Wszystko o:

chleb bez drożdży

Chleb mieszany na zakwasie

uwierzyć jak różne mogą być chleby z jednego przepiu. Mój chleb wyszedł ciemny, bo użyłam mąki żytniej razowej. Niestety w UK narazie nie znalazłam mąki żytniej pszennej. Całkiem smaczny chlebek. Ja jednak uwierzyłam w siłę mojego zakwasu i upiekłam chleb bez dodatku drożdży. Oczywiście czas wyrastania

Weganizm nie powoduje braku energii...

się makrobiotycznie, miałam pewne objawy drożdżycy. Drożdże mogą tworzyć więcej drożdży w organizmie, jeśli borykasz się z drożdżycą, tak jak ja, więc zaczęłam ich unikać. Czuję się dużo lepiej bez drożdży. Kupuję chleb pieczony bez drożdży. Zazwyczaj chleby na zakwasie są bez drożdży. Należy

Chleb z pieczonymi ziemniakami

przepisu z Weekendowej Piekarni. Udało się, choć nie bez przeszkód : Część mąki musiałam uzupełnić żytnią razową, bo pszenna mi się skończyła, chyba zacznę kupować 5 kg worki! Mimo tych drobnych perturbacji koło północy zajadałam jeszcze ciepły, pysznie wilgotny chleb. I zjadłam od razu 1 3 bochenka

Weekendowa Piekarnia 111: wiejski z Genzano

, choć możecie zaryzykować bez niej. W zależności od tego jak mocną mieliście mąkę, formowanie będzie albo proste i przyjemne u mnie albo doprowadzi was do rozpaczy. Radzę mieć sporo mąki na stolnicy unikajcie wsypania maki do bochenka i metalową łopatkę pod ręką. Staramy się nie

Chleb wiejski prosto z miasta czyli przystawka zamiast drugiego dania

następny już pewnie wzbogacę o dodatki smakowe. nbsp Chleb bez dodatków : * 400 g mąki pszennej lub orkiszowej, najlepiej chlebowej * 1 łyżeczka soli * 1 4 łyżeczki suchych drożdży albo 5 g świeżych * 300 g 1 i 1 3 szklanki chłodnej wody * świeżo mielony czarny pieprz nbsp Chleb z dodatkami

Drożdże rosna jak szalone...

z pozostałymi składnikami ciasta i starannie wyrabiamy. Uwaga: drożdży instant możemy użyć jedynie do ciasta przygotowanego według pierwszego sposobu. Jeśli zdecydujemy się na sposób drugi lub trzeci bierzemy drożdże świeże lub suszone. Z białkiem czy bez? Białka

Chleb z oliwkami

kulę owalny bochenek bagietkę wg. książki  - najpierw podzielić na 2 kule bez odgazowywania, dać podrosnąć 20 min i dopiero potem odgazować formować chlebki . Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30-40 minut do napuszenia złożeniem do dołu. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, chleb opędzlować

Skąd się bierze chleb?

powietrza nie tworzą się w cieście i robi się zakalec widoczny na zdjęciu z boku po lewej stronie . Bez drożdży chleb byłby twardy, zbity, gliniasty i niesmaczny. Z podrośniętego ciasta piekarz formuje kuliste lub owalne bochenki i przekłada je na blachę, lub też wkłada ciasto do specjalnych

Chleb Rozmarynowy na zakwasie w garnku żeliwnym.

-bidi-font-family: Times New Roman mso-bidi-theme-font:minor-bidi mso-fareast-language:EN-US Polecam ten pszenny chleb na zakwasie. Dzięki oliwie ciasto niezwykle łatwo się formuje i nadaje się zarówno na chleb bez foremki, bułeczki, focaccie. Ja tym razem upiekłam bochenek w garnku żeliwnym, ma zatem chrupiącą

Chleb tygrysi

przeciągów do czasu, aż podwoi swoją objętość nawet do 2 godzin . Po tym czasie ciasto zagniatamy na stolnicy opruszonej mąką. Formujemu podłużny bochenek iopruszony mąką wkładamy do koszyka do wyrastania chleba można też ew. włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem . Odstawiamy w ciepłe miesjce bez

Babie lato i chleb pszenny bez zagniatania no knead bread

obficie mąką. Wybieraczką wyjmij całe ciasto na blat. Umocz dłonie w mące i złóż chleb dwukrotnie a następnie uformuj kulę. Ciasto jest lepiące i takie powinno być. 2. Przygotuj durszlak i ściereczkę kuchenną płótno bawełna bez wypadających długich włosków . Rozłóż ją i posyp obficie mąką lub

Czeski chleb wiejski

receptury, bez szkody a nawet z korzyścią dla konsystencji i smaku samego chleba. Przepis zarówno na chleb jak i na zakwas zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki , ale zmodyfikowałam go lekko i tu podaję przepis na czeski chleb wiejski według mojego gustu. Składniki: 300 g zakwasu żytniego 600 g letniej wody

MOJE CHLEBKI

, Liski oraz wszystkie wpisy z Weekendowych Piekarni a także bez cierpliwości mej mamy i siostry. Przepisy niżej cytowane pochodzą właśnie od Mirabbelki i Liski. ŻYTNI CHLEB WEDŁUG RECEPTURY LISKI Wieczorem: 2 łyżki zakwasu żytniego dokarmionego 10-12 godzin wcześniej 300 ml wody 300 g

Browarnictwo

spożywać pokrojony w kostkę  chleb ciemny lub twardy, żółty ser w ilości nie większej niż 2,5 g na osobę do jednej  próbki.  Pełnia smakowa piwa zależy od rodzaju użytego słodu, rasy drożdży oraz stężenia  brzeczki podstawowej °Blg i stanowi specyficzną cechę smakowitości określonego  asortymentu piwa

chleb bez drożdży

wysmarować masłem, oprószyć mąką. Formować małe, okrągłe bułeczki, układać na blasze gdy zaczną rosnąć posmarować żółtkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec na złoty kolor ok. 30 minut . Barszcz wigilijny, czerwony, postny 1 2 l kwasu buraczanego, włoszczyzna bez kapusty, pieprz sól, ziele

Chleb z pieczonymi ziemniakami

już wszystko gotowe mieszamy składniki ciasta bez pate fermentee. Wyrabiamy kilka minut by wszystko dobrze się wymieszało. Dodajemy wtedy pate fermentee najlepiej podzielić na małe kawałki co ułatwi mieszanie i wyrabiamy ponownie. Ciasto będzie miało dosyć gęstą konsystencję, lecz ziemniaki

Chleb z płatkami owsianymi i jabłkami

żaroodpornym, bo jednak bałam się, że bez formy nie utrzyma mi kształtu. Przepis podaje już z moimi zmianami. Składniki: 50g płatków owsianych takich na owsiankę, nie mogą być to płatki błyskawiczne 100g wrzącej wody 200g startych jabłek 100g zakwasu pszennego 190 łyżeczki świeżych drożdży lub

Chleb wiejski WP 69

uprzednio nagrzanym i naparowanym piekarniku, najlepiej na kamieniu, w 230 stopni Celsjusza przez ok. 35 minut.   Moje uwagi: piekłam 1 bochenek w foremce keksówka 30 cm obsypanej makiem. Dopiekałam bez foremki przez kilka minut- skórka była fantastycznie chrupiąca. Ps. Chlebek upiekłam na czas, jednak

Koszerna chałka, chleb orkiszowo-żytni i kanadyjskie pieczywo

jest chałka przepis z jakiegoś starego dodatku do Kuchni .  Tym razem zdecydowałam się na chałkę koszerną i bardzo mi ten przepis bez mleka i masła odpowiada. Następnym razem postaram się tylko zapleść chałkę z 6 wałeczków, tak jak widziałam to na przykład tutaj . Chleb orkiszowo-żytni Zaczyn

Chleb na sodzie

drożdży, a rośnie na sodzie i proszku do pieczenia, bez oczekiwania na zaczyn i wyrośniecie ciasta! Po prostu cudo! Ale ostrzegam, że jest delikatnie suchawy i czuć w nim aromat sody. To bardzo popularny chleb w Irlandi, często do niego dodaje się rodzynki, orzechy, albo zwiększa się ilość cukru, czyli

Mój pierwszy ...

. W końcu ile zjem zanim lekarze każą mi odstawić: tłuszcze, więcej tłuszczy, alkohol, ostre przyprawy itd., tyle moje:- Chleb z suszonymi pomidorami bez wyrabiania 8226 400 g 3 szklanki mąki u mnie zwykła szymanowska 8226 1 łyżeczka soli 8226 3 4 łyżeczki suchych drożdży ja dałam ok

Zaproszenie do Weekendowej Piekarnii 115

tak więc informacji co do długości trwania WP szukajcie u Gospodarnej . Propozycje będą 3, każda dla mnie wyjątkowa i każdą pokochaliśmy miłością wielką 8230 a ja zwłaszcza chleb żytni ze śliwką na który przepis znalazłam u Uli 8230 mogłabym go jeść tak po prostu bez niczego 8230

Chleb pszenny bez zakwasu

Długo nie mogłam się przekonać do pieczenia chleba. Przerażało mnie szczególnie przygotowywanie zakwasu. Znalazłam jednak przepis na chleb bez zakwasu i to na blogu Dorotus, która bardzo przekonująco zachęca do jego wypróbowania : Skusiłam się i... voila ! : Teraz też będę zachęcać - przepis

Chleb drożdżowy na maślance

bardziej urozmaicone i skomplikowane receptury, Dzięki nim rozróżniam dziś rodzaje mąk i wiem co to hydracja  - ba - umiem sobie ją nawet POLICZYĆ. To był początek, nieskomplikowany, niewymagający, ale bez początku jak wiadomo nie ma ciągu dalszego.Dlatego też z okazji Światowego Dnia Chleba wracam dziś z

Weekendowe pieczenie 2 - chleb ukraiński

środowisko w domu, chleb powinien udać się bez drożdży a przynajmniej słyszałam, że tak jest . Czas wyrastania jest, jak widać, zupełnie orientacyjny - mój chleb po godzinie dopiero zaczął się unosić, a umieściłam go w piekarniku z włączoną lampką co podobno stwarza sprzyjające warunki termiczne . Żałuję

Chleb żytni na zakwasie

     Przepis pochodzi z blogu Liski - White Plate . Jest to mój pierwszy chleb robiony tylko na samym zakwasie , bez dodatku drożdży . Chleby na zakwasie to wyższa szkoła jazdy , o czym przekonałam się na własnej skórze . Do pieczenia tego chlebka podchodziłam trzy razy - i dopiero za trzecim

Pane Pugliese di Grano Duro typu z Altamury

szczęście, że ta przygoda nie wpłynęła na smak chleba, który jest bardzo dobry. Biga: 120 g semoliny miałkiej, czasem jest dopisane dwa razy mielona 80 g wody 2 g drożdży świeżych Wymieszać dobrze podane składniki i odstawić na 18 - 24 godzin. Składniki na 2 bochenki: 1 kg semoliny j

Chleb z pieczonymi ziemniakami

. Upieczone ziemniaki po ostygnięciu siekamy. Gdy mamy już wszystko gotowe mieszamy składniki ciasta bez pate fermentee. Wyrabiamy kilka minut by wszystko dobrze się wymieszało. Dodajemy wtedy pate fermentee najlepiej podzielić na małe kawałki co ułatwi mieszanie i wyrabiamy ponownie. Ciasto będzie miało

Chleb, najprostszy z prostych

skoczyć do sklepu. Jest naprawdę pyszny - delikatny, w smaku neutralny, przypomina lekko chleb na zakwasie. Polecam - bo przynajmniej wiemy co jemy! Chleb bez konserwantów, polepszaczy, bo w końcu musimy dbać o nasze brzuszki! :-     Składniki na 1 bochenek: 3 szklanki mąki pszennej   1,5 szklanki

chleb bez drożdży

drożdży. Chleb ten zachowuje świeżość nawet do dwóch tygodni. Jego cechą szczególną jest dojrzewanie po upieczeniu 8211 pełny smak osiąga dzień po ukończeniu wypieku. Chleb prądnicki produkowany był we wsiach nad rzeką Prądnik 8211 w Prądniku Czerwonym i Białym od XIV w 65279 Kabanos Cienka

chleb bez drożdży

- nabiera mocy i można na nim piec bez dodatku drożdży.  Ważne jeszcze jest to, żeby zakwas nie był za rzadki - musi być taki jak gęsta śmietana.  Zakwas należy dokarmiać dzień przed pieczeniem.  Dokarmiasz go wodą i mąką, w proporcjach 2 części mąki na 1 część wody.  Woda ma mieć temperaturę pokojową. Do

Najbrzydszy chleb na świecie

chrupiącą i przypieczoną skórkę. Przypomina mi nieco ciabattę. Przepis z pewnością do powtórzenia, mam nadzieję, że już bez niespodzianek . Polecam!   Składniki: 1 4 łyżeczki suchych drożdży 1 i 1 4 łyżeczki soli 3 szklanki mąki pszennej 1 i 1 2 szklanki wody   Sposób przygotowania

Bauernbrot- Chleb wiejski

wymieszać i dobrze zagnieść. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na noc w temp. 16 stopni. Na drugi dzień 7g drożdży rozrobić w małej ilości wody. Resztę wody dodać do zaczynu i również go rozprowadzić. Wszystkie składniki, łącznie z zaczynem, lecz bez soli, umieścić w misce i ugniatać 4 minuty

- Pegazem po Tarnowie 196

wydarzeniach czytaj obok ,  ukazały się także dwie pozycje książkowe: leksykon o tarnowskim sporcie i tramwajarska monografia 8230 Nazwa opłatek wywodzi się z łaciny: 8222 oblatum 8221 8211 8222 dar ofiarny 8221 . Jest to cieniutki płatek chlebowy, wyrabiany z białej mąki i wody, bez drożdży, soli

chleb bez drożdży

CO JEŚĆ, BY UTRUDNIĆ ŻYCIE PASOŻYTOM Wszystkie pasożyty, grzyby i bakterie są bezwzględnymi łupieżcami, ponieważ do życia jest im niezbędny żywy organizm. Bez niego  nie są w stanie samodzielnie funkcjonować. Z organizmu żywiciela pobierają pożywienie, bez którego nie są w stanie istnieć

Chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym

drożdży lub 15g świeżych - 300g chłodnej wody - 200g dodatków takich jak różne rodzaje sera, oliwki, suszone pomidory, zioła itp. - ja dodałam tylko suszone pomidory *** Dodatki nie są konieczne, tylko jak lubicie! W przypadku wersji bez dodatków dodajemy do ciasta więcej o 1 4 łyżeczki suchych

Chleb na zakwasie żytnio-pszenny z suszonymi pomidorami

Od bardzo dawna planowałam chleb na zakwasie. Zawsze robiłam bułeczki lub chleb na samych drozdżach. Aż w koncu nie wytrzymałam i zdecydowałam się. To już druga wersja mojego chleba żytnio-pszennego, ta jest z suszonymi pomidorami z Włoch, a poprzedni był bez dodatków.   Chleb na zakwasie żytnio

Chleb wiejski

tradycyjnie - w piekarniku . Nie było to takie złe , bo chleb wyszedł pyszny . Puszysty , z cienką , chrupiącą skórką  i w kształcie chlebowym , a nie prostokątnej formy do chleba   I bez dziur po mieszadłach            Piekłam wg przepisu z książeczki dołączonej do maszyny . Co do temperatury

Słówka dwa o chlebie

ty będziesz piekła? , którą później tylko ja kupowałam. Pozostała kwestia zakwasu. Okazało się, że ta sama pani Zosia ma w sprzedaży żur w butelkach, który w swoim składzie miał zakwas żytni. Długo na tym żurze piekłam, aż do przyjazdu do UK. W polskich sklepach żur jest, ale taki z plastiku i bez

Rustykalny chleb z gruszkami

ocenę chleba i kolejny raz doceniłam istotę pokory i za tą życiową lekcję bardzo dziękuję, bo bez Margot i jej przepisu nie przeżyłabym tego wszystkiego. Na stronie Margot znajdziecie opis powstawania tego chleba i druga propozycję na chleb z nasionami dyni. Oryginalny przepis na 6 chlebów o wadze 400

Chleb tostowy o aromacie pizzy

Przepis na ten chleb zobaczyłam u Myszy Klapsiary , ale jego autorką jest Malgosimi . Jest to przepis na chleb maszynowy, ale ja nabrałam na niego takiego smaka, że postanowiłam go zrobić bez maszyny której nie posiadam . Chlebek jest bardzo aromatyczny i smaczny zarówno jako pieczywo tostowe jak

Chleb pszenny na piwie

dopiekać kolejne 15-30 minut. Skórka powina być złocista i chrupiąca. Po upieczeniu wyjąć chleb z garnka na kuchenną kratkę i ostudzić. Metoda bez garnka: Można też ciasto przełożyć do 2 małych lub 1 długiej keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami, odstawić do wyrastania na ok. godzinę

Łatwy chleb pszenny na zakwasie

porządny wiejski chleb, z miękkim środkiem i nie za grubą skórką. Jeszcze ciepły, posmarowany masłem czosnkowym, smakuje wspaniale. Zresztą, spróbujcie sami. PS z 9.04.2009: Z ciekawości, w związku z pytaniem w komentarzach, wykonałam chleb na samym zakwasie, bez drożdży . Dałam 200g aktywnego zakwasu

Chleb żytnio-pełnoziarnisty bez zakwasu.

keks oacute wke przykrytą ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie keks oacute wkę z wyrośniętym ciastem na chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy 70-75 minut w 190 stopniach .Chleb z keks oacute wki wyjmujemy gdy ostygnie,wtedy wyjdzie z niej bez żadnych problem oacute w

Ognie na rozstaju

blasku ognia i w Twoim towarzystwie.   Ale dziś rzecz jeszcze w tym, by dobry upiec chleb. Pachnący, miękki,  długo świeży, z chrupiąca skórka i na otrębach. Bez konserwantów  .  George chce nastawić wino w piwnicy. Wieczorem o tym pogawędzimy. O winie. Parę razy wino już nastawiłam. Ale dałam złe

CHLEB W 30 SEKUND?

lepszego niż samodzielnie upieczony chleb, bez ulepszaczy, konserwantów, dodatków innych niż te, które sami sobie dobierzecie. Ze skórką tak chrupiącą jaką tylko sobie wymarzycie. Składniki na 1 bochenek około 700 g 400 g mąki chlebowej np. takiej do przygotowania chleba baltonowskiego ,  łyżeczka

Chleb na dwóch zakwasach - WP 65

nie zapakować go bezmyślnie do maszyny. Po pierwszym złożeniu kleistej masy, optymizm prysł. Pomyślałam, że nie będzie łatwo. Ale drugie składanie poszło bez problemu i zgrabna kula ciasta wylądowała w koszyku. Minęło prawie dwie godziny a chleb, tylko lekko drgnął do góry. Cóż było robić? Przeniosłam

Pascha

quot .     quot Nie będziesz w nie jadł chleba kwaszonego:    siedem dni będziesz jadł bez kwasu, chleb utrapienia    boś w strachu wyszedł z Egiptu,    abyś pamiętał na dzień wyjścia twego z Egiptu, po wszystkie dni żywota twego quot                                                   5 Mojż. 16

Francuski chleb wiejski

Nic mnie tak nie cieszy z moich wypieków, jak pieczenia chleba na zakwasie. Czy to nie cud, że z samej mąki i wody, bez odrobiny drożdży można wyczarować niesamowiecie smaczny chleb? Każdy upieczony przeze mnie chleb wywołuje na mojej twarzy uśmiech i mimo, że przy pieczeniu chleba na zakwasie

Chleb powszedni

Tak do końca powszedni to on nie jest, co trzy dni go pieczemy, w miarę jak zakwasu przybywa. Pieczemy chleb na zakwasie, bez spulchniaczy, drożdży, ulepszaczy i jest pyszny. Jest lekko wilgotny i świeży conajmniej 3 dni więcej nigdy nie wytrzymał, zjadamy . O ile wypieki nigdy nie były dla mnie

Chleb po przejściach

naczynia w którym sobie dojrzewał. W dzień kiedy miałam zabrać się za pieczenie dopadła mnie zaraza w postaci gorączki, dreszczy i zawrotów głowy. Przerwa w życiorysie, moim i zakwasu. Myślałam, że nie przetrwa dnia bez dokarmiania, ale dał radę! Jak tylko poczułam się nieco lepiej do zakwasu wrzuciłam

Weekendowa Piekarnia 16 - zaproszenie

łyżeczka soli 1 2 3 łyżeczki drożdży Płatki ziemniaczane rozrabiamy w gorącej wodzie i w mleku. Mieszamy z zakwasem i wlewamy do pojemnika w maszynie do chleba. Dodajemy jajko i masło, a następnie resztę suchych składników. Wyrabiamy na programie quot Dough quot i pozostawiamy w maszynie do końca

Weekendowa piekarnia 63: Pain breton

ze śmietaną, dodajemy przestudzony boczek i pory. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wykładamy na ciasto, posypujemy po wierzchu tartym gruyerem. Farsz jest przepyszny - kiedyś podobnego, tylko bez jajka, użyłam do nadziania naleśników - i całość smaczna, choć przyznam, że wolę zwykłe ciasto na

Ciabatty z płatkami owsianymi

po włosku w polskiej kuchni Ciabatta - włoski biały chleb, zrobiony z mąki pszennej i drożdży. Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaskawy. Po włosku słowo ciabatta oznacza pantofel . Od drugiej połowy lat 90. jest szeroko znany w Europie i Stanach Zjednoczonych, najczęściej używana do

Weekendowa piekarnia

wziąć udział. Mam tym większą satysfakcję, że ostatnie chleby, które piekę, są to chleby na zakwasie - bez dodatku drożdży, no, poza wyjątkiem jednego smakowitego chleba, którego przepis zaczerpnęłam z blogu Liski. W tym tygodniu gospodynią piekarni jest Zapbook . Z jej propozycji wybrałam chleb na

Chleb świąteczny z Maroka

na zdjęciach powyżej, dziurki są raczej niewielkie. Przekrój świeżego lekko ciepłego chleba widać poniżej: Innymi słowy, poprawnie, ale bez zachwytów, więc nie wiem, czy będą powtórki. Chyba, że będę chciała wreszcie wykończyć tą zalegającą od wieków w szafce mąkę kukurydzianą

RE-reaktywacja. Chleb z płatkami owsianymi z automatu

. : Jestem zbyt leniwa i mam zbyt małą kuchnię coś ok 4 m2 , abym mogła szaleć z żeliwnymi garnkami, zagniataniem etc. Nie chce mi się też na razie pilnować zakwasu choć wiem, że to naprawdę nietrudne . Kupiłam maszynę do chleba. Co 2-3 dni piekę mały pachnący bochenek chleba bez żadnego wysiłku. I mam już

nie taki zakwas straszny...

i w ciepłe miejsce na noc. Cheba nie trzeba jakoś szczególnie wyrabiać, pamiętajcie, ze to zdrowy chleb, bez żadnego ulepszacza i sztucznych drożdży z mlekiem,  zatem i wyranianie jest krótkie. Następnego dnia rano spryskać powierzchnię chleba wodą, czynić to co jakiś czas, aby skórka nie schła za

Viva Italia ! Antipasti - Casatiello

  W ramach akcji Viva Italia!  jako przystawkę proponuję chleb zwany Casatiello. Zwykle przygotowywany jest we Włoszech jako przysmak wielkanocny. W oryginale jest to słony placek z mąki, drożdży, smalcu, zapieczonych w całości razem ze skorupkami! jajek, salami i sera pecorino. Jego nazwa

Pączki

pączkowania na długi czas. Tym razem wyszły bez zarzutu. Jestem całkiem zadowolona z efektów : Co prawda pierwsze egzemplarze były niezbyt zgrabne, powiedziałabym nawet, że ciut koślawe , ale już przy 30 pączku zaczęła mi nawet wychodzić obrączka : Przepis znalazłam u Doroty .         Składniki

Ciemny chleb żytni z rodzynkami

,5 łyżeczki drożdży instant - 500 g mąki chlebowej - 5 g soli - 175 g wody Ciasto właściwe - 500 g ciemnej żytniej mąki - 13 g świeżych drożdży u mnie 1,5 łyżeczki drożdży instant - 10 g soli - 375 g wody -  1 łyżeczka mielonej kawy - 1 łyżeczka kminku u mnie bez - 200 g rodzynek Wymieszać

Weekendowe pieczenie chleba - grecki chleb na zakwasie

W kolejnej edycji weekendowego pieczenia chleba na GP Cipcipkurka wybrała Pan de Horiadaki, tj. grecki chleb na zakwasie wg. przepisu Mirabellki . Jestem bardzo zadowolona z efektów i jeśli macie wyhodowany zakwas, który sobie poradzi z upieczeniem chleba bez drożdży, czas się zabrać do roboty

Chleb bez wyrabiania tzw. no knead bread

pokrywką. Osobiście wolę tą drugą wersję, bo moje żaroodporne naczynia podejrzanie dymiły po nagrzaniu, choć podobno najlepsze byłoby naczynie żeliwne. Gdy naczynie się nagrzeje, wrzucamy do niego napuszony chleb, skręcamy piekarnik do 230 st. i pieczemy 30 min z przykryciem plus 15-30 min bez przykrycia

Pyszny chlebek

Niesamowite, że tak pyszny chleb powstaje bez żadnego dodatku mąki czy drożdży!!! Z wierzchu cudownie chrupiący a w środku delikatnie wilgotny - taki właśnie lubię najbardziej! Poza tym, to samo zdrowie płynące z otrąb - bogatych w błonnik i witaminy ! Dla osób na diecie jest najlepszym z

dziś notka zachęcająca...

... do wypieku domowego chleba. Jak wiecie, jakiś czas temu postanowiłam spróbować. Trochę z tym zwlekałam bo chciałam piec chleb tylko na zakwasie, bez dodatku drożdży, a perspektywa wyhodowania zakwasu od podstaw lekko mnie przerażała. Ale w końcu odważyłam się i nie żałuję. No to parę słów o

Tatterowiec, chleb ulubiony.

piekarnika, nastawiam temperature na 200C i piekę godzinę. Gdy piekarnik dobrze się nagrzeje osiagnie temperature 200C , chleb i scianki pieca spryskuję wodą. Można rownież po godzinie dopiekać bez formy. Życzę smacznego!  

CHLEB ORKISZOWY ZE SŁONECZNIKIEM z maszyny

,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki drożdży instant 3 łyżki zakwasu żytniego 5 łyżek ziaren słonecznika SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1 Wszystkie składniki umieszczamy w maszynie, zaczynając od wody. 2. Nastawiamy program na chleb o wadze ok. 850g 3. Można oczywiście ten chleb przygotować bez maszyny i wyrobić

CHLEB TRZECI

jest spryskać powierzchnię chleba wodą ja używam do tego spryskiwacza do kwiatów - dzięki niej skórka będzie chrupiąca. Ja powtarzam tę czynność jeszcze dwa - trzy razy. Po ok. 10 min zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę chleb jeszcze ok. 20 min. Po tym czasie wyjmuję go z formy odchodzi bez

Weekendowa piekarnia 125- Chleb z platkami owsianymi na drozdzach

Przepis wykorzystalam bez zmian. Jednak wprowadzilam zmiany w kwestii wizualnej tego chleba- upieklam bez foremki i bez zadnych zdobien nie liczac posypania platkami owsianymi na wierzchu- ot, w weekend skonczylo sie pieczywo i trzeba bylo upiec cos na szybko. Fajny przepis :   Składniki: 1

Pieczywko po swojemu - veto marketowym bułkom

ok. 15 bułeczek 1 chleb Ogółem: 1kg mąki opcjonalnie: 500g pszennej + 500g razowej, pełnoziarnistej itp, ja kupiłam gotową mieszankę na chleb : , 625ml ciepłej wody, 30g drożdży, 2 łyżki cukru, 2 płaskie łyżki soli, 3 duże cukinie, 1 mała papryka czerwona, płaska łyżka tymianku, pół szklanki

DIETA DUKANA FAZA II dzień P

bardziej było mi przykro ,że tak łatwo można o najbliższej osobie zapomnieć...nie odwiedzać, pominąć, zapomnieć o bólu..Albo ja jestem z innej gliny ulepiona niż moje siostry, albo ja mam inne sumienie..albo.. Po powrocie ze spaceru szykowałam obiadek-dziś pieczone udka uda-bo są przeogromne bez skóry i w

Najprostszy chleb pszenny

Nie uwierzę, jeśli ktoś powie mi ze zna prostszy sposób na chleb. Na chleb bez zakwasu, bez zagniatania, któremu wystarczy poświecić najpierw ok 15 sekund na zamieszanie go, a następnie kilka minut na przełożenie go do formy i wstawienie do piekarnika. Chleb nie ma tak wyraźnego smaku jak pieczywo

Cypryjski chleb z miętą i halloumi

, chwilkę trwało zanim go upiekłam, bo musiałam kupić ser halloumi, ale warto było. Liska napisała, że chleb ten można zrobić w wersji bez sera i mięty, wówczas smakuje jak chleb codzienny, pasujący do wszystkich dodatków. Jednak ja polecam pełną wersję. Składniki: 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli

Broa - chleb kukurydziany z Portugalii

Pieczenie własnego chleba bardzo wciąga. Mnie wciągnęło prawie tak bardzo jak pieczenie muffinek:- Szperam i szperam szukając nowych a zarazem łatwych przepisów - czyli bez zakwasu, którego cały czas jeszcze się boję - a coraz trudniej je znaleźć. Ostatnio wpadłam na chleb AgusiiH zamieszczony na

Chleb na kefirze ze słonecznikiem i makiem

  Tak jak obiecałam- chlebuś . Bardzo smaczny, pełen ziaren słonecznika, maku, kminku. Z cudownie chrupiącą skórką i delikatnym miąższem. Naprawdę go polubiłam. I ta świadomość, że jem coś zdrowego, coś bez tych wszystkich ulepszaczy, spulchniaczy, konserwantów i innych świństw. Pyszny domowy

I nadszedł ostatni dzień :

Kolejną wycieczką była wizyta w gospodarstwie agroturystycznym na warsztatach pieczenia chleba. Maluchy poznały cały cykl wytwarzania chleba metodą tradycyjną, bez użycia chemii, konserwantów, a nawet drożdży. Wyrabialiśmy chleb razowy na zakwasie żytnim.   Dzieci poznały w jaki sposób

Niesamowicie chrupiący chlebek

podłużny bo tylko takie naczynie miałam z pokrywką i bez plastikowych rączek: Tak sie prezentuje chlebek: Składniki : 3 szklanki mąki 1,5 szklanki wody 1,25 łyżeczki soli 0,25 łyżeczki drożdży instant Mąkę przesiać do miski , dodać drożdże i sól , wymieszać . Wlać wodę , wymieszać można łyżką lub

Chleb mleczny

gatunku też wyjdzie , 10 g 1,5 łyżeczki soli, 15 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki suchych , 1 łyżka 15 g miękkiego masła, 3 łyżki 30 g mleka w proszku, 4,5 łyżeczki cukru, 250 g ciepłej wody. Opcjonalnie: jajo do posmarowania chleba, cukier sezam do posypki   Mąkę zmieszać z solą, wkruszyć

Chleb Alicji i jej męża ukochanego Radosława

wytworzyło popękania chleba właśnie w tych miejscach. Można naciąć wzdłuż, lub zrobić kratkę. Wstawić do piekarnika. Pieczenie - 1 godzinę grzanie g oacute ra i d oacute ł bez termoobiegu , w tym: 20 minut w temperaturze 210 oC, a następnie 40 minut w temperaturze 190 oC. Ważne: Po upieczeniu zostawić na ok

Chleb z rozmarynem i rodzynkami

oprószonym mąką. Po upieczeniu, kiedy chleb odrobinę przestygnie bez problemu wyjdzie z naczynia. Pieczemy go w temperaturze 250 stopni ok. 35 8211 40 min piekłam w naczyniu żaroodpornym, które nagrzewało się razem z piekarnikiem do 250 stopni, następnie włożyłam chleb, przykryłam pokrywką i zmniejszyłam

Chleb z San Francisco

Piekarnik nastawić na temp. 230 st. C, kiedy się nagrzeje, wstawić chleb i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temp. do 200 st. C i piec kolejne 35 minut *** Jeśli ktoś nie ma czasu, a ma maszynę do chleba, może wszystkie składniki wymieszać w maszynie bez robienia zaczynu . Po skończonym programie należy

Chleb z musztardą i kminkiem z automatu

, zaryzykowałam : Musztardy nie wyczułam, za to kminek trochę tak... Ale chlebek wyrósł niesamowicie, jest puszysty i smaczny : Chociaż chętnie powtórzę go z mniejszą ilością drożdży i bez kminku CHLEB Z MUSZTARDĄ I KMINKIEM Z AUTOMATU składniki na 750g: - 500g mąki luksusowej - 300ml wody - 2 łyżki

Żytnie korony z słonecznikiem

Tym razem gospodynią Weekendowej Piekarni była Gospodarna Narzeczona , która zaproponowała nam do upieczenia koronę dla Margot Sunflour seed rye - przepis z książki Bread Bakers Apprentice Petera Reinharta . Przecież nie mogłam odmówić takiemu zaproszeniu i pozostawić Margot bez korony - Co do

Ziarnisty chleb na zakwasie

złożyć dwa razy ciasto, żeby wydostał się nadmiar powietrza . nbsp Można r oacute wnież użyć maszyny do pieczenia chleba, ale ustawić jej program na ciasto , czyli wyrabianie i wyrastanie, bez pieczenia. Składniki umieścić w pojemniku w kolejności: płynne, sypkie, na końcu ew. drożdże . Wyjąć ciasto

Różne smaczności 5

Kwas chlebowy Składniki : 1 kg suchego chleba razowego, 6 litrów wody ciepłej, 0,15 kg cukru, sok z pół cytryny, 1 dag drożdży. Najpierw chleb razowy połamać i wrzucać do ciepłej wody. Kiedy woda ostygnie, przecedzić chleb razowy, najlepiej przez gazę, a następnie  dodać cukier, drożdże

chleb bez drożdży

pieczenia chleba, to tutaj z najdziecie instrukcje wyrabiania ciasta bez jej pomocy ... P rzepis oryginalny znalazłam t utaj , a jego zamiana, zgodna z PP jest mojego autorstwa.

Chleb orkiszowy na miodzie

odpowiedniego sprzętu. Zaczyn - 50 g zakwasu żytniego - 75 g mąki orkiszowej - 100 g wody Ciasto właściwe - 275 g wody - 30 g miodu - 500 g mąki orkiszowej dodałam kilka łyżek zwyczajnej mąki pszennej, ponieważ zabrakło mi orkiszowej - 1 łyżeczka drożdży suszonych instant można upiec ten chleb bez

W końcu się odważyłam...

mieszanki i odczekaniu, aż maszyna chleb wyrobi, upiecze, a potem tylko wyjąć i zjeść. Jakoś średnio mnie to satysfakcjonowało... Efekt jest taki, że maszyna już od dłuższego czasu stoi bez sensu schowana na szafie... No i w końcu! Trafiłam na przepis na tzw. nocne bułeczki na blogu Atiny . Od razu przypadł

chleb bez drożdży

C iasto drożdżowe lubię w każdej postaci - z dodatkami lub bez nich. W tej wersji smakuje wyjątkowo dobrze, a konfitury nadają mu odpowiedniej wilgotności. Jest mięciutkie i puszyste, długo zachowuje świeżość. Z podanej ilości składników wychodzi naprawdę duża blacha wysokiego na ok. 10cm ciasta

DALMATYŃCZYKI

regulować częstotliwość posiłków według własnych potrzeb, dlatego nie należy dziwić się w przypadku pewnych odstępstw. Byłoby dobrze, gdyby pies miał trzy miski - na jedzenie podstawowe, mleko i wodę. W wieku szczenięcym mleko podaje się, moim zdaniem, bez ograniczeń. Po posiłku i po wypiciu mleka miskę

Chleb ekspresowy Nigelli i marmolada pomarańczowa

pomyślałam o właściwej dla niego oprawie, wybrałam przepis Nigelli na chleb z musli a do tego filiżanka kawusi z mlekiem, wyobrażacie sobie smak takiego trio? A na Święta otworzę ostatni już słoiczek i zjem go sobie z piernikiem. Chleb ekspresowy Nigelli Składniki: 200g musli z płatkami owsianymi bez

Chleb staropolski

Powstał wczoraj. Chciałam upiec chleb do wszystkiego, bez żadnej wyraźnej nuty smakowej i znalazłam przepis Liski na forum CinCin . Chlebek ma chrupiącą skórkę mniam , jest dość słony i pasuje znakomicie na chleb codzienny. Robi się go szybko i przyjemnie : Chleb staropolski cytuję za Liską

Chleb cebulowy

cebulowy. Przepis, z drobnymi modyfikacjami, pochodzi z  tej  strony. Składniki : 1 duża cebula pęczek dymki 2 łyżki oliwy sól 2 i 3 4 szklanki mąki pszennej 1 i 1 4 szklanki mąki pszennej razowej 25 drożdży 250 ml ciepłej wody Wykonanie : 65279 65279 65279 65279 Cebulę i dymki bez

Chleby razowe z dodatkami

Za tydzień minie pół roku odkąd mam swój pierwszy zakwas. Od samego początku nastawiłam się na pieczenie wyłącznie na zakwasie, bez dodatku drożdży. Wyszłam z założenia, że skoro mam drożdże z zakwasu to po co mi kupne, nie będę się nimi wspomagać. Pierwszy chleb był płaski, niewyrośnięty, mocno

Chleb czosnkowy Dana

ciasto. Powtarzać te czynności jeszcze 5 razy w odstępach półgodzinnych bez oliwy - proces ten powinien trwać 3 godziny. Pod koniec ciasto powinno być miękkie i gładkie, bez widocznych grudek mąki. Aby przygotować nadzienie, należy zblanszować ząbki czosnku, wrzucając je na 2 minuty do wrzątku

Zdrowy chleb powszedni

i podwojenia objętości u mnie to trwa około 1 godzinę . Przygotowanie ciasta bez maszyny: Wszystkie składniki za wyjątkiem zdrowych dodatków wsypać do dużej miski i połączyć przy pomocy miksera. Następnie dosypać pozostałe dodatki i wyrobić ciasto - może ono być dość ciężkie i klejące. Po

Chleb z cukinią

opakowanie drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki soli 3 szklanki letniej wody 1 mała cukinia - obrana i bez pestek 2 garście orzechów włoskich - pokrojonych dodałam też zioła: 1,5 łyżki majeranku i 1,5 łyżki bazylii - mojej własnej! Mąkę wsypałam do miski i zrobiłam w niej dołek, wrzuciłam sól, orzechy, zioła w

Żytnio-pszenny chleb ze słonecznikiem

1 godzinę bez składania . Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części i z każdej uformować bochenek. Włożyć je do koszy złączeniem w dół. Dokładnie przykryć folią. Zostawić do wyrośnięcia na 50-60 minut. Piec rozgrzać do 250 st C nas 225st . Chleb wyłożyć z kosza na łopatę, naciąć jego wierzch i

Chleb z maślanką i melasą

W ciągu tygodnia piekę zazwyczaj chleby bez żadnego przepisu. Wrzucam to  co mam lub to co uważam, że będzie ze sobą pasować. Składniki zawsze spisuje, a jeśli chleb mi się spodoba, to piekę go ponowie i poprawiam nieco przepis. Połączenie maślanki i melasy widziałam na blogu Leśny Zakątek i tak

Miejsca:

Lisków (22)
Pasto (8)
Kraków (6)
Tychy (3)
Wilno (2)
Warta (2)
Poznań (2)
Luba (2)
Jima (2)
Cieszyn (2)

Firmy:

RUCH (8)
MIT (5)
Sting (1)
Prochem (1)
Onet (1)
IKEA (1)
Google (1)
BACA (1)
Allegro (1)