Wszystko o:

bułki drożdże

Bułki pszenne na drożdżach

  Łatwe i dobre bułki pszenne. W smaku przypominaj± nieco kajzerki, ale zdecydowanie wolę wersję domow± Smacznego!     Składniki na 8 bułek: 0,5 kg m±ki pszennej np. tortowa 2 łyżki masła 5 dag drożdży łyżeczka soli 4 łyżki miodu 250 ml mleka jajko i odrobina mleka do posmarowania

Bułeczki drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonk±

, próbowałam tego sposobu już nie raz. Bułeczki drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonk± 65279 Na 12-14 bułek dużych lub więcej bułek małych. Na bułki: 500 g m±ki 1 2 kostki masła 100 g 1 2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 250 ml szczypta soli drożdże - ¶wieżych ok. 40 g zawsze i do każdego

Domowy hamburger i najlepsze bułki do hamburgerów i hot-dogów

Czasem każdy z nas ma ochotę na fast fooda. Zje¶ć co¶ na szybko, niezbyt zdrowego, czy też odchudzonego. Dzisiaj polecam Wam pyszne pszenne bułki do hamburgerów, czy też hot dogów a do tego super mięsko do hamburgera. Cało¶ć stanowi pyszne zestawienie. Czasem warto zrobić co¶ od a do z, bo jak się

Czas na baby

drożdży, - 200 ml mleka, 175 g masła, - 10 dag cukru, 3 jajka, - 2 pomarańcze, 1 białko jajka, - cukier puder  Przygotowanie: M±kę przesiać do dużej miski, zrobić w niej wgłębienie. Mleko lekko podgrzać, 1 łyżkę cukru rozetrzeć z drożdżami, wymieszać z mlekiem i wlać w zagłębienie w m±ce. Miskę przykryć

Norweskie kotlety z buraków i bułki hamburgerowe

: 4,5g drożdży instant 1 szklanka mleka 2 szklanki m±ki pszennej 1 szklanka m±ki żytniej 1 łyżeczka soli 2,5 łyżeczki cukru 3 łyżki masła 1 jajko olej do posmarowania bułek sezam Lekko podgrzewamy mleko, wrzucamy do niego masło. Gdy się rozpu¶ci dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i

Bułki do burgerów

Od pewnego czasu mam już swój ulubiony przepis na bułki do burgerów jednak wspólne Wypiekanie na ¶niadanie jest super akcj± dlatego biorę udział kiedy tylko mogę. Ostatnio, przez te moje wyjazdy kilka wypieków mi przepadło, ale teraz mam nadzieję już wrócić do zwykłego rytmu.  Dzisiejsze bułki

O straszliwych zakwasach i najlepszych burgerach!

. ugotowanej kaszy jaglanej  1 szkl. uprażonego słonecznika  1 2 szkl. uprażonego sezamu  1 2 szkl. posiekanej cebuli  1 2 szkl. bułki tartej można dodać więcej, gdyby się ciasto nie chciało kleić 1 4 szkl. oleju  4 łyżki m±ki może być pełnoziarnista   3 łyżki posiekanej natki pietruszki  4

Kajzerki XXL z ziarnami!

drożdży instant, nie trzeba bawić się w zaczyn. A w przypadku tego przepisu nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy poł±czyć składniki. Bułki drożdżowe, pieczywo drożdżowe bez wyrabiania? Bez zaczyny? Niemożliwe? A jednak! S± to najlepsze bułeczki drożdżowe, najsmaczniejsze. Proste bułki, bułki bez

Drozdżówki z musem jabłkowym

włożyć na chwilę do mikrofali albo piekarnika, podgrzać i jak ¶wieże. Przepis ze strony Zgotowani.p l .     Składniki : na 12 bułek 600 g m±ki + do podsypywania użyłam tortowej 50 g ¶wieżych drożdży lub 14 g suszonych ja robiłam na suszonych 1 szklanka ciepłego mleka  1 2 szklanki

Doskonałe szybkie bułki

W niedzielę rano okazało się, że zabraknie nam chleba na kolację. Ponieważ w lodówce zawsze mam drożdże, nawet nie pomy¶lałam o tym, by wybierać się do sklepu po pieczywo. Zaczęłam szukać przepisu na bułki. Najlepiej jak najszybsze w przygotowaniu, bo przecież szkoda niedzielne popołudnie spędzać w

Bułka wrocławska

                        Jak tylko zobaczyłam tę bułkę na blogu Liski czułam, że muszę j± zrobić!: Bardzo mi się spodobał przepis na bułkę, której smak znam od dawna, a której wieki już nie jadłam. Wyszła wspaniale smaczna, taka jak się spodziewałam. Wykonanie naprawdę nie jest trudne i warto było

Bułka zwykła drobna z 1965

Bułka zwykła drobna z 1965 65279 Jest to przepis z systemu technologicznego dla bułek zwykłych drobnych na 100kg bułek wykonanych metod± bezpo¶redni±, czyli bez rozczynu. Przepis jest z 1965. Jedyny problem to m±ka. Wtedy używano 850, która obecnie jest już n iedostępna. Wszystkie inne m±ki

Bułeczki z przyprawami

to podane w przepisie. Tyle czasu potrzebuj± wła¶nie. Ani mniej, ani więcej. Składniki na 12 dużych bułek: 1 2 kg pszennej m±ki typ 480 1 czubata łyżki kukurydzianej można j± pomin±ć 10 dag masła 3 dag ¶wieżych drożdży 4 5 szklanki mleka 200 ml 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru Do

Domowe hod-dogi

Taki typowy fast food to to nie jest, bo zrobienie trochę czasu jednak zajmuje ale s± dużo smaczniejsze od tych kupnych i co najważniejsze wiemy, co tak na prawdę w nich jest. Ważne jest, żeby użyć tutaj parówek jak najlepszej jako¶ci, z duż± zawarto¶ci± mięsa. Bułki z tego przepisu wychodz±

Wegańskie bułki do burgerów

ml mleka sojowego i 100 ml wody + kilka łyżek mleka sojowego do posmarowania bułek 4 gramy suchych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka wegańskiej margaryny lub 2 łyżki oleju biały sezam   Przygotowanie: M±kę przesiewamy przez sito. Na ¶rodku robimy wgłębienie i

Bułki hamburgerowe

  Przepis na te bułki znalazłam na Kotlet tv . S± bardzo dobre, miękkie, syte i pięknie wyrastaj±. ¦wietnie się sprawdzaj± nie tylko jako bułki do hamburgerów, ale również na ¶niadania, kolacje, czy na wyj¶cie na piknik. Paulina w swoim przepisie pisze, żeby od razu wkruszać drożdże i wyrabiać

Bułki tygryski

powstaje z m±ki ryżowej i drożdży i nie sprawia problemów w rozprowadzeniu jej na bułce. Inspiracja Składniki na bułki: 1 1 2 szklanki ciepłego  mleka 1 1 2 łyżki miękkiego masła 380 g m±ki 1 1 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 dag drożdży Z drożdży, łyżki m±ki i odrobiny ciepłego mleka zrobić

Bułki tygryski

:     Składniki : na 8-9 bułek 1,5 szklanki ciepłego  mleka 1,5 łyżki miękkiego masła 450g m±ki 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 20g ¶wieżych drożdży   Składniki na skórkę tygrysa: ziarenko ¶wieżych drożdży wielko¶ci ziarnka grochu szczypta soli 1 łyżka cukru 0,5 szklanki ciepłej wody 3 4

Bułki pszenne z płatkami owsianymi

Pyszne bułki pszenne, obsypane płatkami owsianymi zarówno z wierzchu jak i od spodu. Miękkie, puszyste, najlepsze na ciepło z ulubionym dżemem Polecam!!     Bułki pszenne z płatkami owsianymi: przepis na ok. 10-11 bułek - 2 szklanki m±ki pszennej - 20g ¶wieżych drożdży - 2 łyżki

Hot cross buns

Hot cross buns to bułki, które jada się w Anglii w czasie Wielkanocy. Bardzo chciałam ich spróbować, chociaż o angielskiej kuchni nie mam zbyt dobrego zdania. Tak naprawdę bułki drożdżowe s± obecne w tradycji każdego chyba kraju ale fajne jest to, że  na całym ¶wiecie s± różne przepowiednie

Bułki czosnkowe

podłużnych bułek i 8 okr±głych. Polecam!   Składniki: -3 4 szklanki m±ki pszennej -pół szklanki ciepłego mleka -pół szklanki ciepłej wody -3 i 1 2 łyżki masła -3 z±bki czosnku -posiekana natka pietruszki ja dałam na oko -1 łyżeczka soli -3 4 łyżeczki cukru -18 g ¶wieżych drożdży lub 9g suchych

Bułki - prosty przepis

, które Aneta upiekła ostatnio jest bardzo prosty.  Mimo to dom wypełnił się przepysznym aromatem ziół i ¶wieżo wypieczonych bułek. 65279   *Bułki* m±ka pszenna - 50dag drożdże - 40g cukier - łyżeczka sól - łyżeczka woda ciepła - 250ml oliwa z oliwek - 40ml czosnek granulowany - 2 łyżeczki

Pieczenie chleba - jak i od czego zacz±ć?

podzielić się tym, czego się dowiedziałam :   Przygodę z pieczeniem chleba zaczęłam od wypieków na drożdżach i takich wła¶nie dotycz± poniższe wskazówki. Nie jestem piekarzem ani kucharzem, nie zajmuję się gotowaniem zawodowo, dlatego wszelkie rady w komentarzach bardzo mile widziane :D  Ps. po

Bułeczki z truskawkami,budyniem i kruszonk±

przepisu to budyń :   Składniki : na 9 bułeczek u mnie 8 sporych 2 i 1 4 szklanki m±ki pszennej 3 4 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajo 1 żółtko 1 4 łyżeczki soli 60 g miękkiego lub roztopionego masła 12 g ¶wieżych drożdży lub 7 g suchych 4,5 łyżeczki bułki tartej

węglowodanowo i z drożdżami

przeci±gu i naszego złego samopoczucia na przykład? Mniejsza o to. Ciasto drożdżowe na pieczywo to przysłowiowa bułka z masłem . Je¶li znajdziemy m±kę godna zaufania i ¶wieże drożdże, sukces murowany! Moje bułki pewnie jak każde.. wersja podstawowa : pół kilograma m±ki pszennej  ważne żeby

Jagodzianki

bułeczki trzeba było dorobić tak ładowałam do ¶rodka. Przepisz bloga Matka Wariatka .     Składniki : wyszło mi 14 dużych bułek 500 g m±ki pszennej użyłam tortowej 1 2 szklanki cukru 50 g ¶wieżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 jaja 2 łyżki miękkiego masła szczypta soli 1

PSZENNE BUŁKI Z ZIELONYMI OLIWKAMI

Odk±d zaczęłam własnoręcznie piec bułki - oszalałam w pozytywnym tego słowa znaczeniu oczywi¶cie :P . Zawsze bułek i chleba bałam się najbardziej - nie wiedz±c czemu... Dlatego staram się za każdym razem eksperymentować z jakim¶ innym dodatkiem, żeby nie były to klasyczne buły drożdżowe. Po

Bułki tygryski

łyżeczki soli ziarenko ¶wieżych drożdży Wykonanie bułek: Do drożdży wsypać cukier i mieszaj±c rozpu¶cić. Dodać łyżkę m±ki i tyle mleka, by cało¶ć miała konsystencję gęstej ¶mietany. Zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut aż drożdże rusz± . M±kę wymieszać z sol±, dodać rozczyn, pozostałe mleko

Idealne, najlepsze bułki do hamburgerów!

lub olej, ok. 2 - 3 łyżki, ale polecam po prostu trochę nalać i nie brudzić łyżki :- - mleko 250 ml  i trochę do posmarowania bułek proszę nie używajcie tylko 0 tłuszczu bo to jaka¶ woda, a nie mleko , - 25 g ¶wieżych drożdży jak kupujecie, to rozwińcie je i zobaczcie czy nie s± popękane, je¶li

Bułki z bulgurem kuskusem i płatkami owsianymi czyli Weekendowa Piekarnia 43

z wielkim apetytem : Ależ było ¶miechu ha ha ha :D Przepis podaję za Be± z moimi zmianami w nawiasach. Proporcje na 3 mniejsze chlebki lub na 20-24 bułki zrobiłam 15 większych bułek szklanka 8211 240 ml zaczyn : *7 g suchych drożdży *2 łyżki jasnego cukru trzcinowego *2 3 szklanki

Kulinarny piatek - obwarzanki, precle, bajgle i taralli pugliesi

każdy piekarz wam powie, że jest różnica, i to nie jedna. Inne ciasto, inny kształt, inna tradycja. Krakowski obwarzanek jest zapleciony w warkocz i ma ¶rednicę około 15 cm, precel jest bardziej kruchy i ma kształt niesymetrycznej ósemki, a bajgle to grube bułki z dziurk± w ¶rodku. Obwarzanek Krakowski

Jagodzianki z kruszonk±

21:00 - decyzja, jutro wypad nad jezioro 21:05 - poszukiwania w internecie szybkich jagodzianek 23:30 - wyjmuję ostatni± partię bułek z piekarnika 8:00 - chmury, nie jedziemy.  Tylko kto zje te wszystkie bułki? 24 godziny póĽniej ¶wieci słońce 12:30 - jemy   Składniki na 10 sztuk u mnie

Bułki hamburgerowe

przypominaj± o sobie. I nie inaczej buło z tymi bułeczkami do hamburgerów. Gdy tylko zobaczyłam je tutaj , u Domi W Kuchni od razu w wyobraĽni zobaczyłam je na moim stole. I widzieć nie przestałam dopóki nie skończyłam ostatniej z niej zdejmować z blaszki. Rumianej, puszystej, lekko słodkiej - idealnej bułki

Bułka wrocławska

łatwiej piec - nie ma ryzyka, że ciasto zbytnio rozejdzie się na boki. Ale je¶li kto¶ ma odmienne zdanie zawsze może pój¶ć za przepisem:   Składniki na 2 bułki : 600 g pszennej m±ki dowolnego typu 160 ml mleka 200-220 ml wody 15 g ¶wieżych drożdży + 2 łyżeczki cukru 12 g soli to ok. 1

Małgo¶ki

¶wietne, ale je¶li musiałabym wybierać, wolałabym bułki kukurydziane czy z czarnuszk± , które jaki¶ czas temu zamieszczałam na blogu. Przepis z Pracowni wypieków . Składniki na 9 bułek : 300 g m±ki pszennej 20 g drożdży + 40 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko, lekko

Domowe bułki do hot- dogów

posmarowania bułek 80 ml wody  40 dag m±ki pszennej + m±ka do oprószenia blatu 1 dag ¶wieżych drożdży 4 dag masła 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko biały sezam   Przygotowanie: Mleko podgrzewamy do temperatury 38 stopni.  Do 2 łyżek m±ki dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz 100 ml mleka

Kulinarne warsztaty dla dzieci - Slow Food

się upiek±. Dzieci były dzielne i zaradne. Bułki na ¶niadanie moja wersja dla dziecka uczulonego na krowie mleko 3 szklanki m±ki orkiszowej typ 750 1 łyżka m±ki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 40g ¶wieżych drożdży 1 2 szklanki wody 1 2 szklanki mleka sojowego 1 łyżeczka soli 1 3 szklanki oleju

Chleb wiejski czyli Weekendowa Piekarnia 69

      Dawno nie brałam udziału w Weekendowej Piekarni, ale tym razem Ptasia skusiła mnie swoj± propozycj± - chlebem wiejskim receptury J.Hamelmana. Chleb wiejski to chleb na drożdżach, co powiem szczerze bardzo mnie zachęciło, ponieważ ostatnio dałam odpocz±ć na dłużej zakwasowi. Według przepisu

Pełnoziarniste bułki do hamburgerów

, niż koszt kupowanych w sklepie, gotowych bułek... Pełnoziarniste bułki do hamburgerów 65279 Na około 10 bułek. 500 g m±ki pełnoziarnistej użyłam Lubelli Pełne Ziarno 300 ml mleka 1 opakowanie suchych drożdży 7 g 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka płynnego miodu

Weekendowa Piekarnia 128: Żytnie bułeczki na pszennym zakwasie

Szkutnika... ¦rednio ciężki, aromat lżejszy niż klasyki gatunku żytnich chlebów, jednak złożony i interesuj±cy. Wart zachodu. Nadaje się też na smakowite bułki. Ortodoksi mog± zrezygnować z drożdży wydłużaj±c czas ostatecznego wyrastania do 2-2.5 godziny. Jednak przy tej zawarto¶ci żyta nie jest to wskazane

Bułka paryska z płatkami owsianymi

Dzi¶ ¦wiatowy Dzień Chleba . Ponieważ od pieczenia jednego dużego chleba wolę robić mniejsze formy, czyli bułki, a do zakwasu jeszcze nie podeszłam, dzisiaj ¶więtuję bułk± parysk± czy też wek±, jak się u nas j± nazywa . To taka forma po¶rednia między chlebem a małymi bułkami. Dodatek płatków

Bułki hamburgerowe II

Od czasu do czasu nachodzi nas na domowy fast-food. Ostatnio padło na hambrgery. Przepis na bułki zaczerpnęłam z bloga Around the kitchen table klik . Wyszły pyszne, puchate lekko słodkawe buły ... idealnie pasowały do kotleta, warzyw i pysznego sosu.                       BUŁKI HAMBURGEROWE

Lussekatter, szwedzkie szafranowe bułeczki.

zachęca szczególnie dzieci słoneczny, żółty kolor. Je¶li chcecie szczegółowo dowiedzieć się o pochodzeniu zwyczaju wypiekania tych bułek polecam wpis na blogu ¦nieżka gotuje , z którego zaczerpnęłam przepis.       Składniki : 750 g m±ki pszennej 50 g drożdży ¶wieżych 150 g cukru pudru 200 g

Najlepsze bułki pszenne - przepis

.   Składniki na 8 bułek:   * 480 g m±ki pszennej tortowej typ 450 * 15 g cukru * 1 łyżeczka soli * 10 g suchych drożdży instant 1,5 opakowania * 3 łyżki oliwy * 80 ml mleka * 270 ml ciepłej wody   M±kę ł±czymy z cukrem, sol± oraz drożdżami. Mieszamy.  Do suchych składników dodajemy wodę z

Bułki z rodzynkami

-12 bułek : 535 g m±ki pszennej 25 g drożdży ¶wieżych 340 g letniego mleka 1 jajko roztrzepane, łyżkę odłożyć do posmarowania bułek 1 łyżeczka soli 50 g masła stopionego i przestudzonego 75 g miodu 15 g cukru br±zowego 100 g rodzynek   M±kę wsypać do miski, na ¶rodku zrobić wgłębienie

jagodzianki

              Jagody pojawiły się już w naszych płockich lasach, więc nie tylko można je mrozić, wkładać do słoiczków i robić soki na zimę ale  przede wszystkim jak najszybciej trzeba wyczarować: bułki z jagodami ! Wspaniała przek±ska oraz deser, który może zago¶cić na naszych stołach

Bułki chlebowe, warstwowe

Składniki Zaczyn: bull 50 g m±ki żytniej chlebowej bull 125 ml ciepłej wody bull 1 3 łyżeczki drożdży instant Ciasto: bull cały zaczyn bull 250 g m±ki pszennej typ 650 bull 50 g m±ki pszennej pełnoziarnistej bull 100 ml ciepłej wody bull 1 łyżeczka drożdży instant bull 1

Pyszne bułki kukurydziane

  2 i 1 4 szklanki pszennej m±ki 480 35 dag 2 czubate łyżki m±ki kukurydzianej 3 dag ¶wieżych drożdży 10 dag masła 4 5 szklanki ciepłego mleka 200 ml 1 czubata łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli na wierzch: 2 łyżki sezamu 1 łyżka masła m±ka do podsypywania                 . Drożdże

Bułki tureckie

sobie ich smak. Skorzystałam z przepisu Dorotus .   Bułki tureckie 12 sztuk 500 g m±ki pszennej chlebowej 7 g suchych drożdży 1,5 łyżeczki lub 14 g drożdży ¶wieżych 330 ml mleka 2 łyżki masła 40 - 50 g 1 łyżeczka soli 1 3 szklanki melasy 4 łyżeczki kawy zbożowej 100 g rodzynek Do

Puszyste bułeczki codzienne

. Trzeba zaplanować cały tydzień i trzeba upiec bułki. Do sklepu przecież daleko.   Bardzo puszyste, mięciutkie i smaczne. Ma¶lane! Smakuj± idealnie do letnich kanapek. Długo s± ¶wieże, idealne dla maluchów. Mój je uwielbia.    Co będzie potrzebne: 450 g m±ki chlebowej 15g ¶wieżych drożdży lub 7g

Bułeczki otrębowe - węzełki

Dzi¶ już nieco wiosennie, choć za oknem wła¶nie prószy ¶nieg w końcu w marcu, jak w garncu . Podczas, gdy w piecu dochodz± bułki na niedzielne ¶niadanie, jak chcę Wam zaproponować co¶, co już pod koniec marca sprawdzi się idealnie nie tylko jako smakołyk na wielkanocnym stole, ale też piękny

Drożdżówki z jagodami i cynamonem które pozostaj± długo ¶wieże

Cynamonowe bułeczki...od których załamuj± się półki w supermarkecie zaraz obok mnie. Oczywi¶cie, gdy tylko zaczynam czytać składniki, to zdecydowanie odechciewa mi się bułek pomimo, że wygl±daj± mega apetycznie. Ale nie ma złego co by na dobre nie wyszło, bo dzięki temu szukam najlepszego przepisu

Praktyczny Kucharz Warszawski czyli... pierwsze oszustwa w recepturach!

wreszcie bułeczek oszczędnych. Jak się robi oszczędne? A oto skład: Na garniec 4 litry m±ki wzi±ć 5 łutów 6,35 dag drożdży, kwartę 1 litr mleka, pół funta 20dag sklarowanego masła, pół szklanki cukru, trochę czarnuszki i soli.  Przepis i technologia na bułeczki ma¶lane były stosowane w latach 60

Slow Fast Food

żytniej, dodałam kurczaka oraz mnóstwo warzyw. Wyszło smacznie, a ja się czuję spełniona : Składniki na 4 sztuki : Bułki: 1 szklanka m±ki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka m±ki żytniej ok.20g ¶wieżych drożdży ciepła woda sól 2 łyżki ziół prowansalskich Nadzienie: 2 udka od kurczaka lub 4

Puszyste bułki z makiem

Zapach ¶wieżego pieczywa unosz±cy się po domu jest cudowny i nie równa się z niczym. Nawet najgorsza domowa bułka jest lepsza od najlepszej sklepowej. Bo o ile jeszcze można kupić dobry chleb o tyle bułki s± do niczego, przynajmniej te do których ja mam dostęp.Dlatego piekę kolejne i zanosi się, że

Bułeczki na ¶niadanie

Moje pierwsze udane bułki : Po wielu nie udanych próbach wreszcie wyszły mi smaczne i miękkie bułeczki. Dlatego też daję Wam sprawdzony przepis. Nie wiem kiedy sięga historia powstania bułek , ale dziękuję osobie, która je wymy¶liła. Powszechnie bułka zaliczana jest do rodzaju pieczywa, zazwyczaj

Pszenno-orkiszowe bułki z ziarnami

nawet nad morze Składniki 14 małych lub 9 dużych bułek : *250 g m±ki orkiszowej zwykłej użyłam orkiszow± chlebow± typ 1100 *250 g m±ki pszennej, dowolnej *300 ml wody *1 łyżka miękkiego masła *20 g ¶wieżych drożdży l ub łyżeczka suszonych *opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku użyłam siemię

Chlebowe miseczki do żurku wielkanocnego

nietypowym podaniem obiadu. Polecam ! Przepis znalazłam u Kasi Wypiek bierze udział w marcowej li¶cie   Na zakwasie i na drożdżach   prowadzonej  przez Akacjowy blog . 65279     Składniki : na 6 dużych bułek, miseczek 5 szklanek m±ki pszennej chlebowej 8211 typ 850 ok. 700g 1 i 2 3

Kajzerki paprykowe

: Tym razem dałam więcej drożdży i paprykę możecie dać więcej niż ja, wydaje mi się, że u mnie było do¶ć mało w bułkach . S± bardzo dobre! Pierwszego dnia maj± nieziemsko chrupi±c± skórkę, a na drugi dzień znika , ale i tak s± ¶wietne : Ja przy pieczeniu bułek czy chleba zawsze spryskuję co jaki¶

Grahamki

Zauważyłam przynajmniej u siebie w mie¶cie i okolicach , że prawdziwych grahamek to ze ¶wiec± szukać. Zazwyczaj bułki które oferuj± nam piekarnie, czy sklepy spożywcze niewiele maj± z nimi wspólnego - s± to zwykłe, duże, napompowane pszenne buły, w których po zgnieceniu pozostaje dziura a po

Paszteciki drożdżowe z cebul± i grzybami

Wiecznie ta kapusta i kapusta, a co Wy na to aby zrobić paszteciki z cebul± i grzybami? Cały dzień płaczu od krojenia ale warto było : Paszteciki wyszły wspaniałe! Idealne na przek±skę nie tylko na Wigilijny stół : Składniki: NA CIASTO: 250 g m±ki 15 g drożdży ¶wieżych albo 3,5 g drożdży

Drożdżówki z serem i malinami

m±ki pszennej chlebowej 3 4 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko białko zostawiamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem 1 4 łyżeczki soli 60 g miękkiego lub roztopionego masła 12 g ¶wieżych drożdży lub 7 g drożdży suchych 4,5 łyżeczki bułki tartej lub mielonych

Placek drożdżowy klasyczny z kruszonk±

Upiekłam dzi¶ ciasto drożdżowe z kruszonk±.Takie czyste bez owoców,bez wymy¶lnych dodatków,bez ulepsznia smakiem.Placek drożdżowy w czystej postaci.No ok,dodałam jedynie cukier waniliowy,ale reszta to pure nature.Do tego szklanka mleka do popicia : Zamiast drożdży ¶wieżych wybrałam tym razem

¦więta zawsze z makiem

. Główny warunek, by była sucha, bo wtedy lepiej wchłania mleko i lepiej narasta. A teraz drożdże . Dobre drożdże łupi± się jak chałwa i maj± winny zapaszek. Można je przechowywać do dwu tygodni w miejscu chłodnem. Na mrozie i w gor±cu trac± siłę rozmnażania. Następnie przygotować trzeba cukier puder i

Bułki pszenno-orkiszowe na zakwasie

Czy może być co¶ lepszego niż ciepłe, domowe bułki na ¶niadanie? Wiem, wiem... zaraz powiecie, że nawet perspektywa pysznego ¶niadania nie wyci±gnie Was z łóżek, żeby skoro ¶wit zagniatać ciasto... Ja Wam powiem, że nawet jak wstaniecie o bardzo nieprzyzwoitej porze to w ci±gu pół godziny

Jeżynki z zakruszk±

z bułek owoce jeżyny bezkolcowej tak zadziornie na mnie spogl±dały, że nie zostało mi nic innego jak wczesnym rankiem popełnić szybko kilka bułek.Jeżynki s± tak pyszne, że na stałe już u nas zagoszcz±.Dziewczyny wielkie dzięki. Jeżeli nie lubimy jeżyn z powodu ich twardawych ziarenek, to bułeczki

Bułki słonecznikowe z serem

. 65279 65279   Składniki na 10 bułek : 500 g m±ki pszennej typ 750 300 ml letniego mleka 20 g ¶wieżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 100 g startego na małych oczkach sera + ok. 30 g startego na dużych oczkach do posypania duża gar¶ć ziaren słonecznika mleko do

Faszerowane bułki

Składniki na farsz: 300 g wędzonego boczku 2 szk suszonych grzybów 2 cebule 3 z±bki czosnku 300 g żółtego sera 2 szczypty soli 3 szczypty pieprzu kolorowego na bułki: 2 jajka 50 g drożdży 100 g roztopionej margaryny kasia 600 g m±ki pszennej 100 g kaszy manny 1 łyżka

Drożdżówki z białym serem i czekolad±

Miałam ochotę na drożdżówki z serem. I z czekolad±. Upiekłam. Wyszły dokładnie takie jak chciałam i smakowały tak jak sobie wymarzyłam. Czyli znalazłam kolejny przepis na idealne bułki, tym razem na słodko. Przepis na doskonałe zwykłe bułki znajdziecie tutaj .       Przepis na ciasto i sposób

Bułki pszenno-żytnie z makiem

czasem ekspresowym Najsmaczniejsze w dniu pieczenia. Przepis z blogu ¦ladami Słodkiej Babeczki . Składniki: na około 10 bułek 1 szklanka mleka 250 ml 2 łyżki masła 30 g 1 łyżeczka cukru 25 g drożdży 2 i 3 4 szklanki m±ki pszennej 400 g 1 niepełna szklanka m±ki żytniej 100 g , u mnie

Bułki z serem i oregano

. Wyszły bardzo smaczne bułeczki ¶wietnie pasuj±ce do wędlin i sera . Bułki z serem i oregano 8 bułek 225 g m±ki pszennej 150 g m±ki pszennej pełnoziarnistej w oryginale m±ka orkiszowa 7 g suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego 200

Pszenne bułki

Dzisiaj proponuję pszenne bułki. Mięciutkie w ¶rodku i rumiane z wierzchu. Od dawna starałem się wypiec te pierwsze moje bułki, miękkie, wyro¶nięte, rumiane i smaczne. Ale moje próby najczę¶ciej kończyły się niepowodzeniem, aż do czasu kiedy upiekłem te : Moje pierwsze udane bułki:   ¬ródło

Greckie bułki z serem feta - Tiropsomo

, czy oliwkami. Możecie je dopasować do własnych smaków. Bułki upiekłam w ramach kolejnej edycji Wypiekania na ¶niadanie . Tym razem skorzystali¶my z przepisu Liski .     Składniki na 4 duże bułki : 300 g m±ki pszennej 1 łyżka cukru lub miodu 20 g drożdży 5 łyżek ciepłej wody 1 łyżeczka

Bułki które rosn± kiedy ¶pisz

Najprostszy sposób, aby zrobić przyjemno¶ć bliskim z samego rana, to upieczenie bułek, które rosn± kiedy ¶pisz. Wieczorem trzeba tylko wyrobić ciasto, wstawić na noc do lodówki, a rano upiec. I można zje¶ć pyszne, aromatyczne bułeczki, do których nie potrzeba nic więcej, jak tylko trochę

Ciasto drożdżowe z zaparzanej m±ki

ważne nie wymaga długiego wyrabiania.  Składniki na ciasto  2 szklanki mleka zawsze używam tłustego a co 5 szklanek m±ki 620 g 3 jajka  1 szklanka cukru 50 g ¶wieżych drożdży drożdże rozetrzeć z łyżeczk± cukru 80 g roztopionego, przestudzonego masła 1 łyżeczka soli  Wykonanie

Melon Pan - chrupi±ce, japońskie bułeczki

skórkę, ale następnego dnia s± już miękkie w cało¶ci, dlatego lepiej zje¶ć je pierwszego dnia. Polecam!   Składniki na bułki: -300g m±ki -40g cukru -1 jajko -80ml wody -80ml mleka -20g masła -6g mleka w proszku -6g suchych drożdży lub 12g ¶wieżych drożdży, z których zrobić rozczyn -5g soli

Ciasto owsiane z porzeczkami + Grahamki orkiszowe

pieczenia. Do masy ma¶lano-jajecznej dodawać stopniowo m±kę ci±gle ucieraj±c. Masę przełożyć na wysmarowan± masłem i przesypan± bułk± tart± blachę. Na wierzchu rozłożyć kwaskowate owoce u mnie mrożone porzeczki i kilka czere¶ni . Składniki kruszonki wymieszać dokładnie w misce i rozłożyć równomiernie na

Bułki pszenne z przedziałkiem

Przepis podkradłam od Domi . Zachęcił mnie wpis o ich dobrym smaku i o tym, że smakuj± jak z nadmorskiej piekarni. Okazało się, że przepis jest niezmiernie łatwy w wykonaniu, a bułki wychodz± niczym z pieca w renomowanej piekarni. Ciasto idealnie się wyrabia i ugniata, składniki wymierzone s± wręcz

Bułki z ziarnami na miodzie

fajny jest, lekko słodki, pochodz±cy od miodu, smak tych bułek. Wszystkim bardzo smakowały.   Bułki z ziarnami na miodzie 9 sztuk 7 g 1 opakowanie drożdży instant lub 15 g ¶wieżych 275 ml letniej wody 225 g m±ki pszennej razowej 225 g m±ki pszennej białej 1 189 łyżeczki soli morskiej

Bułka ¶niadaniowa

drożdży suchych lub 14 g ¶wieżych użyłam ¶wieżych 1 łyżeczka cukru 15 g oleju słonecznikowego Wykonanie: 65279 W szklance rozrabiam drożdże z łyżeczk± cukru. Mieszam je i ostawiam, aż zrobi± się płynne. Do miski odmierzam m±kę, mleko, wodę. Dodaję drożdże, olej i sól. Wszystko mieszam. Kiedy

Grahamki z ziarnami

To miał być chleb. Ale akurat w czasie, kiedy ciasto wyrastało, kurier dostarczył mi now± formę do pieczenia. Nie mogłam więc jej nie wykorzystać i tak powstały bułeczki. Poza tym, że smakowały fantastycznie, bardzo podobał mi się ich kształt. W sklepie zawsze kusz± mnie kwadratowe, ciemne bułki

M±ka orkiszowa

orkiszowej, takiej lepszej i zdrowszej pszenicy . W tamtym czasie o m±kę orkiszow± było niezwykle trudno i dlatego tak się cieszę, że mogę j± teraz kupić prawie wszędzie. Nawet w moim ulubionym, zwykłym Spożywczaku:- Małe, a cieszy. Uczę się ostatnio piec pieczywo. Bułki wychodz± nieĽle. Te wyszły super

Bułki Małgosie

je zastępuj±: . Mogłyby mieć tylko delikatnie bardziej chrupi±c± skórkę... ale to nie problem, potrzymam je z 1-2 minuty dłużej w piekarniku: .                           BUŁKI MAŁGOSIE Składniki: 300 g m±ki pszennej 20 g ¶wieżych drożdży + 40 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli

Bułki z ziemniakami II

czeka z niecierpliwo¶ci±: BUŁKI Z ZIEMNIAKAMI II 550 g m±ki pszennej chlebowej, 1 łyżeczka soli, 55 g miękkiego masła, 175 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków zimnych , 20 g ¶wieżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 1 jajko roztrzepane , 125 ml ciepłego mleka, 150 ml ciepłej wody W naczyniu

Bułki hamburgerowe z sezamem

Jaki¶ czas temu poczuli¶my ochotę na co¶ niezdrowego .... ale nawet co¶ niezdrowe zrobione w domu robi się zdecydowanie zdrowsze: . Dlatego też na hasło hamburgery rozpoczęłam przeszukiwanie internetu w celu znalezienia idealnych bułek hamburgerowych. Nie wiem, czy te z przepisu Agaty klik s±

Ziołowe bułeczki

akademikowej kuchni rzadko kiedy da się pod±żać za przepisem - do potraw dodaje się wszystko to, co uda się znaleĽć w ciemnych zakamarkach spiżarni : Składniki na 5-6 bułek : 20g ¶wieżych drożdży 3 szklanki m±ki pszennej 2 3 szklanki mleka + odrobina do posmarowania bułek przed pieczeniem łyżka cukru

Bułki razowe z płatkami owsianymi czyli nie tylko mężczyĽni s± wzrokowcami

Ostatnio, po do¶wiadczeniach z porannym pieczeniem bułeczek pan de sal, pomy¶lałam, że warto wypróbować jeszcze inne przepisy na bułki, żeby w nowej kuchni w niedzielny poranek unosił się zapach pieczywa. A skoro już sama piekę to niech pieczywo to ma znamiona zdrowej żywno¶ci. Lubię ciemne

placki ziemniaczane na drożdżach

jajka 30 g ¶wieżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3 łyżki m±ki 3 łyżki bułki tartej sól ponadto: olej do smażenia jogurt grecki jeżyny cukier puder   Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisn±ć nadmiar wody. Bułkę namoczyć w mleku, odcisn±ć, rozetrzeć między palcami, dodać do

Bułki z figami 8230

popsuł : Nadrabiaj± jednak fantastycznym smakiem! Najbardziej smakowały z samym masełkiem lub melonem i prosciutto . Wszystkie bułeczki zniknęły w zastraszaj±cym tempie. Polecam! Składniki na 12 bułek: 10 dag suszonych fig 1 i 2 5 szklanki wody 3 dag drożdży 2 szklanki m±ki żytniej 1 szklanka

Ciasto orzechowo - jabłkowo - karmelowe

Składniki: Biszkopt orzechowy: 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka m±ki pszennej frac12 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g margaryny 30 dag m±ki pszennej 1 łyżka cukru pudru 40 g drożdży 2-3 łyżki

Kokosowe bułeczki

masełkiem, ulubion± konfiturk± lub ot tak same - takie najlepsze : Bułeczki wyszły mi do¶ć duże, ale musiałam dosypywać m±ki, gdyż podczas wyrabiania ciasto było bardzo mocno klej±ce. Powstały mi więc do¶ć spore bułki-¶limaki, takie o różnych kształtach, bo bułki jak się napuszyły to zmieniły kształt

Bułki ¶niadaniowe

Proste,szybkie i smaczne. Czego więcej trzeba je¶li chodzi o domowe bułki. Chociaż szybko trac± chrupi±c± skórkę to i tak s± warte polecenia. Najlepiej smakuj± z masłem zaraz po upieczeniu i oczywi¶cie ostudzeniu , ale następnego dnia s± również smaczne. Polecam! ¬ródło inspiracji znalazłam tu

Bułki pszenne.

Kiedy się stresuję, to albo szyję, albo sprz±tam, albo piekę Przepis na te bułki to zlepek kilku receptur, dopasowany do mojego smaku. Bułki s± puchate, ale syc±ce. Nie takie puste jak wiele bułek sklepowych.  Potrzebujemy: * 550 gr m±ki pszennej * 1 łyżeczka soli * 50 gr drożdży * 250

¦niadanie na szóstkę: bułki razowe z kminkiem i słonecznikiem + dwie pasty jajeczne

bułeczki z orzechami włoskimi i słonecznikiem oraz moim ulubionym kminkiem . A do tego - dwie pyszne pasty jajeczne : jedna klasyczna, kremowa i delikatna, z ulubion± zielenin± druga za¶ - pomidorowa, z dodatkiem suszonych pomidorów . Pysznie! Polecam gor±co!   Bułki razowe z orzechami, słonecznikiem

Łapki tygryska

Składniki: 300 ml mleka 60 g masła 100 g cukry dałam mniej pół łyżeczki soli 2 jajka 560 g m±ki pszennej 20 g drożdży Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko Nutella Robimy rozczyn. W misce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je łyżk± cukru. Zalewamy 1 4 szklanki letniego mleka. Mieszamy, by

Bardzo prosty chleb pszenny ze słonecznikiem

swojemu , no i oto co mi wyszło :D Jestem strasznie szczę¶liwa, bo choć uparcie d±żyłam do celu, to jednak trochę mnie to kosztowało nerwów i czasu : To najłatwiejszy chleb z możliwych. Polecam, bo chleb jest naprawdę dobry!   Składniki: -1 kg m±ki pszennej -50 g drożdży ¶wieżych suchych o połowę

Włoskie pieczywo..

..z pomidorkami koktajlowymi i ¶wież± bazyli±. Kiedy zobaczyłam tę przyprawę od razu zamarzyła mi się własnej roboty ciabatta.. Moje włoskie pieczywo nieco odbiega od tego ze zdjęcia z opakowania przyprawy- zdecydowałam się bowiem uformować małe bułki, a nie dwie długie bagietki. Rezultat

Bułka drożdżowa z maszyny i tradycyjnie

Kiedy latem mam ochotę  na domow± bułkę drożdżow± uruchamiam maszynę do wypieku chleba i ciasto samo się piecze.  Trudno przecież w upalne dni rozgrzewać piekarnik na jakie¶ tam zachcianki. Ciasto jest pyszne : puszyste, mięciutkie i niewiele różni się od wypiekanego tradycyjnie. No

Drożdżowe jagodzianki

doskonałego przepisu, pochodz±cego z bloga Tatter .                   składniki na 16 jagodzianek: 500 g m±ki może być i chlebowa, u mnie typ 500 7 g suchych drożdży lub 14 g ¶wieżych szczypta soli 1 szklanka mleka 1 jajko 1 4 szklanki oleju u mnie też słonecznikowy 1 2 szklanki cukru 2 łyżki cukru

Puszyste ciasto drożdżowe na sposób japoński-na bułki,drożdzowe rolady i rogaliki

i m±ki,co¶ na podobieństwo kleiku .Innymi słowy taki kleik to starter do wypiekania wszelkich chlebów,bułek,rogali,chałek....zależnie od tego co do ciasta dodamy,czy będzie na słodko czy wytrawnie.A o co w tej metodzie chodzi.......? Chodzi o doprowadzenie wody i maki w proporcjach 1 czę¶ć m±ki

Miejsca:

Lisków (33)
Pasto (29)
Warta (23)
Kruszwica (11)
Wi¶niowa (9)
Pawłów (8)
Warszawa (7)
Maków (6)
Góra (6)
Poznań (5)

Firmy:

RUCH (14)
Kruszwica (11)
Samsung (2)
Coca-Cola (2)
Carrefour (2)
Volvo (1)
SKOK (1)
Mieszko (1)
IKEA (1)
Hoop (1)