mi się w zamrażalniku sporo białek. Postanowiłam więc coś z nimi zrobić. Najlepiej oczywiście coś słodkiego i pysznego. Udało się : Upiekłam dwa biszkopty na białkach i zawinęłam je z masą budyniową i pokroiłam na mniejsze roladki. Dla jeszcze lepszego smaku i ładniejszego wyglądu

Pocałunek Murzyna.

  W oryginale krem przyrządza się z jajek. Ja zastąpiłam go masą budyniową z kajmakiem z puszki. Oto przepis na średnią blachę: 2 szkl. mąki, 2 szkl. cukru 2 szkl. kwaśnej śmietany, 2 jajka, 2 łyżki octu, 2 łyżeczki sody, 6 łyżek maku - najlepiej zmielonego w młynku do kawy, 4 łyżki kakao, 20

Ciasto z masą i bananami

. Połowę z nich ułożyć na dżemie. Banany pokryć masą budyniową i ciasto wstawić do lodówki. Gdy ciasto zastygnie położyć resztę bananów. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i przestudzoną polać na banany. Wstawić ponownie do lodówki na jakąś godzinkę. Smacznego

Placek drożdżowy z budyniem

mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i ciągle mieszając wlać budyń. Budyń wystudzić .. mieszając aby nie powstał kożuch. Upieczone ciasto wyjąć, wystudzić i przekroić poziomo na 2 placki.   Śmietanę ubić wymieszać z letnim budyniem. Dolny placek posmarować masą budyniową i przykryć plackiem

Karpatka

ciasto nie przywarło do niej. Rozprowadzamy  cienką warstwę masy po blaszkach.           Piec w temp. 180°C, przez ok. 20 minut. NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA. Najlepiej by ciasto jeszcze stygło w piekarniku.   Składniki na masę budyniową: *0,5 litra mleka- 0,5 szklanki odlać

Przepis na tort bezowy - chałwowy:

, mieszamy. Masę wykładamy na masę czekoladową, część zostawiamy do posmarowania wierzchu ciasta. Na masę kładziemy biszkopt drugi smarujemy masą chałwową wraz z bokami, dekorujemy pozostawionymi bezami. 65279 65279  

Piernik przekładany budyniem

Z okazji Festiwalu Piernika upiekłam wczoraj owy: Przełożyłam go masą budyniową i udekorowałam czekoladą oraz orzechami. Wyszedł świetnie. na ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1,5 szkl cukru 1,5 szkl mleka 2 jajka 3 4 szkl oleju 3ł yż miodu 2 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 2 łyżki cynamonu lub

Niedzielny freedom :D

upałach. Ostatnio znów mam kulinarny zryw. Wczoraj na przykład oprócz obiadu upiekłam ciasto z masą kokosowo budyniową i bagietki. Takie normalne. Pieczywo takie. Co w marketach można kupić. M był zadowolony. Wprawdzie masa ciastowa potrzebowała całej nocy, żeby się zsiąść, za to dzisiaj pyszne ciasto

Pischinger czyli wafle polewą przekładane

  Przepisów na kremy do przełożenia wafli jest mnóstwo.  Można to zrobić masą budyniową, karmelową czy z dodatkiem mleka w proszku. Mnie jednak te wszystkie propozycje wydawły się za ciężkie, więc postanowiłam skorzystać z przepisu na masę kakaową, którą robimy  z tych samych składników co polewę

Tort świnkowy

Tort ten upiekłam na 3 urodziny mojego Synka, a więc prawie pół roku temu ...jednak jego smak pamiętam do dziś, bo to było moje pierwsze zetknięcie się z masą chałwową ...i jakby od tej pory patrzę na chałwę bardziej przychylnym okiem: . Początkowo tort miał być śmietanowy, udekorowany

Ciasto orzechowe z kremem

budyniową. Ciasto przekroić na pół. Przełożyć masą, docisnąć. Na wierzchu rozprowadzić masę krówkową, udekorować orzechami. Przechowywać w lodówce.

Muffinki-torciki

mieć temperaturę pokojową. Łączymy jajka z cukrem, ubijamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia kakao i margarynę ubijamy do połączenia składników nie za długo aby ciasto się nie zważyło choć niczemu to nie przeszkadza, moje się zważyło mimo to babeczki dobrze się upiekły i były pyszne Ubieramy

Ciasto piernikowe

po prostu użyć pół opakowania przyprawy do piernika   Mleko, miód, cukier, margarynę doprowadź do wrzenia i ostudzić. Mąkę wymieszaj z sodą i przyprawami. Zrób wgłębienie i wbij jajo. W środek wlej masę miodową. Wrób ciasto i podziel na 3 części. Rozwałkuj i wyłóż na blachę. Upiecz każdą z części

Kubusiowy deser

tężejącymi galaretkami. Ciasto chłodziło się całą noc. Na śmietanie miały być jeszcze morele, ale się nie zmieściły. I pewno byłyby zbędne. Na pewno wykorzystam je do innego wypieku. Mam jeden taki przepis na pyszny makowiec z masą karpatkową i brzoskiniami... ale to kiedy

Masa cukrowa

posmarowane masą budyniową maslaną - wtedy scala się z ciastem i się nie ślizga 2. Nie używać jako podkładu bitej śmietany, ponieważ rozpuszcza ona masę

Ciasto marchewkowe z bakaliami i kremem budyniowym

przestudzonego budyniu. Ciasto przekroić na pół, przełożyć masą budyniową i odstawić na min. godzinę do lodówki. Smacznego!

Tort cukiniowo-migdałowy z kremem karpatkowym

budyniową cały czas ucierając.  Gotową masą przekładamy tort. Wkładamy do lodówki żeby krem dobrze związał. Przed podaniem można posypać gorzkim kakao. Dla tych, którzy chcieliby mieć w całosci wersję dietetyczną podaje krem, który miałam w planach właśnie do tego tortu. Pochodzi on również z programu

Lovely saturday and heavy sunday

, pośmiać się. Przekąski i leczo okazały się smakować, ale ciasta nie miałam odwagi  podać :- 8230 a szkoda, bo było dobre. Gdy na gęstą, ciemną czekoladę nałożyłam domowej roboty bitą śmietanę i zimny mus z czerwonych owoców a pod wszystkim kryło się kruche ciasto ze śmietankową masą budyniową, trudno

Ananasek

pokroić w kostkę, następnie połączyć z budyniem. Beza: 189 szklanki białek 189 szklanki cukru 150 g wiórek kokosowych Białka ubić z cukrem, następnie dodać kokos i delikatnie wymieszać. Z ostudzonego biszkoptu ściąć górną, przypieczoną warstwę. Posmarować biszkopt masą budyniową, następnie

Mokra niedziela

. Tym razem   wyszedł nam torcik  kokosowo- makowy ,przekładany  masą budyniową   a   całość jeszcze pokryła bita smietana. Torcik wyszedł przez przypadek,ponieważ   blat kokosowy wyszedł zbyt zbity. poczatkowa wersja  wypieku-torcik kokosowy czyli rafaello- nie lubie tych nowych nazw Jako ze malo

Tort dla Amelki

ułożyć blat biszkoptowy. Posmarować 1 3 masy budyniowej. Na to połozyć połowę masy śmietankowej. Następnie połozyć blat orzechowy i posmarować jak poprzednio 1 3 masy budyniowej i resztą masy śmietanowej. Polozyć blat biszkoptowy. Cały tort łącznie z bokami posmarowałam masa budyniową i ozdobiłam masą

Prince Polo

Z ciast batonikowych i wafelkowych moim ulubionym jest Prince Polo. Jest niezbyt słodkie - zawsze zmniejszam ilośc cukru, dzięki wafelkom i orzechom chrupiące, z pyszną maślaną masą. Jeśli kogoś przeraża masa, może zrobić budyniową lub jakąkolwiek inną Ja robię właśnie maślaną bo świetnie komponuje

Biały Lion

1 3 szklanki wrzątku 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie: Do przygotowania ciasta będzie nam potrzebna duża, prostokątna blaszka do pieczenia. Wafelki namaczamy w mleku 250 ml spokojnie wystarczy i układamy ściśle obok siebie na dnie formy. Kiedy całość pokryjemy - smarujemy masą krówkową. O

Ciasto biszkoptowe z owocami i kokosem

rki kokosowe, chwile podgrzewać. Ubić 2 całe jajka i wymieszać z ciepłą masą kokosową. Masę kokosową wyłożyć na masę budyniową i zapiec ok. 20 min. w temp. 175* nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp Nareszcie udało się zrobić i wrzucić zdjęcia, mam nadzieję, że

Ciasto snickers

masa przybierze złoty kolor, dorzucamy orzechy. Gdy lekko ostygnie, nakładamy łyżką na jedną część ciasta. Po upieczeniu dwie części łączymy. Przekładamy masą budyniową: masło gotujemy w mleku o 1 3 mniej mleka niż na przepisie z budyniu , w małej ilości mleka rozpuszczamy 2 budynie i wlewamy do

Biszkopt amaretto

4 łyżeczki konfitury z moreli Przygotowanie Budyń rozrobić z frac12 szklanki mleka, dodać obie mąki. Pozostałe mleko zagotować, dodać budyń i podgrzewać, mieszając, aż zgęstnieje. Następnie odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia. Masło zmiksować z masą budyniową. Dodać migdały i

CIASTO KUBUSIOWE

Pozostaje w klimacie slodkich wypiekow, tym razem zapraszam na ciasto przekladane masą nie tyle budyniową co kubusiową . Jest to nic innego jak budyn ugotowany na znanym soku dla dzieci Kubus.   Warstwa 1- biszkopt   6 lyzek cukru pudru 6 lyzek mąki tortowej 6 jajek proszek do pieczenia

Tort dla teściowej-Protal

barwniki stąd takie czasem kolory-na wierzchu z zielonym barwnikiem budyń. Biszkopt kroimy na p oacute ł-przekładamy masą budyniową w środku i na g oacute rze. Z drugim robimy to samo i kładziemy na pierwszy. Można udekorować jak się chce i wstawić do lod oacute wki aby stężał. Ot cała filozofia

Agreściak

budynie śmietankowe 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka białka ubić osobno 2 galaretki agrestowe Sok z agrestu ok 2,5 szklanki , budynie śmietankowe i żelatynę zagotować,wystudzić. Margarynę, cukier, żółtka utrzeć i powoli połączyć z letnią masą budyniową. Do masy dodać połowę

Kolorowy sernik na zimno

odstawiłam do wystudzenia. Na wierzchu ciasta ułożyłam owoce, lekko wciskając je w masę budyniową żeby nie wypłynęły i zalałam galaretką. Wstawiłam na całą noc do lodówki. Uwagi: Pyszne, ładnie wygląda, chociaż trochę się przy tym trzeba narobić. Owoce, mimo mojego starania się, wciskania w masę i układania

Naleśniki z budyniem

pszennej 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka oleju szczypta soli paczka budyniu waniliowego dowolny dżem olej do smażenia Budyń ugotować według opakowania z tym, że należy użyć mniej mleka, aby konsystencją przypominał krem. Z mleka, mąki, cukru, jajek, oleju i soli przygotowujemy ciasto

Piernikowy przekładaniec

się piekło, wyłożonej podw oacute jnym papierem żeby nie przenikł metaliczny posmak . Posmarować powidłami i ułożyć pierniki jak zostanie reszta to zjeść, a jak się nie będą mieścić to poprzecinać :P .Zalać masą budyniową, położyć drugi biszkopt. Można jeszcze polać polewą, ale ten przekładaniec r

Ciasteczka z kleiku ryżowego bezglutenowe!

Doskonałe i banalnie proste ciasteczka. Z wierzchu chrupkie, w środku lekko ciągnące, naprawdę pyszne. Można je nadziać ulubionym dżemem, nutellą, masą budyniową itp. Przepis krąży po internecie, cytuję za Dorotus   Ciasteczka z kleiku ryżowego bezglutenowe! 8226 1 paczka kleiku ryżowego

Deska...

,5 godziny przy piekarniku na maxa to trudno zeby mi było zimno. O mały włos a zabiłabym Małżona. Wyciągam ja ostatni, trzeci placek z piekarnika bo twór ten składa sie z trzech placków przełozonych masą budyniową i masą krówkową  blacha parzy mnie pierońsko w ręce, na blacie na ślicznej deseczce patrz

ciasta z masą budyniową

MASĄ BUDYNIOWĄ:-ciasto- 15 dag masła,15 dag cukru,cukier waniliowy,15 dag mąki,szczypta soli,3 jajka,2 łyżeczki proszku do pieczenia,wiórka kokosowe,1 łyżka bita śmietana. krem-3 łyżki maki,1,5 szklanki mleka,cukier waniliowy,2 łyżki wiórek kokosowych,12 dag masła,5 dag startej czekolady,2 łyzki kakao

Przepisy Viki

przłożone gorącą masą budyniową, polane kajmakiem i posypane orzechami. Ciastka maszynkowe 3 żółtka + 1 całe jajko + 200 ml kwaśnej śmietany + 1 szkl cukru + 3 płaskie łyżeczki amoniaku 8211 wymieszać mikserem i odstawić na 1 godz. Dodać 1 kg mąki i kostkę margaryny. Zagnieść ciasto. Wyrabiać maszynką do

Szachownica Joli

serowej i w środku ponownie masę makową. nbsp W drugiej tortownicy , dookoła wylać masę serową, następnie masę makową, a w środku masę serową. Trzecią część ciasta wylać tak jak pierwszą. nbsp Każdą z części ciasta piec przez30-40 min., w temp.180-200 ordm C. Wystudzone ciasta przełożyć masą budyniową i

Miejsca:

Wiśniowa (5)
Warta (1)
Poro (1)
Maków (1)
Arak (1)

Osoby:

Prince (1)

Firmy:

Plato (1)