Wszystko o:

ciasta tortowe

Czekoladowe ciasto tortowe

To ciasto jest ¶wietne: ładnie wyrasta, idealnie się kroi, no i przede wszystkim super smakuje. Mocno czekoladowe z lekko kawow± nutk±. Ciasto robiłam przy okazji torciku cappucino . Na pewno będę czę¶ciej korzystać z tego przepisu przy okazji innych ciast tortowych, więc wstawiam osobny wpis

Ciasto tortowe czekoladowo-wi¶niowe

Trochę Was zaniedbałam i pewnie jeszcze zaniedbam, ale tak się czasami sprawy układaj±, że nawet blogowanie na tym ucierpi. Cokolwiek by się jednak nie działo, na pewne okazje ciasto musi być. Nie do końca udane ale chyba nie najgorsze bo już zjedzone : Zainspirowane pewnym ciastkiem czekoladowym

Tortowe ciasto truskawkowe

  Miałam dzi¶ ogromn± ochotę na truskawki. Przejrzałam więc zawarto¶ć zamrażalnika i wyszperałam pudełko zamrożonych w czerwcu truskawek. Zmiksowałam je na mus, poł±czyłam z ubit± kremówk±, usztywniłam żelatyn± i przełożyłam t± mas± biszkopt. Wyszło pyszne, tortowe ciasto pachn±ce latem i

Ciasto Tortowe

Wilgotne ciasto ucierane-smaczne zarówno solo jak i przełożone kremem. Nie pamiętam sk±d mam przepis-ale jest on typowym przepisem na ucierane ciacho. Uda się i w tortownicy i w formie babkowej. Narazie bez zdjęcia-ale wyżej wstawię przepis w którym zamieszczę fotkę z wykorzystaniem tego ciacha

Ciasto przekładane tortowe

Składniki na ciasto: *1 5szkl.m±ki *8łyżek oleju *8łyżek wody *4jajka *1szkl.cukru *2łyżeczki proszku do pieczenia masa *2szkl.mleka *1 4szkl.kaszy manny *1kostka margaryny kasi *zapach rumowy polewa *0 5 kostki margaryny *3łyżki kakao *3 łyżki wody *5

Ciasto tortowe czekoladowo cappucino i ¶mietan±

zimnego budyniu z chałw± i dodać wg uznania kakao. Na pierwszy blat biszkoptu wyłozyć krem,i równo go rozprowadzić.Położyć na nim drug± czę¶ć ciasta i docisn±ć. Kremówkę ubić na sztywni i dodać ¶mietana-fix zmieszany z cukrem waniliowym.Wyłozyć ¶mietanę na biszkopt i polać chłodn± i gęst± mas± - polew± z

Placek drożdżowy pospolity

  Idealne drożdżowe ciasto w sam raz na deszczowe, zimne wieczory z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Ciasto jest delikatne, puszyste o lekkim cytrusowym aromacie, a wszytko dopełnia wspaniała krucha kruszonka.   Składniki na ciasto: 1,20 kg m±ki tortowej 1 szklanka cukru 1 kostka masła lub

Ciasto z bezami i borówkami

owocami sezonowymi. A na youtube podpatrzycie jak nbsp z przy użyciu kostki do pieczenia Kasia można w łatwy sposób wykonać wspaniałe smakołyki. nbsp Składniki na ciasto: 1 3 szklanki cukru 1 2 kostki do pieczenia Kasi 5 czubatych łyżek m±ki tortowej 5 czubatych łyżek m±ki ziemniaczanej 5

Mazurek z budyniem i powidłem

na ciasto: 2 kubki m±ki tortowej 2 kubki m±ki krupczatki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru nbsp Ponadto: 2 słoiczki powideł ¶liwkowych 1 litr i 1 szklanka mleka 3 budynie waniliowe 2 czekolady mleczne nbsp

Ple¶niak z malinami w spirytusie

to osób którzy tak± że nalewkę produkuj± popro¶cie o słoik mali, naprawę polecam zrobienie tego ciasta, ono jest po prostu super.   Składniki: 3 szklanki m±ki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 5 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 1 litrowy słoik malin w

M±ka 8211 jak to z ni± jest?

Szymanderska: W¶ród odmian białej m±ki pszennej znajdziemy m.in.: - m±kę tortow±, która dzięki swoim wła¶ciwo¶ciom nadaje się do produkcji biszkoptów, ciast ucieranych i drożdżowych oraz keksów - krupczatkę, która jest grubiej zmielona, dzięki czemu wypieki zachowuj± 8222 przestrzenn± strukturę 8221

Łabędzi puch

: arabeskawaniliowa.blogspot.com 2012 10 ciasto-abedzi-puch.html sthash.ibi7zmmw.dpu - 5 jajek - 1 szkl cukru - 1 szkl m±ki tortowej - 2 łyżki m±ki ziemniaczanej - 1 łyżka gor±cej wody - 1 łyżka oleju - cukier waniliowy - 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 2 małe czerstwe bułeczki - 3 szkl mleka - 1 2 szkl

Pierogi ruskie: PRZEPIS!

na farsz. Jedni dadz± się pokroić za to, że jajko ma być w cie¶cie, inni za to, że nie. Jedni robi± z m±ki tortowej, inni z najgorszej dostępnej. Jedni lej± zimn± wodę, inni ciepł±. A ser? Ze skrajno¶ci w skrajno¶ć: od samych ziemniaków do samego sera. Wychodziłam z założenia, że po przepis na

Pieczenie chleba - jak i od czego zacz±ć?

chleba.  Na pocz±tek - składniki... M±ka 8211 na temat m±ki można byłoby pisać, pisać i pisać 8230 ale skupimy się na najważniejszym. Po pierwsze, typ m±ki. W Polsce wyróżniamy kilka typów m±ki. Od typu 450 8211 m±ka tortowa, do typu 2000 - m±ka razowa. Im niższy typ m±ki - tym jest ona

Tort czekoladowy

Składniki: Ciasto: 175 g m±ki 50 g kakao 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 225 g miękkiej margaryny 225 g drobno mielonego cukru 4 duże jajka kilka kropel esencji waniliowej Krem: 200 ml ¶mietanki tortowej 225 mlecznej rozpuszczonej czekolady 160 g niesolonego słodkiego

TORT NA 5!

ciasto czekoladowe 8 warstwa - genaż czyli polewa czekoladowa 9 warstwa - dekoracja z mini bezików i kolorowych draży   Biszkopt: - 4 jajka - 9 łyżek cukru - 9 łyżek maki pszennej tortowej - 9 łyżek oleju - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel aromatu pomarańczowego Ciasto

Ciasto ze ¶liwkami, budyniem i kruszonk± z płatkami owsianymi

Składniki: Ciasto: 250 g m±ki tortowej 180 g masła 100 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego skórka z 1 cytryny szczypta soli 6 łyżek bułki tartej Warstwa ¶liwkowa: 1,5 kg ¶liwek 2 łyżki m±ki krupczatki 2 łyżki m±ki tortowej Masa budyniowa

Perfekcyjny kruchy spód do tarty,placka pie czy na quiche

rozmrażania aby można było je rozwałkować..Po wyjęciu z zamrażalnika umie¶cić porcję ciasta w lodówce na noc i nastepnego dnia jak znalazł. SKŁADNIKI na tartę o ¶rednicy 32 cm: 210-215 g m±ki tortowej lub krupczatki 2 łyżki cukru płaska łyżeczka soli 170 g masła pokrojonego na małe kawałki 5 do 7 łyżek

Croissants z piekarni Tartine w San Francisco

1 łyżka suchych drożdży 15 ml lub 20 g drożdży ¶wieżych 1 1 3 szklanki m±ki - użyłam m±ki tortowej 175 g Mleko podgrzać do temperatury 26 - 32C, wlać do miski, wsypać drożdże i wymieszać drewnian± łyżk± do rozpuszczenia. Dodać m±kę i wymieszać na gładkie ciasto. Nakryć miskę ¶ciereczk± lub

Sernik w cie¶cie kakaowym

dopełnia cało¶ci smaku, polecam do wypróbowania zwłaszcza teraz kiedy trwa karnawał. nbsp Składniki na ciasto: 3 szklanki m±ki krupczatki lub nbsp m±ki tortowej 30 dag margaryny 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki kakao 3 żółtka 4 łyżki ¶mietany 18 2 łyżeczki proszku do pieczenia nbsp

Sernik Stefana

opadniecie ciasta. Ważne tez jest odpowiednie wmieszanie m±ki do ciasta, ale o tym w przepisie. Dno formy tortowej wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy cienko masłem i oprószamy bułk± tart± lub m±k±. Nadmiar bułki m±ki usuwamy. M±kę tortow± mieszamy z m±k± ziemniaczan± i przesiewamy dwukrotnie

Kruche ciasto z rabarbarem

.     Składniki na ciasto: 2 szklanki m±ki tortowej 1 2 kostki masła 6 dużych i głębokich łyżek lodowatej wody szczypta soli   Składniki na nadzienie: 1 kg rabarbaru, może być mrożony sok i skórka otarta z 1 2 pomarańczy 1 2 szklanki rodzynek kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego 1 cukier

Croissants

. Trochę żałuję, że przyzwyczajenia wzięły górę no ale mówi się trudno. Rogaliki i tak smakowały genialnie. Składniki na zaczyn: 70 g m±ki pszennej tortowej 10 g ¶wieżych drożdży 65 g mleka w temperaturze pokojowej Składniki na ciasto 85 g wody 85 g masła stopionego i wystudzonego 8 g

Placek drożdżowy klasyczny z kruszonk±

najlepiej drobnego 1 torebka cukru waniliowego 1 łyżeczka soli 60 gram prawie roztopionego masła 20 ml oleju KRUSZONKA: 100 g m±ki krupczatki lub tortowej 80g zimnego masła 80 g drobnego cukru lub cukru pudru 1 torebeczka cukru waniliowego *białko do posmarowania ciasta PRZYGOTOWANIE

Przepisy na ciacho urodzinowe

misce. W drugiej misce wymieszać pozostałe skladniki,a następnie wszystkie skladniki połaczyć ze sob± i dobrze wymieszac można zmiskować .odstawić ciasto na 20-30 minut. Piec w temp 200 stopni przez 40-45 minut. KREM SOJOWY 3 4 mleka sojowego 3 4 szkl ugotowanego,ciepłego ryżu lub makaronu dobrze

Delikatne ciasto z musem czekoladowym

czekoladowe, szybkie w przygotowaniu i bardzo eleganckie ciasto. 3 jajka 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki m±ki ziemniaczanej 4 czubate łyżeczki ciemnego kakao ok. 100 g m±ki pszennej tortowej 375 ml ¶mietany tortowej 30 200 g czekolady 2 tabliczki ¦mietan -fix - dodatek utrwalaj±cy bit± ¶mietanę ew. cukier

Croissants

Conticiniego , przepis zaproponowała Gosia zaczyn: 70 g m±ki pszennej tortowej, 10 g ¶wieżych drożdży, 65 g mleka w temperaturze pokojowej dałam ok. 3 łyżek więcej ciasto: 85 g wody, 85 g masła stopionego i wystudzonego , 8 g drobnej soli, 55 g cukru pudru, 340 g m±ki pszennej

Diabelsko czekoladowy tort

SKŁADNIKI: 150 g masła + trochę do smarowania formy 50 g dobrego holenderskiego cacao ew.innego + trochę do obsypania formy 190 ml zagotowanej wody 90-100 ml ¶mietanki kremówki 60 ml tłustego zagotowanego mleka 210 g m±ki tortowej 1 łyżeczka sody 1 2 łyżeczki soli 300 g cukru kryształu

Graham na zakwasie

zostawiłam pod ¶ciereczk± na 3 godziny 2. Zaczyn : 3 łyżki zakwasu żytniego dałam połowę szklanki czyli 125 mili 1 szk m±ki żytniej razowej typ 2000 1 szk m±ki pszennej tortowej 500ml letniej przegotowanej wody   3. Ciasto chlebowe : 300g m±ki graham 200g m±ki pszennej tortowej 250ml letniej

Ciasto wegańskie z gruszk±

. Czę¶ć m±ki tortowej zast±piłam tak± z pełnego przemiału. Zrezygnowałam z dodatku marchewki i zamiast niej użyłam domowych powideł ¶liwkowych bez cukru . Do ciasta wcisnęłam podgotowane w syropie gruszki, które nie tylko pięknie wygl±daj±, ale i cudownie smakuj±. I nie będę ukrywać, że ciacho wyszło

Pierniczki całuski i pierniczki nadziewane powidłem

pieczonych pierniczków jaki  unosił sie po całej kuchni.   Składniki: 2 i 1 2 szklanki m±ki tortowej 1 2 szklanki płynnego miodu 1 jajko 1 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka masła 1 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 kopiasta łyżka przyprawy do pierników 1 łyżka wody   Ponadto: 1 tabliczka czekolady 1

Wpis pierwszy, czyli przywitanie przepisem na pizzę

  Na pocz±tek zaprezentuję przepis na ciasto na pizzę i jego wszechstronne zastosowanie, by pokazać jak można się bawić kuchni± i przepisami : 65279   Składniki ciasta na pizzę 65279 :  1 kg m±ki tortowej, kostka drożdży, przegotowana woda, oliwa ok 0,5 8211 0,75 szkl. , sól. M±kę

Warstwowe ciasto z jabłkami, kokosow± bez± i polew± chałwow±

Dzisiejsze ciasto to pewnego rodzaju rewolucja, która obala powszechn± teorię jakoby wszystkie ciasta warstwowe były skomplikowane, pracochłonne i by trzeba im było po¶więcić 65279 sporo czasu. Bo czy pomy¶leliby¶cie, że ciasto, które składa się z ciasta kakaowego, kokosowej bezy, warstwy jabłek

Krok Po Kroku, Pizza klasyczna - nie zapiekanka

co w lokalu. Moj kolega zawodowy kucharz, ktory praktykowal w PizzaHut, obecnie ma wlasna restauracje, zdradzil mi pare sekretow robienia prawdziwej pysznej pizzy. Najwazniejsze z nich to to, ze stosujemy dobra make tortowa, bron Boze nie dodajemy do ciasta jajek ani mleka, stosujemy zwykle drozdze

Sernik z przepisu mamy

  Składniki: Ciasto: 2 189 szklanki m±ki tortowej 189 szklanki m±ki ziemniaczanej 3 żółtka razem do wszystkiego potrzebnych jest 7 jaj 3 łyżki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 190 kostki margaryny Kasia 3 łyżki kwa¶nej ¶mietany Ser 1 kostka sera

Ptysie lub karpatka :

  Ptysie to nic innego jak karpatka pod inn± postaci±. Zawsze z siostr± uwielbiały¶my karpatkę i wymuszały¶my na mamie, żeby na Wigilię była obowi±zkowo, w czym pomagała nam babcia w zmuszaniu, nie w pieczeniu . Mama robiła j± co najwyżej dwa razy do roku, nie wiedzieć czemu, bo ciasto w

Krucha tarta z bit± ¶mietan± i żurawin±

smaki. Tutaj słodycz ¶nieżnobiałej bitej ¶mietany równoważy lekka kwaskowato¶ć rubinowej żurawiny, a uroku dodaj± prażone płatki migdałowe. ciasto kruche: 300 g m±ki pszennej tortowej lub krupczatki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka z jajka rozm. M szczypta soli 500 ml ¶mietany tortowej 36 ew

Ciasto drożdżowe z czere¶niami i kruszonk±

Co roku kiedy drzewa i krzewy zaczynaj± owocować na naszym stole zaczyna pojawiać się sporo drożdżówek, czy to w formie bułeczek, czy też placka z owocami i kruszonk± ... obie formy uwielbiam pałaszować ze szklank± zimnego mleka, w towarzystwie ukochanych ksi±żek: .  Najczę¶ciej ciasto drozdżowe

Orkiszowe ciasto drożdżowe z owocami i kruszonk±

                          Je¶li tak jak ja lubicie ciasta drożdżowe to z cał± pewno¶ci± dzisiejszy wypiek Wam posmakuje. Miękkie, pachn±ce, z truskawkami i rabarbarem, wzbogacone twarożkiem, posypane pyszn± kruszonk±. Jest po prostu pyszne. Uwielbiam drożdżowe ciasta i nigdy nie mogę poj±ć, co

Ciasto Rzeszowiak

ciasto jasne: 7 białek 1,5 szklanki cukru pudru 10 płaskich łyżek m±ki ziemniaczanej 1 łyżka octu 10 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kawy mielonej mielonej, absolutnie nie ! rozpuszczalnej szczypta soli biszkopt: 4 jaja szczypta soli 4 kopiaste łyżki m±ki pszennej tortowej 4 łyżki

Portugalskie babeczki z kremem jajecznym

Portugalii:  * 280 g m±ki krupczatki lub tortowej minus 2 łyżki  * szczypta soli  * 150 ml wody + 2 łyżki wody  * 225 g masła w tmp.pokojowej EXTRA:masło do wysmarowania foremek PRZYGOTOWANIE: 1-Gotowe ciasto francuskie rozmrozić je¶li jest mrożone ,rozwałkować,zrolować i pokroić w kawałki długo¶ci 1

Placek drożdżowy ze ¶liwkami

Wiele razy próbowałam upiec ciasto drożdżowe. Niestety moje próby zazwyczaj kończyły się katastrof±. Moje ciasto lepiej nadawało się do samoobrony niż do jedzenia. W końcu dałam sobie spokój i zapomniałam o nim. W ostatni weekend próbowałam upiec chlebek kukurydziano-marchwiowy. Wyszło takie

Tort czekoladowo-cukiniowy z kremem serowym

Marchewkę w cie¶cie kocha cała moja rodzina... Ot, choćby muffiny  marchewkowe , ciasto-marchewkowo-gryczane , czy też bardziej wykwintny tort marchewkowo-kokosowy ... Warzywa w ciastach nie dziwi± już nikogo w moim otoczeniu. Dzisiejsza propozycja to pyszne czekoladowe ciasto z cukini±, przełożone

Ciasto drożdżowe z gruszkami

  Składniki: 3 szklanki m±ki tortowej 2 żółtka 2 kopiaste łyżki cukru pudru 7 dag drożdży suchych 1 opakowanie 1 szklanka mleka 1 2 kostki masła kilka kropli esensji wanliowej 4 niezbyt soczyste gruszki 1 czubata łyżka dżemu truskawkowego 1 łyżka wrz±cej wody cukier puder do

Placek z rabarbarem

rabarbarem oraz  ciasto drożdżowe z rabarbarem . Placek z rabarbarem   Składniki- ciasto: 2 szklanki m±ki pszennej tortowej 20 dag masła 1 3 szklanki cukru kryształu 2 łyżki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 3 żółtka jaj 4 łyżki kwa¶nej ¶mietany 12   Składniki

Kruszaniec wg milena123101

Składniki szklanka wi¶ni z kompotu 2 budynie waniliowe składniki na ciasto: 10 dag margaryny 20 dag sera białego 4 łyżki mleka 0 5 szklanki oleju 20 dag cukru 40 dag m±ki tortowej proszek do pieczenia składniki na kruszonkę: szklanka m±ki tortowej łyżka cynamonu 40 dag

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

-chałwowe...................................................... Przepis na masło najdziecie na blogu Niebieska pistacja     pinkcake Pieczone lody............................ Przepis na lody najdziecie na blogu Trochę inna cukiernia   Serniko-brownie z róż±.............................................. Przepis na ciasto znajdziecie na blogu Trochę inna

Sernik łaciaty Siostry Anastazji

, sernik Izaura , ciasto pijak , ¶mietanowiec oraz makowiec . Sernik łaciaty Siostry Anastazji   Składniki na ciasto: 50 dag m±ki pszennej tortowej 8 żółtek 23 dag masła 3 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag cukru pudru 3 łyżki kakao 4 łyżki ¶mietany homogenizowanej

Czarno-białe bułeczki drożdżowe.

: podrozewycieczkifotki.blox.pl html Bułeczki drożdżowe czarno-białe. Składniki na ciasto białe: 3 dag drożdży 5 łyżek cukru 1 3 szklanki ciepłego mleka 1 jajko szczypta soli 1,5 szlanki m±ki tortowej Mleko podgrzać, do miski wrzucić suche składniki, wkruszyć drożdże i wlać ciepłe mleko. Cało¶ć wyrobić

UFO z nadzieniem wi¶niowo-różanym

wnętrze, niezwykle puszyste, rozpływaj±ce się w ustach a  kwaskowe nadzienie dopełnia smaku tej słodyczy. Trudno jest się oprzeć zapachowi i smakowi bułeczkowych obiektów łataj±cych wprost do ust : Przepis dopisuję do Kwiatowej akcji Składniki na 8szt.: Ciasto drożdżowe 160 g M±ki pszennej np

Ciasto kruche ze ¶liwkami suszonymi owocami i budyniem .

Nie macie czasem tak , że chcecie zrobić ciasto ale nie macie pomysłu. Ja ostatnio tak mam i robię akurat z tego co mam w domu . Tym razem padło na ¶liwki z kompotu , suszone morele i suszone ¶liwki . Ciasto kruche ze ¶liwkami suszonymi owocami i budyniem .  Ciasto : 400 gram m±ki tortowej 250g

P±czki z biał± obwódk±-wyborne

P±czki z biał± obwódk±-dlaczego nie zawsze ta obwódka wychodzi??? Dlatego,że ciasto mamy za ciężkie czyli zbyt zbite. 1-Sekret lekkiego ciasta-...długie wyrabianie!!! Poprzez wyrabianie ciasta wtłaczamy do niego powietrze  które nadaje mu lekko¶ci.I nie wystarczy 5 minut.Wyrabiać musimy dobre 20

Rogale ¶więtomarcińskie

w ¶rodku. Polecam. Poziom trudno¶ci: dla ambitnych Czas przygotowania: co najmniej kilkana¶cie godzin z przerwami Składniki: CIASTO: 3,5 szklanki m±ki tortowej przesianej 1 szklanka ciepłego ale nie gor±cego! mleka 2 saszetki suszonych drożdży 14g 3 żółtka 1 cukier waniliowy 3

CIASTO Z BATATÓW

- 3 jajka - 2 łyżeczki stewii w proszku - duża łyżka cynamonu - łyżeczka proszku do pieczenia - 85 g m±ki migdałowej - 15 g m±ki tortowej w tym cie¶cie użyłam m±ki ponieważ bałam się, że ciasto może być zbyt płynne - 100 g rozpuszczonego masła - kilka kropel olejku np. arakowego Bataty

Tort Jubilat

Przepis na tort pochodzi z gazety Smacznego ! ze stycznia 1998 no i oczywi¶cie musiałam go lekko zmodyfikować, a mianowicie zmieniłam lekko krem i dołożyłam jeszcze do niego biszkopt orzechowy. A wracaj±c do ciasta było przepyszne, delikatne, mało słodkie więc można było się skusić jeszcze na

Tort marchewkowo-kokosowy

To było kolejne życzenie imieninowe męża... Pierwszy tort marchewkowy zjadłam 11 lat temu, podczas wakacyjnej pracy w USA. Kiedy mi powiedziano, że ciasto jest z marchewk±, stwierdziłam, że Amerykanie s± lekko stuknięci skoro do ciasta marchew dodaj±. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że byłam

Ciasto z cynamonowych ¶limaczków

Idealne ciasto dla posiadaczek długich paznokci i nielubi±cych brudzic r±k.Wszystko odbywa się bez wygniatania ciasta. SKłADNIKI : na 3-4 foremki ok.425 ml pełnego mleka 110 ml oleju ro¶linnego ok.100 g cukru 1 torebeczka drożdży instant 1 2 kg m±ki krupczatki lub tortowej + ok.200 g extra

Szarlotka z karmelizowanymi truskawkami i budyniem

budyniem         Ciasto: 300 g m±ki pszennej tortowej 60 g cukru 1 żółtko 100 g masła 60 g smalcu szczypta soli 4 łyżki zimnej wody   Karmelizowane truskawki: 500 g truskawek 1 2 szklanki cukru 1,5 łyżki Maggi 1 łyżka m±ki ziemniaczanej   Budyń: 1 opakowanie

Placek czarno - biały

Przepis ten jest uniwersalny, można go robić na wiele sposobów. Modyfikacja przepisu dotyczy nadzienia czyli przysłowiowej wkładki oraz koloru ciasta. Składniki: 40 dag m±ki tortowej, 25 dag masła, 4 łyżki cukru pudru, 20 dag cukru kryształu, 4 żółtka i 8 białek, 3 łyżki kakao, 1 płaska

Piernik miodowy Ewy Wachowicz

Już pora nastawić ciasto na piernik miodowy Ewy Wachowicz. Ciasto powinno leżakować co najmniej 3-4 tygodnie, a dobrze też po upieczeniu i przełożeniu piernika powidłami, odstawić je na 2-3 dni, aby się przegryzło.  W swoim przepisie Pani Ewa proponuje dać do ciasta aż 1,5 szklanki cukru. Doszłam

Rogale marcińskie

ciastem i do roboty. Smak rogali wynagrodzi cały trud, który włożycie w ich przygotowanie. Delikatne nadzienie z białego maku, bakalii i marcepanu, ma¶lane ciasto, które cudnie się listkuje... Poezja!  Przepis od Izy , poniżej podaję z moimi drobnymi zmianami 65279 Ciasto:    30 g ¶wieżych drożdży

Ciasto Pijak - przepis

szklanki cukru * 1 2 szklanki oleju * 1 szklanka m±ki pszennej tortowej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Ciasto makowo kokosowe:   * 4 duże jajka * 1 2 szklanki maku * 1 szklanka wiórków kokosowych * 1 2 szklanki cukru   Masa:   * 1 2 litra mleka * 2 budynie waniliowe bez cukru * 3 4

p±czki z piekarnika

Ciasto wyrabiałam wczoraj wieczorem, pozwoliłam mu wyrosn±ć na blacie, po czym jeszcze raz wyrobiłam i wstawiłam na noc do lodówki, na kolejne, powolne ro¶nięcie. Po 7 godzinach spędzonych w lodówce, ciasto ocieplało się w pokojowej temperaturze przez godzinę, a po ociepleniu formowałam p±czki

Typy m±ki

  Typ m±ki pszennej Nazwa 400 450 - m±ka tortowa - do wypieku ciast tortowych - przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich 500 m±ka poznańska - do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek m±ka wrocławska - do wypieku pierników, kruchych ciast, nale¶ników, omletów m±ka

Szarlotka z migdałami

puszystym biszkoptowym ciastem, migdałami i oprószone cukrem pudrem.  Jednym słowem PYSZNO¦CI : Sami zobaczcie a potem wypróbujcie.     Składniki na formę o ¶rednicy 26 cm: Kruche ciasto:  200 g m±k pszennej tortowej, szczypta proszku do pieczenia 45 g cukru pudru, 1 białko, 120 g masła

Co za smak - kremówka.

. Składniki na ciasto: 1 margaryna 1 żółtko 300 g m±ki tortowej 125 ml kwa¶nej ¶mietany 18 szczypta soli Margarynę wysiekać z m±k±. Dodać żółtko, ¶mietanę i szczyptę soli. Szybko zagnie¶ć. Ciasto jest sprężyste. Wstawić do lodówki na 2 godz. Składniki na krem: 4 całe jajka 130 g m±ki tortowej 2

CIASTO CYTRYNKA

waniliowym - 200 g ¶mietanki tortowej 30 - odrobinka żółtego barwnika w proszku Syrop: - sok z 1 i 1 2 cytryny - 100 g cukru Dodatkowo: - 100 g płatków migdałowych   1. Masło utrzeć z cukrem na puszyst± masę, stopniowo dodawać jajka. Następnie cały czas ucieraj±c dodać pozostałe składniki. Ciasto

CYNAMONOWA KOŁDERKA Z JABŁKOWˇ NUTˇ

Biszkopt z polew± czekoladow±, mas± jabłkow± i cynamonowa kołderk± zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przepis na masę cynamonowa znalazłam tu   Składniki: 1.Biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szklanki cukru - 1,5 szklanki m±ki tortowej - 2 łyżki płaskie m±ki ziemniaczanej - 3

Makowiec Jerzego

Składniki na biszkopt: 6 jaj, 18 dag m±ki tortowej, 18 dag cukru, 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka soku z cytryny lub parę kropli aromatu cytrynowego. Z podanych składników zrobić biszkopt patrz Ciasto biszkoptowe . Składniki na ciasto makowe: 6 jaj, 25 dag maku, 20 dag cukru

Wuzetka. Ciastko W-Z.

, największej inwestycji pierwszych lat odbudowy powojennej Warszawy. Trasa powstała w 1949 r., a ciastko dostało nazwę w roku 1953 r. w jednej z kawiarni przy kinie Muranów. Wg. Bliklego, pasy białej ¶mietany na tle ciemnego ciasta mog± symbolizować same pasy ruchu na nowo wybudowanej wówczas trasie

Słodka trójkolorowa bułka

, Wasze namawianie i wspólna radocha, dzięki mła:** Składniki: *270 g m±ki chlebowej *30 g m±ki zwykłej zamiast chlebowej i zwykłej dałam 150g m±ki krupczatki i 150g m±ki tortowej, potem dosypałam jeszcze ok.100g tortowej *210 ml mleka *1 jajko *70 g cukru *30 g masła *4 g soli *5 g

Makowo na weekend

Kto ma przy sobocie więcej czasu i w dodatku lubi piec własne ciasta, może sięgn±ć 8211 tak jak ja 8211 po przepis na ciekawy przekładaniec. Znalazłam go w starym pi¶mie niemieckim, z pocz±tków lat 90. W tych dawnych czasach zagraniczne pisma kulinarne kupowałam bardziej dla ogl±dania niż

Ciasto ptysiowe lub eklerowe

Jest to rodzaj ciasta,którego nie zagniatamy na zimno lecz przygotowujemy mieszaj±c w rondelku na ogniu czyli zaparzamy.Z tego ciasta nie robimy tylko eklerów czy ptysi,ale można wymy¶lać najróżniejsze formy i figurki.Polecam przepis na- Wieniec eklerkowy z kremem pralinowym a w orginale Paris

Wieniec drożdżowy z serem waniliowym

Co tu dużo mówić, ciekawy przepis na ciasto drożdżowe, bez mleka, bez masła, bez jaj... idealne dla mam czy po prostu ludzi np ze skaz± białkow±, albo na diecie... Znalezione wła¶nie na blogu Mama na diecie bezmlecznej. U mnie w wersji z mas± serow±, tam z cynamonem, rodzynkami, suszonymi ¶liwkami

ciasto strudlowe - krok po kroku

, ale my w domu mamy też ulubion± wytrawn± wersję. Najpierw jednak należy wykonać ciasto, które nie jest takie straszne... składniki: 1 1 2 szklanki m±ki tortowej 1 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko 50 g stopionego masła 1 łyżka octu winnego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 płaska łyżeczka soli wykonanie

Kremówka Kardynalska Siostry Marii biszkopt z truskawkami

Niedawno do kolekcji moich ksi±żek doł±czyły Ciasta i ciasteczka Siostry Marii. Wcze¶niej, w ramach cyklu przepis z ksi±żk± , wypróbowałam trzy przepisy Siostry Anastazji i teraz postanowiłam spróbować jakiej¶ propozycji kolejnej zakonnicy, które podobno maj± nosa do ciast :D I muszę przyznać, że

Chlebek Ciabatta

Po Włosku ciabatta znaczy quot kapeć quot . Ciabatta wymaga wcze¶niejszego przygotowania zaczynu zwanego biga quot . Najlepiej przygotować go wieczorem, by rano następnego dnia móc kontynuować proces wyrabiania i pieczenia. Biga 250 g m±ki pszennej tortowej Polskie Młyny 3 4 łyżeczki drożdzy

Ciasto z pigw±

Składniki ciasto: 2 szklanki m±ki tortowej 1 szklanka cukru pudru 200 g masła ro¶linnego 6 jajek 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki wody 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek rumowy masa budyniowa: 2 szklanki mleka ? szklanki cukru 200 g masła 1

Mięciutkie drożdżowe rogaliki z jabłkiem bez wyrabiania

lub mniej w zależno¶ci od naszych upodobań odrobina wody tylko wtedy, je¶li jabłka nie s± soczyste   Ciasto: 300 g m±ki tortowej 1 opakowanie małych drożdży instant 7g 1 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanili± 1 2 łyżeczki soli 50 g miękkiego masła można zast±pić margaryn± 1 2

Ciasto Bounty

Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 1 niepełna szklanka m±ki tortowej 3 4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Białka ubić na sztywn± pianę, dodać cukier i nadal ubijać Nast±pnie dodawać pojedyńczo żółtka i ubijać Na koniec dodać przesin± m±kę tortow± z proszkiem do

Tarta jabłkowo - malinowa z migdałami

  Bardzo prosta tarta, pod warunkiem, że mamy pod ręk± jabłka i maliny. Ja miałam : Jabłka ze słoika, piwniczne zapasy jeszcze z zeszłej jesieni, maliny z zamrażarki. Je¶li mamy wszystko, to do dzieła! Składniki na ciasto: 270 g m±ki pszennej tortowej można połowę m±ki tortowej zast±pić

Ciasto na pizzę i inne włoskie przek±ski- 2 i 3

Składniki: 1 kg m±ki pszennej tortowej 600 ml mleka 3,2 1 2 kostki masła 250g płaska łyżeczka soli 70g drożdży cukierniczych Do m±ki dodajemy sól. Mleko podgrzewamy do 40 o C. Wkruszamy drożdże do m±ki. Miękkie masło rwiemy na drobne kawałki, dodajemy do m±ki. Wlewamy mleko. Wstępnie

Sernik migdałowy z czekolad±

Składniki na sernik: - ser ricotta 380 g - twaróg naturalny 0 President 100 g - serek kremowy typu philadelphia 50 g - 6 białek jaj + szczypta soli do ubicia piany - 4 żółtka jaj - olejek migdałowy do ciast - sernix dr Oetker a 2 łyżki - ¶mietana tortowa 36 35 ml - słodzik w płynie Polewa

Czekoladowy trocik z wi¶niami

Lekkie, tortowe ciasto na niedzielne popołudnie. Proste, klasyczne smaki: bita ¶mietana, czekolada, wi¶nie. Przepis st±d , z moimi niewielkimi zmianami, polecam.   Czekoladowy torcik z wi¶niami Ciasto:  1 szklanka m±ki tortowej  3 łyżki kakao 1 2 szklanki cukru 6 jajek 1,5 łyżeczki

LUKROWANE CAŁUSKI

masło utrzyj z roztopion± połow± czekolady i  żółtkami. Dodaj przesian± m±kę wraz z proszkiem budyniowym, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i sod±. Zagniataj ciasto. Pod koniec poł±cz z drobno posiekan± reszt± czekolady. Odstaw na 2 godziny do  schłodzenia. Rozwałkuj ciasto, wycinaj ciastka. Piecz w 180

Rwane drożdżówki z truskawkami

rozpuszczonego masła 200 ml ciepłego mleka szczypta soli truskawki 30 szt. Kruszonka: m±ka tortowa 200 gram typ 450 Margaryna 100 gram Cukier 120 gram Rwane bułeczki z truskawkami - PRZYGOTOWANIE: Wykonanie ciasta na drożdżówki: Do misy wsypujemy m±kę. Dodajemy żółtka i masło rozpuszczone oraz

Puszysta rolada z jabłkami

Jaki¶ czas temu otrzymałam propozycję przetestowania m±ki tortowej Basia . Jak niedawno pisałam m±ka tortowa zazwyczaj ma indeks 450. Ta jednak ma indeks 405 - dzięki temu jak zapewnia producent na stronie m±ki Basia - m±ka tortowa extra typ 405 8211 idealnie nadaje się do Twoich wypieków

ciasta tortowe

margaryna Palma 1 szklanka cukru 1 szklanka m±ki ziemniaczanej 6 łyżek m±ki tortowej niecała łyżeczka proszku do pieczenia aromat do ciasta preferuję pomarańczowy lub cytrynowy Do większego garnka wrzucamy margarynę 225g , 5 żółtek oraz szklankę cukru. Białka umieszczamy w innym pojemniku, potem

Przepisy Nigelli cz.1

¶mietany zmieszanej z 1 łyżka cukru pudru oraz pół łyżeczki ekstraktu z wanilii. quot k±pać quot jeszcze przez 10 min. Ciasto jest gotowe kiedy będzie odchodzić od formy. po ostudzeniu włożyc do lodówki najelpeiej 20 mi n przed podaniem,. TRUSKAWKOWY TORT BEZOWY: na 8 porcji szklanaka m±ki tortowej 3

Rustykalny chleb z gruszkami

, ale bardzo luĽnego ciasta. Niemożliwe stało się możliwe i trzeba było jednak zakasać rękawy, aby t± dosłownie papkę trochę zagę¶cić. Trochę, to mało powiedziane, bo ciasto wchłonęło 189 szklankę maki i wygl±dało dalej na głodne. Przykryłam je ¶ciereczk± i wybyłam na zakupy ciesz±c się, że jak wrócę

Tort marchewkowy

Lepszy, większy, bogatszy w składniki... Pyszny. Je¶li lubicie ciasta ciężkie, wilgotne, pachn±ce przyprawami korzennymi, w których co¶ chrupie, to zróbcie, a nie zawiedziecie się. Modyfikacja mojego poprzedniego tortu marchewkowo-kokosowego .   Tort marchewkowy         Ciasto: 4 jaja

Traditional American Apple Pie

papierówki z ogrodu, żeby się nie zmarnowały i wyszedł mus mimo, że jabłka krojone były :P Ale Będę tu nieskromna i powiem, że naprawde smaczna! Zupełnie inna niż te dotychczas :       Składniki na ciasto : 350g m±ki pszennej ja wzięłam zwykł± tortow± m±kę szczypta soli 85g miekkiego masła

Cynamonowa chałka kulkowa palce lizać

na trawie. SKŁADNIKI: ciasto: 225 ml gor±cego mleka ok.35*C 75 ml gor±cej wody ok.35*C 2 łyżki płynnego masła 50-60 g cukru 1 torebeczka suchych drożdży instant ok.425 g maki krupczatki lub tortowej + troszke extra do podsypania 2 łyżeczki soli glazura do obtoczenia kulek: 280 g cup

Czekoladowa babka z pieczonym burakiem

Tylko proszę, nie bójcie się tego buraka :- Ciasto marchewkowe jest ukochanym ciastem mojej córki, oczywi¶cie w wersji bez niczego , czyli bez żadnych orzechów, ananasów i tym podobnych rarytasów. Ciekawa więc byłam, jak rodzina zareaguje na to ciasto... Miękkie, bardzo wilgotne, raczej

Kostka cappuccino z czekowi¶ni±

     W moim odczuciu jeden z najlepszych przekładańców na blogu, ale też jedno z tych ciast nad którego ostateczn± wersj± długo pracowałam. Od pocz±tku widziałam w tym pomy¶le potencjał, ale zawsze co¶ było nie tak, co¶ chciałam zmienić, co¶ mnie nie satysfakcjonowało. Aż w końcu jest takie

Torcik zebra z galaretk± i owocami

Dzisiaj zapraszam Was na kolorowy, owocowy torcik. Jest bardzo lekki w smaku, owoce sprawiaj±, że cało¶ć jest dosyć orzeĽwiaj±ca. Oprócz tego, że ładnie wygl±da smakuje przepysznie! Polecam! Przepis autorski   Tortownica o ¶r. 18 cm: Ciasto: 2 jajka duże , 1 płaska łyżeczka proszku do

CZERWONA VELWETOWA ROLADA z kremem z Białej Czekolady i Malinami

Pozwól sobie na chwileczkę zapomnienia: NA CIASTO: 450 g m±ki tortowej 2 łyżki cacao 1 4 mleka lub płynnej ¶mietanki 225 g bardzo miękkiego masła 1 duże roztrzepane jajko- lub 2 małe 300-325 g ma¶lanki 1 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego-pure 330 g

Ciasto drożdżowe ze ¶liwkami - przepis

o puszyst± bułkę ze ¶liwkami. Więc tak piekę - raz jemu, raz sobie. I dzi¶ wła¶nie mam dla Was przepis na ciasto drożdżowe które poczyniłam na miniony weekend. Niby nic wyszukanego, ale dobre ciasto drożdżowe to też sztuka, prawda? :   Ciasto:   * 550-600 g m±ki pszennej typ 450 - tortowa

Torcik w starym stylu. I co¶ więcej

m±ki, aby ciasto do niej nie przylegało i dało się cienko rozwałkować. Ciastem tem wyłożyć mał± foremkę tortow±, daj±c wokoło rant 4 cent. wysoki, i wsun±ć w piec niezbyt gor±cy, aby się ciasto zrumieniło. Podczas stygnięcia ciasta utrzeć 7 żółtek z pół funtem cukru, otartego o 6 pomarańcz i miałko

Ciasto drożdżowe z malinami

ma. Ciasto ro¶nie szybko, wiec nie jest to przedsięwzięcie na dwa dni. Proporcje na 12 osób plus dokładki. Forma najlepiej tortowa, ciasto przypomina wtedy tartę, ok 30-32 cm.     Ciasto drożdżowe     250ml mleka 150g masła 4 łyżki cukru 30g drożdży 500g m±ki 3 jajka szczypta soli 100g

Miejsca:

Wi¶niowa (93)
Pasto (32)
Warta (30)
Maków (29)
Tłuszcz (20)
Góra (19)
Warszawa (9)
Wrocław (6)

Firmy:

RUCH (32)
Allegro (5)
Tesco (4)
Google (4)
Wawel (3)
Kruszwica (3)
JaGo (3)
Helio (2)
Coca-Cola (2)
Zono (1)